KTEROU ZELENINU VYŘADIT Z JÍDELNÍČKU PŘI UŽÍVÁNÍ VARFARINU
Zásady vaření pro diabetiky II. typu
Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.
Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.
Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.
Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.
Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.
Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.
Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.
Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onemocněním netrpíte, máte alespoň malý přehled o tom, jak by se takový člověk měl stravovat. Je-li ve vašem blízkém okolí či ve vašem rodinném kruhu někdo takto nemocný, nebudete mít snad už takový problém čím takového človíčka pohostit.
V naší poradně s názvem VITAMÍN K A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr CASKA.
Dobrý den,mám dotaz, jaké množství vitaminu K může denně bez obav obsahovat moje strava. Užívám warfarin 5 mg, jsem po CMP asi před 5ti lety a je mi 75 roků.Ze stravy jsem prakticky zcela vyloučil hlavně zeleninu,která vitamin K obsahuje (špenát, zelí, brokolice atd.)a myslím,že to není ta nejlepší volba. Děkuji předem za radu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je dobře, že se na to ptáte, protože vitamín K je při léčbě Warfarinem opravdu důležité sledovat. Aby byly účinky Warfarinu každý den stejné, tak je nezbytné udržet každodenní příjem tohoto vitamínu stále na úrovni 120 mikrogramů. Rozhodně není třeba vyřadit úplně všechnu zeleninu. Dobré je sníst každý den nějaké plody i zeleninu. Zkuste si složit jídelníček těchto rostlinných potravin na týden, aby každý den jste mohl sníst vitamínu K 120 mikrogramů. Tento jídelníček pak udržte 4 týdny, přičemž můžete každý týden zamíchat jednotlivé dny, abyste neměl například každé pondělí to samé. Vždy, když si složíte nový jídelníček, tak byste měl jít po prvním týdnu jeho konzumace na kontrolu srážlivosti krve. Tím si ověříte, že je vaše stravování nastaveno správně, a můžete takto pokračovat. Nad rámec sestaveného jídelníčku byste neměl konzumovat nic jiného co je rostlinného původu. To si nechte do nového měsíce a nového jídelníčku. Omezovat nemusíte například maso, knedlíky, rýži nebo těstoviny.
Zvláštní upozornění a opatření pro použití léku Tonarssa
Veškerá upozornění týkající se každé jednotlivé složky, jak se uvádějí níže, by měla rovněž platit pro pevnou kombinaci přípravku Tonarssa.
V souvislosti s perindoprilem
Hypersenzitivita / angioedém:
Angioedém obličeje, končetin, rtů, sliznic, jazyka, hlasivkové štěrbiny a/nebo hrtanu byl vzácně hlášen u pacientů léčených inhibitory ACE včetně perindoprilu. Může nastat kdykoli během léčby. V takových případech je třeba podávání přípravku Tonarssa ihned přerušit a zahájit příslušné monitorování do úplného odeznění příznaků. V případech, ve kterých se otok omezil na obličej a rty, by tento stav měl obecně ustoupit bez léčby, i když antihistaminika pomohla zmírnit příznaky.
Angioedém související s otokem hrtanu může být smrtelný. Pokud je pravděpodobnost, že postižení jazyka, hlasivkové štěrbiny nebo hrtanu způsobí obstrukci dýchacích cest, je třeba ihned zavést naléhavou léčbu. Ta může zahrnovat podání adrenalinu a/nebo udržování průchodných dýchacích cest.
Pacient by měl být pod bezprostředním lékařským dohledem do dosažení úplného a trvalého ústupu symptomů. Pacienti s anamnézou angioedému bez souvislosti s léčbou inhibitory ACE mohou mít při podávání některého inhibitoru ACE zvýšené riziko angioedému.
U pacientů léčených inhibitory ACE byl vzácně hlášen intestinální angioedém. Tito pacienti vykazovali bolest břicha (s nevolností či zvracením nebo bez nich); v některých případech nedošlo k předchozímu angioedému obličeje a hladiny C-1 esteráz byly normální. Angioedém byl prokázán diagnostickými postupy včetně CT, ultrazvuku břicha nebo při chirurgickém zákroku a symptomy ustoupily po vysazení inhibitoru ACE.
Intestinální angioedém by měl být zahrnut do diferenciální diagnostiky u pacientů užívajících inhibitory ACE a vykazujících bolest břicha.
Anafylaktoidní reakce během aferézy lipoproteinů o nízké hustotě (LDL):
Pacienti užívající inhibitory ACE během aferézy lipoproteinů o nízké hustotě (LDL) dextran- sulfátem utrpěli vzácně anafylaktoidní reakce ohrožující život. Těmto reakcím se předešlo dočasným vysazením terapie inhibitorem ACE před každou aferézou.
Anafylaktoidní reakce během desenzibilizace:
U pacientů užívajících inhibitory ACE během desenzibilizace (například jedem blanokřídlých) byl zaznamenaný výskyt anafylaktoidní reakce. U těchto pacientů se těmto reakcím předešlo dočasným vysazením inhibitorů ACE, avšak znovu se objevily při opakované expozici alergenu z neopatrnosti.
Hemodialyzovaní pacienti:
Anafylaktoidní reakce byly hlášeny u pacientů dialyzovaných za použití membrán s vysokým průtokem (například AN 69 ®) a současně léčených ACE inhibitory. U těchto pacientů je třeba užít jiný typ d
Ve svém příspěvku UŽÍVÁNÍ LÉKU VARFARINU A ACUTILU,PŘÍPRAVKU NA POSÍLENÍ PAMĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.
Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu,zda mohu při užívánívarfarinu užívat Acutil na zlepšení paměti.Názory v lékárně jsou různé.Děkuji a přeji příjemný den
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Obilná zrna musí zůstat celá a rovněž se musí konzumovat celá. Připravují se vařením v tlakovém hrnci nebo se pečou v keramickém hrnci. Hlavními konzumovanými zrny jsou zrna pšenice, ječmene, neloupané rýže, pohanky, kukuřice, jáhel, ovsa, žita.
Zelenina v makrobiotice tvoří spolu s obilninami základ stravy. Nejlepší je čerstvá, domácí. Měla by se používat zelenina sezónní, tudíž není vhodné používat zeleninu, která v našem pásmu v dané době běžně neroste. V zimě je tedy vhodné konzumovat tykev, zelí a kořenovou zeleninu. Zelenina se dále doporučuje jako příloha k rybám, protože napomáhá k trávení rybího masa. Mezi nevhodnou zeleninu řadíme špenát, rebarboru, chřest, mangold a rajčata, obsahují totiž velké množství šťavelanů, které bývají často alergeny.
Mořské řasy jsou další důležitou součástí makrobiotické stravy. Jsou cenným zdrojem velkého množství stopových prvků a minerálů, které jsou nezbytné k optimalizaci metabolických procesů v těle. Mořské řasy používané v makrobiotice: agar-agar, arame, dulse, hijiki, irský mech, kelp, kombu, nori, wakame.
Luštěniny tvoří rovněž základní kámen stravy makrobiotika. V současné době jsou luštěniny velmi opomíjeny, což je velká chyba. Obsahují totiž vysoce kvalitní bílkoviny rostlinného původu a jsou tak zdravější než maso. Navíc obsahují širokou škálu vitamínů a minerálů.
Sója a sójové výrobky patří také k důležitým součástem makrobiotiky. Mezi její největší přednosti patří lehce stravitelné bílkoviny. Nejčastěji používané sójové výrobky jsou: tofu, tempech, miso a sójová omáčka Tamari.
Doplňkové potraviny v makrobiotice:
sůl – v makrobiotice se používá výhradně sůl mořská, která se získává odpařením mořské vody;
mezi další doplňkové potraviny a koření patří například zázvor, rýžový ocet, cibule, sójová omáčka, švestky umeboši, nori koření, sezamová sůl prášek z mořských řas a další;
sladidla – používají se pouze přírodní – ječmenný slad, amasake, jablečný sirup;
oleje – používají se jen nerafinované oleje, vyrobené pouhou extrakcí za studena. K pravidelnému používání se hodí zejména světlý a tmavý sezamový olej a kukuřičný olej za studena.
Pokud se rozhodnete stravovat se podle zásad makrobiotiky, tak postupně omezujte nasycené tuky, rafinovaný škrob a cukry. Do jídelníčku zařaďte více obilnin, luštěnin, zeleniny, mořské řasy. Každý den se snažte jíst několik druhů obilnin a zeleniny převážně v syrovém stavu, dále luštěniny a mořské řasy. Základním kuchyňským vybavením je tlakový hrnec, dřevěné náčiní, nerezové nádobí (či ze slitiny), nože uhlíkové nebo z nerez oceli, velký nerezový cedník, keramické mísy na pečení v troubě. Potraviny omývejte až před přípravou a používejte se slupkou, ve které je obsaženo nejvíce cenných látek. Luštěniny před vařením namočte na 8 hodin (nejlépe přes noc). Vodu z namočených luštěnin slijte, z obilovin můžete použít na vaření. Zeleninu připravujte vařením, ale vhodnější je příprava nad parou. Uvařenou zeleninu ochuťte malým množství sójové omáčky a osolte špetkou soli.
V naší poradně s názvem PROBLÉM S NAŘEDĚNÍM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.
Dobrý den.
Mám dva týdny po ablaci,tudíž jsem i na Varfarinu a Frxiparinu. Chci se zeptat jestli ovlivnuje funkci těchto léků ve větší míře citron a brambory. Jsem totiž stále málo naředěn a již beru 10g Varfarinu a stále je ředění na 1,48 a mám mít 2-3.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Citronová šťáva skutečně zeslabuje účinky Warfarinu. Proto citrony úplně vyřaďte dokud se nepodaří vystabilizovat hustota krve. Brambory nevadí.
Tady je seznam čeho byste se měl určitě vyvarovat:
brokolice, játra, rybí tuk, omega 3 mastné kyseliny, květák, mořské řasy, Vitamin C a E, zelenina s tmavě zelenými listy, cizrna, alkohol, čočka a kofein.
Plánování jídelníčku je při onemocnění dnou zaměřeno na výběr potravin s nízkým obsahem solí kyseliny močové, tedy purinů. Efektivita diety tak spočívá právě v omezení potravin, které obsahují vyšší množství purinů rozkládajících se v těle na kyselinu močovou, a zároveň poskytuje živiny, které pomáhají tělu odstranit kyselinu močovou z krve.
Samozřejmě, samotná dieta nemůže onemocnění vyléčit, ale jejím hlavním úkolem je snížení akutních záchvatů. Dobře vyvážená dieta rovněž může přispět k redukci váhy, což je velmi důležité, protože nadváha a obezita zvyšují riziko častých záchvatů.
Plánování jídelníčku se zaměřuje především na konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva a nízkotučných mléčných výrobků s občasným přídavkem dalších potravin. Prvním krokem dietního plánu je omezení purinů, které se nacházejí zejména v tučných rybách, červeném mase, v korýších a ve vnitřnostech. Velmi podstatné je také dodržovat pitný režim. Denně se doporučuje vypít kolem tří litrů vody, čaje nebo čerstvých neslazených džusů. Dehydratace je rizikovým faktorem pro dnavou ataku. Snažte se pít alespoň osm až šestnáct sklenic vody denně. Jeden až dvě skleničky vína mohou být v pořádku, ale ostatní alkohol by měly být zcela zakázaný.
Mléko a jiné mléčné výrobky mohou pomoci tělu eliminovat kyselinu močovou, ale měli byste se držet pouze těch s nízkým obsahem tuku, abyste minimalizovali příjem nasycených tuků. Pokud máte rádi kávu, máte štěstí. Nedávné studie zveřejněné v „American Journal of Clinical Nutrition“ o ztuhlosti kloubů a svalů, zjistily, že pití kávy snižuje výskyt dny u mužů a žen.
Nápoje s vysokým obsahem vitamínu C, například pomerančový džus, jsou také dobrou volbou pro jedince trpící dnou. Vždy si vybírejte 100% ovocné šťávy. Vyhněte se limonádám a jiným slazeným nápojům s vysokým obsahem fruktózy z kukuřičného sirupu. Uměle slazené dietní limonády by neměly mít na dnu žádný vliv.
Základ jídelníčku by měla tvořit zelenina, ovoce, mléko, mléčné výrobky, sýry, vejce a obiloviny. Maso se zařazuje jen v malém množství a doporučený způsob přípravy je vaření či dušení ve větším množství tekutiny.
Mnoho lidí se mylně domnívá, že kyselé potraviny přispívají k hromadění kyseliny močové v krvi, což se nezakládá na pravdě. Kyselé potraviny, včetně rajčat, pomerančů, citronů, nemají na onemocnění dny vůbec vliv, takže je do svého jídelníčku můžete klidně zařadit.
Příležitostně můžete do jídelníčku přidat i fazole. Pokud máte přijatelnou váhu a nemáte dnavý záchvat, můžete si občas dopřát dezert nebo bohaté hlavní jídlo bez obav ze zhoršení stavu.
Zcela ze svého jídelníčku však musíte vyřadit tyto pokrmy: vnitřnosti, sledě, ančovičky, makrely, tuňá
Ve svém příspěvku SPECIALISTA NA POLYNEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.
Dobrý den.Mám velké bolesti a brnění nohou a diagnostikovanou polyneuropathii .Zatím jsem neměl štěstí na lékaře specialistu.Může mi někdo poradit,kde nebo kdo by mi mohl s touto nemocí bojovat?Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Milan Chloupek.
Polyneuropatie
Tímto příspěvkem odpovídám i na všechny následující příspěvky.
I polyneuropatie nevzniká z ničeho nic a je výsledkem marné snahy imunitního systému na chemické a parazitální napadení našeho těla a vede k tomu řetězec dalších střetů imunitního systému. Souvislosti se proto pokusím vysvětlit trochu obšírněji. Imunitní systém je hrozně dokonalý systém, nedovede však některé parazity porazit. Je koncipován tak, že nejprve řeší ta napadení, které by mohly tělu nejvíce uškodit a po vyřešení až ta další, pokud se mu to podaří. Když se mu to nepodaří, snaží se tato napadení alespoň dislokovat do oblastí, kde mohou dále škodit co nejméně, je tím však velmi vytěžován a z neustálého boje se pak nedostatečné výsledky projevují jako trvalý zánět a z toho plynoucími poruchami zdraví, kterému doktoři z neznalosti říkají autoimunitní onemocnění či dědičná porucha. Nasazení kortikoidů či jiných léků potlačujících imunitní systém vede sice zpočátku k fyzické úlevě a lidé jsou rádi, že to „funguje“. Výsledek je však kontraproduktivní. Paraziti se mohou totiž pohodlně dále množit a napadat případně další orgány a zase vyvolávat bolesti. Léky pak doktor aplikuje čím dál častěji, ale nikam to nevede, protože to neřeší příčinu, ale ošálí to jen projevy důležitého boje, včetně nervových vstupů do mozku a nemoc se jen neustále prohlubuje. Tady musíme imunitnímu systému pomoci s tím co potřebuje vyřešit a ne ho blokovat, či ho nahrazovat.
Dalším vážným problémem klasické léčby je to, že u nás se nějací chytráci rozhodli, že v dnešní době nemůže být člověk v ČR napaden prvoky a helminty, přestože naše zvířata jsou jimi běžně napadána a lidé v zemích okolních také, a proto se u nás neschvalují a nenakupují léčiva na tato napadení (lidem proto v mnoha případech pomůže jen veterinář, protože ten ty léky má). Naši lékaři však se o tom proto moc neučí (bakterie zvládají dobře, na to je spousta léků, na viry už je léků pramálo a na prvoky a helminty už skoro nic) a když už podezření na prvoky a helminty mají, chemické testy to nejsou schopny odhalit a lékaři s tím žádné praktické zkušenosti nemají. Jsou tedy vlastně slepí, nazvou vás simulantem a v lepším případě ještě pošlou k psychiatrovi a dostanete léky na „uklidnění“, abyste pořád nezlobili.
Únava je zapříčiněna buď nedostatečným fungováním systému zpracování cukru jako jako paliva, nebo rozvozem kyslíku pro okysličování tkání. Obé je způsobováno specifickými chemickými nečistotami a parazity. Zásobování kyslíkem je pro tělo velmi důležité, a proto paraziti, kteří krev napadají, jsou velmi nebezpeční. Z prvoků to jsou zejména plasmodie, což jsou malaričtí prvoci (u nás se poměrně často vyskytují 4 druhy a napadení je způsobeno bodavým hmyzem - komáři), kteří červené krvinky vyžírají zevnitř, stejně jako jiný prvok Babesie (ovádi, klíšťata, muchničky,...). Při masívním napadení plasmodiemi, které se mohou dostat až do morku kostí, vznikne nemoc zvaná leukemie. Místo zneškodnění těchto prvoků však doktoři č
Základním pravidlem žlučníkové diety je jíst v klidu 5x denně menší porce a vyloučit z jídelníčku smažené či fritované pokrmy a pečení při vysokých teplotách. Raději pokrmy dusíme, grilujeme, vaříme, jen s minimem tuku. V dietě by měly být zastoupeny všechny tři složky potravy – cukry, tuky, bílkoviny.
Nevhodné potraviny: musíte se vyhnout živočišným tukům – tučné maso, sádlo, uzeniny a mléčné výrobky (zejména tučné sýry), vyřaditz jídelníčku nadýmavou zeleninu – zelí, kapustu, okurek, česnek, čočku a tak dále, nejíst čerstvé pečivo a kynuté těsto, nepít alkoholické nápoje a kávu, nepoužívat ostré koření a omáčky. Nedoporučují se také uzené ryby, kaviár, mák, ořechy, maliny, ostružiny.
Vhodné potraviny: do jídelníčku je třeba zařadit libové maso – kuřecí, králičí, ryby, hovězí, libová šunka. Používáme jenom zdravé tuky – olivový olej, slunečnicový olej, jen v malém množství. Z mléčných výrobků je vhodné netučné mléko, sýry, tvaroh a jogurtové nápoje. Upřednostňujeme kořenovou zeleninu – celer, petržel, dále květák, listový salát, rajčata, brambory, z ovoce to jsou banány, broskve, jablka, meruňky, nektarinky. Kořeníme sušenou zeleninovou natí, koprem, pažitkou, bazalkou, kmínem, bobkovým listem, sladkou paprikou. Pijeme hlavně bylinné čaje.
V naší poradně s názvem JAKOU ZELENINU JÍST PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Dočkalová.
Dobrý den,
zatím jsem nikde nezjistila, jakou zeleninu mohu jíst při užívání Warfarinu 3mg. Nyní užívám 1 1/2 Warfarinu denně. Všude čtu jenom o té zelenině, která se nesmí.
Proto vás prosím o sdělení, kterou zelenimu tedy mohu jíst, jak se říká, bez zábran.
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je to jednoduché, při warfarinu se může jíst bez zábran všechna zelenina, která není uvedena v seznamu nevhodné zeleniny.
Pokud je u pacienta zahájena léčba Warfarinem, úplné vynechání zeleniny v potravě nezbytné není. Je důležité vědět, která zelenina obsahuje vysoké množství vitamínu K, a tuto zeleninu pak nekonzumovat ve velkém množství jako hlavní jídlo. Jedná se zejména o listovou zeleninu (zelí, kysané zelí, kapusta, špenát, čínské zelí, hlávkový salát, brokolice, květák), kterou lze konzumovat pouze v menším množství – jako součást polévky, ozdoba. Kopr, řeřicha a petrželová nať obsahují vysoké množství vitamínu K, ale v minimálním množství v polévce, k dochucení, nevadí. Bez problému lze jíst kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky), rajčata, papriky, oloupané okurky, brambory, houby. Dieta při antikoagulační léčbě nezakazuje konzumaci ovoce, až na výjimky, kterými jsou kiwi, sušené švestky, mango, maliny, ostružiny.
Co se nesmí jíst při užívání Warfarinu se dle nových výzkumných poznatků neřeší. Jsou pouze doporučení, ale ne omezení, jak bylo popsáno výše.
Zelenina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky a množství jiných nutričně významných faktorů, které jsou důležité v prevenci kardiovaskulárních či nádorových onemocnění. Zásady stravování při Warfarinu spočívají v nalezení rovnováhy v denním konzumování zeleniny bez větších výkyvů v množství. Postup lege artis během užívání Warfarinu je docházet pravidelně na testy krevní srážlivosti a aktuálně dávku Warfarinu upravovat a takto současně zajistit účinnost i bezpečnost léčby, aniž by se musel omezovat příjem zeleniny. Pouze se doporučuje vyvarovat se náhlých, extrémních změn v množství požívané zeleniny. Není však vhodné celý týden zeleninu nejíst a pak si dát „zeleninový den“.
Následující potraviny jsou velkým zdrojem na kyselinu listovou. Tento seznam není rozsáhlý, ale je skvělý pro začátek.
Tmavé listové zeleniny
Tmavá listová zelenina patří mezi nejzdravější potraviny a obsahuje velké množství vitaminu M. Do své stravy přidávejte více špenátu, listové zeleniny, kapusty, listů tuřínu a římského salátu. Díky těmto potravinám posílíte kyselinu listovou v těle. Jeden talíř těchto potravin vám může poskytnout všechny potřeby pro kyselinu listovou na jeden den.
Chřest
Tato lesnatá lahůdka patří mezi nejvíce bohaté potraviny, které obsahují živiny s kyselinou listovou v celé rostlinné říši. Jeden šálek vařeného chřestu vám dá 262 mikrogramů kyseliny listové. Což představuje 65% z vaší denní potřeby. Nejen, že je chřest chutný, ale je to také živina, kterou vaše tělo potřebuje. Obsahuje vitamin K, vitamin C, vitamin A a mangan a působí i jako přírodní diuretikum .
Brokolice
Brokolice patří mezi jednu z nejlepších detoxikačních potravin a také je skvělým zdrojem kyseliny listové. Jeden šálek brokolice vám poskytne přibližně 24% každodenní potřeby kyseliny listové. Nemluvě o dalších důležitých živinách, které obsahuje. Brokolice se doporučuje jíst syrová nebo lehce dušená.
Citrusové plody
Mnoho plodů obsahuje kyselinu listovou, ale citrusové plody ji obsahují nejvíce. Obzvláště pomeranče jsou bohatým zdrojem kyseliny listové. Jeden pomeranč pojme asi 50 µg a velká sklenice šťávy může obsahovat i mnohem více. Další plody, které obsahují kyselinu listovou, je papája, grapefruit, hrozny, banány, meloun a jahody.
Fazole, hrách a čočka
Fazole a luštěniny s velkým obsahem kyseliny listové jsou, pinto fazole, lima fazole, hrášek a klasické fazole. Miska jakéhokoli typu čočky vám dodá denní množství vitamínu M.
Avokádo
Avokádo pojme až 90µg kyseliny listové v jednom šálku, což představuje 22% denní potřeby. Avokádo je nejlepší potravina na kyselinu listovou, ale také je vynikajícím zdrojem mastných kyselin, vitaminu K a vlákniny. Přidání avokáda do svého jídelníčku bude extra zdravou pochoutkou.
Okra
Jedná se o slizkou zeleninu, která je bohatá na živiny. Okra má odlišné schopnosti ale současně vám nabízí vitamíny a minerály, které jsou vhodné pro čištění trávicího traktu od toxinů. Pokud jde o vitamin M, tak ibišek je jeho velkým zdrojem. Jeden šálek vařené okry vám dodá 37 mikrogramů kyseliny listové.
Růžičková kapusta
Růžičková kapusta většinou nepatří mezi oblíbenou zeleninu, ale nelze popřít, že patří mezi nejlepší potraviny na kyselinu listovou. Růžičková kapusta obsahuje vysoké množství vitaminu C, vitaminu K, vitamínu A, manganu a draslíku. I když obsahuje spoustu živin, tak nepatří mezi oblíbenou živinu.
Ve svém příspěvku LUPY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.
Jistá si tím nejsem, ale intuitivně se mi to zdá nejpravděpodobnější.. Většinou se mi vždy osvědčuje za vším hledat tu nejjednodušší příčinu a v tomhle případě by to jenom mělo svoji logiku, protože tomu vše nasvědčuje. Já jsem prapůvodně vyhledala kožního lékaře čistě kvůli padání vlasů. Že trpím nějakými nepříjemnými pocity jsem sice zmínila, ale nepřikládala jsem tomu velký význam, protože nešlo o nic neobvyklého, sétkávám se s nimi nárazově již delší dobu, vždy přijdou a zase odezní. Nevím, čím je to způsobeno. Snad stresem. Nicméně paní doktorka mi automaticky předepsala slabý kortikoid Alpicort, který měl tyto pocity odstranit a padání vlasů zastavit. No po několika použitích jsem jej odložila a vrátila se k jeho silnější variantě F, na základě nálezu seboroické dermatitidy u další kožní lékařky, kterou jsem zmiňovala. K tomu, že trpím touto formou dermatitidy dospěla na základě toho, že se mi podívala takovým kukátkem do hlavy, sejmula několik mých vlasů ze zad, shledala, že ty jsou u kořínků obalené takovou malou šupinkou a tak to začalo. Byla jsem nadšená, že mám diagnozu, s nadějí jsem začala používat Alpicort F, na střídačku s poměrně silným kortikoidem Triamcinolon, a zinkovo salycilový šampon z lékarny. Zhruba po měsíci každodenního používání dle rady se dostavilo pálení kůže, zarudnutí a kolem čela také drobné bolavé pupínky. Hlava se vesele olupovala. Na kontrole mi okamžitě paní doktorka řekla, ať kortikoidy vysadím,.. Do příští návštěvy jsem tuhle paseku jakž takž spravila přírodním konopným šamponem a tea tree olejem. Hlava mě nesvědí nepálí, ale stále se olupuje, tak jak jsem popisovala. Od té doby uplynuly dobré čtyři měsíce, během kterých jsem doufala, že se tělo dokáže zregenerovat samo. Jen Revalid a klid asi nestačí. Možná dělám chybu, že si myji vlasy pouze 2x týdně. Protože mi tolik padají a téměř vůbec se mi nemastí, snažím se je mytím příliš nezatěžovat. Teď si říkám, že by mi asi více pomohla alespoň obden výživná maska podle Vaši rady, a umytí častější. Co se týče stravy, tam už nemám moc co dohánět. Snažím se sníst každý den něco tučného - rybu, avokádo, nebo oříšky, prostě něco. Sem tam slupnu tobolku s omega kyselinou, když na to příde Specielně mrkev uplně miluju, a často si dělám mrkvový salát s kousky ananasu. Dnes jsem si koupila Vitamin E s pupalkou...No výsledek je zatím takový, že jsem nepatrně přibrala ale na vlasech se to nijak neprojevilo :-) Panthenol s avokádovým olejem ve spreji mám už zabalený v kufru. Koupila jsem ho už minulý týden na spáleniny, tak ho budu moci použíti i na hlavu. Taky jsem si nechala objednat velkou lahev s neředěnou vodou z Mrtvého moře, kterou si hlavu poliji vždycky než vlezu do sprchy, snad nemůže uškodit. Mám docela dobrou výbavu, se kterou se pustit do boje, ale asi to ještě bude nějakou dobu trvat. Jen doufám, že je moje domněnka správná, a beru to za správný konec. Přeci jen si říkám, že lékař odborník, musí mít nějaký důvod pro to nasadit tu kterou léčbu, a pokud jsem na
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Pokud je překyselený organismus důsledkem nějakého onemocnění, obvykle se po uzdravení hladina pH v těle sama srovná. Někteří jedinci se ale rozhodnou překyselený organismus léčit. S překyseleným organismem není potřeba se hned obracet na lékaře, nejprve je vhodné nastavit si nový životní styl, odstranit z jídelníčku potraviny, které pomáhají tvorbě kyselosti, nebo je alespoň omezit a samozřejmě do něj více zařadit potraviny tvořící zásady.
Jídelníček by tedy měl obsahovat více ovoce, zeleniny, brambor, bylinek a kvalitních olejů. Potraviny obsahující kyselé látky není vždy třeba z jídelníčku vyloučit, ale je vhodné je omezit, například mléko, mléčné výrobky, maso. Také je vhodné dodržovat alespoň 2 – 3 hodinový interval mezi jídly, aby žaludek dokázal zpracovat přijatou potravu dřív, než dostane další. Důležité je také dodržovat pitný režim se správnými tekutinami. Jak z předcházejícího odstavce vypovídá, Coca Cola není pro léčbu překyseleného organismu ideální nápoj. Ideální jsou neperlivé vody a ovocné čaje. Káva a různé druhy čajů také způsobují podle některých zdrojů překyselení organismu, takže je lepší jejich příjem omezit. Důležité je také vyhnout se alkoholu a tabákovým výrobkům a ideálně přidat do denního programu čas na pohyb. Vhodná je i obyčejná půl hodinová procházka, i ta může při odkyselování organismu velmi napomoct. Nemusí se tedy vždy jednat o běh, nebo o fitnes.
Je třeba si také uvědomit, že pro organismus je dobré, když tato nová životospráva je trvalá. Krátkodobá změna sice pomůže odkyselit organismus, ale nic pak nebrání tomu, aby se překyselenost vrátila, naopak, když jedinec změní životosprávu trvale, tak by se těmto problémům měl již vyhnout. Neznamená to ale, že si již nikdy nesmí dát žádné maso, čokoládu, nebo slazený nápoj, důležité je to ale nepřehánět. Naopak požívání jen potravin řadících se k zásadotvorným látkám může vyvolat nedostatek kyselotvorných látek v těle. Ideální je vytvořit si správné kombinace obou typů potravin, které pak zaručí rovnováhu v těle. Aby bylo možné této rovnováhy dosáhnout, je třeba vědět, která potravina se řadí k zásaditým a která ke kyselým.
Léčba překyseleného organismu nemusí být úspěšná hned od začátku, je možné, že nejprve se hladina pH dostane do normálu a najednou opět poklesne, to bývá způsobené tím, že organismus díky nové životosprávě začne likvidovat kyselé látky i ze zásobáren, nejen ty, které aktuálně přijímá. A proto tato léčba může trvat delší dobu.
Při procesu odkyselení je třeba dodržovat několik zásad, které mohou průběh tohoto procesu ovlivňovat. Nejdůležitější je, aby si člověk uvědomil, v čem dělá chybu (jídelníček, málo pohybu, mnoho alkoholu, mnoho stresu)
V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.
Dobry den pane doktore,
Rad bych Vam polozil strucnou otazku.
Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?
Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.
Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,
S uctou,
Roman Krapka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen
Nejdůležitějšími potravinami pro vyčištění tlustého střeva je zelenina a strava s bohatým obsahem vlákniny. Stavební materiál, ze kterého sestává zelenina a ovoce, celulóza, má schopnost povzbudit a zintenzivnit funkci tlustého střeva. Vlákniny jsou nutné k urychlení procesu vyměšování. Pokud v jídelníčku chybí, obsah střeva stagnuje a proces onemocnění může začít. I strava bohatá na vodu je důležitá, rovněž jídla s neutrální nebo zásaditou hodnotou pH.
Ideálně by měl poměr kyselina a zásada v našem těle představovat dvacet ku osmdesáti, často je tomu bohužel naopak. Zelenina je výborná zásobárna zásad a měla by být ve vašem jídelníčku bohatě zastoupena, především máte-li problémy s tlustým střevem. Výjimkou jsou ovšem brambory, rajčata, lilky, feferonky a tabák, které patří k čeledi lilkovitých. Obsahují totiž jedovatou látku jménem solanin, na kterou reagují velmi citlivě především osoby trpící bolestmi a artritidou. Osoby, jejichž trávicí soustava nesnáší jídla příliš bohatá na kyseliny, by se měly vyhýbat citrusovým plodům.
Pokud již nejíte velké množství syrových potravin, začněte dietu konzumací syrového ovoce a zeleniny k vyčištění těla jen pomalu a mírně. Především syrové ovoce a med uvedou do chodu zvlášť „agresivní“ procesy čištění. I některé druhy zeleniny mají tyto vlastnosti, a proto by měly být během diety požívány jen s mírou: cibule, pórek, pažitka, pastinák.
Pro mnoho lidí nebude tou nejlepší metodou začít naráz s čisticí dietou, protože tak mohou tělu způsobit jistý druh šokového stavu. Jedovaté látky jsou v těle nahromaděny v hlubokých orgánech (játra a ledviny). Když sáhneme k extrémní dietě se syrovými potravinami, dostanou se odtud jedovaté látky do povrchového vylučovacího systému, v němž hrají důležitou roli útroby, kůže a lymfatický systém. Nejsou-li však tyto orgány na takové čištění připraveny, může je to příliš namáhat a vyvolat „léčebnou krizi“. Ta se dostaví, když jedovaté substance vystoupí rychleji z tělesných tkání, než je vyměšovací orgány mohou odstranit, což potom vede k otravě krve a mízní tekutiny.
Vhodná výživa
Fazole aduki, fermentované sójové boby (například pasta miso, k dostání v prodejnách zdravé výživy), květák, celer, čínské zelí, kukuřice, okurky, fíky, med, hlávkový salát a žluté sójové boby – to jsou některé z potravin, které doporučuje čínská medicína pro tlusté střevo.
Jezte více obilnin, a to zvláště rýži a proso (u nás většinou k mání loupané – jáhly). Proso neobsahuje lepek, je zásadité a nevyrábí v těle hlen. Může být však těžko stravitelné, pokud není správně připraveno. Namočte proso přes noc, dobře je propláchněte a&n
V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Slúková.
Dobrý den, moje 85 letá maminka má cukrovku, bere již delší dobu Varfarin. pravidelně chodíme k lékaři na kontroly, ale poslední dobou má testy stále špatné, naposledy měla naměřenou hodnotu hustoty krve 4,54. Maminka si kupuje šťávu z kysaného zelí, kterou popíjí. Mohla by mít vliv na testy. Je vůbec vhodné při léčbě Varfarinem šťávu pít?
Děkuji za odpověď.
Hana Slúková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.
Ingredience: 10 g mrkve, 10 g celeru, 10 g květáku, 10 g zelených fazolek, 5 g tuku, sůl, petrželka
Ingredience na nudle: 15 g hladké mouky, 30 ml mléka, 1 malé vejce
Postup: Dobře omytou a nakrájenou zeleninu dáme vařit do osolené vody. Měkkou zeleninu rozmixujeme spolu s vývarem, zjemníme tukem a posypeme zelenou natí.
Příprava nudlí: Z mléka, mouky a vejce vyšleháme hladké těsto. Na suché teflonové pánvi upečeme omeletu, kterou nakrájíme na širší nudle a vložíme je do polévky při servírování.
Svíčková
Ingredience: 100 g hovězího masa (nebo libové vepřové, telecí, kuře, krůta, králík), 10 g mrkve, 10 g celeru, 10 g petržele, 1 malá cibule, citronová kůra z dobře omytého citronu, 30 ml zakysané smetany, 5 g hladké mouky, 5 g rostlinného tuku, sůl
Postup: Maso opereme, osolíme a opečeme na teflonové pánvi. Podlijeme vodou, přidáme nakrájenou cibuli a dusíme. K poloměkkému masu přidáme nastrouhanou zeleninu a citronovou kůru. Necháme dusit do měkka, zahustíme zálivkou ze zákysu a mouky a dobře provaříme. Podle chuti dosolíme a zjemníme tukem.
Plněná kotleta
Ingredience: 100 g vepřové kotlety (kuřecí nebo krůtí prsa), 10 g šunky, italská kořenicí směs, sůl, 5 g hladké mouky, 5 g rostlinného tuku
Postup: Do masa nakrojíme kapsu, kterou naplníme nasekanou šunkou a spíchneme jehlou. Maso osolíme, okořeníme, opečeme na teflonové pánvi, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Šťávu zahustíme zálivkou z mouky a zjemníme tukem.
Tvarohové škubánky
Ingredience na těsto: 250 g brambor, 40 g hrubé mouky, sůl
Ingredience na posypání: 30 g tvrdého tvarohu, 15 g rostlinného tuku, na sladké škubánky přidáme cukr
Postup: Omyté a oloupané brambory nakrájíme na stejné kousky a vaříme v osolené vodě. Téměř měkké brambory scedíme ze 2/3 a zasypeme moukou. Obrácenou měchačkou uděláme několik důlků do brambor a obojí dovaříme. Vymícháme hladké těsto a lžící vykrajujeme škubánky. Sypeme strouhaným tvarohem (na sladko i cukrem) a omastíme.
Bublanina
Ingredience: 1 malé vejce, 1 lžička vody, 20 g cukru, 25 g polohrubé mouky, 40 g třešní, tuk a mouka na plech
Postup: Žloutek, cukr a vodu ušleháme do pěny, zlehka vmícháme mouku a tuhý sníh z bílku. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané malé formy, poklademe omytým a osušeným ovocem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Tvarohová pomazánka
Ingredience: 80 g tvarohu, 1 bílek, 30 g bílého jogurtu, 5 g másla, půl malé cibule, sůl, drcený kmín
Postup: Tvaroh, jogurt, máslo a sůl rozmixujeme nebo utřeme. Zvlášť ušleháme z bílku pevný sníh, který zlehka vmícháme do pomazánky. Ochutíme drceným kmínem a jemně nakrájenou cibulí.
V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bečková Bohumila.
Dobrý den,prosím o radu co vyřadit s jídelníčku při užívání léku Xarelto
a co naopak do jídelníčku zařadit.Mnohokrát děkuji za odpověď s úctou
Bečková Bohumila.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lék Xarelto nevyžaduje žádnou speciální dietu během užívání. S lékem Xarelto se nesmí užívat aspirin ani přípravky, kde je obsažena kyselina acetylsalycilová.
Diabetes se objevuje cca u 2–3 % gravidních žen, a to obvykle v druhé polovině těhotenství. Podkladem onemocnění je IR (inzulinová rezistence), hladiny inzulinu jsou v normě. V patogenezi se uplatňuje antiinzulinový efekt choriového somatomammotropinu, progesteronu a kortizolu.
V těhotenství jezte pestře, vařte si jako doposud (s výjimkou sladkých jídel), dodržujte však níže uvedené zásady. Máte-li rodinu, partnera, rozhodně nedělejte tu chybu, že byste si vařily speciální „dietní“ jídlo pro sebe a jiné jídlo pro zbytek rodiny. Vařte jedno jídlo vhodné pro vás, a ostatní ať se solidárně přizpůsobí. Protože co je vhodné pro vás, je vhodné a zdravé i pro ně. Nejedná se totiž o žádnou speciální dietu.
Pro stravování platí tyto obecné zásady:
Nesladit a výrazně omezit vše, co obsahuje jednoduché cukry (výjimkou je ovoce v rozumném množství).
Omezit konzumaci výrobků z bílé mouky a bílé rýže, snažit se je nahradit celozrnnými.
Zeleninu přidávat ke každému jídlu (může částečně nebo i zcela nahradit tradiční přílohu).
Žádné dia výrobky (umělá sladidla v těhotenství nejsou vhodná).
Vynechat uzeniny (kromě kvalitní šunky od kosti).
Nedojídat se mezi jídly (pro „zahnání chutí“ je možné zakousnout něco, co neobsahuje sacharidy: nesladkou zeleninu, plátek šunky od kosti, kousek sýra a podobně, nevhodné by naopak bylo ovoce nebo ořechy).
Výslednou glykemii spolehlivě pokazí různá přislazená dochucovadla typu kečup, sladké dresinky či omáčky, stejně jako pivo (má vysoký glykemický index).
Jezte kvalitní přirozené potraviny a poctivou domácí stravu, nejezte polotovary, průmyslově vyrobené hotové výrobky s řadou pochybných ingrediencí a fast food.
Používejte kvalitní přirozené tuky (máslo, za studena lisované oleje), vyhněte se průmyslově upraveným tukům (margaríny, rafinované oleje, ztužené a částečně ztužené tuky).
Snídaně:
Má mít maximálně 30 g sacharidů.
U většiny pacientek jde o nejproblematičtější jídlo dne – po ránu je nejvyšší hladina těhotenských hormonů a z toho důvodu je nejtěžší udržet glykemii v normě právě po snídani.
U některých žen s těhotenskou cukrovkou nejsou na snídani možné mléčné výrobky (zvyšují glykemii nad normu), proto se v těchto případech doporučuje vynechat je ze snídaně a dopřát si je k ostatním jídlům. Týká se to mléčných produktů s přirozeným obsahem mléčného cukru (laktózy), jako je mléko, tvaroh, jogurt, pomazánkové máslo. U citlivých osob i trocha mléka do kávy může zvýšit glykemii po snídani nad normu. Potíže se netýkají výrobků s minimálním obsahem laktózy – máslo, většina sýrů.
Warfarin tlumí jednu z cest koagulační kaskády tím, že blokuje tvorbu některých koagulačních faktorů v játrech. Jedná se o široce užívaný lék. Výhodou je možnost podávání v tabletkách, nevýhodou je pomalý nástup a ústup účinku, obvykle několik dnů. Účinnost Warfarinu se kontroluje z krevního náběru jako takzvaný Quick test neboli test INR. Hodnota INR vypovídá, kolikrát pomaleji se vlivem Warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina Warfarinu se udává INR 2–3, tedy krev srážející se 2–3x pomaleji než normálně. Předávkování Warfarinem je i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR lze podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamin K, obvykle lék Kanavit. Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti Warfarinu těžce poškodit plod nesmí být Warfarin užíván v těhotenství.
Xarelto
Jeho účinná složka rivaroxaban blokuje srážecí faktor Xa a má podobné přednosti oproti Warfarinu jako Pradaxa. Opět se využívá v prevenci a léčbě hluboké žilní trombózy, plicní embolie a jako prevence mozkové mrtvice při fibrilaci síní.
Pradaxa
Je nový lék na ředění krve. Účinnou látkou je sloučenina dabigatran, která v jistém bodě blokuje koagulační kaskádu. Mezi výhody patří užívání v tabletkové formě a minimální možnost předávkování při správném užívání. Pradaxa se používá při prevenci a léčbě hluboké žilní trombózy, plicní embolie a jako prevence mozkové mrtvice při fibrilaci síní. Velkou výhodou Pradaxy je existence speciální protilátky, která může v případě nutnosti účinek Pradaxy téměř okamžitě vyrušit (preparát Praxbind).
Eliquis
Účinnou látkou je sloučenina apixaban, která blokuje faktor X koagulační kaskády. Kvůli nižšímu výskytu krvácivých komplikací se tento preparát stává velmi oblíbeným a využívá se při prevenci a léčbě hluboké žilní trombózy, plicní embolie a jako prevence mozkové mrtvice při fibrilaci síní.
Lixiana
Lixiana je nový lék (od roku 2016) ve fázi klinických zkoušek, který patří mezi léky na ředění krve. Účinnou látkou je sloučenina edoxaban. Edoxaban funguje jako přímý inhibitor koagulačního faktoru Xa. Svým působením tedy edoxaban blokuje koagulační (srážecí) kaskádu a tím dosahuje efektu omezení krevní srážlivosti. Lixiana bude využívána v prevenci hluboké žilní trombózy u pacientů po ortopedických operacích, dále pak jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u nemocných s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou zp
V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU A ACUTILU PRO POSÍLENÍ PAMĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.
Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu,zda mohu užívat varfarin a Acutil pro posílení paměti.Na dotaz v lékárně se odpovědi různí.Děkuji a přeji příjemný den
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Acutil působí pozitivně na mozek díky svému složení, které zejména podporuje průtok krve vlásečnicemi. Když k tomu ještě užíváte Warfarin, tak Vaše krev může být tak řídká, že bude docházet k prosakování krve a ke vzniku výronů a modřin v celém těle. To může být nebezpečný stav, který je potřeba sledovat a nechat si pravidelně měřit hustotu krve a její srážlivost během společného užívání Warfarinu a Acutilu. Informujte proto svého ošetřujícího lékaře o společném užívání těchto dvou přípravků, aby u Vás mohl zahájit pravidelné krevní testy.
Při léčbě Warfarinem je důležité dodržovat taková opatření, aby nedocházelo ke kolísání aktivity účinné látky. Zda je dávka warfarinu správná, určí test protrombinového času neboli Quickův test. Výsledek testu je udáván jako INR (International Normalized Ratio) a jeho rozmezí by se mělo pohybovat v hodnotách stanovených lékařem.
Při sníženém účinku warfarinu je nedostatečně bráněno vzniku krevní sraženiny v cévách nebo srdečních dutinách. Tento stav nastává především při zvýšeném příjmu vitaminu K, včetně mimořádného příjmu potravin bohatých na vitamin K.
Zvýšený účinek warfarinu je spojen s rizikem krvácení i při malém zranění. Zvýšená krvácivost může být projevem nedostatku vitaminu K.
Účinek warfarinu dále zvyšuje:
náhlé snížení příjmu stravy (například při dodržování přísné redukční diety, při hladovkách, v důsledku nechutenství a podobně),
horečka,
stavy, které naruší mikrobiální rovnováhu ve střevě (průjem, užívání antibiotik),
alkohol v množství větším než 1 nápoj denně,
současné užívání léků, které zvyšují účinek warfarinu.
Velkou chybou je vyřaditzeleninu ze stravy úplně. Zelenina je důležitou součástí vyváženého jídelníčku a zdrojem mnoha vitaminů, minerálních látek, látek s antioxidačním účinkem a vlákniny. Vynechávání zeleniny a její nahrazování ovocem může přispívat k vzestupu hmotnosti a zhoršovat stávající zdravotní stav (například zhoršení cukrovky, zvyšování hladiny cholesterolu a další).
Mnohem výhodnější je znát obsah vitaminu K v potravinách a naučit se nahrazovat nevhodné potraviny za vhodnější (například nahradit dušený špenát za kedlubnové zelí nebo dušenou mrkev).
Warfarin blokuje účinek vitamínu K v játrech. Z toho vyplývá, že nadměrný přísun vitamínu K snižuje účinek Warfarinu, naopak jeho nedostatečný přísun účinek léku zesiluje. Mezi potraviny s nejvyšším množstvím vitamínu K patří listová zelenina s tmavozelenými listy. To neznamená, že ji musíte ze své stravy vyřadit. Tento druh zeleniny je totiž tělu prospěšný: má pozitivní vliv na srdce, na gastrointestinální trakt (díky vysokému obsahu vlákniny), zlepšuje zrak (díky vysokému obsahu luteinu) a podobně. Abyste mohli zařadit do svého jídelníčku listovou zeleninu s tmavozelenými listy i během užívání přípravku Warfarin, doporučuje se stravovat se stabilně. Tím je myšleno, že byste měli jíst každý týden stejné množství této zeleniny, ne jeden týden hodně a další týden žádnou. Bude-li Vaše strava obsahovat stále stejné množství vitamínu K, Warfarin i tělo se s tím vyrovnají. Jestliže však bude množství vitamínu K kolísat, bude kolísat i hodnota INR. A pamatujte, že i když má zelenina zelenou barvu, neznamená to, že je bohatá na vitamín K. Velké množství vitamínu K obsahuje pouze listová zelenina s tmavozelenými listy.
Příklady zeleniny bohaté na vitamín K: zelí, brokolice, špenát, locika lesní, kapusta kadeřavá, tuřín, brukev hořčičná, hlávkový salát (vyjma ledového salátu, který je na vitamín K chudý), růžičková kapusta, čekanka, brukev kapusta, květák (přestože má bílou barvu, patří do stejné čeledi jako brokolice).
Doplňky stravy:Vitamín K lze najít v potravinových doplňcích, což neznamená, že je nemůžete užívat. Stejně jako u listové zeleniny s tmavozelenými listy platí, že je třeba přijímat konstantní množství vitamínu K. Pokud byste chtěli doplňky stravy začít užívat, poraďte se se svým lékařem. I zde platí, že na začátku užívání by se měla hodnota INR sledovat pozorněji.
Vitamíny: Které vitamíny můžete bezpečně konzumovat, když užíváte Warfarin? Seznam některých nejběžnějších vitamínů a jejich vliv na hodnotu INR
Vitamíny B: nemají žádný vliv na INR.
Vitamín C: až do 500 mg denně nemá žádný vliv na INR; dávky vyšší než 500 mg mohou hodnotu INR snížit.
Vitamín E: až do 400 IU denně nemá žádný vliv na INR; dávky vyšší než 400 IU mohou hodnotu INR zvýšit.
Multivitamíny: většina multivitamínů obsahuje malé množství vitamínu K. Chcete-li je užívat, berte je pravidelně každý den, abyste zabránili kolísání hladiny vitamínu K v těle. Pakliže multivitamíny chcete začít užívat, poraďte se se svým lékařem. Také v tomto případě
V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.
Dobrý den
Mohu při léčbě Warfarinem jíst květák.
Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Květák patří mezi zeleninu s vysokým obsahem vitamínu K. Jestli jste květák dlouho nekonzumoval a rozhodnete se ho nárazově zařadit ve větším množství, tak to může nebezpečně ovlivnit účinky Warfarinu. Když si květák zařadíte pravidelně do svého jídelníčku a budete ho jíst takto stále po delší dobu, tak je možné k tomu přizpůsobit dávkování Warfarinu. To vám provede lékař podle výsledků krevní srážlivosti po této změně jídelníčku. Test krevní srážlivosti byste měl absolvovat jednou za měsíc.
Jaká pravidla je vhodné podle lékařů dodržovat? Hodně záleží na fázi nemoci – v období takzvaného relapsu neboli vzplanutí nemoci, jsou pravidla přísnější. V klidovém stádiu, označovaném remise, si můžete dovolit více. Vsaďte na těstoviny a lehká masa. Základem jídelníčku by měly být škroby, tedy například těstoviny. Neměly by chybět ani plnohodnotné bílkoviny, není proto třeba vynechávat kuřecí a rybí maso. Tučná masa požadavkům diety příliš nevyhovují. Stejně tak smažená a grilovaná jídla. Pokud nemocný zároveň netrpí laktózovou intolerancí, měl by jíst mléčné výrobky.
Čerstvá zelenina je tabu. A také čerstvé ovoce, luštěniny a výrobky z celozrnných obilovin. Ty všechny obsahují nerozpustnou vlákninu, se kterou si zanícená střeva v akutní fázi choroby neumí poradit. Nezapomínejte na vitamíny. Hlavně vitamín C a B-komplex. Z minerálů je důležité železo a vápník kvůli prevenci metabolické nemoci kostí. Lidem s onemocněním trávicího traktu totiž častěji hrozí osteoporóza. Hlídat je třeba draslík a hořčík a doporučují se probiotika. Jejich množství se řídí mimo jiné podle četnosti vyprazdňování. Oddělte příjem tekutin od pevné stravy. Nápoje by měly být spíš vlažné. A určitě ne s bublinkami.
Zánětlivé onemocnění střev zasahuje jeho různé části. Pro chorobu jsou typické lokální komplikace, vznikají hnisavá ložiska, píštěle či stenózy neboli zúžení trávicí trubice v místě jizev po zánětech. Střevní obsah se před takovými překážkami kumuluje a může kvasit. Živiny z jídla se špatně vstřebávají. Nemoc se projevuje častými průjmy a pacienti hubnou. Konzumujte až šest pořádně rozkousaných porcí denně. Když budete své zažívání zatěžovat postupně, bude fungovat lépe. V praxi to znamená, že byste si jídlo měli rozdělit do menších porcí. Rozhodně nehltejte, dbejte na to, abyste jídlo vždy dokonale rozžvýkali. I když se nemoc dostane do klidové fáze, na dietu nezapomínejte – rozhodně však není na místě se nervovat a zbytečně omezovat. Přesně si zapisujte, jak jste se po jakém jídle cítili, to vám pomůže vytipovat jídla, která pro vás nejsou vhodná. Dieta v remisi by se neměla příliš lišit od zásad racionální stravy. To znamená, že byste se měli vyvarovat tučných a smažených pokrmů, ale zeleninu a ovoce si už můžete klidně dát.
Kuřecí prsa s broskví
Ingredience: kuřecí prsíčka, kompotované broskve (neměli by dělat potíže, protože jsou vařené), smetana nebo plátek sýra
Postup: Prsíčka nakrájíme na nudličky. Zprudka orestujeme (doporučuji titanovou pánev nebo kvalitní teflon, nemusíte použít olej), trošku osolíme a přidáme nakrájené broskve (je na vás, jestli nakrájíte na kostičky nebo nudličky), které rovněž chvilinku restujeme. Pak přidáme sm
Při jaterní dietě se k snídani hodí třeba nízkotučný ovocný tvaroh, ovesná kaše s ovocem, toast s plátkem libové šunky, pečivo s marmeládou, nebo i omeleta z vaječných bílků.
K svačině se hodí různé ovocné saláty, ovoce, piškoty, chléb s libovou šunkou, nízkotučné jogurty.
K obědu nebo k večeři se dá připravit obrovské množství jídel. Není potřeba se ani vyhýbat masu, stačí si vybírat libové maso a zvolit i správnou úpravu masa. Vhodné jsou například špagety, pstruh s bramborovou kaší, králík s bramborem, kuřecí prsa (dušená, grilovaná) se zeleninou. Níže uvádím ukázky vhodných receptů.
Kuře na zelenině s rýží
Suroviny:
Celer
400 g kedluben
2 petržele
1 mrkev
4 kuřecí prsa
Kmín
Šalvěj
Tymián
Pepř
Sůl
Postup přípravy:
Zeleninu si omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Pekáč vymažeme ideálně olivovým olejem (nebo řepkovým) a vložíme do něj nakrájenou zeleninu. Tu pak posolíme, opeříme a pořádně ještě promícháme. Zelenina se peče asi na 180 °C zhruba 30 minut. Mezitím si omyjeme maso, naklepeme ho, osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami. Ochucené maso pak přidáme k zelenině, vše se ještě peče zhruba půl hodiny. Mezitím si uvaříme rýži podle návodu (vložíme do vroucí osolené vody, vaříme a pak scedíme rýži).
Krůtí plátek s bylinkami a s bramborem
Ingredience:
2 krůtí plátky
Bazalka
Tymián
Libeček
Petrželka
Sušená sladká paprika
Olej
Sůl
Pepř
Postup přípravy:
Omyjeme si krůtí maso, nakrájíme a naklepeme ho. Poté ho osolíme, opepříme. Připravíme si bylinkovou směs a do směsi pak naložíme maso (alespoň přes noc) ještě zlehka zakápnuté olivovým olejem (nebo řepkovým). Olej pomůže, aby se bylinky s masem dobře spojily. Krůtí plátky pak opečeme na suché pánvi (ideálně grilovací, která maso méně připéká). K masu se hodí třeba bramborová kaše, ale nesmí být se smetanou, vhodnější je nízkotučné mléko.
Špagety s kuřecím masem
Ingredience:
Kuřecí prsa
2 rajčata
Rajský protlak
50 g strouhaného nízkotučného eidamu
Mletý kmín
Petrželová nať
Špagety
Postup přípravy:
Omyjeme si a očistíme maso, poté ho nakrájíme na kostičky, okořeníme a dusíme na vodě. Připravíme si rajčata, která omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme je najemno. Když maso změkne, přidá se k němu rajčatový protlak a omytá, nakrájená petrželová nať. Omáčka nesmí být příliš vodová. V mezičase si připravíme špagety podle receptu (do vroucí osolené vody vložíme špagety a vařím