Téma

NADYMANI VETRY BOKEST POD ZEBRY


Bylinky proti nadýmání

Nadýmání naštěstí není vážné onemocnění, ale dokáže pořádně znepříjemnit den. Navíc může být příznakem nejen špatného stravování, ale i něčeho nebezpečnějšího.

Bylinné likéry podporují trávení, čímž nás zbavují nadýmání. Jeden z takových bylinných likérů proti nadýmání si můžete připravit sami.

Ingredience: 1 lžička drceného semene fenyklu, 1 lžička drceného semene anýzu, 1 lžička kořene hořce žlutého, 4 drcené hřebíčky, 1/2 lžičky kořene zázvoru, 1/2 lžičky skořice, 1/2 l destilátu

Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady, zalijte destilátem a nechte 14 dní na teplém místě louhovat. Likér musíte denně protřepávat. Po dvou týdnech přeceďte a při potížích užívejte 1krát denně jednu štamprli.

Mezi další přírodní prostředky proti nadýmání patří:

  • Máta: jako první pomoc proti nadýmání nám poslouží nálev ze sušené máty, který připravíme zalitím jedné čajové lžičky máty sklenicí vroucí vody, přikryjeme a necháme 15 minut louhovat. Nálev se popíjí po jídle.
  • Fenykl: při nadýmání důkladně žvýkáme jednu čajovou lžičku fenyklových semen nebo si z nich připravíme čaj. Fenyklový čaj pomáhá nejen při nadýmání, ale zklidňuje i žaludek. Fenykl je velmi šetrný, slabý fenyklový čaj mohou pít i malé děti.
  • Heřmánek: čaj z květů heřmánku je osvědčený a šetrný prostředek proti nadýmání. Heřmánkový čaj se podává malým dětem.
  • Kmín: kmín se používá jako koření pro ochucení jídel i jako prevence proti nadýmání a k podpoře trávení. Plody kmínu obsahují silici s vysokým obsahem karvonu a limonenu. Karvon podporuje produkci žaludečních šťáv, činnost střev a odstraňuje nadýmání. Kmín je možné při potížích žvýkat nebo si z něj uvařit čaj. Zalijeme 3 čajové lžičky mletého kmínu 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme.
  • Anýz: je známý jako koření přidávané do některých druhů cukroví i do anýzových sušenek. Používá se také jako prostředek proti nadýmání.
  • Kopr: nabízí nejen zelenou nať na přípravu výtečné koprové omáčky, brambor na kyselo či řeckého salátu tzatziki, ale jeho semena jsou rovněž výtečným prostředkem proti nadýmání. Přelijeme-li jednu čajovou lžičku semen kopru 2 dl vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a poté přecedíme, získáme účinný prostředek proti nadýmání. Čaj z kopru popíjíme pomalu.
  • Zázvor: pomáhá nás zbavit jak kašle a nachlazení, tak i na nadýmání. Nálev připravený z půl lžíce oloupaného a nastrouhaného zázvoru, do kterého přidáme lžíci šťávy z citronu nebo limetky, nám poskytne rychlou úlevu od nadýmání.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem NEPRŮCHODNOST STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Novoseljuková.

dobrý den,
můj syn byl loni v dubnu hospitalizován s urputnými bolestmi břicha. Diagnóza -divertikulóza sigmatu. Byl převeden do gastroenterologické poradny, kde mu dělali kolonoskopii, vyšetření žaludku- bez nálezu.V listopadu byl přeléčen antibiotiky a po požití většího množství burských oříšků-znovu velké bolesti břicha-břicho nafouklé, neodcházely větry, nemohl se vyprázdnit.Obvodní lékařka ho odeslala na chirurgii- tam mu lékař doporučil bezlepkovou dietu s tím, že divertikly nemá.( po třech týdnech z něj vycházely oříšky). Následovalo vyšetření na alergii na lepek a jiné potraviny- vše v pořádku. Bolestmi od prosince trpí doposud, má řetízkující stolici, větry odcházejí málo, neustále se cítí nafouklý, plný. Jelikož byl i na vyšetření s ledvinami( v jiné nemocnici) a současně s nimi mu udělali CT břicha, znovu mu diagnostikovali teď už těžkou divertikulózu sigmatu, s tím, že to má ihned konzultovat s gastroenterologem.Ten mu řekl, že je zdráv, že divertikly nemá. Tak už nevíme , co dělat. Syn se cítí velice špatně, jeho stav ho omezuje v pracovním i osobním životě. Děkuji Novoseljuková

zkoušel espumisan, probiotika,vlákninu,kompoty, algiphenové kapky,a různé léky na zánět střev....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obstarejte si výsledky posledního vyšetření CT břicha a obraťte se na jiného gastroenterologa. O pomoc s nalezením gastroenterologa můžete taktéž požádat svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Neprůchodnost střeva

Proč mě trápí nadměrná plynatost a nadýmání

Nadýmání (plynatost) označuje tvorbu plynů ve střevě. Vnikající plyn se označuje jako flatus. Nadměrné množství tohoto plynu se nazývá nadměrná plynatost – meteorismus. Meteorismus se pak projevuje nadměrný únikem plynu do okolí – flatulencí.

Přestože se může na první pohled jednat o banální onemocnění, jedná se o velice zátěžovou situaci pro pacienta, ať už z hlediska silné bolesti, která může být přítomna, nebo z aspektů sociálních a psychologických. V zásadě se rozlišují dva typy flatulencí: flatulence anální a flatulence vaginální.

Nadměrné nadýmání a plynatost jsou synonyma dnešní uspěchané doby. Naše doba je plná stresu a dobrému zažívání příliš nepřeje. Jíme často ve spěchu, aniž bychom pořádně přemýšleli nad tím, co jíme, jindy zase jíme až moc. Poruchy trávení nemusí být příznakem nemoci, mohou být zapříčiněny také špatnými stravovacími návyky.

Doporučení:

  • Zastavte se a najděte si na sebe čas.
  • Zapřemýšlejte o tom, co a jak jíte. Snažte se na jídlo připravit a vychutnat si ho v klidu a v pohodě. Jezte méně, ale s chutí.
  • Omezte příjem tučných, smažených a kořeněných jídel a alkoholu.
  • Dodržujte pitný režim! Vhodná je voda nebo bylinkové čaje, které pomáhají odstranit plynatost a nadýmání, například čaj ze šalvěje. Prospěje vám také anýz, heřmánek nebo fenykl.
  • Dopřejte svému tělu detoxikaci. Žijeme v prostředí, které není vždycky zrovna nejzdravější. Jíme jídla plná éček a aditiv. Není divu, že jsou naše orgány přetížené. Zbavte své tělo škodlivin a jistě se vám uleví.
  • Dbejte o svá játra. U lidí trpících trávicími obtížemi je důležitá očista jater, která jsou přímo zodpovědná za trávení tuků, cukrů i bílkovin.
  • Zbavte se nepříjemných příznaků a podpořte své trávení. Využít můžete také některý z volně prodejných léků.
  • Pokud se vaše obtíže nelepší nebo se dokonce zhorší, neváhejte a navštivte lékaře. Poradí vám, jak v léčbě dále postupovat.
Potraviny, které způsobují nadýmání:
  • luštěniny – způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách, při jejich pravidelné konzumaci se organismus přizpůsobí a potíže vymizí;
  • jednoduché průmyslově čištěné cukry (například sladkosti, sušenky, zákusky) – přispívají k pomnožení kvasinek v trávicím traktu;
  • obiloviny – mohou způsobovat nadýmání u lidí trpících celiakií (nesnášenlivostí lepku, obilné bílkoviny);
  • mléko – způsobuje nadýmání u lidí neschopných trávit laktózu, mléčný cukr;
  • slané potraviny a potraviny s obsahem glutamátu sodného (solené sušenky, uzeniny, konzervy, polévkové kostky) – zadržují v těle vo

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNIKOVÝ KAMEN A ŠPATNÉ TRÁVENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Zdravím
Mám žluč. kamínek a špatné trávení/ nadýmání, větry, křeče v břiše/.
Mám bezlepk.a bezlakt.dietu,minimum tuků, nejím sladké, nepiju kávu.
Jím kukuřič.,rýžový bufovaný chléb. Je možné ,že
zdrav.problémy mě mohou způsobovat již zmiňované ,,bufované chlebíčky Active?
Nevim co mohu jíst a potřebuji poradit, půl roku jsem na chlebíčkách,bezl.jogurtek,Alpro sojovych jogurtech,krutí šunka. Budu moc ráda za jakoukoli radu a pomoc. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto bez vyšetření odhadnout, co a proč vám způsobuje zažívací potíže. Z vašeho dotazu není ani jasné, jestli vám byla naordinována bezlepková dieta lékařem a nebo jste se k ní rozhodla sama. Co vám můžu poradit, zajděte na vyšetření na gastroenterologii a tam se poraďte, jak se máte dále stravovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Žlučnikový kamen a špatné trávení

Babské rady proti nadýmání

Potraviny, jako je zelí, kapusta či brokolice, vždy tepelně upravte.

Luštěniny pokaždé před vařením namočte alespoň na šest hodin a vodu minimálně jednou vyměňte. Zbavíte se tak látek, které tělu škodí.

Při tepelné úpravě luštěnin sbírejte pěnu a přidejte anýz, majoránku nebo bazalku. To je nejen ochutí, ale zároveň působí proti nadýmání.

Vyzkoušejte také naklíčené fazolky mungo, cizrnu nebo čočku. Nejenže nenadýmají, ale navíc obsahují řadu významných látek.

Z mléčných výrobků upřednostněte kvalitní kysané produkty, například kefír nebo bílý jogurt.

Vyvarujte se perlivých nápojů, ale i pití brčkem. Také polykání vzduchu totiž vede k nadýmání.

Od potíží uleví samozřejmě bylinky. Heřmánek a máta mají uklidňující účinky, proto si z nich připravte čaj vždy, když vás začne trápit bolest nebo pocit plnosti.

Lžička rybího oleje sice není nic, po čem by většina z nás toužila, ale je to bezpochyby naprostý všelék. Působí příznivě i preventivně na mnoho různých nemocí a neduhů, a to včetně nadýmání.

Příznivě působí i draslík, který najdeme například v banánech, mangu, špenátu, rajčatech, ořeších či chřestu.

Dopřávejte si s chutí exotické ovoce jako papája, ananas nebo citrusy. Obsahují enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a usnadňuje trávení.

Nezavrhujte ani nakládané okurky, kysané zelí nebo korejské kvašené zelí kimchi – působí příznivě na střevní mikroflóru.

K nadýmavým a těžko stravitelným potravinám přidáváme bylinky a koření jako petržel, kopr, saturejka, kmín, šalvěj, zázvor, tymián, majoránka, oregano, chilli.

Nadýmavý účinek luštěnin zmírníme nejen kořením, ale i jejich několikahodinovým namočením před tepelnou úpravou. Vaření i mixování rozruší jejich vlákninu, čímž se opět sníží účinky nadýmání.

Prevencí proti nadýmání je rovněž česnek, který má své nezastupitelné místo v naší kuchyni. Česnek působí nejen proti nadýmání, ale zlepšuje i trávení. Má jedinou nevýhodu – typický nepříjemný zápach, který je možné odstranit žvýkáním čerstvé petržele, konzumací jablka nebo rozkousáním kávových zrnek.

Zázvor dodá stejně jako česnek jídlům nejen chuť, ale zároveň podpoří trávení a zamezí nadýmání.

Také skořice zlepšuje trávení a je výbornou prevencí proti nadýmání.

Ovoce s vysokým obsahem vody (meloun, švestky, jahody a další lesní plody), dále ananas, pomeranče, mandarinky, grapefruity, to vše je dobrá prevence proti nadýmání.

Mezi další potraviny, které nás ochrání před nadýmáním, patří dýně a med.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Příběh

Ve svém příspěvku BABSKÉ RADY NA NADÝMÁNÍ A PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Já no toto trpím dlouho. Velmi mi pomáhají masáže břicha. Jednou jsem byla s babičkou ve 14 ti letech na procházce v lese a dostala jsem silné bolení břicha. Šla jsem si tedy sednout do křoví takzvaně na "bobek", Po delším tlačení jsem vypustila jeden větší prd. Na chvíli se mi ulevilo tak jsem se oblékla a vstala. Ale než jsem došla na cestu, břicho bolelo snad ještě víc než předtím. Šli jsme dále, babička si toho všimla, řekla mi, že se potřebuje vyčůrat, tak jestli si také ještě nezkusím ulevit. Přidřepli jsme obě vedle sebe, ukázala mi přitom jak si promačkat celé břicho, za chvíli se větry začaly opravdu uvolňovat. Já si tentokrát pořádně prdla snad devětkrát, jak řekla babička. Všechna bolest rázem zmizela. Ještě jsme si dělali legraci, jak je dobře, že nikdo neslyšel jak se v lese střílelo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Babské rady na nadýmání a plynatost

Jak dlouho větry trvají

Člověk, který jídlo hltá ve spěchu, spolyká kromě jídla i značné množství vzduchu, což plynatost přímo podporuje. Větry a nadýmání zapříčiněné dietní chybou většinou samovolně odezní. Jestliže větry neodcházejí, je nutná návštěva lékaře.

Zdroj: článek Zaražené větry

Příběh

Ve svém příspěvku NADÝMÁNÍ A PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den,
Málem se mi stal pěkný trapas, kdy jsem se zaraženými větry málem skončila na pohotovosti. Dostala jsem večer šílené křeče do břicha a nic nepomáhalo. Kamarádka mne viděla a řekla že mne vezme do nemocnice. Do auta jsem se belhala v předklonu. Jenže během cesty se mi vzduch nějak chtěl uvolnit, řekla jsem kamarádce ať zastaví a hned v křoví jsem si sedla na "bobek" a několikrát za sebou si pěkně nahlas ulevila.* Příhoda břišní rázem skončila a my jeli zase domu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Ahoj Radko,
Buď ráda že to z tebe takto včas vyšlo. Nás když bolelo břicho, mne a sestřenice, babička říkala, sedni si na záchod jako na "velkou" a zmáčkni si břicho, nebo si udělej než si sedneš deset dřepů. A vždy to zabralo.

Zdroj: příběh Nadýmání a plynatost

Příznaky

Nadýmání je stav, kdy se ve střevě zvýšeně tvoří plyny. Nadýmání může mít lehkou formu, může být ale i závažnější a vyvolat křeče v břiše. Příčin nadýmání existuje hned několik: zvýšené polykání vzduchu, činnost střevních bakterií, složení potravy, trávicí obtíže různého původu, neprůchodnost střeva a podobně. V důsledku nerovnováhy střevní mikroflóry či vinou některých potravin může ve střevě docházet ke kvasným nebo hnilobným procesům. Na složení plynu se nejvíce podílí dusík, vodík, oxid uhličitý, ale i metan, sirovodík a kyslík. Náhlá a velká plynatost může vznikat zvýšeným průnikem krevních plynů do střeva nebo omezeným vstřebáváním plynů ze střeva do krevního řečiště. Meteorismus může být rovněž jediným projevem funkční poruchy tlustého střeva (funkční kolopatie) nebo vážného organického onemocnění trávicí trubice (zánětlivé nebo nádorové stenózy, tedy abnormální zúžení). Břicho může být až nezvykle vzedmuté, lehce citlivé. Větry buď neodcházejí (závažnější varianta), nebo odcházejí nadměrně. Při zástavě uvolňování plynů (a stolice) je nutné vyhledat lékaře. Zvýšenou tvorbu plynů doprovází nadmutí, napětí a vyklenutí břicha.

Jen pro zajímavost: větry jsou většinou tvořeny 59 % dusíku, 21 % vodíku, 9 % oxidu uhličitého, 7 % metanu a 4 % kyslíku. Uvedené složení plynů je orientační a platí pro zdravého člověka s vyváženým složením potravy. Individuální odchylky závisejí na převažujícím typu bakterií, jež žijí ve střevě, a na konkrétním složení potravy. V případě nevhodného bakteriálního osídlení tlustého střeva dochází ke zvýšené tvorbě střevních plynů, tento stav se nazývá dolní dyspeptický syndrom. Směs plynů je kvůli obsahu metanu a vodíku hořlavá. Pach větrů je dán sulfanem, který obsahuje síru. Teplota plynů až do jejich úniku odpovídá tělesné teplotě, tedy asi 36,5 °C. Stav, kdy před sebou střevní plyn tlačí i střevní obsah, jenž pak nekontrolovaně opouští střevní trakt, se nazývá průjem. Zvuk při větrech vyvolává především vibrace análního svěrače či okolí vaginy.

Zdroj: článek Zaražené větry

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ NA NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.

Dobrý večer ,prosím jaký čaj na nadýmání a bolesti břicha. Moc Děkuji Lidka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proti nadýmání a na bolest břicha je dobrý čaj z máty peprné. Nesladit a mátu luhovat v horké vodě deset minut. Dobré je to střídat se silným černým čajem, který se nechá luhovat v horké vodě také deset minut. Časy luhování jsou důležité, aby to mělo zklidňující účinky na žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jaký čaj na nadýmání

Příčiny nadýmání

Zpracováváním potravy v organismu, dochází ke tvorbě plynu. U zdravého jedince se tvoří 1 až 2 litry střevního plynu denně. Velká část se vstřebává, zbytek odchází konečníkem ven z těla. Každá etapa trávení může ovlivnit tvorbu plynů ve střevech. Složení plynu je jiné v horních částech zažívacího traktu než v dolních částech trávicí soustavy. Mimo to plynatost závisí na výběru potravin, na okolnostech, jak a kdy se stravujeme, na přísunu tekutin, na pohybu střev i na psychice.

O nadýmání hovoříme tehdy, když se tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí přirozenou cestou ven. S tímto stavem se každý člověk někdy v životě setká, většinou jde o krátkodobý problém, například po nějaké dietní chybě. Jestliže se nadýmání opakuje častěji a komplikuje život, může se hovořit o plynatosti. Nejlépe je změnit způsob stravování, pít víc tekutin a hlavně se dostatečně hýbat, aby se podpořila činnost střev. Pokud i tak nic nezabírá, je zapotřebí vyhledat odborného lékaře (gastroenterologa).

Samotný vzduch také způsobuje nadýmání. Vzduch se dostává do žaludku i v dospělosti. Polykání vzduchu při hltavosti na prázdno je časté při neurózách. Vzduch do žaludku vniká i při nadměrném mluvení. Tak polykají vzduch překotní řečníci, kdy vzrůstá slinění a se slinami se polyká i vzduch. Ten vklouzne někdy i s doušky nápojů.

Nadýmáním a plynatostí trpí více ženy. Je však možné, že plyny víc zadržují, protože jim připadá společensky nevhodné je ventilovat. Tím si mohou vytvořit špatný návyk. Ženy se také častěji svěřují se svými problémy lékařům. Muži jsou více odolní. Občasným nadýmáním však trpí všichni, včetně dětí.

Příčiny nadýmání jsou:

  • Nevhodné potraviny – nadýmání často vzniká po luštěninách, jednoduchých cukrech a sladkých bublinkových limonádách.
  • Potravinové alergie – nadýmání může ukazovat na některou z potravinových alergií. Ať už to je alergie na kravské mléko, nebo alergie na lepek.
  • Přemnožení kvasinek – máme rozhozenou střevní mikroflóru. Kvasinky kvasí potraviny. Kandidóza vzniká hlavně po antibiotické či hormonální léčbě. Pro vyléčení je třeba držet přísnou protikvasinkovou dietu, užívat přípravek na likvidování kvasinek a do střev osadit dobré bakterie pomocí probiotik.
  • Trávicí enzymy – naše tělo tvoří nedostatek trávicích enzymů, které se podílejí na trávení přijaté potravy.
  • Zácpa – zpomaluje průběh střevních pohybů a díky tomu se mohou kvasinky více množit.
  • Stres – také přispívá k rozvoji nadýmání.
  • Vzduch – polykání vzduchu při rychlém mluvení, pláči, křiku, hádce.

Zdroj: článek Nadýmání a plynatost

Jak uvolnit zaražené větry

Takzvaně zaražené větry dokáže uvolnit teplý obklad na břicho. Nesmí ovšem mít víc než 38 stupňů Celsia. Účinné je rovněž jemné masírování podbřišku.

Na zaražené větry je z bylinek vhodný fenykl. Fenykl obecný neboli Foeniculum vulgare je velmi významná rostlina především ve směru léčitelském, ale i kořenářském. Mnozí z nás ji znají jako účinný prostředek při střevních kolikách a nadýmání u malých dětí. Tato rostlina má však i další pozitivní přínos pro naše zdraví.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Příběh

Ve svém příspěvku NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

I když jsem si hlídala stravu, pila fenyklový čaj a masírovala dceři bříško, přesto ji trápilo nadýmání :( Ale nakonec jsem zkusila dávat před každým kojením Espumisan kapky a opravdu pomohly. Myslím, že když existuje způsob, jak miminku ulevit...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Nadýmání

Zaražené větry u dětí

Zaražené větry se nevyhýbají ani dětem. Jako pomoc při nadýmání u dětí se doporučuje: fenyklový čaj, masáž bříška, přikládání teplých plen na bříško. Jestliže se však bolesti opakují nebo jsou silné, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: článek Zaražené větry

Poradna

V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete zkusit Espumisan, který volně koupíte v lékárně. Nejlepší ale bude vyšetřit váš zdravotní stav a zjistit pravou příčinu nadýmání a tu pak odstranit. Stavte se v ordinaci gastroenterologa (gastroenterologie) a zeptejte se ho co máte dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nadýmání plynatost babské rady

Bylinkové směsi proti nadýmání

Výbornými pomocníky proti nadýmání jsou bylinkové směsi, ve kterých se účinky bylin podporují a doplňují.

Čaj proti nadýmání si můžeme připravit z jedné lžičky drceného kmínu, jedné lžičky drcených fenyklových semen, jedné lžičky drcených anýzových semen. Všechny ingredience zalijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme během dne po douškách.

Na přípravu jiného čaje proti nadýmání potřebujeme jednu čajovou lžičku rozdrceného semene kmínu, jednu čajovou lžičku rozdrceného semene kopru, jednu čajovou lžičku rozdrceného semene fenyklu a jednu čajovou lžičku květů heřmánku. Všechny přísady smícháme dohromady a přelijeme jedním litrem vroucí vody, necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme po douškách.

Proti nadýmání můžeme mít kdykoli po ruce účinnou bylinkovou směs – stačí smíchat koriandr, kmín a fenykl v poměru 3 : 2 : 2. Když nás začne trápit nadýmání, zalijeme dvě čajové lžičky této směsi bylinek studenou vodou, necháme přejít varem a dáme vychladnout. Potom vypijeme polovinu sklenice tohoto vývaru, druhou polovinu sklenice vypijeme cca za dvě hodiny.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PO KAŽDÉM JÍDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anah.

Dobrý večer, chci se zeptat. Dceři je 26 let a nedávno se mi svěřila, že má problémy s nadýmání. Prý se nafoukne i po tom, když vypije např. vodu. Víc nevím, jenom to, že měla vždy problémy s vyprazdňováním. Děkuji za odpověď. Co bych jí mohla poradit? Nejlépe přírodního, bylinky či tak. Nevezme si totiž žádné léky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto se nedá přesně určit, co by pomohlo na tak časté nadýmání, protože nevíme co je jeho příčinou. Klidně to může být Crohnova choroba a nebo jen pozůstatek po léčbě antibiotiky ve formě nevyvážené střevní flóry. Jestli chcete být pro svou dceru prospěšná, tak ji objednejte na gastroenterologii a pak ji doprovoďte na vyšetření. Jen tak se dá zahájit účinná léčba, která ji zbaví těchto nepříjemných pocitů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nadýmání po každém jídle

Menstruační bolesti mimo menstruaci

Menstruační bolesti po menstruaci mohou vznikat drážděním nervových zakončení v břiše. Dráždit mohou různé látky tělu vlastní i cizí, záněty, výrůstky, vředy až nádory.

Nejčastější příčiny jsou:

  • špatná strava, přejídání (kde je řešením ubrat na množství a zlepšit svou výživu);
  • poruchy menstruace (únava, bolest břicha, podbřišku, zad, kříže, beder, hlavy, otoky nohou, svědění pochvy, zvracení, podrážděnost, úzkost, lítostivost);
  • zánět slepého střeva (bolest břicha a pravého podbřišku citlivá na dotek, pocit na zvracení až zvracení, nechutenství, zvýšená teplota);
  • celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
  • dráždivý tračník (průjem či zácpa, silná potřeba vyprazdňování nejčastěji po jídle, bolest břicha, plynatost, pocit plnosti, deprese);
  • zánět žlučníku, žlučových cest a městnání žluče (bolest břicha, bělavá, mastná stolice, průjem, tmavá moč, žloutenka, svědění kůže, teplota, potíže s trávením);
  • zánět žaludku nebo gastroduodenální vřed (bolest břicha, nevolnost, zvracení, nechutenství, pocit plnosti, bolest hlavy, zápach úst, krev ve stolici);
  • střevní neprůchodnost, ileus (záchvatovitá, urputná bolest břicha, zvracení, absence stolice).

Další možné příčiny:

  • zánět močových cest (časté močení, pálení, bolest při močení, tmavá, zakalená, zapáchající moč, možná příměs hnisu či krve, bolest zad);
  • Crohnova choroba (únava, bolest břicha, průjem, nadýmání, teplota, hubnutí, krev ve stolici, bolest kloubů, žlučové, ledvinové kameny, zánět duhovky, bolestivé uzlíky v podkoží);
  • ulcerózní kolitida (únava, krev ve stolici, bolesti břicha, konečníku, bolestivý vleklý průjem i několikrát denně, plynatost, nadýmání, teplota, bolest kloubů, afty);
  • syndrom zvýšené propustnosti střeva (bolest břicha, pálení žáhy, nespavost, nadýmání, úzkost);
  • ledvinové, močové kameny (silná bolest zad, břicha, podbřišku až třísel, stehen, krev v moči, málo moči);
  • zánět slinivky břišní (bolest břicha, nadbřišku, horší po jídle, zvracení; u chronické formy: průjem, hubnutí, pocit plnosti, potíže s trávením, nechutenství, cukrovka I. typu);
  • žloutenka (žluté bělmo, pokožka a sliznice, tmavá moč, světlá stolice, bolest břicha, teplota, nechutenství, pocit plnosti, zvětšení jater, sleziny);
  • hepatitida (únava, bolest břicha, kloubů, nechutenství, teplota, žloutenka);
  • ztučnění, steatóza jater (střídání zácpy a průjmu, bolest břicha, únava, pocit na zvracení, nechutenství, pocit plnosti, zvětšení jater);
  • urputná bolest doprovází žlučové, žlučníkové kameny (urputné křeče břicha, žloutenka, svědění kůže, potíže s trávením, nevolnost, zvracení);
  • divertikulóza, střevní výchlipky (pocit plnosti, zácpa, plynato

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na menstruační bolesti

Babské rady na zaražené větry

Na zaražené větry je nejlepší pohyb!

Smíchejte stejný díl semene kmínu, nať pelyňku pravého, nať řebříčku a fenykl obecný. Jednu polévkovou lžíci této směsi zalijte hrnkem vroucí vody, nechte 15 minut louhovat a poté sceďte. Nápoj pijte teplý.

Připravte si bylinný čaj ze stejného množství heřmánku pravého, kořene kozlíku lékařského, listů máty peprné a přidejte kmín a anýz. Přidejte 3 lžičky směsi do 3 dílů vody (zhruba 550 ml). Vařte necelých 5 minut a poté dalších 5 minut louhujte. Sceďte a pijte ráno, v poledne a večer jeden šálek teplého čaje.

Pokud máte malé děti, které trápí nadýmání, připravte jim čaj z fenyklu. Do hrnku vroucí vody přidejte lžičku rozdrcených semen fenyklu. Nechte louhovat a po pěti minutách můžete dětem podávat po malých lžičkách.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Příběh

Ve svém příspěvku NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nana.

Nadýmání mě trápí docela dlouho. Střídají se mi i průjmy a zácpy. Nevím co mám dělat, babské rady už nezabírají.

Zdroj: příběh Nadýmání plynatost babské rady

Co na silně zapáchající větry

Vylučovaný plyn se skládá především z dusíku (20–90 %), dále z vodíku (0–50 %), oxidu uhličitého (10–30 %), kyslíku a metanu (oba okolo 10 %). Flatus je tvořen jednak plynem exogenním (spolykaný vzduch při jídle a podobně), jednak plynem endogenním, který vzniká jako důsledek činnosti bakteriální flóry. Zvuk při flatulenci je vyvolán především vibrací análního svěrače.

Velice častou příčinou meteorismu je nevhodná strava a špatné stravovací návyky. Je zde důležité také osazení bakteriální flórou. Potraviny můžeme podle vztahu ke vzniku flatu rozdělit na tři základní skupiny:

  • Normoflatugenní potraviny: po jejich konzumaci odejde nanejvýš 10 flatů za den, jedná se především o maso (kuřecí, rybí, libové hovězí) a o zeleninu (zejména květák, brokolice, rajče a paprika), ořechy a podobně.
  • Středně flatugenní potraviny: po jejich konzumaci dojde k odchodu 20–40 flatů za den, k nim počítáme brambory, lilek, pečivo a další.
  • Silně flatugenní potraviny: po jejich konzumaci odchází více než 40 flatů za den, jsou to mléko a výrobky z něj, fazole, banány a podobně.

Lékař (gastroenterolog) zpravidla při nadýmání doporučuje opatření, která se týkají stravovaní a kultury stravování. Člověk, který jídlo hltá ve spěchu, totiž spolyká kromě jídla i značné množství vzduchu, což plynatost přímo podporuje. Často lékař používá terapeutický test, který trvá 14 dní a vyřazuje se při něm mléko, pokud to nepomůže, jsou vyřazovány další potraviny.

Ve vážných případech lékař předepisuje flatulentia (snižují povrchové napětí plynu), různé probiotické přípravky, které mají obnovit správnou bakteriální flóru, a enzymatické preparáty, které usnadňují trávení.

Vše je o stravě, pohybu a klidu. Pokud toto pravidlo dodržíte, nebudou vaše větry zapáchat.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .

Dobry den,

Rada bych se zeptala, pred tydnem jsem jedla Steak, ktery nebyl propeceny, tedy krvavy Steak. Maso bylo dost prorostle, pri rezani z nej koukalo neco jako nit - chtela jsem se to prohlednout, dotkla jsem se nozem, schovalo se to.jelikoz to nebylo Doma, nemohla jem se nejak rypat v taliri, kdyz jem se zeptala, vyvetleni bylo to je vazivo. byla jem strasne unavena a nechtela jsem se tim dal zabyvat. od toho dne mam ale potize, prvni dny velmi tezky zaludek, od te doby vetry, silny zapach. je mozne ze jem e nakazila nejakym parazitem? co muzu delat?
dekuji
Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností to bylo skutečně vazivo. Parazit nejdříve v těle roste a teprve až po delší době činí potíže. Ve vašem případě doporučuji den dva nejíst žádné maso a nadýmání by mělo zmizet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Parazit

Potraviny proti nadýmání

Abyste zakročili proti nadýmání a předešli mu, je velmi důležité dbát nejen na druh jídla, ale také na způsob stravování.

Způsob stravování: Abyste snížili projevy nadýmání, dávejte si pozor na styl jídla. Snažte se jíst pomalu, polykejte malá sousta, u jídla nemluvte, jídlo dostatečně přežvykujte.

Ovoce: Jezte často grepy, jablka, mango, zralé banány + ořechy.

Zelenina: Vhodné jsou okurky, rajčata, brambory, chřest, červená řepa, špenát, čerstvě nasekaná petrželová nať.

Vláknina: Nutná je přiměřená dávka nestravitelných rostlinných složek potravin, jako například obiloviny, kukuřice, zrna, tmavé celozrnné pečivo, mandle, sušené ovoce, jablko, hruška. Nestravitelné prvky pomáhají pročistit organismus, oživují jeho zlenivění a pomáhají pohybu střeva. Ale pozor! Nadměrné množství vlákniny může naopak vyvolat nadměrnou plynatost. Pokud s vlákninou ve svém jídelníčku začínáte, dávky pomalu zvyšujte.

Bylinky: Doporučuje se máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.

Další suroviny: Jezte potraviny s vyšším obsahem draslíku.

Tekutiny: Pijte nejlépe nealkoholické nesycené nápoje bez oxidu uhličitého (nejlépe čistá nesycená voda) nebo bylinné čaje (mátový, fenyklový a podobně). Pozor! Je dobré zapíjet jídlo, ale ne příliš, protože nadměrné zapíjení jídla může vyvolat plynatost.

Pozor na nápoje s obsahem oxidu uhličitého, těm se snažte vyhnout, jsou to především:

  • soda;
  • kolové nápoje;
  • pivo.

Vyvarujte se špatných kombinací potravin. Nadýmání a zažívací potíže často vyvolává:

  • kombinace koncentrované bílkoviny s cukrem, která v žaludku způsobuje kvašení, například mnoho cukru v mléce, slazeného tvarohu nebo slazené kondenzované mléko či smetana, také například ryba se salátem a za tím porce zmrzliny;
  • nadměrné množství ovoce a zeleniny spolu v jednom jídle;
  • kombinace chleba, brambor a těstovin;
  • směsi různých druhů tuků.
Chronické nadýmání způsobuje:
  • nadměrná konzumace sladkostí;
  • bílá mouka a produkty z ní – bílý chléb, těstoviny z bílé mouky;
  • neloupaná rýže;
  • nedostatek vlákniny v potravě.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Příběh

Ve svém příspěvku STOLICE NENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Karlík.

Dobrý den, prosím o radu, je mi trapně, ale napíši potíže, které mě otravují život. Chodím velmi nepravidelně na velkou, třeba 5 dní nejdu, pak si vezmu 3 lžíce Laktulózy vyjde ze ,mne trochu řidčí stolice,a pak zase několik dní nic, jenom větry a čistá voda. Nevím již, co mam dělat, vyzkoušel jsem všechno možné, voda + ovesné vločky smíchané s pohankou, jáhly,je to instantní směs, ktera nabobtnává v těle. Dále fíky, teplá voda po ránu, také 1/2 l směsi rozmixovaného ovoce jablka,pomeranč,mrkev,banán,,svestky atd.co je po ruce, psylium, chodím na vycházky, cvičím. Břicho mě nebolí, Už jsem z toho zmatený>
Děkuji předem za radu Karlík
tel:607921308
e-mail: tondakarlik49@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ajka.

Doporucuji jit co nejdriv k lekari,maminka taky otalela ted uz ji nic nepomuze .Ma po operaci tlusteho streva,zjistena rakovina,podstupuje chemoterapii.

Zdroj: příběh Špatná stolice

Nadýmání po jahodách

Pokud jsou jahody konzumovány v nadměrném množství, jsou pro některé lidi obtížně stravitelné, což může vést k nepříjemným příznakům, jako je plynatost a žaludeční nevolnost. Zde jsou potenciální důvody, proč jahody způsobují plynatost:

  1. Mají vysoký obsah vlákniny
    Vláknina je nezbytná pro zdraví našich střev. Lidé často jedí více vlákniny, aby zmírnili zácpu. Vláknina také může pomoci udržet si zdravou váhu a snížit riziko onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby. Jahody mají vysoký obsah vlákniny – 1 hrnek jahod obsahuje 3 gramy vlákniny. (Maximum vlákniny denně je 35 gramů).
    Rychlé přidávání příliš velkého množství vlákniny do stravy, což se může stát, když se jahodami přejídáte, může vést k zažívacím potížím, jako je plynatost, nadýmání a křeče. Proto jahody jezte pomalu a pijte při tom hodně vody, což může pomoci vašemu tělu lépe zpracovat vlákninu a minimalizovat nepříjemné vedlejší účinky.
  2. Máte potravinovou intoleranci
    Pokud zjistíte, že jahody způsobují plynatost pokaždé, když je sníte, je možné, že trpíte potravinovou intolerancí, což je stav, kdy má vaše tělo potíže s trávením určitých složek. Mezi příznaky potravinové intolerance patří průjem, plynatost, nadýmání, bolesti hlavy nebo migrény, nevolnost, žaludeční nevolnost a pálení žáhy.
  3. Máte nesnášenlivost na cukry v ovoci
    Lidé často mívají nesnášenlivost na cukry v ovoci – typicky fruktózu a/nebo sorbitol. Mezi příznaky intolerance fruktózy nebo sorbitolu patří plynatost, nadýmání, bolest břicha a průjem. Stavy, jako je celiakie a zánětlivé onemocnění střev, mohou způsobit, že budete náchylnější k potravinové intoleranci.
  4. Vaše tělo nemůže absorbovat fruktózu
    Dalším potenciálním důvodem plynatosti po jahodách je malabsorpce fruktózy, stav, kdy buňky tenkého střeva nemohou správně absorbovat fruktózu. Jak již bylo zmíněno, fruktóza je cukr přirozeně se vyskytující v jahodách, a když váš trávicí systém neabsorbuje fruktózu správně, může to vést k plynatosti, průjmu a nadýmání. Je důležité si uvědomit, že fruktózová malabsorpce není to samé jako fruktózová intolerance – malabsorpce je, když vaše střevní buňky nefungují správně. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem, zácpu a bolest břicha.
Poraďte se se svým lékařem, pokud po konzumaci jahod pravidelně pociťujete nežádoucí účinky, abyste zjistili, zda nemůžete trpět fruktózovou intolerancí nebo malabsorpcí. Omezení příjmu fruktózy a konzumace potravin s nižším obsahem fruktózy vám může pomoci zvládnout vaše příznaky.

Zdroj: článek Stolice po konzumaci jahod

Poradna

V naší poradně s názvem JE TO VNITRNI PÁSOVÝ OPAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Sedláčková.

Jsem na nemocenské pro bolest zad na prave strane, nejdrive me mirne tlacilo pod zebry pri pohybu, behem tydne se zhorsilo v krece pod zebra vzdy jen pri pohybu. Lekar mi dal rehabilitace kvuli jednostrannne namozenym svalum, ale sestricce se to nezda moc normalni. Pred 20 lety jsem mela pasovy opar na strane leve a bolesti byly podobne, ale mela jsem asi 10 malych puchyrku, takze sedala dobre stanovit diagnoza. Jinak bolesti velke vnitřní. Chtela bych se zeptat, jestli se muze pasovy opar opakovat a jestli se da zjistit treba z vysetreni krve?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pásový opar se může opakovat neomezeně krát po zbytek života. Virus způsobující pásový opar zůstává trvale v těle od prvního onemocnění neštovicemi až do smrti. Probudit ho můžou různé impulsy nejčastěji stres nebo jiné onemocnění. Nelze vyléčit. Lze tlumit pouze jeho projevy v době manifestace pomocí antivirotik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Pásový opar a znecitlivělý bok

Běžné příčiny plynatosti a nadýmání

Plynatost a nadýmání mohou být způsobeny řadou faktorů, včetně polykání příliš velkého množství vzduchu, příliš rychlého jedení nebo konzumace určitých potravin nebo nápojů, které jsou obtížně stravitelné. Stres a úzkost mohou navíc přispět k těmto trávicím příznakům.

Další častou příčinou plynatosti a nadýmání je intolerance laktózy. K tomu dochází, když tělo není schopno správně strávit laktózu, cukr, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem a bolest břicha.

V některých případech může být plynatost a nadýmání také příznakem závažnějšího základního stavu, jako je syndrom dráždivého tračníku, zánětlivé onemocnění střev nebo celiakie. Je důležité mluvit s poskytovatelem zdravotní péče, pokud pociťujete přetrvávající nebo závažné zažívací příznaky.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Jak poznat bolest žlučníku

Projevy bolesti žlučníku jsou různé, záleží na příčině. Nejčastější bolesti vznikají na základě podráždění (podrážděný žlučník), dále kvůli přítomnosti písku ve žlučníku (písek ve žlučníku), zánětu či kaménků nebo ze stresu. Toto vše může také vyvolat bolest zad. Choroby žlučových cest a žlučníku jsou poměrně časté, avšak úmrtnost následkem jejich výskytu je poměrně nízká. Pokud je při výskytu některého z těchto onemocnění potřeba žlučník odstranit, je možné se poměrně uspokojivě obejít i bez něj, neboť vyprodukovaná žluč odtéká z jater přímo do dvanáctníku. To je pro trávení za běžných okolností dostačující, zažívací potíže nastávají jen v případech, kdy jedinec nedodržuje doporučená opatření a konzumuje tučná jídla, na jejichž bezproblémové zpracování je potřeba větší zásoba žluči. Mezi nejčastější onemocnění žlučníku patří zánět žlučníku, žlučníkové kameny a karcinom žlučníku.

Žlučníkové kameny: Projevují se pocity plnosti v okolí žaludku, pocity tlaku vpravo pod žebry, nesnášenlivostí tučné stravy, nevolností a nadýmáním. Typickým příznakem této nemoci je však biliární kolika. K ní dochází v situaci, kdy se kámen zaklíní v oblasti krčku žlučníku a ten reaguje stažením svaloviny své stěny. V místě zaklínění se začnou uvolňovat látky vyvolávající zánět. Vzniká tak velice krutá bolest, která přichází ve vlnách. Nejčastěji se objevuje navečer a z pravého podžebří mnohdy vystřeluje do zad až k lopatce. Nemocný je neklidný, bledý, může mít i zvýšenou teplotu a být mírně zažloutlý. Ve více než polovině případů provází bolest i zvracení, které však nepřináší úlevu. Záchvat je často vyvolán konzumací tučných jídel, ale může být vyprovokován i tělesnou námahou či prochladnutím.

Zánět žlučníku: Projevuje se silnou neustupující bolestí vpravo pod žebry, horečkou a příznaky dráždění pobřišnice, například napětím břišní stěny. Bolest se zvyšuje při pohybu a hlubokém nádechu. Akutní obtíže trvají krátce, řádově několik dnů. V případě chronického zánětu je žlučník svraštělý a v jeho stěně se často ukládá vápník. Průběh onemocnění je spíše nenápadný, příznaky jednoznačně poukazující na tuto chorobu nebývají přítomny. Obvykle si nemocní stěžují na tlak vpravo pod žebry, nevolnost, poruchu trávení a nesnášenlivost určitých pokrmů.

Karcinom žlučníku: Projevy rakoviny žlučníku jsou v počátečních stadiích obvykle skryty za dlouhotrvajícími žlučníkovými obtížemi. Typické jsou především necharakteristické potíže se zažíváním. Nádor se však může projevit i jako náhle vzniklý zánět žlučníkového měchýře. V pozdějších stadiích je charakteristická trvalá bolest v oblasti vpravo pod žebry. Brzy se rozvíjí žloutenka, nechutenství, hubnutí a zvracení.

Zdroj: článek Žlučník

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


nadýmání v těhotenství
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
nadzvednuta nehtova luzka
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>