Téma

KYSELINA CHLOROGENOVÁ DISKUZE


Co je kyselina chlorogenová

Kyselina chlorogenová je organická kyselina, přírodní polyfenol. Je to ester kávové a chinové kyseliny, hořké chuti. Má antibakteriální, antiplísňové a antivirové složky.

Jde o nezvykle silný antioxidant, který se v posledních letech proslavil jako pomocník v boji s přebytečnými kilogramy. Kyselina cholorogenová totiž povzbudí jaterní metabolismus, který napomůže rychlejšímu spalování tuků, do jisté míry potlačuje i chuť k jídlu. Tato kyselina kromě toho, že podstatně zrychlí každý metabolismus, dokáže i úspěšně bojovat s vnějšími projevy nepříjemné celulitidy, zlepší zažívání a sníží i hladinu cholesterolu.

Kyselina chlorogenová skutečně ovlivňuje lidskou váhu. Podle výzkumu pomáhá zelená káva hubnout, pokud je konzumovaná střídmě. Naopak kdo pije pět nebo více šálků kávy denně, pravděpodobně spíše přibere.

Největší podíl této kyseliny je obsažen v zelené kávě, a to 10 %. Při takové koncentraci má zelená káva v lidském těle zajímavé účinky. Na dvě až tři hodiny totiž uzavírá v tenkém střevě kanálky, jimiž se sacharidy vstřebávají do organismu, a tím zásadně omezí využitelnost spotřebovaných sacharidů.

Nejde sice o ideální metodu, nicméně je reálné takto po určitou dobu postupovat a udržet si tak kontrolu nad váhou. Tělo totiž reaguje přirozeně, takže pokud nezíská adekvátní množství sacharidů ze stravy, čemuž kyselina chlorogenová brání, zbytek energetické potřeby si vezme z vlastních zásob. Znamená to, že de facto jíme, ale zároveň i rozpouštíme tukové rezervy, tudíž hubneme. Tyto schopnosti zelené kávy už prokázala řada vědeckých studií, jejichž výsledky byly v posledním desetiletí také zveřejněny.

Chlorogenové kyseliny snižují výlučně jen vstřebávání glukózy a nijak neovlivňují vstřebávání hodnotných vitamínů, minerálních látek, aminokyselin či mastných kyselin.

Po užívání chlorogenové kyseliny by se neměl dostavit ani jo-jo efekt.

Kyselina chlorogenová má tyto pozitivní účinky: snižuje vysoký krevní tlak; je jednou z látek zapříčiňujících projímavé účinky švestek; má psychostimulační a antioxidační účinky.

Vedlejším účinkem podle studií může vyvolání alergie lidského těla na některé rostlinné látky.

Zdroj: článek Chlorogenová kyselina

Příběh

Ve svém příspěvku CHLOROGENOVÁ KYSELINA A ZELENA KAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

chtela bych se zeptat jestli se muze zelena kava uzivat v tehotenstvi? Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Těhulky .

v těhotenstvy se nesmí hubnout

Zdroj: příběh Chlorogenová kyselina a zelena kava

Druhy éček

Barviva

Barviva jsou pro výrobce potravin velmi důležitá. Jsou jedním z hlavních faktorů, díky kterým se buď výrobek prodá, nebo zůstane ležet na regále. Výrobci používají barviva, aby dodali svým výrobkům na pravosti a poctivosti. Samozřejmě že zákazník dá přednost jogurtu s jasně červeně zbarvenou jahodovou složkou než jogurtu s nevzhledně vypadajícími tmavě zbarvenými kousky jahod.

Barviva můžeme rozdělit do tří skupin:

  • První jsou barviva přírodního původu, která jsou většinou získávána i klasickými výrobními postupy, proto nepředstavují žádné obavy.
  • Dále jsou to barviva přírodně identická. S nimi se můžeme setkat velmi často, neboť jsou výrobci velmi oblíbená právě pro slovíčko „přírodně“. To znamená, že jsou po chemické stránce totožná s barvivy získávanými přírodní cestou, ale jejich výroba je jednodušší a levnější.
  • Třetí skupinou jsou barviva syntetická. Dříve se vyráběla z uhelného dehtu, nyní z ropy a ropných produktů. V USA se postupně jednotlivá syntetická barviva zakazují, podle toho, jak se u nich postupem času daří prokazovat karcinogenní účinky. V ČR se syntetickým barvivům bohužel „daří“. Jelikož je možné obecně označit syntetická barviva z podezření na karcinogenitu a způsobování dětské hyperaktivity, je rozhodně na místě se potravinám, které je obsahují, raději vyhýbat.

Látky patřící do této skupiny:

  • E100 - Kurkumin (Cl přírodní žluť 3)
  • E101 - Riboflavin (vitamín B2)
  • E102 - Tartrazin (Cl potravinářská žluť 4)
  • E104 - Chinolinová žluť (Cl potravinářská žluť 13)
  • E107 - Žluť 2G
  • E110 - Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3)
  • E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny
  • E121 - Citronová červeň 2
  • E122 - Azorubin (Cl potravinářská červeň 3, Carmoisin)
  • E123 - Amarant (Cl potravinářská červeň 9)
  • E124 - Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7)
  • E127 - Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14)
  • E128 - Červeň 2G (Cl potravinářská červeň 10)
  • E129 - Červeň Allura AC (Cl potravinářská červeň 17)
  • E131 - Patentní modř V
  • E132 - Indigotin (Cl potravinářská modř 1)
  • E133 - Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2)
  • E140 - Chlorofyly a chlorofyliny
  • E141 - Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů
  • E142 - Zeleň S (CI potravinářská zeleň 4)
  • E143 - Fast green FCF
  • E150 - Karamel
  • E151 - Brilantní čerň BN
  • E153 - Uh

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Seznam éček

Poradna

V naší poradně s názvem V ČEM JE KYSELINA CHLOROGENOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Káča.

Chtěla bych zhubnout těhotenská kila,pomocí CGA800 jen nevím zda je to vhodné při kojení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

CGA800 rozhodně není vhodná v době kojení!!! S CGA800 zčnete hubnout až když nebudete kojit.

Zdroj: příběh V čem je kyselina chlorogenová

Kyselina chlorogenová na hubnutí

Tato kyselina má dobrý vliv na metabolismus glukózy, která způsobuje obtížné vstřebávání cukru. To znamená, že se nám při její konzumaci v organismu ukládá méně tuku, a jídlo, které jíme, nám zajišťuje sytost na delší dobu.

Kyselina chlorogenová se přidává do spousty preparátů, které se využívají k redukčním dietám. Je pravda, že hlavní význam této kyseliny spočívá v tom, že snižuje vstřebávání glukózy, takže tělo následně k dodání energie využívá vlastních (nahromaděných) zásob.

Všeho by se mělo užívat s mírou, toto platí i o hojné konzumaci potravin a pochutin obsahující kyselinu chlorogenovou. Užívání nadměrného množství těchto přípravků může naopak vést ke zvyšování hmotnosti. Určitě si nelze myslet, že užíváním této kyseliny zaručeně snížíte svou hmotnost bez dalších aspektů – je třeba upravit svůj jídelníček, životní styl a začít se hýbat.

Zdroj: článek Chlorogenová kyselina

Čím vybělit kůži?

Zesvětlovače kůže mají v posledních několika letech za sebou dlouhou vývojovou cestu. Spotřebitelé se totiž dnes díky snadno dostupným informacím na internetu mohou mnohem lépe vzdělávat a zjišťovat od ostatních nežádoucí účinky pleť bělících produktů, které chtějí koupit. Tato článek je proto navržen tak, aby se spotřebitel s jeho pomocí mohl seznámit s mnoha různými složkami zesvětlovačů kůže dostupných na dnešním trhu. A nakonec si pak mohl vybrat nejlepší produkt pro svou kůži.

Proces zesvětlení kůže probíhá v několika etapách. Jednotlivé složky přípravků na zesvětlení kůže působí v různých fázích procesu a obvykle poskytují nejlepší výsledky, když se spojí dohromady do jednoho ověřeného produktu. Zde jsou uvedeny některé z nejoblíbenějších surovin používaných při výrobě produktů na bělení kůže.

Alfa Arbutin:

Alfa-Arbutin je biosyntetická aktivní složka, která je čistá a dobře rozpustná ve vodě. Alfa-Arbutin je vyráběn ve formě prášku. Alfa-Arbutin je jeden z nejpokročilejších účinných látek v moderním zesvětlování kůže. U Alfa-Arbutinu bylo prokázáno, že při bělení účinně fungoval na všechny typy pleti. Ukázalo se, že i velmi nízké koncentrace Alfa-Arbutinu blokují činnost tyrozinázy, čímž vzniká tak zvaný albinismus. Výzkumy prokázaly, že epimer z arbutinu má asi 10 krát silnější inhibiční účinek, než je u beta-arbutinu. Alfa-Arbutin je velmi drahá ingredience, štěstí, že funguje i při velmi nízkých koncentracích. Alfa arbutin je nejrychlejší a nejefektivnější bělící prostředek při bělení kůže.

Beta-Arbutin (extrakt z medvědice lékařské):

Beta-Arbutin je často zmiňován jen jako arbutin. Beta-Arbutin je přírodní extrakt nalezený v rostlinách medvědice lékařské. Arbutin také poskytuje kůži zesvětlující účinek na kůži tím, že zabrání tyrozináze v její činnosti. Ačkoli je arbutin přírodní derivát hydrochinonu, tak nemá stejná rizika nebo vedlejší účinky. Arbutin, jak bylo prokázáno, je velmi bezpečná látka. Beta-arbutin je levnější na výrobu než alfa-arbutin, ale také i jeho bělící efekt je desetkrát slabší. Z těchto důvodu je v mnoha nových kůži bělících přípravcích nyní použitý Alfa Arbutin na rozdíl od dříve používaného beta-arbutinu.

Kyselina kojic:

Kyselina kojová (Kojic Acid; C6H6O4; 5-hydroxy-2-(hydroxymethyl)-4-pyrone) je produktem plísně, především druhem Aspergillus oryzae, vyskytující se v Japonsku, odkud má také kyselina název – Kojic. Kyselina kojová se často používá jako přísa

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Čím vybělit kůži

Příběh

Ve svém příspěvku KYSELINA CHLOROGENOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Klimeš.

Zdravim z Ostravy! před 2 měsicama sem si obědnal tyto prašky s kyselinou chlorogenovou a su opravdu skvělě! Pomohly mi snižit vahu o 12 kg!!!!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Kyselina chlorogenova

Co obsahuje kyselinu chlorogenovou

Kyselina chlorogenová je obsažená v kávě – 50 až 150 miligramů v jednom šálku. Kromě kávy jsou jejím bohatým zdrojem též brambory, jablka, hrušky, meruňky, broskve. V poměrně malém množství je kyselina chlorogenová obsažena například ve třešních či ve švestkách. Mimořádně vysokým obsahem této látky se však vyznačuje zelená káva; nejjakostnější druhy dosahují až 10 %.

Zdroj: článek Chlorogenová kyselina

Příběh

Ve svém příspěvku KYSELINA CHLOROGENOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

chtele bych se zeptat,obcas jeste kojim trileteho syna,vetsinou v noci bude to necemu vadit

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Kyselina chlorogenová

Co je CGA800 

CGA800 je kyselina chlorogenová. Kyselina chlorogenová spaluje glukózu a tuky a dále zpomaluje uvolňování cukru v krevním oběhu. Tímto účinkem dochází k omezení ukládání cukrů a tuků. Jedná se o přírodní přípravek, který pomáhá při hubnutí. Kyselina chlorogenová obsahuje nejvyšší množství antioxidantů, které mají vliv na redukci váhy, dále snižuje hladinu cholesterolu, reguluje hladinu cukrů a tuků v organismu. Pomáhá regeneraci.

Zdroj: článek Zelená káva na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Urbanová.

Dobrý den,
může mi, prosím, nějaký odborník podat spolehlivou informaci, jak je to de facto se sérem obsahujícím kyselinu hyaluronovou? Je, nebo není její aplikace na pleť účinná a efektivní?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina hyaluronová dodávaná pokožce pstřednictvím krému je efektivní jen na ty nejsvrchnější vrstvy kůže. Sérum s kyselinou hyaluronovou dokáže vizuálně oživit pleť bezprostředně po použití, ale dlouhodobý účinek nemá, protože pokožka se neustále rychle odlupuje a to i s doplněnou kyselinou hyaluronovou.
Pokud tedy řešíte problém s výrazným přibýváním vrásek, nebo popraskanou pleť, tak je v tomto případě nejefektivnější doplnit kyselinu hyaluronovou vnitřně vhodnou stravou. Potraviny přímo kyselinu hyaluronovou neobsahují, ale jsou potraviny, ze kterých si tělo kyselinu hyaluronovou dokáže vyrobit, například živočišné bílkoviny a nebo hydrolizovaný syrovátkový protein. K rychlému a efektivnímu doplnění kyseliny hyaluronové lze také použít potravní doplňky stravy, nejčastěji kolagen společně s kyselinou hyaluronovou. Zde je uvedena cena doplňků stravy, kde je přítomna i kyselina hyaluronová: http://www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kyselina hyaluronová

Rafinovaný kokosový olej

  • 47 % tvoří kyselina laurová.
    Kyselina laurová patří mezi nasycené mastné kyseliny a zvyšuje celkové sérové ​​lipoproteiny více než mnoho jiných mastných kyselin, ale většinou jde o lipoprotein s vysokou hustotou tak zvaný hodný cholesterol (HDL). Výsledkem je, že kyselina laurová má příznivější účinek na celkový HDL než jakákoli jiná mastná kyselina, ať už nasycená nebo nenasycená.
    Nicméně praxe toto nepotvrdila, jak ukazuje rozsáhlá metaanalýza potravin [1] ovlivňujících celkový poměr zlého cholesterolu (LDL) vůči sérovým ​​lipoproteinům. Proběhla v roce 2003 a zjistila, že účinky kyseliny laurové na výsledky onemocnění koronárních tepen zůstaly nejisté. Recenze kokosového oleje z roku 2016 [2] byla podobně neprůkazná ohledně účinků kokosového oleje na omezení výskytu kardiovaskulárních onemocnění.
  • 17 % tvoří kyselina myristová.
    Patří mezi nasycené mastné kyseliny a její konzumace zvyšuje zlý cholesterol (LDL) [3].
  • 9 % tvoří kyselina kaprylová.
    Patří mezi nasycené mastné kyseliny. Je to triglycerid se středním řetězcem (MCT), podílí se na udržení optimální hodnoty pH, posiluje obranyschopnost a zlepšuje trávení, což má příznivý vliv na celkovou hladinu energie, jíž člověk disponuje.
  • 7,5 % tvoří kyselina palmitová.
    Patří mezi nasycené mastné kyseliny a zvyšuje lipoprotein s nízkou hustotou, tedy zlý cholesterol (LDL).
  • 7 % tvoří kyselina kaprinová.
    Nasycená mastná kyselina je nejlépe známá pro svou schopnost bojovat proti houbám, jako je Candida, které mohou žít v těle. Tím podporuje optimální zdraví střev. Může být také užitečná při akné a zažívacích problémech, jako je Crohnova choroba.
  • 6,4 % tvoří kyselina olejová.
    Patří mezi mononenasycené mastné kyseliny. Konzumace mononenasycených tuků je spojována se snížením zlého cholesterolu (LDL) a se zvýšením hodného cholesterolu (HDL) [4]. Kyselina olejová může být zodpovědná za hypotenzní (snižující krevní tlak), což je považováno za zdravotní přínos. Recenze z roku 2017 zjistila, že diety obohacené o kyselinu olejovou jsou prospěšné pro regulaci tělesné hmotnosti [5].
  • 3% tvoří kyselina stearová.
    Patří mezi nasycené mastné kyseliny a v klinických studiích bylo zjištěno, že kyselina stearová je spojena se snížením zlého cholesterolu (HDL) ve srovnání s jinými nasycenými mastnými kyselinami.
Rafinovaný kokosový olej je tuhý za pokojových teplot. Taje při teplotách nad 26 °C.

Zdroj: článek Kokosový olej, je skutečně tak zdravý?

Příběh

Ve svém příspěvku PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patricie Dubská.

Pigmentové skvrny dobře odstraňuje kyselina glykolová s kyselinou kojovou/ kojic/. Kyselina glykolová naruší pokožku, odloupne staré vrstvy a kyselina kojová ji pak zesvětlí. S kyselinou kojovou se ale musí opatrně, protože se může stát, že pleť bude velmi citlivá, tudíž náchylná k různým onemocněním. Koupit nejlépe nějakou sadu, která bude obsahovat i další látky antibakteriální, protizánětlivé, aby k nedošlo ke ztrátě imunity pokožky a používat dermatologicky ověřené produkty.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den. Pigmentové skvrny jsou jaterní záležitost,stejně jako ekzem. Vlaštovičníková tinktura je léčí spolehlivě. Můžu dodat:-) Jana

Zdroj: příběh Pigmentové skvrny

Vliv zelené kávy na zdraví

Několik nových studií ukázalo, že konzumace kávy snižuje riziko diabetu typu 2. Jedním z mechanismů je samozřejmě to, že kofein napomáhá snižování tělesné hmotnosti. Ta je v přímé úměře s konzumací kávy u běžné společnosti. Nejnovější články ukazují, že kyselina chlorogenová (nalezená v zeleném extraktu z kávových zrn) a její metabolit, kyselina kávová, napomáhají bránit aktivitě enzymu, který štěpí škrob na cukry a napomáhá vstřebávání cukru ze škrobu, čímž se snižuje celkový jednorázový kalorický vstup. Klinický výzkum ukázal, že kyselina chlorogenová napomáhá snižovat glukózové rázy, čímž podporuje zdravou hladinu cukru v krvi. Zelená káva navíc napomáhá snižovat vstřebávání určitých cukrů. Ukazuje se také, že má vysoký antioxidační aktivitu. Stručně řečeno, je tu dobrá zpráva, že extrakt ze zeleného kávového zrna může jedinečným způsobem pracovat proti vzniku obezity. Účinné látky obsažené v zelené kávě mohou snížit hladinu tuku a glukózy v těle a mohou snížit rychlost vstřebávání sacharidů.

Zdroj: článek Zelená káva

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Buček.

Při poslední kontrole mi byla zjištěna zvýšená kyselina močová v krvi (540), lékař mi naordinoval Milurit.Je to nutné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina močová 540? Když se vykašlete na Milurit, tak se připravte na velké bolesti, které souvisí s příchozí dnou. Vysoká kyselina močová znamená nemocné ledviny a ty se jen tak samy nevyléčí. Měl byste poslechnout svého lékaře a užívat Milurit a k tomu dodržovat purinovou dietu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Hodnoty kyselina močova

Káva a dna

Pití kávy je sporné. Muži, kteří pijí čtyři až pět šálků kávy denně, mají dle provedených studií o 40 procent nižší relativní riziko dny ve srovnání s muži, kteří kávu nepijí. Káva bez kofeinu také mírně snižuje riziko dny, ale čaj žádný účinek nemá, což naznačuje, že za vliv na dnu je odpovědné něco jiného než kofein.

Existuje teorie, že kyselina chlorogenová, složka kávy, může být ve skutečnosti příčinou toho, že je káva spojována s nižším výskytem dny, Kyselina chlorogenová a další antioxidanty totiž pomáhají snižovat hladinu hormonu v krvi, inzulinu. Hladiny inzulinu a kyseliny močové (chemické látky, které spouštějí dnu) jsou úzce spjaty. Když jsou hladiny inzulinu nízké, má tendenci klesat i kyselina močová. Lidé, kteří pili několik šálků kávy denně, měli i nižší hladinu kyseliny močové. Háček je v tom, že káva by neměla být slazená.

Zdroj: článek Co neobsahuje puriny

Co je to kyselina máselná

Kyselina máselná je bezbarvá olejovitá kapalina, snadno rozpustná ve vodě, ethanolu a diethyletheru. Lze ji oddělit z vodné fáze saturací solemi (vysolováním), například chloridem vápenatým. Dichroman draselný a kyselina sírová ji oxidují na oxid uhličitý a kyselinu octovou, zásaditý manganistan draselný ji oxiduje na oxid uhličitý. Kyselina máselná, též známá pod systematickým názvem kyselina butanová, je karboxylová kyselina se vzorcemCH3CH2CH2-COOH. Soli a estery se nazývají butyráty nebo butanoáty. Kyselina máselná je obsažena ve žluklém másle, parmezánu, zvratcích a potu; má nepříjemný zápach a ostrou chuť se sladkým „ocasem“ (podobně jako diethylether). Savci s dobrým čichem (například psi) jsou schopni ji zjistit již při velmi nízké koncentraci. Ze všech mastných kyselin vyskytujících se v tucích má v molekule nejméně atomů uhlíku. Kyselina máselná se ve formě esterů vyskytuje v živočišných tucích a rostlinných olejích. Triacylglycerol kyseliny máselné tvoří 3 až 4 % másla. Při žluknutí másla se kyselina máselná hydrolýzou uvolňuje z vazby na glycerol a způsobuje nepříjemný zápach takového másla. Kyselina máselná se vyskytuje v přírodě v rozkládajících se organismech.

Zdroj: článek Kyselina máselná

Příběh

Ve svém příspěvku DOMACI LECBA PRASKLE ZILKY NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Ascorutin je voleně prodejný v lékérně. Tady je popis Ascorutinu včetně výčtu situací, kdy by jeho užívání mohlo činit problémy:

ASCORUTIN
(Rutosidum / acidum ascorbicum)

Přečtete si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje.
Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však Ascorutin musíte užívat pečlivě podle návodu, aby Vám co nejvíce prospěl.
Ponechte si příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu.
Požádejte svého lékárníka, pokud potřebujete další informace nebo radu.
Pokud se vaše příznaky zhorší nebo se nezlepší do 7 dnů, musíte se poradit s lékařem.
Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaře nebo lékárníkovi.

1.CO JE ASCORUTIN A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Farmakoterapeutická skupina: látky stabilizující kapiláry, flavonoidy
Přípravek se používá k léčbě zvýšené lámavosti a propustnosti krevních vlásečnic různého původu, hlavně při nedostatku vitaminu C (kyseliny askorbové) v organismu, při chorobné krvácivosti na cévním podkladě, k ovlivnění místních příznaků krvácení při diabetické retinopatii (změny na sítnici při cukrovce), při zvýšeném počtu červených krvinek, při zánětu střeva s tvorbou vředů.
Ascorutin je složený přípravek, jehož obě účinné látky - rutosid a kyselina askorbová - upravují zvýšenou lámavost a propustnost krevních vlásečnic.
2.ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE ASCORUTIN UŽÍVAT
Neužívejte Ascorutin pokud:
- jste alergický/á (přecitlivělý/á) na léčivé látky nebo na kteroukoli další složku Ascorutinu;
- jste těhotná nebo kojíte.
Pokud si nejste jisti, zda začít Ascorutin užívat, poraďte se se svým lékařem.

Zvláštní opatrnosti při použití Ascorutinu je zapotřebí
Při dlouhodobém podávání vysokých dávek se mohou tvořit ledvinové kameny, hlavně u pacientů se zvýšenou hladinou šťavelanů v krvi.
U pacientů s deficitem glukóza-6-fosfát-dehydrogenázy (vada metabolismu cukrů) může v ojedinělých případech dojít k hemolýze (rozpadu krevních buněk), i velmi závažné.

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky
Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Kyselina askorbová zvyšuje vstřebávání penicilinu, železa a hormonu ethinylestradiolu z trávicího traktu. Při vysokých dávkách může ovlivnit účinnost antikoagulační terapie, ovlivňuje resorpci vitamínu B12. Opatrnosti je třeba při současném užívání s kyselinou salicylovou, sulfonamidy a kotrimoxazolem (léky užívané při některých bakteriálních infekcích).

Užívání Ascorutinu s jídlem a pitím
Ascorutin můžete užívat s jídlem či nalačno.

Těhotenství a kojení
Přípravek se v těhotenství nesmí užívat.
Přípravek není určen k léčbě kojících žen.
Poraďte se se svým lékaře

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karla.

Bohužel nesmim kombinovat Ascorutin s hormonálními léky v menopause.Je jiná možnost?

Zdroj: příběh Domaci lecba praskle zilky na nose

Kyselina močová a babské rady

Kyselina močová je koncovým produktem metabolismu purinů (nukleové kyseliny), a proto se tato kyselina běžně objevuje v lidském těle, důležité je ale její množství. Kyselina močová se špatně rozpouští ve vodě, a proto v močových cestách vytváří kameny (= konkrementy) v močových cestách, ale stejně tak může tvořit krystaly, které se usazují v kloubní chrupavce, v okolí kloubů nebo při dřeni ledvin. Kyselina močová není ale jen odpadní látkou, zároveň má antioxidační vlastnosti.

Při poruchách jejího metabolismu pak dochází ke vzniku dny, močových a ledvinových kamenů. Kyselina močová se neobjevuje jen v moči (jak snad každý předpokládá), ale i v potu a v krvi. Kyselina močová vzniká v ledvinách a v játrech. Ledviny dokážou vyloučit ale jen asi 7, 5 - 13 % této látky z těla. Zbytek v těle zůstává a pomáhá chránit organismus (pokud ho v těle není nadmíru). Podíl kyseliny močové v krvi by u muže měl být mezi 220 - 420 mmol/l, u ženy pak 140 - 340 mmol/l. V případě podílu kyseliny močové v moči není pohlaví důležité, vždy by totiž mělo být mezi 1,5 - 4,5 mmol/d.

Množství kyseliny močové v těle zvyšuje intenzivní tělesná zátěž, časté intenzivní vystavení slunečnímu záření, stres, nadměrný příjem masa, alkoholu, některých nápojů a potravin (káva, kakao, čokoláda, coca cola, luštěniny), dlouhodobé hladovění.

Vyšší koncentraci kyseliny močové mají v těle obvykle novorozenci a kojenci, muži, obézní lidé, lidé s krevní skupinou B, ženy v menopauze, těhotné ženy ve 3. trimestru. Nižší hodnoty jsou pak u dětí a těhotných žen v 1. a 2. trimestru.

Onemocnění dna je známé také jako pakostnice. Dna je onemocněním kloubů, dochází k ní při zpomalování schopnosti vylučovat kyselinu močovou. Pokud se kyselina močová nevylučuje z těla, tak se usazuje v kloubech v podobě krystalů. Pro dnu je typické, že bolest je výraznější během noci a rána. Při dně jsou bolavé klouby oteklé, zarudlé a velmi citlivé. Příznakem tohoto onemocnění bývá i zvýšená teplota, zimnice nebo malátnost. Častěji dna postihuje muže a objevuje se u palců u nohy, hlezenního kloubu, zápěstí nebo boltce u ucha. Toto onemocnění se může projevovat také akutními záchvaty.

Příčin vzniku tohoto onemocnění je několik, může být důsledkem genetické dědičnosti, častější příčinou je ale nesprávná životospráva. Není výjimkou, že dna je také přidruženým onemocněním k j

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kyselina močová - babská rada

Poradna

V naší poradně s názvem STARECKE SKVRNY A KYSELINA MRAVENCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Astina.

dobry den.muze mi nekdo poradit co na starecke skvrny na hrbetu ruky.co kyselina mravenc?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Astino a Majko, kyselina mravenčí se používá při výrobě rumu, jako rumové aroma, ale v kosmetice o jejím použítí nevím. Nicméně aplikací jiné kyseliny na pokožku, kyseliny glykolové se skutečně dají vybělit i stařecké skvrny. Tento proces se jmenuje exfoliace pleti nebo také chemický peeling. Tento chemický peeling dokáže v některých případech pomoci s vybělením i stařecké skvrny na hřbetu ruky. Po absolvování exfoliace může být ještě použíta diamantová mikrodermabraze, která pokožku také výrazně omlazuje a zesvětluje pigmentové skvrny. Co je ale nejdůležitější v boji proti stařeckým skvrnám na rukách, je chránit pokožku hřbetu ruky před sluncem, aby se neopalovala! Na to jsou dobré rukavice a krémy s vysokým UV faktorem.

Zdroj: příběh Starecke skvrny a kyselina mravenci

Postřeh z diskuze

Diskuze: ginko biloba pěstování sušení

(Alena Neubauerova 21.6.2018 15:39)

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli vadí když listy otrhám třeba v červnu. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Re: ginko biloba pěstování sušení (Cempírek 21.6.2018 16:56)

V červnu je opravdu brzo. V červnu se v listech teprve tvoří účinné látky. Nejlepší čas na sběr listů ginkgo biloba je konec léta. Existují dvě období sklizně. První období je sběr zelených listů těsně před tím, než začnou listy žloutnout. Druhé období je sběr zcela žlutých listů. Barva listu určuje obsah účinných látek. Zelené listy obsahují maximální množství terpenických laktonů: Ginkgolid a Bilobalid. Žluté listy zase obsahují maximální množství dvaceti flavonoidů z nichž nejvýznamnější jsou Quercetin, Kaempferol a Isorhamnetin. Zelené listy ginkgo biloba jsou dobré na mozek a nervy. Žluté listy ginkgo biloba jsou dobré jako antioxidanty.

Zdraví Cempírek!

odkaz na diskuzi

Zdroj: článek Zpracování listů Ginkgo biloba

Co je to kazuistika pacienta

Kazuistika neboli případová studie je konkrétní příklad, na němž jsou popsány a vysvětleny či ilustrovány určité jevy. Jako kazuistiku označujeme intenzivní a detailní popis konkrétního jednotlivce a jeho případu, založený na pozorování, rozhovorech a záznamech z práce s tímto jedincem. Jedná se o písemné shrnutí všech informací, které o případu jsou, kvalitativní analýzu procesu vedoucího k určitým výsledkům. Při zpracování kazuistiky se používá zpravidla předem vypracovaná struktura popisu.

Tématem kazuistiky může být neobvyklý průběh i jinak běžného onemocnění. Pacient může mít nezvyklý současný výskyt více nemocí – zaměření na jejich léčbu a vztah k základní diagnóze bude předmětem kazuistiky. Může jít o neobvyklou anamnézu, popis diagnózy. Předem kazuistiky může být i chybná diagnóza, příčiny omylů a možné důsledky tohoto stavu. Předmětem diagnostiky může být rovněž popis klinické situace, která nemůže být reprodukována z etických důvodů, například pokud pacient odmítne nějakou standardní léčbu a je mu poskytnuta jiná alternativa. Typickým příkladem kazuistiky je popis vzácného nebo jedinečného onemocnění. A také to může být nějaká náhodná nebo nepředvídaná událost během diagnostiky a léčby pacienta. Velmi užitečné kazuistiky dokumentují nové způsoby léčby, a to jejich indikaci, výsledky léčby, možné komplikace a kontraindikace.

Vlastní popis kazuistiky se zahajuje úvodem, v němž se shrnou současné standardy léčby onemocnění. Uvede se, co se chce sdělit a čím je kazuistika zajímavá. Vlastní popis případu se soustředí na relevantní část osobní anamnézy, v případě dědičných onemocnění se uvede rodinná anamnéza, podstatné údaje o předchozí léčbě a jejích výsledcích, a potom se již detailně popíše případ. Pozornost je věnována také otázce bezpečnosti daného léčebného postupu.

Součástí kazuistiky mohou být obrázky a fotky. Další fází je diskuze. V diskuzi by měla být vysvětlena problematika případů s odkazy na literaturu, měly být uvedeny citace, které podporují závěry kazuistiky, a také možné citace nebo konfliktní informace z literatury. Diskuze by měla integrovat staré a nové informace tak, aby z toho pramenil nějaký závěr, který je poslední součástí kazuistiky. Závěr by měl obsahovat stručné shrnutí a zhodnocení průběhu léčby a výsledky léčby. Na závěr kazuistiky se uvede výběr jen důležitých literárních odkazů s tím, že je vhodné citovat také domácí autory, kteří se tématu věnují a citaci ocení.

Zdroj: článek Kazuistika pacienta

Příběh

Ve svém příspěvku STARECKE SKVRNY A KYSELINA MRAVENCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Astina.

dobry den.muze mi nekdo poradit co na starecke skvrny na hrbetu ruky.co kyselina mravenc?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Kyselina mravenčí je vedlejší produkt formaldehydu.
Toto jsem našla při hledání účinků a složení této látky.

Zdroj: příběh Starecke skvrny a kyselina mravenci

Skupina vitaminů s označením B

  • Vitamin B1 – thiamin
  • Vitamin B2 - riboflavin
  • Vitamin B3 – niacin
  • Vitamin B4 – adenin
  • Vitamin B5 – kyselina pantothenová
  • Vitamin B6 – pyridoxin
  • Vitamin B7 – biotin (vitamin H)
  • Vitamin B8 – inositol
  • Vitamin B9 – kyselina listová (folacin, folát)
  • Vitamin B10 - kyselina para-amino-benzoová (PABA)
  • Vitamin B11 – cholin
  • Vitamin B12 - kobalamin
  • Vitamin B13 - kyselina lipoová
  • Vitamin B14 
  • Vitamin B15 – kyselina pangamová
  • Vitamin B17 - amygdalin

V průběhu několika desetiletí došlo k novým objevům, díky kterým došlo i ke změnám v označení konkrétních vitaminů. Například Adenin, Inositol, cholin, kyselina lipoová či kyselina pangamová – v současnosti již nejsou považovány za vitaminy a jejich označení jako vitamin je zastaralé. Kyselina listová je často označována jako vitamin B4, B7 nebo B9. Amygdalin je dokonce toxická látka obsažená v semenech některých rostlin z čeledě růžovitých.

Zdroj: článek Vitaminy B-komplex

Poradna

V naší poradně s názvem PIGMENTOVE SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea didiova.

zdravim mela bych dotaz mam pigmentove skvrny ale jineho puvodu pokazde kdyz se mi obevi mali napr.pupinek ja ho hned strhnu a tim padem se mi hned z toho objevi pigmentova skvrna nevim si s tim rady jak to odstranit mam to skoro na celem tele nejvice oblicej nohy a ruce prosim o radu nevim jak dal predem moc dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli tě to fakt štve, tak si přestaň nípat ty pupínky. Tím zastavíš tvorbu nových skvrn. Skvrny, které už vznikly, jde odstranit jen s velkým úsilím, větším než si přestat strhávat ty pupínky. Tak s tím přestaň! Na odbarvení pigmentových skvrnek je nejlepší kyselina kojová, která se dá kapátkem nanést přesně na skvrnu. Kyselina kojová dokáže snížit obsah melaninu ve škáře a tím zesvětlí pokožku. Efekt není trvalý, skvrny se po čase objeví znovu. Efektivnější odstranění pigmentových skvrn je pomocí lejzru, protože zde je efekt trvalý. Dobré je také chránit pokožku před sluncem například pomocí BB krému.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Pigmentove skvrny

Pozitivní účinky

Kombucha obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Nejvýznamnějšími z nich jsou:

  • kyselina glukuronová – pročišťuje organismus, povzbuzuje správnou funkci imunitního systému a látkovou výměnu, napomáhá odbourávání cholesterolu, je stavební látkou mnoha důležitých polysacharidů, které tvoří například vazivo nebo chrupavku;
  • kyselina mléčná – údajně brání vzniku rakoviny;
  • vitamíny – B1, B2, B3, B6, B12, C;
  • kyselina listová – metabolismus bílkovin, tvorba červených krvinek, zlepšuje vstřebávání železa, podporuje přeměnu některých aminokyselin a syntézu nukleových kyselin, preventivní účinky proti rakovině a dalším nemocem;
  • mnohé další jako kyselina citronová, kyselina jablečná, kyselina uhličitá, kyselina usnová, kyselina glukonová.

Kromě výše zmíněných chorob a obtíží by kombucha měla působit i proti dalším nemocem, například cukrovce, zánětům, kožním onemocněním, nemocem kloubů, zažívacím obtížím, pomáhá proti migrénám, menstruačním bolestem, vysokému tlaku, obezitě a podobně a měla by příznivě působit i na psychiku.

Zdroj: článek Kombucha

Tezeo a lékové interakce

Ačkoli by se některé léky neměly užívat společně vůbec, v jiných případech mohou být použity dva různé léky společně, i když by mohlo dojít k interakci. V těchto případech může váš lékař změnit dávku nebo může navrhnout jiná opatření. Když užíváte tento lék, je obzvláště důležité, aby váš lékař věděl, zda užíváte některý z níže uvedených léků. Následující interakce byly vybrány na základě jejich potenciální významnosti a nemusí nutně zahrnovat vše.

Nedoporučuje se užívání léku Tezeo s lékem Aliskiren. Váš lékař se může rozhodnout, že vás nebude léčit tímto lékem nebo změní některé jiné léky, které užíváte.

Používání tohoto léku s některým z následujících léků se obvykle nedoporučuje, ale v některých případech může být vyžadováno. Pokud jsou oba léky předepsány společně, může lékař změnit dávku nebo frekvenci užívání jednoho nebo obou léků.

  • Benazepril,
  • Captopril,
  • Digoxin,
  • Enalapril,
  • Enalaprilát,
  • Fosinopril,
  • Lisinopril,
  • Lithium,
  • Moexipril,
  • Mykofenolát mofetil,
  • Perindopril,
  • Citrát draselný,
  • Fosforečnan draselný,
  • Quinapril,
  • Ramipril,
  • Trandolapril,
  • Trimethoprim.

Užívání tohoto léku s některým z následujících léků může způsobit zvýšené riziko určitých nežádoucích účinků, ale použití obou léků pro vás může být nejlepší léčbou. Pokud jsou oba léky předepsány společně, může lékař změnit dávku nebo frekvenci užívání jednoho nebo obou léků. Pozornost je třeba věnovat některým lékům proti bolesti, které jsou k dostání bez lékařského předpisu, kam patří ibuprofen, diclofenac, ketoprofen, nimesulid. Míso nich je vhodné použít proti bolesti paracetamol, například v přípravku Paralen.

  • Aceklofenak,
  • Acemetacin,
  • Amtolmetin Guacil,
  • Bromfenac,
  • Bufexamac,
  • Celekoxib,
  • Cholin Salicylát,
  • Klonixin,
  • Dexibuprofen,
  • Dexketoprofen,
  • Diclofenac,
  • Diflunisal,
  • Dipyron,
  • Droxicam,
  • Etodolac,
  • Etofenamát,
  • Etorikoxib,
  • Felbinac,
  • Fenoprofen,
  • Fepradinol,
  • Feprazone,
  • Floctafenin,
  • Kyselina flufenamová,
  • Flurbiprofen,
  • Ibuprofen,
  • Indomethacin,
  • Ketoprofen,
  • Ketorolac,
  • Lornoxicam,
  • Loxoprofen,
  • Lumirakoxib,
  • Meklofenamát,
  • Kyselina mefenamová,
  • Meloxicam,
  • Morniflumate,
  • Nabumeton,
  • Naproxen,
  • Nepafenac,
  • Kyselina niflumová,
  • Nimesulid,
  • Nimesulid beta cyklodextrin,
  • Oxaprozin,
  • Oxyfenbutazon,
  • Parekoxib,
  • Fenylbutazon,
  • Piketoprofen,
  • Piroxikam,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tezeo 40 zkušenosti

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Nina Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová


kyselina boryta
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kyselina chlorogenova
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>