Zajímá vás téma OCET ZUBY? Tak právě pro vás je určen tento článek. Zubní pasta je pasta nebo gel používající se pro zlepšení estetického vzhledu a zdraví zubů. Bývá používána k čištění zubů společně se zubním kartáčkem. Lidé si mylně myslí, že pasta na zuby napomáhá hygieně ústní dutiny tím, že odstraňuje zubní plak, zubní kámen a kousky jídla ze zubů (a jazyka). Tuto funkci obstarává – mechanicky – kartáček. Pasta však může potlačit, omezit nebo zakrýt zápach z úst. Převážná většina lidí v rozvinutých zemích používá zubní kartáček a pastu několikrát denně.
Testované produkty hodnocení
Testované produkty byly hodnocené mimo jiné také na základě profylaxe zubního kazu, což je ochranné opatření, uskutečňované až v době možnosti bezprostředního ohrožení jedince nebo skupiny osob určitou chorobou, patologickým stavem nebo úrazem (za profylaxi lze např. považovat místní aplikaci fluoridů na povrch již prořezaných zubů formou výplachů, prostřednictví fluoridovaných zubních past, laků, gelů ap.).
Dalším kritériem bylo obrušování, některé zubní pasty mohou způsobovat obrušování zubní skloviny, která chrání zuby 24 hodin denně. Zubní sklovina nemá žádné živé buňky, a proto tělo nedokáže porušenou nebo prasklou zubní sklovinu opravit.
Kategorie v tomto smyslu znamená, zda se jedná o klasickou zubní pastu v tubě, nebo o jinou variantu, která zde nebyla použita.
Použití den a noc je posuzované měřítko uvedené výrobcem.
Citlivé zuby vznikají na základě eroze zubní skloviny. Citlivost se u jedinců projevuje při požití některých potravin, jako jsou sladkosti, teplé nebo studené potraviny. Tyto způsobují bodavou bolest v rané fázi eroze zubní skloviny.
Aronal forte
Profylaxe zubního kazu je dostatečná (30 %), obrušování hodnoceno jako střední, použití pro den a noc, ne pro citlivé zuby.
Zde můžete vidět cenu výrobku Aronal forte.Testované produkty hodnocení
blend-a-med complete plus extra svěží
Profylaxe zubního kazu je velmi dobrá (90 %), obrušování hodnoceno jako vysoké, kategorie klasická, není určeno pro citlivé zuby.
V naší poradně s názvem OCET NA DNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jestli vinný ocet mužů užívat a jak často když mam dnu,dekuji predem za odp.s pozdravem Metela
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Neexistují zatím žádné studie, které by potvrzovaly léčebné účinky octa na dnu. Zároveň neexistují ani ty, které by potvrzovaly negativní vliv octa na dnu. Z toho vyplývá, že i když máte dnu, tak můžete ocet normálně používat dle libosti. Pokud se rozhodnete ocet popíjet, tak před pitím musí být ocet zředěn vodou. Ocet je velmi kyselý a při nezředěném stavu může dojít k zubnímu kazu a může také spálit jícen. Pro přípravu nápoje promíchejte 1 polévkovou lžíci do plné sklenice vody. Pokud shledáte chuť příliš hořkou, zkuste přidat trochu medu nebo nízkokalorické sladidlo.
Jablečný ocet je kvašený jablečný mošt, který má medově zlatou barvu. Tato barva vzešla z prasklých buněčných stěn čerstvých zralých jablek. Tyto buněčné stěny jsou bezbarvé, ale jakmile dojde ke kontaktu se vzduchem, zlatavě se zbarví. Tento jev se nazývá enzymatické hnědnutí a dodává moštu nejen nádhernou barvu, ale i výraznou chuť. Přesné složení konkrétního octa závisí na tom, z čeho byl vyroben. Dokonce i jablečný ocet se liší podle druhu a stavu jablek.
Jablečný ocet se vyrábí podobně jako ostatní octy. Nejprve se jablečný mošt fermentuje kvasinkami. Tím se cukr z jablek změní na alkohol. Poté se přidají bakterie kyseliny octové, aby se alkohol přeměnil na kyselinu octovou.
Lihový ocet také začíná cukry, které jsou fermentovány kvasinkami a poté navíc destilovány, aby se vytvořil alkohol. V tomto případě bývá zdrojem cukrů nejčastěji obilí nebo rýže. Poté, stejně jako u jablečného octa, se do směsi destilovaného alkoholu a vody přidají bakterie kyseliny octové, které změní alkohol na kyselinu octovou.
Hladiny kyselosti jablečného octa a lihového octa jsou podobné. Jablečný ocet obsahuje 5%-6% kyseliny octové, zatímco lihový ocet obsahuje 4%-7%.
Lihový ocet obvykle neobsahuje žádné vitamíny a pouze jen stopová množství minerálů. Jablečný ocet, který není ultrafiltrovaný, obsahuje další složky z jablek, jako jsou bílkoviny, enzymy a samotné bakterie, které ocet vyrobily. Z tohoto důvodu bude nepasterizovaný, nefiltrovaný jablečný ocet kalný a bude obsahovat některé probiotické bakterie.
Někteří lidé věří, že jablečný ocet je zásaditá potravina. Může to být proto, že octu vévodí kyselá chuť a je spojen s jablky, která jsou doopravdy „alkalizující“. To znamená, že když vaše tělo tráví jablka, vznikají alkalické vedlejší produkty.
Jablečný ocet je však zcela odlišná potravina a od jablek se liší velmi odlišným nutričním profilem. Ačkoliv je octu stanoveno kyselé pH v hodnotě kolem 2,5, neexistuje žádný důkaz, který by podporoval myšlenku, že jablečný ocet je alkalizující potravina.
V naší poradně s názvem WARFARIN A JABLEČNÝ OCET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaklin.
Krásný večer,,Prosím,mohu při Warfarinu užívat i jablečný ocet?? Za odpověď děkuji..JK.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Jablečný ocet mírně podporuje srážlivost krve. Znamená to tedy, že ocet může oslabovat účinky léku Warfarin. Když octa použijete jen lžičku na ochucení, tak nemusíte mít obavy s kontraindikací. Když ocet budete pít, například ředěný vodou, tak by to mělo účinek jako kdybyste přerušila léčbu Warfarinem.
Ocet se vyrábí fermentací tekutin, které obsahují etylalkohol. Právě tento druh alkoholu totiž bakterie při kvašení přeměňují na kyselinu octovou. Koncentrace kyseliny se v jednotlivých octech liší, v obchodech jsou ale zpravidla běžně k dostání octy s obsahem 5–8 % kyseliny octové. Při výběru se vždy pečlivě podívejte na označení výrobku. Slovo „ocet“ znamená, že se jedná o biologicky vyrobený ocet. Právě ten by měl být vaší volbou do kuchyně i k léčebným účelům. Octy vyrobené ze syntetické kyseliny octové nejsou vhodné, protože neobsahují žádné aromatické látky. Bývají označeny jako „ocet vyrobený z kyseliny octové“ nebo „ocet vyrobený z octové esence“.
Kromě klasického kvasného lihového octu, který vzniká zkvašením čistého etanolu, je k mání celá řada dalších octů. Každý z nich má svou specifickou chuť a své využití v kuchyni – některý se hodí do salátů, jiný je skvělý k přípravě ryb či omáček. Nejčastěji se používá ocet vinný, jablečný, balzamikový, v asijské kuchyni je pak nejoblíbenější rýžový ocet. Vyzkoušet ale můžete i ocet sladový nebo syrovátkový.
Jablečný ocet je velmi prospěšný pro udržení zdravé hladiny alkalického pH v těle. Aby bylo tělo zdravé, musí udržovat rovnovážný stav pH a acidobazickou rovnováhu v normálním rozmezí 7,35–7,45. Podle výzkumů je nerovnovážný stav pH důvodem nedostatečného množství energie a výskytu většího počtu infekcí.
Běžný ocet má pH 5, tudíž by měl být silně kyselinotvorný.
Rýžový ocet má pH 7,5 a je mírně zásadotvorný.
Jablečný ocet má pH 8–7,5 a je mírně zásadotvorný.
Ve svém příspěvku KOLIK STOJÍ ZUBNÍ PROTEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tibi.
Ano, teoreticky je to dobrý nápad vyzkoušet doktora maminky, ale záleží na něm, jestli Vás přijme. Jinak záleží taky na typu protézy, na pojištovně, na použitém materiálu a na vybavení ordinace a na spolupráci s laboratoří....žádný doktor Vám neudělá protézu bez laboratoře. obecně platí, že každý Pojištěnec má nárok na základní ošetření a základní protetickou náhradu. Např. totální (celkovou) náhradu - protézu - by jste měl mít zdarma, pojištovna platí cca 3600 kč, z toho se musí zaplatit laboratoři cca 2200,- kč no a z toho zbytku peněz je to prý pro ordinaci nedostačující, nevím...
U celkových protéz placené pojištovnou by se správně nemělo nic platit, to samé platí u částečných snímatelných protéz s jednoduchými retenčními sponami (drátěnýmí).....
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
No nevím,ohledně ceny jsem byla šokovaná.U nás v Klášterci nad Ohří je nedostatek zubních lékařů.Horní zuby,kde jsem měla 8 svých zubů,zbroušené a nasazené keramické.Cena 62.000Kč.Třikrát všechno spadlo,zlomily se a protož euž nebylo za co uchytit a zacementovat.(hodně zbroušené moje zuby,vypadaly jak jehličky)všechny musely být vytrhané.Dolní zuby:zubní tvrdá náhrada na kovové háčky(chybí 3 zuby)Nepruží a ulomila mi dva zuby.Cena této zubní náhrady 7.800 Kč.Měla být hrazená pojišťovnou.Zjistila jsem,že úhrada byla zaplacena 4.200Kč.Nevím co jsi o tom myslet.Mám strach kolik zaplatím za celkovou zubní náhradu(má být hrazená pojišťovnou ale nevím kolik mi zas napočítají)A jak bude sedět.
Zuby moudrosti, známé také jako třetí stoličky, jsou vzadu v ústech poslední v řadě. Z nejrůznějších důvodů je ale ne všichni z nás máme.
U většiny lidí se zuby moudrosti objevují v rozmezí věku 17 a 25 let a nepůsobí žádné problémy. U některých lidí jsou však takzvané retinované, to znamená, že uvíznou v čelisti, nemohou se proříznout dásní. To pokaždé nemusí vadit. Retinované zuby moudrosti často nevykazují žádné příznaky, ani nepůsobí bolest, a zůstávají v čelisti celý život.
Ale v některých případech retinované zuby moudrosti problémy způsobují. Místo okolo retinovaného zubu moudrosti může zčervenat a zduřet, můžete cítit bolest v čelisti, bolesti hlavy a zvláštní chuť, když blízko retinovaného zubu skousnete.
Zuby moudrosti jsou pozůstatkem z dávných dob, kdy jsme jedli mnohem jednodušší stravu a potřebovali jsme více zubů. V dnešní době mají lidé menší čelisti, do kterých se jim tyto „pozdní“ zuby často prostě nevejdou. Jakmile zuby moudrosti začnou růst, mohou vytlačovat jiné zuby a překážet ortodontickým pomůckám. Pouze zčásti prořezané zuby moudrosti mohou být také živnou půdou pro bakterie, jejichž hromadění může vést k vážným onemocněním dásní.
I když retinované zuby moudrosti žádné příznaky nevykazují, doporučují je někteří zubní lékaři chirurgicky odstranit, aby se tak zabránilo případným problémům v budoucnosti. Vytažení zubu moudrosti je naštěstí běžným ambulantním zákrokem, který se provádí v lokální anestezii. Stejně jako po jakémkoliv jiném chirurgickém zákroku je třeba v prvních několika dnech předpokládat reziduální krvácení, otok nebo podlitiny a omezit fyzickou činnost. Většina lidí se však zotaví rychle a snadno.
Ve svém příspěvku BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sedlak.
Kvasinky ve vlasech jak se jich zbavit
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.
Já používám jablečný ocet. Smíchám 1 šálek jablečného octa a 4 šálky vody. Před aplikací šamponu dvakrát nebo třikrát týdně opláchnu vlasy touto směsí. Jablečný ocet obsahuje silné antifungální sloučeniny, které zabíjejí houby a léčí kvasinkovou infekci ve vlasech. Antioxidanty v octu zase pomáhají rychle obnovit kůži. Kdo nemá rád ocet, může místo něj použít citronovou šťávu v poměru 6 lžic citronové šťávy na 1 šálek vody.
Obličejová část se skládá z kostí párových (horní čelist, kost patrová a lícní) a z nepárové dolní čelisti a jazylky.
Horní čelist sestává z těla, frontálního výběžku a výběžku lícního (proc. zygomaticus), ve kterém se spojuje s kostí lícní (os zygomaticum). Za vývoje se maxila zakládá jako dvě kosti, z nichž přednější a menší (premaxilla) postnatálně srůstá s ostatním tělem maxily. I maxila je pneumatizovaná a nachází se v ní dutina sinus maxilaris (antrum Highmori), největší z vedlejších dutin nosních. Hlavním podkladem tvrdého patra je patrový výběžek. Lůžka pro zuby horního zubního oblouku jsou vytvořena v podkovitém dásňovitém výběžku.
Dvě patrové kosti (os palatinum) mají tvar písmene L (jsou na sebe prakticky kolmé). Jedna (lamina perpendicularis) tvoří část dutiny nosní (cavitas nasi) a druhá (lamina horisontalis) je součástí tvrdého patra.
Dolní čelist (mandibula) se skládá z: těla (corpus mandibulae), ramena (ramus mandibulae), výběžku kloubního a korunového. Navíc nese takzvaný zubní výběžek (processus alveolaris), který nese zuby. Obě ramena patrové kosti jsou zakončena hlavičkou pro kloub čelistní.
Čelistní kloub (articulatio temporomandibularis) je jediným pohyblivým spojením na lebce. Hlavice (caput mandibulae) ve tvaru protáhlého elipsoidu zapadá do jamky na kosti spánkové pod jařmovým obloukem. Mezi obě kloubní plochy je vsunuta vazivová destička. Základními pohyby v kloubu čelistním jsou otevírání úst (deprese mandibuli) a uzavírání úst (elevace mandibuly). V omezeném rozsahu je možný i pohyb mandibuly dopředu, dozadu a do stran.
Funkce z pozice zubů
Každý zub je připojen svým kořenem do čelistní kosti; část čelisti, která podpírá zuby, se nazývá alveolární (zubní lůžka obsahující) výběžek. Způsob připojení je však složitý, zuby jsou připojeny do čelisti vazivovými vlákny zvanými periodontální ligamentum (periodontium). Periodontium se skládá z řady pevných kolagenních vláken, která běží z vrstvy cementu pokrývající kořen do přilehlého alveolárního kostního výběžku. Tato vlákna jsou promíchána s pojivovou tkání, která obsahuje krevní cévy a nervová vlákna. Způsob připojení zubů má za následek velmi malý stupeň jejich přirozené pohyblivosti. Toto může sloužit jako druh nárazníku, který chrání zuby a kosti před poškozením při kousání. Oblast rozhodujícího významu je na krčku zubu, kde se spojují korunka a kořen. V této oblasti se manžeta dásně pevně připojuje k zubu a slouží k ochraně pod ní ležících tkání před infekcí a jinými škodlivými vlivy.
Nejčastější problémy a jejich řešení
Zubní extrakce
Zuby se odstraňují z důvodu nenapravitelného poškození nás
Octu můžeme být vděčni za mnoho prospěšných účinků, které využíváme po tisíciletí. Podívejte se na hlavní z nich, které jsou účinné na pokožku:
Filtrovaný ředěný ocet se používá k léčbě chronických onemocnění středního ucha. Nejčastěji je používán k vyplachování zvukovodu.
Filtrovaný ocet je výborný dezinfekční prostředek, funguje lépe než některé komerční produkty na inhibici mikrobů.
Filtrovaný ocet se používá i k léčbě mírných popálenin, protože způsobuje jejich neutralizaci.
Ocet je velmi vhodný při léčbě svědění kůže. Pokud se svědění objevuje v choulostivých oblastech (například kolem očí), musí být zředěn. Pro ošetření celého těla se doporučuje přidání 3 hrnků octa do koupele, prospěšné je přidat i tymián.
Pro zmírnění svědění v oblasti konečníku se doporučuje octový obklad - gáza navlhčená v octu, která musí být použita velmi opatrně.
Ocet je velmi vhodný do horké koupele, svým přirozeně kyselým pH sníží pH koupele a přiblíží vodu obvyklému pH pokožky, které je okolo 5. Čistá voda bez octa má pH okolo 7 a v soukromých studnách může být i vyšší.
Ocet je užitečný jako obklad při podvrtnutí nebo otoku.
Jakýkoli ocet je výborná aviváž. V octu nejdříve vyluhujte najemno nakrájené slupky od citrusů po dobu minimálně 3 týdnů a pak přecezený ocet použijte jako aviváž v posledním máchání. Výsledkem bude jemné prádlo s lehkou vůní po citrusech. Vyzkoušet můžete také slupky od banánů nebo ananasu. Tato aviváž z octa v posledním kroku praní před ždímáním snižuje vysoké pH prací lázně. Prádlo s vysokým pH na povrchu může dráždit pokožku, i když je už suché.
Jedním z důvodů, proč je ocet tak užitečný při léčbě kožních onemocnění, je to, že má kyselou hodnotu pH. Takže používání octa pomáhá normalizovat pH na povrchu kůže, který je přirozeně mírně kyselý, v rozmezí 4,7 až 5,6.
V naší poradně s názvem LÉČBA SVRABU OCTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Pomůže to ?A na jak dlouho?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ocet dokáže zabít svrab, který se právě pohybuje na pokožce. Ovšem svrab je po většinu času zalezlý v komůrkách hluboko v kůži a tam se ocet nedostane a svrab se tak vůbec pomocí octa nevyléčí. Ocet je na svrab nedostatečně účinný. Jediný osvědčený lék na svrab je sírová mast, infektoscab a nebo pak orálně podávaná antiparazitika.
Jablečný ocet je starý lidový lék a jako takový se používá na celou řadu zdravotních potíží. Jeho zastánci tvrdí, že může léčit artritidu, působí jako ochrana při osteoporóze, snižuje krevní tlak a cholesterol v krvi, působí jako prevence rakoviny, ničí záněty a infekce a rovněž napomáhá lepšímu trávení, odbourává tuky a podporuje hubnutí, zlepšuje paměť a chrání mysl proti stárnutí. V medicíně má ocet opravdu bohaté využití a první zmínky o něm se objevují už před 10 000 lety. Byli to právě Babyloňané, kteří zhruba 5 000 let před Kristem získali kyselou tekutinu procesem kvašení. Na výrobu octa použili datlové palmy, hrozny, fíky a věřili v jeho vynikající léčivé vlastnosti.
Jablečný ocet se dnes prodává jako zdravější alternativa vinného octa. Mnoho výrobců tvrdí, že obsažený beta-karoten působí proti volným radikálům, že se jako významný antioxidant podílí na regeneraci a že předchází mutaci lidských tkání. Použití jablečného octa jako léku na artritidu není prokázáno, je ale založeno na domněnce, že ocet rozpouští krystaly kyseliny, které se ukládají v kloubech a okolních tkáních, následkem čehož se snižuje pohyblivost kloubu. Tyto krystaly způsobují rovněž předčasné stárnutí organismu. Podle některých teorií jablečný ocet umí tyto krystaly proměnit v roztok a vyloučit z těla. Podobně tvrzení o tom, že jablečný ocet snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, má svou teoretickou základnu. Ta vychází z předpokladu, že lidé při konzumaci těžkých bílkovinných a tučných pokrmů přirozeně touží po „něčem kyselém“. Jablečný ocet prý ředí krev, což následně vede k volnějšímu průtoku krve bez zatížení srdce. Jiné zdroje uvádí, že přítomný pektin funguje přes trávicí systém, kde váže cholesterol a podporuje jeho vyloučení z organismu. Jablečný ocet je k dispozici také ve formě tablet. Výrobky bývají kombinované například s vlákninou, případně jinými bylinnými složkami. Jejich účelem je usnadnění trávení těžkých jídel a také podpora spalování tuků.
Ve svém příspěvku DĚTSKÝ ŽLUTÝ CHRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Hrdličková.
Dobrý den, mám dvě vnučky ve věku 11 a 8 let. Obě mají už i nové zuby hodně zažloutlé, nezdravé. Zuby si čistí, ale já si myslím, že je něco špatně. Jejich lékařka, stomatoložka, tvrdí, že je to v pořádku, někdo má bílé zuby a někdo žluté. Holky jsou pěkné, ale , když se zasmějí, tak je to hrůza. Já si myslím, že by měly změnit lékaře. Mít žluté zuby už v tomto věku podle mne není normální. Děkuji za radu, Hrdličková
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kolem roku 1600 se Jacques Guelleman pokusil o malou revoluci v oblasti zubních náhrad, místo zvířecích či lidských zubů, které v ústech podléhaly zkáze, bakteriím a podobně, navrhl minerální pastu k výrobě zubů umělých. Ta obsahovala mimo jiné bílý vosk, mastix, drcené korály a perly. Tím natolik předběhl svou dobu a vlastně i technické možnosti, že tento návrh zůstal spíše hudbou budoucnosti. V 19. století v Anglii byly zuby běžně nabízeny na tržištích, neboť zubní lékaři si zvykli vyrábět zubní náhrady z lidských zubů. A této možnosti, jak přijít k penězům, využívalo nemálo chudých lidí. Největšími dodavateli však zůstávala bitevní pole stejně jako vykradači hrobů. Nejcennější byl kompletní chrup či sada zubů sobě podobných. Tolik k historii.
Lidově řečeno: porcelánové zuby jsou vyrobeny z tvrdé dentální keramiky, která vydrží velký žvýkací tlak. Jsou velmi kvalitní, vysoce estetické, splynou s okolím a vypadají jako vlastní zub. Používají se také jako možné řešení pro celý nový chrup.
Celokeramické materiály umožňují jak náhradu ztracených zubů, tak ošetření různých defektů zubů. Celokeramické materiály jsou pevné, přesné, mají dlouhou životnost a především jsou estetické. Čím lépe se bude pacient o celokeramické materiály starat, tím déle mu budou dobře sloužit. Zuby nesoucí korunku jsou i nadále náchylné ke vzniku zubního kazu v oblasti krčku, kde je umístěn okraj korunky. Zároveň se v případě zanedbávání ústní hygieny může rozvinout zánět dásní.
Korunka je protetický výrobek, který tvoří umělý plášť ošetřovaného zubu. Svým tvarem a barvou by měl zcela věrně napodobit původní zub. Zhotovení korunek se doporučuje ve všech případech, kdy zub nelze kvalitně rekonstruovat jiným konzervativnějším způsobem (například výplní). Korunka umožňuje nejen rekonstrukci tvaru zubu, ale také významně zvýší mechanickou odolnost ošetřeného zubu a ochrání zub před možným podélným prasknutím. Korunkami se dají rovněž řešit větší korekce tvaru, postavení a barvy zubů.
Můstek je protetický výrobek, který nahrazuje ztracený zub anebo zuby spojuje. K jeho zhotovení je nutné obrousit nejméně 2 zuby sousedící s mezerou po ztraceném zubu. Na obroušené zuby se zhotoví korunky, které jsou spojené pomocí takzvaného mezičlenu (tedy daného nahrazovaného zubu). Můstky byly v minulosti hojně užívány, dnes jsou ztracené zuby většinou nahrazovány pomocí zubních implantátů. Jsou ale situace, kdy můstek představuje efektivnější variantu ošetření (například zuby jsou již nabroušené nebo v místě nahrazovaného zubu není dostatek kosti pro implantát). Můstek na implantátech má delší prognózu, protože na rozdíl od zubu je implantát v čelistní kosti zcela pevně ukotven. Platí samozřejmě
Ve svém příspěvku POTREBUJI ZUBNI PROTEZU KOLIK BUDE STAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pekar milan.
je mi 54 let mam asi 7 zubu potreboval bych kompletni novou protezu u zubare jsem nebyl 40 let co mam delat a kolik to bude stat
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka krčálová.
od roku 2013 jsem chodila k zubařce jen mě pořád vrtala 2zuby ale že mám už 20letna horním patře obroušené svoje zuby a na nich na pevno nasazenou protézu neřešila už mě povolovaly nakonec jsem přešla na kliniku kde mě řekli že to něco bude stát a rok jsem tam chodila a nic udělali mě konské zuby a podle revizní zubařky špatně odvedená práce takže už jsem byla pro ně problémová a je 2017 a já stále nemám udělané zuby mý kamaradi mají všichni zuby já nic jsem už nervozní protože začínám šišlat poradí mě někdo děkuji
Ponořte celé syrové vejce do šálku octa. Vejce by mělo v octu zůstat po dobu 7 dní. Během této doby dojde k rozpuštění vejce a skořápky. Po sedmi dnech zůstává jen jedna část vejce a tou je transparentní membrána, kterou je zapotřebí z nádoby odstranit. Malé množství tohoto vaječného octa se smíchá se sklenicí teplé vody a užívá třikrát denně. Samurajové toto tonikum užívali jako zdroj síly a moci.
Ochucený ocet
Ochucené octy existují již tisíce let. Mezi nejčastější aromatické látky přidávané do octa patří bylinky – rozmarýn, bazalka a česnek. Také se mohou přidávat květiny, ovoce nebo zelenina. Nejčastěji se vyrábí malinový ocet. Výroba takového octa zahrnuje následující:
umytí malin;
rozehřátí octa, nesmí dojít k vaření;
přidání malin;
přelití do uzavíratelných sklenic;
po vychladnutí skladovat na chladném a tmavém místě po dobu nejméně šesti týdnů;
po uplynutí této doby ocet přecedit a uskladnit do sterilizovaných lahví.
Ochucený ocet se dá vyrábět i z borůvek, broskví nebo meruněk.
Destilovaný ocet
Destilovaný ocet se používá v mořicích a čisticích prostředcích. Na rozdíl od jablečného octa neobsahuje žádné živé kvasinky, z tohoto důvodu by neměl být považován za zdroj léčebných výhod.
Ocet a česnek
Česnek dodává obdivuhodnou sílu a vytrvalost. Lze ho použít i při přípravě zálivek. Zde je recept na přípravu dobré zálivky:
½ šálku rostlinného oleje;
¼ šálku octa;
1 stroužek mletého česneku;
3 lžíce citronové šťávy;
1 lžíce cukru.
Bór v octě
Bór je minerál, který je nezbytný jak pro život rostlin, tak i pro život živočichů. Pokud je v lidském těle nedostatek bóru, nedochází k tvorbě silných a rovných kostí. Bór je důležitý pro tvorbu kostí, protože hraje důležitou roli ve využívání vápníku. Ocet uvolňuje bór do těla a zároveň ovlivňuje uvolňování steroidních hormonů (estrogenu a testosteronu), jejich používání a životnost. Estrogen je jediným organickým lékem pro léčbu osteoporózy.
V naší poradně s názvem KOSTIVAL NA ZUBY VE FORMĚ TINKTURY A NÁVOD NA PŘÍPRAVU DOMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Výplachy úst tinkturou z kořenu kostivalu udrží zdravé a pevné dásně a tím i pevné krčky zubů. Je tedy velmi prospěšné použít kostival na zuby v případě paradontózy. A jak si doma připravíte z kořenu kostivalu tinkturu na zuby, zde je návod.
Nakrájený a očištěný kořen kostivalu vložíme do dobře uzavíratelné skleněné nádoby, a zalijeme ho 9 díly 38 - 40% žitné vodky, slivovice, režné nebo jiného alkoholu v této síle. Pak to dobře uzavřeme a postavíme na 10 - 14 dní na slunce nebo k topení. Občas protřepeme. Za 14 dní se černá tekutina slije do lahviček přes filtrační papír a popíše se názvem a datem, abyste to později poznali, protože nejlepší je tinkturu nechat uležet nejméně dva roky, protože pak je ještě účinnější a ještě mazlavější. POZOR! Kořen kostivalu nesmí přijít do styku s kovem, takže při čištění a krájení kořenu kostivalu používejte keramícké nože a škrabky!
Zdraví Cempírek!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Je nepochybné, že celkové stárnutí našeho organismu má vliv na zdravotní stav našich zubů a hlavně na jejich barvu. Tak jak postupně stárneme, tak se barva našich zubů přirozeně mění do odstínů žluté barvy. Je to přírodní proces, který lze však výrazně zmírnit nebo úplně potlačit díky prostředkům na bělení zubů (White Pearl, Aloe Ment, WP Smile).
Jídlo a pití
To, co jíme a pijeme, má také výrazný vliv na barvu zubů a vůbec na chemické složení v našich ústech, což zapříčiňuje většinu obtíží spojených se zuby (kazy, zubní kámen, parodontózu...). Některá jídla a pokrmy mohou vaše zuby vybavit nevzhlednou tmavou barvou. Nejhorší je červené víno, cigarety, limonády, káva a čokoláda. Odstraňte ze svého jídelníčku tato jídla a nápoje, přestaňte kouřit a ušetříte si tak problémy se zuby a také peníze za bělicí procedury. Vhodný je přístroj Bio-Oral.
Poškozené zuby
Pokud si ulomíte nebo jinak poškodíte zub, ten pak může změnit barvu na tmavší. V tomto případě je jediná rada – dávejte si na své zuby pozor. Ulomené zuby je možné opravit, nicméně oprava, která perfektně skryje místo zlomu a barevně sladí zub a náhražku, je velice nákladná.
I když se o své zuby pečlivě staráte, zřejmě se žloutnutí nevyhnete. Zubní sklovina je bílá, ochraňuje spodní vrstvu – zubovinu. Tato zubovina je normálně žlutá, má pórovitou strukturu. Během stárnutí se však může zabarvovat až do žlutohněda.
Barvu chrupu tedy tvoří zubovina a zubní sklovina nad ní. I zubní sklovina se zabarvuje.
Hlavní „zabarvovači“ zubů
Tmavnutí nebo změnu odstínu zubní skloviny způsobují různé potraviny, nápoje a neřesti:
Ve svém příspěvku JAK NA BÍLÉ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.
mam dotaz jak u těch zubů máte z kůry pomeranče může to být i kůra od citronu??
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.
Já to zkoušela s citronovou kůrou a šlo to stejně dobře jako s kůrou z pomeranče. Nevhodná k čištění zůbů se mi zdá kůra z mandarinek. Ale úplně nejlepší na bílé zuby je ten recept sůl a citron. Je to sice humáč, ale zuby jsou pak skvěle bílé.
Označení těchto zubů vychází pravděpodobně z toho, že zuby moudrosti se prořezávají mnohem později než ostatní zuby.
Zuby moudrosti jsou třetími stoličkami. Zubaři je označují i jako osmičky. Je pro ně typické, že vyrůstají jen jednou za život a často mají dva kořeny. Původně v pravěku zuby moudrosti sloužily k mechanickému zpracování potravy v dutině ústní. Byly velmi potřebné pro přežvýkání syrového masa. V dnešní době ale takové mechanické zpracování potravy není tak nutné, a proto zuby moudrosti pozbyly svoji původní funkci. Třetí stoličky ale neztratily jen funkci, vzhledem ke zkrácené čelisti ztratily i dostatek prostoru pro svůj růst. Často se tedy stává, že se nevejdou do zubního oblouku. U některých lidí se také stává, že tyto stoličky nerostou rovně, ale že rostou šikmo, někdy dokonce i vodorovně. V takovém případě se většinou stoličky musí chirurgicky odstranit, protože by mohly deformovat ostatní zuby. Zuby moudrosti mají navíc zvýšený sklon ke kazivosti a k zánětům.
Ve svém příspěvku BĚLÍCÍ PÁSKY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žána.
Opravdu ty bělící pásky na zuby fungují?abych zas nekoupila něco marně:-(
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirda.
Já zkoušel ty bělící pásky na zuby a hele nic moc! Pak jsem byl u hygienistky a ta mi teprve pomohla zuby pořádně vybělit. Za bělení zubů jsem zaplatil 500 Kč, trvalo to půl hodky a teď mám zuby jak když mi právě vyrostly. Zvaž to, jestli použít neúčinné bělící pásky anebo jít rovnou tam, kde bělení zubů fakt funguje.
Jablečný ocet je hodně kyselý a některým lidem po něm není dobře. Zředit jej můžete vodou. Pokud vám jablečný ocet „nevoní“ vůbec, nahradit jej lze tabletami s obsahem octa, které prodávají v lékárnách. Jablečný ocet mohou užívat i těhotné a kojící ženy, ne však za účelem snižování váhy.
Jablečný ocet je přírodním prostředkem pro zvýšení kyselosti v trávicím traktu. Kyselé prostředí žaludku ničí většinu mikroorganismů, které se dostávají s potravou do trávicího systému. Účinek jablečného octa se projeví postupným úbytkem škodlivých bakterií ve střevě. Jablečný ocet se proto doporučuje pro úpravu látkové výměny v organismu.
Jablečný ocet je produktem fermentace drcených jablek, při níž se štěpí cukry. V prvním stupni jsou přeměněny na alkohol, konečným produktem je ocet. Hlavní složkou (nejen) jablečného octa je kyselina octová. Octy však obsahují i další kyseliny, vitamíny, minerální látky a aminokyseliny.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ BĚLENÍ ZUBŮ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elen.
Ahoj, no já jsem si vždycky bělila zuby i pomocí citronu a soli. Co se týče domácího bělení, hodně jsem experimentovala, ale trochu jsem si zničila zubní sklovinu. Teď jsem si nechala vybělit zuby od své lékařky https://www.schwarzdent.cz/nase-sluzby/beleni-zubu/. A je to úplně něco jiného. Člověk si za to sice připlatí, ale zuby jsou bílé jako perličky.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Díky octu jsou vlasy hebké a lesklé. Obyčejná směs vody a octa uhladí povrch vlasu a vyčistí jej od nánosů vlasových přípravků. Použijete-li po umytí bílý nebo jablečný ocet, krásně tím vlasy oživíte.
Jak na to? To se dozvíte z následujících řádků...
Smíchejte jednu část vody s jednou částí octa. Samotný ocet je na vlasy příliš silný, proto je nutné jej nejprve naředit vodou. Čtvrtina hrnku octa a čtvrtina hrnku vody by na jeden oplach měly stačit.
Na oplach funguje skvěle jablečný nebo destilovaný bílý ocet. Někteří lidé upřednostňují jablečný ocet, protože nemá tak výraznou vůni.
Pokud máte hodně mastné vlasy, můžete použít navíc jednu polévkovou lžíci octa. Pokud máte vlasy sušší nebo trpíte lupy, použijte o jednu polévkovou lžíci octa méně.
Umyjte si vlasy šamponem jako obvykle. Pokud možno použijte vlažnou nebo studenou vodu. Myjete-li vlasy horkou vodou, mohou vypadat matně a takzvaně krepatě. Chladná voda uhladí vlasové šupinky a napomůže tak lesklému, hladkému vzhledu vlasů.
Nepoužívejte kondicionér. Protože vlasy oplachujete octem, nepotřebujete po mytí použít kondicionér. Díky octovému oplachu budou vlasy jemné a hladké. Vlasy opláchněte. Octovou vodu pomalu lijte na hlavu a snažte se ji rovnoměrně rozmístit do vlasů. Pomocí prstů oplach vmasírujte do vlasové pokožky a do vlasů od kořínků po konečky.
Nechte ocet působit pět až deset minut. Tak se oplach pořádně vsákne do vlasů. Využijte zbývající čas třeba na dokončení ranní či večerní hygieny.
Nakonec vlasy opláchněte studenou vodou, a to důkladně, abyste z vlasů odstranili přebytečný ocet. Nemusíte to ale přehánět, protože až vlasy uschnou, ocet z nich již nebude cítit.
Opakujte jednou nebo dvakrát týdně. Možná se vám účinek octového oplachu bude líbit natolik, že jej budete chtít opakovat pokaždé, když si budete mýt vlasy. Pokud ale ocet budete používat příliš často, může vám vlasy nadměrně vysušovat. Používejte jej jen jednou či dvakrát týdně, abyste obnovili lesk vlasů a odstranili zbytky vlasových produktů.
Ve svém příspěvku PARODONTOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra .
Dobry den mam takovou prozbu mam parodontozu a vypadnuli my predni zuby pani zubarka my udelala nahradni a kdyz jsem se ji ptala co mam pouzivat a abych nemela dalsi problemy tak my nic nedoprorucila a prijde my ze mam mezi zubama mezery ze ten zanet jde do dal mam strach a bych neprisla o dalsi zuby .pouzivam zubni pastu parodontax a ustni vodu parodontax a mezizubni kartacky 0,5. takovy problem mela moje maminka a delali ji novy zuby nahore a dole tak se toho bojim aby nemela takovy problemy taky budu rada jesli my paradite vy dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaja.
Nechte si u zubaře nechat stěry ze zubu a až bude výsledek nechá vám napsat antibiotika mě to zatím pomohlo a neboli mě ani dásně a za dva měsíce si nechám opět stěry ze zubu vyzkoušela jsme vše věřte mi nečekejte taky jsem přišla o jeden zub a nemohla jsem kousat jak mě boleli dásně.
Ocet pomáhá snížit hladinu krevního tlaku a hladiny cukru v krvi. Kvůli jeho kyselosti při konzumaci by se dalo očekávat, že prostředí organismu bude dělat kyselejším, ale není tomu tak.
Jablečný ocet stejně jako jiné druhy octa obsahuje kyselinu octovou. Je vyroben fermentací jablka a alkoholu, umožňující bakteriím kyseliny octové převést alkohol na kyselinu octovou. Jablečný ocet obsahuje 5 až 6 % kyseliny octové, zatímco destilované bílé octy obsahují 4 až 7 % kyseliny octové.
Tento ocet je vhodné konzumovat s běžnou stravou, jelikož vyrovnává acidobazickou rovnováhu. Je tu jedno velké ale!
Při regulaci acidobazické hladiny v krvi hrají velkou roli ledviny, které způsobují, že se nadbytečné kyseliny vylučují jako součást moči. To znamená, že potraviny mohou ovlivnit hladinu kyselosti v moči. Jablečný ocet, i když obsahuje kyselinu, má skutečně alkalický účinek. Malé množství jablečného octa nemusí zvyšovat hladiny kyselin v moči, ale konzumace velkého množství octa může zvýšit kyselost moči.
Co z toho vyplývá...
Pokud pijete jablečný ocet, promíchejte jej s vodou a následně si čistou vodou propláchněte ústa. Kyselost nápoje může při pravidelné konzumaci způsobit poškození zubů nebo jícnu. U některých lidí, kteří pravidelně konzumovali ocet, byly zaznamenány snížené hladiny draslíku, což vede k oslabení kostí a zvyšuje se riziko vzniku osteoporózy.
V naší poradně s názvem ZADNY ZUB NEBOLI, BOLEST JE ZANET V USTECH-JAK LECIT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pokorna.
Dobry den, asi pred rokem jsem si povsimla, ze mam zapach z ust. Navstivila jsem stomatolotku, ta prohledla chrup s tim, ze je v poradku a ze to muze byt zapach ze zaludku. Zadne reseni. Nyni jsem stomatolotku navstivila znovu (je tam jina,puvodnivna MD) a jiz s problemem zanetu v okoli moudraku nebo spise nad nim. Bylo mi sdelwno nechat si zub vytrhnout, stejne je moudrak k nicemu a ze zanet vznika spatnou hygienou. To jsem si na netu take precetla, ale neztotoznuji se, cistim si chrup pravidelne a zadny zub mne neboli. Uz pred rokem jsem mela pocit jakoby ten zapach byl z dasni nebo ze slin nikoliv z dechu. Cistim si zuby nekolikrat denne, pouzivam ustni vodu bez alkoholu zn.odol a lestim si zuby kulatym kartackem. Dostala jsem injekcni strikacku cistit si kolem moudraku paradontaxem, delam to, asi 3x mi kolem moudraku davali dren, mam ted odchliplou z toho dasen kolem moudraku, je tam vytvorena i tzv.kapsa, vyplachy provadim obcas i peroxidem, ale domnivam se, ze vyplachy mi nepomuzou, potrebuji ten zanet vylecit a ne vyplachovat, chtela jsem antibiotika a ty mi nedala. Citim, ze ten zanet ktery mam a uz jde i v ustech videt je hluboky nebo vnitrni, ktery si jen vyhledal cestu jit ven a tak nejblize byla cesta v okoli moudraku, ovsem vsimnete si na fotce, to bolestive misto je v oblasti, kde zadne zuby nejsou, myslim, ze ten zanet je na kosti, cetla jsem, ze muze byt i zanet okostnice a muj otec to mel, muze to byt geneticke? Kazdopadne vyplachy nic neresi, poradite jak vylecit zanet? Dekuji Bc. Pokorna Jaroslava Ceska Lipa
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nejlepším řešením bude vytažení všech osmiček. To, že vám stomatolog řekne, že příčinou může být špatná hygiena, tak to vždycky nemusí znamenat, že se nestaráte o své zuby. Speciálně u osmiček je díky jejich výstřednímu postavení ztíženo jejich čištění a vy, ač se snažíte sebevíc, tak některé partie nevyčistíte a tam se pak tvoří nános, který způsobuje zánět a zápach. Vytržením osmiček zmizí nános a zlepší se přístup ke zbylým zubům při čištění.
Jablečný ocet je zdravý, ale pozor si dávejte při dlouhodobém užívání. V neředěném stavu je jablečný ocet kyselina, která může poleptat sliznici žaludku a zničit zubní sklovinu. U skloviny působením kyselin dochází k erozi a demineralizaci skloviny, která se stává křehčí a postupně dochází k odhalení dentinových tubulů, což vede k citlivosti zubů. Vzhledem k tolik propagovanému zdravému životnímu stylu si můžeme trvale poškodit sklovinu.
Doporučení pro ochranu skloviny:
Nečistěte si zuby ihned po jídle, počkejte alespoň půlhodinu. Za ten čas se v ústech vytvoří dostatek slin, které kyseliny neutralizují. Čištění zubů hned po jídle či pití mechanicky poškozuje zubní sklovinu.
Kyselé nápoje pijte brčkem a nepřevalujte je v ústech, zkrátí se tak kontakt s povrchem zubů.
Po jídle se napijte vody nebo žvýkejte žvýkačku, aby se zmírnila kyselost a posílila se tvorba slin, které mají ochrannou funkci, vyrovnávají pH v ústech a tvoří ochrannou vrstvu zubů.
Používejte měkký zubní kartáček a nedrhněte si zuby.
Povlak ze zubů odstraňujte jemně.
Zvýšená citlivost a průhledné okraje zubů mohou signalizovat začínající problém – erozi zubní skloviny.
Používejte vhodné zubní pasty s obsahem fluoridů, případně dalších látek, které zpevňují zubní sklovinu s nízkou abrazivitou. Ta je značena zkratkou RDA.
Sklovinu vystavujte vlivu kyselin co nejkratší dobu.
Po snědení nebo vypití něčeho kyselejšího si ústa vypláchněte čistou vodou nebo ústní vodou s obsahem fluoridu. Rychleji se tak neutralizuje prostředí v ústech.
Po jídle si zuby čistěte nejdříve až po půlhodině. Obecně platí, že zuby by se měly čistit 2x denně.
Smíchejte půl čajové lžičky jedlé sody, půl lžičky octa a špetku soli. Směs by měla vypadat jako pasta. Potřete si tím zuby a po chvíli smyjte. Tato procedura by ze zubů měla odstranit bakterie.
Na druhý recept si smíchejte lžičku jedlé sody s trochou soli s vysokým obsahem jodu. Směs na dvě minuty natřete na zuby a pak důkladně opláchněte. Používejte solnou pastu maximálně dvakrát do měsíce.
Přírodní masky na váš chrup
Stačí si nakoupit ovoce a zeleninu a doma si jednoduše nachystat zdravou bělicí kůru. Například si můžete rozmačkat několik jahod a tuto hustou směs nanést v silné vrstvě na zuby. Nechte působit několik minut, poté zuby vyčistěte zubní pastou.
Skvělého účinku dosáhnete i plátkem citronu, který posypete jedlou sodou a budete si jím pomalu přejíždět po zubech. Ale pozor, nepoužívejte tuto proceduru příliš často. Hned po kúře si vyčistěte zuby pastou s fluorem, aby kyseliny nenarušily sklovinu.
Podobného efektu docílíte se svou bylinkovou zahrádkou. Natrhejte si pár lístků šalvěje, čerstvé máty nebo bazalky a pak je rozžvýkejte. Zbaví vás bakterií, plaku a ještě získáte svěží dech. I hřebíček má mocnou sílu. Do skleničky s olivovým olejem vhoďte hřebíček a nechte týden louhovat. Následně si pár kapek nakapejte přímo do zubní pasty.
Pozor na ocet a citron
I nejlepší babské rady mohou vašim zubům uškodit. Vyplachovat si ústa čistým octem či citronem je šílenství, naleptáte si sklovinu, která bude následně velmi citlivá a křehká. Podobné riziko hrozí při bělení kypřicím práškem či popelem (i to jsme schopni podstoupit pro zářivý úsměv). Jednotlivé krystalky pak zuby obrušují a povrch je sice krásně bílý, ale stává se náchylnějším k tvorbě kazu, k prasknutí i ulomení.