Téma

MELOUN OBSAH CUKRU


Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.

Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:

  • fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
  • aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
  • med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
  • cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
  • hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
  • javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.

Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:

  • mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
  • čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
  • tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
  • nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
  • žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
  • žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.

Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:

  • rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
  • kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
  • Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
  • müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.

Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:

  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
  • preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
  • rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
  • ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.

Sušenky a dorty s vysokým obsahem sacharidů:

  • sušenky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna polgárová.

Mám ráno nalačno glykémiu 16. V noci som nič nejedla.
Môže to súvisieť s mierne stukovatenou pečeňou ?
Poraďte prosím prírodné produkty na zlepšenie stavu.
Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje tak zvaný fenomén úsvitu, což je ranní vzestup hladiny cukru v krvi, u lidí s cukrovkou. Fenomén úsvitu vede k vysokým hladinám krevního cukru, což je stav nazývaný hyperglykémie. Obvykle se to děje mezi 4:00 a 8:00. Příčina tohoto fenoménu není jasná. Někteří vědci se domnívají, že uvolňování určitých hormonů přes noc, ke kterému dochází přirozeně, zvyšuje inzulínovou rezistenci. To způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Hormony se nazývají kontraregulační hormony, protože mají účinek, který jde proti účinku inzulínu. Patří mezi ně růstový hormon, kortizol, glukagon a epinefrin.
Vysoká hladina ranního cukru v krvi může být způsobena:
- Nedostatkem inzulínu předchozí noc.
- Neužila jste správnou dávku léku na cukrovku předchozí noc.
- Jedla jste před spaním jídlo se sacharidy.
Pokud je vaše hladina cukru v krvi trvale vyšší, než by ráno měla být, promluvte si se svým diabetologem. Váš lékař může navrhnout, abyste si průběžně kontrolovala hladinu cukru v krvi během časných ranních hodin několik dní po sobě. Nebo můžete použít kontinuální monitor glukózy ke sledování hladiny cukru v krvi během spánku. Tyto informace pomohou lékaři potvrdit, zda máte pouhý fenomén úsvitu nebo zda může existovat jiný důvod vysoké ranní hladiny cukru v krvi.
Co můžete udělat pro snížení ranního cukru v krvi?
- Vyhněte se sacharidům před spaním.
- Přejděte na jiný lék na cukrovku.
- Změňte čas, kdy užíváte léky nebo inzulin, z večeře až na večer před spaním.
- Použijte inzulinovou pumpu, abyste dostala další inzulin během časných ranních hodin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.

Špagetová dýně

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava.

Mohlo by zvýšení na lačno souviset s posledním jídlem....16.00...myslím s tím takový noční půst,,,jinak odběr na lačno 8,5,,,dlouhodobý cukr 44, což je prý dobré, užívám jednu tabletu glucophage 500 mg . Děkuji za radu Miloslava

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená hodnota glykemie po ránu může souviset s tím, že nedostáváte správnou dávku léku na cukrovku předchozí noc nebo jíte před spaním svačinu se sacharidy. U některých lidí se také objevuje nevysvětlitelný ranní vzestup hladiny cukru v krvi, tak zvaný ranní fenomén. Tento fenomén vede k vysokým hladinám krevního cukru, což je stav nazývaný hyperglykémie. Obvykle se to děje mezi 4:00 a 8:00. Příčina fenoménu není jasná. Někteří vědci se domnívají, že za to může uvolňování určitých hormonů přes noc, ke kterému dochází přirozeně, což zvyšuje inzulínovou rezistenci. To způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Tyto hormony se nazývají kontraregulační hormony, protože mají účinek, který jde proti účinku inzulínu. Patří mezi ně růstový hormon, kortizol, glukagon a epinefrin.
Pokud je vaše hladina cukru v krvi trvale vyšší, než by ráno měla být, promluvte si se svým lékařem. Váš lékař vám může navrhnout, abyste si kontrolovala hladinu cukru v krvi jednou během časných ranních hodin několik dní po sobě. Nebo můžete použít kontinuální monitor glukózy ke sledování hladiny cukru v krvi během spánku. Tyto informace pomohou vašemu lékaři potvrdit, zda máte onen fenomén nebo zda může existovat jiný důvod pro vysokou ranní hladinu cukru v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Žlutý versus červený

Vodní meloun (botanickým názvem lubenice obecná) je druh, který je tvořen načervenalou vodnatou dužninou (pokud je meloun zralý) a zelenou kůrkou. Uvnitř dužniny se nachází rovnoměrně rozmístěná semena. Vodní meloun obsahuje v průměru 91 % vody, což z něj činí velmi významný zavodňující zdroj pro lidský organismus. Svůj původ má vodní meloun v některých oblastech Afriky, kde je do dneška hojně pěstován. Plody jsou kulovité, případně u některých odrůd protáhlé. Kůru mají tlustou a hladkou (některé druhy síťovanou). Barva kůry je modrozelená a zelenožlutá s nepravidelnými podélnými pruhy. Vodní melouny dosahují váhy až 15 kg. Nejtěžší známý meloun vážil přes 120 kg. Dužina je jasně červená, křehká. Existují i odrůdy se žlutou dužinou. Ve vnitřku dužniny se rovněž nacházejí rovnoměrně rozmístěná černá semena. Existuje již i odrůda Bouquet od španělské firmy Anecoop, která je bez semen. Melouny jsou pěstovány speciálním postupem a nejsou geneticky modifikované.

Nejvhodnější jsou melouny s váhou 2 až 3 kg. Při koupi nejprve vezmeme meloun mezi dlaně a zkusíme ho stlačit. Pokud vydává vrzavý zvuk, tak je zralý. Také můžeme meloun poklepat. Melouny v dobrém stavu vydávají dutý tón. Příliš dutý zvuk, ale naznačuje přezrálost. Dobrým vodítkem zralosti je také suchá stopka. Pruhované melouny z Řecka bývají většinou sladší než celozelené melouny ze Slovenska a Maďarska. Nikdy nekupujte meloun s otlačenou anebo měkkou slupkou. Vodní melouny jsou k dostání od začátku léta do podzimu. Meloun lze skladovat i několik týdnu, ale během této doby stále probíhá zrání. U melounů s porušenou kůrou dochází k rychlému kažení. Melouny se k nám se dovážejí většinou z Itálie, Španělska, Řecka, Kypru a Izraele.

Meloun cukrový, zvaný též honeydew, je druh melounu s typicky žlutou dužinou a zelenou kůrou, který je často konzumován společně s parmskou šunkou, lososem anebo se sladkým vínem. Od melounu vodního se liší jak chutí a barvou, tak i vzhledem rostliny, které má výrazně zakulacenější listy a menší plody. Plody obsahují průměrně 6 až 8 % cukru (převážně sacharózy). Jedná se o jednoletou poléhavou rostlinu, která dorůstá až 150 cm. Jelikož jde o teplomilnou rostlinu, zničí ji již první mrazy, a pokud dojde k poklesu pod 10 °C, zcela zastavuje asimilaci živin. Rostlina má dva páry květů – samčí a samičí – v poměru 1 : 20 až 30. Po odkvetení vzniká plod, který může mít různou velikost a tvar v závislosti na druhu, dlouhý může být až 1 metr. Povrch plodu pak má korkovitě síťovaný vzor s hrbolky připomínajícími bradavice, ale může být také zcela hladký.

Zdroj: článek Vodní meloun

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.

dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.

Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:

Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.

Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Můžou se jíst jahody na léky na cukrovku ii typu

Zinek v potravinách

V lidském organismu má zinek důležitou úlohu jako součást velké řady enzymů. Dostatek zinku v potravinách je důležitý pro správnou činnost imunitního systému. Zinek podporuje hojení ran, tvorbu řady hormonů, léčbu zánětů a uchovávání inzulínu. Mezi důležité zdravotní účinky zinku patří ochrana organismu před nachlazením. V dostatečném množství se zinek vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny, zejména v hovězím, vepřovém a drůbežím mase, vejcích, játrech a mořských plodech. Mezi potraviny obsahující velké množství zinku patří také obilniny, fazole, sýry a ořechy, ale tyto přírodní zdroje poskytují zinek ve formě hůře přijatelné pro lidský organismus. Pokud tyto potraviny příliš nekonzumujete, poskytnou vám optimální denní dávku zinku doplňky stravy. V doplňcích stravy je zinek nejčastěji kombinován s hořčíkem a vápníkem.

Obsah zinku v potravinách:

  • chléb pšenično-žitný – obsah Zn [mg.kg-1] 12;
  • ječmen – obsah Zn [mg.kg-1] 25;
  • jogurt – obsah Zn [mg.kg-1] 3,2–4,6;
  • kroupy ječné – obsah Zn [mg.kg-1] 20;
  • krupice hrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 5,6;
  • hovězí kýta – obsah Zn [mg.kg-1] 6,5;
  • vepřový bok – obsah Zn [mg.kg-1] 33;
  • vepřová kýta – obsah Zn [mg.kg-1] 37;
  • vepřová krkovice – obsah Zn [mg.kg-1] 48;
  • vepřová plec – obsah Zn [mg.kg-1] 57;
  • mléko acidofilní – obsah Zn [mg.kg-1] 3,3;
  • mléko plnotučné – obsah Zn [mg.kg-1] 3,2;
  • mléko sušené – obsah Zn [mg.kg-1] 36;
  • mouka pšeničná hrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 7,3;
  • mouka pšeničná polohrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 4,8;
  • oves – obsah Zn [mg.kg-1] 25;
  • pohanka – obsah Zn [mg.kg-1] 20–30;
  • proso – obsah Zn [mg.kg-1] 30;
  • pšenice dvouzrnka – obsah Zn [mg.kg-1] 44;
  • pšenice jednozrnka – obsah Zn [mg.kg-1] 63;
  • pšenice ozimá – obsah Zn [mg.kg-1] 36;
  • sýry – obsah Zn [mg.kg-1] 30–35;
  • špalda – obsah Zn [mg.kg-1] 35;
  • tvaroh měkký – obsah Zn [mg.kg-1] 6,2;
  • tvaroh tvrdý – obsah Zn [mg.kg-1] 8;
  • žito ozimé – obsah Zn [mg.kg-1] 27;

Zdroj: článek Zinek v péči o vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

prosim mam diabetes a mam 14,1

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota 14,1 mmol/l je vysoká hladina a potvrzuje váš diabetes. Musíte být v péči diabetologa, který podle vašeho zdravotního stavu určí cílovou hladinu krevního cukru. Ta může být stnovena i vyšší, než je ta normální. Prospěšné je mít svůj glukometr a každý den si změřit cukr v krvi. Hodnoty zapisujte i s časem a pak je ukažte svému lékaři.
Důležitou součástí léčby cukrovky - stejně jako vašeho celkového zdraví - je udržování zdravé váhy prostřednictvím zdravé stravy a cvičebního plánu:

Zdravé stravování.
Na rozdíl od jiných onemocnění neexistuje žádná specifická strava pro cukrovku. Budete muset soustředit svou stravu na více ovoce, zeleniny, libových bílkovin a celých zrn - potravin, které mají vysokou výživovou hodnotu a obsahují vlákninu a mají nízký obsah tuku a kalorií. Omezit musíte potraviny s obsahem nasycených tuků, rafinované sacharidy a sladkosti. V podstatě je to nejlepší plán stravování pro celou rodinu. Sladká jídla jsou v pořádku jednou za čas, pokud se počítají jako součást vašeho stravovacího plánu.

Fyzická aktivita.
Každý potřebuje pravidelné aerobní cvičení a lidé s diabetem nejsou výjimkou. Cvičení snižuje hladinu cukru v krvi přesunutím cukru do buněk, kde se používá pro energii. Cvičení také zvyšuje vaši citlivost na inzulín, což znamená, že vaše tělo potřebuje méně inzulínu k transportu cukru do buněk.
Vyberte si aktivity, které vás baví, jako je chůze, plavání nebo jízda na kole. Nejdůležitější je, aby fyzická aktivita byla součástí vaší každodenní rutiny.
Dopřejte si alespoň 30 minut nebo více aerobního cvičení pro většinu dní v týdnu. Pokud jste nějakou dobu nebyla aktivní, začněte pomalu a postupně si přidávejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Seznam potravin s bohatým obsahem železa

Mezi potraviny snižující obsah železa v lidském těle patří zejména vláknina, nadměrná konzumace kávy, čaje a čokolády (vysoký obsah polyfenolů) a potraviny s vysokým obsahem šťavelanů nebo kyseliny fytové. Kdo potřebuje snížit obsah železa v organismu, měl by se také vyhýbat nadměrné konzumaci níže uvedených potravin.

Seznam potravin bohatých na železo:

  • banány: obsah 7 mg Fe na 1 kg
  • brambory rané: obsah 8 mg Fe na 1 kg
  • celer: obsah 6 mg Fe na 1 kg
  • cibule: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • česnek: obsah 13 mg Fe na 1 kg
  • hlávkový salát: obsah 11–15 mg Fe na 1 kg
  • chléb celozrnný: obsah 17 mg Fe na 1 kg
  • jablka: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • jogurt: obsah 0,5 mg Fe na 1 kg
  • maso krůtí: obsah 12 mg Fe na 1 kg
  • med: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • meruňky: obsah 7 mg Fe na 1 kg
  • mléko polotučné: obsah 0,5 mg Fe na 1 kg
  • mrkev: obsah 10–20 mg Fe na 1 kg
  • rajčata: obsah 5 mg Fe na 1 kg
  • rybíz červený: obsah 10 mg Fe na 1 kg
  • rybíz černý: obsah 13 mg Fe na 1 kg
  • ryby mořské: obsah 10 mg Fe na 1 kg
  • ryby sladkovodní: obsah 6–11 mg Fe na 1 kg
  • rýže: obsah 8 mg Fe na 1 kg
  • sýry: obsah 3,5–6,5 mg Fe na 1 kg
  • tvaroh: obsah 3,5 mg Fe na 1 kg
  • vaječný bílek: obsah 2 mg Fe na 1 kg

Zdroj: článek Potraviny s nízkým obsahem železa

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MELOUN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpánka.

Zdravím,chtěla bych se zeptat zda mohu jíst meloun zároveň s užíváním warfarinu. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vodní meloun má velmi nízký obsah vitamínu K a proto ho můžete normálně konzumovat, i když užíváte warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a meloun

Melounová dieta

Meloun je ideální potravina na redukci váhy. Obzvláště v létě, kdy je ho dostatek. Při melounové dietě se konzumuje převážně meloun. Meloun obsahuje hlavně vodu, proto má nízkou energetickou hodnotu, a to 70–130 kJ. Pokud budete celý den konzumovat meloun, můžete za den zhubnout 1 kg. Nezhubnete však 1 kg tuku, jen se vám odvodní tělo. Melounová dieta je tedy spíše vhodná jako očistná dieta, protože zbavíte tělo škodlivých látek. Je také vhodná, pokud chcete ve velmi krátkém termínu zhubnout třeba do plavek nebo do oblíbených šatů. V žádném případě ale není žádoucí ji držet déle než tři dny, pak by mohlo být ohroženo vaše zdraví. Během tří dnů diety můžete zhubnout až 3 kg. Druhou možností melounové diety je kombinovat meloun s popcornem. Ke každé porci melounu si vezměte 1 šálek popcornu. Popcorn (neochucený) zbavuje tělo tuku a meloun ho odvádí z těla pryč.

Zdroj: článek Vodní meloun

Poradna

V naší poradně s názvem WAFARIN A MELOUN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a meloun a banany Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Banány i meloun mají velmi nízký obsah vitamínu K a proto není třeba se zabývat snědeným množstvím pokud užíváte Warfarin.

Zdroj: příběh Wafarin a meloun

Recepty s vodním melounem

Melounová limonáda

Ingredience: melounová šťáva, startér, máta

Postup: Meloun vložte do odšťavňovače i s bílou částí slupek (obsahuje nejvíc citrulinu) a získejte melonovou šťávu. Vychlazená a s troškou citronu je skvělá sama o sobě. Pokud nemáte odšťavňovač, tak v mixéru rozmixujte meloun s vodou na pyré a posléze přeceďte přes plátno. Pro výrobu limonády nasekejte mátové lístky, dejte je do melounové šťávy a přilijte trochu oblíbeného startéru na mléčné kvašení. Nechte přes noc v teple, posléze přeceďte (máta začne hnědnout), nalijte do láhví, uzavřete a dalšího půldne nechte v lednici. Limonáda dozraje, vzniknou v ní bublinky. Dá se s velkým úspěchem použít jako základ pro různé letní koktejly s bílým rumem, vodkou anebo tequillou.

Startér = předchystaná kultura bakterií, kterou si můžeme připravit doma třeba z jogurtu nebo je možné ji zakoupit v obchodě.

Melounový salát

Ingredience: 400 g vodního melounu bez slupky a ideálně i bez pecek, 150 g cherry rajčat, 50 g černých oliv, 50 g baby špenátu, 150 g sýru feta, 2 polévkové lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř

Postup: Meloun nakrájíme na kostičky o straně 2 cm. Přidáme na půlky rozkrojená cherry rajčata, nakrájené olivy, opláchnuté listy špenátu, nakrájený nebo nastrouhaný sýr feta. Zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou. Můžeme dochutit solí a pepřem.

Ovocný melounový salát

Ingredience: 1 vodní meloun, 200 g broskví, 200 g meruněk, 1 hruška, 150 g rybízu, 2 hrsti vlašských ořechů, 2 lžíce vodky – nemusí být, 70 g moučkového cukru, citronová šťáva

Postup: Omyté broskve ponoříme na okamžik do vařící vody, oloupeme je, zbavíme pecek a pokrájíme na kostičky. Odpeckované meruňky a oloupanou hrušku pokrájíme na kostičky, posypeme moučkovým cukrem a drobně pokrájenými ořechovými jádry. Pokapeme vodkou a citronovou šťávou, lehce promícháme a necháme v chladničce asi 3 hodiny proležet. Z dužniny melounu vypícháme kulatým vypichovačem kuličky. Opláchnutý rybíz zbavíme stopek, promícháme s vychlazeným ovocem a naplníme do melounové slupky, jejíž okraj jsme ozdobně vyřezali. Salát podáváme vychlazený.

Melounový dort

Ingredience: 100 g másla, 200 g cukrářských piškotů, 1 balíček citronového želé nebo jiné ochucené želatiny pro 1/2 l tekutiny, 100 g žervé nebo tučného tvarohu, 125 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 400 ml smetany, na obložení vodní meloun

Postup: Piškoty v mikrotenovém sáčku rozdrtíme válečkem na nudle, drobečky promícháme s rozpuštěným máslem. Dortovou rozevírací formu o průměru 24 cm napl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vodní meloun

Puriny – tabulka

V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.

Tabulky potravin s puriny

Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra 286,4
  • Ledviny 230,8
  • Drůbež 130,7
  • Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
  • Vepřová, pražená, kotleta 119,0
  • Ryby, bílé, čerstvé 115,9
  • Houba, čerstvá 46,9
  • Chléb, křupavý 15,7
  • Chléb, bílé 12,2
  • Pšeničná mouka 11,5
  • Tvaroh 8,0
  • Bílý jogurt 7,0
  • Rýže, vařené 5,9

Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.

Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím

Kuřecí:

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)

  • Kuřecí ledvina 243
  • Kuřecí játra 236,1
  • Kuře, srdce 223
  • Kuře, palička 132,3
  • Kuřecí prso 130,7
  • Kuře, žaludek 130,5
  • Kuřecí stehno 126,5
  • Kuřecí kůže 104,6

Vepřové, hovězí a jehněčí orgány

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Vepřová játra 289
  • Hovězí ledviny 213
  • Hovězí játra 197
  • Hovězí srdce 171
  • Jehněčí srdce 171
  • Hovězí mozek 162
  • Jehněčí játra 147

Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.

Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách

Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra syrová 202,2
  • Játra vařená 237,0
  • Játra pečená 236,1
  • Steak syrový 105,9
  • Steak vařený 107,8
  • Steak pečený 121,0
  • Treska jednoskvrnná syrová 101,7
  • Treska jednoskvrnná vařená 94,7
  • Treska jednoskvrnná zapečená 118,7

Obsah purinů v mořských potrav

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Puriny tabulka

Míchané nápoje Birell při cukrovce

Birell má ve své nabídce také další nápoje, které jsou líznuté příchutí piva, ale jejich chuť klade důraz na ovocnou příchuť. Většina z nich má stejné obsahy sacharidů jako klasická nízkoalkoholická piva, ale dva druhy jsou trochu více sladší. Platí zde také používání malé sklenky o objemu 100 ml, která by měla odměřovat jeden drink za hodinu. Naráz vypité vyšší objemy těchto piv, by mohly mít negativní vliv na krevní cukr.

Vhodné míchané nápoje Birell:

  • Birell Hrozno je osvěžující míchaný nápoj na bázi nealkoholického piva Birell, ve kterém je příjemná hořkost chmelu mistrovsky doplněna o vyvážený poměr sladké chuti bílého a červeného hrozna. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 5,8 g na 100 ml;
  • Birell Červený Pomeranč v sobě spojuje jemnou hořkost nealkoholického piva s výraznou a svěží chutí červeného pomeranče. I tato varianta je bez konzervantů a umělých barviv. Má snížené množství cukruobsahuje vitamíny C, B5 a B6. Obsah sacharidů: 5,8 g na 100 ml. Obsah alkoholu 0,5% obj.
  • Birell Limetka & Malina je míchaný nápoj se svěží příchutí ovoce, který si uchovává všechny přednosti výjimečného nealkoholického piva Birell, jehož chuťový profil je mistrovsky doplněn o vyvážený poměr šťavnaté, osvěžující limetky a vůni čerstvých malin. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 5.4 g na 100ml.
  • Birell Zelený ječmen je osvěžující nápoj na bázi světlého nealkoholického piva Birell. Tento speciál je výjimečný zejména díky přítomnosti zeleného ječmene, který se v posledních letech stává symbolem zdravého životního stylu a je nazýván superpotravinou. Výsledkem je více hořké nealko pivo s výraznější pivní chutí a vůní zeleného ječmene. Obsah alkoholu max. 0.5 % obj. Obsah sacharidů 5 g na 100 ml, ale cukry v nich tvoří jen 2,4 g.
  • Birell Malina je novou limitovanou edicí míchaných nápojů na bázi nealkoholického piva Birell. Malina se sníženým obsahem cukru vycházíme vstříc příznivcům méně kalorických nápojů, i těm kdo vyhledávají méně sladké varianty. Stejně jako stávající nápoje Birell je i tato bez umělých barviv a konzervantů. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 4 g na 100ml.
  • Birell Bezový květ je novou limitovanou edicí míchaných nápojů na bázi nealkoholického piva Birell. Bezový květ se sníženým obsahem cukru vycházíme vstříc příznivcům méně kalorických nápojů, i těm kdo vyhledávají méně sladké varianty. Stejně jako stávající nápoje Birell je i tato bez umělých barviv a konzervantů. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 4,1g na 100 ml.
  • Birell Višeň a ostružina je novou limitovanou edicí míchaných nápojů n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Birell a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

dobrý den,prosím o sdělení jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo. nenašla jsem žádný údaj o výšce normální hodnoty. Mám ho přes 70. Děkuji za odpověď. olga

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlohodobý cukr se zjišťuje pomocí testu hemoglobinu A1c a vypovídá o průměrné hladině cukru v krvi za poslední 2 až 3 měsíce.
Jaký je normální dlouhodobý cukr?
U lidí bez diabetu je normální rozmezí hladiny dlouhodobého cukru 68 až 100 miligram na decilitr krve.
Hladiny dlouhodobého cukru mezi 100 až 140 znamenají, že máte prediabetes a vyšší pravděpodobnost, že onemocníte cukrovkou.
Hladiny 141 nebo vyšší znamenají, že máte cukrovku.
Jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo?
Cílová hladina dlouhodobého cukru pro lidi s diabetem je obvykle nižší než 152. Pro zdravé lidi je bezpečná hodnota nižší než 100. Čím vyšší dlouhodobý cukr je, tím vyšší je riziko komplikací souvisejících s cukrovkou. 70 miligramů na deci krve je normální bezpečná hodnota.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Jaké změny v jídelníčku musím udělat, když si chci právě teď dát meloun

Meloun vodní obsahuje ve 100 g 8,4 g sacharidů. Celkové množství přijatých sacharidů za den u diabetika by se mělo pohybovat mezi 175–225 g. Množství sacharidů ve stravě určuje lékař.

Vodní meloun není jenom skvělým osvěžením, ale svými účinky se stává i jednou ze zbraní proti zánětům, jež přispívají k diabetu, artritidě, astmatu, ateroskleróze a dokonce i rakovině.

Meloun obsahuje vitamin C (stimulující imunitní systém), vitamin A (udržující zdravé oči) a vitamin B6 (podporující mozkovou činnost). Je velmi koncentrovanou formou karotenoidu lykopenu. Lykopenu je hodně v rajčatech, ale v melounu ho najdeme opravdu značné množství. Ve skutečnosti zde lykopen dosahuje své nejvyšší koncentrace v porovnání s jiným ovocem či zeleninou.

Lykopen byl široce studován pro své antioxidační a preventivně protirakovinně působící vlastnosti. Odborníci jej shledali vysoce užitečným coby podporu protinádorových účinků v případě prostaty, plic, střev, vaječníků a prsu. Lykopen rovněž pomáhá v prevenci srdečních chorob.

Melouny jsou bohaté i na elektrolyty (sodík a draslík) – vyživují tělo nejenom náhradou elektrolytů, které se ztratí pocením, ale také buňky hydratují a udržují vodní rovnováhu. Tím nakonec podporují metabolismus a energetizují tělo.

A protože má meloun vysoký podíl vody a nižší množství kalorií než mnoho jiných plodů (celý šálek melounu obsahuje 48 kalorií), dodává více živin než kalorií, což je mimořádný přínos.

Zdroj: článek Meloun a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem JAK RYCHLE SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Potrebuju radu abych srazila cukr ani boruvky ani zeli tak co dal dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cvičení je rychlý a účinný způsob, jak snížit hladinu cukru v krvi co nejrychleji. Cvičení může snížit hladinu cukru v krvi po dobu 24 hodin nebo i déle po jeho skončení. Je to proto, že po cvičení je vaše tělo citlivější na inzulín. Fyzická aktivita způsobuje, že tělo využije glukózu jako energii. V důsledku toho buňky dodávají glukózu do svalů a hladina cukru v krvi obvykle klesá. Aby to fungovalo, potřebujete formu cvičení, která rozpumpuje vaše srdce rychleji než obvykle. To může být třeba chůze rychlým tempem, jízda na kole do kopce nebo dřepy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Vliv vodního melounu na zdraví

Meloun je díky vysokému obsahu vody výborný zavodňovací zdroj pro organismus. Meloun pomáhá stabilizovat poměr vody a soli v našem těle. Meloun je rovněž močopudný, takže se využívá se při léčbě ledvinových potíží. Jemná vláknina dužniny posiluje stěny střev a současně podporuje slabě i vylučování stolice. Vodní meloun obsahuje látku citrulin, která pozitivně působí na erekci. Účinek se posiluje pravidelnou konzumací. Nejvíce citrulinu je ve slupce a bílé části dužiny. Melouny jsou nízkokalorické, ale dovedou zasytit, proto se využívají při různých dietách. Vysoký obsah vody, vitamínu A a C také dovoluje použít dužinu melounu jako balzám na spálenou kůži.

Zdroj: článek Vodní meloun

Poradna

V naší poradně s názvem STEATOZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

na ultrazvukumi našli steatozu jater není to nějak zavažné ale ten tuk tam je, nemohu najít nikde jídla co by se mělo jíst, všude píší něco jiného, někde se může gril. maso ,kuřecí párky,debrecínka,šunka libová.někde jenom a jenom zelenina, ani mléko a mléčně výrobky nejsou povoleny, pouze sojové maso na vodě, ale s tím se neda žít když chodím do práce a jíst pořád to samé. nejsou povolené třeba ředkvičky , hlavkový salát, někde tohle zase doporučují .chtěla bych vědet jak to vlastně je ve všech člancích je něco jiného,nebo jíst podle sebe ,taky minašlizvětšená jítraasi o půl cmnevím jestli to souvisí s tím tukem nebo ne děkuji za zprávu hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta na ztučnělá játra znamená jíst hodně ovoce a zeleniny, hodně rostlin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou luštěniny a celá zrna (ovesné vločky, ořechy), velmi málo přidaného cukru, soli, trans-tuků, rafinovaných sacharidů a nasycených tuků a hlavně žádný alkohol.
Prospěšné potraviny jsou:
Káva - kofein snižuje množství abnormálních jaterních enzymů.
Brokolice pomáhá předcházet hromadění tuku v játrech.
Sójový protein, který je obsažen v potravinách, jako je tofu, může snížit tvorbu tuků v játrech.
Omega-3 mastné kyseliny z tučných ryb mohou pomoci zlepšit hladinu jaterních tuků a potlačit zánět.
Avokádo a vlašské ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků a výzkum naznačuje, že obsahují chemikálie, které mohou zpomalit poškození jater.
Mléčné výrobky mají vysoký obsah syrovátkových bílkovin, které mohou chránit játra před dalším poškozením.
Olivový olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Je to zdravější pro vaření než margarín, máslo nebo tuky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Steatoza jater

Meloun při průjmu

Meloun je při průjmu výborný pomocník, protože dodá dehydrovanému tělu tekutiny a minerály. Meloun však obsahuje i látku zvanou sorbitol.

Sorbitol je obsažen i v dalším ovoci, zejména ho obsahují:

  • jablka,
  • třešně,
  • hrušky,
  • meruňky,
  • broskve,
  • sušené švestky.

Působení sorbitolu na vyvolání průjmu není způsobeno schopností této látky stimulovat činnost střev, ale spíše to, že způsobí zvýšení množství vody v tlustém střevě, což vede k usnadnění vylučování odpadu z tlustého střeva. To znamená, že je klasifikován jako nestimulační laxativum. Pro zabránění zhoršení průjmu je možné konzumovat meloun v omezeném množství maximálně 1/2 kg melounu denně, přičemž ten den již není možné konzumovat ostatní ovoce zde uvedené, které taktéž obsahuje sorbitol. Ani jablka v rámci diety BRAT.

Naproti tomu je možné v tomto dni konzumovat ostatní ovoce bez přítomnosti velkého množství sorbitolu, kam patří:

  • bobule,
  • jahody,
  • citrusy,
  • ananas,
  • hrozny,
  • banány,
  • kiwi.

Zdroj: článek Meloun při průjmu

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, zajímalo by mně, jak je to s konzumací kuřecího masa při dně. Všude se píše, že se nemá konzumovat maso mladých zvířat, ale tady v tom vašem jídelníčku je to samé kuře? Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kuřecí maso je libové maso s vysokou nutriční hodnotou, ale lidé se dnou si musí dávat pozor na to, jak maso používají, v jakém množství a jak kuře připravují.
Pokud máte dnu, musíte kuřecí maso konzumovat opatrně. Kuře má určité množství purinů. Zdravý nízký příjem purinů může chránit krevní cévy, ale příliš mnoho může vyvolat zhoršení dny.
Nutriční hodnota kuřete se v zásadě liší mezi prsy, stehny a křídly. Obsah purinů v kuřeti bude v různých částech jeho těla rozložen různě. U lidí se dnou a hyperurikémií je třeba pečlivě zvážit celkové množství purinů a druhy konzumovaných purinů, zejména hypoxanthin.
Obvykle se doporučuje pro léčbu hyperurikémie a dny snížit příjem purinů na méně než 400 mg/den. To by měla být také doporučená denní dávka purinů.
Kuře je primárně potravinou s mírným množstvím purinů, ale množství purinů v mase se pohybuje od nízkého po velmi vysoké. Proto by se lidé se dnou měli vyhýbat orgánovému masu, jako jsou kuřecí játra.

Puriny v kuřecím mase/100g:
- V kříži a na zadku je 68,8 mg.
- V prsou, bez kůže je 141,2 mg.
- Křídla obsahují 137,5 mg.
- Stehna obsahují 122,9 mg.
- Játra obsahují 300 mg.

Celkový obsah purinů v kuřeti můžete snížit dodržením těchto pokynů. První věc, kterou můžete udělat, je odstranit kůži, protože obsahuje extra puriny a nezdravé tuky. Také vařené kuře má méně purinů. Tepelné zpracování obecně, ať už vlhkým teplem (vařením) nebo suchým teplem (pečením), snižuje obsah purinů. Tento proces mírně zvýší adenin, guanin a sníží hypoxantin ve srovnání se syrovým stavem. Vaření částečně snižuje obsah purinů v kuřecím mase, protože se při něm puriny uvolňují do vývaru. To ukazuje, proč jsou také některé omáčky a polévky považovány za jídla s vysokým obsahem purinů. Vařením kuřete, smažením a grilováním, dušením se velké množství purinů uvolní a vstřebá do vývaru nebo výpeku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při dně

Šampony pro intenzivní péči

Všechny výrobky umí sice „opravit“ vlasy na jejich povrchu, žádný ale nedokáže zasáhnout hluboko do struktury vlasu. Struktura vlasů se pochopitelně zlepší správnou péčí a v tomto smyslu působí kvalitní šampon jako prevence.

Dove damage therapy šampon pro suché a poškozené vlasy – hodnocení dTestu: dobře (72 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (74 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (72 %).

Zde můžete vidět cenu.

L'oréal Paris Professionnel Série Expert, Absolut Repair – hodnocení dTestu: dobře (72 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (74 %), aplikuje se dobře (70 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena uspokojivě (58 %).

Zde můžete vidět cenu.

Lidl Cien / Provitamin Shampoo Repair and Care – hodnocení dTestu: dobře (72 %). Bezkonkurenčně nejlevnější Lidl Cien Provitamin Repair and Care se vyrovná „profesionálním“ výrobkům Wella Professionals. Má obsah 300 ml. Pečuje o vlasy dobře (74 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (74 %).

Wella Professionals Lifetex výživný šampon pro poškozené vlasy – hodnocení dTestu: dobře (72 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (72 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (68 %).

Zde můžete vidět cenu.

Garnier Fructis Regenerace a lesk – hodnocení dTestu: dobře (70 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (70 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (72 %).

Zde můžete vidět cenu.

Schlecker AS obnovující šampon – hodnocení dTestu: dobře (70 %), má obsah 300 ml. Pečuje o vlasy dobře (70 %), aplikuje se dobře (64 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (62 %).

Schwarzkopf Gliss Kur Total Repair 19 – hodnocení dTestu: dobře (70 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (72 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (70 %).

Zde můžete vidět cenu.

Herbal Essences lámavé vlasy – hodnocení dTestu: dobře (66 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (64 %), aplikuje se dobře (76 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena uspokojivě (56 %).

Zde můžete vidět cenu.

L'oréal Paris Elséve Ciment-Céramide šampon proti lámavosti vlasů – hodnocení dTestu: dobře (66 %

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nejlepší šampony pro intenzivní péči

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINOV V AGARE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Vybochova.

Dobry den, chcela by sa spytat" ne som si ista,ze by som mala dnu, ale bolia ma velmi kosti. hlavne rano/ mam zistenu osteoartrozu, tak to pripisujem tomu. Potrebujem konzumkvat vela kolagenu ci v prask. forme a le tatiez chcem schidnut a ze pri diete je dobre jest zelatinu agar-agar, len nevie ci matiez vela purinov. a tiez aky kolagen na stavbu chrupaviek je najlepsi podla vasich skusenosti. Lebo clovek uz nevie coje pravda a spravne.... dakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Agar agar patří mezi extrémně zásadité potraviny, které omezují vznik kyseliny močové. Konzumací želatiny agar agar se kompenzuje onemocnění hyperurikémie, lidově zvané dna. Společně s agarem patří mezi tyto zásadité potraviny i citrony, vodní meloun, kajenský pepř (Capsicum), sušené datle a fíky, kapusta, karengo, kořen kudzu, limety, mango, papája, petržel, hrozny bez semen (sladké), řeřicha a mořské řasy. U všech těchto potravin dochází při trávení k redukci kyseliny močové.
Co se týče ochrany chrupavky v kloubech, tak nejúčinnější jsou přípravky s obsahem síry (MSM), chodroitinu a glukosaminu. Kolagen je také prospěšný, ale hlavní jsou ty tři zmíněné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Množství purinů na den

Nízkokalorické potraviny, které zasytí

Uveďme si výběr potravin podle jiného kritéria, a sice podle toho, zda nás zasytí. Každý snáší pocit hladu jinak: někdo má teprve při něm pocit, že pro snížení své váhy něco dělá, a tak si jej užívá. A jiný zase z tohoto pocitu už sahá po čemkoli k snědku.

K nízkokalorickým potravinám, po jejichž konzumaci by pocit hladu neměl nastat dříve než za dvě tři hodiny, patří:

  1. drobné ovoce (lesní i zahradní), hruška, jablko, grapefruit, meloun,
  2. káva,
  3. knäckebrot,
  4. polévky (rozhodně ale ne ty „z pytlíčku“),
  5. libové maso a některé ryby,
  6. pečené brambory,
  7. quinoa,
  8. salát,
  9. vejce,
  10. řecký jogurt,
  11. ořechy,
  12. skořice.

1. Drobné ovoce (lesní i zahradní), hruška, jablko, grapefruit, vodní meloun

Ovoce má obecně vysoký obsah vody a vlákniny, a právě tím je dán pocit nasycení, který nám může vydržet až několik hodin.

Drobné ovoce (bobule nebo souplodí) – rybíz, angrešt, borůvky, jahody, maliny, ostružiny – je i velmi sladké. Když touhu po sladkém ukojíme např. jahodami, budeme mít kaloricky lepší skóre než např. po sušenkách.

Hrušky a jablka obsahují velké množství vody a ve slupce vlákninu. Proto je výhodnější jíst celé ovoce než loupané, nebo než pít jen ovocné šťávy. A navíc: žvýkáním spálíte více kalorií než jen polykáním.

Grapefruit zasytí s minimem kalorií, to proto, že obsahuje opravdu hodně rozpustné vlákniny, která se dlouho tráví. Navíc vyrovnává hladinu cukru v krvi, jak jsme již zmínili výše, čili příznivě ovlivňuje látkovou výměnu (metabolismus).

Vodní meloun obsahuje 90 až 93 % vody, dále fruktózu, vitamin A a C, kyselinu listovou... Působí jako antioxidant. Vysoký obsah vody signalizuje tělu, že je nasyceno. Vynikající letní svačina.

Ovoce je nejpřínosnější jíst syrové, před konzumací je však vždy omyjte v čisté vodě.

2. Káva

Káva stimuluje metabolismus, a tím může přispět svou „trochou do mlýna“ při snižování nadváhy. Na druhou stranu, cukr a mléko opět doplní ztracené kalorie, a jsme zase na svém...

3. Knäckebrot

Knäckebrot jsou žitné celozrnné chlebíčky. Jsou bohaté na vlákninu a živiny rostlinného původu a neobsahují prakticky vůbec tuk. Důležité ovšem je nepřehnat to s konzumovaným množstvím. A také nemusí zahnat pocit hladu u každého. Je tedy třeba vyzkoušet, zda to bude zrovna nám s knäckebrotem fungovat.

4. Polévky

Polévka (vývar) je vlastně voda, která zasytí, a přitom je kaloricky níže než jakékoli hlavní jídlo. Před hlavním jídlem vás zaplní a vy pak nemáte potřebu toho sníst tolik. Polévky se však mohou stát jediným nízkokalorickým jídlem, obohatíme-li je např. o zeleninu, hrách či fazole, anebo rybí či kuřecí m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nízkokalorické potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - A MRKEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Wafarin a mrkvove salaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mrkev můžete jíst, i když užíváte Warfarin. Jedna středně velká mrkev má v sobě 8 mikrogramů vitamínu K. Během jednoho dne byste měla sníst potraviny, které v souhrnu budou mít 90 mikrogramů.

Například, když sníte jedenáct středních mrkví pokapaných olivovým olejem, tak jste splnila limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již neměla konzumovat žádné potraviny s vyšším a vysokým obsahem vitamínu K.

Vybírat si pak můžete jen z potravin s nízkým vitamínem K. Patří sem výrobky z mouky (knedlíky, chléb, zákusky), rýže, libové maso s omáčkou. Z ovoce mají nízký obsah vitamínu K jahody, jablka, broskve, vodní meloun, ananas a banány. Při léčbě Warfarinem můžete tyto potraviny konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin - a mrkev

Je vodní meloun ovoce nebo zelenina?

Vodní meloun je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých, někdy se považuje také za ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule. Na světě se pěstuje mnoho druhů melounů, jež mají různou barvu i tvar.

Zdroj: článek Vodní meloun

Můžu jíst meloun při cukrovce?

Meloun by se měl stát součástí stravování u diabetiků. Musí však sledovat sacharidy, nezapomínat kontrolovat velikost porce a obloukem se vyhýbat přidaným cukrům a konzervovaným sirupům. Meloun je v čerstvém stavu tím nejlepším, obsahuje velký podíl vitaminů B a C, betakarotenu a lykopenu. Už jeden plátek denně dodá potřebné vitaminy a energii.

Zdroj: článek Meloun a cukrovka

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Ing. Vladimíra Krejčíková


meloun na zlucnik
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
meloun obsah purinů
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>