Téma

MOHU ZAMRAZIT NASTROUHANÝ KREN


MOHU ZAMRAZIT NASTROUHANÝ KREN je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Pojem zvětšený žlučník je velmi široký. Mohlo by se jednat o zánět, žlučníkové kameny, obstrukce vývodných žlučových cest a podobně. Potíže se žlučníkem postihují velkou část populace. Mezi onemocnění žlučníku patří dyskineze žlučových cest, cholestáza, cholelitiáza, choledocholitiáza, zánět žlučníku a žlučových cest, nádory žlučníku a žlučových cest.


Křen na žlučník

Křen povzbuzuje trávení. Můžete použít:

Křenové víno na rozpuštění žlučníkových kamenů

Do litrové lahve vložíme do pětiny výšky najemno nastrouhaný křen a zalijeme jej kvalitním červeným vínem, nejlépe v bio kvalitě. Křen musí být ponořený. Vše necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Nesmíme zapomenout 2× denně důkladně protřepat. Po uplynutí této doby směs přecedíme, nalijeme do čisté skleněné nádoby a uschováváme v temnu a chladnu. Tento přípravek se užívá 3× denně 1 čajová lžička po dobu 30 dnů.

Obklad pro povzbuzení jaterní činnosti

Na oblast jater si 10 dní po sobě přikládáme obklad z ½ kostky tučného tvarohu, 3 lžic nastrouhaného křenu a 1 nasekané cibule.

Nápoj pro dobré trávení

Jestliže nás přepadnou trávicí potíže, můžeme si pomoci uklidňujícím nápojem. Pro jeho přípravu potřebujeme ¼ litru teplého mléka (můžeme použít i rostlinné – sójové, rýžové, ovesné), do kterého nastrouháme asi 1,5 centimetru dlouhý kousek kořene křenu. Nápoj se popíjí po douškách.

Zdroj: článek Zvětšený žlučník

Příběh

Ve svém příspěvku ARTRÓZA PALCE U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Rozhodně studené a mazat 3-4krát denně protizanetlivou mastí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Dobrý den,také mám artrozu 3stupne na palci na levé noze,pan doktor mi říkal,že to mám od dny,a že mě čeká oprace,v dubnu jsem dostal dotoho kloubu antibaktetialni zánět,prostě hodně sem ten kloub namohl,zak mě dal opich a ještě nejakou látku tam pichnu,upřímně řečeno bolelo to strašně,ale druhý den v uvozovkách bylo po bolesti,půl roku sem měl da se říct úplný pokoj,v září to samí,muj lékař mi dal inijekci proti bolesti a diklofenak a mast dolgit,ale jesli můžu poradit,daval sem si nato nastrouhaný brambor nato igelit a z lehka ovázal gazou pres noc to opravdu bolest srazí

Zdroj: příběh Artróza palce u nohy

Co pomáhá na bolest zubů

Pokud nemůžete ihned navštívit lékaře nebo nechcete brát prášky na bolest, můžete vyzkoušet některou z níže uvedených rad na nesnesitelnou bolest zubů.

Pomoci mohou teplé či chladivé obklady a doporučuje se vyhýbat se tělesné námaze i pobytu na slunci.

Také pomáhá šalvěj, kterou můžete použít čerstvou i sušenou, případně šalvějovou esenci ve formě kapek. K výplachům ústní dutiny se používá vlažný roztok.

Vyzkoušenou bylinou tišící bolest zubů je heřmánek, který můžete použít ve formě odvaru na výplachy úst. Heřmánkovým extraktem naloženým v lihu pak můžete přímo potírat bolestivé místo nebo ho po zředění kloktat.

Dobře známé jsou léčivé účinky čerstvého zázvoru, který je nejlepší kousat, pokud vám to bolest dovolí.

Ke zmírnění bolesti můžete použít také čerstvě nastrouhaný křen položený přímo na zub. Další možností je zalít nastrouhaný křen octem, nechat odstát a po scezení potírat postižené místo.

Odvary z bylinek (šalvěj, jitrocel, heřmánek) – jednoduchá příprava a je jedno, zda máte listy rostlin čerstvé, nebo usušené. Vložte části rostlin do horké vody a louhujte 10–15 minut. Účinné látky se uvolní a odvar bude hotový. Napijte se odvaru a promývejte jím celá ústa. Případně kloktejte a poté vyplivněte.

Domácí pálenka – tento způsob asi potěší mnohé, ale nezapomínejte: všeho s mírou. První možnost je jen propláchnutí úst domácí pálenkou a alkohol následně vyplivnout nebo spolknout. Druhá možnost je namočit do alkoholu vatovou tyčinku do uší a potírat jí postižené místo v ústech. Pouze pokud alkohol i spolknete, k zubaři pak raději jeďte taxíkem.

Alpa – pokud ji máte doma, tak můžete zkusit podobně jako při domácí pálence, vytírat bolestivé místo namočené na vatové tyčince.

Žvýkání hřebíčku – hřebíček je voňavé koření, které má silný dezinfekční účinek. Pomůže tlumit bolest, ničí infekce a příjemně voní. Hřebíček můžete buď žvýkat, nebo si připravit odvar, kterým proplachujte ústní dutinu.

Studené obklady – kostky ledu vložte do ručníku a přikládejte na bolestivou stranu. Nebo cucejte kostky ledu v ústech, ale pouze pokud nejsou zuby citlivé na chlad. Chlad pomůže částečně znecitlivět bolestivé místo.

Pokud vás bolest zaskočí náhle, můžete využít prášky na bolest zubů z řad volně prodejných analgetik, které vám do půl hodiny uleví. Pokud vás ale bolest neopouští již několik dní, vyhledejte co nejdříve pomoc odborníka.

Zdroj: článek Babské rady na bolest zubů

Příběh

Ve svém příspěvku WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý večer, chci se zeptat, zda při užívání warfarinu mohu jíst rajskou omáčku.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloslava obratilova.

mam dotaz mohu pri tomto leku jist zavarene okurky kure v nemocnici me ho dal a v tabulce je jako nevhodne mohu kren jatrovou pastiku tvaruzky a prosim kterou zeleninu mohu

Zdroj: příběh Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Domácí recepty na ucpaný nos

  • Křen. Zkuste ucpané dýchací cesty uvolnit tím, že sníte lžičku nastrouhaného křenu. Má totiž pořádnou sílu. Podobný účinek má i nastrouhaný zázvorový oddenek. Křen i zázvor ovšem užívejte po jídle, abyste si nepodráždili žaludek.
  • Zázvorový čaj. Zázvorový čaj si připravíte buď ze sáčku, nebo ze strouhaného čerstvého zázvoru. Zázvor brání vzniku látek, které způsobují neprůchodnost průdušek, a navíc obsahuje sloučeninu gingerol potlačující kašel.
  • Chilli. Do jídel si přisypte chilli nebo jiné pálivé přísady. Přidáte-li je do jakéhokoli vhodného pokrmu, okamžitě se vám bude snadněji dýchat.
  • Zábal z hořčice. Tři lžíce hořčičných semen rozemelte na prášek, smíchejte se šálkem mouky a s vodou, aby vznikla pasta. Hrudník si natřete vazelínou nebo mastným krémem a poté naneste hořčičnou pastu. Pronikavé aroma přispěje k uvolnění dutin, teplo povzbudí krevní oběh a uvolní hlen. Zábal nechte působit maximálně 15 minut.
  • Posílení imunity. Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi. Med obsahuje obrovské množství železa a vitamínů a posiluje bílé krvinky v jejich boji s infekcemi. Podobně působí i česnek. Allicin v něm obsažený blokuje enzymy, které virům, bakteriím i plísním dodávají schopnost napadat a poškozovat tkáně. Denně proto snězte jeden rozmačkaný stroužek.
  • Výplach solným roztokem. Dokonce i lékaři ORL doporučují při nachlazení provádět každé ráno proplachování nosu mírně slanou vlažnou vodou. Malou sklenku s osolenou vodou přiložíte k nosu. Jednu nosní dírku stiskněte a druhou dírkou pomalu vtáhněte slanou vodu. Pak ji ústy vyplivněte. Takto proplachovat nos můžete i preventivně. Bakterie totiž nemají rády slanější prostředí, než je to původní na sliznici.
  • Na noc si navlékněte mokré ponožky. Je to jeden z uznávaných alternativních postupů, jak srazit horečku a uvolnit ucpané dýchací cesty. Tím, že se krev stáhne do chodidel, dojde k povzbuzení celkového krevního oběhu. (Krev stagnuje na nejméně průchodných místech.) Chodidla si nejprve nahřejte v horké lázni. Pár tenkých bavlněných ponožek namočte do studené vody, vyždímejte je a natáhněte si je, až si půjdete lehnout. Přes mokré ponožky si oblečte ještě suché vlněné ponožky. Tuto metodu nepoužívejte, pokud spíte v chladné místnosti.
  • Užitečným pomocníkem je horká koupel. Stačí si jen napustit vanu, ale výraznějšího efektu dosáhneme, když do ní ještě přikápneme trošku aromatických silic (jehličnany, eukalyptus, tea tree atd.), nebo i stačí trocha mořské soli. Pozor, pokud vás trápí horečky, tak tuto metodu raději nepoužívejme, protože oslabíme vlastní organismus.
  • Horká voda je přímo spojená s&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na ucpaný nos

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KŘEN SMÍ SE JÍST SPOLEČNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA.

Užívám 15 roků Warfarin, současné době buď s výsledkem hodně rozředěná krev nebo naopak zase jenom 1,8 QICK. došlo u mě i ke kolapsu při nízké hodnotě.
Teď jsem měla chřipku a mám stále ucpaný nos, dočetla jsem se že pomůže křen s citronem. Mohu ho s Warfarinem užívat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, křen s citrónem můžete. Křenu totiž sníte jen malé množství a díky tomu nemůže nijak ovlivnit účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a křen smí se jíst společně

Babské rady na rýmu

Při rýmě proměňte svou koupelnu na domácí lázně. Zavřete se a pořádně utěsněte škvíru mezi dveřmi a prahem, případně další díry, jimiž by mohl unikat teplý vzduch. Napusťte si horkou vanu, do vody přidejte pár kapek aromatického oleje, nasypte sůl či vonné květy a ponořte se. Zkuste vydržet co nejdéle – minimálně do doby, než teplota vody klesne. Teplá koupel a vonná pára vám mohou znatelně ulevit.

Některé rady doporučují na rýmu i křen. Strouhali jste někdy křen k domácí klobásce nebo párku? Pak víte, že vás to stálo několik slz. Kromě toho se vám s největší pravděpodobností spustila také rýma. A právě účinků, které křen má, můžete využít při léčbě počínající rýmy. Křen si poctivě nastrouhejte a smíchejte jej se 2 lžičkami medu. Vyrobenou medicínu užívejte 3x denně po jedné čajové lžičce.

Také eukalyptus ví, jak na rýmu. Olej si můžete nakapat například do aromalampy nebo teplé koupele. Výsledky se dostaví během několika mála minut.

Mezi nejstarší recepty, jak na rýmu, patří asi ty s cibulí a česnekem. K posteli si připravte talířek s rozkrojenou cibulí a rozmačkaný česnek. Silice a éterické oleje obsažené v česneku a cibuli pročišťují nos a mají mírně dezinfekční účinky. Kromě toho fungují jako přírodní antibiotika.

Jiní proti rýmě doporučují solný roztok. Pro jeho aplikování potřebujete menší skleničku, lžičku soli a vodu. Sůl s vodou pořádně promíchejte a výsledný roztok se pokuste vdechnout nosem. Pokud se vám to nedaří, naplňte roztokem lahvičku od klasických nosních kapek a aplikujte dle potřeby.

Zdroj: článek Inhalace při rýmě

Makrobiotické recepty

Moučník

Ingredience: 3 hrnky žitné mouky, 0,5 hrnku oleje, 1–1,5 hrnku vody (podle toho, jak mouka saje, raději přidávat postupně, těsto nesmí být ani husté, ani řídké, spíš takové mazlavé), půl prášku do pečiva (vinný kámen), 3 lžíce perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 1 dl jablečného koncentrátu nebo 2–3 jablíčka nastrouhat najemno, slad, rozinky nebo fíky, oříšky, špetka soli

Postup: Smícháme všechny uvedené ingredience a pečeme ve vyhřáté troubě na olejem vymazané a kokosem vysypané formě asi 45 minut při 180 °C. Těsto musí být suché, když do něj píchneme špejlí. Vystydlý moučník namažeme jablko-hruškovými povidly, můžeme polít makrobiotickou čokoládou a posypat kokosem.

Zelňačka

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Orestujeme na sezamovém oleji. Přidáme kysané zelí, které nakrájíme na menší kousky, kedlubnu (místo brambor) nakrájenou na kostičky, bobkový list, sůl a kmín. Pokud nemáme kedlubnu, můžeme použít batáty. Vaříme doměkka. Zahustíme maizenou rozmíchanou v trošce sójové smetany. Pokud se zdá polévka málo kyselá, dochutíme umeoctem. Na talíři ozdobíme nakrájenou petrželkou.

Pickles

Postup: Kysané zelí překrájíme na menší kousky, přidáme nastrouhané jablko, křen a mrkev. Promícháme a chvíli zatížíme.

Azuki fazole

Postup: Fazole azuki namočíme nejlépe přes noc. Vaříme ve vodě s řasou Kombu a stopkami z celeru asi 1 hodinu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci ji orestujeme na sezamovém oleji, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a vlijeme uvařené fazolky. Osolíme. Chvíli ještě povaříme. Celerový kořen oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Prudce osmažíme ve větší vrstvě oleje. Scedíme a vmícháme do fazolek. Hotové fazolky zdobíme najemno nakrájeným pórkem.

Cizrna v dýňové omáčce

Postup: Cizrnu nebo římský hrách propláchneme a namočíme přes noc. Druhý den vodu slijeme a dáme novou. Přivedeme k varu, posbíráme pěnu, přidáme řasu Kombu a vaříme doměkka buď v tlakovém hrnci 30 minut, nebo v normálním hrnci 1 hodinu. Pokud se voda vyvařuje, přidáváme během varu vždy studenou. Zase přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až je cizrna měkká a lehce stravitelná. Řasu Kombu nakrájíme na malé kousíčky a přidáme zpět k cizrně. Potom vše vložíme do dýňové omáčky, dochutíme a necháme prolnout chutě. V hrnci osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli a přidáme nakrájenou dýni. Povaříme doměkka. Přidáme 2 lžičky sezamového másla Tahini, umeocet nebo šťávu z kysaného zelí, sójovou omáčku a vše rozmixujeme. Poté omáčku smícháme s uvařenou cizrnou. Ozdobit můžeme čerstvou petrželkou.

Rýže

Postup: Rýži natural propl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Info o makrobiotice

Příběh

Ve svém příspěvku BARVENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LUCIE.

Měla jsem světlé melíry ve světle hnědých vlasech už několik let a chtěla jsem změnu, tak jsem si dala na hlavu barvu=stříbřitě plavý a dopadlo to tak, že vypadám jako kuře s býlími prameny. A také my vypadalo dost vlasú. Poradíte jestli si mohu obarvit vlasy znovu a jestli mohu použít tmavší barvu.A za jak dlouho se po prvním barvení mohu obarvit znovu. DEKUJU

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Ahoj LUCIE, přesně vím, co teď prožíváš, protože něco podobného se stalo i mě a určitě i stovkám dalších experimentátorek. V tuto chvíli určitě další amoniakovou barvu nepoužívej, protože by sis akorát udělala na hlavě chemlon a to určitě nechceš. Doporučuju pro ztmavení odstínu použít hnědou přírodní bravu od Henny. Zde jsou použité přírodní rostlinné pigmenty, které se sice během měsíce vymyjí, ale zase je možné barvení Hennou použít opakovaně. Nezapoměň také na nějakou masku na vlasy, kterou si aplikuj 2x týdně, pokud máš hodně suché vlasy, tak zařaď i masku z olivového oleje a žloutku, kterou najdeš na tomto webu.

Zdroj: příběh BARVENI

Zadní rýma – babské rady

Nemusíte utrácet za drahé nosní kapky v lékárně, když vám nejde se vysmrkat. Stačí si kleknout do vany na všechny čtyři a lokty položit na dno do hodně teplé vody s přísadou soli (asi 1/2 kg na 20 litrů vody). Stále si připouštějte horkou vodu a odpouštějte vlažnou tak, aby byly kotníky a lokty ponořené. Takto vydržte alespoň půl hodiny v co nejteplejší vodě, potom se utřete a rychle si lehněte pod peřinu. Jestliže se vám nespustí rýma do jedné hodiny, postup opakujte.

Nebo si při zadní rýmě připravte dva větší kbelíky – do jednoho dejte studenou a do druhého hodně horkou vodu. Střídavě ponořujte do vody ruce až po lokty (stačí dvě minuty do studené a dvě minuty do teplé vody). Opakujte pětkrát až desetkrát. Poté se ihned zabalte do teplé deky nebo zalehněte do postele. Po dvou dnech se vám krásně spustí rýma a nemusíte na nepříjemné punkce.

Na zadní rýmu platí prý také jako podpůrný lék křen. Nastrouhaný křen smíchejte s medem v poměru 1 : 1 a užívejte třikrát denně.

Bylinky

Poměrně novou bylinkou v ČR na boj s rýmou je takzvaný rýmovník. Lístky rýmovníku se rozemnou a vloží do nosu, kde působí léčebné látky této rostliny. Menším dětem stačí čichat k rozmělněnému lístku rýmovníku. Dá se z něj uvařit i vynikající čaj. Jen pozor, má uspávací účinky.

Homeopatika

Mnoha lidem se při rýmě osvědčila homeopatika. Při prvních příznacích rýmy (pálení nosohltanu a čípku) se doporučuje začít každou hodinu cucat tabletku Coryzalia – maximálně osm tabletek denně. Během léčby postupně prodlužujte intervaly podávání a snižujte denní dávku až do úplného vyléčení. Toto homeopatikum již bývá běžně dostupné ve většině lékáren.

Sirup na zadní rýmu

Na zadní rýmu je možné použít Nasivin Sinus sirup. Tento sirup obsahuje výtažky ze šesti bylin, které pomáhají uvolnit nosní dutinu a rozpouštět hleny. Používá se při rýmě a nachlazení.

Ve 100 g sirupu je obsažena bylinná směs 9,38 g (zahuštěný extrakt, sušina 15 %): bez černý – květ 17,74 %, hořec žlutý – kořen 1,26 %, jitrocel kopinatý – list 35,57 %, prvosenka jarní – květ 17,74 %, tymián obecný – nať 17,74 % a lékořice lysá – kořen 9,95 %.

1 lžička sirupu obsahuje 3,25 g cukru.

Děti od 3 do 6 let mohou užívat 1/2 lžičky 2x denně. Dospělí a děti od 6 let 1 lžičku 2x denně. Sirup není určen pro děti do 3 let.

Zdroj: článek Zaražená rýma v hlavě

Příběh

Ve svém příspěvku DIETA PŘI POUŽÍVÁNÍ LÉKU WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

nasidili mi WARFARIN ORION a tak tápu co mohu jíst a co né,má někdo skušenosti s potravinami,které mohu,musí být kořenová zelenina vařená? Co třeba maso,párky,salámi,olomoucké tvarůžky adt,jaké léky mohu používat léky na klouby Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Láďa.

Prosím o radu co lze konzumovat včetně ovoce a zeleniny a jiné potravy.Děkuji předem za radu a doporučeni.

Zdroj: příběh Dieta při používání léku warfarin

Recepty

Falešný bramborový salát

Ingredience:

  • 3 dl sterilizovaných okurek,
  • 3 dl sterilizované mrkve s hráškem,
  • 1 cibule,
  • ¼ většího celeru,
  • 4 natvrdo vařená vajíčka,
  • 1 jogurt,
  • 1 zakysaná smetana,
  • sůl, pepř, popřípadě citron a med

Postup:

Cibuli nakrájejte na proužky a spolu s kolečky nakrájených sterilovaných okurek krátce povařte ve vroucí vodě. Sceďte, dejte do misky a přidejte scezenou mrkev s hráškem, uvařený a nahrubo nastrouhaný celer, osolte, opepřete, vmíchejte na kostičky nakrájená vajíčka, jogurt a smetanu. Podle chuti můžete přidat i trochu citronové šťávy a med.

Tento salát je chuťově adekvátní náhradou klasického bramborového salátu a ještě ke všemu je zdravý.

Ryba

Ingredience:

  • Kousky kapra nebo tresky,
  • mleté vlašské ořechy nebo mleté mandle,
  • vajíčko,
  • sůl, pepř,
  • sladká mletá červená paprika
  • stroužek česneku

Postup:

Z ořechů, mletého pepře, soli a papriky si připravte směs. Vajíčko osolte, přidejte prolisovaný česnek a rozšlehejte. Kousky ryby namočte ve vaječné směsi a obalte ve směsi z ořechů. Na rozehřátém oleji osmažte. Porce vysušte na ubrousku.

Zelňačka

Ingredience:

  • 1 velký kedluben,
  • 1 petržel,
  • 1 středně velká cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 3 bobkové listy,
  • sušené mleté hříbky a sušené hříbky,
  • sůl, pepř,
  • olej,
  • 700 ml vody,
  • šťáva z poloviny citronu

Postup:

Na osolený olej, což je specialita Mačingové, přidejte cibuli nakrájenou na tenké proužky, česnek, směs hříbků a pepř (v mixéru nebo kávovém mlýnku najemno pomelte sušené hříbky s celým černým pepřem). Přidejte na hrubém struhadle nastrouhaný kedluben a petržel a chvíli restujte. Poté přilijte vodu, přidejte tři bobkové listy a povařte. Po uvaření vyjměte bobkové listy, zeleninu rozmixujte na hladkou hmotu a přidejte šťávu z citronu. Před podáváním polévku ozdobte nasekanou petrželovou natí a přidejte uvařené nasušené hříbky, které jste si uvařili ve vedlejším hrnci v osolené vodě.

Zeleninová příloha

Ingredience:

  • čerstvé mladé lístky z červené řepy,
  • česnek,
  • vlašské ořechy nebo mandle,
  • mrkev,
  • sůl,
  • olej

Postup:

Svazek nakrájených listů z červené řepy osmažte na osoleném oleji, přidejte na plátky nakrájený česnek. Podlijte vodou a duste cca 15 minut. Nechte vychladnout a přidejte mleté vlašské ořechy nebo mandle. Na závěr můžete pokrm ozdobit nakrájenou mrkví.

Maková buchta

Ingredience:

  • 1,5 hrnku žitné nebo špaldové mouky,
  • 0,5 hrn

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Antónia Mačingová – Zhubněte jednou provždy 2

Příběh

Ve svém příspěvku TROMBÓZA DOLNÍCH KONČETIN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav skopal.

dobry den,prosim o radu jedeme na termalni koupaliste mohu mohu do vody,ktera ma 34st.a treba to stridat a jak dlouho mohu setrvat dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Dobrý den, prosím o radu jedeme na termální koupaliště mohu do vody, která má 34st.a třeba to střídat a jak dlouho mohu setrvat.
Děkuji.

Zdroj: příběh Trombóza dolních končetin příznaky

Recepty na sobotu

Lívanečky s marmeládou

Ingredience: 1 vejce, 30 g kokosové mouky, 50 ml mléka, 1 lžička přepuštěného másla na opékání, 100 g tvarohu, domácí marmeláda

Postup: Z bílků vyšleháme sníh, žloutek rozmícháme s mlékem. Do směsi přimícháme kokosovou mouku a poté opatrně zašleháme sníh. Tvoříme lívanečky, které opékáme na přepuštěném másle. Podáváme potřené tvarohem a domácí marmeládou.

Kuře na kari s bramborem

Ingredience: 1 celé kuře, sůl, 40 g sádla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce rajského protlaku, 300 g brambor, 2 ks nového koření, 1 ks muškátového oříšku (nastrouhaný), mletý pepř, 1 lžíce kari, vepřový vývar, 2 dl smetany

Postup: Očištěné a omyté kuře nakrájíme na menší kousky, osolíme a opečeme na rozehřátém sádle. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, utřený česnek a opečeme. Potom přidáme rajčatový protlak, očištěné a na plátky nakrájené brambory, celé nové koření, nastrouhaný muškátový oříšek, mletý pepř a kari, podlijeme vývarem a přiklopené dusíme doměkka. Nakonec přimícháme smetanu.

Muffiny naslano

Ingredience: 2 vejce, mozzarella, šunka, růžičky brokolice, sůl, pepř

Postup: Rozšleháme vejce, na malé kostičky pokrájíme mozzarellu, šunku a brokolici. Osolíme, opepříme a vzniklou směs nalijeme do formiček. Pečeme cca 15 minut. Podáváme s okurkovým salátem.

Zdroj: článek Dieta při Warfarinu

Jak extrahovat gel z listu Aloe

Můžete zpracovat buď celý list najednou nebo jen uříznout 1 malou část listu a použít pokaždé, když je třeba. Pokud chcete z listu dostat gel a uložit si ho, tak list rozřízněte na několik špalíčků velkých asi 6 cm. Je to nejjednodušší způsob, jak extrahovat maximum gelu. Přidejte je do velké mísy s vodou a nechte 1 až 2 minuty odpočívat. Jakmile je aloin vypuštěn do vody, vyndejte je a znovu dejte do misky naplněné čerstvou vodou a znovu je opláchněte a vyjměte z vody.

Každý kus listu otřete kuchyňskou utěrkou do sucha. Položte naplocho na prkénko. Ostrým nožem odstraňte ostnaté / trnité okraje listu.

Extrahujte gel

Ze všech stran okrájejte vrchní zelenou kůru listu. Vložte nůž několik milimetrů pod slupku a přejeďte nožem po celé délce. Ujistěte se, že jste odstranili i kousek vnitřní bílé vrstvy a všechnu vnější zelenou vrstvu.

Pokud používáte velmi mladý list, je dobré ho vydlabat lžící.

Ve finále budete mít bloky průhledné dužiny Aloe Vera naplněné gelem. Ujistěte se, že v čiré dužině nezůstal žádný žlutý latex nebo zelená kůra. Pokud nějaké najdete, jemně je seškrábněte malým nožíkem.

Vše musí být křišťálově čisté.

Tímto způsobem vyfiletujte gel z Aloe ze všech šesticentimetrových kousků a opláchněte je v misce s čistou vodou. Zcela sceďte a osušte utěrkou.

Gel z Aloe Vera můžete uchovat buď tak, že ho vložíte do sterilní zavařovací sklenice a uzavřené dáte do lednice. Také ho můžete zamrazit ve formičkách na led na jednotlivé mražené porce. Někteří lidé si gel namočí do medu, který slouží jako konzervant či ho zasypou kyselinou askorbovou (vitamín C) pro prodloužení nezávadného uchování.

Zdroj: článek Domácí recept na nápoj z aloe vera

Příběh

Ve svém příspěvku NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Taťána Kopčilová.

Při zvýšeném množství kyseliny močové v krvi je možné konzumovat drubeží maso Kuře, slepici, krůtí maso/ králičí maso

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena Mazancova.

Jake mado mohu jist a mohu sunku 92%

Zdroj: příběh Kuskus obsah purinů

Jak na pěstování šalvěje

Šalvěj není náročná bylina, dobře se jí daří i v suchých a na živiny chudých půdách. Potřebuje suché, chráněné a velmi slunné stanoviště. Nejlépe se jí daří v lehkých, kyprých, dobře propustných, hlinitopísčitých půdách. Co se týče pěstování šalvěje, konce výhonků často zaštipujeme, abychom podpořili keřovitý růst rostliny. Při odkvětu je dobré květy ostříhat, aby se rostlina nevysilovala tvorbou semen. Jestliže listy šalvěje žloutnou, značí to, že rostlina nemá dostatek místa pro kořeny. Šalvěj špatně snáší mrazy, proto je vhodné ji na zimu přikrýt chvojím. Pěstujeme-li ji v květináči, dbáme na to, aby měla dostatek světla. Trs má životnost zhruba 5 let, pak se doporučuje výhonky vyměnit. Od května do července sklízíme lístky a nať. Čerstvé listy šalvěje můžeme sklízet kdykoliv, nejlepší ale je sbírat lístky šalvěje během slunečných a suchých dní v poledne, těsně před rozkvětem. Právě v tuto dobu totiž obsahují nejvíce éterických olejů. Celou nať sklízíme dvakrát do roka, kdy ji uřízneme 10 cm nad zemí. Listy sušíme (ideálně při teplotě do 30 až 35 °C). Sušené šalvějové lístky jsou šedozelené, plstnaté a budí dojem, že se ,,lepí“ k sobě. Jejich chuť je příjemně aromatická, výrazná a nahořklá a stahující. Šalvěj lze i zamrazit (např. v mikrotenovém sáčku) či konzervovat v oleji nebo octu.

Zdroj: článek Všechno možné o šalvěji

Příběh

Ve svém příspěvku NECITLIVOST RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den je mi 22a zacala me z necitlivet ruka trva to tk dva dny a nevim jestli bych stym mela jit doktorce jinak kdyz si do ty ruky pichnu tak to citim ale citim to tk ze ta ruka je takova u navena .. Dekuji za odpoved..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Dobrý den,
pravou ruku mám již po operaci- měla jsem dost potíží ... Proto když mě začala bolet levá ruka, tak jsem začala užívat strouhaný křen zalitý červeným vínem (3x denně kávovou, později polévkovou lžíci pomohlo mě to.)Radím, zkuste to taky. Je to rada z internetu.

Zdroj: příběh Necitlivost ruky

Skladování

Při nákupu vybírejte takové kousky, které jsou zakončené neovadlými a svěže zbarvenými listy. O řapíkatý celer není nouze, k dostání je téměř po celý rok, ale samozřejmě svoji plnou chuť rozvine nejvíce v letních měsících. Když ho zabalíte do lehce vlhké utěrky, vydrží v lednici i dva týdny. Můžete z něj potom podle libosti odlamovat potřebné řapíky. Výtečný je i mražený. Jak zmrazit řapíkatý celer? Jednoduše jej oblanšírovat a zamrazit, ale pak se hodí jen pro tepelnou úpravu.

Zdroj: článek Řapíkatý celer

Poradna

V naší poradně s názvem BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Vacek.

Nikde nemohu dohledat, kolik vitaminu K obsahuje králičí maso, zvěřina (prase divoké, srnčí, zajíc) a křen, tedy netuším, nakolik konzumace těchto potravin ovlivní léčbu Warfarinem. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jako muž užívající Warfarin máte stanoven limit pro denní příjem vitamínu K na úrovni 120 mikrogramů. Maso obecně patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K, takže se prakticky nemusíte vůbec hlídat v množství, které sníte. To samé platí i o křenu, který má také nízký obsah vitamínu K a navíc ho používáte jen v malém množství k dochucení. Zde je konkrétní výčet vámi zmíněných zdrojů masa:
1/2 kg vařeného králičího masa bez kostí = 5 mcg vitamínu K.
Maso z divokého prasete = 0 mcg vitamínu K.
1/2 kg srnčího masa = 1 mcg vitamínu K.
1/2 kg zaječího masa = 5 mcg vitamínu K.
Lžíce nastrouhaného křenu = 0,2 mcg vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a medvědí česnek

Uchování česneku v mrazáku

Postup: Stroužky úplně neolupujte, nechte jim „noční košilku“. Takto ošetřený česnek dejte do mističek na mrazák. Kupodivu nechutná špatně. Zamrazený česnek je ideální na namazání topinek. Používat se dá ale i všude tam, kde má být drcený, protože si uchovává svoji sílu. Rozmrzne okamžitě, stačí stroužek pár vteřin tisknout v dlani.

Také lze zamrazit česnek už utřený se solí. Sůl způsobí, že směs úplně nezmrzne a dá se pak pěkně nabírat.

Zdroj: článek Uchování česneku

Poradna

V naší poradně s názvem DNA A VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Charvátova.

Prosím můžu s nemocí DNA jist KUSKUS,Červenou řepu,Křen,cibuli a česnek?Děkuji za odpověď zdraví Renáta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I když máte dnu, tak můžete jíst co chcete, jen některé věci smíte jenom po troškách. Důležité je hlídat si obsah purinů v potravinách. Obvykle, co má mnoho bílkovin, bude mít i vysoké puriny.
Kuskus, křen, cibule a česnek mají jen málo purinů, takže je můžete jíst dle libosti bez omezení.

Červená řepa sice obsahuje jen malé množství purinů, ale má v sobě oxaláty, které podporují vznik ledvinových kamenů. Dna také podporuje vznik ledvinových kamenů. U červené řepy je tedy třeba hlídat její množství, které by nemělo překročit v průměru půl hrnku nakrájené řepy denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna a vyrážka

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová


mohu v přechodu otěhotnět
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
mohu zeleninu na leky stacyl
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>