Téma

NIKL V POTRAVINÁCH


NIKL V POTRAVINÁCH a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Nikl je prvek, který byl pojmenován po zlém skřítkovi Nickelovi. Nikl je kov, který se nachází v našem těle jen v množství asi 10 mg. Člověk tento prvek přijímá potravou v malém množství, které je nezbytné pro jeho zdraví. Nízké koncentrace niklu v těle nezpůsobují žádný negativní účinek na naše zdraví. Nikl podporuje vstřebávání a působení železa, chrání před anémií, podporuje metabolismus cukrů a podporuje léčení cukrovky II. typu. Denní dávka činní 0,1–0,5 mg.


Alergie na šperky z niklu

Nikl při kontaktu s kůží může způsobit dermatitidu. Někdy může trvat delší dobu (několik dní), dokud se neobjeví příznaky. Příznaky mohou být zarudnutí, svědění, otok a tvorba puchýřů. Krátkodobý nebo náhodný kontakt by neměl představovat problém. Nikl (chemická značka je Ni) je jedním z nejběžnějších kovů v moderním prostředí, jak v práci, tak i v domácnosti, a způsobuje dermatitidu častěji než všechny ostatní kovy. Vystavení se kovovému niklu a solím niklu může zapříčinit senzibilizaci nebo vyvolání alergické odpovědi u dříve senzibilizovaného jedince. Vliv koroze lidského potu, slin a jiných tělesných tekutin na nikl a soli niklu má při alergii důležitý význam.

Alergie na šperky z niklu postihuje více ženy než muže a v první fázi se projeví zčervenáním pokožky v bodě, kde se dotýká s předmětem obsahujícím nikl. Pokud na podrážděné místo působí déle, flek zdrsní a připomíná popáleninu. V konečném důsledku zůstanou na pokožce ošklivé jizvy.

Léčba

Nepoužívejte výrobky, které obsahují nikl. Hliník, stříbro, bílé zlato a platina jsou dobrými náhradami tohoto kovu. Nenoste šperky, které obsahují nikl. Používejte oblečení bez zipů a cvoků. Používejte nůžky, kuchyňské nářadí, hřebeny a jiné kovové předměty s plastovou nebo dřevěnou rukojetí. Nenoste náušnice, u nichž nemáte jistotu, že neobsahují nikl. Vybírejte si hodinky se zadním krytem s nerezavějící oceli, tak zvané stainless steel. Předměty, s nimiž přicházíte často do styku, jako jsou klíče a kliky, by měly být pokryty několika vrstvami laku. Nepracujte příliš ve vlhkém prostředí bez ochranného oděvu, protože vlhké prostředí zvyšuje pronikání niklu do kůže. Při práci s mincemi, kovovým nářadím a jinými kovovými předměty používejte ochranné rukavice. Rukavice vyrobené z vinylu, přírodní nebo syntetické gumy jsou vhodné pro práci s kovovými předměty.

Zdroj: článek Alergie na nikl

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Alergie na mléko

Alergie na nikl a kobalt

Nejčastějšími spouštěči alergie jsou nikl, chrom a kobalt. Nikl je nejen součástí nerezové oceli, ale i zlatých a stříbrných slitin. Mohou ho však obsahovat i některé potraviny. Také se uvolňuje z nádobí na vaření. Kobalt se nachází v kovových slitinách, většinou alergie na oba kovy spolu úzce souvisí. Alergii na nikl a kobalt jednoznačně prokážou epikutánní testy (na tělo se umístí náplasti s alergizující látkou a hodnotí se míra alergické reakce na těle). Prokázanou alergii nelze vyléčit. Pokud jste přecitlivělí na některý z kovů, musíte se mu doživotně vyhýbat. Jedině odstranění vyvolávající příčiny vás alergie zbaví. Pokud se již objevila vyrážka, kožní lékař či lékárník vám poradí a pomohou s lokální léčbou.

Tip: Cvočky, kovové knoflíky, ozdoby na oblečení potřete lakem na nehty, nátěr drží dlouho, až po čase je nutná obměna.

Fotografie s alergií na nikl.

Zdroj: článek Alergie na nikl

Příběh

Ve svém příspěvku ALERGIE?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana H..

Dobrý den, již od srpna mě pravidelně např. jednou za týden oteče nějáká část těla.. paže, stehno pod zadkem, břicho, prso.. vždy se jedná o malý červený flíček, který se za pár hodin rozlije do gigantických rozměrů třeba 10-15cm jakoby oteklá mapa, je to většinou dost teplé a svědí to. 2x se mi již stalo že mi otekla i pulka obličeje se rtem a to většinou přes noc.
Na Alergologii jsem objednaná až na leden..ale ta nejistota je šílená.. z čeho to je? proč to je? Na jídlo na které jsem měla podezření jsem si dávala pozor,ale zrovna dneska jsem zase otekla na vnitřní straně paže.
posílám i foto, kdybyste náhodou věděli z čeho takový otoky můžou být.. děkuji s pozdravem
Hana H.


🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloš.

Dobrý den,

mockrát Vám děkuji za sdělení zjištěných příčin této zákeřné alergie. Jako chlap nevěnuji způsobu praní moc pozornosti, tak nám tato možná souvislost trochu unikla. Po více jak roční dietě se vzhledem k přetrvávajícím potížím také přikláním k možné kontaktní alergii, proto jsem zmínil i těžké kovy obsahující zejména nikl.

Prací prášek ukrytý v oblečení, lůžkovinách, nebo ručníku, tedy v neustálém přímém kontaktu s pokožkou, může být obzvláště při zvýšeném pocení zdrojem veškerých uvedených alergických projevů. Používáme sice jiný prášek z DM, ale předpokládám, že složení většiny prášků bude obdobné jako u PERSILU. Otázkou zůstává která složka tyto problémy způsobuje a jaký prášek je tedy vhodný a zároveň dost účinný. Můžete poradit co používáte?

Děkuji, Miloš

Zdroj: příběh Alergie??

Léčba

Při potravinové alergii se vyvarujte potravinám, o nichž víte, že vám vyvolávají alergii. Nikl je přítomen i v mnoha potravinách a silnému alergikovi může řádně zkomplikovat život. Nikl je také v mnoha kosmetických přípravcích, v prášcích na praní, v saponátech na nádobí. Alergici by proto, pokud perou v rukou, měli používat rukavice, stejně i při mytí nádobí, oken či podlahy. Dále nepoužívat spreje, laky ani tužidla, také bývají v kovových obalech. Základem léčby kožní alergie na nikl je vyhýbání se poniklovanému materiálu. Zpravidla platí, že pokud již nemocný jednou reagoval na nikl, bude alergie přetrvávat po zbytek života. Pro zmírnění alergické reakce je možné použít krém s hydrokortizonem.

Zdroj: článek Alergie na nikl

Příběh

Ve svém příspěvku SEZNAM STOMATOLOGICKÝCH ÚKONŮ HRAZENÝCH ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sedláková.

Ráda bych se dozvěděla, zda musím hradit " Endodontické ošetření 1. KK Protaper "
( laicky řečeno - ošetření zubního kanálku )?? Platila jsem 500,- Kč.
Už mi byl takto ošetřen druhý zubní kanálek a nadále hrozí, že těchto ošetření prý budu potřebovat více, neboť předešlý zubní lékař mi prý tyto kanálky ošetřil špatně.
Jsem důchodkyně a takováto mimořádná vydání jsou pro mne problém. Děkuji za odpověď.
Sedláková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kotláriková Anna.

Dobrý den,
moje zubní lékařka mne poslala na celkovou rekonstrukci chrupu na kliniku u VFN
(Karlovo náměstí, Praha), zuby se mi nekazily, ale byly velmi křehké z důvodu špatného metabolismu (štítná žláza, osteoporoza). Nejdříve jsem šla na rekonstrukci, pak na alergologii (alergie na nikl a chrom), pak mi trhali zub, na kterém mi předtím vyměnily amalgán za bílou plombu (tu jsem zaplatila, peníze mi nevrátili), nakonec jsem skončila na protetice. Paní doktorka ale hned po tom, co mi sdělila, co mne čeká a kolik to bude stát, odešla. Předali mne jinému doktorovi. Při nasazování snímací náhrady mi tato vylétla i s korunkami, na kterých měla držet. Pan doktor použil silnější lepidlo, pak to sice drželo. ale otekly mi dásně, náhrada se těžko nasazovala a ještě hůř sundávala. Prý si mám zvyknout. Vše trvalo o d května 2007 do konce roku 2009.
Stálo mne to téměř 60 tisíc Kč (14 kVše trvalo o d května 2007 do konce roku 2009. orunek, snímací náhrada-tu jsem musela zaplatit), přitom mi neošetřili na zubech odhalené krčky. Byl to takový po estetické stránce kočkopes. Nikdy jsem netrpěla na afty, od roku 2009 neustále. Byla jsem dokonce na chirurgii, kde mi jeden dost velký chirurgicky odstranit. K čištění zubů používám i panenský olivový olej, ale nezabránila jsem, aby mi začaly černat dásně okolo zubů. Dásně mne bolí, začala mi z jednoho zubu téci krev. Mám naběhnuto na paradentozu. Ptám se, jak je možné, aby se dělaly metalokeramické korunky u alergiků. Co mám dělat. Domnívala jsem se, že budu mít zuby v pořádku. Za celou dobu nemám ani jeden kaz, jen mám neustále problémy s dásněmi.

Zdroj: příběh Seznam stomatologických úkonů hrazených zdravotní pojišťovnou

Pupínky na rukou

Vyrážka na rukou může být způsobena alergií. Svědění, vyrážka, zarudnutí místa, kde se šperk dotýkal pokožky, popřípadě i hnisání, jsou běžné průvodní jevy takzvané kontaktní alergie na kovy. Projevy mohou být různě silné a není neobvyklé, že se objeví až v pokročilejším věku, nebo dokonce u šperků, které dříve byly bezproblémové. Obvyklým mýtem o tomto typu kožní reakce je vžitý názor, že jde o alergii na stříbro. Ta sice existuje, ale ve většině případů jde o přecitlivělost na mnohem běžnější nikl. Nikl je spolu s mědí často přidávanou příměsí, která jinak křehké, měkké stříbro zpevňuje a dovoluje z něj tvarovat šperky. Podle statistik má alergii na nikl každý sedmý člověk. Přestože se spíše projevuje u žen, které nosí šperky častěji, ve stejné míře jsou na nikl alergičtí i muži. Při alergii můžete léčit zpravidla jen její symptomy a preventivně předcházet jejímu vzniku. Nejčastější chybou je například namáčení rukou, aniž bychom stříbrné šperky sundali. Pod nimi pak často uvíznou zbytky mýdla nebo čisticích prostředků, které rozpustí ochrannou vrstvu pokožky a nikl tak působí na nechráněnou kůži. Stejný efekt má pocení, protože agresivní soli v potu rovněž narušují ochrannou vrstvičku, proto není vhodné se svými ozdobami sportovat. Zlaté šperky by alergii spouštět neměly. Citlivější lidé by se však pro jistotu měli vyhýbat ozdobám pozlaceným, obzvlášť pokud je vrstvička zlata velmi tenká.

Zdroj: článek Co znamenají pupínky

Příběh

Ve svém příspěvku SPECIALISTA NA POLYNEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den.Mám velké bolesti a brnění nohou a diagnostikovanou polyneuropathii .Zatím jsem neměl štěstí na lékaře specialistu.Může mi někdo poradit,kde nebo kdo by mi mohl s touto nemocí bojovat?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Milan Chloupek.

Polyneuropatie
Tímto příspěvkem odpovídám i na všechny následující příspěvky.
I polyneuropatie nevzniká z ničeho nic a je výsledkem marné snahy imunitního systému na chemické a parazitální napadení našeho těla a vede k tomu řetězec dalších střetů imunitního systému. Souvislosti se proto pokusím vysvětlit trochu obšírněji. Imunitní systém je hrozně dokonalý systém, nedovede však některé parazity porazit. Je koncipován tak, že nejprve řeší ta napadení, které by mohly tělu nejvíce uškodit a po vyřešení až ta další, pokud se mu to podaří. Když se mu to nepodaří, snaží se tato napadení alespoň dislokovat do oblastí, kde mohou dále škodit co nejméně, je tím však velmi vytěžován a z neustálého boje se pak nedostatečné výsledky projevují jako trvalý zánět a z toho plynoucími poruchami zdraví, kterému doktoři z neznalosti říkají autoimunitní onemocnění či dědičná porucha. Nasazení kortikoidů či jiných léků potlačujících imunitní systém vede sice zpočátku k fyzické úlevě a lidé jsou rádi, že to „funguje“. Výsledek je však kontraproduktivní. Paraziti se mohou totiž pohodlně dále množit a napadat případně další orgány a zase vyvolávat bolesti. Léky pak doktor aplikuje čím dál častěji, ale nikam to nevede, protože to neřeší příčinu, ale ošálí to jen projevy důležitého boje, včetně nervových vstupů do mozku a nemoc se jen neustále prohlubuje. Tady musíme imunitnímu systému pomoci s tím co potřebuje vyřešit a ne ho blokovat, či ho nahrazovat.
Dalším vážným problémem klasické léčby je to, že u nás se nějací chytráci rozhodli, že v dnešní době nemůže být člověk v ČR napaden prvoky a helminty, přestože naše zvířata jsou jimi běžně napadána a lidé v zemích okolních také, a proto se u nás neschvalují a nenakupují léčiva na tato napadení (lidem proto v mnoha případech pomůže jen veterinář, protože ten ty léky má). Naši lékaři však se o tom proto moc neučí (bakterie zvládají dobře, na to je spousta léků, na viry už je léků pramálo a na prvoky a helminty už skoro nic) a když už podezření na prvoky a helminty mají, chemické testy to nejsou schopny odhalit a lékaři s tím žádné praktické zkušenosti nemají. Jsou tedy vlastně slepí, nazvou vás simulantem a v lepším případě ještě pošlou k psychiatrovi a dostanete léky na „uklidnění“, abyste pořád nezlobili.
Únava je zapříčiněna buď nedostatečným fungováním systému zpracování cukru jako jako paliva, nebo rozvozem kyslíku pro okysličování tkání. Obé je způsobováno specifickými chemickými nečistotami a parazity. Zásobování kyslíkem je pro tělo velmi důležité, a proto paraziti, kteří krev napadají, jsou velmi nebezpeční. Z prvoků to jsou zejména plasmodie, což jsou malaričtí prvoci (u nás se poměrně často vyskytují 4 druhy a napadení je způsobeno bodavým hmyzem - komáři), kteří červené krvinky vyžírají zevnitř, stejně jako jiný prvok Babesie (ovádi, klíšťata, muchničky,...). Při masívním napadení plasmodiemi, které se mohou dostat až do morku kostí, vznikne nemoc zvaná leukemie. Místo zneškodnění těchto prvoků však doktoři č

Zdroj: příběh Specialista na polyneuropatii

Potraviny obsahující nikl

Běžným zdrojem niklu je hrách, proso, pohanka, oves, ovesné vločky, klíčky, těstoviny, otruby a zelené části rostlin, česnek, kapusta hlávková i růžičková, bílé zelí, jablko a jiné plodiny.

Za potraviny bohaté na nikl se považují vnitřnosti, herinky, mušle, sója, sójové mléko, špenát, luštěniny, česnek, kapusta, fíky, ananas, maliny, švestky, ovocné konzervy, čokoláda, kakao, některé druhy čaje, marcipán, mandle, oříšky, slunečnicová jádra a prášek na pečení.

Nejběžnějším symptomem negativního účinku niklu v závislosti na dávce je výskyt alergických reakcí, zarudnutí pokožky, tvorba vyrážek, chronická bronchitida, snížení funkce plic – u lidí, kteří požili větší množství, 100 000krát vyšší než se běžně nachází v pitné vodě, byly pozorovány poruchy žaludku, krve a poškození ledvin. Chronická expozice může způsobit ztrátu čichu a perforaci nosní přepážky.

Zdroj: článek Alergie na nikl

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AK.

Dobrý den,
Chtěla bych Vás poprosit o pomoc. Asi od června minulého roku jsem začala mít svědivé vyrážky v podpaždí. Půl roku před tím jsem začala aplikovat přírodní deodorant od firmy TianDe. Od toho června ale nemůžu mít žádný deodorant, všechny mi způsobují svědivou vyrážku. Byla jsem už na alergologii, kde mi zjistili alergie na nikl, parabeny a kortikoidy. Bohužel, i po zakoupení bezparabenovych deodorantů v lékárně se stav nezlepší. Dokonce ani po tom, co neaplikuji nic.
Byla by prosím na můj problém nějaká bylinka?

Děkuji moc za radu, hezký den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Já bych to zkusil zklidnit mastí Elidel. Elidel můžete koupit v lékárně bez předpisu za 400 Kč a nebo s předpisem za 100 Kč. Zvykněte si nepoužívat žádný antiperspirant ani deodorant. Váš přirozený pach nese sebou informaci ve formě feromonů, které hrají zásadní roli při navazování vztahů, a to nejen těch partnerských. Pokud vám bude pach z podpaží nepříjemný, tak aplikujte jednou až dvakrát do týdne masáž alkoholem. Použijte k tomu 60% vodku, kterou krátce vmasírujte do podpaží a pak hned připažte a vydržte tak dvě minuty. To bezpečně sníží počet bakterií zodpovědných za onen zápach. Alkoholovou masáž použijte jen na zklidněno pokožku. Zapomeňte, že existují nějaké antiperspiranty a deodoranty a užívejte si život bez nich.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Otec Pleskač

Co množství kyseliny močové v těle zvyšuje

Na zvýšení kyseliny močové v lidském těle mohou mít vliv nepochybně i nejrůznější léky, jako jsou například thiazidová diuretika, která slouží ke zvyšování produkce moči, čímž pomáhají držet pod kontrolou vysoký krevní tlak jejich ale nevýhodou je právě jejich podíl na zvyšování této kyseliny v těle. Dochází k tomu tak, že ledviny vytlačují z těla více tekutin, a tak se může snižovat schopnost ledvin odstraňovat kyselinu močovou. Zvýšení hladiny kyseliny močové v důsledku užívání těchto léků může mít podíl na vzniku koronární srdeční choroby a různých srdečních záchvatů.

Stejně jako tato diuretika podíl kyseliny močové v lidském těle zvyšuje i aspirin sloužící jako protizánětlivý a analgetický lék. Tento lék potlačuje krev a snižuje horečky, pokud by jeho dávky byly vysoké a časté, může dojít právě ke zvýšení hladiny kyseliny močové (jeho občasné užívání ale na to vliv nemá).

Množství kyseliny močové v krvi se může také zvýšit při používání antirejekčních léků (například cyklosporin) užívaných například při transplantaci orgánů, artritidě a jiných nemocích. Zvýšení kyseliny močové v těle v důsledku užívání těchto léků může zvýšit riziko vzniku dny a poruchu ledvin.

Na zvýšení kyseliny močové v krvi mají podíl také různé látky, které se objevují ve zpracovaných potravinách. Na každého člověka ale tyto látky působí jinak, u jednoho budou množství kyseliny močové zvyšovat u jiného ne. Mezi takovéto látky patří bezesporu guanyláty (guanylát disodný a jeho deriváty, guanosinmonofosfát, guanylát vápenatý, kanylová kyselina, guanylát dvojdraselný, guanylát draselný). Guanyláty mohou způsobovat vznik dny. Obvykle se objevují ve zpracovaném mase, obsahují ji také dresingy, instantní polévky a saláty s kuřecím masem. Obvykle v potravinách slouží ke zlepšení masných chutí.

Kromě guanylátů na podíl kyseliny močové v krvi mají vliv i inozináty (inosinát disodný, inozinát vápenáty, inozinát draselný), i ty používají potravinářské firmy proto, aby zvýšily masovou příchuti v balených potravinách. Obvykle potraviny obsahují jak guanyláty tak i inozináty, protože obě látky pak mají kombinovaný efekt pro zvýšenou chuť masa. I proto se inozináty objevují také v instantních polévkách, vývarech, různých instantních omáčkách, kořeních, houbových pokrmech, hotových jídlech a v sušených nebo dehydratovaných rostlinných produktech.

Stejně tak působí i glutamát manosodný (hydrolyzovaný rostlinný protein, strukturovaný rostlinný protein, kvasničný extrakt) využívaný v potravinářském průmyslu ke zvýšení slané chuti různých potravin. Podle některých studií právě zhoršená schopnost rozpadu tohoto glutamátu se objevuje u&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Potraviny snižující kyselinu močovou

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOSTERON V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Jak na testosteron v potravinách? Potravina, která nejvíce dokáže podpořit tvorbu testosteronu je sušený kořen rostliny Tribulus terrestris. Tribulus terrestris je rostlina rostoucí v mnoha tropických i mírných pásmech světa. Mnoho různých kultur ho používá mnoha způsoby. Například, Řekové používali Tribulus terrestris jako diuretikum a náladu zlepšující prostředek. Indiáni ho používali jako diuretikum, antiseptikum, a protizánětlivý lék. Číňane ho používali na různorodé účely k léčbě játer, ledvin, a kardiovaskulárních nemocí. V Bulharsku se užíval Tribulus terrestris jako sexuální stimulant a proti neplodnosti. V poslední době, ho začali používat také východní evropští atleti a síloví závodníci.
Tribulus terrestris dokáže zlepšit vylučování mužského pohlavního hormonu. Studie potvrzuji, že funguje velmi dobře, když se používá v kombinaci s DHEA a androstenedione. Tato kombinace zvýšila mužský pohlavní hormon v různé úrovni, ačkoliv, to dokáží DHEA nebo andro i bez Tribulusu. Takže spíše než testosteron prekurzor, vede Tribulus k výrobě luteinizing hormonu (LH). Když se zvedne hladina LH, zvedne se i přírodní vylučování mužského pohlavního hormonu. LH je hormon, který rovněž ovlivňuje sexuální aktivitu. Lze tedy pochopit proč je užívaný k zlepšení plodnosti a potence. Laboratorní studie na zvířatech prokázaly, že Tribulus terrestris zvyšuje množství spermatu i jeho pohyblivost během 30 dnů užívání. Proto je to dobrý doplněk pro muže ke zvětšení jejich sexuální aktivity.

K farmaceutickému použití tribulusu došlo poprvé v osmdesátých letech v Bulharsku v produktu Tribestan, který se používal k léčbě premenstruálního a postmenopauzálního syndromu u žen a andropauzálního syndromu u mužů. Tribestan byl testován u několika set osob, převážně žen, po dobu 12 let. Vynikající vlastnosti Tribestanu je, že zvyšuje citlivost hypothalamu k využití a regulaci mužských i ženských sexuálních steroidů jako androgenů a estrogenů.

Klinické testy neprokázaly toxicitu ani vedlejší účinky, a to ani při podání velmi vysokých dávek. S těmito vlastnostmi Tribestan rychle pronikl i do sportu jako povzbuzující přípravek a pro kombinaci se steroidy.


Dávkování extraktu Tribulus terrestris:

Pro starší 30let:
Na každých 20 kg váhy těla užít 500mg jednou až dvakrát denně .

Pro kulturisty:
Běžně se doporučuje brát 750 až 1.250 mg denně na 20 kg váhy těla, rozdělené mezi jídlo, spolu s 100 mg DHEA denně a spolu s 100 mg androstenedione denně, abyste dosáhli výsledků.

Pro zdravé jedince mladší 30-ti let suplementace pro zvyšování produkce testosteronu nemá význam, neboť v tomto věku je tvorba testosteronu dostatečně vysoká a nebyl by zde zntelný žádný účinek.

Je jedno jestli to berete na lačno nebo po jídle, hlavní je to dobře zapít.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Testosteron v potravinách

V čem je selen

Selen se v potravinách objevuje v různém množství, některé potraviny ho nemají vůbec, některé ho mají přehršel. Následující seznam uvádí, které potraviny selen obsahují i v jakém množství. Množství selenu je v potravinách nerovnoměrné a ovlivňuje ho mnoho faktorů, jako je například obsah selenu v půdě. Jak z následující tabulky vyplývá, nejvíce selenu se nachází v některých druzích ořechů, dále i v mase, vnitřnostech, v rybách a v mořských plodech a mořských řasách. Sloučeniny selenu obsažené v rostlinných potravinách (selenomethionin) a v živočišných potravinách (selenocysteinu) dokáže lidské tělo využít téměř na sto procent.

Potraviny

Množství selenu (μg/kg)

Zelenina, luštěniny, ovoce

Brambory

4

Brokolice

23

Cibule

6

Česnek (čerstvý)

51 – 58

Česnek (sušený)

470

Čočka

27 – 80

Fazole

20 – 80

Hrách suchý

30 – 50

Hrách zelený

3 – 27

Hroznové víno

36

Hruška

77

Jablko

21

Kapusta

24

Květák

22

Okurky

15

Sója

28 – 50

Špenát

17

Zázvor

200

Zelí

14

Houby

Lesní houby

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Potraviny obsahující selen a zinek

Poradna

V naší poradně s názvem KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Křemík získáváme z potravy ve formě křemičitanů (solí křemíku). Ty jsou obsaženy především v minerálních vodách, v pivu, kuřecí kůži, celozrnných potravinách a v kořenové zelenině. Při dlouhodobém nedostatečném příjmu křemíku skutečně můžeme pozorovat zvýšenou lomivost nehtů a vlasů. Naopak přehnané monžství křemíku zase způsobuje tvorbu močových kamenů. Nejlépe křemík doplníme pomocí potravních doplňků, u kterých se dá přesně určit jejich dávkování. Optimální denní příjem křemíku se pohybuje v rozmezí 20-40 mg.

Zdroj: příběh Křemík v potravinách

Zinek v potravinách

V lidském organismu má zinek důležitou úlohu jako součást velké řady enzymů. Dostatek zinku v potravinách je důležitý pro správnou činnost imunitního systému. Zinek podporuje hojení ran, tvorbu řady hormonů, léčbu zánětů a uchovávání inzulínu. Mezi důležité zdravotní účinky zinku patří ochrana organismu před nachlazením. V dostatečném množství se zinek vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny, zejména v hovězím, vepřovém a drůbežím mase, vejcích, játrech a mořských plodech. Mezi potraviny obsahující velké množství zinku patří také obilniny, fazole, sýry a ořechy, ale tyto přírodní zdroje poskytují zinek ve formě hůře přijatelné pro lidský organismus. Pokud tyto potraviny příliš nekonzumujete, poskytnou vám optimální denní dávku zinku doplňky stravy. V doplňcích stravy je zinek nejčastěji kombinován s hořčíkem a vápníkem.

Obsah zinku v potravinách:

  • chléb pšenično-žitný – obsah Zn [mg.kg-1] 12;
  • ječmen – obsah Zn [mg.kg-1] 25;
  • jogurt – obsah Zn [mg.kg-1] 3,2–4,6;
  • kroupy ječné – obsah Zn [mg.kg-1] 20;
  • krupice hrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 5,6;
  • hovězí kýta – obsah Zn [mg.kg-1] 6,5;
  • vepřový bok – obsah Zn [mg.kg-1] 33;
  • vepřová kýta – obsah Zn [mg.kg-1] 37;
  • vepřová krkovice – obsah Zn [mg.kg-1] 48;
  • vepřová plec – obsah Zn [mg.kg-1] 57;
  • mléko acidofilní – obsah Zn [mg.kg-1] 3,3;
  • mléko plnotučné – obsah Zn [mg.kg-1] 3,2;
  • mléko sušené – obsah Zn [mg.kg-1] 36;
  • mouka pšeničná hrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 7,3;
  • mouka pšeničná polohrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 4,8;
  • oves – obsah Zn [mg.kg-1] 25;
  • pohanka – obsah Zn [mg.kg-1] 20–30;
  • proso – obsah Zn [mg.kg-1] 30;
  • pšenice dvouzrnka – obsah Zn [mg.kg-1] 44;
  • pšenice jednozrnka – obsah Zn [mg.kg-1] 63;
  • pšenice ozimá – obsah Zn [mg.kg-1] 36;
  • sýry – obsah Zn [mg.kg-1] 30–35;
  • špalda – obsah Zn [mg.kg-1] 35;
  • tvaroh měkký – obsah Zn [mg.kg-1] 6,2;
  • tvaroh tvrdý – obsah Zn [mg.kg-1] 8;
  • žito ozimé – obsah Zn [mg.kg-1] 27;

Zdroj: článek Zinek v péči o vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: příběh Rutin v potravinách

Jak zabránit tvorbě nového plaku

Jezte zdravou stravu prospěšnou pro srdce. Dieta může hrát velkou roli při zlepšování zdraví vašeho srdce a snižování rizika hromadění plaku. Na zdravější stravu není nikdy pozdě. Stejně jako roky špatného stravování mohou poškodit vaše tělo, dobré jídlo může pomoci ho uzdravit. Strava prospěšná pro zdraví srdce obsahuje dostatek dobrých tuků a nízké množství špatných tuků.

Přidejte do svého jídelníčku více dobrých tuků. Dobré tuky se také nazývají nenasycené tuky. Nacházejí se v potravinách, jako jsou olivy, ořechy, avokádo a ryby.

Omezte zdroje nasycených tuků, jako je tučné maso a mléčné výrobky. Vyberte si libové kusy masa a zkuste jíst více rostlinných jídel.

Odstraňte umělé zdroje trans-tuků. Většina umělých trans-tuků se nachází ve zpracovaných, balených potravinách, jako jsou sušenky a dorty.

Zvyšte příjem vlákniny. Rozpustná vláknina pomáhá snížit váš LDL. Rozpustnou vlákninu najdete v potravinách, jako je zelenina, čočka, fazole a oves.

Omezte cukr. Vitamíny a minerální látky jsou přirozeně doprovázeny cukrem, který se vyskytuje v ovoci, to nepředstavuje problém. Problémem je cukr, který se nachází ve zpracovaných potravinách, jako jsou sušenky, zmrzlina a cukrem slazené nápoje, protože nemá žádnou nutriční hodnotu a příliš mnoho přidaného cukru může negativně ovlivnit zdraví.

Více se pohybujte

Cvičení může zlepšit kardiovaskulární zdraví a pomoci předcházet srdečním problémům. Pokud nejste fyzicky aktivní, začněte pomalu. Jednou nebo dvakrát týdně jděte na procházku. Když to zapadne do vašeho rozvrhu, jděte na více procházek.

Pomalu budujte svou rutinu a vytrvalost. Zaměřte se na 30 minut středně intenzivního cvičení alespoň pět dní v týdnu.

Je důležité, abyste si před zahájením nového cvičení vždy promluvili se svým lékařem.

Zhubněte

Když budete zdravěji jíst a více se hýbat, přirozeným výsledkem může být, že zhubnete. Nadváha zvyšuje váš LDL cholesterol. To zvyšuje riziko tvorby plaku.

Ztráta pouhých 5 až 10 procent své tělesné hmotnosti může mít obrovský dopad na vaše zdraví, včetně cholesterolu.

Přestaňte kouřit a pít

Hned od první dne, kdy přestanete kouřit, se vaše zdraví začne zotavovat. Přestat kouřit může také pomoci zvýšit hladinu HDL. Poraďte se se svým lékařem, pokud potřebujete pomoc při odvykání kouření. Mohou doporučit programy a pomůcky pro odvykání kouření.

Příliš mnoho alkoholu může také ovlivnit vaše srdce. Ovšem existují studie, které prokázaly, že mírné pití alkoholu může zvýšit hladinu HDL (hodný cholesterol). Není však dobrý nápad, aby někdo z tohoto důvodu začal pravidelně pít alkohol. Tyto studie nejsou dostatečně průkazné, aby lékaři podporovali kohokoli k pití pro zdraví srdce.

Zdroj: článek Jak pročistit a zpevnit žíly

Tloustnutí po vitamínech

Výskyt obezity se od 70. a 80. let minulého století drasticky zvýšil, zejména ve vyspělých zemích. Má se za to, že je to způsobeno změnou v globálním potravinovém systému, ke které došlo během této doby, konkrétně zvýšením obsahu vitamínů v potravinách v mnoha rozvinutých zemích v důsledku změn v zákonech a předpisech týkajících se obohacování potravin [1]. To vedlo ke zvýšení spotřeby zejména vitamínů B, o kterých je známo, že podporují syntézu tuků. V rozvojových zemích se také objevil trend směrem k masové stravě, kdy se zvýšilo množství vitamínů přijímaných ze živočišných zdrojů, zejména nikotinamidu (vitamín B3). Od doby, kdy byly v 70. letech aktualizovány standardy obohacování potravin, jsou jedním z hlavních zdrojů přidaných vitamínů obiloviny. Kojenecká výživa také obsahuje velké množství vitamínů, přičemž některé přípravky poskytují až 20x větší množství vitamínů, než které se nacházejí v lidském mateřském mléce. Celkově se denní spotřeba vitaminu B1, B2 a B3 od počátku 20. století zdvojnásobila, což dnešním spotřebitelům poskytuje mnohem vyšší množství, než je odhadovaná průměrná potřeba.

Předpokládá se, že vitamíny mají několik mechanismů, kterými vyvolávají nárůst hmotnosti. Vzhledem k tomu, že při určitých chemických reakcích působí jako koenzymy nebo jako součásti enzymů, může přebytek vitamínů ovlivnit degradaci neurotransmiterů, způsobit zvýšenou syntézu tuků, inzulínovou rezistenci a vyvolat epigenetické změny. Předpokládá se, že častá konzumace potravin obohacených vitaminy B souvisí také s diabetem 2. typu, a to kvůli možné zvýšené zátěži β buněk pankreatu. Tuto myšlenku podporuje prudký nárůst prevalence diabetu jak po zahájení fortifikace potravin, tak po aktualizaci fortifikačních norem.

Studie zjistily, že další obohacování potravin a přípravků o vitamíny často způsobuje menší přírůstek hmotnosti ve srovnání se současnými úrovněmi, které se nacházejí v dietních produktech. To naznačuje, že množství vitamínů, které se v současné době nachází v obohacených potravinách a výživách, je množství, při kterém je účinek přibírání na váze nasycen. Vyšší dávky mohou ve skutečnosti způsobit ztrátu hmotnosti v důsledku toxických účinků, jako je hepatotoxicita a oxidační poškození tkání. Spotřebitelé by si měli dávat pozor na potraviny obohacené vitamíny, protože jejich konzumace způsobuje trvalý vysoký příjem vitamínů. Nyní, když lze po celý rok získat mnoho čerstvého ovoce a zeleniny, nejsou sezónní výkyvy v příjmu vitamínů tak běžné a mohou být důvodem pro přezkoumání a úpravu norem obohacování vitamínů.

Závěry vědeckých výzkumů:

  • Bylo pozorováno, že prevalence obezity se v oblastech zvyšu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Milgamma N a tloustnutí

Poradna

V naší poradně s názvem DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mauglí.

V nevhodných potravinách je uveden česnek. V doporučených receptech na dnu se česnek objeví. Jak si toto vysvětlit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Česnek skutečně podle obsahu purinů není vhodnou potravinou při dně. Česnek naštěstí nejíme v množství, jako jinou zeleninu, ale používáme ho jen jako dochucovadlo. V množství několika stroužků tedy příliš neuškodí. Kdyby ho pacient se dnou snědl několik palic, například pečený česnek jako přílohu, tak by to rozhodně neprospělo jeho stavu. Takže česnek při dně ano, ale jen trochu a málokdy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna dieta výše purinů v potravinách

Zdravé sacharidy v potravinách

Jednoduché sacharidy jsou například v ovoci, medu a všude tam, kde se přidávají klasické potravinářské cukry jako zdroje sladké chuti. I proto se říká, že kdo bere hubnutí zdravě a vážně, měl by omezit právě sladkosti s vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Ty sice dodávají tělu rychlý zdroj energie, ale ta i rychle vyprchá a následuje po ní hlad, což má souvislost s následným nadměrným přejídáním se po sladkém.

Složené sacharidy jsou důležitým zdrojem energie pro tělo a mají velmi důležitý význam i kvůli obsahu vlákniny. Vstřebávají se déle než jednoduché, a proto i více člověka zasytí. Obsahují je některé potraviny, najít je můžeme například v chlebu, rýži, těstovinách, ale například i cereálie.

Z hlediska výživy jsou tedy nevhodné jednoduché a rafinované cukry, které se sice rychle dostanou do krve a člověk díky tomu získá okamžitou energii, ale na druhou stranu zvyšují hladinu inzulinu v krvi a způsobí následné nedostatečné využívání glukózy, glukogenu a také tuků. Navíc například diabetici si musí právě proto hlídat jednoduché cukry v potravinách a sledovat sacharidové jednotky (na což existuje i speciální tabulka), protože potřebují mít přiměřený příjem sacharidů.

Nejvíce musí být omezeny takzvané prázdné sacharidy, jako například čokolády, bonbony a sladkosti. Sacharidy s nízkým glykemickým indexem jsou pro tělo pozitivní, například ty v ovoci, takže tyto omezovat netřeba. Naopak sacharidy s vysokým glykemickým indexem se vyplatí při jídle vyloučit, a to i v případě, že nemáte nadváhu, protože tyto cukry způsobují více chorob.

Strava jako taková by měla být vyvážená, a to i se zaměřením na tuky, přičemž na den byste měli mít všechny složky potravy rovnoměrně rozložené. V rámci zdravé výživy a při hubnutí je důležitý vyvážený poměr tak, aby sacharidy a bílkoviny byly do těla dodávány dostatečně, ale zároveň aby šlo o přísun v takové formě, který bude využitelný pro organismus bez jeho nadbytečného ukládání. To kromě přibírání na váze přináší s sebou i zdravotní problémy. Pokud hubnete, vynechejte tedy z jídelníčku typická nezdravá sacharidová jídla, jako například již zmíněné sladkosti.

Co se týče příjmu sacharidů na noc, může být jejich konzumace vhodná, avšak taková „sacharidová večeře“ nesmí být později než 3 hodiny před spaním. Po konzumaci sacharidů totiž dochází ke zvýšení hladiny cukru a inzulinu v krvi a pro zdravou noční regeneraci těla je třeba, aby se tyto hodnoty opět vrátily do normálu. Na noc jsou pak vhodnější rychlejší sacharidy, jako například rýže, brambory nebo těstoviny než celozrnné sacharidy s vysokým obsahem vlákniny.

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek V čem jsou obsaženy sacharidy

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ODKYSELENÍ ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,

v kyselinotvorných potravinách je uvedeno slepičí maso a také ořechy. V zásadotvorných potravinách je opět uvedena slepice a ořechy, tak jak je to správně? Děkuji za odpověď. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Slepičí a kuřecí maso patří mezi neutrální potraviny. Ale pokud je s kůží, tučné a nebo se ho sní hodně, tak může také způsobovat překyselování. Ořechy jsou mírně kyselinotvorné. Oboje se dá zneutralizovat přidáním citronové šťávy.

Zdroj: příběh Vhodné potraviny při odkyselení organismu

Puriny – tabulka

V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.

Tabulky potravin s puriny

Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra 286,4
  • Ledviny 230,8
  • Drůbež 130,7
  • Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
  • Vepřová, pražená, kotleta 119,0
  • Ryby, bílé, čerstvé 115,9
  • Houba, čerstvá 46,9
  • Chléb, křupavý 15,7
  • Chléb, bílé 12,2
  • Pšeničná mouka 11,5
  • Tvaroh 8,0
  • Bílý jogurt 7,0
  • Rýže, vařené 5,9

Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.

Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím

Kuřecí:

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)

  • Kuřecí ledvina 243
  • Kuřecí játra 236,1
  • Kuře, srdce 223
  • Kuře, palička 132,3
  • Kuřecí prso 130,7
  • Kuře, žaludek 130,5
  • Kuřecí stehno 126,5
  • Kuřecí kůže 104,6

Vepřové, hovězí a jehněčí orgány

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Vepřová játra 289
  • Hovězí ledviny 213
  • Hovězí játra 197
  • Hovězí srdce 171
  • Jehněčí srdce 171
  • Hovězí mozek 162
  • Jehněčí játra 147

Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.

Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách

Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra syrová 202,2
  • Játra vařená 237,0
  • Játra pečená 236,1
  • Steak syrový 105,9
  • Steak vařený 107,8
  • Steak pečený 121,0
  • Treska jednoskvrnná syrová 101,7
  • Treska jednoskvrnná vařená 94,7
  • Treska jednoskvrnná zapečená 118,7

Obsah purinů v mořských potrav

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Puriny tabulka

Příběh

Ve svém příspěvku PO MIN 40 LETECH MARNÉ LÉČBY AKNÉ JSEM OBJEVILA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Seniorka a junioři.

Za socialismu, když se ještě o akné moc nevědělo, mně lékařka doporučila droždí, později Pangamin. Oboje mé akné zapouzdřilo, jakoby pod kůží ztvrdlo, zůstaly velké tvrdé méně bolestivé bouličky, a to byl konec. Vůbec se akné neléčilo. Takže je jistě pravdou, jak zde někde je uvedeno, že vit. B6 a B12 v droždí podporuje akné. Pozor, B6+B12 je mnoha potravinách. Musíme číst etikety na potravinách.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Po min 40 letech marné léčby akné jsem objevila

Nejběžnější náhražky cukru

  • Aspartam – nejběžněji se používá ke slazení dietních nealkoholických nápojů
  • Sacharin – používá se v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Sukralóza – rovněž obsažena v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Acesulfam K – často v kombinaci se sacharinem v nápojích nebo v měkké stravě
  • Stevia – je vyrobena z bylinných rostlin a používá se v potravinách a nápojích

Cukerné alkoholy jsou používány ke slazení dietních potravin a nápojů. Produkty na rostlinné bázi jsou mannitol, sorbitol a xylitol. Pokud budete konzumovat velké množství těchto sladidel, může dojít ke střevním potížím (průjem), nadýmání a přibývání na váze. Pokud je vaším cílem hubnutí, mějte na paměti, že i potraviny bez cukru mohou obsahovat sacharidy, tuky a kalorie. Proto je vhodné, abyste si vždy důkladně přečetli nutriční označení.

Zdroj: článek Porovnání umělých sladidel

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, před několika měsíci se mi udělal tento flek pod nehtem. Nepřekládala jsem tomu velkou váhu, neboť jsem si myslela, že je to hematom. Nyní je flek větší a neodrůstá. Mám obavy z melanomu nehtového lůžka. Také mám zároveň vbočené palce, tak přemýšlím, zda by to nemohl být jen dlouhodobý otlak. Děkuji za odpověď.


🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o krevní výron, který stále pokračuje. Váš nehet na palci je příliš tenký a při namáhání chůzí se láme a v místě zlomu dochází ke krvácení do tkáně nehtového lůžka. Proto tmavá skvrna nemizí ani se nepohybuje. Musíte zahájit opatření na zesílení nehtů, aby byly silnější a nelámaly se. Nehet může být zeslaben buď mechanicky - obrušováním a nebo nedostatečnou výživou. Na posílení výživy nehtů užívejte 7 měsíců denně následující:
Biotin 2,5 mg;
Vitamín B12 2,5 mikrogramů;
Vitamín B9 400 mikrogramů;
Železo 18 mg pokud nemenstruujete, tak jen 8 mg;
Hořčík 320 mg;
Vitamín C 75 mg;
Omega-3 mastné kyseliny 1 gram;
Stavební materiál pro růst nehtů jsou bílkoviny. Bílkoviny lze nalézt v živočišných potravinách, jako je maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky, stejně jako v rostlinných potravinách, jako je sója, luštěniny, fazole, čočka, ořechy, semena a celá zrna. Posilněte tyto druhy potravin ve své stravě.
Pokud za sedm měsíců uvidíte zlepšení stavu vašich nehtů, můžete pokračovat v posilovací kůře i nadále. Dlouhodobé užívání uvedených doplňků nemá žádné negativní účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Melanom pod nehtem foto

Tloustne se po droždí?

Ano, kvasnice mohou přispívat k celkovému obsahu tuku v některých potravinách. Kvasinky, zejména pekařské droždí, produkují tuk jako vedlejší produkt svých metabolických procesů a tento tuk může být součástí potravin, jako je chléb nebo náhražky masa. Kromě toho lze kvasinky upravit tak, aby produkovaly specifické druhy tuku, které lze použít ke zlepšení chuti a textury rostlinných alternativ masa.

Tuk z droždí v potravinách

Kvasinky, zejména při použití při pečení, mohou přispívat k celkovému obsahu tuku v potravinářském výrobku. Například v chlebu kvasinky produkují tuk, když fermentují cukry v těstě, a tento tuk se stává součástí složení chleba.

Droždí a obezita

I když kvasnice mohou přispívat k obsahu tuku v některých potravinách, je důležité si uvědomit, že nejsou hlavním faktorem přispívání k přibírání na váze ani obezitě. Některé studie dokonce ukázaly, že extrakt z droždí – kvasničný hydrolyzát může u obézních jedinců snižovat tělesnou hmotnost a zmenšovat břišní tuk.

Zdroj: článek Droždí jako lék

Příběh

Ve svém příspěvku DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Cina.

Dobrý den,chci se zeptat jaký je normální příjem purinů za den v potravinách

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Dna dieta výše purinů v potravinách

Cholesterol v potravinách – tabulka

Lidi, kteří se dozvědí, že mají vysoký cholesterol a že je čeká jeho snižování, obvykle zajímá kolik cholesterolu, která potravina obsahuje, protože denní limit je (200 – 300 mg cholesterolu). U obézních lidí, u nichž je potřeba váhu snížit, bývá denní limit co nejnižší. Na internetu existuje celá řada tabulek a informací o obsahu cholesterolu v různých potravinách. Ne vždy se hodnoty zcela přesně shodují, ale vesměs uvedené informace odpovídají.

V této části jsou uvedené jen některé potraviny a jejich obsah cholesterolu. Další přehledy můžete najít třeba tady: cholesterol v potravinách - tabulka.

Krátký přehled potravin (hodnoty se mohou lišit i v závislosti na značce produktu):

Potravina (100 g)

Cholesterol (mg)

Mléčné výrobky

Mléko plnotučné

14

Smetana do kávy

37

Nízkotučný jogurt Kunín s ovocem

3

Pribináček

50

Tučný tvaroh

42

Mozarella

46

Tavené sýry

50

Olomocuké tvarůžky

3

Polotučný tvaroh

16

Tvrdý tvaroh

3

Margarín Rama Classic se sníženým obsahem tuku

2

Maso a masné výrobky

Vepřové maso

Cca 75

Hovězí maso (přední)

Cca 59

Telecí maso (kýta)

Cca 65

Králičí maso

Cca 65

Krutí maso

Cca 36

Kuřecí maso

75

Vepřová játra

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při vysokém cholesterolu

Vitamín K v potravinách

Abyste si udrželi stálý příjem vitaminu K, musíte vědět něco o obsahu vitaminu K v potravinách, které jíte. Zelená zelenina, zejména listová zelenina, a některé oleje mají vysoký obsah vitamínu K. Musíte je hlídat a jíst jich během každého týdne stejné množství. Většina ovoce, masa, mléčných výrobků a obilnin - cereálií má nízký obsah vitamínu K. Nemusíte je hlídat a můžete jich sníst kolik chcete. Jaký je obsah vitamínu v jednotlivých potravinách, se můžete dozvědět v obsahu těchto stránek. A nebo se nás můžete zeptat v diskuzi pod článkem na konkrétní potravinu.

Zdroj: článek Potraviny nevhodné při ředění krve

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš

 Nina Vinšová


dmso a vysoky krevní tlak
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
sluchátka pro neslyšící
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>