Téma

OLIVOVÝ OLEJ CITRON A MED NA DETOXIKACI JATER


Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové

První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.

Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.

Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.

Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.

Jídelníček při detoxikaci na 1. týden

Detoxikační jídelníček se skládá:

  • Snídaně
  • Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
  • Večeře
  • 1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvov

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek 28denní detoxikační program podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Večeřa.

Dobrý den, mám dotaz k detoxikaci olivovým olejem,medem a citronem. Mohou proces doprovázet nepříjemné pocity v oblasti břicha a změna barvy stolice?
Díky za odpověď
Karel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Olivový olej, med a citron je kombinace na čištění jater, která vznikla na internetu a začala se šířit virálně prostřednictvím sociálních sítí. Zda-li tato kombinace funguje jako očista jater záleží na zvážení každého člověka. Pár dobrých rad pro výběr ingrediencí.
Když užíváte olivový olej pro zdravotní přínosy, měl byste vždy volit extra panenský olivový olej. Tento vysoce kvalitní olivový olej obsahuje vyšší množství zdravých tuků a antioxidantů ve srovnání s rafinovanými olivovými oleji, a proto poskytuje nejvíce zdravotních výhod. Pro ještě lepší výsledky nakupujte od renomovaných značek, které jsou transparentní ohledně toho, kdy, kde a jak se jejich olivový olej sklízí, a také poskytují datum sklizně, abyste se mohli ujistit, že olivový olej spotřebujete dříve, než překročí svůj vrchol.
Pozor na voskované citrony. Tyto lesklé plody jsou potaženy chemikáliemi, kterým je nejlepší se vyhnout. Některé z těchto vosků jsou na bázi plastu, jiné používají šelak (vyrobený ze zvířecího sekretu, mňam). Ne všechny nevoskované citrony jsou bio, ale všechny bio jsou nevoskované. Ujistěte se tedy, že citrony mají tuto organickou nálepku.
Med by měl pocházet od známého včelaře, abyste se ujistil, že pochází z místních plodin.
Očista probíhá u každého člověka jinak a někdy může být skutečně bouřlivá včetně bolesti v oblasti břicha a změn barvy stolice. Výběr správných ingrediencí tyto nepříjemné pocity může mírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Jídelníček

Jednou z hlavních složek jídelníčku je salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy patří brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Detoxikační jídelníček na 28denní je pevně dán. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein. Doporučuje se čaj z ostropestřce mariánského na pročištění jater. Na celém 28denním detoxikačním programu je zajímavé i to, že nehladovíte, nevážíte si ani neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace organismu sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.

Jídelníček je přesně sepsaný v kalendáři jídel, které se konzumují během 28 dnů. Během této doby se organismus zbaví především tuků. Zaručený výsledek v podobě ztráty 10 kg neexistuje, protože každý má jiný metabolismus. Navíc váha nemusí být vždy rozhodující, lepší je ztratit 15 cm v pase a 6 kg než naopak. Recepty pokrmů z kalendáře jsou celkem časově náročné, ale říká se, že hubnutí začíná v hlavě, takže se musí obětovat i pár chvil pro uvaření rozumnějších pokrmů.

Jídelníček při detoxikaci

1. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr

Večeře: Salát z červené řepy, strouhaný sýr

2. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr

Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko

3. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Salát z červené řepy, strouhaný sýr

Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

4. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

Večeře: Prokládaná cuketa

5. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Prokládaná cuketa

Večeře: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr

6. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Fazolové lusky se zázvorem

Večeře: Brokolice s čes

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Příběh

Ve svém příspěvku LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata sklenářová.

Dobrý den., léčím se chemoterapii pro opakovany karcinom vajecniku( metastazy v brise). Lékař mi řekl, že nemám šanci na uzdravení. Že budu stále na chemoterapii, pokud to telo bude zvládat, nebo si rakovinne buňky na chemo nezvyknout, takže je nebude ničit. Začala jsem užívat tvaroh se lnenym olejem a semínka. Užívám ale tvaroh tučný, zde je psán nízkotučný. Pak jsem se chtěla zeptat, zda k teto diete mohu ješte brát alveo grepa ostatni akuňácké produkty, selen zinek minerály, vitamin c, cleans atd. A ještě beru imunobran, nevím , jestli toho už není moc. Imunobran je také přirodni, jsou to vlastně ýžové otruby na nositeli houby shitake. Prosím jestli máte někdo zkušenosti poraďte prosím. Pořád hledám nějaké alternativy , nechci se vzdát bez boje. Tvaroh pravidelně užívam třetí týden, ale do teď jsem nevěděla, že musím dodržovat tak přísnou dietu, takže žádné maso, žádné jiné oleje, ani olivový? Sladkostem a cukru se vyhýbám, použivám med. Jen prosím o upřesneni, jak je to s tím tukem .diky za každou radu renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JJ.

V članku je přehmat, hydrogenované oleje jsou zatepla zpracovsné a to jsou ty levné běžné. Ne za studena. Panenský za studena lisovaný olej olivový je to nejlepši co se dá koupit pro zdravý, proto je tak drahý. Slunečnicový olej, sojový, kukuřičný, ryzovy a nejhorší je řepkový jsou nezdravé nejen tím, že nejsou panenské za studena lisované (kromě výjimek za x násobnou cenu), ale i nevhodným složením mastných kyselin. Lepší jsou konopný, lněný, vlásky atd. Každý olej má jiné složení. Existuje i svetlicovy, brutnakovy, pupalkovy, makový, sezamový, vinný a další. Svetlicovy i lněný se používal jako laky na dřevo, přesto jsou zdravější než řepkový, když jsou za studena lisované. Podobné jako je zdravější nepasterizované jablečný ocet nebo mléko. Kdo má více peněz, může si koupit dle libosti zdravé potraviny. Je dokázáno, že čím je člověk bohatší a může si dovolit co chce jíst, mít, pít, vzdělávat se, šetřit se, tím je zdravější a dožívá se vyššího věku než chudší. Je dokázáno i písemně zveřejněno minimálně od roku 2011. Ze do všech postkomunistických zemi záměrně Západ dováží horší potraviny stejných značek a výrobků než jinam. Využívají prý nekvalitních zákonů a benevolence, že si to necháme líbit. Proto jsem více nemocní a umirame dříve než na západě. Máme třetinové platy a ještě diskriminaci ve zdravém jídle. Kdysi bylo embargo na technologie. Nyní je skryté donedávna zamcovane embargo na rovnocenné potraviny, které se prodávají jinde. Přesně ty země Východu včetně Česka mají největší podíl umrtnosti na rakovinu na 100 tis obyvatel. Velmi malou ji má napriklad Island, Tchajwan, Švýcarsko, Omán, Emiráty (a jen o kus dál v Iráku a Íránu, kde maji podobnou kulturu a zvyky naopak ještě vyšší, je to tedy chudobou a životní úrovni, životní úroveň je zavisla na kuoni sile, nestačí jen vzdělanost, informace a snaha) Podle koho zájmu jednou chválí slunečnicovy jindy řepkový. Olivový je lepší na cévy. Řepkový olej byl původně jedovatý, museli ho preslechtit v minulém století až. To znamená, že naši předci nikdy nejedli semena řepky olejné ani nikdy nelisovsli olej z ní. OBSAHOVAL jedovatou kyselinu erukovou. Je to jakoby snížili jed v mochomurce zelené, bylo by to přirozené? Řepkový olej je byznys a dává se povinné do nafty. Chce snad někdo jíst olej na který jezdí auta, protože je nejlevnější v Evropě?
Dotaz

Zdroj: příběh Lněný olej a tvaroh diskuze

Potraviny na čištění jater

Česnek na detoxikaci jater

I malé množství česneku může aktivovat jaterní enzymy, které pomáhají vyplavovat toxiny z těla. Česnek obsahuje také dvě přírodní látky Allicin a Selen, které pomáhají v jaterním čištění.

Grapefruit k detoxikaci jater

Obsahuje vysoké množství vitaminu C a antioxidantů. Grapefruit zvyšuje přírodní čistící procesy v játrech. Malá sklenička čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy vám pomůže zvýšit produkci enzymů při detoxikaci jater, což vede k odstranění karcinogenů a dalších toxinů.

Řepa a mrkev na očistu jater

Řepa a mrkev obsahují extrémně vysoké množství rostlinných flavonoidů a beta-karotenu. Jedení řepy a mrkve pomáhá stimulovat a zlepšovat celkovou funkci jater.

Zelený čaj pročistí játra

V zeleném čaji je obsaženo velké množství antioxidantů. Zejména obsahuje speciální antioxidant, kterým je katechina. Katechina pomáhá celkové funkci jater. Zelený čaj je nejen chutný ale je to také ideální způsob, jak zlepšit celkovou stravu.

Listová zelenina na detoxikaci jater

Listová zelenina patří mezi jeden z nejlepších způsobů v očistě jater. Listová zelenina je dobrá jak syrová, vařená nebo její šťávy. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, díky čemuž neutralizuje toxiny z krevního oběhu. Také neutralizuje těžké kovy, chemické látky a pesticidy. Listová zelenina má silný ochranný mechanismus pro játra. Mezi ideální druhy listové zeleniny patří hořká tykev, rukola, pampeliška zelená, špenát, hořčice a čekanka. Tyto potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, jelikož zvyšují tvorbu a tok žluči, látky, která odstraňuje odpad z orgánů a krve.

Avokádo k očistě jater

Avokádo pomáhá tělu produkovat glutathion, který je nezbytný pro jaterní očistu od škodlivých toxinů. Při pravidelném jedení avokáda se zlepšují játra.

Jablka na čistá játra

Jablka obsahují chemické složky, které jsou potřebné pro očistu těla. Díky těmto složkám uvolňují toxiny z trávicího traktu. Pro játra je jednodušší zpracovat toxické zatížení během čistícího procesu.

Olivový olej při detoxikaci jater

Olivový, lněný a konopný olej je vhodný pro játra. Tedy pokud je použit s mírou. Pomáhá tělu tím, že poskytuje lipidovou základnu, která odstraňuje škodlivé toxiny z těla. Olej odlehčí játra, protože rychleji zbavuje tělo toxinů, což je pro játra odlehčení.

Cereálie při detoxikaci jater

Zrna hnědé rýže jsou bohaté na B-komplex vitamínů a živin. Je známo, že zlepšují metabolizaci tuku, funkci jater a o

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Potraviny na detoxikaci jater

Příběh

Ve svém příspěvku OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Lze úspěšně nahradit olivový olej za lněný?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lili25.

Olivový olej je vše lék, jak na mazání suché pokožky těla tak na teplou i studenou kuchyni.

Zdroj: příběh Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Seznam detoxikačních potravin

Ovoce na detoxikaci

Plody v tekuté formě pomáhají tělu vyplavovat toxiny. Ovocné plody jsou také velmi snadno stravitelné a obsahují mnoho antioxidantů, živiny, vlákninu a důležité vitamíny.

Zelené potraviny k detoxikaci těla

Tyto potraviny by při detoxikaci měly být ve vaší ledničce. Jedná se o modro zelenou řasu, ječmen, listovou zeleninu, kapustu, špenát, spirulinu, vojtěšku, mangold, rukolu nebo jinou listovou organickou zeleninu. Tyto rostliny vám pomohou dostat chlorofyl do těla. Chlorofyl má dobrý vliv na trávicí trakt. Chlorofyl zbavuje tělo škodlivých toxinů smogu, těžkých kovů, herbicidů, čisticích prostředků a pesticidů. Zelené potraviny pomáhají játrům v detoxikaci.

Citrusové plody na detoxikaci

Citrusové plody pomáhají tělu při odplavování toxinů. Také pomáhají trávicímu traktu s enzymatickými procesy. Mezi citrusové plody patří citron, pomeranč a limetka. Citronová šťáva pomáhá játrům v čisticím procesu. Jestli chcete zvýšit detoxikaci, tak se doporučuje každé ráno sklenice teplé citronové vody. Pamatujte si, že vitamin C je jedním z nejlepších detoxikačních vitamínů. Vitamin C přeměňuje toxiny do stravitelného materiálu.

Česnek a detoxikace organizmu

Česnek patří mezi jednu z nejlepších detoxikačních potravin. Pomáhá stimulovat játra při vzniku detoxikačních enzymů. Tyto enzymy pomáhají filtrovat toxiny ze zažívacího ústrojí. Doporučuje se přidávat česnek do jídel ve formě nakrájených kousků nebo ve vařené podobě. Česnek pomáhá při jakékoliv detoxikační dietě.

Brokolicové klíčky na detoxikaci

Brokolicové klíčky jsou extrémně bohaté na antioxidanty. Brokolicové klíčky stimulují detoxikační enzymy v trávicím traktu. Výhonky brokolice jsou účinnější nežli plně vzrostlá rostlina.

Zelený čaj na detoxikaci těla

Zelený čaj je plný antioxidantů. Odstraňuje toxiny díky jeho kapalnému obsahu. Zelený čaj obsahuje speciální typ antioxidantu s názvem Katechina. Tento speciální antioxidant je znám díky tomu, že zvyšuje funkci jater.

Mungo při detoxikaci

Jedná se o mungové fazole, které byly používány po tisíce let ajurvédskými lékaři. Mungo je lehce stravitelné a absorbuje toxické zbytky na stranách střevní stěny.

Čerstvá zelenina

Čerstvá zelenina je nejideálnější v odšťavněné nebo syrové podobě. Patří sem cibule, mrkev, artyčok, chřest, brokolice, zelí, kapusta, růžičková kapusta, květák, česnek, řepa, kurkuma a oregano. Kombinace těchto potravin vám pomůže s odstraněním toxinů z jater. Tyto potraviny maj

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Potraviny vhodné pro detoxikaci

Cévy nohy

Artérie dolní končetiny jsou:

Stehenní tepna (a. femoralis)

větve:

  • a. epigastrica spfc. – ↑ do podkoží břicha k pupku
  • a. circumflexa ilium spfc. – ← souběžně s lig. inguinale k spina iliaca ant. sup.
  • aa. pudendae ext. – k tříslům, šourku (v. pysku) rr. inguinales, rr. scrotales (labiales) ant.
  • a. profunda femoris – ↓ za a. femoralis, pro svaly stehna
  • a. circumflexa femoris med. – → mezi m. ilipsoas a m. pectineus, po m. obturatorius ext. k fossa trochanterica – r. asc. (anast. s a. obturatoria), r. prof. – přes add. magnus ke svalům sedacího hrbolu (anast. s a. glutea inf.), r. transv. – ke svalům sedacího hrbolu, r. acetabularis – do lig. capitis fem., (anast. s a. obturatoria)
  • a. circumflexa femoris lat. – ← pod m. rectus fem., dělí se v r. asc. – k m. sartorius a tensor fasciae latae (anast. s a. circumflexa med. a aa. glutaea sup.), r. transv. – do m. vastus lat., r. desc. – pod m. rectus k patelle
  • aa.perforantes (3) – ↓ kolem femuru, přes adduktory k zadním svalům stehna
  • a. genus desc. – ↓ v canalis adductorius, ↑ přes membrana vastoadductoria, r. saphenus souběžně s n. saphenus na bérec, rr. articulares do rete genu

Zákolenní tepna (a. poplitea)

větve kloubní do rete articulare genus a větve svalové:

  • a. genus sup. lat. – nad lat. kondylem femuru do rete genus
  • a. genus sup. med. – nad med. kondylem do rete genus
  • a. genus media – do fossa intercondylaris k ligg. cruciata a plicae alares
  • a. genus inf. lat. – pod m. gastrocnemius lat. a lig. collat. lat. do rete genus
  • a. genus inf. med. – pod m. gastrocnemius med. a lig. collat. med. do rete genus
  • rr. musculares – k úponům zadních svalů stehna
  • aa. surales – k m. triceps surae a šlaše bicepsu

Přední holenní tepna (a. tibialis ant.)

větve:

  • a. recurrens tibialis post. – za mezikostní blánou do rete genus
  • a. recurrens tibialis ant. – před mezikostní blánou do rete genus
  • rr. musculares – k extenzorům nohy
  • a. malleolaris ant. lat. – ← pod šlachami extenzorů palce a prstů do rete malleolare lat.
  • a. malleolaris ant. med. – → pod šlachou m. tibialis ant. do rete malleolare med.

Hřbetní tepna nohy (a. dorsalis pedis)

větve:

  • aa. tarseae med. – k mediálnímu okraji nohy
  • a. tarsea lat. – pod krátkými ext. k laterálnímu okraji nohy, dovytváří arcus dorsalis pedis
  • a. arcuata – ← obloukem laterálně pod krátkým ext. prstů přes baze mtt., spojí

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Ucpávání cév na nohou

Příběh

Ve svém příspěvku OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lili25.

Olivový olej je vše lék, jak na mazání suché pokožky těla tak na teplou i studenou kuchyni.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klara.

Souhlasím, u nás se používá olivový olej ve velkém, kupujeme velká balení a celkově máme rádi i vyrobky s olivami.

Zdroj: příběh Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Rakovina jater

Rakovina jater je velmi složitě léčitelná a může napadnout kohokoliv z nás. Příznaky rakoviny jater jsou bohužel stejně jako u ostatních nádorových onemocnění tohoto typu poměrně náročně diagnostikovatelné. Mnohdy rakovina jater příznaky vůbec neukáže, což je úplně to nejhorší, co může nastat. Mezi první obvyklé příznaky rakoviny jater se řadí především bolesti břicha. Jedná se o rané příznaky rakoviny jater, které ale nemusí poukazovat na samotnou nemoc. Klidně se může jednat i o některá jiná onemocnění, která vykazují podobné příznaky. Dále se rakovina jater projevuje schváceností a vysokou únavou. Typickým příznakem rakoviny jater je i znatelný úbytek na váze pacienta. Jasným ukazatelem, jak se pozná rakovina jater, je především žloutenka. Ta se vyskytuje u jistého procenta pacientů s touto nemocí. Rakovina jater a nafouklé břicho spolu souvisejí i tehdy, když se objevují některé další příznaky rakoviny. Přítomny mohou být také viditelně vykreslené cévy na kůži, takzvané névy.

Léčba rakoviny jater spočívá zejména v dodržování diety a také v tom, že dochází k operacím nádorů. Chirurgické výkony jsou ovšem schopny odstranit pouze některé nádory jater, takže takto léčba rakoviny jater není určitě stoprocentní. Jestliže u rakoviny jater léčba za pomocí chirurgie nepomáhá, pak je zapotřebí jiných typů léčení. Operace rakoviny jater tak může být použita jako součást komplexní terapie. Zajímavá je léčba rakoviny jater za pomocí ozařování konkrétního nádoru. Dochází tak přímo k ozáření konkrétního místa, jež je napadeno nádorem. Ozáření nesmí být nijak výrazně silné, jinak se průběh rakoviny jater v mnohém zhorší. Velmi oblíbená je biologická léčba rakoviny jater. Ta je schopna dokázat doslova divy. Pravda je ale taková, že biologická léčba rakoviny jater nepatří mezi zrovna nejlevnější typy terapie, takže se můžete smířit s tím, že na ni budete mít pouze tehdy, pokud budete disponovat větším množstvím peněz.

Zdroj: článek Játra

Příběh

Ve svém příspěvku OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Lze úspěšně nahradit olivový olej za lněný?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.

Také olivový olej zbožňuji, salát si bez něj nedokážu představit.

Zdroj: příběh Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Detoxikace organismu podle Mačingové

Antónia Mačingová je odbornice na zdravou výživu a autorka knih Zhubněte jednou provždy a Schůdková metoda hubnutí. V první z nich najdete kompletně popsaný 28denní detoxikační plán včetně receptů na přípravu jídel. Ten má za cíl tělo odkyselit a očistit a zároveň mu dodat potřebné živiny a antioxidanty.

Slovenská autorka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jednu, ale především vrátit tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.

Jednou z hlavních složek jídelníčku by měl být salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy by měla patřit brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Jídelníček na 28denní detoxikaci je pevně daný. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein.

Při 28denní očistě nehladovíte, nevážíte ani si neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.

Po detoxikaci podle Mačingové se budete cítit mnohem lépe a hlavně plní energie a nebudete hladovět. Množství zeleniny je neomezené.

Po detoxikaci dojde ke snížení cholesterolu, vysokého krevního tlaku, snížení hladiny cukru v krvi, zmírnění anémie, snížení projevů pankreatitidy, zlepšení funkce štítné žlázy, zmírnění kožních onemocnění, snížení bolesti a otoků dolních končetin, premenstruační a klimakterické potíže, zlepšení stavu nehtů i pokožky a především zhubnete.

Při tomto způsobu detoxikace nelze říct, kolik zhubnete na váze, spíše můžete očekávat, že vám budou ubývat centimetry. A&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jarní detox

Jak vyčistit ucpané ucho

Olivový olej pomáhá změkčit maz v uších, což usnadňuje jeho odtok. Před nalitím oleje do uší byste tekutinu měli ohřát zhruba na tělesnou teplotu, tedy cca na 37 °C. To je teplota vnitřního ucha a olej bude mnohem příjemnější, pokud bude srovnatelné teploty. Ohřejte dvě až tři polévkové lžíce čistého olivového oleje. Předejděte přehřátí oleje, abyste nezpůsobili poškození bubínku. Můžete také bezpečně použít peroxid vodíku, glycerin, dětský olej nebo minerální olej. Někteří lidé si přidávají esenciální oleje s antibakteriálními vlastnostmi na pomoc proti bakteriím, které mohou být přítomny v důsledku překážky. Nicméně olivový olej se ukázal být účinný při rozpouštění překážky sám o sobě. Vyzkoušejte jednu nebo dvě kapky oleje na kůži a zkontrolujte, zda nedojde k podráždění před nakapáním do uší. Pak přidejte do zahřátého olivového oleje 4 kapky některého z následujících esenciálních olejů:

  • česnekový olej
  • eukalyptový olej
  • levandulový olej – je bezpečný pro děti
  • oreganový olej
  • olej z třezalky tečkované

Pokud jste smíchali olivový olej s některým z esenciálních olejů, naberte kapátkem malé množství této směsi. To vám pomůže dostat potřebné množství oleje do ucha a bude to mnohem jednodušší než se pokoušet nalít olej přímo do ucha. Použijte jen pár kapek, které se vsáknou do ušního mazu. Držte hlavu nakloněnou na stranu pět až deset minut, abyste zabránili úniku oleje. Můžete si připravit kapesník vedle ucha a zachytit všechen zbývající olej, který vyteče ven, když narovnáte hlavu.

Je možné, že olivový olej bude fungovat v jediné aplikaci. Měli byste se pokusit tento postup opakovat dvakrát až třikrát denně přibližně tři až pět dnů. To by mělo stačit na rozpuštění a rozbití překážky.

Olivový olej může změkčit překážku, ale některé případy vyžadují více péče, než se ji skutečně podaří rozpustit. Můžete zkusit zavlažovat postižené ucho – použijte stříkačku s gumovým koncem, nakloňte hlavu a jemně vstříkněte ohřátou vodu do kanálku postiženého ucha. Buďte velmi jemní, protože si můžete poškodit bubínek, pokud budete vstřikovat vodu příliš prudce. Pro lepší výsledek můžete vytáhnout ucho nahoru a dozadu, abyste tak narovnali zvukovod.

Nehrajte si na hrdiny. Když proces změkčování překážky a zavlažování ucha nepomůže, pak navštivte lékaře. Ten má k dispozici několik metod pro bezpečné odstranění překážky.

Zdroj: článek Co na bolest ucha

Příběh

Ve svém příspěvku KONOPNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jsem Jennifer Onno.

Konopný olej je rostlinný olej získávaný lisováním semen rostlin rodu konopí (Cannabis). Olej lisovaný za studena je tmavě až světle zelený, s příjemnou oříškovou chutí a vůní. Čím tmavší barvu olej má, tím se chuť a vůně blíží k "travnatější".
Rafinovaný konopný olej je čirý a bezbarvý, se slabou vůní a chutí, a postrádá přírodní látky - vitaminy a antioxidanty. Rafinovaný olej se používá hlavně pro výrobky k péči o tělo. V menší míře však také nachází uplatnění také při výrobě mýdel, šamponů a čisticích prostředků.

Konopný olej má vysokou nutriční hodnotu díky poměru omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin 3:1, což odpovídá rovnováze vyžadované lidským tělem.
Konopný olej se vyrábí z "nedrogových" (technických) variet konopí setého (Cannabis sativa).
http://cs.wikipedia.org/wik…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Konopný olej

Recepty

Kuře s celerem

Ingredience: kuřecí prsa, 1/4 celeru, žloutek, 1 lžička kurkumy, mletý kmín, sůl, pepř, olej

Postup: Kuřecí prsa předem namarinujte v oleji se lžičkou kurkumy. Pak je pomelte s celerem, přidejte žloutek, sůl, pepř a kmín. Tuto směs smažte v oleji, ve kterém se marinovala prsa.

Prokládaná cuketa

Ingredience: 2 středně velké cukety, olivový olej, tvrdý sýr, česnek, sójová omáčka (opatrně!), koření

Postup: Cukety nakrájejte na plátky. Do olivového oleje dejte sůl, mletý pepř a vámi vybrané koření se lžící sójové omáčky. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Ochucený olej vylijte na plech, poklaďte cuketou a dejte zapéct na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C.

Brokolice se sýrem

Ingredience: 450 g brokolice, 180 g 30% eidamu, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl

Postup: Brokolici očistěte, rozeberte na růžičky a pár minut vařte v osolené vodě. Na olivovém oleji osmahněte plátky česneku. Brokolici propláchněte studenou vodou a přidejte ji na pánev k česneku. Chvíli míchejte. Horký pokrm pak posypejte nastrouhaným sýrem.

Těstoviny s kedlubnou

Ingredience: bezvaječné těstoviny, cibule, kedlubna, olej, sůl, pepř

Postup: Těstoviny uvařte, na oleji osmahněte cibuli, přidejte nastrouhanou kedlubnu, osolte a opepřete. Podlijte troškou vody, poduste a přimíchejte k těstovinám.

Jáhly na sladko

Ingredience: 100 g jáhel, 5–6 ks sušených švestek, hrst ořechů, 1–2 lžíce medu

Postup: Jáhly spaříme horkou vodou a propláchneme studenou vodou. Dáme na 15 minut vařit. Poté je scedíme a propláchneme studenou vodou. Do misky dáme tolik jáhel, kolik sníme, a na ně nakrájíme na menší kousky sušené švestky, nalámeme ořechy a zakapeme medem. Jde o vynikající a sytou snídani.

Celerovo-kuřecí placičky

Ingredience: 2 ks kuřecích prsíček (nebo vykostěných stehen), cca 1/4 celeru (většího), 1 lžička kurkumy (nebo 1 lžička kari koření, můžete dát půl na půl), 1 žloutek, sůl, pepř, asi 1 dl olivového oleje

Postup: Kuřecí maso naložíme do oleje s jednou lžičkou kurkumy nebo kari a necháme uležet přes noc. Na druhý den maso vyjmeme z oleje (ale ochucený olej si ponecháme!). Maso pomeleme s očištěným celerem, osolíme, opepříme a přidáme žloutek. Těsto je řidší než klasické mleté maso. Navlhčenýma rukama tvoříme malé karbanátky a smažíme je dorůžova na oleji z marinády. Placiček bude cca 8 kousků. Jako příl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Mačingová dieta, jídelníček, recepty

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peli.

Je možno při léčbě warfarinem jist med.Začali jsme antikoagulační léčbu warfarinem.Nikde jsem to nenašla.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U Warfarinu je třeba hlídat příjem vitamínu K ve stravě a udržovat jeho stabilní příjem každý den. Z tohoto pohledu je med vůči Warfarinu neškodný, protože neobsahuje žádný vitamín K.
Med je přírodní lék a mezi jeho účinky patří zpomalení srážení krve. Warfarin také zpomaluje srážení krve. Med s Warfarinem tedy může zvýšit riziko krvácení.
Med se metabolizuje v játrech a používá k tomu cestu označenou CYP3A4. Warfarin také používá tuto cestu. Je-li tato cesta přetížena, tak trvá déle, než se všechny látky dostanou na řadu a do té doby dále účinkují. Zdržení na této cestě může zavinit, že Warfarin může zůstat v těle i v čase, kdy se má užít nová dávka. To může způsobit náhlé předávkování a zvýšit riziko krvácení.
Kolik medu je při Warfarinu ještě bezpečné a kolik již ne se nikde neuvádí. Zdravým úsudkem lze odhadnout, že jedna lžíce medu denně nic nezkazí. 10 lžic již může znamenat naplnění některých z uvedených rizik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a med

Selhání jater

Jaterní selhání lze považovat za smrtelně nebezpečný stav, který se ani při nejlepší možné léčbě nemusí podařit zvládnout a nemocný na něj zemře.

Jaterní encefalopatie je soubor obvykle reverzibilních neurologických a psychiatrických příznaků, které vznikají:

  • v souvislosti s pokročilým chronickým onemocněním jaterjaterní insuficiencí a portosystémovými zkraty, nejčastěji při jaterní cirhóze;
  • nebo při akutním jaterním selhání.

Jaterní encefalopatie je metabolická encefalopatie multifaktoriální etiologie s plnou reverzibilitou. Jedním z hlavních mechanismů odpovědných za klinický obraz je převaha inhibice neuronů CNS(2). Nutnými předpoklady jejího vzniku jsou buď portosystémové zkraty, nebo významná porucha funkce jaterní buňky. Většinou se jedná o kombinaci obou faktorů.

Příznaky

Akutní selhání se projeví zejména neschopností jater zbavovat tělo škodlivin a odpadních látek a jejich následným hromaděním v organismu. Mezi tyto škodliviny patří amoniak a jemu podobné dusíkaté látky. Nejcitlivějším orgánem na tyto odpadní látky je mozek. U akutního jaterního selhání tak může poměrně rychle dojít k těžkým příznakům, jako je porucha vědomí, kóma a smrt. Dalším důležitým projevem akutního selhání jater je žloutenka jako důsledek poruchy zpracování odpadní látky bilirubinu. Na rozdíl od dusíkatých zplodin nepředstavuje vysoký bilirubin zásadní ohrožení organismu, je jen dobře viditelným průvodním znakem.

U chronického selhání se projevují nejen důsledky narušené schopnosti odbourávat škodliviny, ale více se uplatňuje i porucha tvorby sloučenin nutných ke správnému chodu organismu. Jedná se o projevy jaterní cirhózy a s ní související portální hypertenze (jícnové varixy, ascites, zvýšená krvácivost a vznik klubíček rozšířených cév na kůži, takzvaných pavoučkových névů) – detaily si přečtěte v článku o cirhóze. Přítomna může být žloutenka různého stupně a objevit se může i jaterní encefalopatie, ale ta má v tomto případě pomalejší a nenápadnější průběh. Obvykle začíná spánkovou inverzí (spánek ve dne, bdělost v noci), objevuje se třes rukou označovaný v tomto případě jako flapping tremor a porucha dále postupuje přes poruchy emocí, změny osobnosti a setřelou řeč k demenci, poruchám vědomí, kómatu a ke smrti. K méně vážným příznakům se řadí i nepříjemný zápach z úst (foetor hepaticus).

Velice nebezpečnou komplikací selhání jater je takzvaný hepatorenální syndrom.

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nemoci jater a jejich příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.

Dobry den pane doktore,

Rad bych Vam polozil strucnou otazku.

Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.

Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,

S uctou,

Roman Krapka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen

Zdroj: příběh Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Bolest jater po alkoholu

Játra jsou životně důležitým orgánem. Jsou místem, kde dochází k vylučování nebo k chemické přeměně řady odpadních látek. Závažné poškození jater může vést až k jejich selhání a k rozvoji takzvaného jaterního kómatu a smrti. Alkohol a léky jsou hlavními látkami, které člověk přijímá ze zevního prostředí a které jsou zpracovávány v játrech. K přeměně alkoholu je zapotřebí, aby játra měla dostatek chemických sloučenin, které jsou tuto přeměnu schopny provést. Říkáme jim enzymy a v případě alkoholu jde zejména o enzym zvaný alkoholdehydrogenáza. Řada národů disponuje geneticky odlišnou schopností jater zpracovat alkohol. To ve svém důsledku způsobuje, že i pro českého občana velmi nepatrné množství alkoholu vyvolá nepříjemné pocity. A některé národy nepijí alkohol téměř vůbec. Česká republika se řadí mezi země s velmi vysokou spotřebou alkoholu, což přináší řadu zdravotních a sociálních důsledků. Pokud dojde ke vzniku závislosti na alkoholu, je tato velmi silná a zcela srovnatelná se závislostí na ostatních drogách. Alkohol pravidelně konzumuje v České republice 90 % mužů a 77 % žen. Při pravidelném nadměrném příjmu alkoholu výrazně stoupá riziko vzniku zdravotních potíží, tomuto riziku se nejčastěji vystavují osoby ve věku od 45 do 54 let. Pravidelný a nadměrný příjem alkoholu výrazně poškozuje játra. Nebezpečí je v tom, že pacient často netuší, že trpí jaterním onemocněním. Není vzácností, že se pacient o své nemoci dozvídá až ve fázi jaterního selhávání. Proto je velmi důležité vyhýbat se nadměrnému příjmu alkoholu a mít na mysli, že játra jsou orgánem, bez kterého se nedá žít.

Odbourávání alkoholu se odehrává výhradně v játrech. Nepatrné množství alkoholu odchází z těla v nezměněné formě ledvinami, plícemi a také kůží. Při nadměrném příjmu alkoholu dojde nejdříve k takzvanému zbytnění jater. Zbytnění jater bývá nejčastěji bezpříznakovým onemocněním. Někdy se mohou objevit nespecifické příznaky jako nevolnost, bolest břicha a zvětšení jater. Pokud jsou játra vážněji narušena, může se zbytnění jater projevit i žloutenkou. Zbytnění jater se při abstinenci alkoholu často samo upraví. Když však pacient i nadále konzumuje alkohol, dojde po čase k přestavbě jater – cirhóze. Cirhóza jater je již nezvratné a velice závažné onemocnění, které končí selháním a potažmo i rakovinou jater. Cirhóza jater často nemá jasné příznaky. Může se projevit jako bolest břicha, nadýmání či nechutenství. Vzhledem k tomu, že se tyto příznaky vyskytují u celé škály jiných onemocnění, je velice těžké na ni přijít. V pozdějších stadiích se cirhóza jater projeví žloutenkou, portální hypertenzí a poškozením mozku. Jedinou léčbou cirhózy je pak transplantace jater, které se nemocný bohužel často již nedožije.

Zdroj: článek Bolest jater

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ TĚLOVÉ MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Domácí tělové mléko - návod, jak si ho připravit doma. Budete potřebovat jeden citrón, 500g selský jogurt s 3% tuku a olivový olej - 1 dcl. Z citrónu vymačkejte šťávu a přes sítko ji nalijte do větší misky, do které dále přidejte jogurt a olivový olej. Všechny tyto suroviny spojte mixérem na maximální otáčky. Směs můžete spestřit přidáním svého oblíbeného parfému - několikrát (20x) stiskněte flakonek a znovu promíchejte šlehačem. Příště pak můžete vyměnit jogurt za 32% smetanu. Hotový produkt pak uchovejte v chladu a temnu a spotřebujte jej do 2 týdnů.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Domácí tělové mléko

Med na mastnou pleť

Med byl používán dlouhou dobu k léčbě mastné pleti. Mastná pleť bývá náchylná k mnoha kožním onemocněním, zejména pak k tvorbě pupínků a akné. Léčba mastné pleti pomocí medu zabraňuje onemocněním kůže nebo rozvíjení kožních vyrážek. Výhodou medu pro použití na pleť je jeho schopnost absorbovat vlhkost.

Použití pleťové masky z medu:

  • Nejčastěji se med na pleť používá ve formě pleťové masky. Výroba pleťové masky z medu není ničím náročným, stačí pouze smíchat pár přírodních surovin – ovesné vločky a med.
  • Med lze použít i ve formě peelingu. Peeling se vyrábí smícháním mletých mandlí a medu. Směs má blahodárný účinek na pleť, aniž by došlo k jejímu vysušení.
  • Med může být použit jako přírodní zvlhčovač. Med je přírodně hydratační a po smíchání s přísadami, například s plnotučným mlékem, může být velmi účinný pro hydrataci pokožky.
  • Další obrovskou výhodou medu je jeho antiseptický účinek a dobrá hojivost ran, proto se používá jako přírodní prostředek k čištění kůže.
  • Med je velmi vhodný jako příměs do koupele pro celkovou hydrataci pokožky.
  • Med je přidáván i do komerčních kosmetických výrobků, jako jsou krémy, mýdla a další.
  • Koupel v teplé vodě, do které přidáte 100 ml smetany smíchané s 1 šálkem medu, zanechá vaši pokožku krásně hebkou.
  • Drsnou kůži na loktech, kolenou a ploskách nohou nám pomůže zjemnit medovo-citronový zábal. 2 lžíce medu smísíme se dvěma lžícemi citronové šťávy. Vzniklou hmotu necháme zahřát ve vodní lázni a příjemně teplou ji naneseme na postižená místa. Zakryjeme igelitem a necháme 20 minut působit. Poté smyjeme vlažnou vodou.
  • Zklidňující, antibakteriální a hydratační účinky medu se skvěle uplatní v každé pleťové masce. Můžete ho ale použít i samotný a potřít jím celý obličej.
  • Máte-li oschlé a popraskané rty, med vám je zahojí. Stačí lehce potřít a nechat působit.

Zdroj: článek Med proti mastné kůži

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mb121264.

Zná někdo recept na přípravu domáceho dýňového oleje ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.

Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.

Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!

Zdroj: příběh Priprava domáceho dynovy oleje

Jak na cukrovku pomocí medu

Ve světě neustále probíhají studie o použití medu při cukrovce. Díky těmto studiím a výzkumům se posouvá léčba diabetu mellitu dopředu. Med například obsahuje mnoho vitaminu C a E, které mohou mít spolu s antidiabetickými léky blahodárný vliv na toto onemocnění. Pokud bude glykemie udržována v optimálních hodnotách, může med snížit nebo oddálit mikrocévní komplikace, které jsou jedny z nejhorších při tomto onemocnění. Je však zřejmé, že pro další postupy je třeba provést další studie a výzkumné práce.

Med je přírodní látka produkovaná včelami z nektaru. V současné době se zvyšuje zájem o terapeutické využití medu. Je to způsobeno jeho zdravotně příznivými účinky při léčbě různých chorobných stavů, včetně cukrovky. Výhodou medu je jeho dostupnost a finanční nenáročnost. Hlavním cílem léčby diabetu mellitu je udržet optimální glykemii (hladina cukru v krvi). Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace medu diabetikem udržuje glykemii v relativně optimální hodnotě. Med také zvyšuje antioxidační ochranu a snižuje oxidační poškození buněk. Pacienti, kteří trpí diabetem, jsou totiž ohroženi dalšími různými komplikacemi, mezi něž patří například hypertenze (vysoký krevní tlak). Studie ukazují, že i toto riziko med snižuje asi o polovinu. Do výzkumů byl použit takzvaný Tualang med, což je med pocházející z Malajsie, kterému se přezdívá mnohokvěté zlato džungle. Další med, jehož účinky byly zkoumány, je Manuka med (z Nového Zélandu a Austrálie), který vykazuje účinky podobné, ale o něco slabší. Onemocnění diabetem s sebou nese řadu komplikací, k nimž patří i zhoršená hojivost ran. Jednou z nejčastějších komplikací je takzvaná diabetická noha (syndrom diabetické nohy). Jedná se o destrukci a defekty tkání dolních končetin. Problém vzniká v důsledku postižení mikro- a později makrocév a nervů. Příčinou je nejčastěji ischemie dolních končetin, což je postupné uzavírání tepen bez přívodu živin a odvádění zplodin. Jeden z alternativních způsobů, jak předcházet diabetické noze nebo ji zhojit, představují i zábaly z pasty skládající se z medu, propolisu a myrhy. Bylo prokázáno, že tato pasta má protizánětlivý, hojící a regenerační účinek. Je však důležité o dolní končetiny pečovat preventivně, jelikož účinek pasty se snižuje s rostoucí velikostí defektu.

Do opozice proti blahodárným účinkům medu se staví někteří odborníci, kteří tvrdí, že studie nejsou zcela relevantní, jelikož se neví, zda má tyto vlastnosti každý med. Je tedy otázka, jestli mohou mít medy z jiných částí světa stejné vlastnosti. V současných studiích tyto poznatky chybí. Někteří odborníci se však domnívají, že i jiné druhy medu budou mít podobné vlastnosti.

Zdroj: článek Med a cukrovka

Příběh

Ve svém příspěvku BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sedlak.

Kvasinky ve vlasech jak se jich zbavit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marek.

Já zase používám olej z nimby. Nimba je druh stromu, který může být označován rovněž jako neem, nimtree nebo latinsky Azadirachta indica. Tady se můžete podívat kolik olej z nimby stojí a jak vypadá: https://www.prozdravi.cz/ni…
K přípravě léku bude potřeba:

- neemový olej - 1 čajová lžička
- kokosový olej - 2-3 lžíce

Postup

1. Smíchejte neemový a kokosový olej.
2. Aplikujte směs na pokožku hlavy a také na vlasy. Pak přikryjte igelitovým sáčkem a zabalte do ručníku.
3. Nechte ji působit přes noc.
4. Ráno si vlasy a pokožku hlavy umyjte oblíbeným šampónem.

Jak často byste to měli dělat

- tento postup opakujte jednou za tři dny.

Proč to funguje

Antimikrobiální vlastnosti neemu byly po staletí používány v Ayurvedě k léčbě různých infekcí. Pokud jde o kvasinky ve vlasech, tak neemový olej je dokáže účinně zabít a zmírní svědění pokožky hlavy a vypadání vlasů. Kokosový olej v tomto prostředku se postará o výživu pokožky hlavy i vlasů.

Zdroj: příběh Babské rady

Jak vyčistit tukový sekret?

Tukový sekret, který vylučují mazové žlázy lymfatického systému je tvořen v játrech. Od tut je transportován složitým lymfatickým systémem až k mazovým žlázám. Z pravidla lze říci, že v jaké kvalitě se tuk v játrech připraví, tak ve stejné je přiveden až k mazovým žlázám. Lymfatický systém tedy nznečišťuje tukový sekret toxiny. Pro dosažení odstranění toxinů z tukového sekretu bude tedy naše soustředění směřovat na játra, protože právě zdravá játra a akné spolu souvisí. Játra ovládají metabolismus nejrůznějších tuků, které se v organismu nacházejí nebo které do organismu dodáváme stravou. To, že jsou naše játra nemocná nemusíme poznat okamžitě, obzvláště jde-li o dysfunkce v oblasti metabolismu tuků, která jsou pro jedince prakticky nepozorovatelná, projevují se například poruchou hladiny cholesterolu v dospělém věku. Jídlo, ale i utlumená agresivita, léky, drogy, to vše poškozuje játra, a ta se pak odvděčí dysfunkcí metabolismu tuků. Je tedy zřejmé, že nejdříve při cestě k trvalému odstranění akné musíme napravit játra a to tím, že je zbavíme jedů, které se pak jako v přetékajícím hrnci v nich hromadí a dostávají se zpět do našeho těla a tedy i do tukového sekretu, a to nechceme! Provedeme tedy účinnou detoxikaci jater, lidově odjedování nebo propláchnutí jater. Tuto část je třeba pojmout komplexně a soustředit se jak na omezení příjmu toxinů ve stravě, nápojích a vdechovaném vzduchu, tak i na skutečné propláchnutí jater od toxinů. V první řadě je třeba začít jíst zdravě, zařadit do svého životního rytmu pravidelný pohyb, na který se budete upřímě těšit a přestat kouřit. Po dvou týdnech od nastolení takovéhoto zdravého režimu má smysl zahájit detoxikaci jater. Na detoxikaci jater je vhodná kombinace přírodního vitamínu C, šťáva z Aloe Vera a řasa Chlorella. Vitamín C je v dostatečném množství obsažen ve šťávě z Aloe Vera, takže není třeba již doplňovat ve formě tablet. Nejlepší výsledky při detoxikaci jater byly také potvrzeny u přípravku Activ Aloe, kde je použit skutečný sliz z listů rostliny Aloe Vera. Sladkovodní řasa Chlorella byla již v minulosti na tomto webu popsána a článek o ní je přiložen pod tímto textem.

Zdroj: článek Akné, proč ho máme a jak se ho zbavit?

Poradna

V naší poradně s názvem DIABETES - MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olda.

konzumace včelího medu při diabetu 2

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Med, stejně jako cukr obsahuje velké množství sacharidů - látek zvyšujících hladinu krevního cukru. Med má ale na rozdíl od cukru výhodu, že zároveň zvyšuje produkci inzulínu a tím zabraňuje náhlému zvýšení krevního cukru po požití medu. Pro diabetiky je med nejzdravější, když se konzumuje ráno ihned po probuzení jedna polévková lžíce. Jedna lžíce medu denně je doporučené zdravé množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Diabetes - med

Recepty pro bezlepkovou dietu

BEZLEPKOVÝ CHLÉB

Ingredience

500 g mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)

250 ml vody

200 ml mléka

1 lžička soli

3 lžíce oleje

2 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 a ½ sáčku sušeného droždí

1 hrst chia semínek

1 lžička chlebového koření

Postup

Do  nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě 220 °C.

MRKVOVÉ MUFFINY

Ingredience

½ hrnku jablečného pyré

½ hrnku oleje

3 lžíce rozmixovaného lněného semínka

8 lžic vod

1 a ½ hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)

½ hrnku kokosu

½ hrnku třtinového cukru

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

1 lžička skořice

Muškátový oříšek

Sušený mletý zázvor

Sůl

3 hrnky nastrouhané mrkve

Postup

V jedné nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a  vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku, sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při  teplotě 170 °C asi půl hodiny.

RÝŽOVÉ VLOČKY S OVOCEM

Ingredience

200 g rýžových vloček

700 ml mléka

Špetka soli

1  vanilkový cukr

Ovoce (jahody, jablka, hrušky, atd.)

Postup

Vločky se  společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do  této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.

ZELENINA S KOZÍM SÝREM

Ingredience

Libovolné množství oblíbené zeleniny

Olivový olej

1 cibule

1  stroužek česneku

Pepř

Sůl

Bazalka

Kozí sýr

Postup

Oloupeme si a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím sýrem.

RÝŽE S KUŘECÍM

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Co na prasklou patu

Nejdříve musíte zjistit příčiny vzniku a poté najít vhodné recepty z lidových prostředků.

Zde jsou babské rady na prasklé paty:

Aloe vera: Gel z aloe vera si natřete na paty po jejich namočení ve vlažné vodě. Případně můžete vyzkoušet pastu z aloe vera a medu. Pokud ji budete používat každý den po celý týden, pocítíte rychlé zlepšení stavu nohou. Ideální je používat aloe vera před spaním. V noci se může do pokožky velmi dobře vstřebat (nezapomeňte na ponožky).

Aspirin: Aspirin (balení po 10 ks) a sklenka vodky. Rozetřete tablety na prášek, zalijte vodkou a po dobu dvou dnů používejte jako teplý obklad na noc.

Banán: Dva zralé banány rozmačkejte na hladkou kaši. Tuto směs pečlivě naneste na chodidla a nechte 20 minut působit, poté opláchněte. Tento postup opakujte každý den po dobu dvou týdnů, dokud nebudete spokojeni s výsledkem. Banán obsahuje látky, které dokážou dokonale zvláčnit tvrdou kůži na nohou. V banánu najdete také vitaminy A, B6 a C, které mají vliv na pružnost kůže a příznivě ovlivňují její hydrataci.

Bylinky: Heřmánek je univerzální a pomáhá, i když některým se může jeho vůně spojovat s miminky. Takže je možné sáhnout i po jiné síle z přírody. Vhodná je komonice smíchaná se semeny pískavice, anebo komonice s kořenem kostivalu. Ale je možno přidat i další rostliny, ovesnou slámu, měsíček, březové listí, lněné semínko či listí jitrocele. Směsí si můžete vytvořit téměř neomezené množství, podle vlastních preferencí a také podle toho, jak na ně naše paty budou reagovat.

Cibule: Oloupanou cibuli nakrájíme na kroužky a ty položíme na paty v husté vrstvě. Zabalíme pod celofán, oblečeme si ponožky a necháme působit po dobu 2–3 hodin.

Cuketa: Cuketu umixujeme, přidáme lžíci olivového oleje, zábal dáme na paty a necháme působit pod bavlněným šátkem celou noc.

Glycerin s octem: Udělejte si obklad z glycerolu, 9% octu a amoniaku. Všechny komponenty namíchejte ve stejném poměru, amoniak přidejte až nakonec. Namočte hadřík v kapalině a ovažte si jím paty.

Jedlá soda: Do misky s vlažnou vodou vsypte 3 polévkové lžíce jedlé sody. V této směsi namáčejte chodidla po dobu 15 minut. Poté nohy osušte a obruste je pemzou. Opakujte dvakrát týdně. Jedlá soda působí jako exfoliant, stejně jako peeling odstraní z vašich pat mrtvé buňky a má protizánětlivé vlastnosti.

Kokosový olej či sádlo: Silnou vrstvu kokosového o

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Prasklá pata - babské rady

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová


olivovy olej citron
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
olivový olej jako lék
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>