Téma

MINI KIWI KDY JE ZRALE


MINI KIWI KDY JE ZRALE je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Kiwi je drobné ovoce bohaté na vitamíny a minerální látky. Vedle mnoha jiných pozitivních účinků na lidský organismus je přínosné i v boji proti akné.


Co je to kiwi

Malé, nenápadné ovoce, které na první pohled nevypadá příliš přívětivě, skrývá pod slupkou látky, které dovedou obohatit náš jídelníček o potřebné živiny. Toto exotické ovoce mající svůj původ v Číně bylo následně pěstitelsky rozvinuto na Novém Zélandu, který tak v současnosti patří mezi největší producenty. Odtud se toto ovoce rozšířilo po celém světě a dnes ho z obchodů zná téměř každý. Má oválný tvar a hnědou chlupatou slupku.

Co se týká obsažených látek, prim zde hraje především vitamín C. Kiwi patří mezi nejbohatší zdroje kyseliny askorbové, a jelikož se jedná o zdroj přírodní, měli by ho vyznavači zdravého životního stylu brát v potaz. Jeho obsah se pochopitelně může lišit dle doby a způsobu skladování. Obvykle se uvádí množství mezi 80–150 mg na 100 g ovoce. To v podstatě zabezpečí denní doporučenou dávku z přirozeného, dobře vstřebatelného zdroje. Je také zajímavé, že právě jeho vysokou koncentrací se kiwi stává relativně velmi levným přírodním zdrojem, který cenově předčí pomeranče a další zdroje kyseliny askorbové. A kdo z nejrůznějších příčin odmítá syntetický vitamín C, může zvolit právě kiwi jako velmi vhodnou alternativu.

Vitamín C však není jedinou cennou látkou, kterou kiwi obsahuje. Jeho energetická hodnota činí přibližně 45 kcal na 100 g. V plodu je přítomno stopové množství bílkovin, tuků a samozřejmě sacharidy (asi 12 g). Co je však ceněno více, je vláknina (přes 3 g) a důležité vitamíny a minerály. Z nich stojí za zmínku především vitamín A a K, z minerálů je nutné vyzdvihnout hořčík, kterého má v populaci mnoho lidí nedostatek, dále pak vápník, železo, draslík nebo fosfor.

Kiwi se tak může zdát jako ideální ovoce doplňující potřebné mikroživiny v přírodní formě. Pozor si musí dát ten, kdo je alergický na enzym aktinidin, který na jednu stranu působí na vstřebatelnost masa, ale na druhou stranu může u některých jedinců vyvolat alergickou reakci. Velké množství živin však bude naštěstí pro většinu lidí pozitivem. Vždyť pouze dva plody denně pokryjí denní dávku vitamínu C, což se může hodit pro posílení imunity v čase chřipkového období. V letních měsících pak kiwi dokáže osvěžit svojí chutí a dodá potřebné sacharidy pro sportovní činnost. Kiwi tak zcela jistě patří do potravin prospívajících našemu zdraví a životnímu stylu a možná nás v budoucnu překvapí dalšími pozitivními účinky pro organismus.

Zdroj: článek Kiwi na akné

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kiwi a cukrovka

Recepty z kiwi proti akné

Mezi nejznámější recepty z kiwi proti akné patří pleťová voda a peeling.

Pleťová voda

Ingredience: 1 ks kiwi, 50 ml vody

Postup přípravy: Kiwi oloupeme, rozmačkáme a zalijeme horkou vodou. Takto připravenou tekutinou 2x denně čistíme pleť.

Peeling

Ingredience: ½ avokáda, 1 ks kiwi, 50 ml bílého jogurtu, lžička medu

Postup přípravy: Avokádo a kiwi rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme na hladkou kaši, pomalu přidáme bílý jogurt, aby konzistence nebyla moc tekutá a dobře držela na obličeji. Na závěr přidáme lžičku medu. Připravený peeling naneseme na vyčištěnou pleť, vmasírujeme a necháme působit 20 minut. Smyjeme studenou vodou a osušíme.

Zdroj: článek Kiwi na akné

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KIWI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu kiwi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi můžete jíst, i když užíváte Warfarin, ale pamatujte na to, že kiwi obsahuje vitamín K, jenž ovlivňuje účinky Warfarinu. Za den byste měla sníst potraviny s obsahem 90 mikrogramů vitamínu K. Kiwi obsahuje jen trochu vitamínu K, přesně 5 mikrogramů v jednom plodu, který se běžně prodává v samoobsluze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Meruňky a warfarin

Účinky kiwi na pleť

Kiwi obsahuje velké množství vitamínu C, který nejenže posiluje náš imunitní systém, ale má i blahodárné účinky na naši pleť. Chrání ji před poškozením sluncem a podporuje tvorbu nových buněk. Ochraňuje pokožku před vznikem vrásek, zvyšuje syntézu kolagenu, a tak naši kůži zachovává mladou a krásnou.

Pokud chcete rozzářenou a zdravě vyhlížející pokožku, jezte kiwi. Kiwi je úžasný zdroj vitamínu C a odborníci se domnívají, že právě ten zpomaluje stárnutí. Navíc pleti dodává svěží vzhled a jiskru. Kiwi rovněž napomáhá tomu, aby byla pokožka hebká a pružná.

Zdroj: článek Kiwi na akné

Příběh

Ve svém příspěvku COREGA MINI BALENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Ullmannova Mgr..

Postradam na trhu mini baleni zubniho lepidla Correga, obcas je nutne mit v kabelce tubu na 3 az 4 jednorazove pouziti.Tyto minituby by se mohly prodavat treba v sade po 4 kusech. Eva Ullmannova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Corega mini baleni

Recepty

Sirup z aloe vera

Suroviny:

  • 100 g gelu z listu aloe vera
  • 100 g cukru

Rozmixujeme gel z listu aloe vera v mixéru. Povaříme šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut za občasného míchání, poté přelijeme do sklenice a uchováme v chladnu. Doba trvanlivosti je cca 3 měsíce. Každé ráno si dejte ½ lžičky sirupu smíchaného s vodou pro povzbuzení organismu.

Kandovaná aloe vera

Suroviny:

  • 100 g gelu z listu aloe vera
  • 100 g cukru

Gel z čistého listu nahrubo naporcujeme nožem, smícháme s cukrem a dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Necháme několik dní odstát a během této doby tu a tam promícháme. Trvanlivost je cca 3 měsíce. Má tonizující a kompenzační účinky na žaludeční a zažívací trakt.

Aloe vera džus

Suroviny:

  • 100 g dužiny aloe vera
  • 300 ml pomerančového džusu
  • 200 ml minerální vody bez bublinek
  • 2–3 lžíce medu

Dužinu aloe vera vložíme do mixéru, přidáme med, džus, minerální vodu a vše promixujeme.

Med z aloe vera

Suroviny:

  • 3 listy aloe
  • med

Aloe vera omyjeme a zbavíme bodlin, na 10 dní uložíme listy aloe do lednice. Následně je zbavíme slupky a v hmoždíři utřeme na kaši. Přidáme med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše dáme do kastrůlku a za stálého míchání několik minut ohříváme při nízké teplotě. Směs nesmí začít vařit. Necháme vychladnout a přelijeme do zavařovací sklenice. Med užíváme na posílení organismu 2x denně před jídlem, a to jednu kávovou lžičku.

Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkem

Suroviny:

  • 200 g červené řepy
  • 2 jablka
  • 25 ml šťávy z aloe vera nebo gelu z čerstvého listu
  • sůl
  • ½ čajové lžičky nastrouhaného křenu

Oloupeme červenou řepu, rozčtvrtíme jablka a odstraníme jádřince. Řepu i jablka dáme do odšťavovače. Pokud máte gel, rovněž jej odšťavněte. Vmícháme šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen, dochutíme solí.

Aloe vera nápoj s malinami a mangem

Suroviny:

  • ½ manga
  • 1 pomeranč
  • 25 ml šťávy z aloe nebo gelu z čerstvého listu
  • 100 ml medového melounu (bez slupky)
  • 50 g malin

Oloupeme mango a meloun, všechny ingredience dáme do mixéru a promixujeme.

Olejová emulze s aloe vera pro regeneraci kůže při popáleninách

Suroviny:

  • 80 g šťávy z aloe
  • 10 g ricinového oleje
  • 12 g lanolinu
  • 10 kapek eukalyptové silice

Suroviny smíchejte a uchovávejte v chladu.

Suroviny jsou k&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Aloe vera recepty

Příběh

Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Děkuji za jídelníček i s recepty. Pomáhá. D.

Zdroj: příběh Hubnutí podle mančingové

Profesionální strojek na vlasy

Na trhu je množství velmi kvalitních profesionálních stříhacích a konturovacích strojků i s příslušenstvím. Mezi nejlepší výrobce profi zastřihovačů vlasů patří firmy Moser, Wahl, Oster, Remington, Valera a Babyliss.

Moser 1591 Chro Mini Profi konturovací střihací strojek – kontura je nový profesionální střihací a dokončovací strojek na kontury a designérské práce. Výška střihu je 0,5 mm. Střihací hlavice systému Star Blade má šíři 30 mm. Akumulátorový provoz vydrží až 100 minut a má velmi tichý chod. Hmotnost tohoto výrobku je 130 g. Součástí profi příslušenství tohoto zastřihovače vlasů je stojánek pro nabíjení, variabilní přídavný hřeben 3–6 mm, záruka je 2 roky. Zastřihovač vlasů Moser 1591 Chro Mini Profi konturovací střihací strojek – kontura je vyroben v Německu.

Zde můžete vidět cenu Moser 1591 Chro Mini Profi konturovací střihací strojek – kontura.

Zdroj: článek Strojek na vlasy

Vliv zralosti na obsah výživných látek

Kaki je velmi chutné samo o sobě, slupka se může konzumovat, ale většinou se loupe. Další možností je například plod naříznout, jakmile je dužina měkká (dozraje i při pokojové teplotě), pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou a vybírat malou lžičkou. Zcela zralá dužina je mazlavá, má až marmeládovou konzistenci. Kaki lze také přidávat do ovocných salátů, dezertů, zmrzlin, omáček a sladkých rýžových jídel. Vyrábí se z něj šťávy, marmelády a želé. Oblíbené je i kaki sušené. Plody kaki se sklízejí ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Plody by při nákupu neměly být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na omak měkké. Proto se musí kupované plody nechat dozrát.

U konzumace musí být ovoce zralé, to znamená, že na něm nevidíte ani kousek zeleného a barva je sytě oranžová či v ideálním případě načervenalá. Dobrý plod, který se hodí k okamžité konzumaci, by měl být měkký. Bohužel to je největší problém v našich obchodech (z technických důvodů se téměř vždy dováží podtržené, nepříliš zralé ovoce, které "dochází" cestou) a také příčina, proč kaki mnoha lidem nechutná. Pokud budeme jíst nezralé ovoce, bude se nám zdát, že plod tomelu je nedobrý a trpký. Ale existuje na to jeden malý trik: Po příchodu domů ho odložte na nějaké teplejší místo a nechte ho dozrát. Dá se říci, že čím měkčí kaki, tím sladší, existují i milovníci skoro tekoucích plodů. Pokud se podaří koupit ovoce zralé, tak ho raději uchovávejte v lednici, docela rychle se kazí.

Jak kaki jíst? To záleží na vás. Nejklasičtějším způsobem, a z určitého hlediska i nejbezpečnějším, je, že si plod rozkrojíte anebo odloupnete část slupky a lžičkou vyjíte dužinu (v tomto případě se často doporučuje ji ještě jemně pokapat citronovou šťávou). Ale mnoho lidí jí kaki i se slupkou a normálně do něj koušou jako do jablíčka. V tomto případě je dobré zachovat jistou opatrnost a rozhodně ho musíte pořádně umýt (což u hodně měkkého kaki může být docela problém). Nikdy nevíte, čím bylo postřikováno. Čerstvé plody se hodí i do různých ovocných salátů.

Pojídání tomelu se doporučuje lidem s nemocnými játry a ledvinami, při výzkumu na potkanech totiž bylo zjištěno, že pomáhá trávit tuky. Dužina obsahuje velké množství vitamínu C a až 20 % cukrů. Energetická hodnota 100 g kaki je cca 293 kJ (70 kcal). Tomel se konzumuje čerstvý, sušený i proslazovaný.

Nadměrná konzumace málo zralých trpkých plodů může vést ke vzniku specifických útvarů z nestrávených zbytků v žaludku, takzvaných diospyrobezoárů, které způsobují zdravotní obtíže. Taniny obsažené v plodech spolu se žaludečními šťávami koagulují v lepkavou hmotu stmelující nestrávené zbytky v žaludku.

Zdroj: článek Jak se jí kaki ovoce

Příběh

Ve svém příspěvku PUCHROVITOST ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Spáčil.

Dobrý den, mám na zahradě starou švestku (její stáří odhaduji až na 70 let možná i více). Stále rodí a letos, znovu možná po 2 letech, se opět objevila deformace plodů, která asi odpovídá puchrovitosti švestek. Plody právě dozrávají, jsou poměrně velké ale často i z poloviny deformované, jako by zpuchřelé. Při rozpůlení se objeví dužnina zbarvená do červena v různé intenzitě, někdy jen červené žilky nebo i masivně celá dužnina kolem pecky. Přitom pecky jsou neporušené, jsou souměrně vyvinuté. Švestky jsou docela už velké, zralé, pěkně modré a poměrně sladké. Je mi líto je vyhodit a tak je i v tomto stavu konzumuju (jediný v rodině). Nevím, jestli dělám dobře z hlediska zdravotního a tak se zdvořile ptám, co s takovými švestkami dělat. Na slivovici je jich málo a o správnosti konzumace mám pochyby. Lze je použít bez rizika k jídlu nebo jen například na koláč ? Předem děkuji za radu a odpověď.
Jan Spáčil, Holešov

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Puchrovitost švestek

Domácí recepty na masky

Vaječný šampon

Vaječný šampon je k suchým vlasům velice šetrný a dobře je vyživuje.

Ingredience:1 bílek, 2 žloutky, 1 lžička medu, 2 lžíce olivového leje, šťáva z 1 citronu

Postup: Bílek a žloutek rozkvedlejte, poté do směsi přidejte med, olivový olej, citronovou šťávu a vše důkladně zamíchejte. Hotovou směs pak použijte stejným způsobem jako běžný šampon.

Banánovo-mandlová maska

Banány vaše vlasy krásně zjemní a podpoří jejich přirozenou pružnost, zatímco mandlový olej udrží vlhkost uvnitř vlasového vlákna.

Ingredience: 1 středně velký banán, 1 lžička mandlového oleje

Postup: Banán rozmačkejte vidličkou a promíchejte ho se lžičkou mandlového oleje. Vmasírujte do celé délky vlasů, asi 5 cm od hlavy, a zvláštní péči věnujte hlavně vlasovým konečkům. Nechte působit zhruba 30 minut a poté umyjte šamponem a použijte kondicionér.

Jogurtová maska

Jogurtová maska je rychlá a účinná.

Ingredience: 125 ml plnotučného bílého jogurtu (10 % tuku), 1 vejce, 1 lžíce citronové šťávy

Postup: Smíchejte všechny ingredience v misce a pořádně promíchejte. Poté naneste na šamponem umyté vlasy a důkladně naneste hlavně na pokožku hlavy. Nechte působit 20 minut a poté dobře vypláchněte teplou vodou.

Kávová maska

Kávová maska dodá suchým vlasům krásný lesk.

Ingredience: 1 žloutek, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce mleté kávy

Postup: Všechno důkladně smíchejte a poté vetřete do suchých vlasů. Po 30 minutách smyjte masku studenější vodou.

Maska z kiwi

Ovoce dodá vašim suchým vlasům vitalitu.

Ingredience: 1 kiwi, šťáva z celého citronu

Postup: Vše důkladně smíchejte a vetřete do suchých vlasů. Zabalte vlasy do igelitu a nechte působit přibližně 2 hodiny, poté smyjte masku.

Avokádová maska

Na velmi suché vlasy pomůže zábal z avokáda a medu.

Ingredience: 1 zralé avokádo, 2 lžičky medu, 1 lžička mandlového oleje

Postup: Do našlehaného zralého avokáda přidejte 2 lžičky medu, lžičku mandlového oleje. Směs naneste na vlasy a nechte 20 minut působit. Důkladně opláchněte.

Maska z kokosového oleje

Kokosový olej používají především Thajky a jejich vlasy se již z dálky pyšní leskem.

Ingredience: 1 polévková lžíce panenského kokosového oleje

Postup: Rozpuštěný panenský kokosový olej vetřete do vlhkých vlasů, zabalte do ručníku a nechte co nejdéle působit, ideálně přes noc. Vlasy poté ošetřete běžným způsobem.

Zdroj: článek Domácí recepty na masky pro suché vlasy

Příběh

Ve svém příspěvku KOJENECKÁ KOLIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Jelikož máme první miminko, tak nás kolika trochu překvapila :O Ale naštěstí máme švagrovou dětskou doktorkou a ta nás uklidnila, že to je u miminek časté...trávení ještě není "zralé", tak prdíky mohou potrápit.
Dáváme 5 kapek Espumisanu před každým kojením a už je to mnohem lepší. Já si dávám pozor na stravu a teda dudlík je velký pomocník :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza.

Kapičky na koliku mám opravdu vyzkoušené a nejlépe můžu říct,že nám z toho vyšel Espumisan...výborná zkušenost,cena,chuť i doba po kterou lahvička vydrží...(na měsíc při užívání 5 kapek před kojením)....

Zdroj: příběh Kojenecká kolika

Zábal z kiwi na křehké vlasy

  • kiwi
  • šťáva z jednoho citronu

Kiwi oloupejte a pořádně rozmixujte do hladka. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu. Pořádně smíchejte. Masku naneste na vlasy, zabalte igelitem a přes to ručníkem. Nechte působit alespoň jednu hodinu. Pak vlasy pořádně propláchněte.

Zdroj: článek Domácí zábaly na poškozené vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem MASKA NA OBLIČEJ NA OMLAZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draaahomira.

je mě 62 let, potřebovala bych nějakou masku na unavenou plet,prosím poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Čau Drahuš, unavená a zralá pleť vyžaduje živiny z avokáda, medu, citronu a jogurtu. Postavila jsem pro tebe tuhle masku z medu, kterou používej jednou až dvakrát do týdne, jak tě to bude bavit :-)

Maska avokádo, med, jogurt, citron a zralá peť

Pleťová maska z medu - budete potřebovat:
1 lžičku medu,
1/2 zralého avokáda,
1 lžičku vymačkané citronové šťávy,
1 lžičku bílého jogurtu.

Postup na výrobu pleťové masky pro zralou pleť z avokáda, medu, citronu a jogurtu:
Zralé avokádo rozřízněte na půl a vydlabejte zelenou máslovou dužinu ze slupky a v misce ji rozmělněte na zelenou kašičku. Pak k avokádu přidejte med a citronovou šťávu, dobře promíchejte a pak na konec přidejte jogurt.

Maska z medu a z avokáda na zralu pleť - použití:
Hned, jak to budete mít smíchané, tak to naneste na vyčištěnou pokožku obličeje a nechte působit 20 - 30 minut - relaxujte :-). Pak masku z avokáda na zralou pleť smyjte studenou vodou a jemně osušte ručníkem.

Maska z avokáda, medu, jogurtu a citrónu je velmi výživná s výrazně regeneračním účinkem na zralou a také suchou pleť. Maska na zralou pleť navrací kůži pružnost a svěžest a dodá jí i velké množství výživných a hydratačních látek, které zralá pleť často nemá a potřebuje je ke svému svěžímu vzhledu.

Zdroj: příběh Maska na obličej na omlazení

Která krepovačka na vlasy se dá koupit levně

Nejlacinější krepovačka na našem trhu je Volume Iron 25 010.

Mini VOLUME IRON – Compact Styling Pink je cestovní minikrepovačka na vlasy v růžovém provedení. Tyto krepovací kleště slouží k vytvoření vlnitých efektů a k rychlému dosažení bohatého objemu vlasů. Minikrepovačku můžete vzít kamkoliv s sebou. Má destičky s keramickým povrchem.

Vlastnosti:

  • 3mm výška krepovací vlnky
  • délka žehlící plochy: 6 cm
  • šířka žehlicí plochy: 1,5 cm
  • celková délka: 15 cm
  • nahřátí do 20 sekund
  • automatické nastavení teploty 200 °C
  • on/off tlačítko, indikační světlo
  • celosvětové automatické duální napětí 110 V/220 V

Dle recenzí krepovačka funguje rychle, je bezpečná, práce s ní je jednoduchá a má vynikající efekt. Super poměr cena–výkon.

Negativem je, že po úplném zahřátí více pálí a chybí regulace teploty.

Zde můžete vidět cenu krepovačky Mini VOLUME IRON – Compact Styling Pink.

Zdroj: článek Krepovačka na vlasy

Příběh

Ve svém příspěvku JAK DLOUHO SE APLIKUJI INJEKCE ZOLADEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gregovska Jana.

Je nutné po odstranění zhoubného nádoru brát injekce zoladex déle jak pět roků
Gregovska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Heuhhhh.

Hezky den
Zoladex je speciální hormonální přípravek který byl lékařem předepsan jistě po zralé úvaze
Jeho používání je přesně nastaveno v souladu s doporučeními a skutečně se užívá i tak dlouho jak píšete vy
Pokud nedůvěřujete doporučení svého lékaře lze legálně požádat druhého lékaře o tzv druhy názor a on vám odpoví co si o tom mysli
David

Zdroj: příběh Jak dlouho se aplikuji injekce zoladex

Podobné keře

Mahónie cesmínolistá

Mahónii cesmínolistou mají rádi zahrádkáři, protože svým hustým vzrůstem a lesklými listy v létě, na jaře záplavou žlutých hroznů květů a od léta do zimy modrými plody musí potěšit každého. Ze zahrádek ji možná znáte, ale víte například, že plody jsou jedlé (obsahuji malé, neškodné množství toxických látek) a mahónii můžete zplaněnou vidět i uprostřed lesa?

Mahónie cesmínolistá (Mahonia aquifolium) je velmi známý stálezelený keř z rodiny dřišťálů. Asi 1 až 2 m vysoký rozložitý keř zdobí zahrady a místy zplaňuje v lesích a parcích, kam jej zanáší ptáci svým trusem. Bobule jsou modré, o průměru až 0,8 mm, a působí dojmem lehce ojíněných kuliček. Za určitých okolností jsou jedlé, což může řadu lidí překvapit. Většinou se má za to, že jsou jedovaté, což není vzdáleno pravdě, protože jsou mírně toxické. Dozrávají koncem července až do konce srpna a rostlinu zdobí dlouho do zimy, kdy slouží jako potrava pro ptáky. Pro lidi jsou nejvhodnější až plně zralé, jinak jsou velmi kyselé. Navíc nedokonale zralé plody v minimální míře obsahují mírně jedovatý alkaloid berberin, který však zpracováním nebo usušením téměř mizí. V plně zralých plodech je ho pouze stopové, neškodné množství, uvádí se 0,015 %. Jelikož o jedovatosti nebo nejedovatosti bobulí mahónie existuje mnoho protichůdných názorů, přikláníme se spíše k doporučení je nekonzumovat.

Ovšem v kořenech, kůře a listech je těchto jedů podstatně více. Příznakem otravy berberinem je nevolnost. Kmínky mahónie jsou šedožluté, bez trnů a lysé. Výtažek z dřeva mahónie byl dříve využíván pro barvení vlny, jelikož má výrazně zlatožlutou barvu. Keř kvete v dubnu až květnu žlutými hrozny vonících květů, které lákají hmyz všeho druhu. Listy jsou vejčité, tvrdě kožovité a pichlavé. Jsou lehce vykrajované a zvlněné, proto se často využívají na ozdobu do podzimních i vánočních vazeb a dekorací. Mahónie cesmínolistá se tvarem listů velmi podobá cesmíně, která je ale jinou rostlinou.

Cesmína

Cesmínu poznáte podle červených plodů. Větvička cesmíny je symbolem amerických Vánoc. Na podzim se listy této rostliny lehce zbarvují do bronzova, u odrůdy Atropurpurea je tento jev nejvýraznější. Cesmíny (Ilex) na světě rostou v mnoha druzích. Některé jsou teplomilné, jiné zase odolné proti mrazu, a právě ty mohou zkrášlovat naše zahrady. Některé keře mohou i u nás dorůst úctyhodných velikostí. Lze z nich vytvářet příjemné tmavozelené pozadí pro pestřejší výsadby, poslouží jako neprostupné, stálezelené a velmi dekorativní živé ploty, tvarované se dobře vyjímají ve dvojici jako strážci branky, loubí a podobně, některé jsou i atraktivními solitérami.

Cesmíny jsou ozdobné svými listy, kv

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Mahon a jeho pěstování

Kaki podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že kaki (někdy také tomel nebo churma) je plod ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu Diospyros znamená "Diovo ovoce". Pro kaki se používá mnoho názvů, mimo výše uvedené například kakichurma, anglicky nebo německy též asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Sharon fruit je obchodní značka pro ovoce, které se nechává dozrát uměle pomocí chemických látek. Přestože se v Číně pěstuje už přes 2000 let, vědecky bylo poprvé popsáno až v roce 1780.

Plody mají jasně oranžovou barvu, tvarem připomínají pomeranč nebo rajče (jiný kultivar) a dorůstají do průměru 5-8 cm. Toto exotické ovoce je chutné jen dobře vyzrálé, má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem s nádechem vanilky). Málo zralé plody a zejména slupka mají svíravou trpkou chuť způsobenou vysokým obsahem taninů.

Kaki pochází z jihovýchodní Asie, dnes je rozšířeno v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Roste také například v jižní části Ukrajiny. Do České republiky se na podzim 2008 dováželo kaki z oblasti Valencie, na podporu prodeje byla v Praze poprvé spuštěna reklamní kampaň - v metru byly k vidění reklamní plakáty s motivem Zorra. Před rokem 1989 se plody kaki dovážely nejčastěji z Albánie, ale také z Itálie, kde na stromy s krásně zbarvenými plody lze narazit již po přejezdu Brenneru.

Kaki je velmi chutné samo o sobě, slupka se může konzumovat, ale většinou se loupe. Další možností je například plod naříznout, jakmile je dužina měkká (dozraje i při pokojové teplotě), pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou a vybírat malou lžičkou. Zcela zralá dužina je mazlavá, má až marmeládovou konzistenci. Kaki se přidává do ovocných salátů, dezertů, zmrzlin, omáček a sladkých rýžových jídel. Vyrábí se z něj šťávy, marmelády a želé. Oblíbené je i sušené kaki.

Plody se sklízejí ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Při nákupu by neměly být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na omak měkké. Proto se musí kupované plody nechat dozrát.

Konzumace tohoto ovoce se doporučuje lidem s nemocnými játry a ledvinami, při výzkumu na potkanech totiž bylo zjištěno, že pomáhá trávit tuky. Dužina obsahuje velké množství vitamínu C a až 20 % cukrů. Energetická hodnota 100gramového kaki je cca 293 kJ (70 kcal). Konzumuje se čerstvé, sušené i proslazované.

Nadměrná konzumace (málo zralé trpké plody) může vést ke vzniku specifických útvarů z nestrávených zbytků v žaludku, takzvaných diospyrobezoárů, které způsobují zdravotní obtíže. Taniny obsažené v plodech spolu se žaludečními šťávami koagulují v lepkavou hmotu stmelující nestrávené zbytky v žaludku.

Hlavní látky, které kaki obsahuje:

  • voda - 60 % obsahu ovoce
  • cukr - 30 g na 150 g
  • vitamín C, betakaroten, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan
  • vláknina - 3 g na 150 g
  • bílkoviny - x
  • sacharidy - 30 g na 150 g
  • tuky - 0,750 g na 150 g

Zdroj: článek Kaki a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem MINI NASLOUCHÁTKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bernardína Vlasáková.

Prosím o sdělení kam poslat naslouchátko začky Starkey. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste sluchadlo poslat do opravny v Praze. Opravárenská firma se jmenuje Elektroakustik s.r.o. a je na adrese Antala Staška 1670/80, telefon +420 261 006 566. Určitě jim zavolejte předem, dřive než budete posílat poštou svoje rozbité sluchadlo. Tady najdete veškerá spojení na tuto firmu: https://www.idatabaze.cz/fi…

Zdroj: příběh Starkey amp

Černé tečky na kaki

Zralé kaki poznáte hlavně na omak - musí být měkké. Španělské odrůdy kaki jsou zralé a chutné tehdy, když se na nich objeví takzvané cukrové skvrny. Tyto tmavé skvrny na slupce nejsou na závadu, je to pouze vysrážená fruktóza.

Naopak kaki z jižní Afriky - Sharon Triumph - je sladké, i když je úplně tvrdé, a dokonce i nazelenalé.

Můžete se jíst kaki s černými skvrnami?

Tmavé skvrny v dužině kaki? Nebojte se – jsou neškodné a obvykle jsou způsobeny vysokou koncentrací cukrů.

Pokud máte cukrovku, tak si vyberte pevné kaki, které je jasně oranžové bez přílišného černého zabarvení. Trocha černého špinění je v pořádku, ale nevybírejte ty, které mají velké tmavé černé skvrny – černá bude i dužina uvnitř, a i když to není zdraví škodlivé, tak je to divné jíst ovoce s černými skvrnami uvnitř.

Zdroj: článek Kaki a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem DEFORMACE OČÍ PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Po miniliftingu krku mám povadlou kůži kolem očí, abnormálně spadlá víčka, unavená a unavený i výraz očí, takový leklý.....potřebuju poradit, co se s tím dá dělat, aby oči nabyly původní zdravý výraz, případně jaké vitamíny užívat. Děkuji za radu. Jsem už 4. týden po zákroku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se obrátit na svého plastického chirurga a ukázat mu stav svých očí. Jedině on ví jak u vás probíhal mini lifting krku a co to mohlo způsobit. Určitě bude vědět, co vám může pomoci vrátit okolí očí do původního stavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Deformace očí po narkoze

Avokádová maska

Avokádo se již dlouhou dobu používá v kosmetických procedurách pro své vyživující a hydratační vlastnosti. Tato domácí maska je ideální pro jedince se suchými a lámavými vlasy. Avokádo totiž obsahuje hydratační složky, které oživují mdlé a mrtvé vlasy.

Výroba masky

  • 1 malé zralé avokádo
  • 1 lžíce olivového oleje nebo mandlového oleje
  • ½ šálku mléka

Avokádo se rozkrájí na malé kousky a poté se z něho vytvoří pyré (neměly by se tvořit hrudky). Do tohoto pyré se přidá mléko a olivový nebo mandlový olej a vše se dobře promíchá. Maska se aplikuje od kořínků ke konečkům vlasů. Velmi užitečné je překrýt vlasy buď ručníkem, nebo plaveckou čepicí. Maska by se měla nechat působit po dobu 15 minut. Poté vlasy pořádně opláchněte vlažnou vodou. Abyste odstranili všechny zbytky avokáda, pokožku hlavy důkladně masírujte.

Tip

Při výběru avokáda se doporučuje vybírat jen zralé plody, protože vzniklá směs je tak mnohem účinnější. Při vymývání vlasů nezapomínejte na důkladné odstranění všech zbytků avokáda z vlasů. Při tvorbě pyré můžete do směsi přilít jen ¼ šálku mléka. Po umytí vlasů není třeba používat kondicionér, protože samotné avokádo poskytuje přirozenou aklimatizaci vlasů.

Zdroj: článek Přírodní masky na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem LECBA WALFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Adolf Bezděk.

Jaksi jsem ze všech "dobrozdání" k léčbě zmaten.Nejdříve,že kiwi a listovou zeleninu ne,potom v jídelníčku ano.Jednou je řepkový olej ne,podruhé ano.Takže se táži,kde je pravda?Bezděk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pravda je ve vyladění jídelníčku. Pro správnou léčbu Warfarinem je důležité, abyste udržel denní příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů pro každý den. To znamená, že v jídelníčku mohou být použity i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale v přiměřeně malém množství. Pokud je potravina uvedena jako nevhodná, neznamená to, že se nesmí konzumovat. Konzumovat se může, ale v takovém množství, aby zbyl prostor i pro další potraviny, které v součtu za den dají dohromady přísun 120 mikrogramů vitamínu K. Pokud máte potíže s udržením kontroly příjmu vitamínu K, tak se můžete obrátit na svého lékaře a požádat o náhradní lék na ředění krve, který tato dietní omezení nepotřebuje. Například Eliquis, Xarelto nebo Pradaxa. U těchto léků můžete jíst cokoliv chcete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lecba walfarinem

Banánová maska

Banány jsou skvělé plody, které jsou dostupné v kterémkoli ročním období. Banány jsou neuvěřitelné ovoce, jsou velmi chutné, a navíc bohaté na draslík, vitamíny, antioxidanty, obsahují přírodní oleje a hydratační složky. Domácí banánové masky jsou velmi výživné, posilují vlasy a zabraňují jejich poškození a třepení. Zároveň udržují přirozenou pružnost vlasů, životnost a zdraví. Banánové masky obsahují draslík důležitý pro regeneraci suchých vlasů, vitamín A posilující vlasové folikuly, vitamín E podporující zdravé vlasy a pokožku hlavy, vitamín C pro regulaci mazu ve vlasech.

Výroba masky

  • 2 přezrálé banány
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu

Oloupeme zralé banány a rozmixujeme je. Po rozmixování se musí banány míchat a přitom přidávat med, kokosový a olivový olej. Tuto směs aplikujeme na pokožku hlavy po celé délce vlasů a necháme ji působit po dobu 5 minut. Poté se vlasy důkladně opláchnou vlažnou vodou. Nezapomeňte odstranit všechny kousky z vlasů. Konečné opláchnutí je účinné i bez použití organických šamponů.

Tip

Pro tvorbu směsi je vždy lepší vybírat jen zralé banány. Doporučuje se při přípravě směs stále míchat. Vyrobenou směs si můžete dokonce zmrazit, protože po rozmražení se účinky této masky dokonce zlepšují.

Zdroj: článek Přírodní masky na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ JÍDLO PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Javůrková.

Koukala jsem na nevhodné jídlo při warfarinu. Nejdříve jsem si přečetla co se všechno nesmí jíst a teď na konci článku je jídelníček. Překvapilo mě, že se tam píše např. k svačině kiwi (vždyť je zakázané) a různé druhy potravin. Nevím tedy co manžel může jíst a nesmí. Děkuji za radu Javůrková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To jste to špatně pochopila. U Warfarinu není žádná potravina zakázaná. Co je u Warfarinu důležité, je udržet každý den stejný příjem vitamínu K. Proto mohou být v jídelníčku i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jsou zde jen v malém množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K jsou označeny jako nevhodné, ale ne zakázané.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nevhodné jídlo při warfarinu

Jak uvolnit zácpu

Vyprazdňování v podřepu bylo běžné tisícovky let a na hemoroidy a podobná onemocnění si nikdo nestěžoval. Jenže pak přišel vynález pohodlných keramických toalet. Úhel mezi trupem a nohama se zvětšil na 90 stupňů a tračník se zakulatil. Právě to je jedna z příčin, proč vykonávání potřeby dnešní generace často připomíná „porod“. Pokud vás vysedávání na toaletě přestalo bavit, dřepněte si. Vyvinete tak menší tlak na pánevní dno, uvolníte tračník a odchod stolice bude příjemnější.

Někdy už může být příliš pozdě na úpravu zažívání přirozenou cestou. Zkuste tedy čípek. Po jeho zavedení uvolníte střevo do patnácti až šedesáti minut. Za okamžité pohodlí to stojí. Jen si na něj nezvykejte a raději následujte sérii výše uvedených doporučení.

Co nejíst při zácpě:

  • nezralé banány – zralé banány mají sytě žlutou barvu a jsou na nich černé tečky. Ostatní banány jsou nezralé (to jen pro vysvětlení). Nezralé banány obsahují více tříslovin a rezistentního škrobu než banány zralé. Proto se nezralé banány podílejí na vzniku zácpy.
  • alkohol – zejména pokud ho konzumujete ve velkém množství, způsobuje dehydrataci a zvyšuje riziko vzniku zácpy. Nicméně jeho účinky se liší člověk od člověka.
  • lepek – lidé s celiakií, neceliakální intolerancí lepku nebo syndromem dráždivého tračníku často po konzumaci potravin s lepkem trpí zácpou.
  • průmyslově zpracované obilniny – průmyslově zpracované obilniny a výrobky z nich, jako jsou bílá rýže, těstoviny nebo chléb, obsahují méně vlákniny než celozrnné potraviny, což zvyšuje riziko zácpy. Na druhou stranu u některých lidí může od zácpy ulevit naopak snížení denního příjmu vlákniny.
  • mléko – u některých jedinců může konzumace mléčných výrobků vyvolat zácpu. Tyto účinky se nejčastěji vyskytují u osob citlivých na bílkoviny obsažené v kravském mléce.
  • červené maso – obsahuje hodně tuků a málo vlákniny, což je kombinace živin, která zvyšuje riziko vzniku zácpy. Pokud navíc jíte velkou porci masa najednou na úkor potravin bohatých na vlákninu, je zde riziko, že si způsobíte zácpu ještě větší.
  • smažená jídla – obsahují málo vlákniny a naopak hodně tuků a soli. To vede ke zpomalení zažívání a zvýšení rizika vzniku zácpy.
  • tomel – kaki obsahuje druh tříslovin (taninů), které zpomalují pohyb střev a trávení, proto mohou způsobit zácpu. Platí to zejména pro trpké (hořké) odrůdy tohoto exotického ovoce.
  • borůvky, černý čaj, bílé pečivo a rýže.

Zdroj: článek Jak urychlit stolici

Váha a vzhled

Zralé mango je měkké, ale pružné. Pokud v obchodě koupíte ještě nezralé mango, nechte jej doma dozrát při pokojové teplotě. Mango by nemělo být otlačené ani rozměklé. Také skvrny jsou nežádoucí, protože se přes ně mohou dovnitř dostat plísně nebo hniloba. Zralé mango nemusí nutně vypadat jako z fotografie. Plody mohou dosahovat hmotnosti až 2 kg.

Zdroj: článek Ovoce mango

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Gabriela Štummerová


mini kiwi issai
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
mini krepovačka diskuze
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>