LÉČIVÉ ÚČINKY COCA COLY bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Obezita je zapříčiněna nedostatkem pohybu, špatnými stravovacími návyky (hamburgery, sladkosti a podobně) a trávením většiny času u počítače nebo televize – to jsou asi ty nejdůležitější faktory způsobující obezitu. Některé děti ve věku 10 až 13 let váží i 100 až 120 kilo. 28 % chlapců a 25 % dívek ve věku od 6 do 18 let trpí nadváhou nebo obezitou. Třetina rodičů obézních dětí sama trpí obezitou a 50 % trpí nadváhou. Praktičtí lékaři a školní lékaři by neměli obezitu bagatelizovat. Obezita v dětství je nemoc, kterou je třeba co nejdříve diagnostikovat a léčit. Také nehlídaná nadváha se může vyvinout v obezitu.
Žádné sladké limonády
Hýčkejte své dítě ovocem a ovocnými šťávami, které neobsahují žádný rafinovaný cukr, nebo jen minimum. Vyhněte se pití CocaColy a podobným nápojům, protože ¼ l coly obsahuje asi 7 až 10 kostek cukru. Také se nedoporučuje pití light nápojů, protože obsahují aspartam, který se tělesnou teplotou mění na formaldehyd (kyselinu mravenčí). Toto sladidlo je obsažené i v mnoha jiných produktech (žvýkačky, müsli tyčinky, jogurty). Tyto produkty jsou nabízeny pod názvem „light“ nebo „bez cukru“.
Ve svém příspěvku KOKA V COCACOLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.
Koka se do coca-coly nepřidává už nějakých 15 let, bylo to úředně zakázáno protože koka je nepovolená droga. Závislost je tedy podle mě na cukru který je v nápoji obsažen v hojné míře a který je návykový, hlavně když je zamaskovaný kyselejší chutí fosforečnanů. Pokud by jste pila colu bez fosforečnanu (lehká kyselina) tak by vás její sladká chuť donutila zvracet. Takhle se tělo raduje že má vysoký příjem cukru a nepřesladí se vám jazyk jak to bývá u sladkostí. Jinak paní Růženo, nevím co máte za lékaře ale je to důkaz že naši zdravotnictví je v troskách když vám lékař doporučí něco tak... odporného, nezdravého a chemického jako je cola a tvrdí že vám to pomůže. Neznám sice Váš problém ale troufám si tvrdit, že kdyby jste zašla k výživovému specialistovy, který by Vám upravil jídelníček, tak by žádné obtíže nebyly :) A o těch nemocí které určitě nejsou z coly bych si tak jistá nebyla, troufám si to tipovat na řídnutí kostí, problémy se zubní sklovinou a zuby celkově a špatný ne-li přímo zničený trávicí trakt. A pokud pijete light tak bych se nedivila ani nádorovým onemocněním, přidává se do ní výše zmíněný aspartam který prokazatelně zvyšuje riziko nádorů na mozku, může narušit metabolismus aminokyselin a struktur proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce a hormonální rovnováhu
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
V současné době se vanilka používá v potravinářském průmyslu a v kuchyni jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, nebo do zmrzliny a čokolády, je nezbytná pro výrobu pudinků a krémů. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů.
Hlavním průmyslovým odběratelem vanilky jsou firmy Pepsi-Cola Corp. a Coca-Cola Corp., které ji používají k ochucování svých hlavních produktů, Pepsi-Coly a Coca-Coly. Její roční spotřeba těmito firmami se pohybuje kolem 40 tun. Přechod na používání syntetického vanilinu v roce 1985 při zavedení takzvané „nové koly“ („New Coke“) firmou Coca-Cola způsobil dokonce takový pád cen vanilky, že téměř došlo k hospodářskému krachu Malgašské republiky na Madagaskaru. Po nepříznivém přijetí nápoje spotřebiteli se však firma vrátila ke klasické receptuře, což opět oživilo obchod s vanilkou, a v roce 2002 dokonce zavedla nový druh „Vanilla Coke“ s vyšším podílem vanilkové esence.
Další uplatnění nachází extrakt z vanilky při přípravě voňavek a parfémů.
V minulosti se vanilka používala i v oficiálním lékařství, a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce a jako afrodiziakum. Dnes ji již s výjimkou některých přírodních léčitelů medicína nepoužívá.
Ve svém příspěvku ZÁVISLOST NA COCA COLE LICHT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Loschnerová.
píji jí patnáct let po doporučení lékaře asi taky jako já nevěděl že je na ní silná závislost. Je mě šedesát dva let malý důchod a když si co ca colu nedám je mi krutě zle a tím si jí proste dám znovu ,mám spoustu nemocí ty nejsou z coly ale určitě mi nepomáhá ,piju jí až šest litrů deně .
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Nechcete-li používat léky nebo chirurgii k léčbě ledvinových kamenů a hledáte úspěšné domácí prostředky, které rozpouštějí ledvinové kameny přirozeně a rychle, buďte ostražití. Dle babských rad na rozpouštění ledvinových kamenů fungují tyto prostředky:
citronová šťáva
jablečný ocet
coca-cola a chřest
chanca piedra
Pojďme se podívat, jak fungují:
Citronová šťáva s olivovým olejem: Zastánci této metody tvrdí, že při prvních příznacích je mix olivového oleje s citronovou šťávou opravdu účinný. Má se za to, že citronová šťáva naruší ledvinové kameny a olivový olej napomůže ke snadnějšímu sestupu kamene.
Varování: Citrony ve větším množství jsou velmi kyselé a mohou zničit zubní sklovinu, přispívají rovněž k pálení žáhy. Sice u některých pacientů tento elixír může zabrat, ale prokazatelné účinky nejsou.
Jablečný ocet: Má se za to, že jablečný ocet by mohl hrát roli při rozpouštění ledvinových kamenů a pomoct tělu odstranit kameny snadněji. Kromě toho se předpokládá, že jablečný ocet napomáhá v prevenci ledvinových kamenů na základě alkalizačního účinku na krev a moč a podporuje tvorbu kyseliny chlorovodíkové v těle tak, aby se zabránilo tvorbě ledvinových kamenů. Zastánci tohoto domácího léku doporučují smíchat dvě polévkové lžíce jablečného octa s 250 ml vody a pít tuto směs průběžně po celý den. Také se doporučuje pití dostatečného množství čerstvé vody po celý den, aby pomohla propláchnout ledviny.
Varování: Jablečný ocet je velmi kyselý a může narušit tkáň jícnu a zničit zubní sklovinu. Další nebezpečí číhá v kombinaci jablečného octa s léky na snížení vysokého krevního tlaku a léky na cukrovku. Z praxe se ukazuje pouze sporadický úspěch u některých pacientů, kteří tomuto lektvaru věřili.
Coca-Cola a chřest: Zajímavá kombinace. Tento domácí lék na ledvinové kameny zahrnuje pití velkého množství coly a konzumaci půl kila dušeného chřestu v podobě pyré. Dle stoupenců této teorie kyselina fosforečná obsažená v cole napomáhá rozpouštět ledvinové kameny. Chřest se používá jako diuretikum. Cola však zbavuje organismus minerálů a odvodňuje, což není dobrá věc. Interakce s diuretickým chřestem a kyselinou fosforečnou v cole může teoreticky vést k poškození ledvinových kamenů a umožnit jim průchod.
Není žádný důkaz, že má cola společně s chřestem vliv na rozpouštění ledvinových kamenů. Chicagská univerzita vyhodnotila tento domácí lék jako „zbytečný“.
Chanca piedra jako jediná prokázala vysokou míru úspěšnosti v léčbě ledvinových kamenů. Tento bylinný lék brání rozvoji nových ledvinových kamenů. U přírodního produktu chanca piedra bylo vědecky prokázáno, že má schopnost rozpouštět ledvinové kameny a umožnit jim snadné procházení. Studie ukázaly téměř okamžitou úlevu od bolesti po konzumaci této byliny. Tato skutečnost byla potvrzena studií 2002 na hlodavcích, která prokázala zpomalení nebo zástavu růstu ledvinových kamenů. Další studie ukázaly, že chanca piedra skutečně zasahuje do procesu, který by za normálních okolností způsobil tvorbu kamenů.
Ve svém příspěvku ZÁVISLOST NA COCA-COLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.
Dobrý večer, chtěla jsem se prosím zeptat nechtěl by si prosím semnou někdo napsat o závislosti na coca cole ?? Také se nemůžu odloučit od ní... Je pravda že jsem nabrala přitom vím že v tom je hodně cukru ale nejde mi se toho vzdát. :( Potřebuji nějakou radu prosím. Děkuji mockrát.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Plnohodnotná a pestrá strava může velmi ovlivnit kvalitu a délku života, samozřejmě v kombinaci s vhodným cvičením. Proto přináším pár rad k sestavení správného jídelníčku.
Základní pravidla zdravého jídelníčku
Upřednostňovat bíle maso (ryba, drůbeží bez kůže, králík) nad červeným, když už maso hovězí či vepřové, tak s nízkým obsahem tuku (například hovězí bok či kýta). Vejce maximálně 2 ks týdně.
Cukry převážně přírodního původu (ovoce), pozor na skryté cukry (například 1 kus sladkého pečiva obsahuje 25 g cukru, 180 ml CocaColy 17,5 g cukru).
Tekutiny převážně bez přidaného cukru, množství záleží na fyzické aktivitě, optimálně 2–3 litry.
Zařadit do jídelníčku luštěniny (fazole, čočka apod.). Preferovat rostlinné tuky nad živočišnými. Vynikající je olivový olej. Pozor na skryté tuky (oříšky, uzeniny, sýry, čokoláda apod.).
Jíst několikrát denně, tzn. jídlo rozdělit na 5–6 porcí (snídaně by měla činit přibližně 800 kJ, přesnídávka 400 kJ, oběd 1 400 kJ, svačina 400 kJ a večeře 1 000 kJ).
Krev v moči (hematurie), která může způsobit, že se moč jeví jako jasně červená nebo podobná barvě cocacoly. Někdy ale může být krve v moči jen málo a moč se díky tomu jeví normálně, přičemž krev je detekována až při laboratorním testu.
Časté močení.
Bolestivé močení.
Bolesti zad.
Příznaky genitálních karcinomů u žen
Rakovina vulvy
Svědění, které nemizí;
Bolest a přecitlivělost;
Krvácení, které není z menstruace;
Změny kůže, jako jsou změny barvy nebo ztluštění;
Bulka, bradavice nebo otevřený vřed.
Rakovina vaječníků
Nadýmání nebo otoky břicha;
Rychlý pocit sytosti při jídle;
Ztráta váhy;
Nepohodlí v oblasti pánve;
Únava;
Bolesti zad;
Změny ve vyprazdňování, jako je zácpa;
Častá potřeba močit.
Příznaky genitálních karcinomů u mužů
Rakovina varlat
Bulka nebo zvětšení v obou varlatech;
Pocit těžkosti v šourku;
Tupá bolest břicha nebo třísel;
Náhlé nahromadění tekutiny v šourku;
Bolest nebo nepohodlí ve varlatech nebo šourku;
Zvětšení nebo citlivost prsou;
Bolesti zad.
Rakovina obvykle postihuje pouze jedno varle.
Rakovina penisu
Většina rakovin penisu postihuje kůži pokrývající penis (předkožku) nebo hlavu nebo špičku (žalud) penisu.
Nejčastější příznaky jsou:
výrůstek nebo vřed, který se nezahojí do 4 týdnů;
vyrážka;
krvácení z penisu nebo pod předkožkou;
zapáchající výtok;
ztluštění kůže penisu nebo předkožky, které ztěžuje stažení předkožky (vznikne fimóza);
V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA KLACID 500 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Šimice.
Dobrý den!
Užívám clacid SR 500 a erdomed. Chci večer shlédnout fotbal, protože nemám O2tv, tak ve sport baru, kde si něco na ty dvě hodiny objednat musím. Pokud vyloučím pivo (max jsem tam vypil tři - normálně nepiju, ani nekouřím), mohl bych coca colu? Hledal jsem marnê odkaz, kde by někdo tohle zodpověděl, v příbalovém letáku to nevidím. Děkuji! M.Š.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Leda tak colu bez kofeinu, protože když večer vypijte colu s kofeinem, tak budete mít problém usnout. Úplně nejlepší bude , když si objednáte minerální vodu Mattoni. Budete stylový a hořčík v ní obsažený vás příjemně uspí, až vlezete do postele.
První možností je, že se jedná o extrakt z koky, na kterém můžete být závislý. To není totéž jako kofein, protože v extraktu jsou ještě další látky a právě nutnost vypít tak velké množství nápoje svědčí pro to, že se jedná o složku minoritní. Její koncentrace v extraktu může být natolik nízká, že k dosažení potřebné "hladiny" je zapotřebí stále většího objemu tekutiny. Receptura nápoje je ovšem tajná takže tohle berte jen jako náš názor. Existují tvrzení, že pepsi-cola ani coca-cola již koku neobsahují, nemohu potvrdit, zda je to pravda, protože recept na výrobu je tajný.
Druhá možnost je sice méně pravděpodobná, ale nelze ji vyloučit. Šlo by o závislost na tekutině jako takové a volba tohoto nápoje by byla diktována poruchou v centru chuti. Jednalo by se o to, že tekutina musí mít jen tuto chuť, jinak ji tělo nepřijme, ale přitom ji potřebuje v tomto mimořádném množství. Za těchto okolností by se mohlo jednat o poruchu hormonu adiuretinu, který se v těle stará o hospodaření s vodou. Zcela nejmenší pravděpodobností je počínající stádium cukrovky.
Ve svém příspěvku PRESTARIUM NEO COMBI DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Krištof.
DOBRÝ DEN,
až do letošního roku můj KT byl kolem 120/80. V důsledku stresu došlo ke
kolísavé Hypertenzi. Na tu mi byl předepsán nejdříve ZOREM 5 mg s možností přidat Rilmenidin Teva 1 mg což jsem udělal ale problém se tím
nevyřešil.
ZOREM působil bolesti hlavy a nespavost, zkusil jsem pouze Rilmenidin 1 mg a to 2x denně ale ani to se neosvědčilo. Rilmenidin byl označen coby lék
pro moji dg. nevhodný.
Byla mi nyní předepsána kombinace PRESTARIUM NEO 5 mg plus ZOREM 5mg. Větší zkušenost zatím nemám, jen to že Diastolický KT je moc vysoký.
PRESTARIUM NEO má být lék který působí coby ACE inhibitor a nikoliv lék působící odvodnění. Nyní na této www stránce vidím, že je zařazen do skupiny t.zv Diuretics neboli "water pills" odstraňující z ledvin vodu a minerály, způsob léčby od které jak se jinde dočítám bylo již upuštěno. OCENÍM KDYŽ TOTO BUDE MOCI VYSVĚTLIT
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Dobrý den,
V článku je zmíněn produkt Prestarium Neo Combi, což je kombinovaný přípravek obsahující dvě léčivé látky, perindopril a indapamid. Je to antihypertenzivum a používá se k léčbě vysokého krevního tlaku (hypertenze). Prestarium Neo Combi je předepisován pacientům již léčeným perindoprilem a indapamidem v tabletách zvlášť, tito pacienti mohou místo toho užívat jednu tabletu přípravku Prestarium Neo Combi 10 mg/2,5 mg , která obsahuje obě léčivé látky.
Perindopril patří do skupiny léků nazývaných inhibitory ACE. Působí tak, že rozšiřuje cévy, a tím je pro srdce snazší pumpovat přes ně krev.
Indapamid je diuretikum. Diuretika zvyšují množství moči vytvářené v ledvinách. Indapamid se však liší od ostatních diuretik, jelikož množství vytvářené moči zvyšuje jen mírně. Obě léčivé látky snižují krevní tlak a společně upravují krevní tlak.
Vaše otázka směřovala k léku Prestaium Neo, který není v článku zmíněn. V tomto případě máte pravdu. Prestarium Neo je inhibitor angiotensin-konvertujícího enzymu (ACE). Tyto přípravky rozšiřují cévy,
čímž usnadňují srdci pumpovat krev cévami. Léčivou látkou Prestarium Neo je perindoprilum argininum. Jedna potahovaná tableta obsahuje 3,395 mg perindoprilu (což odpovídá 5 mg perindoprilum argininum).
Pomocnými látkami v jádru tablety jsou: monohydrát laktosy, magnesium-stearát, maltodextrin, methylovaný oxid křemičitý, sodná sůl karboxymethylškrobu (typ A), a v potahové vrstvě: glycerol, hypromelosa, měďnatý komplex chlorofylinu, makrogol 6000, magnesium-stearát,
oxid titaničitý.
Indikace léku Prestarium Neo Combi je v rukou lékaře. V tomto případě má odvodnění organismu jiný smysl než zvýšenou tvorbu moči a mělo by být vždy řízené lékařem. Lékař vždy musí zvážit dle aktuálního stavu pacienta pro a proti přínos užívání tohoto léku.
Jediným řešením je svěřit se lékaři, nechat si stanovit hladinu glukózy a eventuálně navštívit kromě internisty také psychologa kvůli možné závislosti na chuti tohoto nápoje. Sečteme-li celkové množství přijaté tekutiny, dostaneme se na 7 litrů, přičemž horní hranice přijatelného množství za den se pohybuje kolem 4 litrů, fyziologická kolem 2 litrů. Při takovémto nadměrném pití tohoto nealkoholického nápoje tělo ztrácí důležitý draslík a vlivem dlouhodobě vysokých dávek kofeinu se může rozvinout srdeční arytmie nebo hypertenze, což ve společné kombinaci s nedostatkem draslíku může skončit až smrtí takového spotřebitele. Je potřeba vyhledat lékaře!
V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novakova Jana.
dobrý den Jak se používá podběl na bolest v krku a v dutině ustní zevně děkuji
Nováková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Podběl lékařský (Tussilago farfara) je léčivý, ale jako vše má i podběl své nežádoucí účinky a nejsou zanedbatelné. Podběl obsahuje látky nazývané pyrrolizidinové alkaloidy, které mohou být škodlivé pro játra, a bohužel to znamená, že jeho použití musí být jen na dobu nezbytnou a v žádném případě by se neměl používat preventivně nebo v rámci bylinného experimentování. Podběl používejte jen zřídka a pouze v případě, že selhala jiná bezpečnější opatření a za žádných okolností ho nepoužívejte pro děti. Podběl je nejlepší používat v čajové formě, což je nejlepší a nejrychlejší způsob jak využít jeho léčivéúčinky. Pro přípravu čaje stačí lžička sušeného nebo dvě lžíce čerstvého podbělu na hrnek vařené vody, možná oslazený medem a usrkaný, zatímco je ještě horký. Při vnitřním užití má právě horký čaj ty nejlepší léčivéúčinky a používá se především proti kašli. Co se týče dalších účinků, je čaj z podbělu široce používán pro léčbu bronchitidy, rakoviny plic, emfyzému, zánětu, revmatismu, otoku a zadržování vody a tuberkulózy. Pro výplach dutiny ústní a na kloktání je možné vývar posílit až na pětinásobnou dávku podbělu do jednoho hrnku horké vody, do které se po schladnutí přidá ještě půl hrnku pálenky 60%. Tato směs se pak uzavře do sklenice a postupně se kloktá a vyplachuje dutina ústní. V žádném případě se tato směs nesmí polknout nebo pít!
Z výše uvedených bezpečnostních důvodů je rozumné podběl používat pouze tak dlouho, jak je to nutné. Pokud má léčba podbělem trvat déle než jen několik dní, pak je vhodné společně s podbělem používat i ostropestřec mariánský ve stejný čas, což pomůže redukovat možnost, že se během léčby poškodí játra. Lidé užívající léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin) by neměli čaj z podbělu používat vůbec.
Dieta ABC je zaměřena na dovážení nízkokalorických jídel firmou abc Dieta. K zákazníkovi se distribuuje v 16 městech ČR 6x týdně na domluvené místo (zaměstnání, domov aj.) ve sjednaném čase, nebo si balíček pečlivě připravených pokrmů z čerstvých surovin můžete vyzvednout osobně. Obsahuje pět vakuovaných krabiček (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina a večeře s popisem obsahu a jeho kalorickou hodnotou). Sedmý den v týdnu je vyhrazen dietnímu odpočinku, aby si konzument mohl v tento den obměnit dietní způsob stravy dle svého gusta, s doporučením kalorické opatrnosti. Skladba i množství jídla se přizpůsobuje vašemu tělu i chuti. Pravidelná strava prospěje vašemu zdraví – udržíte si optimální váhu a budete se cítit svěže. Zároveň ušetříte čas a peníze, protože vám odpadne starost o nákup a vaření.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.
Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.
Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.
Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.
Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.
Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.
Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.
Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.
Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.
Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.
Všechny medikamenty a alkoholické nápoje jsou pro ledviny nanejvýš škodlivé, i když mohou přechodně prospět některému jinému orgánu. Pivo je pravděpodobně ta nejškodlivější tekutina, kterou tělu nabízíme, neboť zničí ledviny velmi rychle. Jenom dík obrovskému počtu buněk v ledvinách a jejich výborné výkonnosti je mnoho lidí schopno se vléct dvacet roků životem, přestože si nalévají do těla škodlivé tekutiny. Limonáda a nápoje typu coly jsou skoro vždy slazeny cukrem a kvůli němu se tvoří v těle alkohol, který musí projít ledvinami, aby se přefiltroval. Škoda vznikající tím, že takové nápoje konzumují děti, mladiství, dospělí, ale i starší lidé, je neuvěřitelná. To záludné na celé věci je, že se neprojeví hned. Konzumace těchto nápojů vede k přechodnému zvýšení výkonu, ale ten následující, hodiny nebo dny trvající útlum, se už obvykle těmto nápojům nepřipisuje.
V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC VLIV NA RAKOVINU PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel BOHUMILA.
Dobrý den, na jedné stránce jsem našla zcela rozdílné názory , že ostropestřec je nevhodný, vhodný při rakovině prsu. PROSÍM O KVALIFIKOVANÉ VYJÁDŘENÍ.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ostropestřec je populární léčivka a díky tomu je i intenzivně zkoumána. Prozatím jsou výzkumem potvrzeny léčebné účinky těchto nemocí:
- cirhóza
- diabetes druhého typu
- onemocnění ledvin vlivem diabetes mellitus
- chronická onemocnění jater
Z rostliny je důležitý bioflavonoid silymarin a jeho hlavní složka silibinin, který má výše uvedené léčivéúčinky. Vliv silibininu na karcinom prsu se teprve zkoumá. Zatím se ví, že silibinin působí na rakovinné buňky MCF-7 a omezuje jejich růst. Dále silibinin zlepšuje odezvu na současnou chemoterapii. Při společném použití ultrafialového záření typu B a silibininu má toto záření silnější účinky. Výzkum dále ukázal, že silibinin posiluje buněčnou stěnu, a že dokáže stimulovat enzymy, jenž omezují vliv toxinů na tělo, a také že blokuje volné radikály. Kromě toho, některé ze složek silibininu můžou zvýšit účinnost chemoterapie proti ovariálním nádorovým buňkám prsu.
To je vše, co je zatím známo o účincích na rakovinu prsu a vyplývá z toho, že účinky jsou spíše pozitivní. Z obecného hlediska může ostropestřec nádor prsu negativně ovlivnit svým estrogenovým účinkem, stejně jako všechny ostatní nemoci citlivé na vysoký estrogen. Proto je důležité zůstat v kontaktu s lékařem a prodiskutovat s ním vhodnost této doplňkové léčby v konkrétním případě.
Nízkotučné jogurty, sušené ovoce, light cola, müsli tyčinky... jsou opravdu tak nízkokalorické a zdraví prospěšné? Některé potraviny mají v tomto směru zcela nepodložené renomé, často však ve skutečnosti nízkokalorické vůbec nejsou, navíc našemu zdraví nijak zvlášť neprospívají, a někdy mohou dokonce škodit...
1. Müsli tyčinky
Müsli tyčinky mají vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálů, ovšem nízkokalorickou potravinou nejsou. Podíváme-li se na jejich energetickou hodnotu či obsah tuku, zjistíme, že se téměř vyrovnají běžným sladkostem. Ve složení většiny těchto tyčinek nechybí cukr ani tuk a některé svou kalorickou hodnotou dokážou nahradit i běžný oběd. Mezi těmito tyčinkami je tedy potřeba pečlivě vybírat. Základ jejich složení by měly tvořit ovesné vločky, dále ovoce slazené sirupem, nejlépe javorovým. Kalorická hodnota by měla být do 1500 kJ na 100 g výrobku.
2. Nízkotučné jogurty
Nízkotučné jogurty obsahují méně tuku, a někdy dokonce vůbec žádný, ale to ještě vůbec nemusí znamenat, že jsou zdraví prospěšné. Je totiž možné, že nedostatek tuku v nich omezí tzv. přisvojitelnost vitaminů pro naše tělo: některé z nich (A, D, E, K) jsou rozpustné pouze v tucích (nikoli ve vodě). A to je zvláště nevhodná vlastnost při naší snaze snížit svoji váhu. Kromě toho, nízkotučné jogurty obsahují různá sladidla, dochucovadla a jiné pro tělo nepříliš prospěšné složky, jimiž je jaksi „vynahrazován“ snížený obsah tuku.
3. Cola light
Cola light obsahuje náhradní umělá sladidla. Pokud se coly nechcete vzdát, pak ji popíjejte opravdu jen příležitostně, a volte raději tu kaloricky „neponižovanou“. Nejlépe byste ovšem udělali, kdybyste obecně omezili pití ochucených a slazených limonád na minimum a zvýšili množství obyčejné čisté vody a ovocných čajů, které denně vypijete.
4. Sušené ovoce
V sušeném ovoci je vysoký obsah cukru. Několik kousků sušeného ovoce má takový obsah cukru jako například půl kila téhož čerstvého ovoce. Může se nám tedy snadno přihodit, že v „sušené verzi“ sníme na posezení několik kilogramů čerstvého ovoce, což bychom v jeho „čerstvém vydání“ nikdy nemohli zvládnout. Z mnoha důvodů jezte raději ovoce čerstvé, syrové – nejlépe to, které se právě sklízí v sadech.
5. „Celozrnné“ pečivo
Pokud se však pečivo jmenuje např. „cereální“, „fit“, „sedmizrnné“, „tmavé“, „vícezrnné“ apod., neznamená to, že je celozrnné. Podstatné je právě jedině to, zda je vyrobeno z celozrnné mouky. Ta musí být uvedena na prvním místě v popisku složení výrobku.
Celozrnné pečivo je vyváženou potravinou, protože mouka užitá na jeho výrobu byla namleta z celého zrna, čili obsahuje více vlákniny a prvků a minerálů prospěšných našemu zdraví.
V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svarcova Zuzana.
Dobry den muze vyvolat uzivani tohoto caje poruchy spanku? Zacala jsem po par dnech jeho uzivani trpet nespavosti.Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Konkrétně s tím, že by ostropestřec způsoboval nespavost, se doposud nikdo vážně nezabýval. To ale neznamená, že to ve vašem případě tak nemůže být. Jediný způsob jak to ověřit, je na týden úplně vysadit jeho užívání a zhodnotit změny. Rovněž by mohlo pomoci užívat ostropestřec jen ráno a třeba i dopoledne, ale po obědě a po zbytek dne již ne. Jinak ostropestřec je léčivý a má prokázány léčivéúčinky na cukrovku a na některá onemocnění jater. Zároveň má i nežádoucí účinky a to především na léčbu léky, které se matabolizují pomocí cytochromu P450 2C9 (CYP2C9). Mezi tyto léky patří například Diazepam a Warfarin.
V naší poradně s názvem PREDNISON A SLABÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.Najč.
Dotaz odborníkovi: je možno vyléčit tzv.slabou kůži/pokožku/ po vysazení léku Prednison? Za odpověd předem díky.J.N.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Prednison je syntetický kortikosteroid, který mimo své léčivéúčinky má i nežádoucí účinky na pokožku, kterou ztenčuje. Obvykle se pokožka vrátí do původního stavu za jeden až dva měsíce po vysazení Prednisonu. Existují však i podpůrné látky na její posílení. Je to vitamín C, tretinoin a vitamín E.
- vitamin C se použije zevně přímo na kůži. Vitamín C při místní aplikaci rovnou na pokožku podporuje tvorbu kolagenu, vaše pokožka se stane silnější při pravidelném používání. Vitamín C najdete v různých pleťových vodách, krémech a sérech.
- promluvte si se svým lékařem o účinné látce tretinoin. Tretinoin podporuje tvorbu kožních buněk, pomáhá výrazně zahustit kůži. K jeho získání budete potřebovat lékařský předpis. Je k dispozici v masti, krému a ve formě séra.
- propíchněte kapsli vitaminu E a vymačkněte obsah na kůži. Vitamin E je nezbytný pro zdraví pokožky. Při místní aplikaci, podporuje silnější a zdravější kůži.
- denně masírujte pokožku. Masáž zvyšuje krevní oběh, pomáhá rozproudit krev a živiny se snadněji dostanou na celou plochu tenké pokožky. Jakmile bude vaše pokožka lépe živená, začne houstnout. Pevným tlakem masírujte oblast dvakrát denně po dobu nejméně 90 sekund.
- jeste vyváženou masitou stravu. Vaše pokožka potřebuje zdravou stravu plnou kolagenu a všech ostatních aminokyselin, aby se regenerovala.
Příčina tohoto onemocnění je diskutabilní, ale zdá se, že je zapříčiněna konzumací coca-coly, kávy, piva, pizzy a česneku. U některých pacientů za tento stav může i kouření nebo užívání antibiotik. V tomto případě je vhodné upravit svůj jídelníček i životní styl. Díky těmto změnám pak dochází k uklidnění příznaků na dlouhou dobu.
Naštěstí existuje způsob, jak chladit a léčit postiženou oblast. Tento produkt je na trhu několik let. Jeho aplikace je velmi snadná a účinky spočívají v takzvané kryoterapii. Tento lék se nazývá Anurex. Jedná se o opakovaně použitelnou sondu obsahující studený gel. Tato sonda se vkládá do konečníku, stejně jako rektální čípky, ale má chladivý účinek. Ponechává se v konečníku po dobu šesti až osmi minut, potom se omyje a umístí opět do mrazničky na dobu dvou hodin (maximálně).
Ideální je používat Anurex dvakrát denně po dobu dvou týdnů. Ale závisí na pacientovi, jak často úlevu potřebuje. Anurex je běžně k dostání v lékárně a nevyžaduje lékařský předpis.
V naší poradně s názvem JE MOŽNÉ TENTO ROZTOK POUŽÍVAT DLOUHODOBĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Baboubart.
Je možné při vysoce citlivé pleti tento roztok používat dlouhodobě jako čistící pleťovou vodu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jaryšův roztok obsahuje borovou vodu, která má skvělé léčivéúčinky na pleť. Jaryšova voda pleť regeneruje a léčí, například když je na ní ekzém. Pro dlouhodobé (několikaleté) používání není Jaryš příliš vhodný, neboť borová voda má i své nežádoucí účinky, které by mohly při dlouhodobém používání zbytečně škodit. Rovněž jaryšovou vodou se nedá dobře odlíčit. Jaryšův roztok je lék a jako k léku by k němu mělo být přistupováno.
Cílem dietní léčby diabetika I. typu je především ovlivnění hladiny krevního cukru (glukózy), a to jak nalačno, tak po jídle, dosažení či udržení hodnot krevních tuků, zajištění potřebné dávky energie a oddálení vzniku diabetických komplikací. U diabetika I. typu je kladen velký důraz na pravidelnost ve stravování a dávkování inzulinu podle aktuálních glykémií. Energetická hodnota stavy by měla být přiměřená skutečné potřebě, aby se udržovala ideální tělesná hmotnost. Složení jídelníčku by mělo vycházet ze zásad stravy v rámci zdravé životosprávy, to znamená, že by v něm neměly kromě přiměřeného množství sacharidových potravin (pečiva, rýže, těstovin – lépe v celozrnné variantě – a brambor) chybět mléčné výrobky (nejlépe zakysané), maso s preferencí libových částí, drůbeže a ryb (včetně tučných pro obsah nezbytných nenasycených mastných kyselin), kvalitní tuky rostlinného původu (rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené, například margaríny). Nezanedbatelnou roli má samozřejmě pitný režim, který je také potřeba do jídelníčku započítávat.
Normální hladina cukru (glykémie) je 3,6–5,6 mmol/l. Diagnóza diabetu mellitu je založena na průkazu zvýšené hladiny cukru (hyperglykémie) v krvi.
Diagnóza diabetu je jednoznačně stanovena při nálezu:
hladiny glukózy během dne ≥ 11,1 mmol/l;
hladiny glukózy nalačno ≥ 7,0 mmol/l (ve 2 odběrech).
Pokud je glykémie v rozmezí 5,6–6,9 mmol/l, je vhodné doplnit zátěžový test s cukrem, takzvané oGTT.
Cílem péče o diabetika je, aby se dožil stejné délky a kvality života jako pacient bez diabetu, a to bez závažnějších příznaků vlastní nemoci či komplikací léčby (hypoglykémie).
Hypoglykémie je stav, při kterém klesá hladina krevního cukru pod normu, obvykle pod 3,6 mmol/l. Poznat příznaky hypoglykémie a umět ji řešit musí ovládat každý diabetik! Je třeba, aby o možných komplikacích a způsobech jejich řešení vědělo také nejbližší okolí pacienta (rodinní příslušníci a podobně). Prožívání hypoglykémie je individuální. Projevy jsou způsobeny nedostatečným zásobením orgánů cukrem a reakcí těla na tento stav. K obvyklým příznakům hypoglykémie patří: únava, hlad, pocení, bolest hlavy, třes rukou, zrychlený pulz, poruchy chování (apatie, agresivita) a nálady (euforie, deprese), poruchy soustředění a uvažování.
Při lehčí či středně těžké hypoglykémii požijte menší množství, to znamená 10–40 gramů rychle působících cukrů (1–2 hrnky čaje se 2–4 kostkami cukru, či 1–4 dl ovocného džusu, nebo Coca-Coly). Po požití rychle působících cukrů by měl následovat příjem pomalu působících sacharidů (kousek housky, chleba a podobně).
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA A INTOLERANCE LAKTOZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Procházková.
Mám dotaz. Mám doma houbičky, dělám denně kefír pro manžela a zajímalo by mne, zda mohu kefír t=ž užívat, když mám prokázanou intoleranci laktozy. Bojím se, abych si tím nějak neublížila.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Součástí přírodní medicíny je celá řada bylinek a dalších produktů. Mezi „nejzvláštnější“ z nich nepochybně patří tibetská (kefírová) houba. První zajímavostí už je skutečnost, že se vlastně vůbec nejedná o houbu, ale o společenství bakterií a mléčných a octových kvasinek. Svým vzhledem ovšem právě houbu připomíná, což tedy vysvětluje samotný název.
Tato kefírová kultura a její příznivé účinky na lidské zdraví je přitom známa odedávna. V oblasti Kavkazu a Tibetu se mohla používat již před cca 5 tisíci lety. Tamější lidé ovšem její tajemství dlouho střežili, takže se informace o ní začali dostávat na Západ až v 19. století, kdy ji popsali ruští lékaři. Dnes se o ní mluví jako o elixíru zdraví. Jaké jsou tedy její účinky?
Příznivé účinky tibetské houby
Mnoho zdrojů uvádí až zázračný vliv na lidské zdraví. Tibetská houba má příznivé účinky na srdce, pomáhá lépe rozkládat cholesterol v cévách a pozitivně reguluje krevní tlak. Její konzumace je tedy mj. prevencí infarktu myokardu. Kladný vliv má ovšem i na další orgány. Doporučována je např. při různých nemocech ledvin, sleziny, žlučníku, slinivky či jater.
Kefírový nápoj navíc odkyseluje organismus, zabraňuje shromažďování a hnilobným procesům potravy ve střevech, takže působí pozitivně také na trávící soustavu. Opomenout nesmíme ani stimulaci imunitního systému, zpomalení stárnutí, zvýšení vitality a zabránění únavě způsobené stresem. Navíc dokáže brzdit vývoj metastáz a je cenným zdrojem vitamínu B12 a kyseliny listové.
Jak si doma připravit kefírový nápoj aneb tibetská houba do mléka
Nejedná se o nic složitého. Dvě či tři lžičky tibetské houby dáte do sklenice a zalijete cca půl litrem nesvařeného mléka. Dále necháte odstát 24 hodin, poté této době důkladně zamícháte a scedíte skrze sítko. Tímto způsobem si vlastně vytvoříte základ pro domácí kefír. Směs, jež zůstane na sítku, propláchnete a vrátíte do umyté sklenice. Pamatujte ale, že by vůbec neměla přijít do styku s kovem.
Celý proces lze zopakovat hned několikrát, než se vám bude zdát, že je kefír hotový. Až tomu tak bude, konzumujte jej 20 dní , a to ideálně před spaním. Pak si je nutné dát na 10 dní přestávku, během níž je potřeba tibetskou houbu opět přelévat mlékem a čistit, aby si zachovala své účinky. Po čase byste se měli cítit zřetelné lépe, neboť se jedná o skutečně účinnou přírodní medicínu.
Doporučujeme: mikroorganismy tvořící tibetskou houbu se živí zejména mléčnou laktózou. Kefírový nápoj proto mohou konzumovat i lidé, kteří jsou na ni alergičtí.
Pokud je překyselený organismus důsledkem nějakého onemocnění, obvykle se po uzdravení hladina pH v těle sama srovná. Někteří jedinci se ale rozhodnou překyselený organismus léčit. S překyseleným organismem není potřeba se hned obracet na lékaře, nejprve je vhodné nastavit si nový životní styl, odstranit z jídelníčku potraviny, které pomáhají tvorbě kyselosti, nebo je alespoň omezit a samozřejmě do něj více zařadit potraviny tvořící zásady.
Jídelníček by tedy měl obsahovat více ovoce, zeleniny, brambor, bylinek a kvalitních olejů. Potraviny obsahující kyselé látky není vždy třeba z jídelníčku vyloučit, ale je vhodné je omezit, například mléko, mléčné výrobky, maso. Také je vhodné dodržovat alespoň 2 – 3 hodinový interval mezi jídly, aby žaludek dokázal zpracovat přijatou potravu dřív, než dostane další. Důležité je také dodržovat pitný režim se správnými tekutinami. Jak z předcházejícího odstavce vypovídá, Coca Cola není pro léčbu překyseleného organismu ideální nápoj. Ideální jsou neperlivé vody a ovocné čaje. Káva a různé druhy čajů také způsobují podle některých zdrojů překyselení organismu, takže je lepší jejich příjem omezit. Důležité je také vyhnout se alkoholu a tabákovým výrobkům a ideálně přidat do denního programu čas na pohyb. Vhodná je i obyčejná půl hodinová procházka, i ta může při odkyselování organismu velmi napomoct. Nemusí se tedy vždy jednat o běh, nebo o fitnes.
Je třeba si také uvědomit, že pro organismus je dobré, když tato nová životospráva je trvalá. Krátkodobá změna sice pomůže odkyselit organismus, ale nic pak nebrání tomu, aby se překyselenost vrátila, naopak, když jedinec změní životosprávu trvale, tak by se těmto problémům měl již vyhnout. Neznamená to ale, že si již nikdy nesmí dát žádné maso, čokoládu, nebo slazený nápoj, důležité je to ale nepřehánět. Naopak požívání jen potravin řadících se k zásadotvorným látkám může vyvolat nedostatek kyselotvorných látek v těle. Ideální je vytvořit si správné kombinace obou typů potravin, které pak zaručí rovnováhu v těle. Aby bylo možné této rovnováhy dosáhnout, je třeba vědět, která potravina se řadí k zásaditým a která ke kyselým.
Léčba překyseleného organismu nemusí být úspěšná hned od začátku, je možné, že nejprve se hladina pH dostane do normálu a najednou opět poklesne, to bývá způsobené tím, že organismus díky nové životosprávě začne likvidovat kyselé látky i ze zásobáren, nejen ty, které aktuálně přijímá. A proto tato léčba může trvat delší dobu.
Při procesu odkyselení je třeba dodržovat několik zásad, které mohou průběh tohoto procesu ovlivňovat. Nejdůležitější je, aby si člověk uvědomil, v čem dělá chybu (jídelníček, málo pohybu, mnoho alkoholu, mnoho stresu)
Česnek patří do čeledi liliovitých a je blízce příbuzný cibuli, pažitce a pórku. Nepatří mezi byliny, ale pro své léčivéúčinky by neměl chybět v žádné bylinkové zahrádce. Česneková cibule sestává ze stroužků, z nichž každý má svou slupku a vyrůstá na společném podpučí. Česnek netvoří semena, proto se rozmnožuje pomocí stroužků. Většina příznivých účinků česneku pochází z více než stovky jeho složek obsahujících síru. Když cibulku česneku rozmačkáte nebo rozžvýkáte, změní se allin (jedna z těchto složek) na allicin, chemickou látku odpovědnou nejen za česnekový zápach, ale i za léčivéúčinky. Část allicinu se pak znovu velmi rychle štěpí na další sloučeniny síry, které mohou mít také léčivé vlastnosti. Tepelná úprava česneku potlačuje tvorbu alicinu a vyřazuje i jiné léčivé látky. Mezi další účinné látky, které česnek obsahuje, je nutno uvést glutamyl, peptidy, steroidní a triterpenové saponiny, lektiny, flavonoidy, polysacharidy, selen a další. Rostlina v sobě hromadí také velké množství jódu a látky inzulínových vlastností.
Nesmíme ale opomenout i česnek medvědí (Allium ursinum), což je vytrvalá, až 30 cm vysoká bylina. Podzemní cibule je dlouhá 20–60 mm. Listy jsou velké, zřetelně řapíkaté a obyčejně jsou jen dva (podobné konvalinkovým). Květy jsou drobné, bílé, stopkaté. Rostlina charakteristicky voní i chutná po česneku. Je to v podstatě první jarní zelenina, kterou můžete využít po zimních hodech k očistě těla. Dělají to také medvědi, kteří dovedou za medvědím česnekem putovat i 100 kilometrů (odtud tedy název rostliny). V česneku medvědím najdeme silice, vitamíny, minerální látky. Známou složkou je sloučenina zvaná allin, kterého je dokonce více než v česneku kuchyňském, a zanedbatelné nejsou ani látky snižující hladinu cukru v krvi. Obsahuje značné množství jódu a další sloučeniny, které společně vytvářejí komplex látek blahodárně působících na náš organismus. Šťáva z listů se někdy používá jako hmyzí repelent. V minulosti se šťávy z česneku využívalo při dezinfekci v domácnostech. Použití a účinky má podobné jako česnek kuchyňský, ale česnek medvědí je jemnější a jeho léčivéúčinky jsou výraznější.