Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LIPOMATOSA PANKREATU

OBSAH

Nemoci

Mezi nejčastější onemocnění exokrinní složky patří záněty (akutní a chronická pankreatitida). Většinou se nejedná o záněty infekční (ten často doprovází příušnice), ale příčinou bývá reakce na některé toxické látky (alkohol), poranění, nebo ucpání vývodných cest (nejčastěji žlučovými kameny). Velmi závažné a bohužel v poslední době stále častější je nádorové onemocnění (karcinom) pankreatu. Příčina není známá, ale vznik je dáván do souvislosti s kouřením, alkoholem a chronickou pankreatitidou. Karcinom pankreatu patří mezi nádorová onemocnění s nejhorší prognózou.

Onemocnění endokrinní části pankreatu vede ke vzniku cukrovky (diabetes mellitus), v případě typu I jde o autoimunitní zánět namířený proti buňkám produkujícím inzulin, v druhém případě (typ II) je vznik onemocnění komplexnější. Problematické je postižení pankreatu při cystické fibróze, která postihuje exokrinní žlázy obecně a postižení pankreatu pak tuto základní nemoc komplikuje. Jejich léčbou se zabývá gastroenterologie, chirurgie a diabetologie.

Zdroj: Slinivka břišní

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dolanska.

Kdo mi poradi jakou dietu mam drzet pri rakovine slinivky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doposud nebyly u žádné diety prokázány účinky, které by měnily riziko rakoviny pankreatu. Dieta bohatá na ovoce a zeleninu s nízkým obsahem masa je nejlepší stravou pro celkové zdraví. Neexistuje žádná určitá technika prevence rakoviny pankreatu. Nicméně nekouření, cvičení a správné stravování jsou nejlepší volbou pro celkově zdravý životní styl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta při rakovině slinivky

Kde je slinivka

Slinivka břišní, latinsky pankreas, je žláza, která se nachází v našem břiše. Anatomicky má velmi úzký vztah k tenkému střevu a ke žlučovým cestám. Slinivka břišní patří mezi žlázy s vnitřní sekrecí a k trávicímu ústrojí. Ovlivňuje trávení cukrů, tuků i bílkovin, produkuje inzulín, různé hormony a má pod sebou správu všech sliznic v těle. Slinivka má dvě hlavní funkce. Některé její buňky tvoří a do krve vypouštějí významné hormony (například inzulín), které jsou důležité pro náš metabolismus. Druhým úkolem pankreatu je trávicí funkce. Většina buněk slinivky vytváří šťávu bohatou na trávicí enzymy (amyláza, lipáza, trypsin, chymotrypsin), které umožňují ve střevě trávit tuky, bílkoviny i cukry. Trávicí šťáva se ze slinivky dostává trubicovitým vývodem do tenkého střeva. Ještě před vstupem do střeva se ovšem napojuje na žlučovod a žluč s trávicími šťávami pankreatu tak vtéká do střeva společně. Pro trávení to má velký význam, protože trávicí enzymy ve slinivce se tvoří v neaktivní formě a aktivují se až po styku se žlučí.

Zde můžete vidět obrázek, jak vypadá slinivka.

Zdroj: Zánět slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem NEUROFIBROMATOSA - LIPOMATOSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Tyto tukové bouličky jsou dědičné a znamená to, že jste získala po svých předcích predispozice k jejich tvorbě. Bohužel na to žádné diety ani prášky nejsou a bulky jde jedině operativně odstranit a nebo odsát biopsií.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Standa.

Návod jak bezbolestně odstranit Lipom. Měl jsem Lipom (tuková bulka) velikosti 2 cm na zápěstí. Byl jsem u lékaře, který mi doporučil chirurgický zákrok, ovšem s tím, že hrozí znovu vytvoření Lipomu na jiném místě. Proto jsem hledal jiný způsob léčby. Koupil jsem si tyto vitamíny na podporu imunity a rozpouštění tuků Mega Lecithin FORTE 1325 mg, Vitamin C Acerola 500 mg od Walmarku a Vitamin E 400 mg od Zentiva vše po 30 tabletách a užíval denně po jedné tabletě od každého přípravku. Každý den (několikrát denně cca 10 a víc) prováděl intenzivní masáž Lipomu (cca 3- 5minut) někdy rukou, někdy přístrojem RELAX TONE. Velmi důležité je dodržovat pitný režim - minimálně 2 litry vody denně a omezit konzumaci tuků. Lipom úplně zmizel za 2 měsíce. Zmenšovat se postupně začal až po 3 týdnech. Takže to nevzdávejte hned po 14-ti dnech prvních neúspěchů. Dále dle hesla tvá víra tě uzdraví je nutné pozitivní myšlení. Věřící se mohou pomodlit za zmizení Lipomu a ti co nevěří, nechť si při masáži říkají „rozpouštím tě na Lásku“.

Zdroj: diskuze Neurofibromatosa - lipomatosa

Hormony pankreatu

Endokrinní složka pankreatu produkuje peptidové hormony (inzulin, glukagon, somatostatin) a pankreatický polypeptid. Hormon somatostatin, který vytvářejí D-buňky pankreatu, inhibuje sekreci pankreatických enzymů.

Inzulin mimo jiné udržuje přiměřenou glykemii (hladina glukózy v krvi): jeho vylučování stoupá tehdy, když je na vzestupu hladina glukózy v krvi. Sekreci glukagonu naopak aktivuje pokles hladiny glukózy v krvi: po jeho vyplavení dochází k uvolnění jaterního glykogenu, což vede k opětovnému zvýšení hladiny glukózy v krvi. Somatostatin je hormon, který působí parakrinně (těsně ve svém okolí na vedlejší buňky), a to na tvorbu glukagonu a pankreatických enzymů produkovaných v exokrinní části (obojí inhibuje).

Zdroj: Pankreas

Ostatní příčiny zvýšeného GTT

Hodnota GTT v séru může být zvýšena také některými léčivy, jako například thiazidová diuretika, antirevmatika (Condrosulf), ale také fenobarbital, acetaminofen, anabolické steroidy, aminopyrin, antikonvulsiva, fenytoin, antithyreoidální léky, a také drogami.

Další příčinou může být karcinom pankreatu – zvýšení 5–15krát, výraznější při obstrukci, a také hyperthyreoidismus (zvýšená funkce štítné žlázy).

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ KRVINKY A JEJICH SPRÁVNÉ HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Čejková.

Sdělení se mi velmi líbilo, moment. mám ca pankreatu , chemoterapie Gemcitabinem
mi snížila neutrofily, chtěla bych dělat maximum pro to, aby se mi zvýšily a mohla pokračovat v chemo, píchám si růstový faktor, ale mám veliký strach z vedlejších účinků. Děkuji za odpověď MUDr Čejková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bílé krvinky a jejich správné hodnoty

Rakovina slinivky prognóza

Léčba nádorů slinivky břišní spočívá v jejich radikálním chirurgickém odstranění u těch pacientů, u kterých se jej podaří diagnostikovat včas, což je asi jen u 15 % případů. U ostatních pacientů léčíme pomocí onkologické léčby cytostatiky, jež sice neprodlouží život, ale daří se díky ní zlepšit jeho kvalitu a zmírnit utrpení nemocných. Většina pacientů s karcinomem pankreatu zemře do roka od stanovení diagnózy.

Zdroj: Rakovina slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem NEUROFIBROMATOSA - LIPOMATOSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den, na těle, hlavně na rukou a na břiše se mi dělají podkožní boule, některé se zvětšují. Na rukou mám taky skvrny barvy bílé kávy. Četla jsem, že by to mohlo být projevem neurofibromatosy. Jsem epileptik. Tyhle bouličky se dělají i mé mamce. Nevím, jestli je možné zjistit, od čeho to je. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto tukové bouličky jsou dědičné a znamená to, že jste získala po svých předcích predispozice k jejich tvorbě. Bohužel na to žádné diety ani prášky nejsou a bulky jde jedině operativně odstranit a nebo odsát biopsií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neurofibromatosa - lipomatosa

Enzymy pankreatu

Pankreas produkuje trávicí enzymy (proteázy, lipázy, amylázy) a hormony inzulin a glukagon.

Ve slinivce se produkují tyto základní enzymy:

  • trypsin – hydrolyzuje bílkoviny na aminokyseliny
  • lipázy – štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny
  • amylázy – hydrolyzuje sacharidy na glukózu

Souhrnně je nazývána směs těchto enzymů pankreatická šťáva (succus pancreaticus), která je odváděna systémem vývodů do dvanáctníku. Zde se enzymy setkávají s tráveninou předzpracovanou v žaludku a podílejí se na jejím dalším chemickém trávení.

Zdroj: Pankreas

Poradna

V naší poradně s názvem NEUROFIBROMATOSA - LIPOMATOSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Dobrý den,
mám po celém těle (především ruce, břicho záda) spoustu boulí které se pod kůží volně pohybují a krom vnitřní strany lokte jsou spíše pod povrchem.
Moje diagnóza na neurologii byla stanovena jako neurofibromatósa se závěrem sledovat. Boule stále rostou ovšem podle popisu a všeho co jsem viděl na internetu se mi zdá že se jedná o klasické lipomy. Je možné provést diagnózu odborníkem který 100% rozezná o co se vlastně jedná a zda je nutné s tím něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neurofibromatóza je relativně časté dědičné onemocnění. Takže pokud vaše bouličky nemá žádný váš předek, tak neurofibromatózu nemáte. Pokud ano, tak doporučuji důsledné sledování odborníkem, protože bouličky - neurofibromy bývají někdy zhoubné. Lipomy na 100% diagnostikuje kožní lékař pohmatem a biopsií - odebráním vzorku z bouličky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neurofibromatosa - lipomatosa

Účinky kysaného zelí

Kysané zelí má díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné vyšší obsah vitamínu C než zelí čerstvé. Kysané zelí tak už při množství 200 g pokryje potřebu denní dávky vitamínu C. Dále obsahuje kyselinu listovou (vitamín B9), která zlepšuje využití vitamínu C v organismu.

Kysané zelí je bohaté na vitamín K – 100 gramů kysaného zelí obsahuje dvojnásobek doporučené denní dávky tohoto vitamínu, který napomáhá hojení ran a zlepšuje srážlivost krve.

Během kvašení vytváří kysané zelí velké množství kolinu (součást vitamínů B-komplexu), který hraje důležitou roli v metabolismu tuků, dále pak snižuje hladinu tuků v krvi.

Ze širokospektrálního a vědeckého hlediska má kysané zelí – díky svému mimořádně vzácnému složení – univerzální využití pro různé lékařské cíle. Mnohé léčebné metody jsou dávno využívány také v lidovém léčitelství.

Kyselina mléčná přímo podporuje trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek tvorby kyseliny solné. Nepasterizované kysané zelí je bohatým zdrojem enzymů s podobnými účinky, jako jsou enzymy pankreatu. Kysané zelí a jeho denní konzumace může být účinnou pomocí v těch případech, kdy je fungování pankreatu nedostatečné. Konzumace kysaného zelí může pomoci nemocným s cukrovkou při snižování výkyvů hladiny cukru v krvi.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCNÁ SLINIVKA U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

chci se zeptat z čeho muže mit pětilety ditě podražděnou slinivku. vyšlo nam to z vysledku krve bolesti břiška každy druhy den po dobu 14dni.nepřejida se ani mastny neji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčin pankreatitidy u dětí je mnoho, ale nejčastěji to jsou tupá zranění břicha (abdominální trauma), například při srážce motorových vozidel, zneužití dítěte a domácí násilí, nehoda na kole, kde je břicho stlačeno řídítky a podobně. Mezi další příčiny pak patří různé systémové infekce, vrozené anomálie a pankreatobiliární onemocnění. Ve čtvrtině případů se na příčinu vzniku zánětu slinivky vůbec nepříjde.
Pankreatitida vzniká zablokováním nebo narušením sběrných kanálků a poškozením pankreatických acinárních buněk, což vede k aktivaci a uvolnění trávicích enzymů. Aktivované enzymy pak způsobují zvracení, zánět a potenciálně i nekrózu.
Akutní pankreatitida by se měla vyléčit za dva až sedm dní, přičemž léčba by měla být převážně založena na použití intravenózní hydratace, zmírnění bolesti a zklidnění střev.
I když se většina dětí spontánně vyléčí, mohou zde vzniknout akutní pseudocysty pankreatu. Ty menší s průměrem méně než 5 cm jsou léčeny pozorováním po dobu 4-6 týdnů. Pseudocysty pankreatu větší než 5 cm v průměru mohou vyžadovat chirurgické řešení.
Určitě zůstaňte v kontaktu s ošetřujícím lékařem a pravidelně sledujte slinivkové ukazatele v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemocná slinivka u dětí

Exokrinní funkce

Slinivka břišní má dvě hlavní funkce:

  1. Některé její buňky tvoří a do krve vypouštějí hormony (například inzulin), které jsou důležité pro náš metabolismus.
  2. Většina jejích buněk vytváří šťávu bohatou na trávicí enzymy (amyláza, lipáza, trypsin, chymotrypsin...), jež umožňují trávit tuky, bílkoviny i cukry. Trávicí šťáva se ze slinivky dostává trubicovitým vývodem do tenkého střeva, přičemž před vstupem do střeva se ještě „napojuje“ na žlučovod, a trávicí šťávy pankreatu tak vtékají do střeva společně se žlučí. To má pro trávení velký význam, jelikož trávicí enzymy se ve slinivce tvoří v neaktivní formě a aktivují se až po styku se žlučí.

Zdroj: Pankreas

Příčiny hypoglykémie

Hypoglykémie je většinou způsobena příliš velkým množstvím inzulínu v krvi, ale existují i jiná onemocnění způsobující hypoglykémii. Hypoglykémií tedy mohou trpět i pacienti, kteří nemají cukrovku. Může být tedy například způsobena tumorem ve slinivce břišní, Addisonovou chorobou, oslabením hypofýzy, závažným snížením funkce jater, půstem nebo podvýživou. Reaktivní hypoglykémie je možnou nejčastější příčinou hypoglykémie u ne-diabetiků, bývá způsobena nadprodukcí inzulínu v pankreatu po jídle s obsahem velkého množství sacharidů. K tomuto nejčastěji dochází u obézních lidí a osob s diabetem druhého typu. Reaktivní hypoglykémii může předcházet diabetes druhého typu.

Zdroj: Přírodní prostředky proti hypoglykémii

Reflexní terapie na podrážděnou slinivku

Při léčbě pankreatu se osvědčila i stimulace reflexních zón na nohou. Pokud máme se slinivkou problémy, najdeme je velmi jednoduše. Reflexní body ovlivňující slinivku jsou asi ve střední části vnitřní části chodidla. Při silnějším hlubokém tlaku můžeme cítit ostrou bolest, znamená to, že jsme zónu trefili. Při zánětu slinivky či sliznic plošky na chodidle zásadně jen masírujeme uklidňujícím hladivým způsobem. Při slabé funkci slinivky břišní, například při problémech s trávením, můžeme její činnost naopak posilovat střídavě slabým a silným tlakem na tyto plošky několikrát denně.

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Léčba

Chirurgická léčba je jediná, která skýtá naději na vyléčení. Spočívá v radikálním odstranění nádoru, přičemž operace slinivky jsou velmi náročné, s vysokým rizikem pooperačních komplikací a úmrtí. S ohledem na to, že většina pacientů přichází pozdě, kdy už radikální výkony nejsou možné, jsou převažujícími výkony záchovné spojkové operace, které zajišťují obnovení průchodnosti dvanáctníku, upravují žloutenku a podobně. Nejedná se tedy o léčebné výkony, pouze prodlužují a zkvalitňují pacientům život.

Radioterapie – karcinom pankreatu není radiosenzitivní, takže radioterapie se k jeho léčbě nepoužívá. Při současném použití s chemoterapií však může pacientům ulevit.

Chemoterapie – nepřináší prodloužení života, ale zlepšuje kvalitu přežití.

Zdroj: Pankreas

Anatomie

Pankreas má vzhled šedě růžové velké slinné žlázy se zevně patrnou kresbou lalůčků. Slinivka břišní je dlouhá 12–16 cm a její hmotnost je 60–90 g. Má protáhlý tvar a makroskopicky se dělí na 3 základní části, a to hlavu (caput), tělo (corpus) a ocas (cauda).

Nachází se za žaludkem: táhne se po zadní stěně břišní od duodena (dvanácterníku) až ke slezině. Slinivka břišní patří mezi žlázy s vnitřní i vnější sekrecí a řadí se k trávicímu ústrojí.

Buňky pankreatu obsahují a vylučují definitivní enzymy a proenzymy: bílkoviny se štěpí díky trypsinogenu (trypsinu) a chymotrypsinogenu (chymotrypsinu), pro štěpení škrobů a cukrů (až na monosacharidy) produkuje pankreas amylázu a tuky jsou štěpeny prostřednictvím lipázy.

Zdroj: Pankreas

Jak poznám bolest žlučníku od bolesti slinivky

Pokud je ucpán společný vývod pankreatu a jater (žlučové cesty), dochází k městnání žluče a trávicích šťáv ve vývodu a k jejich zpětnému toku (v pankreatickém vývodu je větší tlak než ve vývodu jater, a tak dochází k poškození jaterní tkáně pankreatickými šťávami a rozvoji žloutenky – ikteru). K rozvoji žloutenky dochází v 25 %. Je třeba myslet i na to, že je možné šíření infekce i na jiné orgány a struktury v dutině břišní. Rozeznat konkrétní onemocnění může pouze lékař.

Zánět slinivky může být zaměněn s těmito onemocněními:

  • perforací gastroduodenálního vředu (vřed na rozhraní žaludku a dvanáctníku);
  • mechanickou střevní neprůchodností;
  • infarktem myokardu.

Proto při rozhovoru s lékařem žádné své příznaky nezapírejte, snažte se uvést i pro vás nepodstatné detaily související s onemocněním.

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Co znamená bolest slinivky na dotek

Bolest slinivky na dotek může signalizovat akutní zánět. Akutní pankreatitida většinou začíná s postupující nebo náhlou bolestí horní části břicha, která občas vyzařuje skrz tělo až do zad. Bolest může být zpočátku mírná a zhoršovat se po najedení. Většinou ale bývá závažná a konstantní a trvá po několik dní. Člověk s akutní pankreatitidou většinou vypadá a cítí se velmi nemocně a potřebuje okamžitou lékařskou péči.

Jiné symptomy mohou zahrnovat nateklé a na dotek bolestivé břicho, nevolnost, zvracení, horečku, zrychlený pulz. Závažná akutní pankreatitida může způsobit dehydrataci a nízký krevní tlak. Srdce, plíce nebo ledviny mohou selhat. Pokud se objeví krvácení do pankreatu, může být následováno oběhovým šokem a dokonce smrtí.

Zdroj: Kde bolí slinivka

Enzymy pankreatu

Hlavní funkcí exokrinní složky slinivky břišní je produkce pankreatické šťávy, která obsahuje pankreatickou lipázu pro štěpení tuků, pankreatickou alfa amylázu pro štěpení škrobu a proteázu (především trypsin, vylučován ve formě prekurzoru trypsinogenu) pro štěpení proteinů. Trypsinogen se aktivuje až v duodenu, a to za pomoci enzymu enteropeptidázy, jenž ho mění na trypsin (to jest aktivní forma). Důležitou součást pankreatické šťávy představují ionty HCO3-, které dodávají šťávě zásaditý charakter a současně neutralizují kyselou tráveninu ze žaludku, čímž přispívají k ochraně sliznic před působením kyselin a zajišťují prostředí vhodné pro trávení. Tvorba a sekrece pankreatické šťávy jsou řízeny hormonálně a autonomně. Cholecystokinin a parasympatikus podporují sekreci enzymů a hormon sekretin napomáhá vylučování bikarbonátového aniontu a vody.

Zdroj: Pankreas

Příznaky onemocnění

Nemoci slinivky můžeme rozdělit na zánětlivá onemocnění, takzvané pankreatitidy, dále na nádorová, úrazová a vrozená onemocnění.

Záněty slinivky – pankreatitidy

Patří mezi nejčastější onemocnění slinivky. Rozlišujeme akutní a chronickou pankreatitidu. Akutní pankreatitida vzniká náhle zablokováním vývodu, kterým odtékají trávicí enzymy do dvanáctníku. Trávicí šťávy vtékají zpět do slinivky a poškozují ji. Záchvat provází intenzivní bolest. Je často vyvolána snědením velkého množství mastné stravy – obvykle současně s alkoholem.

Dalšími nejčastějšími příčinami zánětu slinivky mohou být choroby žlučových cest, zanedbané kamínky ve žlučových cestách, pití alkoholu. Vzácnějšími příčinami zánětu slinivky mohou být poruchy metabolismu tuků, jejich vysoká hladina v krvi. Pankreatitidu mohou způsobit i léky, mezi nimi kortikoidy, hormonální antikoncepce, ale i paracetamol. Vyvolávajícím faktorem zánětu bývá v některých případech zvýšená činnost příštítných tělísek, infekční nemoci, těhotenství, či dokonce nezdařená operace (například žlučníku), nebo viry.

Rakovina

Nejčastějším zhoubným nádorem slinivky dle histologie je karcinom. Četnost této choroby stoupá od 45 let věku, nejčastěji onemocní věková skupina od 65 do 75 let. Zároveň se za posledních 20 let zvýšila incidence nádoru pankreatu o polovinu. Karcinom pankreatu je příčinou 5 % všech úmrtí v důsledku zhoubných nádorů.

Zhoubný nádor pankreatu je nazýván „tichá“ nemoc, protože počáteční stadia karcinomu pankreatu obvykle nepůsobí žádné potíže. Pokud nádor proroste do žlučovodu a žluč nemůže odtékat do zažívacího traktu, kůže a oční bělma zežloutnou, moč ztmavne. Tento stav se nazývá žloutenka.

Jak rakovina roste a šíří se, bolest se často rozvíjí v horní části břicha a někdy se šíří do zad. Bolest se může zhoršovat po jídle nebo po ulehnutí. Rakovina slinivky břišní může způsobovat nevolnost, nechutenství, hubnutí a slabost. Pokud zhoubné bujení napadne Langerhainovy ostrůvky, začnou produkovat nadbytek inzulínu, což způsobí slabost, závratě, zimnici, svalové křeče a průjem.

Prvním vyšetřením bývá ultrazvuk, který však neodhalí časná malá ložiska. Dále se používá CT (počítačová tomografie) a ERCP (endoskopická retrográdní cholangio-pankreatografie – prostřednictvím sondy zavedené přes hrtan, jícen a žaludek je do oblasti pankreatu aplikována kontrastní látka, která umožní následné rentgenování oblasti).

Při laboratorním vyšetření mohou na rakovinu pankreatu poukazovat zvýšené markery CEA (karcinoembryonální antige), CA (carbohydrate antigen – nádorový marker) 19-9, CA 50, které však neslouží jako samostatná diagnostická metoda. S ohledem na dlouhodobý průběh nemoci a netypické příznaky je včasná diagnóza rakoviny slinivky výjimečná.

Prognóza rakoviny slinivky břišní je velmi špatná, většina postižených umírá do dvou let od stanovení diagnózy.

Zdroj: Pankreas


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP