MOČ ZÁPACH PO RYBÁCH je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Pot a s ním spojený zápach mohou být kromě stresových situací a fyzické námahy také známkou nějakého zdravotního problému. Může jít například o některá neurologická onemocnění, o cukrovku, poruchy štítné žlázy nebo může být příčinou jejich zvýšené intenzity užívání některých léků, často mají takový účinek antidepresiva. Ze všeho nejdřív je tedy nutno nalézt příčinu.
Zápach potu z důvodu choroby
Zdravý člověk, který jí relativně vyváženou stravu a nepřehání to s česnekem a podobně, je cítit v podstatě neutrálně, a když se pravidelně sprchuje, nemusí používat ani moc deodorantů a různých voňavek, pokud si je kupuje, jde spíš o příjemný bonus pro něj a jeho okolí. Jiná situace nastane, když v nás začne pracovat nějaká nemoc. Náš tělesný pach se mění. U některých onemocnění je zápach velmi charakteristický.
Cukrovka – zápach po acetonu
Lidé, kteří trpí diabetem, jsou cítit acetonem. A to nejen při pocení, tento odér má i jejich moč. Je to kromě výraznější žízně jeden z velmi častých příznaků této choroby.
Játra a žlučník v ohrožení – zápach po tukovém odéru
Hodně lidí si myslí, že když někomu špatně fungují játra, tak se to pozná především zežloutnutím kůže nebo očního bělma. Typický je ale i zápach těla – nemocný s játry nebo se žlučníkem kolem sebe šíří odér oleje nebo tuku (sádla, margarinu), který necháte stát někde v teple.
Nádory na mozku – zápach po spálené pneumatice
Často se stává, že lidé, kteří onemocněli nějakým nádorem mozku, začnou postupně cítit pach jakoby spálené gumy. V tomto případě tedy nevydávají oni nějaký charakteristický odér, ale vnímají jej sami. Přitom nikdo z jejich okolí zápach spálené gumy necítí. Když to trvá déle než dva dny, určitě e nutné zajít k lékaři a trvat na neurologickém vyšetření.
Choré srdce a tenké střevo – zápach po připálenině
Různé srdeční poruchy a onemocnění tenkého střeva pacienta prozradí odérem připáleného jídla. Občas je to dost výrazně cítit a někteří lidé v okolí se domnívají, že se dotyčný stravoval v nějaké restauraci čtvrté cenové skupiny.
Slinivka, žaludek – zápach po pečeném jídle
Onemocnění těchto orgánů jsou specifické vůní pečeného masa, brambor, někdy i těsta a podobně. Je to z různých zmíněných odérů relativně nejpříjemnější.
Plíce, tlusté střevo – zápach po rybině
Nepříjemný je zápach rybiny, kterou bývají cítit lidé, kteří mají nemocné plíce (včetně tuberkulózy), průdušky, ale třeba i tlusté střevo.
Ledviny a močový měchýř – zápach po hnilobě
Žádná sláva není ani odér hniloby, který tělo vylučuje, když je člověk nemocný s ledvinami nebo močovým měchýřem.
V naší poradně s názvem ZADNY ZUB NEBOLI, BOLEST JE ZANET V USTECH-JAK LECIT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pokorna.
Dobry den, asi pred rokem jsem si povsimla, ze mam zapach z ust. Navstivila jsem stomatolotku, ta prohledla chrup s tim, ze je v poradku a ze to muze byt zapach ze zaludku. Zadne reseni. Nyni jsem stomatolotku navstivila znovu (je tam jina,puvodnivna MD) a jiz s problemem zanetu v okoli moudraku nebo spise nad nim. Bylo mi sdelwno nechat si zub vytrhnout, stejne je moudrak k nicemu a ze zanet vznika spatnou hygienou. To jsem si na netu take precetla, ale neztotoznuji se, cistim si chrup pravidelne a zadny zub mne neboli. Uz pred rokem jsem mela pocit jakoby ten zapach byl z dasni nebo ze slin nikoliv z dechu. Cistim si zuby nekolikrat denne, pouzivam ustni vodu bez alkoholu zn.odol a lestim si zuby kulatym kartackem. Dostala jsem injekcni strikacku cistit si kolem moudraku paradontaxem, delam to, asi 3x mi kolem moudraku davali dren, mam ted odchliplou z toho dasen kolem moudraku, je tam vytvorena i tzv.kapsa, vyplachy provadim obcas i peroxidem, ale domnivam se, ze vyplachy mi nepomuzou, potrebuji ten zanet vylecit a ne vyplachovat, chtela jsem antibiotika a ty mi nedala. Citim, ze ten zanet ktery mam a uz jde i v ustech videt je hluboky nebo vnitrni, ktery si jen vyhledal cestu jit ven a tak nejblize byla cesta v okoli moudraku, ovsem vsimnete si na fotce, to bolestive misto je v oblasti, kde zadne zuby nejsou, myslim, ze ten zanet je na kosti, cetla jsem, ze muze byt i zanet okostnice a muj otec to mel, muze to byt geneticke? Kazdopadne vyplachy nic neresi, poradite jak vylecit zanet? Dekuji Bc. Pokorna Jaroslava Ceska Lipa Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nejlepším řešením bude vytažení všech osmiček. To, že vám stomatolog řekne, že příčinou může být špatná hygiena, tak to vždycky nemusí znamenat, že se nestaráte o své zuby. Speciálně u osmiček je díky jejich výstřednímu postavení ztíženo jejich čištění a vy, ač se snažíte sebevíc, tak některé partie nevyčistíte a tam se pak tvoří nános, který způsobuje zánět a zápach. Vytržením osmiček zmizí nános a zlepší se přístup ke zbylým zubům při čištění.
Dusíkaté sloučeniny, jako je například amoniak, mohou způsobit výraznější charakteristický zápach moči. Množství dusíkatých zplodin v moči je do jisté míry určené dietou a je vyšší u lidí s vysokým příjmem dusíku, který je přítomen v bílkovinách. Z tohoto důvodu může moč silněji páchnout lidem s vyšším příjmem masa. Proto u mužů, jelikož ve většině případů častěji konzumují maso, může moč takto zapáchat.
Při snížení konzumace masa dojde k úpravě odéru mužské moči. Samozřejmě může jít i o jiné příčiny zápachu moči, a to na základě:
léků – některé léky způsobují zvláštní zápach moči, z těch běžných se jedná zejména o penicilinová antibiotika;
dehydratace – koncentrovaná moč mívá silnější zápach, což je důvodem, proč o něco výrazněji páchne ranní moč; podobné je to u pacientů trpících dehydratací;
močové infekce – páchnoucí tmavá moč poměrně často doprovází infekce močových cest; kromě změny vzhledu a zápachu moči bývá přítomno pálení a řezání při močení;
cukrovky 1. typu – neléčená (nebo nedostatečně léčená) cukrovka 1. typu může způsobit charakteristický zápach moči, který je způsoben přítomností acetonu; aceton je kromě toho vydechován a způsobuje zápach z úst;
selhávání ledvin – u pacienta s chronickým selháním ledvin se může měnit zápach moči a udává se, že moč páchne „myšinou“; zápach je pro neznalého dost těžko popsatelný.
V naší poradně s názvem ZÁPACH POKOZKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manima.
Použila som cibulu na pokožku hlavy a neviem nejako prekryť ten nepríjemný zápach. Poradí mi prosím niekto? Vopred ďakujem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Taky jsem to řešila a šla jsem se poradit k jedné babce kořenářce, která tuto metodu posílení vlasů pomocí cibule taky znala. Říkala mi, že pach z cibule je ukazatel toho, že cibule na vlasy stále působí. Jinými slovy, žadný pach z cibule, žádné účinky na vlasy. Tak asi tak.
Barva: Moč se liší ve vzhledu v závislosti na úrovni tělesné hydratace. Normální moč je průhledný roztok světle žluté barvy. V moči zdravých jedinců barva pochází zejména z přítomnosti urobilinu. Urobilin je konečný odpad vznikající rozpadem hemu z hemoglobinu v průběhu stárnutí a rozpadem krvinek.
Bezbarvou moč označujeme jako nadměrnou hydrataci, obecně je vhodnější než dehydratace (ačkoliv může odstranit základní soli z těla). Tmavě žlutá moč často svědčí o dehydrataci. Žluté až světle oranžové zabarvení moči může být způsobeno odstraněním přebytečných vitamínů skupiny B z krevního řečiště. Některé léky, jako je rifampicin a phenazopyridine, mohou také způsobit oranžovou moč. Tmavě oranžová až hnědá moč může být příznakem žloutenky, rhabdomyolýzy nebo Gilbertova syndromu. Černá nebo tmavě zbarvená moč se označuje jako melanurie, ta může být způsobena melanomem. Růžová moč se může objevit po konzumaci červené řepy. Zelené zbarvení moči může vyplývat z konzumace chřestu. Modrá moč může být způsobena požitím methylenové modři (například v lécích).
Zápach: Za normálních okolností je moč bez zápachu. Zápach normální lidské moči odráží konzumované potraviny nebo specifické nemoci. Například u jedince s diabetem má moč nasládlý zápach. Konzumace šafránu, alkoholu, kávy, pikantních jídel či tuňáka s cibulí pak může mít za následek zcela charakteristické vůně.
Kalnost: Zakalenost moči může být příznakem bakteriální infekce, ale může být také způsobena krystaly solí, například fosforečnanu vápenatého.
Pěnivost moči: pěnivá moč se často projevuje u milovníků masa a ukazuje na zvýšené množství bílkoviny vylučované močí.
pH: pH moči se může pohybovat v rozmezí hodnot 4,6 a 8. Hodnota 7 je považována za normu. Kyselá moč (u osob s hyperurikosurií) může přispět k tvorbě kamenů z kyseliny močové v ledvinách, močovodech nebo močovém měchýři. Strava s vysokým obsahem citrusů, zeleniny, mléka a mléčných výrobků může zvýšit pH moči. Některé léky také mohou zvýšit pH moči, včetně acetazolamidemu, citrátu draselného a hydrogenuhličitanu sodného. Strava s vysokým obsahem masa může naopak snížit pH moči (kyselost). I brusinky snižují pH moči. Mezi léky, které mohou snížit pH moči, patří chlorid amonný, diuretika a methenamin mandelát.
Objem: Průměrná produkce moči u dospělého člověka je asi 1–2 l za den v závislosti na stavu hydratace, úrovně aktivity, hmotnosti a zdraví jedince. Příliš mnoho nebo naopak příliš málo moči potřebuje lékařskou pomoc.
Hustota a relativní hustota: Normální hustota moči se pohybuje mezi 1,003–1,035 g/cm3, případné odchylky mohou být spojeny se stavem močových cest.
V naší poradně s názvem ZÁPACH VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elen.
Dobrý den,
mám vlasy po trvalé ondulaci, bohužel se nedokážu zbavit zápachu na vlasech. Mokré vlasy smrdí jak stuchlé ponožky!
Prosím o radu.
Děkuji Elen
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Po trvalé ondulaci někdy ve vlasech zůstanou malé škvírky, ve kterých se pak hromadí kožní tuk, zbytky chemikálií po trvalé a úlomky vlasového stvolu. Tento substrát po navlhčení ožije a začne se tvořit zápach. Zkuste vlasy umýt jedlou soudou rozmíchanou v malém množství vody a po opláchnutí aplikujte kvalitní balzám na vlasy, který už neoplachujte.
Zvláštní zápach moči u žen může být způsoben změnou složení stravy a neznamenat žádný závažný problém. Na zápachu se projeví aromatické potraviny jako česnek nebo tropické ovoce, silnější sladký zápach má moč po vitamínu B12.
U onemocnění jater nebo ledvin se v moči mohou objevit metabolity, které by normálně vůbec vylučovány nebyly. Onemocnění jater vyvolá zápach způsobený sirnými aminokyselinami. Na složení moči mají vliv i jiné metabolické poruchy jako cukrovka neboli diabetes. Při špatné kompenzaci je z moči cítit aceton.
Hnilobný zápach může mít moč při bakteriálních infekcích dolních močových cest, kdy zvláště po delším odstavení namnožené bakterie produkují zvýšené množství zapáchajících bakteriálních produktů.
Aby byl zápach z moči odstraněn, je nutné dodržovat pitný režim, protože koncentrovaná moč zapáchá intenzivněji. Amoniak a močovina jsou cítit silněji při nadměrné konzumaci masa. Ta by neměla překračovat normu, protože tyto metabolity bílkovin se mohou v těle usazovat a způsobit například dnu. Pokud je zápach moči spojen s řezáním a pálením znesnadňujícím močení, jedná se pravděpodobně o bakteriální zánět a je třeba co nejdříve zajít za obvodním lékařem, který předepíše antibiotika. I ostatní změny zápachu moči, pokud přetrvávají i po úpravě jídelníčku a pitného režimu, je vhodné konzultovat kvůli metabolickým poruchám se svým lékařem.
V naší poradně s názvem NEPŘÍJEMNÝ ZÁPACH Z POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Je mi to strasne trapne ale Muzu se zeptat , myslim ze mi unika moc ne hodně malo zadny vitok nemam jen ten strasny zapach.Jdu ven a citim se je to strasny, sex mam dene.meju se kazdou chvilu kalhoty tes a porad nic
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Může jít o stresovou inkontinenci. Měla byste navštívit lékaře, buď gynekologa nebo urologa. Tam Vás naučí posilovat svaly pánevního dna. Také můžete zkusit přípravek Ive - je volně prodejný.
Zápach kůže můžete eliminovat některými domácími léčebnými prostředky. S nimi vyzrajete na nepříjemný zápach a budete se cítit mnohem lépe.
Jablečný ocet: Může nahradit deodorant, a to díky svým antibakteriálním vlastnostem. Nalijte jej do misky, ponořte do něj vatový tamponek a potřete jím podpaží. Snížíte tím pH pokožky, což odstraní zápach. Smíchat můžete také vodu s jablečným octem a nalít do rozprašovače.
Jedlá soda: Umí rovněž pomoci od zápachu v podpaží. Smíchejte jednu lžíci jedlé sody s jednou lžící citronové šťávy. Naneste na podpaží, nechte chvíli působit a poté opláchněte čistou vodou.
Alkohol: Chcete-li se zbavit zápachu v podpaží, jemně jej přetřete alkoholem. Ten kromě zápachu umí pracovat také s póry – uzavírá je. Snadno se odpařuje a snižuje zápach.
Citron: Kyselé vlastnosti citronu pomáhají ničit zápach, který bakterie vytvářejí. Pomáhá rovněž měnit úroveň pH pokožky. Rozkrojte citron a jemně jím třete podpaží. Můžete také smíchat citronovou šťávu s šálkem vody a používat ji v rozprašovači jako přírodní deodorant pro podpaží.
Dětský pudr: Také on pomáhá minimalizovat zápach z podpaží, stačí jej aplikovat na problematická místa.
Rozmarýn: Přidejte 8–10 kapek rozmarýnového oleje do šálku vody, smíchejte a aplikujte do oblasti podpaží, zamezíte tím možnému zápachu.
Tea tree olej: Je velmi účinný proti zápachu v podpaží, navíc má antibakteriální vlastnosti, které eliminují škodlivé bakterie. Přidejte dvě kapky tea tree oleje do jednoho šálku vody. Vše promíchejte, naplňte rozprašovač a využívejte jako klasický deodorant.
Ve svém příspěvku POCENÍ A ZÁPACH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.
Pocení a zápach nohou odešel spolu s používáním iontoforézy Antipe. Jsem z ní nadšený a můžu ji jen doporučit.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukas.
Vyzkousel jdem kde jaky deodorant na nohy a nejvice mi vyhovuje antiperspirant sweatstop forte max 100ml lahvickai vydrzela cely rok. Navic zabranuje i plisnim.
Zápach z rukou má většinou příčinu v předchozí manipulaci s potravinami. Bez nějakých dalších vnějších projevů, patologických změn kůže, nějakého zhnisaného zranění, by nemělo být nic cítit, pokud se pravidelně myjete mýdlem. Teoreticky by k tomu mohlo dojít jen v případě, že si lakujete a barvíte nehty, tak by se mohl nějaký zanítit, nebo u nalepovacích nehtů se může něco někam dostat a následně se rozkládat a páchnout. Níže tedy najdete několik tipů, jak odstranit možný zápach z rukou.
Citronová šťáva: Citronová šťáva může pomoci neutralizovat pachy z ostrých potravin. Výborně funguje obzvláště u ryb. Zkuste si tedy opláchnout ruce ve směsi citronové šťávy a vody, nebo jen přejeďte pokožku polovinou citronu.
Kávová sedlina: Vydrhněte si ruce kávovou sedlinou. Zkrátka a dobře proveďte takový malý peeling pokožky a následně ruce umyjte mýdlem a vodou.
Jedlá soba: Jedlá soda funguje jako vynikající neutralizátor zápachu. Přidejte asi tak jednu lžičku k tekutému mýdlu a dejte ruce pod vodu. Rázem po nechtěném odéru nebude ani stopy.
Zubní pasta: Zubní pastou se odstraňují škrábance ze všemožných povrchů, také si ji nemohou vynachválit ti, kdo mají špinavé světlomety. Jedná se zkrátka o univerzální pomůcku, která má své uplatnění i při odstraňování zápachu z rukou. Kápněte trochu množství do dlaní, umyjte se a na závěr použijte ještě mýdlo. Pokud by to jednou nestačilo, proces opakujte.
Studená voda, sůl i olej: Jestli nemáte nebo nechcete používat některou z těchto položek, ujistěte se, že si ruce vždy oplachujete ve studené vodě. Teplo otevře póry a umožní, aby oleje a pach z čehokoli na vaší pokožce zůstaly déle. V případě, že nemáte žádné řezy na rukou, využijte i stolní sůl, mýdlo a vodu. Do budoucna popřemýšlejte o latexových rukavicích. A až příště budete manipulovat s česnekem, potřete si ruce hned na začátku několika kapkami olivového oleje.
Ocet: To, že je ocet skvělým pomocníkem při praní, čištění kuchyně či odstraňování vodního kamene, asi všichni dobře víme. Kyselina octová však výborně funguje i při odstranění zápachu z cibule. Při potření rukou před jejím krájením aroma posléze jednoduše umyjete tekoucí vodou. Naneste trochu octa na hadřík a potřete jím jemně ruce před samotným vařením. Ocet má vysušující tendence, a proto si je po užití (a po vaření) nezapomeňte ošetřit krémem či olejem.
Cukr: Od cukru bychom takové účinky asi nečekali, ale věřte, že opravdu skvěle pohlcuje pachy z kůže, a navíc má silné antibakteriální účinky, likviduje patogenní organismy a podporuje hojení ran. Na navlhčené ruce si nasypte lžíci cukru krystal, sm
V naší poradně s názvem ZÁPACH Z ÚST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xavi.
Chci se zeptat, jestli má někdo podobnou zkušenost z lékem na tlak Tezeo 80. V mém případě mi způsoboval nepříjemný zápach z úst.
Podotýkám, že ústní dutinu, hygienu mám v naprostém pořádku/ zuby atd./
Používám kvalitní zubní í pasty a ústní vody.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Zápach z obuvi způsobují bakterie a mikroby, které při zvýšené koncentraci tvoří plynné zapáchající látky. Pokud vám zapáchají nohy pouze lehce nebo chcete preventivně této nepříjemnosti předcházet, zakupte v obuvi sprej do bot proti zápachu. Na skutečně lehký zápach nebo případnou prevenci sprej stačí. U středního zápachu bot, který se objevuje při extrémních situacích (při běhu, nošení kozaček, bot s kožichem, koženkových bot a tak dále) vystříkejte obuv sprejem proti zápachu hned poté, co ji sundáte z nohy. Pro lepší prevenci je opatrně vytřete octem (ne každá obuv je na tuto aplikaci vhodná) a nechte vyschnout v opravdu suché a teplé místnosti. Postup opakujte. Do bot můžete také vložit speciální granule, které obsahují aktivní uhlí a umí zápach pohltit. Nakonec obuv vystříkejte antimikrobakteriálním sprejem na zahubení bakterií. Tyto spreje jsou vhodným prostředkem pro preventivní opatření vzniku hub, plísní a dalších bakterií, které způsobují nepříjemný zápach.
U silného zápachu v první řadě boty hygienicky očistěte. Pokud materiál dovolí, zkuste je umýt ve vodě nebo vnitřek boty vyčistit. Obuv musíte následně velice pečlivě vysušit. Máte-li takto hygienicky ošetřené boty, můžete začít s odstraněním zápachu. Jak odstranit pach z bot? Nejprve do bot vložte pohlcovač pachu, který by měl být v ideálním případě přírodního původu (levandule, cedr, citron). V květinářství si kupte levanduli a nechte ji usušit. Vysušenou bylinu vložte v pytlíčku nebo na snítkách do bot a nechte působit i několik dní. Pro lepší účinek ji můžete vložit do očištěné a hygienicky umyté boty po sezoně a nechat působit po několik měsíců. Boty budou hezky vonět. U pánských bot obstarejte sušené cedrové dřevo nebo je nazujte na cedrové napínáky. Cedrové hobliny vložte do ponožek, zauzlujte je, aby se nevysypaly, a vložte do bot. Nechte působit nejlépe přes noc nebo více než 12 hodin a zápach zmizí. Postup můžete opakovat několikrát pro lepší účinek. Po několika hodinách (v ojedinělých případech nechte působit déle) by měly boty ztratit nepříjemný zápach. Nyní přichází další krok. V lékárenských potřebách zakupte filtry do obuvi, které jsou proti zápachu, vlhkosti, jsou antibakteriální a aromatizované. Přes noc je strčte do bot, bota se vysuší a filtry ji provoní. Vložky vydrží maximálně tři měsíce při denním používání. Boty čas od času vystavte na slunce a nechte je pořádně vyschnout a vyvětrat. Procedury na čištění bot provádějte opakovaně a pravidelně používejte krémy na nohy. Zápach odezní, ovšem buďte trpěliví, může to chvíli trvat.
Ve svém příspěvku KYSELÝ NEBO SMRADLAVÝ POT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlata.
Já jsem se potila fakt hodně a taky to zapáchalo. Bylo mi řečeno že ten zápach je prostě z rozkladu bakterií ale primárním původcem je pocení. Tedy když se zbavím pocení tak zmizí i ten zápach. Doktorka mi doporučila vyzkoušet elektrický antiperpirant a ten mi pomohl zbavit se pocení i zápachu!!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Existuje několik příčin a nemocí, které přispívají k tělesnému pachu. Poruchy funkce jater mohou být dědičné, nebo k nim může dojít v důsledku napadení viry, nebo po požití chemických látek. Pokud jsou problémy s játry dlouhodobé, mohou vést k závažným komplikacím. Neobvyklý tělesný zápach nebo zápach z úst jsou znamením možného onemocnění jater. S jaterním onemocněním dochází k nadměrnému pocení. Jakmile tělo začne produkovat nepříjemný zápach připomínající zkažená vejce, bývá to příznak jaterního poškození nebo jejich onemocnění. Další příčinou špatného dechu jsou nahromaděné bakterie v ústech, které mohou být příčinou různých onemocnění. Zápach z úst může být například příznakem vážného onemocnění zvaného parodontitida. Další možností je, že jsou do krevního řečiště absorbovány určité potraviny a z plic se pak uvolní nepříjemný zápach, který je znatelný při dýchání.
Nepříjemný zápach způsobuje například i rakovina děložního čípku.
K zápachu z úst a i k zápachu celého těla dochází dále u ketoacidózy, to je onemocnění, které se projeví, když diabetici nemohou sledovat a starat se o hladinu cukru v krvi.
Tělesný zápach může způsobit rovněž hyperaktivní funkce štítné žlázy, kdy dochází k nadměrnému vylučování potu.
Ve svém příspěvku NEMOCI KUZE NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nat.
na chodidflech se mi objevili bile dirky, jsou to takove tecky odlupujici kuze s dirkou uprostred,nohy si pravidelne oskrabuji ale tecky zustavaji.-
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.
Nevím, zda jste již zaléčená, ale dle popisu se jedná o toto - Keratoma sulcatum neboli pitted keratosis, což je povrchová korynebakteriální infekce vyskytující se především u mladých mužů. Objevuje se zvláště v teplých období a v teplých oblastech, při zvýšeném pocení nohou v uzavřené obuvi. Často jsou postiženi sportovci. Vlivem pocení a přemnožení korynebakterií dochází k tvorbě macerované rohoviny na nohou s maximem v místech tlaku. Rohovina je bělavá a vznikají v ní drobné dírkovité defekty. Subjektivně postižení pociťují pálení plosek až bolest při chůzi a zápach nohou. Terapeuticky volíme erytromycinové roztoky (Eryfluid, Aknemycin, lze i Zineryt), nutná je zvýšená hygiena a vzdušná obuv. Výbornou prevencí je chůze naboso.
Barva: Řekne nám, kolik vody je v moči přítomno. Obvykle je barva moči u zdravého jedince světle žlutá až bezbarvá. Nažloutlé zabarvení způsobuje urobilinogen, což je finální odpadní produkt vzniklý z rozpadlých červených krvinek. Barva moči podobná vodě, tedy bezbarvá moč, je způsobena v důsledku nadměrné hydratace, u dehydratace naopak změní moč barvu na tmavě žlutou. Odstíny tmavě červené, tmavě žluté a tmavě hnědé barvy moči mohou být způsobeny nemocí nebo konzumací určitých potravin nebo léků.
Jasnost: Může indikovat přítomnost bílých částic plovoucích v moči. Bílé částice mění vzhled moči na zakalenou. To může být zapříčiněno přítomnosti bakterií nebo fosforečnanu vápenatého v podobě krystalů. U žen někdy může výtok z pochvy kontaminovat moč, která pak vypadá zakaleně.
Zápach: Zdravá, nekontaminovaná moč nemá žádný silný zápach, ale má mírně „oříškový“ odér. Nicméně konzumace určitých potraviny může ovlivňovat i vůni moči, například po konzumaci chřestu, alkoholu, cibule, česneku bude moč cítit více než obvykle.
Měrná hmotnost: Kontroluje množství látek v moči.
pH: Měří úroveň kyselosti.
Glukóza: U zdravých jedinců moč neobsahuje glukózu. Nicméně u osob trpících cukrovkou prochází glukóza močí.
Dusitany: Jsou přítomny v moči u osob s diagnózou infekce močových cest.
Leukocyty: Leukocyty můžeme pozorovat u osob, které trpí infekcí močových cest.
Plovoucí částice v moči: Mikroskopická analýza může odhalit krevní buňky, které se normálně v moči nevyskytují, nanejvýš jedna nebo dvě krevní buňky mohou být nalezeny v jednom poli. Zranění nebo nemoc ledvin či močových cest může způsobit nadměrné krvácení. Pokud existuje nesčetně mnoho krvinek v moči a moč se zbarví na červenou barvu, je důležité neprodleně navštívit lékaře. Krevní buňky se také mohou objevit jako plovoucí částečky v moči.
Odlitky: Materiál, který prochází ledvinami, může vytvořit takzvané odlitky. Ty mohou být vyloučeny močí. Obvykle existují různé typy odlitků. Různé onemocnění ledvin způsobuje vylučování různých odlitků. Tyto plovoucí předměty naštěstí v moči nebývají příliš časté.
Krystaly: Krystaly jsou amorfní látky přítomné v moči. U zdravého jedince je několik krystalů obvykle detekováno při mikroskopickém vyšetření moči. Jestliže osoba trpí „ledvinovými kameny“, tak v moči takto postiženého jedince bude abnormální množství těchto krystalů. Plovoucí částice v moči můžete vidět, když odeberete moč do čisté láhve. Také přítomnost bakterií a parazitů může moč zakalit.
Dlaždicové buňky: Někdy jsou v moči přítomny i dlaždicové buňky, ty se objevují důsledkem kontaminace, například u žen při výtoku z pochvy. V takových případech je důležité provést kontrolu moči znovu.
V naší poradně s názvem ČIŠTĚNÝ PETROLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil.
kde ho sehnat a za jakou cenu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Čištěný petrolej se jmenuje salónní petrolej a je zbaven nežádoucích látek, které vytvářejí nechtěný zápach při jeho spalování. Salónní petrolej je vhodný do petrolejových lamp a petrolejových kamen. Obvykle se dá koupit v potřebách pro stanaře nebo karavanisty. Na internetu zatím moc k nabídek není, ale zde jsou některé nabídky na salónní petrolej a také jeho cena: https://www.zbozi.cz/?q=pet…
Napište Bohumile, jestli je to to, co jste měl na mysli!
Je potřeba si uvědomit, že lidské tělo potřebuje jak kyselinotvorné, tak i zásadotvorné potraviny. Je třeba ale určit ideální množství obou typů potravin. Obvykle se doporučuje strava v poměru zhruba 4 : 1 samozřejmě ve prospěch těch zásadotvorných potravin.
K odkyselení organismu pomáhají potraviny, které jsou zásadotvorné, základem tedy je si uvědomit, která potravina patří do skupiny kyselinotvorných a která do zásadotvorných. U některých zdrojů se potraviny překrývají. Problém také může být při nesprávném stravování, kdy se ze zásadotvorné potraviny stává kyselinotvorná. To se může stát například při rychlém stravování, kdy člověk nemá čas potravu rozkousat, protože pospíchá a je ve stresu z toho, že nestíhá. Pak je jedno, že si k jídlu dá zásadotvorné ovoce, protože organismus takovou potravinu přemění na kyselinotvornou. A proto je jasné, že není jen důležité, co člověk jí, ale i jak to jí.
Mezi kyselinotvorné potraviny se řadí maso (divočina, hovězí, vepřové, kuřecí, králičí, mleté maso, karbanátky), ale i vnitřnosti a potraviny z nich vyrobené (játra, jelita, jitrnice, ledvinky atd.). Kyselinotvorné jsou také různé uzeniny (šunka, salám, klobása, párky) a ryby. Patří sem také mléko a mléčné výrobky (slazený jogurt, tavený sýr, různé druhy tvrdých sýrů nad 30 % atd.). Velmi kyselinotvorné je také bílé pečivo (chleba, housky, rohlíky) a sladké pečivo (koláče, koblihy atd.). Mezi kyselinotvorné potraviny patří také veškeré sladkosti (sušenky, čokolády, piškoty, atd.) a konzervované ovoce (obsahuje vysokou dávku cukru). Do této skupiny spadá stejně tak pivo, víno a veškerý tvrdý alkohol. Nevhodná jsou i různá dochucovadla (masox, kari, majonéza, tatarská omáčka, kečup, ad.)
Mezi zásadotvorné potraviny, tedy ty, které by měly tvořit většinu naší stravy, patří samozřejmě čerstvé ovoce a čerstvá zelenina, brambory, celozrnné těstoviny. Patří sem také celozrnné pečivo, různé druhy sýrů do 30 % (například cottage a camembert), tvaroh. Řadí se sem také některé druhy masa jako husí (jen prsa), krůtí, ale i hovězí (to se kryje s kyselinotvornými, do zásadotvorných patří jen libové hovězí), slepičí, srnčí, telecí. Z ryb se sem řadí treska. Zásady v těle také vytváří kuskus, jáhly kroupy, různé druhy luštěnin (ale ne čočka), sója, slunečnicový a olivový olej.
Důležité je, aby jídelníček obsahoval látky, které s odkyselením pomáhají. Pokud se tyto prvky nedostávají do těla v potravě, je možné dodávat je tělu i jako doplňky stravy.
Ve stravě podporující odkyselení organismu by se určitě měl objevit prvek chrom, který pomáhá při látkové výměně cukru, umožňuje usazování glukózy v buňkách a zároveň vytváří zásadité
Problém s vypadáváním vlasů lze řešit především změnou jídelníčku, do kterého se nově zařadí strava bohatá na bílkoviny, vitamíny, minerály, stopové prvky a aminokyseliny. V boji proti vypadávání vlasů pozitivně působí zejména vitamíny skupiny B, vitamín C, železo, selen, zinek a hořčík. A pamatujte, jestliže chcete s vypadáváním vlasů nadobro skoncovat, vyhněte se držení jakékoliv redukční diety.
Z vitamínů skupiny B proti vypadávání vlasů působí zejména vitamín B2 neboli riboflavin, vitamín B5 neboli kyselina pantotenová a vitamín B6 neboli pyridoxin. Riboflavin je obsažen v kvasnicích, vnitřnostech (především játrech a ledvinách), mléce, vejcích, vepřovém a hovězím mase nebo v rybách. Kyselinu pantotenovou najdete hlavně v mase a vnitřnostech, celozrnném pečivu a luštěninách. Taktéž pyridoxin je obsažen v mase a vnitřnostech, ve vejcích, rybách, kvasnicích, celozrnném pečivu, banánech, bramborách, zelí nebo v ořeších. Zdrojem vitamínu C je zejména ovoce a zelenina.
Železo, selen a zinek jsou minerály, které pozitivně působí proti vypadávání vlasů. Železo najdete především v mase, vnitřnostech a luštěninách, selen v mořských rybách, masu, uzeninách, ořeších a fazolích. Zinek kromě toho, že pozitivně působí proti vypadávání vlasů a jejich lámání a předčasnému šedivění, je také vysoce účinný v boji proti zánětům a akné. A v kterých potravinách je tento minerál obsažen? Především v rýži, celozrnných ovesných vločkách, sezamu, luštěninách, sóji či vaječném žloutku.
Ve svém příspěvku RAŠELINOVÁ PROCEDURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.
Jsem ráda, že někdo konečně taky objektivně upozorňuje na nebezpečí kortikoidů, díky!
Lupenka je vážně boj s větrnými mlýny a člověk musí zkusit skoro vše, aby zjistil, co mu nejlíp pomůže, protože každému reaguje psorióza jinak...
Ještě bych doplnila rašlinovou proceduru, která mně pomohla dost, ale bohužel to taky nevyléčí, jenom uleví asi na půl roku. https://www.kapyderm.cz/pro…
Dehtový šampón některým lidem prý pomůže, ale mě těžce vadil ten zápach, takže jsem ho dlouhodobě nevyzkoušela.
Zuzka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Mikulka.
Dobrý den, zkuste se podívat na https://www.atypo-sro.cz/ko… . Tam popisujeme produkt, který absolutně neobsahuje kortikoidy, je lehce nažloutlý, navíc se velmi rychle vsakuje do kůže a tudíž odpadá zbytečné zabalování do obvazů či ušpinění ložního prádla. Jen je potřeba upravit hlavně životosprávu a životní styl - výrazně omezit kouření a alkoholické nápoje. Účinnost je cca 85% s dlouhodobým trváním. Je vhodné i pro malé děti.
Do určité míry vydává každý z nás nějaký „odér“. A postupující věk má na pach řady lidí dost destruktivní účinky (pach stáří). Někteří odborníci tvrdí, že za to může úbytek testosteronu, jiní dávají takzvaný pach staroby do souvislosti s tvorbou kožního mazu. Výraznější zápach může být i příznakem některých patologických stavů. U starších žen je častým problémem inkontinence (samovolný únik) moči, a není-li udržována dostatečná hygiena (inkontinenční vložky a podobně), zanechává moč typický zápach. Dále různé patologie (záněty a jiné) v oblasti dutiny ústní, jícnu či žaludku mohou způsobit zápach, i když tento vychází hlavně z úst. A rovněž některé metabolické odchylky nebo poruchy způsobí nepříjemný zápach, který opět vychází většinou hlavně z úst, ale určité aromatické látky mohou být uvolňovány i pokožkou.
V naší poradně s názvem PARAZIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .
Dobry den,
Rada bych se zeptala, pred tydnem jsem jedla Steak, ktery nebyl propeceny, tedy krvavy Steak. Maso bylo dost prorostle, pri rezani z nej koukalo neco jako nit - chtela jsem se to prohlednout, dotkla jsem se nozem, schovalo se to.jelikoz to nebylo Doma, nemohla jem se nejak rypat v taliri, kdyz jem se zeptala, vyvetleni bylo to je vazivo. byla jem strasne unavena a nechtela jsem se tim dal zabyvat. od toho dne mam ale potize, prvni dny velmi tezky zaludek, od te doby vetry, silny zapach. je mozne ze jem e nakazila nejakym parazitem? co muzu delat?
dekuji
Jana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
S největší pravděpodobností to bylo skutečně vazivo. Parazit nejdříve v těle roste a teprve až po delší době činí potíže. Ve vašem případě doporučuji den dva nejíst žádné maso a nadýmání by mělo zmizet.
Moč je primární metodou vylučování rozpustných odpadních látek tělesného metabolismu, produktů rozkladu odumřelých buněk a krevních částic, přebytečných či nevyužitých minerálií a stopových prvků, hormonů a enzymů, případně přijatých chemických látek a toxinů pro organismus nevhodných z těla. Také tyto chemické složky mohou být detekovány, eventuálně i analyzovány rozborem moči (urinalýzou). Urina obsahuje i různé množství nerozpustných chemických směsí a dosud nerozložených biologických odpadů (například bílkovinných substrátů) z krve, které se mohou více či méně objevovat jako zákal či sediment moči. I když je moč často považována za nečistou, není to pravidlem. V případě ledvinové infekce nebo infekce močového traktu, ale i jiné infekce v organismu může moč obsahovat bakterie či jiné mikroorganismy. Ale obvykle je moč prakticky sterilní, když opouští tělo. Po vyloučení však vzdušné či povrchové mikroorganismy, které moč kontaminují, přemění chemické a biologické složky moči mimo jiné i na látky, které jsou odpovědné za charakteristický pach staré moči, při výraznějších onemocněních i za odpudivý zápach „nemocné“ moči. Značně páchnoucí je například čpavek, který vzniká z močoviny. Výraznější bývá také odér z více koncentrované uriny díky vyššímu příjmu mineralizované potravy či nápojů, zvláště není-li zajištěn současně větší příjem základní tekutiny, tedy čisté vody.
Moč indikuje, jak dobře je tělo zásobeno vodou, jak dobře s ní hospodaří. Dostatečné množství vody v těle se obvykle projevuje jasnou, vodě podobnou močí, zatímco dehydratovaný člověk vylučuje hustší, koncentrovanější, tmavě žlutou až hnědou moč. Tu je někdy vidět například ráno po větší konzumaci alkoholu. Pro rozklad alkoholu a vyloučení jeho složek z organismu je zapotřebí mnoho vody, moč navíc ztmavne větším odpadem rozkladných látek z jater v krvi. I tyto látky ledviny musí částečně vyloučit do moči.
Když si všimnete, že vaše moč změnila barvu nebo má divný zápach, může být příčinou buď něco fádního, například jídlo, které jste měli k večeři (červená řepa nebo chřest), nebo může být tato změna příznakem vážnějšího stavu, například infekce nebo rakoviny. Pokud je vaše moč velmi bledá, znamená to, že jste buď hodně pili, nebo užíváte diuretika, léky, které nutí tělo zbavovat se přebytečné vody. Moč může změnit barvu a odstín, ale to ještě nemusí být nutně důvod k poplachu. Například některé léky mohou změnit barvu moči na zelenou nebo modrou, mrkev obarvuje moč do oranžova, vitamíny mohou dát moči žlutý odstín a dědičné onemocnění zvané porfyrie může zbarvit moč do barvy portského vína. Pokud má tedy vaše moč červený odstín, nepropadejte hned panice. Vždy se nejprve poraďte se svým lékařem o dalším postupu. Výrazně žlutá moč je po vitamínu B-komplex, kde je obsažen vitamín B2 riboflavin. Riboflavin se díky této schopnosti obarvovat na žluto využívá i v potravinářství jako barvivo. Jeho vyšší příjem ve stravě učiní moč neobvykle žlutou.
Ve svém příspěvku LNĚNÉ SEMÍNKO DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.
k lněnému semínku: všimla jsem si v zimě,když jsem nasypala ptáčkům směs ovesných vloček,slunečníkových semem ,pšeničných semen a lněných semínek, ptáci sezobali vše, kromě lněných semínek a tak jsem přemýšlela, zda nejsou také škodlivá, protože jsem užívala lněné semínko proti zácpě (dvě lžičky rozemleté, namleté asi na 3dny a uložené v ledničce,) když jsem nádobku po spotřebování hned neumyla,,zůstal tam zápach po žluklém oleji..Nebo kupovala jsem celozrný chléb , byl velmi chutný čerstvý s lněnými sermínky na povrchu i uvnitř,ale někdy v některých místech při kousnutí bylo cítit plíseň, tak teď už jsem opatrná při jeho kupování . V některém receptu se doporučují jádra meruněk, ty se kdysi přidávaly do meruňkových zavařenin, potom se zavrhovaly- prý pro jejich jedovatost , není tady podobná spojitost se lněnými semínky ?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zápach moči může být způsoben různými příčinami. Jednou z nejčastějších jsou potravinové doplňky, například vitamin B. Pak je to dehydratace a nedostatečný pitný režim, změna stravování (ketodiety, hodně bílkovin), pokud je zápach spíše sirný, může se jednat o onemocnění jater. Jestliže je acetonový, může značit cukrovku, pokud je cítit po amoniaku, pak nadměrnou konzumaci bílkovin. Moč může čpět i po cigaretách nebo jiných vdechovaných aromatických látkách, je třeba zhodnotit i její barvu a hustotu. V krajním řešení se může jednat o onemocnění ledvin nebo močových cest a močového měchýře. Vhodné je však v tomto případě chemické vyšetření u praktického lékaře. Po užívání některých léků moč zapáchá ještě několik dní až týdnů podle toho, kdy se v těle rozloží a plně vyloučí metabolity dané užívané látky.
Kyselý tělesný pach, který nejspíše vnímáte každé ráno, může být důsledkem bakterií a potu. Každý má bakterie, které se vyskytují na kůži. Když tyto bakterie přijdou do kontaktu s potem, tak se mohou porušit. V průběhu tohoto procesu vzniká tělesný zápach, který může mít i kyselý odér. Zabránit kyselému pachu můžete tak, že snížíte teplotu v ložnici nebo redukujete své přikrývky. Noční pocení a následný tělní zápach může vznikat z vysoké tělesné teploty, kterou způsobuje vysoká teplota v místnosti a příliš mnoho přikrývek. Proti kyselému pachu taktéž můžete změnit oblečení na spaní, dobré jsou prodyšné tkaniny, jako je bavlna nebo hedvábí. Sprchování před spaním nebo použití deodorantu a antiperspirantu, také může pomoci snížit tělesný zápach vzniklý během noci.