Tabulka
Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)
Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.
Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).
Legenda k tabulce
1 = Adenin v mg na 100 g potraviny
2 = Guanin v mg na 100 g potraviny
3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny
4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny
5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny
6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny
7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny
NU = NU
Potravina |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Obilniny a rýže |
|||||||
Chlebová mouka |
12,2 |
13,6 |
0 |
0 |
25,8 |
30,3 |
Velmi nízká |
Ječmen |
21,6 |
22,7 |
0 |
0 |
44,3 |
52,1 |
Velmi nízká |
Mouka na sladké pečivo |
8,1 |
7,6 |
0 |
0 |
15,7 |
18,5 |
Velmi nízká |
Mouka na pečivo |
12,2 |
13,6 |
0 |
0 |
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Tabulka potravin s puriny