Železo je potenciálně nebezpečný prvek. Je schopno katalyzovat vznik volných radikálů (Fentonova reakce), které poškozují buňky a jejich struktury. Nadbytekželeza v organismu či jeho špatná místní distribuce (přítomnost volného dvojmocného železa) je tedy nežádoucí; i proto musí být metabolismus železa efektivně regulován na úrovni buněk i organismu.
V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.
Dobrý den ,
prosím o radu zjistili mi nadbytekželeza v krvi a nevím jakým potravinám se mám vyhnout.Můžete mi prosím poradit, jak a čím snížit přebytek železa.
Děkuji za radu přeji krásný den
s pozdravem Katka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nadbytekželeza v krvi se léčí jednoduše odběrem několika decilitrů krve, při tak zvaném pouštění žilou. Provádí se to jednorázově v ambulanci lékaře a účinek vydrží několik týdnů. Co se týče dietních opatření, tak omezení potravin s obsahem železa bohužel nevede k úplnému vyřešení tohoto problému, ale může trochu pomoct. Omezte konzumaci červeného masa a snižte příjem vitamínu C, který podporuje ukládání železa z potravy. Rovněž vysoká spotřeba cukru může zvýšit absorpci železa. Naopak posilněte potraviny bohaté na vápník, vejce a čaj, ty mohou inhibovat absorpci železa.
Nadbytekželeza se léčí dvěma způsoby. U hemochromatózy to jsou většinou pravidelné odběry krve (venepunkce). Účelem je snížit množství hemoglobinu a postupně i zásob železav těle, které se využívají pro tvorbu nových krvinek. Je to léčba účinná, ačkoliv „pouštění žilou“ může znít strašidelně či obskurně, je to léčba zcela přiměřená a vlastně i bezpečná. V případě, že ji není možné použít (například u případů, kdy je nadbytekželeza způsoben podáváním transfuzí, takže by bylo nesmyslné krev opět odebírat), se používají speciální léky, které z těla železo vyvazují a to je potom vylučováno (močí, respektive žlučí, a stolicí). Tyto léky se nazývají chelátory železa. Podávání některých těchto léků je poměrně svízelné a pro pacienta částečně nepříjemné, nové léky se však stále vyvíjejí. V každém případě snížení nadměrného množství železa může předejít těžkým komplikacím, z nichž některé vedou až k úmrtí.
V příběhu NADBYTEK ŽELEZA-ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drood.
http://www.gizmag.com/ccsvi… .Dr. Zamboni nalezl souvislost mezi nadbytkem železa a roztroušenou sklerózou a objevil tím jednoduchou léčbu RS.Už tuto léčbu testoval někdo v ČR?
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Příjem většího množství než 200 mg železa za den může mít za následek otravu železem, konkrétně u dětí. Nadměrné užívání doplňků stravy s obsahem železa je považováno za primární faktor, který je zodpovědný právě za otravu u dětí. Některými z častých nežádoucích účinků nadbytku železa jsou:
Hustá a tmavá stolice, která je často spojena se zácpou.
Vzniká zde zvýšené riziko vážných zdravotních poruch, jako je diabetes, Huntingtonova choroba a rakovina.
Dochází ke zvýšenému riziku poškození jater, které je zapříčiněno právě nadbytkem železa v krvi.
Nadbytekželeza způsobuje retenci tekutiny v plicích, což má za následek problematiku s dýcháním a nadměrný kašel.
Nadbytekželeza ovlivňuje funkce srážlivosti, což vede k srdečním poruchám. Také může dojít k poklesu krevního tlaku a dehydrataci.
Zvýšená hladina železa v krvi je velmi vzácné a ojedinělé onemocnění, které může mít za následek velmi vážné komplikace.
Železo v potravinách má dvě formy – hem a non-hem. Železo označované jako hem se vyskytuje v živočišné potravě, která původně obsahovala hemoglobin, tedy v červeném mase, vnitřnostech, drůbežím mase nebo rybách.
Non-hem železo se vyskytuje především v rostlinné potravě, a to zejména v luštěninách, listové zelenině nebo sušeném ovoci. Určité množství non-hem železa se vyskytuje také v živočišné potravě.
Hem železo je v těle člověka vstřebáváno mnohem lépe než non-hem železo. Vstřebávání hem železa není příliš závislé na zásobách železav těle a na potravinách, které jsou konzumovány spolu s hem železem. Naproti tomu vstřebávání non-hem železa je silně závislé na zásobách železav těle (osoby s nedostatkem železa vstřebávají non-hem železo lépe než osoby, které mají železav tělenadbytek) a je také více než u hem železa ovlivněno složením konzumovaného pokrmu.
Zdroje non-hem železa:
čočka velkozrnná – 7,54 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
kešu – 6,68 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
tofu – 5,36 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
fazole hnědé – 5,02 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
lískový ořech – 4,70 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
hrách – 4,43 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
mandle – 3,72 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
špenát – 2,71 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
sušené meruňky – 2,66 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
rozinky – 1,88 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
Zdroje hem železa:
kuřecí játra – 8,99 mg/100 g syrového masa
hovězí játra – 4,90 mg/100 g syrového masa
králičí maso (stehno) – 1,57 mg/100 g syrového masa
V naší poradně s názvem PRESTARIUM NEO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.
Dobry den chtel sem se zeptat uz asi deset let beru pul tabletky prestarium neo a betaloc zok jednu tabletu,nemuzu mit v tele nadbytek drasliku s prestariumneo diky moc za odpoved.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Množství draslíku v těle se dá zjistit laboratorním vyšetřením krve. Zastavte se u svého praktického lékaře a požádejte ho o žádanku do laboratoře na zjištění množství draslíku. Podle výsledku vám lékař sdělí, jak budete pokračovat v léčbě svého krevního tlaku.
Určitě každý zná slovní obrat „pouštět žilou“. V odborné terminologii se tomu říká venepunkce a spočívá to v tom, že se pacientovi, který trpí nadměrnou koncentrací železa v krvi, odebírá žilní (venózní) krev. Podstatou tohoto procesu je kvantitativní odběr hemoglobinu, krevních bílkovin, na které se váže nadměrné železo, a přímo i sérové železo. Další možností, jak léčit nadměrnou koncentraci železa v krvi, je použití chalátů, jak bylo zmíněno výše, jsou to sloučeniny, které mají schopnost volné železo „vychytávat“, pevně na sebe navázat a vyloučit ho mimo tělo buď močí, nebo stolicí.
Ať už je zvýšená hladina železa způsobena jakoukoliv výše uvedenou chorobou, nebo nefunkčností tělesného systému, je nadbytekželeza pro organismus velmi škodlivý. Železo se totiž ukládá do tkání, zejména do slinivky břišní, do jater, do srdce, kde působí nemalé problémy. Další možnost ukládání železa je i do kůže, které pak dává typické bronzové zabarvení, a proto se hovoří v takovém případě o bronzovém diabetu. Je opravdu důležité, aby tato porucha byla léčena, protože nejtěžší případy často končí smrtí.
V naší poradně s názvem NÍZKÝ HEMOGLOBIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.
Dobry den , mohu se Vás zeptat na vysvětlení mých krevních výsledku ?? Posílám foto v příloze
Dekuji mnohokrát Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Máte hemolýzu. Nedostatek železav těle. To může být způsobeno krvácením, například když odběr krve byl proveden během menstruace nebo krátce po ní. Nedostatek železa může vzniknout špatnou stravou. Na rychlé doplnění železa jsou k dispozici volně prodejné tablety. Zároveň je třeba nalézt příčinu nedostatku železa a odstranit ji.
Nedostatek železa je nejčastějším důvodem anémie (chudokrevnosti). Při anémii je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu pod přirozenou úroveň. V důsledku toho je snížena schopnost krve dodávat tkáním kyslík.
Příznaky:
únava, malátnost, slabost, dušnost;
závratě, poruchy soustředění;
nechutenství, hubnutí;
bledost kůže a sliznic;
kruhy pod očima.
Následky
Lehký nedostatek železa může negativně působit na mozkové funkce (schopnost učení). Obecně se při nedostatku železa projevují nespecifické příznaky jako bolesti hlavy a poruchy koncentrace, malátnost a únava. Slabost a dušnost již při menší zátěži mohou ukazovat na chybějící kyslík v těle. Znakem chudokrevnosti jsou vedle bledé barvy kůže především pobledlé sliznice. Bylo by však mylné usuzovat na anémii pouze na základě bledosti. Existují lidé, kteří mají kvůli hluboko uloženým nebo zúženým kožním cévám od přírody bledou pokožku („zdánlivá anémie“).
Pozor na předávkování! Nadbytekželeza v potravě (včetně potravinových doplňků) může vést k příliš vysoké hladině železa v krvi. Tento stav může způsobit poškození buněk jater, srdce a dalších orgánů a při déletrvajícím stavu může být i příčinou smrti. Vážné případy otravy železem obvykle nejsou způsobeny nevhodnou stravou, ale spíše jednorázovým požitím většího množství železa v tabletách. Potravinové doplňky obsahující železo by proto měli užívat pouze lidé, u kterých byl diagnostikován nedostatek železa v krvi. Namístě je také užívání železa v těhotenství.
V naší poradně s názvem ZVÝŠENÝ FERITIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.
dobrý den,manžel má zvýšený feritin 1500. hemoglobin jen 75. je onkologicky nemocný. je unavený, hodně zhubl.chodí na krevní konzervy ale hemoglobin se vždy zvedne jen malinko a za pár dní zase klesne zpět na stejnou hodnotu,která byla před konzervou.od března byl zatím na třech chemoter. zatím kvůli nízkému hemogl.se další chemoter.odkládá.Poradíte mě prosím jaké jsou pro něj nejvhodnější potraviny?Děkuji mnohokrát za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nadbytek feritinu a nedostatečná hladina hemoglobinu ukazuje na neschopnost organismu využít železo. Právě železo lze v potravě posílit vhodnými potravinami, ale v tomto případě to bude bez efektu, protože železa má váš manžel nadbytek. Dalším důležitým činitelem pro podporu vzniku hemoglobinu je vitamín B9 a B12. Ale i zde může být onkologickým onemocněním omezena tato schopnost organismu. Nicméně tyto dva vitamíny se nachází v těchto potravinách:
- chřest, avokádo, růžičková kapusta a listová zelenina jako špenát a salát.
- maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, cereálie a kvasnice.
K dispozici jsou i doplňky stravy s obsahem kyseliny listové a vitamínu B12, ale o nich si promluvte s ošetřujícím lékařem.
Železo vytváří v těle velmi škodlivé radikály, které mohou přispívat k rozvoji Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby a roztroušené sklerózy. Z těchto důvodů je potřeba varovat před zastaralým postupem spočívajícím v tom, že jsou lidem s nedostatkem železa podávány doplňky s vysokým obsahem železa, a to více než 30 mg, bez doplňkových živin, které tělu umožňují železo uložit a využít. Nadměrné železo tak pouze cirkuluje v organismu a způsobuje nemoci. Většina degenerativních onemocnění včetně tří výše jmenovaných je zčásti způsobena hydroxylovými radikály vytvořenými nevázaným nebo špatně vázaným železem v těle.
Doporučuje se tedy konzumovat jídla a potraviny, které navazují železo (chelátory) a udržují jej ve vazbě až do té doby, než bude využito procesy zpracování železa, například při tvorbě červených krvinek. Potraviny, které obsahují vysoké množství těchto chelátorů, jsou fialově pigmentované druhy ovoce a zeleniny, jako jsou borůvky, ostružiny, černý rybíz, červené (fialové) zelí a červená řepa.
V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ke vstřebávání železa dochází ve dvanáctníku (počáteční části tenkého střeva). Na rozdíl od ostatních minerálů je však železo velmi špatně vstřebatelné, do těla přechází pouze 10 % nebo méně z celkového příjmu železa.
Doporučená denní dávka železa je mnohem vyšší, než je jeho denní ztráta. Ztráty železa jsou u mužů zhruba 1 mg denně, u žen je to až 2 mg denně, důvodem vyšších ztrát u žen je menstruační krvácení.
Doporučené denní dávky železa podle věku (mg/den):
0–6 měsíců – chlapci: 0,27 mg/den; dívky: 0,27 mg/den
7–12 měsíců – chlapci: 11 mg/den; dívky: 11 mg/den
1–3 roky – chlapci: 7 mg/den; dívky: 7 mg/den
4–8 let – chlapci: 10 mg/den; dívky: 10 mg/den
9–13 let – chlapci: 8 mg/den; dívky: 8 mg/den
14–18 let – chlapci: 11 mg/den; dívky: 15 mg/den
19–30 let – muži: 8 mg/den; ženy: 18 mg/den
31–50 let – muži: 8 mg/den; ženy: 18 mg/den
51–70 let – muži: 8 mg/den; ženy: 8 mg/den
71 a více let – muži: 8 mg/den; ženy: 8 mg/den
Jiná doporučení:
v těhotenství: 27 mg/den
při kojení: 9 mg/den
v ČR dospělí: muži: 14 mg/den; ženy: 14 mg/den
Hodnoty železa jsou definovány vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin.
Ztráty železa u matky jsou při kojení nižší než při menstruaci, proto je doporučená denní dávka při kojení nižší než u žen v produktivním věku, které nejsou těhotné, ani nekojí.
Příčiny nedostatku železa:
zvýšené ztráty železa krvácením (při poranění, porodu, případně menstruaci);
nedostatečný příjem železa z potravy (strava obsahuje málo potravin s vyšším obsahem železa nebo naopak mnoho potravin, které brání vstřebávání železav těle);
poškození sliznice tenkého střeva, které ztěžuje vstřebávání železa (například při celiakii, Crohnově chorobě, po operacích trávicího ústrojí).
V příběhu POPRASKANE KOUTKY KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.
Kromě nedostatku vitamínu B mohou být popraskané koutky následkem kvasinkové infekce, tak zvané kandidozy anebo mohou ukazovat také na nedostatek železav těle. Jako léčbu popraskaných koutků od kvasinek můžete zkusit přírodní Colostrum http://www.zbozi-kosmetika.… a k tomu nějaká probiotika. Neuškodí ani zvýšit příjem železa, které obsahují vnitřnosti, luštěniny, případně kapky s železem, k dostání v lékárně.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anajstol@seznam.cz.
ic mám oční koutky na očním jsem byla dvakrát a nic,mám prý jít na alergologii,alergie se neprokázala a na kožním taky nic jen mi dali ophtalmo-hydrokortison mast nezabrala a tak jsem použila ophtalmo-framykoin mast kterou mám pro psi a tak jakž takž zabírá v tom ,že sklidní to svědění,ale po všech hledáních jsem nabyla přesvědčení,že mám oslbenou imunitu a potřebuji vyčistit organismus a tak začínám detox čaj Lerox,Chlorella,B-komplex štávu z červené řepy.uvidíme a vám děkuji za rady.Jana
Mezi potraviny snižující obsah železa v lidském těle patří zejména vláknina, nadměrná konzumace kávy, čaje a čokolády (vysoký obsah polyfenolů) a potraviny s vysokým obsahem šťavelanů nebo kyseliny fytové. Kdo potřebuje snížit obsah železa v organismu, měl by se také vyhýbat nadměrné konzumaci níže uvedených potravin.
V příběhu CHLORELLA NEBEZPEČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Karlová.
Dobrý den, mohu užívat chlorellu když nám nemocnou šťítnou žlázu, nesmím jíst ryby....nadbytek jodu. Děkuji za odpověď. Věra
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.
Ahoj Věro, chlorella by ti neměla uškodit, ikdyž máš nemocnou štítnou žlázu. Já mám strumu a užívám chlorelu v cyklech 3 krát do roka. Vždy mám pak pocit více energie a upraví se mi i návaly a zažívání. Zkus to taky a pozoruj se, uvidíš sama. Chlorella je normálně bezpečná a většinou když nepomůže, tak ani neublíží, takže v klidu do toho.
Při snížené hladině železa pokožka přirozeně bledne, počet červených krvinek v těle klesá. Tělo se přepne do úsporného kyslíkového režimu a přestane dostatečně dodávat kyslík do vlasových kanálků. Ty pak důsledkem toho začnou vypadávat. Nedostatek železa způsobuje méně kyslíku pro zásobování vašich tkání, takže vaše tělo je zbaveno energie, kterou potřebuje. Jde o typický jev při deficitu železav těle. Srdce reaguje na nedostatek železa zrychlenou srdeční frekvencí. Deficit železav těle se projevuje nadměrnou nervozitou a neustálým pohupováním, poklepáváním a ošíváním nohou. Při nízké hladině železa chybí tělu dostatek kyslíku. Přednostně začne dodávat kyslík především do mozku i v době, kdy to není nezbytně nutné. To má za následek nadměrné rozšiřování cév a s tím spojenou bolest hlavy. Nedostatek železa se rovněž může projevovat neobvyklou chutí na různé hmoty, křídy, hlínu, nebo led. Nízká hladina železa se projevuje snížením normální funkce zraku, rozostřováním zraku. Nedostatek železa vede k velmi silnému krvácení provázenému menstruačními bolestmi. Na deficit železav těle upozorňují též křehké, tenké a lámavé nehty. Železo napomáhá obnově namáhaných svalů, jeho nedostatek tudíž vede k nedostatečné a pomalé regeneraci a následně ke svalovým bolestem. Nedostatek železa také zpomaluje funkci štítné žlázy a tím blokuje metabolismus v těle.
Během fetálního vývoje jsou železo a kyselina listová nutné pro vývoj mozku a míchy. Železo je potřebné pro tvorbu myelinu, který obaluje a izoluje nervy. Železo je využíváno i při vzniku chemických látek v mozku, jako je neurotransmiter dopamin, který přenáší v mozku mnoho signálů. Deficit železa tak vede například k poruše růstu hippokampu, který hraje důležitou roli v paměti. Také kyselina listová je nezbytná pro normální růst mozku a je nejlépe známa v prevenci spina bifida.
Mimořádný nadbytečný příjem vlákniny může způsobit nadýmání, a dokonce i břišní koliku (křeče). Dlouhodobý nadbytek vlákniny má za následek menší vstřebatelnost některých minerálních prvků, například vápníku, železa, zinku či mědi. Celozrnná strava, nebo dokonce otruby, nejsou tedy žádným patentem na zdraví střev. To, co dělá prostředí střev zdravým, jsou především střevní bakterie. Vyrovnaná a zdravá mikroflóra tlustého střeva, je to, co u zdravého člověka částečně tvoří a správně formuje stolici.
Ve spojitosti s otrubami a dalšími zdroji vlákniny, obsahujícími i kyselinu fytinovou, bylo prokázáno zhoršení osteoporózy především u žen. Přibližně 50 % žen po přechodu trpí na řídnutí kostí, a co je horší, přibližně každá pátá z těchto žen na následky osteoporózy zemře. Řídnutí kostí se v současné době ale objevuje čím dál častěji i u mužů. Také nabourání metabolismu vápníku z důvodu nevhodného zdroje vlákniny může být pravděpodobně jedním z faktorů ovlivňujících Alzheimerovu chorobu nebo demenci.
Železo je důležité pro transport kyslíku v krvi, fyzickou výkonnost, dodávky elektrolytu, imunitní systém. Optimální denní příjem železa činí u žen 1,2 až 1,5 mg, u mužů 1 mg. Průměrná denní dávka železa je obsažena v:
300 až 400 g masa
400 g žitného chleba
350 g špenátu
100 g dýňových semen
Nedostatek železa způsobuje únavu, anémii, imunitní deficit, suchou kůži a vlasy, popraskané koutky úst, lámavé vlasy, rýhy na nehtech. Zdrojem železa je maso (vnitřnosti, především játra), celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, proso, ořechy a semena, sezamová semínka, kakao a čokoláda.
Nejbohatším zdrojem železa je maso a masné výrobky. Tělo přijímá železo z těchto potravin bez další konverze. Velké množství je také ve vaječných žloutcích, ale bohužel i hodně cholesterolu. Obilí, ořechy a semena obsahují větší množství tohoto stopového prvku. Pro cílené dodávky železa jsou užitečné pšeničné otruby, dýňová a sezamová semínka. Zelenina a ovoce mají nízký obsah tohoto stopového prvku. To platí i pro špenát, kterému je přisuzován – pouze kvůli nedorozumění – vysoký obsah železa. Absorpce železa je silně ovlivněna různými potravinami. Vitamín C má například pozitivní vliv na vstřebávání železa. Taniny obsažené v čaji, vínu, kávě, sójových výrobcích, fosfátu a některých analgetikách naopak brání ukládání železa.
Buď je železa nadbytečný přísun (potravou), nebo je naopak organismem nedostatečně zpracováváno (špatná vazba na plazmatické bílkoviny), nebo může být ve zvýšené míře vstřebáváno ze zažívacího traktu. Jak již bylo uvedeno výše, železo je součástí červeného krevního barviva, tudíž logicky, když dochází v organismu ve zvýšené míře k rozpadu červených krvinek, vyskytne se v krvi podstatně větší hodnota železa. Pokud nastane takový stav, užívají se léky jménem cheláty, které mají schopnost nadměrné volné železo v krvi na sebe navázat a vyloučit ho mimo organismus. Dalším důvodem je dědičné onemocnění, známé jako hereditární (dědičná) hemochromatóza, které má za vinu právě zvýšené vstřebávání železa ze střeva.
Železo se v těle nachází až v překvapivě velkém množství – každý člověk by měl mít správně 4–7 g. Pro fungování organismu je jeho přítomnost nezbytně nutná – je součástí krevního barviva hemoglobinu, který vyplňuje červené krvinky (erytrocyty). Na hemoglobin se vážou dýchací plyny – v plicích je to kyslík, ve tkáních se pak kyslík uvolní a místo něj se naváže oxid uhličitý. Ten je pak v plicích zase vydýchán a vyměněn za kyslík. Bez účasti železa by ale tento proces nebyl možný. Železo se vyskytuje hlavně ve vnitřnostech, vejcích, rybách, ořeších a listové zelenině.
Doporučené množství vlákniny je 18 až 35 gramů na den, což odpovídá 500 gramům zeleniny a 200 až 300 gramům ovoce denně. Pokud bychom toto množství vyjádřili na porce, odpovídá to 3 až 5 porcím zeleniny a 2 až 3 kusům ovoce. Jednoduchým měřítkem pro porci může být velikost dlaně.
Vláknina funguje jako tzv. kartáč střev. Co způsobuje nedostatek vlákniny? Při dostatečném příjmu vlákniny nedochází ve střevě k rozvoji hnilobné mikroflóry způsobující zácpu, ale naopak. Některé vlákniny fungují jako takzvané prebiotikum – vytváří vhodné prostředí pro pomnožení bakterií prospěšných pro naše trávení, jako jsou bifidobakterie a bakterie mléčného kvašení.
Dobrý den ,
prosím o radu zjistili mi nadbytek železa v krvi a nevím jakým potravinám se mám vyhnout.Můžete mi prosím poradit, jak a čím snížit přebytek železa.
Děkuji za radu přeji krásný den
s pozdravem Katka
http://www.gizmag.com/ccsvi… .Dr. Zamboni nalezl souvislost mezi nadbytkem železa a roztroušenou sklerózou a objevil tím jednoduchou léčbu RS.Už tuto léčbu testoval někdo v ČR?
Nadbytek železa v krvi se léčí jednoduše odběrem několika decilitrů krve, při tak zvaném pouštění žilou. Provádí se to jednorázově v ambulanci lékaře a účinek vydrží několik týdnů. Co se týče dietních opatření, tak omezení potravin s obsahem železa bohužel nevede k úplnému vyřešení tohoto problému, ale může trochu pomoct. Omezte konzumaci červeného masa a snižte příjem vitamínu C, který podporuje ukládání železa z potravy. Rovněž vysoká spotřeba cukru může zvýšit absorpci železa. Naopak posilněte potraviny bohaté na vápník, vejce a čaj, ty mohou inhibovat absorpci železa.
Dobry den chtel sem se zeptat uz asi deset let beru pul tabletky prestarium neo a betaloc zok jednu tabletu,nemuzu mit v tele nadbytek drasliku s prestariumneo diky moc za odpoved.
Máte hemolýzu. Nedostatek železa v těle. To může být způsobeno krvácením, například když odběr krve byl proveden během menstruace nebo krátce po ní. Nedostatek železa může vzniknout špatnou stravou. Na rychlé doplnění železa jsou k dispozici volně prodejné tablety. Zároveň je třeba nalézt příčinu nedostatku železa a odstranit ji.
Nadbytek feritinu a nedostatečná hladina hemoglobinu ukazuje na neschopnost organismu využít železo. Právě železo lze v potravě posílit vhodnými potravinami, ale v tomto případě to bude bez efektu, protože železa má váš manžel nadbytek. Dalším důležitým činitelem pro podporu vzniku hemoglobinu je vitamín B9 a B12. Ale i zde může být onkologickým onemocněním omezena tato schopnost organismu. Nicméně tyto dva vitamíny se nachází v těchto potravinách:
- chřest, avokádo, růžičková kapusta a listová zelenina jako špenát a salát.
- maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, cereálie a kvasnice.
K dispozici jsou i doplňky stravy s obsahem kyseliny listové a vitamínu B12, ale o nich si promluvte s ošetřujícím lékařem.
Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.
Kromě nedostatku vitamínu B mohou být popraskané koutky následkem kvasinkové infekce, tak zvané kandidozy anebo mohou ukazovat také na nedostatek železa v těle. Jako léčbu popraskaných koutků od kvasinek můžete zkusit přírodní Colostrum http://www.zbozi-kosmetika.… a k tomu nějaká probiotika. Neuškodí ani zvýšit příjem železa, které obsahují vnitřnosti, luštěniny, případně kapky s železem, k dostání v lékárně.
Dobrý den. V dětství jsem trpěla nedostatkem červených krvinek a léčila jsem se na to i v ozdravovně. Před týdnem mě napadlo, jestli má únava nepramení z nedostatku železa v těle. Tak jsem si koupila prášky Superželezo forte a začala jsem je brát jeden na lačno každé ráno. Po čtyřech dnech mě začalo při chůzi bodat a pálit v plosce nohy a po masírování Ice creamem - Ledová mast, mě po dvou dnech masáže plocha píchat přestala, ale udělal se mi na dotek bolestivý otok zevnitř u kloubu kotníku. Nikdy jsem podobný zdravotní problém se šlachami neměla, i když jsem hodně sportovala. Napadlo mě podívat se na negativní účinky přebytku železa v těle a jsem velmi překvapená, že nějaké vůbec mohou být ! Máte někdo s tímto problémem zkušenost? Prosím napiště mi zda ano a jaké. Moc děkuji.
Dobrý den už 3,dny mám ž žlutý průjem křeče v břiše, mám hypertext druhého stupně, málo železa v těle, stříbrnou žlázu, astma,alergie na ovoce cirkusové,seno,prach,peří, srst zvířat můžete mě poradit příčinu prujmu děkuji za odpovědi
Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.
- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.
- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.
- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.
- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.
- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.
- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.
- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.
- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.
- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.