Téma

MUŠLE


Příčiny

Těžké alergické reakce projevující se otokem rtů mohou být způsobeny mnoha spouštěči. Nejčastějšími alergeny jsou:

  • mušle;
  • pyly;
  • včelí bodnutí;
  • ořechy;
  • příměsi do potravin;
  • barviva, zejména jódová, která se používají při rentgenu nebo zobrazovacích vyšetřeních;
  • léky proti bolesti (penicilin);
  • transfuzní reakce.

Zdroj: článek Otok rtu

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Piše Milan.

Mám dnu.Mám rád ostrá jídla-mexická.Dále hodně kyselá,více octu.Např.utopence,nebo zavináče.Vadí ocet v jídle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ocet při dně nevadí a podle některých odborníků je dokonce prospěšný při snižování kyseliny močové, což je původce dny. Problém bude až v tom, co je do octa naloženo. Máte-li dnu, musíte omezit příjem masa a některých potravin. Mexická kuchyně je úžasná, ale je často plná mletého masa a fazolí a to prostě při dně nemůžete jíst ve velkém množství. Máte-li rád ostré, zkuste se orientovat raději na asijskou kuchyni. Ta nabízí mnoho chutných pokrmů založených jen na zelenině a tím i prospěšných pro nemocné dnou.

Při rozhodování o tom, co jíst a co ne, je dobré vědět, že to nesmí být kakao, alkohol a pivo, potom játra, brzlík a mozek, dále pak to nesmí být ani ančovičky, treska, sleď, makrela, mušle, sardinky, pstruh, krab, humr, ústřice a krevety. Z masa pak vyloučit slaninu, krůtí maso, telecí maso a zvěřinu. Ze zeleniny nejíst chřest, fazole, houby, hrášek a špenát. Ostatní můžete jíst podle libosti s tím, že pokrm s malou přítomností masa bude jen jednou za dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při dně

Nevhodné potraviny ve výživě

Kuřata, rajčata, vepřové a kuřecí maso, mušle, kraby, mořské plody, pšenice – lepek, výhonky mungo, políček, artyčoky, ředkvičky, ředkve, karambola, granátová jablka, sezamová semena, čočka, kukuřice, burské oříšky, pohanka.

Zdroj: článek Hubnutí pro lidi s krevní skupinou B

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Chcela by som vedieť presne, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nevhodné pri zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro snížení kyseliny močové se vyhněte těmto potravinám:
- Pivní a obilné alkoholické nápoje (jako je pivo, vodka a whisky);
- Maso, jehněčí a vepřové maso;
- Vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a maso ze žláz, jako je brzlík nebo slinivka břišní;
- Mořské plody, zejména měkkýši, jako jsou krevety, humři, mušle, ančovičky a sardinky;
- Výrobky s vysokým obsahem fruktózy, jako je limonáda a některé džusy, cereálie, zmrzlina, cukrovinky a rychlé občerstvení.

Nejlepší potraviny pro dietu u dny:
- Nízkotučné mléčné výrobky, jako jsou jogurty a odstředěné mléko;
- Čerstvé ovoce a zelenina;
- Ořechy, arašídové máslo a různá semínka;
- Kvalitní tuk a olej;
- Brambory, rýže, chléb a těstoviny;
- Vejce (s mírou);
- Maso, jako je ryba, kuře a červené maso, je dobré s mírou (kolem 120 až 160 gramů denně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nemoc dna a zakázané potraviny

Bodová dieta recepty

SNÍDANĚ: 2–3 plátky knäckebrotu, na něj namazáno cokoli (Rama, plátkovaný sýr, mazací sýr, lučina, pomazánkové máslo aj., prostě vše, co jste zvyklí mazat na chleba).

SVAČINA: Banán, jogurt (můžete i nízkotučný), vločky do bílého jogurtu s medem, jablko atd.

OBĚD: Bez polévky. Bílé maso s rýží nebo těstovinami. Krůtí maso je výtečné a nahradí vepřové.

SVAČINA: Zelenina, můžete chroupat mrkev, dát si okurkový salát s jogurtem, směs čerstvé zeleniny, kterou najdete doma – pokrájená a posypaná tvrdým sýrem anebo zalitá jogurtem.

Večeře: Kysané zelí, celozrnný rohlík, slunečnicový chleba, doma upečený nebo jiný, salátek.

Pangasius s cuketou a žampiony

Ingredience: pangasius, cuketa, žampiony, česnek, koření na ryby, citron

Příprava: Pangasia pokapeme citronem, necháme chvilku uležet, posypeme kořením na ryby. Plátky opečeme na polévkové lžíci oleje, poté vyndáme a ve výpeku opražíme cuketu a na plátky nakrájené žampiony, přidáme rozmačkaný česnek. Směs zeleniny zalijeme mlékem, ne smetanou, a pět minut povaříme.

Zeleninová a bramborová jídla:

  • Plněná paprika s omáčkou 4
  • Plněný zelný list s omáčkou 5
  • Grilovaná zelenina 3
  • Grilované hřiby 3
  • Špenátová omáčka 3
  • Špenát s mozzarellou 3
  • Mrkvový salát 1
  • Zelný salát 1
  • Salát z řepy 3
  • Mexický salát 2
  • Bramborový salát 2
  • Vařené brambory ve slupce, 200 g 1
  • Hranolky, 150 g 3
  • Bramborová kaše, 250 g 1
  • Chipsy, 50 g 3

Těstovinová a rýžová jídla:

  • Špagety s rajčatovou omáčkou 3
  • Boloňské špagety 4
  • Špagety carbonara 4
  • Lasagne 5
  • Makarony se sýrem 3
  • Zeleninové rizoto 4

Jídla z masa a ryb:

  • Vídeňský řízek 4
  • Cordon bleu 4
  • Svíčková 3
  • Guláš 3
  • Chilli con carne 3
  • Losos v těstíčku 4
  • Krabí koktejl 2
  • Rybí filé na másle 3
  • Kalamáry, 200 g 5
  • Mušle na bílém víně 2
  • Pečená ryba 2
  • Matjesy, 1 filet 2
  • Tuňák ve vlastní šťávě 1

Poznámka: Není-li uvedeno jinak, platí jedna malá porce (150–200 g).

Chleba a obložené pečivo:

  • Chleba, 1 krajíc 1
  • Houska, 1 ks 1
  • Croissant, 1 ks 2
  • Knäckebrot, 3 krajíce 1
  • Houska s marmeládou 2
  • Houska s medem 2
  • Houska se sýrem Cottage 2
  • Houska se šunkou 3
  • Houska s kuřecím masem 3
  • Sýrová topinka 3
  • Hamburger 5
  • Cheeseburger 5
  • Fishburger 4
  • Pizza Margarita, 250 g 5

Počítejte s tím, že bodové hranice dosáhnete velmi rychle a po zbytek dne budete o hladu. Proto si jídla a jejich kombinace dobře promyslete!

Zdroj: článek Bodová dieta

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin

Obsah purinů v potravinách - tabulka

Množství purinů je vyjádřeno množstvím kyseliny močové v mg na 100 gramů dané potraviny. Jednoduše, čím více mg, tím hůře pro dnu.

Potraviny s nejvyšším množstvím purinů (nad 400 mg)

  • Theobromin (syn: teobromin, xanteóza), obsahuje ho kakao a čokoláda - 2 300 mg
  • Pivovarské kvasinky - 1 810 mg
  • Telecí brzlík - 1 260 mg
  • Uzený šprot - 804 mg
  • Skopová slezina - 773 mg
  • Pekařské droždí - 680 mg
  • Hovězí játra - 554 mg
  • Vepřové srdce - 530 mg
  • Vepřová slezina - 516 mg
  • Vepřová játra - 515 mg
  • Lesní houby (měřeno na sušených houbách) - 488 mg
  • Rybičky olejovky, sardinky v oleji - 480 mg
  • Telecí játra - 460 mg
  • Hovězí slezina - 444 mg
  • Vepřové plíce - 434 mg

Potraviny s vyšším obsahem purinů (100 až 400 mg)

  • Hovězí plíce - 399 mg
  • Sardinky - 345 mg
  • Telecí slezina - 343 mg
  • Vepřová ledvina - 334 mg
  • Pstruh - 297 mg
  • Tuňák v oleji - 290 mg
  • Ledviny - 269 mg
  • Tuňák - 257 mg
  • Hovězí srdce - 256 mg
  • Kuřecí játra - 243 mg
  • Okoun - 241 mg
  • Skopové srdce - 241 mg
  • Sardel neboli ančovičky - 239 mg
  • Fazole mungo suché - 222 mg
  • Sleď z umělého chovu - 219 mg
  • Telecí ledviny - 218 mg
  • Sleď z Atlantiku - 210 mg
  • Koňské maso - 200 mg
  • Sojové boby suché - 190 mg
  • Jikry sledě - 190 mg
  • Jehněčí svalovina - 182 mg
  • Halibut - 178 mg
  • Kuřecí prsa i s kůží - 175 mg
  • Telecí svalovina - 172 mg
  • Losos - 170 mg
  • Mák suchý - 170 mg
  • Vepřová svalovina - 166 mg
  • Husa - 165 mg
  • Jitrnice - 165 mg
  • Treska tmavá - 163 mg
  • Kapr - 160 mg
  • Hovězí jazyk - 160 mg
  • Vepřová kýta - 160 mg
  • Vepřová svíčková - 150 mg
  • Krůtí maso s kůží - 150 mg
  • Telecí plíce - 147 mg
  • Krevety hnědé - 147 mg
  • Makrela - 145 mg
  • Vepřové kotlety s kostí - 145 mg
  • Kaviár - 144 mg
  • Slunečnicové semínko - 143 mg
  • Štika - 140 mg
  • Vepřová plec - 140 mg
  • Telecí kotlet s kostí - 140 mg
  • Telecí maso - 140 mg
  • Treska jednoskvrnná - 139 mg
  • Kachna - 138 mg
  • Zvěřina nohy - 138 mg
  • Vepřový jazyk - 136 mg
  • Hřebenatka islandská - 136 mg
  • Hovězí svalovina - 133 mg
  • Králičí maso s kostma - 132 mg
  • Ryba jazyk obecný - 131 mg
  • Šunka vařená - 131 mg
  • Fazole bílé suché - 128 mg
  • Čočka suchá - 127 mg
  • Hovězí plec - 120 mg
  • Hovězí vysoký roštěnec -

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Potraviny obsahující nikl

Běžným zdrojem niklu je hrách, proso, pohanka, oves, ovesné vločky, klíčky, těstoviny, otruby a zelené části rostlin, česnek, kapusta hlávková i růžičková, bílé zelí, jablko a jiné plodiny.

Za potraviny bohaté na nikl se považují vnitřnosti, herinky, mušle, sója, sójové mléko, špenát, luštěniny, česnek, kapusta, fíky, ananas, maliny, švestky, ovocné konzervy, čokoláda, kakao, některé druhy čaje, marcipán, mandle, oříšky, slunečnicová jádra a prášek na pečení.

Nejběžnějším symptomem negativního účinku niklu v závislosti na dávce je výskyt alergických reakcí, zarudnutí pokožky, tvorba vyrážek, chronická bronchitida, snížení funkce plic – u lidí, kteří požili větší množství, 100 000krát vyšší než se běžně nachází v pitné vodě, byly pozorovány poruchy žaludku, krve a poškození ledvin. Chronická expozice může způsobit ztrátu čichu a perforaci nosní přepážky.

Zdroj: článek Alergie na nikl

Kurkumin tablety

Roboran Chondro 6 pro psy 60 tbl. je chondroprotektivum nové generace. Obsahuje glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, kyselinu hyaluronovou, MSM, kolagen II. typu a kurkumin.

Výhody a nevýhody této varianty

Přípravek slouží pro podporu a regeneraci kloubní chrupavky, k výživě kloubů a zlepšení jejich pohyblivosti. Má výrazný protizánětlivý účinek. Toto chondroprotektivum je vhodné pro všechny věkové i váhové kategorie psů. Vysoce účinná kombinace látek umožňuje účelné použití léku jako součásti léčby pohybového aparátu, i jako prevenci u psů sportovních a pracovních. Hlavní účinné složky tvoří extrakt ze žraločí chrupavky, novozélandské zelené mušle, hyaluronát sodný, kolagen II. typu, methylsulfonylmethan a extrakt z kurkumovníku. Toto složení zajišťuje velmi účinnou kombinaci chondroitinsulfátu, glukosaminsulfátu, omega-3 mastných kyselin, hyaluronátu sodného a kolagenu jako hlavních stavebních složek pojivových tkání. Přítomnost methylsulfonylmethanu a polyfenolů z kurkumovníku zajišťuje protizánětlivý a antioxidační účinek. Doplnění selenu v organické vazbě, vitamínu C a E dává jistotu přítomnosti dostatečného množství těchto látek s významnou funkcí v metabolismu pojivové tkáně. Přípravek se podává po úrazech, při zánětech kloubů a svalů, při bolestech velkých kloubů a páteře, při nadměrném zatěžování pohybového aparátu (sportující psi nebo psi s nadváhou), při opotřebování pohybového systému věkem, u zvířat s vrozenými odchylkami ve vývoji kloubů.

Způsob použití

Roboran Chondro 6 je vhodné podávat minimálně po dobu 2 měsíců. Při těžkém poškození pohybového aparátu a u starých psů je vhodné kontinuální podávání. Tablety se podávají denně dle doporučeného dávkování přímo do tlamy, kde unikátní technologie zajišťuje minimální lepivost tablety. V přípravcích nejsou použita syntetická zchutňovadla. Tablety obsahují přírodní extrakty z mořských živočichů s rybí vůní, psi jej velmi dobře přijímají přímo z ruky jako pamlsek.

Hmotnost psa... iniciační dávka / udržovací dávka:

  • 1–5 kg... 1 tableta / ½ tablety
  • 5–10 kg... 1,5 tablety / 1 tableta
  • 10–25 kg... 2,5 tablety / 1,5 tablety
  • 25–45 kg... 3–3,5 tablety / 2 tablety
  • 45 a více kg... 5 tablet / 2–3 tablety

Cena

Zde se můžete podívat na ceny Kurkumin tablety.

Zdroj: článek Kurkumin

Vyloučené potraviny

Vyloučené potraviny jsou seřazeny do tří úrovní. Můžete vyloučit všechny potraviny najednou, nebo postupně, je jen na vás, jaký systém zvolíte.

Úroveň I 

Alkohol, potraviny, které mají na etiketě napsány více než tři složky, kofein, čokoláda a kakao, kečup, chutney, barbecue omáčka, teriyaki a sójová omáčka, margarín, zpracované oleje, pšenice, špalda, ječmen, kamut, žito, kukuřice, šťávy, které nejsou čerstvé nebo syrové, arašídy, konzervované maso, uzeniny, slanina, klobása, vepřové maso, potraviny s vyšším obsahem soli, mušle, tofu, tempeh, nealkoholické nápoje, rafinovaný cukr / bílý cukr (sacharóza), hnědý cukr, surový cukr (odpaří třtinové šťávy), fruktóza (s vysokým obsahem fruktózy je kukuřičný sirup, med, javorový sirup, ječný slad).

Úroveň II

Všechny výše uvedené plus hovězí a telecí maso, máslo, majonéza a majonézové pomazánky, rajčata, lilek, papriky, ořechy a semena, salátové dresinky.

Úroveň III

Všechny výše uvedené plus citrusové plody (s výjimkou citronu), žloutky, banány, datle, fíky, hroznové víno, ananas, rozinky, vodní meloun, octy, hořčice.

Zdroj: článek Očista těla jen pro ženy

Kyselinotvorné potraviny

Potraviny bohaté na proteiny se počítají mezi potraviny kyselinotvorné a odebírají z těla základní prvky. Potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, obsahují síru a obvykle také fosfor, oba prvky mohou být při špatné funkci organismu a přeměně na kyseliny pro nás škodlivé. K redukci kyselin využívá organismus uložené zásadité látky. Bere si vápník z kostí a zubů, hořčík, který měl zajišťovat nervovou činnost, svaly slábnou a produkují tak silně zásaditý amoniak. Když je tento proces znovunastolení zásady u konce, jsou odebrané minerály a stopové prvky vyloučeny močí. Dochází k oslabení činnosti orgánů a nemocem, které se při dlouhodobém překyselení organismu stávají chronickými. Ovoce a zelenina jsou bohaté na draselné soli, které tlumí kyseliny přirozenou cestou. Pokud jíme málo ovoce a zeleniny, nedostáváme do sebe draslík – minerál, který nás chrání proti vysokému tlaku a mrtvici. Důležitá je i rovnováha draslíku se sodíkem. Strava bohatá na sodík a chudá na draslík může mít na zdraví člověka neblahý vliv. Kvůli přesoleným, přeslazeným, chemicky barveným konzervovaným potravinám je tento poměr dnes spíše ve prospěch sodíku.

Obecně platí, že cukry, potraviny živočišného původů, průmyslově zpracované a rafinované potraviny, kvasnicové produkty, kvašená jídla, obilniny, umělá sladidla, káva, alkohol, čokoláda a sycené limonády jsou kyselinotvorné. Obilí je sice kyselinotvorné, ale některé druhy jako proso, pohanka a špalda jen velmi mírně. Naopak zásadotvorné je zejména ovoce a zelenina. I příprava jídla ovlivňuje výslednou kyselost/zásaditost. Zde platí, že syrová strava je více zásaditá než vařená jídla. Paradoxní je, že například šťáva z citrónu působí zásadotvorně. To dokazuje, že i když jsou potraviny kyselé na chuť, nemusí být kyselinotvorné. Užívání neředěné citronové šťávy před jídlem se dokonce doporučuje při snaze o odkyselení organismu.

Maso, ryby a masné výrobky: ančovičky, candát, halibut, hovězí jazyk, hovězí pečeně, hovězí řízek, humr, husa, husí játra, vepřová játra, játrové knedlíčky, jehněčí, jelito, jitrnice, kančí, kapr, karbanátek, klobása, krevní tlačenka, krocan, langusta, ledvinky, losos, makrela, mušle, ovarové koleno, pstruh, račí maso, rostbíf, rybí tyčinky, salám, sardele, sardinky, sleď, špek, špekáčky, štika, šunka, tučné vepřové maso, tuňák, úhoř, vepřová kotleta, zajíc

Pečivo, sladkosti a pochutiny: bonbony, brambůrky, coca‐cola a sladké limonády, cukr, cukroví, čokoláda, dorty, koláče, majonéza, marcipán, máslové sušenky, nugát, perník, preclík, sladké pečivo

Mléčné výrobky: eidam, ementál (45 % tuku), gorgonzola, sýr Bries, sýr s hříbky, tavený sýr

Ostatní: avokádo, bílé víno, burské oříšky, čaj černý, čočka, fritovací olej, hranolky, kandované ovoce, kari koření, kečup, kokosový olej, kokosový ořech, kompoty, liška jedlá, masox, pálenka, pivo, šampaňské, rum, smažené krokety, sůl, vaječný likér, whisky.

Zdroj: článek Odkyselení organismu stravou

Které potraviny je třeba vyloučit

Mezi nevhodné potraviny, které obsahují vysoké hodnoty purinů, patří:

  • kakao
  • vnitřnosti – játra a ledviny, srdce a brzlík
  • zvěřina – bažant, zajíc
  • tučné ryby – ančovičky, sleď, makrela, sardinky, šproty, sledi, pstruh
  • mořské ryby – zejména mušle, krab, krevety a další korýši, jikry, kaviár

Potraviny, které můžete konzumovat s mírou:

  • maso – hovězí, jehněčí kuřecí, vepřové
  • drůbež – kuřata a kachny
  • luštěniny – sušené hrách, fazole, sójové boby
  • houby a mycoproteiny
  • zelenina – chřest, květák, špenát
  • pečivo – otruby, celozrnný chléb

Potraviny s nízkým obsahem purinů:

  • mléčné výrobky – mléko, sýry, jogurty, máslo
  • vejce
  • pekárenské výrobky a obiloviny s výjimkou celozrnných
  • těstoviny
  • ovoce a zelenina

Zdroj: článek Nemoc dna – co jíst

Velmi jang potraviny

Mezi velmi jang potraviny patří drůbež, obojživelníci, mušle, červené rybí maso, jako je tuňák, losos, mečoun.

Zdroj: článek Jin a jang potraviny

Puriny v alkoholu

Lidé s láskou k alkoholu jej většinou konzumují tak, že přitom nic nejedí, proto následně zažívají záchvat dny. Hladovění totiž vyvolá další nárůst hladiny kyseliny močové. Tento negativní vliv je způsoben tím, že na oxidaci etylalkoholu je vázána redukce pyruvátu na kyselinu mléčnou. Tento zvýšený výskyt kyseliny mléčné (hyperlaktacidemie) omezí vylučování kyseliny močové a kromě toho se podílí na vzniku acidózy (překyselení) a hypoglykémie (nedostatku cukru v krvi). Obecně tedy alkohol patří při onemocnění dnou mezi zakázané potraviny.

Ve víně není kyselina močová obsažena. Pivo jí obsahuje asi 160 mg na litr, což není málo, když si uvědomíme, že potrava pro nemocné dnou, ochuzená o puriny, by měla mít méně než 200 mg purinů na den. Dát si vinný střik je tedy méně nepříznivé než pít pivo. Avšak i při pití vína je třeba dbát na míru – maximálně jednu až dvě skleničky k jídlu, protože jakýkoliv alkohol snižuje vylučování kyseliny močové ledvinami.

Každý člověk je individualita a každý má jinou spouštěcí potravinu na záchvat dny, takže se nedá s jistotou říci, že zrovna ta konkrétní potravina je nebezpečná. Vždy jde o obecné informace a doporučení. Potenciálně je nebezpečné vše, co je chutné. Při dně se vyhýbejte vnitřnostem (ledvinkám, játrům) a zvěřině. Dále byste neměli konzumovat ančovičky, herinky, makrely, sardinky, jikry a mlíčí, mušle a hřebenatky, určité druhy zeleniny, jako je chřest, fazole (i zelené lusky), čočka, špenát. Dále se vyhýbejte jídlům, v nichž je kvasničný extrakt, což je glutaman sodný E621. Ten je v uzeninách, v instantních polévkách a omáčkách, konzervách, prostě v průmyslových nečerstvých potravinách.

Zdroj: článek Alkohol a dna

Alternativy k masu

Lidé s cukrovkou mohou nahradit část masa ve své stravě následujícími alternativami:

Ryby

Doporučuje se zařazovat ryby do svého jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Mezi vhodné druhy ryb patří: ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, jako je losos, tuňák dlouholetý, makrela, sleď, pstruh duhový a sardinky. Dále také treska, halibut, treska jednoskvrnná a platýs, měkkýši, jako jsou krabi, humři, krevety, mušle, škeble a ústřice. Podle některých výzkumů mohou mastné ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Potraviny rostlinného původu

Rostlinné alternativy masa mohou být zdravou volbou pro lidi s cukrovkou. Praxe ukázala, že lidé s diabetem pouze na rostlinné stravě zaznamenali následující zlepšení zdraví:

  • snížené hladiny HbA1c;
  • hubnutí;
  • zlepšený profil cholesterolu;
  • méně deprese.

Mezi alternativy rostlinných bílkovin patří:

  • fazole, luštěniny a čočka;
  • ořechy a semena;
  • tofu a sójové výrobky;
  • seitan vyrobený z pšeničného lepku;
  • celá zrna, jako je pšenice, rýže a oves, také přispívají k požadavkům na bílkoviny v rostlinné stravě tím, že poskytují různé aminokyseliny.

Přísná rostlinná strava by měla zahrnovat celá zrna, zdroje rostlinných bílkovin a zdravé tuky, jako je avokádo a lněný olej.

Zdroj: článek Jak vařit hovězí maso při cukrovce

Nemoci z překyselení organismu a seznam vhodných a nevhodných potravin

Nemoci z překyselení organismu

Některé nemoci si vyvoláváme svým mnohaletým chybným chováním. Revmatismus, dna, artritida, stejně jako řada dalších onemocnění, mají svou příčinu – překyselení organismu. Překyselený organismus nemůže být zdravý. Čím větší je toto zatížení, tím závažnější je onemocnění. Hlavní příčiny překyselení organismu:

Všeobecné

  • špatná výživa (denaturované potraviny)
  • špatné stravovací návyky
  • špatný způsob života

Konkrétní příčiny

  • příliš mnoho bílkovin
  • cukr
  • alkohol
  • nikotin
  • nasycené mastné kyseliny
  • jedovaté látky v životním prostředí
  • poživatiny (respektive jedy z poživatin)
  • elektrosmog
  • zloba a agrese
  • stres a nahromaděná duševní zátěž

Seznam nejdůležitějších kyselinotvorných potravin obecně:

Alkohol, většina mléčných výrobků, vejce a těstoviny, maso, uzeniny a vnitřnosti, ryby a mořské plody, většina ořechů a semínek, většina obilovin, některé luštěniny, nezralé ovoce.

Seznam nejdůležitějších kyselinotvorných potravin konkrétně:

Alkohol, Ančovičky, Avokádo, Bílé víno (alkohol), Bonbony, Brambůrky, Broskve v v plechovce, Burské oříšky, Candát, Cukr, Černý čaj i  ovocný čaj, Čajovka, Čočka, Čokoláda, Divoké prase, Dorty, Eidam, Ementál, Fritovací olej, Gorgonzola, Halibut, Hovězí maso, Hranolky, Humr, Husí maso, Játra, Ječmen, Jehněčí maso, Jelítko, Jitrnice, Kandované ovoce, Kapr, Kari koření, Kečup, Kešu ořechy, Klobása, Kokosový olej, Kokosový ořech, Králík, Krupice, Kuřecí maso, Langusta, Ledvinky, Limonády, Losos, Majonéza, Makrela, Marcipán, Máslové sušenky, Maso (obecně), Mleté maso, Müsli, Mušle, Nugát, Nezralé ovoce, Ovarové koleno, Ovocné bonbony, Ovocné víno, Pálenka, Para ořechy, Pečený sleď, Perník, Piniová semínka, Pistácie, Pivo, Pohanka, Rostbíf, Rum, Rýže bílá, Salám, Sardinky, Sleď, Sýry, Šampaňské, Špek, Špekáčky, Štika, Šunka, Telecí maso, Tuňák, Tvaroh, Tvrdý salám, Uzený losos, Úhoř, Vepřové maso, Vlašské ořechy, Vojtěška, Whisky, Zajíc, Žito.

Seznam nejdůležitějších zásadotvorných a neutrálních potravin obecně:

Ovoce, některé luštěniny, zelenina, některé ořechy a semínka, bylinky, některé obiloviny, tuky, některé maso.

Seznam nejdůležitějších zásadotvorných a neutrálních potravin konkrétně:

Ananas, Angrešt, Artyčoky, Aspik, Avokádo, Bambusové klíčky, Banány, Borůvky, Brambory, Brokolice, Broskve, Brynza, Bylinkové čaje, Celer, Celozrnný chléb, Cibule, Citrony, Cuketa, Cukrová kukuřice, Čaj zelený, Černý rybíz, Červená řepa, Červené zelí, Česnek, Datle, Dýně, Dýňová semínka, Fazolky zelené, Fenykl, Grahamový chléb, Grapefruit, Hlávkové zelí, Hovězí filet, Chřest, Hrášek, Hrušky, Husí prsa, Jablko, Jablečná šťáva (přírodní), Jablečná dřeň, Jablečné víno, Jáhly

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Rady na odkyselení organismu

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová


mušky na rajčatech
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
mušle slávky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>