Zdroj: Hubnutí s Mačingovou
MAČINGOVÁ DIETA SALÁT Z ČERVENÉ REPY
OBSAH
Poradna
V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M.Jirková.
Prosím o posouzení vhodnosti červené řepy- salát ,pomazánka.
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pokud máte na mysli karmínově červenou bulvu červené řepy, tak ta nemá vliv na účinky Warfarinu. Bulvu červené řepy můžete konzumovat jak chcete, i když užíváte Warfarin. Jiná situace je, když byste chtěla konzumovat listy červené řepy, které jsou také jedlé. V zelených částech červené řepy je ukryto mnoho vitamínu K a ten, jak známo, již ovlivňuje účinky Warfarinu.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Warfarin - co můžu jíst
Jídelníček na čtvrtý týden
- 22. den: Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: salát z červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák.
- 23. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořechách.
- 24. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: salát z červené řepy a mořská treska na másle. Večeře: zeleninová polévka a prokládaná cuketa.
- 25. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších. Večeře: brynza s bílkem.
- 26. den: Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: brynza s bílkem.
- 27. den: Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle.
- 28. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák. Večeře: míchané vařené bílky a brynza.
Poradna
V naší poradně s názvem MAČINGOVÁ ( ČERVENÁ ŘEPA) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Dd, mám dotaz ohledně červené řepy.Mohla bych si dělat ty salaty z řepy co už je hotová v obchodě( sterilizovana)..
Díky za info L.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Mohla, ale změní se tím výživové hodnoty v neprospěch celé kůry. Zavařovaná řepa bývá často slazena a okyselena. Také sterilace zbaví řepu části vitamínů a bioflavonoidů, prospěšných pro organismus. Pokud můžete, použijte červenou řepu čerstvou nebo mraženou.
Zdroj: diskuze Mačingová ( červená řepa)
Jídelníček na první týden
- 1. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
- 2. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
- 3. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
- 4. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
- 5. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
- 6. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: cuketová příloha. Večeře: brokolice s česnekem a vařené vejce.
- 7. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát z červené řepy a vařené vejce. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
Diskuze
V diskuzi STERILIZACE ŠŤÁVY Z ČERVENÉ ŘEPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel cani.
zavařuje někdo šťávu z červené řepy?pomoze ,díky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MARIE KLÁRA.
2,5 KG NASTROUHANÉ ČERVENÉ ŘEPY
4 LITRY VODY
PŮL HODINY VAŘIT
PŘIDAT NA 1 LITR ŠŤÁVY:
15 GR CUKRU
2 LŽÍCE KYSELINY CITRONOVÉ
10 MINUT POVAŘIT
DO VYCHLADLÉ ŠŤÁVY DÁME:
2 MALINOVÉ TRESTI
NALIJEME DO SKLENIC
ZAVAŘÍME, STAČÍ POVAŘIT, ABY CHYTLO VÍČKO
Zdroj: diskuze Sterilizace šťávy z červené řepy
Je dieta podle Mačingové vhodná při dně
Sami posuďte, zda je detoxikace podle Mačingové vhodná i při onemocnění dnou. Určitě ani vy nepřijdete na jednoznačnou odpověď, zda ano či ne. Vždy je důležité přihlédnout k aktuálnímu stavu daného jedince.
Salát z červené řepy
Ingredience: 3 červené řepy, 3 dcl mrkve/hrášku, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl, pepř, nízkotučný tvrdý sýr, případně 1 natvrdo uvařené vejce
Postup: Uvařenou řepu nakrájíme na kostičky, přidáme mrkev nebo hrášek, na kostičky nakrájené kyselé okurky, polijeme olivovým olejem. Salát necháme v lednici odležet. Před podáváním lehce posypeme nízkotučným tvrdým sýrem nebo natvrdo uvařeným vejcem.
Výborná je i druhá varianta salátu:
Ingredience: 300 g uvařené červené řepy, 100 g sušených švestek, 100 g vlašských ořechů, 2 stroužky česneku, špetka soli, pepř a 3 lžíce rostlinného oleje
Postup: Uvařenou červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme sušené švestky a drcené ořechy. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný česnek a přelijeme rostlinným olejem.
Zdroj: Recepty s červenou řepou
Diskuze
V diskuzi MAČINGOVÁ 28 DNÍ JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomira.
prosím o zaslání " mančingová dieta jídelníček".
děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.
Dobrý den, mohla bych poprosit o zaslání jídelníčku. Moc děkuji.
Zdroj: diskuze Mačingová 28 dní jídelníček
Recept z červené řepy pro děti
Děti při konzumaci jídla milují barevnost. V tomto směru je perfektní použít právě červenou řepu. Pokrm pak bude nejen barevný, ale i zdravý.
Salát ze syrové červené řepy s jablky
Řepa s jablky je snad nejoblíbenější kombinace. Jablka dodají řepě skvělou chuť. Oloupanou řepu nastrouháme a smícháme s nastrouhanými jablky. Promícháme a přidáme do salátu šťávu z citronu, ořechy a rozinky. Nakonec vmícháme jogurt a podle potřeby dochutíme pepřem a solí.
Zdroj: Recepty s červenou řepou
Diskuze
V diskuzi STERILIZACE ŠŤÁVY Z ČERVENÉ ŘEPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel cani.
zavařuje někdo šťávu z červené řepy?pomoze ,díky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libuše.
Prosím,máte-li někdo zkušenost s uchováním šťávy z č.řepy? Když ji odšťavnim a chtěla bych ji konzervovat na zimu. Děkuji za radu.
Zdroj: diskuze Sterilizace šťávy z červené řepy
Detoxikační jídelníček podle Mačingové
1. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: vařená brokolice s česnekem a nastrouhaným nízkotučným sýrem
Večeře: salát z červené řepy s vejcem a strouhaným sýrem
2. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem
Večeře: salát z červené řepy, vařené vejce
3. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: salát z červené řepy se strouhaným sýrem
Večeře: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem
4. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem
Večeře: prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
5. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
Večeře: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem
6. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: fazolové lusky se zázvorem
Večeře: vařená brokolice s česnekem, vařené vejce
7. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: salát z červené řepy, vařené vejce
Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr
8. den
Snídaně: bílý jogurt s medem, skořicí a vlašskými ořechy
Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: boršč
9. den
Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: vařená brokolice s česnekem, zázvorem a nastrouhaným nízkotučným sýrem
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: salát z červené řepy s vejcem
11. den
Snídaně: bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: fazolové lusky s vejcem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. den
Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: rychlá hrachová polévka
13. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: mrkvový perkelt se sýrem
Večeře: boršč
14. den
Snídaně: snídaně z tohoto týdne podle chuti
Oběd: kuře s celerem
Večeře: vařená brokolice s česnekem, zázvorem a nastrouhaným nízkotučným sýrem
15. den
Snídaně: 2 dl šťávy z červeného grepu, 2 sójové (nebo grahamové) rohlíky, med, ořechy
Oběd: kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy
Večeře: mozzarella s okurkami nebo rajčaty
17. den
Snídaně: vařené jáhly s medem, ořechy, sušené švestky
Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
Večeře: zeleninová polévka
18. den
Snídaně: bílý nízkotučný jogurt s medem a ořechy
Oběd: vařená červená řepa s tuňákem a cibulí
Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších
19. den
Snídaně: pohankové vločky se sójovým mlékem, ořechy a medem, strouhané jablko
Oběd: hranolky z celeru, filety z mořské tresky na másle
Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: hranolky z celeru, dušená kuřecí stehna
Večeře: vařená brokolice s česnekem, tuňák v konzervě
21. den
Snídaně: vařené jáhly s ořechy, medem a sušenými švestkami
Oběd: hranolky z celeru, dušená horní krůtí stehna, okurka a červená řepa
Večeře: hranolky z celeru, kuřecí prsa s bazalkou, červená řepa
22. den
Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, med, strouhané jablko, ořechy
Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: kuře na celeru
23. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších
24. den
Snídaně: vařené jáhly s medem, sušenými švestkami a ořechy
Oběd: salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: zeleninová polévka, prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
25. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: salát z červené řepy, tuňák
26. den
Snídaně: bílý nízkotučný jogurt s medem a ořechy
Oběd: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
Večeře: vařené jáhly s ořechy, sušenými švestkami a medem
27. den
Snídaně: 2 dl šťávy z červeného grepu, 2 grahamové (nebo sójové) rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: boršč
Večeře: hranolky z celeru, filety z mořské tresky na másle
28. den
Snídaně: vařené jáhly a ořechy s medem, sušené švestky
Oběd: kuře na celeru
Večeře: vařená strouhaná řepa s cibulí a tuňákem[1]
Pokud se po konzultaci s lékařem rozhodnete pro detoxikační program od A. Mačingové, tak požívejte selský rozum. Pokrmy jsou chutné a zasytí, avšak při detoxikaci se připravte na některé nevýhody, které z konzumace takto připravených jídel pramení, jako je plynatost a v prvním týdnu obtížnější vyprazdňování. Na tyto aspekty poukazuje i sama autorka.
Recept na přípravu
Bulvy červené řepy (nejlépe v bio kvalitě) omyjte, oloupejte nožem a nakrájejte na větší kostky. Kostky vložte do odšťavňovače, poté už je domácí šťáva z červené řepy připravena ke spotřebě. K pročištění organismu se doporučuje pít týden až 10 dní 3x denně 50 až 100 ml čerstvě vylisované šťávy. Pokud máte zahrádku, můžete si vypěstovat vlastní bulvy. Červená řepa není náročná na pěstování.
Poradna
V naší poradně s názvem LEDOVY SALAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana chrzova.
prosim o radu zda mohu ledovi salat na nemoc dnu dekuji za odpoved
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ledový salát patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto se může při dně konzumovat bez omezení.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: diskuze Meloun
Bramborový salát s ředkvičkami
Ingredience:
- 1 – 2 lžíce cukru krupice
- 1 – 2 lžíce olivového oleje
- 1 kg brambor
- 200 g červené cibule
- 200 g červené řepy
- 200 g kyselých okurek
- 2 krabičky zahradní řeřichy
- 2 zakysané smetany
- 300 g ředkviček
- 3 lžíce vinného octa
- 440 g majonézy
- 500 g mrkve
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Ve slupce si uvaříme brambory. Uvaříme i mrkev a červenou řepu nakrájenou na kolečka. I brambory si nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, stejně jako okurku a ředkvičky. Připravíme si zálivku, smícháme majonézu se zakysanou smetanou, olivovým olejem, vinným octem a cukrem. Zálivku pak nalijeme na brambory s mrkví, cibulí. Vše zamícháme a dáváme pozor, abychom plátky brambor příliš nezlámaly. Do salátu přidáme ještě řeřichu. Na talíř pak položíme červenou řepu, a až na ní se dává salát.
Zdroj: Bramborový salát
Diskuze
V diskuzi OBSAH PURINU V LISTOVE ZELENINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.
Dobrý den,prosím Vás kolik purinu obsahuje listova zelenina např.římský salát,ledovy salát,zeli apod.?Předem dekuji za odp. spozdravem a přání hezkého dne přeje Metela
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Obsah purinu v listove zelenině
Příklady receptů ze čtvrtého týdne
Pohankové vločky: 100 g pohankových vloček namočte na noc do vody. Ráno je sceďte a přidejte horké sójové mléko, nastrouhané jablko, med, mletou skořici a ořechy.
Salát z červené řepy: 3 červené řepy vařte asi dvě hodiny. Nakrájejte je na kostičky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle, potom k ní přidejte 3 dcl mrkve nebo hrášku, na kostičky nakrájenou kyselou okurku, polijte olivovým olejem, osolte, opepřete. Před podáváním posypte nastrouhaným sýrem nebo vajíčkem.
Celerové hranolky a filety z mořské tresky: 200 g celeru očistěte a nakrájejte na hranolky. Osolte je a osmažte na oleji. Mořskou tresku připravíte tak, že si na teflonové pánvi rozehřejete máslo, které osolíte. Na osolené rozpuštěné máslo dáte filety a po obou stranách je usmažíte. Podáváte s celerovými hranolky.
Diskuze
V diskuzi TĚSTOVINOVÝ SALÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fakevivi182t.
Těstovinový salát je taková klasika která neurazí ani nějak extra nenadchne. Což samozřejmě nemyslím ve zlém. Těstovinový salát se podle mě nejvíce hodí na oslavy, kde víte, že je hodně lidí a potřebujete něco co je zaplácne a zároveň toho bude hodně. Když pak něco zbyde a my to nechceme používáme drtiče odpadu.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: diskuze Těstovinový salát
Finský bramborový salát
Ingredience:
- 100 ml zakysané smetany
- 1 cibule
- 1 jablko
- 2 filé ze sledě
- 2 lžíce šťávy z řepy
- 3 mrkve
- 3 nakládané okurky
- 4 nakládané řepy
- 5 brambor
- Lžíce octa
- Lžička cukru
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si uvaříme brambory a mrkev do změknutí. Nakládanou řepu nakrájíme na kostičky. Připravíme si zálivku ze smetany, octa, cukru a šťávy z řepy. Zálivku je třeba promíchat a dochutit solí a pepřem. Brambory oloupeme stejně jako mrkev a nakrájíme je. Nakrájíme i kyselé okurky a jablka. Oloupeme cibuli a také ji nakrájíme. Veškerou zeleninu a jablka smícháme. Mezitím si necháme okapat filety a pak je nakrájíme na kostičky. Nakrájíme i červenou řepu. Nakonec vše pořádně promícháme, přidáme zálivku a dochutíme solí a pepřem. Na ozdobu salátu můžeme použít nejen petrželku, ale klidně i vařená vejce.
Zdroj: Bramborový salát
Jídelníček na třetí týden
- 15. den: Snídaně: šťáva z čerstvého grepu 2 dcl, 2 grahamové sójové rohlíky, med, vlašské ořechy. Oběd: zeleninová polévka. Večeře: mozzarella, rajčata nebo okurky.
- 16. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy. Večeře: míchané vaječné bílky a brynza.
- 17. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: zeleninová polévka, prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
- 18. den: Snídaně: bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med. Oběd: vařená strouhaná červená řepa, cibule, tuňák. Večeře: salát z červené řepy, smažená krůtí prsa obalená v mletých vlašských ořeších.
- 19. den: Snídaně: pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med. Oběd: celerové hranolky a filet z mořské tresky na másle. Večeře: brokolice s česnekem a tuňák v konzervě.
- 20. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky a med. Oběd: celerové hranolky a dušená kuřecí stehna. Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem.
- 21. den: Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med. Oběd: celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka. Večere: brynza s bílkem.
Bramborový salát s červenou řepou jinak
Ingredience:
- 100 g plnotučné hořčice
- 200 g nakládaných okurek
- 250 g majonézy
- 2 ks cibule
- 3 ks vařených vajec
- 400 g červené řepy
- 700 g brambor
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy:
Dostatečně v předstihu si připravíme brambory: omyjeme je a dáme je ve slupce vařit do změknutí. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme. Oloupeme si řepu, nakrájíme ji na plátky a dáme vařit. Mezitím si dáme vařit i vajíčka natvrdo. Řepu i vajíčka necháme zchladnout. Vajíčka pak oloupeme a nakrájíme na kostičky. I řepu nakrájíme na malé kostičky. Řepu a vajíčka dáme do misky a přidáme k nim i nadrobno nakrájené brambory. Oloupeme si cibuli a také ji nakrájíme, stejně jako nakrájíme najemno i nakládané okurky. Vše v míse smícháme, přidáme hořčici a majonézu (tu můžeme nahradit třeba zakysanou smetanou, nebo bílým jogurtem). Salát dochutíme, osolíme, opepříme (k dochucení můžeme použít i lák z okurek) a vše znovu promícháme. Nakonec salát necháme odležet alespoň dvě hodiny v ledničce.
Zdroj: Bramborový salát
Bramborový salát s červenou řepou
Bramborový salát nemusí být vždy ten klasický, bramborový salát se dá připravit i jinak, s neobvyklými ingrediencemi.
Ingredience:
- 1 červená cibule
- 1 lžička červeného vinného octa
- 1 lžička kmínu
- 500 g salátových brambor
- 4 lžíce olivového oleje
- 500 g syrové červené řepy
- Čerstvě mletý pepř
- Hrst hladkolisté petrželky
- Sůl
- Šťáva a kůra z 1 citronu
- Tmavý cukr
Postup přípravy:
Nejprve si předehřejeme troubu asi na 200 °C. Mezitím si oloupeme červenou řepu a nakrájíme ji na kusy. Kousky řepy vložíme do pekáčku a promícháme ji s olivovým olejem, kmínem a lžící tmavého cukru. Řepu ještě osolíme, opepříme a pečeme asi 40 minut (dokud řepa nezměkne a nezkaramelizuje). Řepu pak necháme vychladnout. Mezitím si připravíme brambory, oloupeme a nakrájíme je na kusy (stejně velké jako kusy řepy). Brambory pak dáme vařit v osolené vodě, dokud nezměknou. Pak je slijeme a necháme vychladnout. Připravíme si cibuli. Oloupeme a nakrájíme ji na tenké plátky. Cibuli pak dáme do mísy a zalijeme ji vařící vodou. Cibuli necháme asi 2 minuty nasáknout. Vodu pak slijeme, cibuli osolíme a zakápneme citronovou šťávou. Cibuli ještě promícháme a pak ji necháme ještě 20 minut stát, dokud cibule nezrůžoví. Pak se do mističky slije tekutina z cibule a přidá se červený vinný ocet, špetka soli, cukru a zbývající 2 lžíce olivové oleje. Vše smícháme a vznikne nám zálivka. V misce si promícháme pečenou řepu s bramborami, přidáme i zálivku, cibuli, citrónovou kůru a nasekanou petrželku.
Zdroj: Bramborový salát
Zavařování červené řepy v troubě
Ingredience: 5 kg červené řepy, fenykl; nálev – 2 l vody, 0,5 l octa, 20 g soli, 350 g cukru nebo 60 cukerinů (umělé sladidlo)
Technologický postup: Řepu očistíme a vaříme ve vodě dle velikosti řepy asi 1–2 hodiny (do změknutí). Po uvaření a vychladnutí řepu oloupeme a nakrájíme na kostky o délce hrany cca 1 cm. Dáváme do sklenic, zalijeme studeným nálevem, přidáme 5 zrnek fenyklu. Zavíčkujeme a sterilujeme v troubě ve vyšším pekáči nebo plechu, do kterého dáme utěrku, naskládáme sklenice, přidáme cca 3 cm vody a nastavíme teplotu trouby na 180 °C a takto zavařujeme asi 20 minut. Po vytažení z trouby otočíme dnem nahoru a necháme vychladnout.
Zdroj: Červená řepa - zavařování