Téma

MAĎAL


MAĎAL bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Do Evropy byl jírovec maďal poprvé přivezen ve druhé polovině 16. století, v současnosti se pěstuje v několika kultivarech lišících se vzrůstem (zakrslé, převislé) nebo barvou či tvarem lístků. Jírovec vyžaduje humózní, výživnou a svěží půdu a světlé nebo jen slabě přistíněné místo. Množí se semeny, která se sází buď ihned po dozrání, nebo po zimní stratifikaci na jaře. Semena se sejí 6–8 cm hluboko pupkem dolů. Kultivary se množí očkováním nebo roubováním.


Prodej

Jírovec maďal můžete zakoupit například v rodinném zahradnictví Sekvoj, Kbylnice 51.

Zdroj: článek Jírovec maďal

Čeleď

Hippocastanaceae – jírovcovité

Jírovec maďal, zajímavosti, latinský název, kořenový bal, květy, strom, semena

Zdroj: článek Jírovec maďal

Zajímavosti

Jírovec maďal je důležitým parkovým, alejovým a zahradním stromem. V listech, kůře a slupkách plodů jsou barviva, která se užívala k barvení látek. Pro včelaře je tato dřevina velmi důležitá (nektar je bohatý na cukry). Dřevo nachází uplatnění při výrobě nábytku a ve stavebnictví.

Sbírají se zejména plody (kaštany), méně květ a ještě méně kůra. Kaštany se sbírají na podzim v době plné zralosti, květ v době plného rozkvětu a kůra na jaře z mladých větviček. Jírovcová droga má výrazný účinek na cévní stěny, které zpevňuje a zvyšuje jejich pružnost, dále působí protizánětlivě a tlumí otoky (zejména lymfatických žláz). Užívá se na křečové žíly, hemoroidy, bércové vředy, trombózy nebo při nedostatečném prokrvení končetin. Aplikuje se ve formě tinktury (3x denně tolik kapek, kolik činí 1/3 vaší váhy v kg). Čaj z květů se někdy užívá na kožní záněty nebo slabší popáleniny. Jírovec se obvykle podává dlouhodobě, ale protože ve větších dávkách působí toxicky a ovlivňuje funkci nadledvinek, je vhodné léčbu vždy po dvou měsících na 30 dnů přerušit. Droga obsahuje zejména glykosid eskulin (= aeskulin) a saponiny (například escin), flavonoidy, éterické oleje, pektin aj. Při předávkování se mohou objevit příznaky otravy jako křeče, ztráta koordinace, zvracení, průjem, ochrnutí, dle některých zdrojů může dojít i k poškození ledvin a jater, u dětí byly údajně zaznamenány i případy úmrtí. Vzhledem k tomu, že účinky jírovce nejsou detailně prozkoumány, neměli by ho raději užívat děti, těhotné a kojící ženy a lidé s chorobami ledvin nebo jater. Látek izolovaných ze semen jírovce se užívá i v lékařství (lék Aescin, který se podává proti otokům, bércovým vředům atd., aj.).

Celá rostlina (a nejvíce zřejmě semena) je jedovatá, hlavní (nebo jedinou?) toxickou látkou v jírovci je saponin escin.

Zdroj: článek Jírovec maďal

Latinský název

Aesculus hippocastanum – jírovec maďal (koňský kaštan)

Zdroj: článek Jírovec maďal

Herbář – odkaz na fotky:

Zde můžete vidět, jak vypadá jírovec maďal.

Zdroj: článek Jírovec maďal

Kořenový systém

Kořenový systém zasahuje daleko, avšak jen mělce do země.

Zdroj: článek Jírovec maďal

Květenství a květ

Květy jsou oboupohlavní, ve velkých bohatých, přímých, až 30 cm dlouhých kuželovitých latách, složených z vijanů. Jednotlivé květy jsou 4–5četné, souměrné, s bílou, vlnitě kadeřavou a nachovou skvrnitou korunou. Květ má sedm nestejně dlouhých tyčinek a plstnatý, žláznatý semeník. Kvete začátkem května. Barva květů je bílá, červená nebo žlutě kropenatá. Květy mají pět lístků.

Zdroj: článek Jírovec maďal

Druhy Artrinu

Artrin PROFESSIONAL

Má silné analgetické, antispasmatické a prokrvovací účinky. Komplex látek obsažených v Artrinu lze využít při bolestech a zánětlivých stavech kloubů, svalů a šlach, při revmatismu, bolestech páteře a krčního svalstva, k regeneraci při únavě, chladu, nedostatečném prokrvení končetin a dalších pohybových obtížích. Krém se aplikuje rovněž při problémech s ledvinami, močovým měchýřem, prostatou a při dalších zánětlivých stavech, a to přímo na místo nad uložením postiženého orgánu.

Složení Artrinu: kostival lékařský, puškvorec obecný, turan kanadský, trnovník akát, tužebník jilmový, arnika horská, kopr vonný, jírovec maďal, lnice květel, lékořice lysá, celík zlatobýl, vavřín vznešený, pískavice řecké seno, komonice lékařská, zázvor lékařský, lichořeřišnice větší.

Krém dále obsahuje rostlinné oleje (lněný, ricinový a podzemnicový), éterické silice (například rozmarýnovou, eukalyptovou, kafrovou), minerální vodu z vřídla Podhájská, humát draselný, lecitin, lipozomy, kombinaci extraktů z myrhy, kadidlovníku a dracény, bioinformace rostlin a nerostů (křišťálu, fluoritu, malachitu, stříbra, sfaleritu, antimonitu, kalcitu a dalších).

Zde můžete vidět cenu přípravku Artrin PROFESSIONAL.

Artrin XXL

Je bioinformační širokospektrální regenerační krém s vyváženým bylinným komplexem a vysokým obsahem termální vody z vřídla Podhájská. Artrin obsahuje lipozomy s vysoce koncentrovanými rašelinovými výtažky. Lipozomy mají schopnost pronikat do hlubších vrstev kůže a tam s sebou nesou i blahodárné výtažky z rašeliny. Rašelina je známá jako vynikající prostředek na léčbu pohybových obtíží. Základ Artrinu tvoří termální voda z vřídla Podhájská, která je svým složením světovým unikátem. Obsahuje řadu významných minerálů a díky vysokému podílu extraktu z rostlin je krém navíc obohacen o mnoho dalších prvků. Běžné krémy obsahují 1–3 % výtažků z rostlin, regenerační krémy Artrin 30–50 %. Podle laboratorních analýz obsahuje Artrin též vysoké procento sodíku, draslíku, vápníku, fosforu, síry, hořčíku, lithia, manganu, křemíku a bóru. Jsou to právě ty prvky, které jsou známé svým vysokým regeneračním efektem. Dále krém obsahuje celou řadu stopových množství dalších minerálů. Termální voda z Podhájské má vysoký energetický potenciál, je slaná a pochází z třetihorního moře. Artrin mimo jiné obsahuje podzemnicový olej. V Artrinu jsou rovněž obsaženy účinné látky zázvorníku lékařského, u kterého byl výzkumem potvrzen vliv na různé mikroorganismy. V přípravku Korolen firmy Energy je obsaženo dostatečné množství zázvorového výtažku. Lidé, kteří trpí nepříjemnými pocity při cestování dopravními prostředky (takzvanou kinetózou), mohou vyzkoušet Korolen v kombinaci s&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Artrin

Zkušenosti s H2Out

Složení ve 2 tobolkách:

  • 200 mg zelené kávy (Green coffee, bezkofeinový extrakt, min. 50 % kyseliny chlorogenové): antioxidant;
  • 200 mg kopřivy dvoudomé (Urtica dioica, extrakt z listu): podporuje činnost cévní soustavy, vylučování vody z organismu, činnost kardiovaskulárního systému, činnost ledvin, vylučování, energii, osvěžení těla, přirozený stav kloubů, přirozená obranyschopnost, posiluje funkci prostaty, dýchací systém, stav kůže; obsahuje minerály, železo;
  • 166 mg bambusu (Bambusa bambos, 10 % křemíku): podporuje stav kostí a kloubů a funkci dýchacího systému;
  • 150 mg bezvodého kofeinu: energie;
  • 80 mg jírovce maďal (kaštan koňský, Aesculus hippocastanum, extrakt ze semene): podporuje činnost cévní soustavy, je antioxidant, podporuje pohyblivost kloubů, přirozenou obranyschopnost, stav pokožky, funkce žaludku, funkce oběhové soustavy, tlumí nepříjemné příznaky premenstruačního syndromu a menopauzy;
  • 4 mg fenyklu obecného (Foeniculum vulgare, silice): normální funkce dýchacího systému.

Nastartování správné životosprávy a cesty k vysněné postavě se neobejde bez prostředků, které znásobí naši snahu. Jedním z nich je H2Out. Jedná se o velkou revoluci v boji s kily navíc. Většina z nás má minimum pohybu, což se projevuje oteklými nohami, celulitidou, neschopností spalovat tuk, hromaděním přebytku tuku v oblasti břicha a pasu, pocity těžkosti a plnosti, porušeným lymfatickým systém. Při pravidelném užívání H2Out se budete cítit mnohem lépe, a navíc měřitelně shodíte přes stehna a zadek, což ocení především ženy.

K zadržování vody v organismu přispívá: konzumace cukrů ve stravě, hormonální antikoncepce, překyselený organismus, minimum pohybu, sedavé zaměstnání, dlouhé cesty.

Užíváním přípravku H2Out se můžete zbavit až 15 litrů přebytečné vody v těle, která se ukládá v problémových partiích. Stačí brát dvě tobolky po jídle – nejlépe ráno a odpoledne, nejpozději 4 hodiny před spaním. H2Out nemá žádné vedlejší účinky, dodržujte ale předepsané dávkování. V opačném případě by totiž mohlo dojít k nekontrolovatelnému úbytku váhy.

Účinky H2Out na odvodnění podpoříte také změnou stravovacích návyků. Omezte příjem soli a cukru, do jídelníčku naopak můžete zařadit takzvané diuretické potraviny, mezi něž patří třeba okurky, celer nebo meloun. Také nezapomínejte hodně pít, protože snadněji vyplavíte sodík z těla i s přebytečnou vodou. Někdy je zadržování vody v těle způsobeno také hormonální antikoncepcí, požádejte tedy svého lékaře o změnu léků.

Zdroj: článek H2Out

Něco na modřiny podle babičky

Babské rady doporučují aplikovat na modřinu ocet smíchaný s teplou vodou anebo drcené petrželové listy, které na modřinu zafixujete obvazem či obinadlem.

Na modřiny přikládejte vlažnou spařenou nať z pelyňku pravého. Snižuje bolest a urychluje vstřebávání modřiny. Jednu lžíci natě přelijte 0,5 l vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Do vlažného nálevu namočte plátěný kapesník a ten přiložte na modřinu.

Na modřiny přikládejte obklady z výluhu 30 g listů mateřídoušky úzkolisté. Dejte do 0,5 l vody, vařte 5 minut, 10 minut luhujte a sceďte. Obklady musí být vlažné.

Na vstřebávání modřin dobře působí med. Potírejte jím postižená místa a překryjte plátnem. Modřina se dobře vstřebává a snižuje se i bolest. Tento recept se velmi osvědčil i v nemocnici u dětí, které měly modřiny po nitrožilních infuzích.

Spařte mladé kaštanové listy (jírovec maďal) vroucí vodou. Listy přiložte ještě vlažné na modřinu a převažte suchým šátkem. Místo kaštanových listů můžete použít listy routy vonné.

Obklady nebo koupele ze slézu planého změkčí zatvrdlé rány a hojí modřiny: 25 g květů a listů slézu vařte 15 minut v 0,5 l vody, odvar sceďte do koupele nebo v něm namáčejte obklady.

Modřiny potírejte vymačkanou šťávou z kořene čekanky obecné. Kdo je citlivý, může šťávu zředit vodou nebo ji zamíchat do medu a tím potírat postižené místo.

Na potírání nebo obklady modřin se používá i odvar květů divizny velkokvěté: 60 g květů povařte v 1 l mléka 5 minut. Obklad hojí modřiny, zatvrdliny či otoky. Stejným způsobem připravíte obklad na modřiny z prhy chlumní (arniky), která má na pohmožděniny rovněž silný léčivý vliv.

Pokud se modřiny objevují často a po slabém nárazu, zvyšte přísun rutinu, který je obsažen v pohankových slupkách, borůvkách, černé jeřabině, červeném zelí a ostružinách. Zvyšte denní přísun vitamínu C. Nejlepšími zdroji vitamínu C jsou pažitková nať, zelená paprika, červený rybíz, rakytník, křen a kysané zelí.

Zdroj: článek Přírodní léčba modřin

Detoxikační a revitalizační dieta

Neera je účinná a osvědčená detoxikační a revitalizační dieta, která uspokojuje náš pocit hladu nahrazením pevné potravy čistým, přírodním a výživným nápojem.

Dietu vyvinul před více než 50 lety zkušený havajský naturopat Stanley Burroughs. Od té doby se stala velmi populární v mnoha zemích světa. Během půstu mohou naše zažívací a vylučovací orgány odpočívat a zaměřit se na vnitřní pročišťování. Tělo tak získává příležitost zbavit se nahromaděných toxických látek a rozložit poškozené, odumřelé a nepotřebné buňky, jako jsou nadbytečné tukové zásoby. Zatímco o samotné vnitřní pročištění a omlazení se stará tělo samo, nápoj Neera hraje při tomto procesu roli velkého pomocníka.

Obsah balení na 3 dny: 0,5l Madal Bal přírodního stromového sirupu, 20 g kajenského pepře, leták s podrobným popisem kúry

Složení: 4 druhy palmových sirupů, kanadský javorový sirup C+

Nutriční hodnoty ve 100 g: energie 264 kcal (1 105 kJ); bílkoviny 1,1 g; uhlohydráty 64,9 g; tuky 0,0 g

Nabízí se kúra sedmidenní, desetidenní a patnáctidenní.

Jde o pečlivě vyváženou směs několika druhů palmových sirupů a nejkvalitnějšího kanadského javorového sirupu stupně C+. Javorový sirup dodává během kúry energii ve formě snadno vstřebatelných cukrů a palmový sirup zajišťuje bohatý přísun minerálů. Sirup se doplňuje čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Její kyselost má alkalizační efekt na tělo a pomáhá mu rozložit tuky a hlen, a navíc je zdrojem množství antioxidantů a vitamínu C. Do směsi patří ještě kajenský pepř – významný metabolizant, který zrychluje tělní oběh a pomáhá tak čisticím účinkům citronové šťávy. Voda, se kterou se směs míchá, dopraví ostatní složky nápoje do celého těla, dopřává organismu „vnitřní koupel“ a odplavuje veškeré uvolněné odpadní látky a toxiny. Nápoj stimuluje očišťovací proces našeho těla, upokojuje pocit hladu a dodává tělu energii bez toho, aniž by zatěžoval trávicí trakt. Kromě odstraňování nahromaděných toxinů a obnovení chemické rovnováhy v těle pomáhá kúra efektivně spalovat tuky. Navíc omezuje touhu po jídle a závislosti na pochutinách, což činí z hubnutí ještě přirozenější a příjemnější proces. Většina lidí, kteří se vydrželi postit po dobu 7 až 10 dnů, uvádí snížení váhy o 3–5 kg! Protože příčinou snížení tělesné váhy není ztráta vody, ale především odbourání nadbytečných tukových zásob, jen velmi malá část váhy se po skončení diety vrátí.

Detoxikační kúra je výživná detoxikační dieta, při níž je tělo zásobeno nezbytnými živinami pro pohotovostní fungování. Tělo je denně vyživováno 400–500 kaloriemi bohatými na minerály, stopové prvky a jedn

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Očista jater

Co se nesmí jíst při Warfarinu

Dieta jako taková není pacientovi nařízena. Pacientovi je doporučeno, aby měl vyvážený příjem vitaminu K a aby nedocházelo k výkyvům v jeho příjmu. Pacient musí vědět o potravinách, které obsahují vysoké dávky vitaminu K, nebo o těch, které mají interakce s lékem Warfarin. Minerální látky jako železo, hořčík a zinek mohou tvořit vazby s warfarinem a redukovat tak jeho absorpci a aktivitu. Aby se zamezilo těmto nežádoucím interferencím, je vhodné užívat tyto minerály minimálně 2 hodiny před anebo po užití léku Warfarin.

Relativně vysoký obsah vitaminu K mají především rostliny z čeledi brukvovitých, zejména hlávkové zelí (Brassica oleracea v. capita), růžičková kapusta (Brassica oleracea v. gemmifera), brokolice (Brassica oleracea v. italica), čínské zelí (Brassica campestris v. pekinensis), vodnice (Brassica rapa), locika setá neboli salát (Lactuca sativa), tolice vojtěška (Medicago sativa), řepa obecná (Beta vulgaris), krmná kapusta (Brassica oleracea v. acephala), kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris), potočnice lékařská (Nasturtium officinale), petržel zahradní (Petroselinum crispum), jitrocel větší (Plantago major), rdesno peprník (Polygonum hydropiper), rdesno (Polygonum punctatum), špenát setý (Spinacea oleracea), kopřiva (Urtica spp.), kukuřice setá (Zea mays).

Vysoké množství vitaminu K obsahuje i zelený čaj (Camellia sinnsis). Pití velkého množství zeleného čaje proto také může snižovat účinek warfarinu.

Probiotika (Lactobacilus, Bifidobacterium a podobně) mohou zvyšovat přirozenou syntézu vitaminu K ve střevech a druhotně tak snižovat terapeutický účinek warfarinu.

Hliník (aluminium) obsahující antacida snižuje využitelnost warfarinu.

Koenzym Q10 je chemicky podobný vitaminu K, který ovlivňuje působení warfarinu. Pacienti, kteří užívají tento lék, by proto neměli užívat koenzym Q10 bez porady s lékařem.

Konzumace alkoholu ve větším množství a po delší periodu může snížit terapeutický účinek warfarinu.

Proteinové koncentráty užívané sportovci s cílem zmnožit svalovou hmotu mohou významně snížit účinek warfarinu, neboť dojde ke zvýšené tvorbě albuminu, na který se warfarin váže.

Nesteroidní antirevmatika (například ibuprofen, piroxikam, nimesulid, lornoxikam, meloxikam): Zvyšují účinek warfarinu a narušují sliznici (u disponovaných jedinců to vede až ke vzniku dvanácterníkových nebo žaludečních vředů), což u pacientů léčených warfarinem může zvyšovat riziko krvácení do zažívacího traktu. Pokud je užívání nesteroidních antirevmatik indikováno, je ověřené jako bezpečné užívání diklofenaku, který neovlivňuje účinek warfarinu, spolu s protivředovým lékem ze skupiny inhibitorů protonové pumpy (například omeprazolem).

Léky s kyselinou acet

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Warfarin a potraviny

Bylinky na ucpávání cév

Níže uvedené bylinky si můžete pěstovat klidně i doma v truhlíku nebo je zakoupit ve formě tinktury.

Jeřáb oskeruše (Sorbus domestica): pomáhá udržovat zdravou funkci žilního systému, je vhodný při rekonvalescenci po problémech s křečovými žilami. Oskeruše je typická francouzská dřevina u nás se vyskytující spíše ojediněle. Sbírají se pupeny a plody. Macerát oskeruše voní po hořkých mandlích a nejúčinnější je ve formě tinktury.

Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba): rozšiřuje a zpevňuje žíly, slouží i jako prevence řady civilizačních nemocí, jako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Proto se užívání tinktury nebo jiných doplňků stravy s jinanem doporučuje lidem nad čtyřicet let jako prevence.

Jírovec maďal (Aesculus hippocastanum): příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost cévních stěn. Doporučuje se při zánětu žil, křečových žilách, výskytu trombózy a podobně. Zlepšuje poruchy periferního prokrvování, pomáhá tedy na studené nohy, které bývají prvním z příznaků špatného prokrvení.

Pelargonie růžová (Pelargonium radens): je jednou z nejznámějších rostlin, která posiluje cévní systém. „Čistí cévy od sklerotických usazenin, uplatňuje se jako prevence křečových žil. Působí příjemně sedativně, má mírný antidepresivní vliv, po čaji se brzy a hluboce usíná,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná. Pokud máte pelargonie v truhlíku, stačí rozmělnit jejich listy, šťávu z nich nanést na tamponek a přiložit na místo, kde jsou začínající křečové žíly. Účinnější jsou ale tinktury, které se používají vnitřně.

Pupečník asijský (Centella asiatica): působí na zánět žil a žilní nedostatečnost. Můžete ho pěstovat v květináči a užívat vnitřně přímo čerstvé listy, chutnají jako petrželka. Lze si ale připravit i mast pro mazání křečových žil. „Do kastrolu dejte v poměru 1 : 1 nesolené vepřové sádlo nebo vazelínu a roztrhané listy byliny. Podlijte trochou vody a vařte na mírném ohni asi půl hodiny. Vodu přidáváte proto, aby se mast nepřipálila,“ vysvětluje Jarmila Podhorná. „Potom odstavte a nechte vychladnout do druhého dne. Voda se od masti v tuhém stavu oddělí. Druhý den mast mírně zahřejte, rostliny sceďte a nechejte opět ztuhnout,“ radí zkušená bylinkářka.

Čaj na pročištění cév

Ingredience:

  • levandule květ (Flos lavandulae)
  • meduňka nať (Herba melissae)

Postup:

Jednu čajovou lžičku sypané bylinné směsi spařte šálkem 250 ml vroucí vody, přiklopte a nechte 10 minut louhovat. Užívejte 2x denně ráno a večer šálek teplého čaje.

Zdroj: článek Ucpávání cév na nohou

Které kaštany použít na výrobu masti

Vhodné jsou jen kaštany – plody stromu Jírovec Madal - Kaštan koňský - Aesculus hippocastanum. Kaštany pro výrobu kaštanové masti jsou z čeledi Hippocastanaceae, tedy Jírovcovité. Koňský kaštan mají rádi myslivci, protože s ním krmí v zimě lesní zvěř. Koňský kaštan je také nazýván Bongay, kaštan, Eschilo, aescin, jírovec, kaštany, Hippocastabi Folium, Marronier, Tien-shih-Li, Horse Chestnut.

Nevhodné jsou kaštany jedlé, protože kaštanovník jedlý (Kaštanovník setý) - Castanea sativa je z čeledi Fagaceae, tedy Bukovité. Jedlý kaštan, který se prodává v zimě v supermarketech, je tedy úplně jiná rostlina, která pochází z jihu a u nás není přirozeně rozšířená, i když sem tam ji v parku najít můžete.

Zdroj: článek Kaštanová mast

Zde je recept na výrobu kaštanové masti

K výrobě použijte kaštany ze stromu jírovec maďal, nikoliv jedlé kaštany patřící do jiné čeledi a neobsahující léčivou látku aescin.

  • Kaštanovou tinkturu vyrobíte asi z 20 ks kaštanů. Nasekejte kaštany na malé kousky, zalijte je 150 ml čisté 40% vodky a vložte do uzavíratelné sklenice, ve které tinkturu budete luhovat 1 měsíc. Každý den sklenici protřepte. Po měsíci tinkturu přeceďte.
  • Vezměte 3 sáčky želatiny a uvařte ji podle návodu. Až želatina zhoustne a vychladne, přidejte k ní 150 ml připravené tinktury, 2 čajové lžíce levandulového oleje, lžičku kafrového a mrkvového oleje a vše rozmixujte šlehačem, až vznikne celistvý krém.
  • Mast skladujte v ledničce v uzavřené nádobě a spotřebujte do 3 měsíců.

Mast používejte 4x denně na postižené místo. Po zlepšení stavu snižte dávku na polovinu, tedy 2x denně. Mast roztírejte krouživými pohyby od periferií směrem k srdci, to znamená od nohou směrem nahoru.

Zdroj: článek Recepty na kaštanovou mast

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš


madagaskarský jasmín žloutnutí a opadávání z listů
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
magic retouch loreal recenze
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>