Žlučníkové kameny, které způsobují koliky nebo záněty, se obvykle odstraňují chirurgicky. Ty malé žlučníkové kameny se většinou dostanou do střeva a odejdou samovolným způsobem ven stolicí. Součástí léčby je také přísná žlučníková dieta. Žlučníkové kameny jsou někdy podkladem pro nádorový růst. V některých případech zůstávají kameny v těle dlouhé roky a nezpůsobují žádné potíže.
Při jaterní dietě se jídla nesmí výrazně kořenit. Doporučuje se používat neostré koření, například bazalku, oregano, tymián, majoránku, bobkový list. Ostré koření při jaterní dietě by se nemělo používat vůbec, tudíž koření jako pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky, masox, bujóny, ocet, sůl se musí během jaterní diety vynechat.
V naší poradně s názvem BÍLÝ OCET NA PRÁDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.
Prosím o radu, kde se dá koupit bílý ocet?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Bílý ocet je u nás běžně k dostání v obchodech s potravinami. Vyskytuje se ve dvou variantách a to jako bílý ocet kvasný a bílý ocet destilovaný. Vyzkoušejte, který bude pro váš účel použití ten lepší. Zde jsou vidět ceny, za které je bílý ocet v prodeji: www.zbozi.cz/potravi…
Je zakázaný alkohol v jakékoli podobě! Tudíž NE destiláty, víno, pivo, dále ne kávu s kofeinem a sedlinou (turek), nápoje sycené CO2, espreso, piccolo, teplé nápoje z automatů na lačno.
Toto je pouze orientační výčet nevhodných a vhodných potravin při žlučníkovédietě. I přes určitá omezení může být jídelníček pro tuto dietu pestrý a lákavý a hlavně může poskytnout potřebné množství jednotlivých živin i ochranných látek.
V naší poradně s názvem NEVOLNOST PO POŽITÍ JABLEČNÉHO OCTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novák Petr.
po požití většího množství ředěného jablečného octa už 24 hodin přichází nevolnost a zvracení neemohu se ani najíst vše jde po chvilce ven jak to zastavit
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Přestaňte používat ocet a dejte si ho jen občas do salátu. Ne u každého člověka je jablečný ocet prospěšný.
Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.
V naší poradně s názvem WARFARIN A JABLEČNÝ OCET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaklin.
Krásný večer,,Prosím,mohu při Warfarinu užívat i jablečný ocet?? Za odpověď děkuji..JK.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Jablečný ocet mírně podporuje srážlivost krve. Znamená to tedy, že ocet může oslabovat účinky léku Warfarin. Když octa použijete jen lžičku na ochucení, tak nemusíte mít obavy s kontraindikací. Když ocet budete pít, například ředěný vodou, tak by to mělo účinek jako kdybyste přerušila léčbu Warfarinem.
Jestliže jste si na sluníčku spálili kůži, může vám pomoci jablečný ocet. Směs jablečného octa a vody lze využít nejen na tento problém, ale také ke snížení zánětu, otoku, či dokonce k tomu, abyste si pomohli od bolesti. Léčbu jablečným octem je možno opakovat tak často, jak je třeba.
V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.
Dobrý den,
ještě jednou poprosím o konzultaci.Máme dietu č. 4 a chtěla jsem se zeptat,zda je možné do tvaroh.pomaz. použít čerstvou pažitku nebo petrželku
a při vaření použít sušenou mletou cibuli/ není smažená/ a česnek jen na dochucení/ .
Velmi děkuji za odpověď
Svobodová Iveta
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dieta č. 4 je zaměřena na snížení prijmů některých tuků a cukru. Petrželka, pažitka, česnek i všechna ostatní zelenina je v dietě č. 4 povolena. Jen u květáku je omezeno množství "jen pro chuť". Tvaroh můžete použít i plnotučný, ale v ten den už nepoužívejte máslo nebo mírně omezte jiný zdroj tuku.
Co se týče sušených přísad, jako je sušená cibule nebo česnek, tak tady platí pravidlo přírodní znamená zdravé. U všech těchto sušených výrobků se používá konzervace, to znamená přidaná chemie. Cibule i česnek jsou pohodlně a běžně dostupné v přírodním stavu, tak proč je používat sušené?
Otoky na ramenou a kotnících jsou nepříjemné a bolestivé, ale i v tomto případě můžeme využít jablečný ocet, konkrétně zábaly z něj. Stačí jen namočit ručník v teplé vodě a jablečném octu a následně zabalit oteklé místo na několik minut. Ke zmírnění otoku vyzkoušejte i střídat teplé zábaly se studenými.
Otoky způsobené hemoroidy bývají velmi nepříjemné a často jsou provázené svěděním. Nanášením jablečného octa přímo na hemoroidy můžete snížit otok i vzniklý zánět. Pokud je samotný jablečný ocet příliš silný (štípe, pálí), zřeďte ho přiměřeně vodou. Tento proces opakujte několikrát denně, dle potřeby.
Jablečný ocet se používá k léčbě akné, pálení žáhy, spálení sluncem, průjmu a infekce. V domácí léčbě má jeho používání tisíciletou tradici, která sahá až do dob Babyloňanů. Jablečný ocet patří mezi takzvané všeléky, má dokonce vliv na regulaci krevního cukru a srdeční choroby.
Jablečný mošt je podobný chemickým látkám přirozeně se vyskytujícím v žaludku. Z tohoto důvodu se používá jako lék na správné trávení. Ocet je schopen ničit škodlivé bakterie, které napadají trávicí trakt. Snižuje rozvíjející se toxemie a další krví přenosné infekce. Je velmi užitečný při předcházení otravě jídlem. Zejména se doporučuje při návštěvě pochybných restaurací v zahraničí.
Zkuste použít ocet místo aviváže – změkčuje totiž vodu, a navíc vám pomáhá odstranit zbytky prášku a vyčistit pračku. Dávkování octa záleží na objemu pračky a je nutno jej vyzkoušet, při testování začněte s podobnou dávkou jako u běžné aviváže, prádlo by po uschnutí nemělo být octem vůbec cítit.
Ocet využijete i při praní prádla. Dokáže totiž prádlo změkčit, a dokonce i vybělit. Perfektně se proto hodí například při praní špinavých záclon.
Jablečný ocet je kvašený jablečný mošt, který má medově zlatou barvu. Tato barva vzešla z prasklých buněčných stěn čerstvých zralých jablek. Tyto buněčné stěny jsou bezbarvé, ale jakmile dojde ke kontaktu se vzduchem, zlatavě se zbarví. Tento jev se nazývá enzymatické hnědnutí a dodává moštu nejen nádhernou barvu, ale i výraznou chuť. Přesné složení konkrétního octa závisí na tom, z čeho byl vyroben. Dokonce i jablečný ocet se liší podle druhu a stavu jablek. Ocet má antiseptické a antibiotické účinky.
Ocet vzniká kvašením tekutin obsahujících etylalkohol, který se přemění v kyselinu octovou. Nejběžnější kvasný lihový ocet se obvykle vyrábí z destilovaného alkoholu získaného z brambor, žita nebo cukrové řepy. Běžný lihový ocet se prodává nejčastěji v 8% koncentraci. U koncentrovanějších octů, případně octových esencí, je třeba dbát zvýšené opatrnosti stejně jako při práci s kyselinami.
Ocet jako slabá kyselina vzniká v různých situacích i běžně v přírodě. Poměrně nízká koncentrace používaných potravinářských octů tedy nepředstavuje po rozředění v odpadních vodách pro životní prostředí nebezpečí. V čističkách odpadních vod nezpůsobuje žádné problémy a beze zbytku se odbourá.
Obvyklým způsobem si umyjte vlasy (šampon a kondicionér na vlasy). Aplikujte do vlasů stejné množství jablečného octa a šalvějového čaje. Poté opláchněte vlasy teplou vodou.