LOPUCH ČAJ a nejen to se dozvíte v tomto článku. Lopuch větší (Arctium lappa) je dvouletá bylina z čeledi hvězdnicovité, roste jako plevel často na smetištích a kolem cest. Silný kůlový kořen sahá do hloubky až 70 cm. Lodyha je silná, rýhovaná, vyplněná dření. Listy jsou velké, široce srdčité, řapíkaté, řapík rovněž vyplněn dření. Přízemní listy mají čepel až 50 cm dlouhou a 40 cm širokou. Lodyžní listy jsou střídavé, menší než přízemní, oboje na spodní straně s bílým povlakem chlupů, celokrajné. Nachově červené trubkovité květy rostou v kulovitých úborech o průměru 3 až 3,5 cm, jejichž zákrov je tvořen listeny s hákovitou špičkou. V bylinkové kuchyni se používají mladé výhonky, řapíky a kořeny lopuchu, nikoliv však listy, protože ty jsou příliš hořké. Křupavé, čerstvě vyrostlé výhonky a oloupané řapíky se naproti tomu hodí jako zelenina ke konzumaci za syrova nebo uvařené jako chřest. Zvláštní delikatesou je dřeň. Má jemnou oříškovou chuť. Kořeny lopuchu se sklízejí od podzimu prvního do jara druhého roku. Tou dobou jsou ještě jemné konzistence a dají se jíst za syrova, uvařené nebo pečené.
Popis lopuchu
Jeden z nejoceňovanějších účinků bude určitě ten na vlasy. Lopuch totiž pomáhá proti lupům a již po mnoho generací se užívá proti vypadávání vlasů. Další z vynikajících účinků je určitě na pleť, protože přípravky z lopuchu pomáhají proti akné či při nadměrně mastné pokožce. Lopuch dále můžete využít v boji proti plísním, infekčním zánětům pokožky či proti ekzémům. Navíc s ním urychlíte hojení ran a postižené místo dezinfikujete.
Kromě účinků na zevnějšek má lopuch výborný vliv také na naše tělo zevnitř. Je totiž bohatý na inulin, který brání přemnožení nežádoucích bakterií v organismu a působí tak například proti průjmovým onemocněním. Dále zlepšuje trávení, stimuluje činnost jater a žlučníku, reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje vysoký krevní tlak, posiluje a zlepšuje kondici a je skvělým prostředkem pro detoxikaci.
Nejčastěji se z lopuchu využívá kořen, protože se v něm nachází největší koncentrace účinných látek. Mohou se však využívat i listy, ale jejich účinek pak bude mírnější. Pokud si chcete připravit nějaký odvar, tinkturu, olej či krém z lopuchu sami doma, použijte k tomu tedy raději kořen. Sklízí se buď první rok života rostliny na podzim, nebo druhý rok na jaře před květem. Opatrně se vykope, důkladně omyje a na několik minut vloží do horké vody. Poté se podélně nakrájí a suší při teplotě do 50 °C. Uchovávat by se měl v dobře uzavřené nádobě, protože snadno nabírá vlhkost.
V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.
Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:
Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.
Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.
Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.
Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.
Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.
Lopuch je považován za jeden z nejlepších přírodních čističů krve. Jeho sušené kořeny, vykopané v prvním roce, jsou nejlepším léčebným zdrojem. K léčebným účelům se také mohou použít plody a listy lopuchu. Odvar z kořene lopuchu se používá k pročištění krve, proti kurdějím, vředům, revmatickým onemocněním, šupinatění kůže. Obklady z listů slouží proti modřinám a otokům. Výluh z listů lopuchu je vhodný při poruchách trávení. Tinkturu, silici nebo extrakt ze semen lopuchu lze použít zevně, a to při ekzémech, lupénce i hemoroidech. Dále se lopuch používá při vypadávání vlasů nebo při nadměrném výskytu lupů a při svědění pokožky hlavy. V Číně se lopuch využívá k léčbě impotence a neplodnosti.
Kořen se získává z jednoletých, ještě nekvetoucích rostlin, a to na podzim prvního roku nebo na jaře druhého roku vegetace rostliny ještě před rašením listů, maximálně na podzim druhého roku. Později už kořeny zdřevnatí a nejsou k potřebě. Za plnohodnotný platí kořen jadrný, takzvaný mastný, na rozdíl od dřevnatého. Po očištění se doporučuje ponořit kořeny na 3 minuty do vařící vody, účinné látky se tím stabilizují a lépe se uchovají. Teprve potom se kořeny suší, obvykle zavěšené na nitích. Při sušení umělým teplem nesmí teplota přesáhnout 35 °C. Správně usušená droga je křehká, na lomu bělavá, s nasládle hořkou chutí. Při dobrém uložení vydrží i více let. Semena se sbírají po úplném dozrání koncem léta, listy během celé vegetační doby.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.
Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.
Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.
Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.
Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.
Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.
Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.
Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.
Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.
Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.
Lopuch patří do rodiny bodláků. Bodláky mají přímou, silnou, rýhovanou, vlnatě chlupatou a větvenou lodyhu. Jejich listy jsou vejčitě srdčité, drobně zubaté, na rubu vlnatě chlupaté, řapíkaté, řapíky dolních listů často načervenalé. Květy jsou purpurové a trubkovité. Rostlina vytváří v prvním roce růžici přízemních listů, teprve ve druhém roce kvete.
Ve svém příspěvku LISTY LOPUCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Hagová.
Slyšela jsem, že po usušení mladých listů lopuchu se dělá nějak kaše. Ovšem nevím jak.
Pokud roste lopuch, používám listy na kolena a pomáhá mi od bolesti. V zimě je problém, proto bych si chtěla udělat tu kaši.
Pokud máte informace jak vytvořit, budu velmi ráda za předání.
Děkuji Hagová.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Dříve se odvarem z řapíků lopuchu barvily vlasy na žluto. Nyní se lopuch používá při problémech s vlasy. Na vlasy se používá odvar z mladých lopuchových listů a kořene. Odvar z lopuchu je určen pro vnější použití, aplikuje se po umytí vlasů namísto kondicionéru, kdy stačí vlasy opláchnout vlažným odvarem. Pravidelné používání odvaru z lopuchu vám zajistí krásné a bohaté vlasy.
Ve svém příspěvku JE ČESKÝ LOPUCH LÉČIVÝ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.
Zdravím Vás,
dočetla jsem se (https://www.lavivant.cz/blog/seznamte-se-s-korejskym-lopuchem-ale-vy-uz-se-vlastne-davno-znate/), že účinky českého lopuchu jsou oproti korejskému lopuchu mizivé. Tak se chci zeptat, jak to vlastně je? Vyplatí se mi ta investice? Díky za odpověď. :-)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Jak již bylo řečeno, detoxikační čaje mohou jednoduše a poměrně levně podpořit hubnutí. Pitný režim by se měl dodržovat, tak si místo sladkých nápojů dopřejte šálek zdravého čaje, který nejen osvěží, ale pomůže i se shazováním přebytečných kilogramů. Do čaje můžete přidat skořici, kardamon, zázvor nebo citron, neboť obsahují éterické oleje, jež působí pozitivně na nervovou soustavu. Jednotlivé druhy čajů by se měly pravidelně střídat.
Čaj PU-ERH
Čaj PU-ERH je čínský červený čaj, který bývá považován za univerzální lék dodávající tělu energii. Tento čaj se často používá při hubnutí, jelikož podporuje spalování tuků, reguluje látkovou výměnu a pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi.
Čaj MATÉ
Čaj MATÉ je oblíbený na celém světě. Jedná se o jihoamerický čaj ze sušených listů a větviček cesmíny paraguayské, jenž představuje dobrou volbu pro ty, kdo chtějí zhubnout. MATÉ má výborné detoxikační účinky, potlačuje pocity hladu a upravuje trávení.
Čaj VIDANGA
Čaj VIDANGA se připravuje ze směsi himálajských bylin. Tomuto čaji se již po staletí připisuje léčivá síla a i on pomáhá při redukci hmotnosti: snižuje chuť k jídlu, reguluje proces zažívání a odbourává tukové buňky. Proto je vhodné ho užívat při redukčních dietách.
Čaj HANNASAKI
Čaj HANNASAKI působí pozitivně na celkové zdraví jedince, a dokonce má prý schopnost harmonizovat životní energii jin a jang. Co se týče jeho účinků, čaj je bohatý na minerální látky, snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, posiluje imunitní systém, detoxikuje organismus a odbourává tukovou tkáň.
Čaj LAPACHO
Čaj LAPACHO pochází z Jižní Ameriky (je to čaj Inků) a připravuje se z vnitřní kůry stejnojmenných stromů. Čaj LAPACHO podporuje trávení a látkovou výměnu, odstraňuje z těla škodlivé látky a posiluje činnost vnitřních orgánů. Tento čaj můžete pít celý den, protože neobsahuje kofein.
Čaj ROOIBOS
Čaj ROOIBOS je jihoafrickým národním nápojem, který má červenohnědou barvu a charakteristickou sladkou chuť. Čaj snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi a má též příznivé účinky na trávení.
Ve svém příspěvku RUST VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kaiserova.
Dobry den,
Prosim o radu, memu synovi je 16 let. Ma velmi ridke a slabe vlasy. Nevedel by nekdo, jaky pripravek, nebo i domaci recept by mu mohl pomoci? Dekuji za odpovedi.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Franek.
Dobrý den,zkuste výtažek z kořene lopuchu.Pozor lopuch se musí sklízet brzy na jaře nebo na podzim.
Zlatobýl: působí močopudně a protizánětlivě, rozpouští kameny a pomáhá při chronických nemocech ledvin a močových cest. Užívá se formou čaje.
Vřes obecný: pomáhá na záněty ledvin a močového měchýře. Užívá se čaj z květů a nati.
Vrbovka malokvětá: má vynikající účinky na močové orgány, zejména dokáže pomoct při onemocnění prostaty. Doporučuje se pití čaje.
Tužebník jilmový: bylinka účinná na ledviny, která se užívá v podobě čaje z kvetoucí nati.
Šípek: užívá se jako čaj z plodů, je skvělým prostředkem na písek v ledvinách nebo močovém měchýři.
Stračka révolistá: užívá se na záněty močového měchýře, při kterých je časté nucení na močení a pocit pálení v močové trubici, který v průběhu močení ustává.
Plavuně vidlačka: používají se polštářky z nati nahřáté v troubě jako obklad do oblasti ledvin.
Proskurník lékařský: užívá se jako čaj z kořene a listů.
Přeslička rolní: má silné močopudné účinky a pomáhá rozpouštět kameny v ledvinách a močových cestách, užívá se čaj z nati.
Petržel: působí příznivě na ledviny a močové cesty, užívá se při ledvinových a močových kamenech, kolikách a zánětech ledvin, močových cest a prostaty.
Medvědice léčivá: působí na močové ústrojí dezinfekčně, má i silný antibakteriální účinek.
Lišejník islandský: působí výrazně antibioticky a užívá se jako čaj ze stélky.
Lomikámen zrnatý: na ledviny a na ledvinové a močové kameny se užívá čaj z kvetoucí nati.
Lopuch: užívá se jako čaj z kořene, který je proti zánětům ledvin.
Klikva: má antibiotický efekt a zabraňuje bakteriím přichytit se sliznice močového ústrojí.
Kopřiva dvoudomá: je močopudná, čaj z ní pomáhá při onemocněních ledvin.
Jalovec obecný: je detoxikačním prostředkem ledvin. Má diuretické vlastnosti a pomáhá odvádět přebytečné tekutiny.
Jahodník obecný: při chorobách ledvin a ledvinových kaméncích se užívá ve formě čaje z listů.
Lichořeřišnice větší: používá se na záněty močových cest a ledvin jako čaj z květů a listů nebo lihový extrakt.
Celík zlatobýl: podporuje funkci ledvin a močového měchýře. Užívá se čaj z nati nebo lihový extrakt.
Bříza bradavičnatá: při potížích se užívá čaj z listů, který působí močopudně.
Brusinky: zabraňují bakteriím, aby se zachycovaly na stěnách močového měchýře a trubice a způsobily tak zánět; užívají se také preventivně ve formě čaje.
Kořeny lopuchu jsou obzvlášť bohaté na inulin – látku, která stojí za jeho úžasnými léčivými účinky. Inulin je potravou pro takzvané přátelské bakterie v oblasti tlustého střeva (například důležité bakterie Lactobacillus biffidus). Posílením jejich populace se bráníme přemnožení takzvaných nepřátelských bakterií, které způsobují nepříjemné infekce a katary. Lopuch tak působí proti infekčním průjmovým onemocněním a pozitivně upravuje pravidelnost vyměšování. Důležitou roli může sehrát i při boji s poměrně závažnými trávicími potížemi, například se žaludečními vředy. Zlepšuje funkci trávení všeobecně, protože stimuluje činnost jater a žlučníku.
Jeho dalším, velice přínosným účinkem je schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, což ocení hlavně diabetici. Také snižuje vysoký krevní tlak a celkově posiluje naše tělo a zlepšuje kondici. Skvělou službu nám prokáže i jako prostředek pro detoxikaci. Odvar z kořene je vhodné užívat jako čaj v pravidelných intervalech. Čistí naše játra a ledviny od usazených toxických látek, působí preventivně proti nemocem a posiluje imunitu. Pomůže nám s odstraňováním ledvinových kamínků a léčí i záněty močového měchýře. Obsažené látky stimulují produkci moči a pocení – léčebně tak působí například při revmatu a dně, ale i v případě nemocí, jako je chřipka, kašel, nachlazení a podobně.
Ve svém příspěvku FLEKY TMAVÉ U VNITŘNÍCH OKRAJŮ OČÍ,U KOŘENE NOSU,PŘECHÁZEJÍ AŽ POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chochelová Věra.
prosím o sdělení možné příčiny a jeji řešení
děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Hrstková.
Dobrý den, asi jeden měsíc pozoruji tukové fleky na očních víčkách i pod očima. Píšete, že by pomohla jedině operace. Je mi 82 roků, pomohou mi i bylinky? (lopuch, máta, pampeliška, pelyněk, rozrazil, růže, řepík a třezalka) Prosím, poraďte. Hodnotu cholesterolu, toho špatného, mám asi 7,3. Lékař mi doporučil dietu, prášky mi nedal. Děkuji Eva Hrstková
Tato rostlina často považována za plevel je ve vlasové kosmetice velmi ceněná. Lopuch má stahující účinky a omezuje tvorbu mazu, proto se hodí především pro mastné vlasy. Kromě toho působí antibakteriálně, antimykoticky a antisepticky. Má dobré účinky i při léčbě lupů. Olej získaný z kořene se používá i při vypadávání vlasů. Pokud se vám ve vlasech objevují začervenalé svědivé ekzematické oblasti, pak je výtažek z kořene lopuchu opět vhodným řešením.
Ve svém příspěvku ZKOUŠKA Č. 1 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.
Dobrý den, po hledání na internetu a snaze najít co nejjednodušší recept na domácí šampon jsem se rozhodla vyzkoušet tuto variantu:
- 3 lžíce nastrouhaného 100% olivového mýdla
- hrst sušených kopřiv, hrst sušené meduňky a špetka dubové kůry
po rozvaření mýdla ve 200ml vody z kohoutku jsem přidala suroviny a cca 5min dohromady povařila. Nechala odstát a louhovat do druhého dne. Po umytí byly moje vlasy ještě mastnější než před tím a byly suché a zároveň mastné, jakoby křehčí a lámavé. Možná je to typem vlasů či použitím nevhodných ingrediencí, ale tento recept na domácí šampon totálně zklamal. V hodně receptech je základní surovina povařené mýdlo - nicméně po umytí vlasů pouze mýdlem (dětským) je to velmi podobné - vlasy suché a zároveň mastné, křehké a bez lesku. Přemýšlím jak to dělávaly naše pra pra pra babičky, kdy snad ještě nebyla žádná chemie. Buď měly nějakou speciální vychytávku a nebo si nezakládaly na vzdušných a perfektně umytých vlasech bez mazu...
Zde bych se ráda zeptala, co jsem mohla udělat špatně, či co v mém pokusu chybělo za ingredience? předem děkuji, a přeji všem experimentátorům hodně zdaru!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.
Prvni chyba při výrobě šamponu je použití mýdla a sody na výrobu je potřeba použít tenzidy SCI-sodium cocoyl isethionate nebo SCS-sodium coco sulfat můžete oba klidně dohromady A jak na výrobu uplně jednoduše-tenzidy dáte do vodní lázně klidně 100g nebo víc záleží na vás,přidáte výluh z bylin např kopřiva medunka levandule atd mnozství aby vám vznikla kašička a dál je to na vás které oleje použijete mnozství odhadem každého oleje asi asi půl čajové lžičky dávám asi šest různých olejů nebojte se vlasy nebudou mastné právě naopak vám poděkují dále můzete přidat bylinné pudry dávám kopřivu a lopuch můžete dát bambucké máslo nebo mango máslo je to taková alchymie která vás bude určitě bavit.Vše pořádně promichejte budete mít takovou hustší kašičku pokud se vám bude zdát moc řídká přidejte tenzid,ale podle mě zbytečné.Dejte do formiček třeba na muffiny,pokud nemáte kupte papírové bohatě stačí dejte tak na deset minut do mrazáku a pak nechte do druhého dne v ledničce,můzete začít používattomuto šamponu se říká šampuk,protože je silně koncetrovaný a neobsahuje vodu.Tenzidy si objednávám v shopu Nature Store beru tam i oleje a další suroviny další shop Mýdlový svět, je jich samozřejmě víc ale tyto mám nejradši.Přeji hodně radosti při výrobě
Lopuch je další rostlinou bohatou na živiny. Právě tyto živiny jsou vhodným přírodním zdrojem pro zdraví vašich vlasů. Smíchejte sušený kořen lopuchu s vodou a vmasírujte jej do pokožky hlavy. Pokud chcete ještě silnější směs, kupte si čistý lopuchový olej, kterým si pravidelně masírujte vlasy a pokožku hlavy. Je známé také využití lopuchu k odstranění toxinů z organismu.
V naší poradně s názvem ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obecně lze říci, že zázvorový čaj nemá vážné nežádoucí účinky. Bezpečné množství zázvoru jsou 4 gramy denně.
Mnoho lidí si myslí, že zázvor může zvýšit produkci žluči, ale žádný vědecký důkaz o tomto účinku nikdy nebyl zaznamenán. Přesto se vždy poraďte se se svým lékařem dříve, než budete používat zázvorový čaj, máte-li v anamnéze problémy žlučníku.
Další možný menší vedlejší účinek pití zázvorového čaje je pálení žáhy nebo žaludeční nevolnost. Je to podobné, jako když budete jíst chilli nebo jiná kořeněná jídla. Dále může existovat alergie na zázvor, která se projeví jako vyrážka nebo nepříjemný pocit v ústech nebo v břiše po požití zázvorového čaje.
Zázvor může snížit krevní tlak, takže můžete pociťovat motání hlavy jako vedlejší efekt. Zázvor také obsahuje salicyláty - chemikálie obsažené v aspirinu, který působí jako lék na ředění krve. To může způsobit problémy pro lidi s poruchami srážlivosti krve. Tyto účinky se ale projeví, jen když zkonzumujete mnohem více zázvoru, než doporučených 4 g denně.
Závěrem lze říci, že příliš mnoho čehokoliv - i něčeho přirozeného - může způsobit problémy. Ale pokud jste celkově v dobrém zdravotním stavu a máte ráda elán, ktery zázvor poskytuje, pít čaj z něj se bát nemusíte.
Účinný olej s extraktem z kořene lopuchu většího je účinný v boji proti lupům, vyživuje kořínky vlasů, změkčuje pokožku hlavy, dodává vlasům měkkost a sametový vzhled. Lopuchový olej se používá k posílení vlasových cibulek a na léčení vlasů, jako prostředek proti vypadávání vlasů a plešatění. Lopuch obsahuje látky, které výrazně zastavují vypadávání vlasů a regenerují vlasové kořínky. Obsahuje i přírodní inulin, komplex vitamínů, proteiny, mastné kyseliny a minerální soli.
Použití: Teplý olej nanášíme rovnoměrně na vlasy a pokožku hlavy, masírujeme u kořínků. Vlasy přikryjeme mikrotenovým sáčkem, zabalíme do ručníku a necháme hodinu působit. Potom hlavu umyjeme běžným způsobem.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nežádoucí účinky borůvkového čaje
Borůvkový čaj má velmi málo vedlejších účinků a jsou omezeny téměř výlučně na gastrointestinální problémy a vzácné alergické reakce. Nicméně všichni by měli být před přidáním borůvkového čaje ke svému zdravotnímu režimu poněkud opatrní.
Žaludeční problémy - Mezi vedlejší účinky borůvkového čaje patří žaludeční nevolnost, poruchy trávení, průjem nebo nevolnost, ale to jen pouze tehdy, když se ho pije nadměrné množství. Když se borůvkový čaj pije s mírou, maximálně 3 šálky za den, tak se tyto tyto nežádoucí účinky nedostaví.
Alergická reakce - Alergické reakce na borůvky jsou vzácné, ale můžou se přihodit. Tato alergie se typicky projevuje jako otok rtů, jazyka nebo dásní, stejně jako kožní podráždění, zarudnutí, otok a svědění. Pokud se některý z těchto příznaků objeví po vypití tohoto čaje, ihned ho přestaňte používat.
Těhotenství - Tento čaj je plný životně důležitých živin pro zdraví, ale také má silné účinky na tělo a na celkové zdraví. Při kojení nebo během těhotenství je třeba se vždy poradit se svým lékařem o aktuálním zdravotním stavu před přidáním borůvkového čaje do jídelníčku.
Lopuch plstnatý příznivě působí při poruchách trávicího traktu a celkově posiluje organismus. Má i močopudné a potopudné účinky. Silně také povzbuzuje látkovou výměnu a zlepšuje činnost jater a žlučníku. Lze jej použít při dně, revmatismu, při močových kaméncích, při zánětech trávicího ústrojí, při peptickém vředu, při zánětech v ústní dutině, snižuje hladinu cukru v krvi. Při současném vnitřním i vnějším podávání jím lze často vyléčit i chronické ekzémy a jiné kožní poruchy vzniklé v důsledku špatné látkové výměny. Silný odvar z kořene vtíraný několikrát týdně do pokožky hlavy posiluje růst vlasů. Mladé, čerstvé a pomačkané listy přiložené na nehojící se rány, pohmožděniny nebo kožní záněty mohou napomoci k jejich léčení. Čerstvá šťáva z kořene je výborným kožním lékem – užívá se vnitřně nebo zevně na potírání ekzémů, vředů, akné či ran. Po zaschnutí se smyje čajem z kořene. V lékařství se používá lopuchový olej proti padání vlasů a lupům. V homeopatii se lopuchu užívá proti kožním nemocem, ekzémům a lupům.
Ve svém příspěvku ZELENÝ ČAJ A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.
Zelený čaj je už dlouho proslavený jako bohatý zdroj antioxidačních polyfenolů. Nové studie k tomu ukazují, že aktivní složka katechin dokáže také nastartovat metabolismus. Vědci provedli řadu výzkumů a zjistili, že ti, kteří pijí zelený čaj, zhubli více.
Nejdůležitější antioxidant, který najdete v zeleném čaji, se jmenuje EGCG. Je skvělou prevencí proti rakovině, nemocem srdce a cév. Vhodná dávka je 90 miligramů denně, což jsou čtyři šálky teplého zeleného čaje.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Olbrichová.
DOBRÝ DEN RÁDA BYCH CHTĚLA VYSKOUŠET ZELENÝ ČAJ NA HUBNUTÍ PROSÍMVÁS KOLIK STOJÍ?
Levanduli dávaly naše babičky pro její krásnou vůni do prádla a pro tišící účinky také pod polštář. Uklidňuje podrážděnou pleť celého těla a je tedy vhodná i pro pokožku hlavy. Levandule také ovlivňuje tvorbu vlasového mazu. Jak tedy na to? Jeden dcl olivového oleje promícháme s deseti kapkami levandulového oleje nebo s pěti kapkami levandulové tinktury, vmasírujeme do pokožky hlavy a necháme působit 15 minut. Pak smyjeme jemným šampónem. Tato kúra působí příznivě také při bolestech hlavy.
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)
Pro svou výraznou vůni je nezaměnitelná. Tato aromatická bylina je velmi dobře známá svými čisticími, antimikrobiálními a stahujícími účinky. Stejně jako rozmarýn je výborným vlasovým kondicionérem. Používá se proti lupům (především mastné lupy). Tradičně byla využívána k oplachování šedivých vlasů pro jejich ztmavnutí. Známý je například domácí recept při vypadávání vlasů: 100 g čerstvých listů šalvěje nechejte louhovat ve sklenici třtinového rumu na tmavém místě dva týdny. Poté slijte, listy vylisujte a tekutinu jemně přefiltrujte. Touto tekutinou pak masírujeme pokožku hlavy.
Lopuch (Arctium lappa)
Tato rostlina, často považovaná za plevel, je ve vlasové kosmetice velmi ceněná. Lopuch má totiž stahující účinky a omezuje tvorbu mazu, a proto se hodí především pro mastné vlasy. Kromě toho působí antibakteriálně, antimykoticky a antisepticky. Má dobré účinky i při léčbě lupů. Olej získaný z kořene se používá i při vypadávání vlasů. Pokud se vám ve vlasech objevují začervenalé svědivé ekzematické oblasti, pak je výtažek z kořene lopuchu opět vhodným řešením.
Vousatka (Cymbopogon citratus)
Pro svou citrónovou vůni je častou ingrediencí vlasové bylinné kosmetiky. Má stahující účinky, čistí a oživuje vlasovou pokožku. Díky antioxidantům pomáhá kůži zbavovat se těžkých kovů. Reguluje produkci olejů ve vlasové pokožce, dodává lesk a objem hlavně suchým a jemným vlasům. Často se používá i při povzbuzení vlasových folikulů a stimulaci růstu vlasů jako esenciální olej.
V naší poradně s názvem SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Slavomír Růžička.
Dobrý den,
v posledních dnech jsem brouzdáním po internetu navštívil Vaše stránky a přiznám se,že mi hodně zaujaly.
Je mi 59 let a mám potíže s diabetem II.typu.
Protože jsem potravinářský technolog-tak proto chemii v potravě pokud možno nemusím a snažím se hledat přírodní zdroje a varianty.
Zaujal mne Váš skořicový nápoj a chci ho zkusit.
Mám ale jeden dotaz-je-li to možné.V receptu je uváděn pytlíček černého čaje,ale pak je,že tam být nemusí.Chci se zeptat,zda ten čaj můžu skutečně vynechat či ne.Pokud by tam ten čaj být nemusel,tak ten litr vody by se mohl počítat do příjmu vody pro organismus.Protože černý čaj tělo odvodňuje a do bilance vody se nezapočítává.
Možná je to kvůli chuti.
Mohu poprosit o odpověď ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dobrý den pane Růžičko, černý čaj je v receptu na skořicový nápoj použitý skutečně jen pro lepší chuť a také pro povzbuzení. Když černý čaj vynecháte, tak docílíte nápoje, který neodvodňuje a dá se v plném svém objemu započítat do pitného příjmu. Vyvarujte se různých nahrazení černého čaje například šťávou z citrónů nebo jiného ovoce, neboť by se tím narušila zásaditost nápoje. Ale to Vy, jako potravinářský technolog, určitě dobře víte :-).
Používá se jako mírně močopudný prostředek při zvýšeném zadržování vody v těle a jako posilující prostředek při rekonvalescenci a jarní únavě. Rovněž se užívá jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky. Zevní použití je významnější – uplatňuje se při ošetřování ekzémů, hnisavých a špatně se hojících ran a při otocích.
Kořen obsahuje především polysacharid inulin, složky silně fytoncidní (rostlinné antibiotikum) a fungicidní (látky proti růstu hub a plísní). Dále obsahuje sliz, třísloviny, silice, minerální látky, hořčiny, glykosidně vázané látky a minerální soli. Bylina podporuje látkovou výměnu a patří k nejlepším přírodním léčivům v dermatologii. Je močopudná, má tudíž své uplatnění i v urologii, podporuje činnost ledvin, odstraňuje z těla zplodiny a podporuje růst vlasů. Lopuch podávaný v prášku celkově posiluje, čehož lze využít při rekonvalescenci. Při vypadávání vlasů se používá lopuch jako silný odvar nebo tinktura, která se vtírá do suchých, umytých vlasů. Čerstvé, naklepané listy se používají na špatně se hojící rány a semínka jako výborný prostředek na žaludeční potíže. Lze koupit i lopuchovou mast v lékárně, ale je přeparfémovaná.
V naší poradně s názvem BYLINNÝ ČAJ NA VYSOKÝ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Vaňhová.
Je možno užívat s Warfarinem?
složení: meduňka,kmín, máta, kozlík,jmelí a komonice.
Děkuji za odpověď.
(vyrobeno pro Sevak star s.r.o. Praha)
Léčím se na srdeční arytmii a selhávání srdce.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Komonice, jmelí a kozlík mají přímý vliv na srážlivost krve. Kozlík a komonice ji snižují a posilují tedy účinky Warfarinu. Naopak jmelí ji podporuje a činí krev více srážlivou. Jmelí jde svými účinky proti Warfarinu. Pokud budou tyto činitelé v čaji správně namíchány, nemusel by být čaj nebezpečný i s Warfarinem. Vidím to tak, že tento čaj může zesilovat účinky Warfarinu, a proto raději informujte svého lékaře, že ho začnete užívat.
Při zevním použití lapacha jako koupel nebo jako obklady z lapacha:
Obklad s odvarem z lapacha pomáhá při léčbě vyrážek, ekzémů a zánětů.
Obklad s odvarem z lapacha omezuje vznik otoků.
Obklad s odvarem z lapacha usmrcuje některé druhy plísní a bakterií, takže má antimykotické a antibakteriální účinky.
Domácí koupel pro nohy v odvaru z lapacha pomáhá chránit nohy proti plísním.
Lapacho při vnitřním užívání jako čaj z lapacha:
Čaj z lapacha odstraňuje z těla nečistoty a těžké kovy, takže se dá použít na detoxikaci organismu
Čaj z lapacha normalizuje a posiluje činnost jater, ledvin a sleziny a může tak působit proti akné.
Čaj z lapacha podporuje trávení a látkovou výměnu, tímto znovu působí proti projevům akné.
Čaj z lapacha posiluje imunitní systém, tím může být prospěšný třeba na podebraný nehet díky záděrám.
Čaj z lapacha je nápomocný při astmatu, zánětu průdušek a také při zánětu žaludku.
Čaj z lapacha pomáhá léčit disharmonie výměny látek v těle, například po chemoterapii nebo po delším užívání psychofarmak anebo při změně antikoncepce.
Čaj z lapacha má preventivní účinek proti nádorům.
Pitím čaje z lapacha se zlepšuje prokrvení těla, posiluje srdce a krevní oběh a působí proti chudokrevnosti, což ocení zejména aktivní sportovci.
Čaj z lapacha má pozitivní vliv při léčbě leukémie.
Čaj z lapacha pomáhá při ateroskleróze tím, že dokáže odstraňovat usazeniny z cév.
Čaj z lapacha podporuje normalizaci hladiny krevního cukru, proto se jeho pití doporučuje jako podpůrná léčba diabetu.
Pití čaje z lapacha má příznivý vliv na nemoci, jako je roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba a také i na revma.
Pití čaje z lapacha uklidňuje podrážděné nervy.
Čaj z lapacha posiluje a normalizuje činnost pohlavních orgánů a zvyšuje kvalitu semene.
Čaj z lapacha má kladný vliv na odstranění migrény.
Čaj z lapacha působí močopudně a tím čistí ledviny a pomáhá tak při detoxikaci organismu.
Po čaji z lapacha budete dobře spát, proto je lepší konzumovat ho až později odpoledne.
Čaj z lapacha aktivuje přirozenou funkci potních žláz, takže v některých případech může být úspěšně použit proti pocení.
Čajů na odvodnění je celá řada, zde je několik tipů.
Zelený čaj
Zelený čaj je výborný detoxikační nápoj, který podporuje produkci moči. Pomáhá nejen odstraňovat toxické látky, které se hromadí v těle, ale také snižuje zánět a odstraňuje zadržené tekutiny. Můžete vypít až tři šálky denně. Zelený čaj je snadno dostupný v obchodech. Domácí příprava může být vylepšena přidáním medu namísto cukru jako sladidla.
Boldo čaj
Čaj vyrobený z listů boldovníku se doporučuje užívat dvakrát denně. Boldovník zmírňuje zadržování tekutin díky přítomnosti alkaloidů, jako je isochinolin a chinolizidin, které podporují oběh. Vše, co potřebujete, abyste tuto výhodu využili, je přidat šest listů do šálku vroucí vody. Nechte je louhovat cca pět minut a vypijte část čaje ke snídani a zbytek po hlavním jídle dne.
Pampeliškový čaj
Pampeliška je skvělá rostlina na detoxikaci a odvodnění. Květy rostliny mohou být použity k přípravě čaje nebo je lze přidat do salátu. Pampeliška pomáhá tělu odstranit přebytečné tekutiny, podporuje dobrou funkci ledvin a pomáhá očistit krev. Je to úžasná rostlina. Už dva čaje s pampeliškou denně pomáhají při odvodnění – jeden čaj ráno se snídaní a jeden čaj odpoledne. Stačí pouze přidat několik listů nebo květů z této rostliny do vroucí vody. Čaj přefiltrujte a pomalu jej pijte.
Přesličkový čaj
Přeslička je plná minerálů, zejména siliky, draslíku a hořčíku. Kromě toho, že je dobrým diuretikem a detoxikačním činidlem, obnovuje minerály a působí jako přirozený lék proti průjmu. Pijte čaj z přesličky dvakrát denně. Přidejte jednu čajovou lžičku na šálek vroucí vody, přidáte-li několik lístků lékořice nebo máty, dodáte čaji lepší chuť. Nechte louhovat pět minut, poté jej můžete pomalu pít.
Čaj z březového listu
Listy z březových stromů jsou bohaté na draselné soli, které mají velmi dobrý diuretický účinek na tělo a pomáhají eliminovat pocity těžkosti. Jediné, co musíte udělat, je hledat listy v potravinových doplňcích nebo si připravit čaj. Pijte jeden až dva šálky denně tohoto čaje. Přidejte jednu polévkovou lžíci do šálku vařící vody a louhujte pět minut. Můžete vypít jeden šálek se snídaní a druhý po obědě. Čaj pomáhá při trávení a má příjemnou chuť.
Babské rady na odkyselení uvádějí, že je vhodná voda z brambor. Jednou z možností je také čaj. Ten je na odkyselení organismu velmi vhodný, a jak říkají babské rady, postačí i běžný zelený čaj, který má zásadité účinky. Pokud zelený čaj máte doma, můžete jej zkusit na odkyselení organismu. Babskými radami je také doporučován čaj, který by měl být dopoledne složený z listu a kořene pampelišky, fenyklu, benediktu, řepíku a puškvorce. Odpolední čaj by měl obsahovat kopřivu, vřes, truskavec, tužebník, lopuch a jitrocel.