| II/5 |
- Funkční poruchy periferních cév a stavy po trombózách. - Chronický lymfatický edém. |
K 21 dnů Funkční poruchy periferních cév jako nemoci z (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Kdo má dnes nárok na lázně
Poradna
V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mb121264.
Zná někdo recept na přípravu domáceho dýňového oleje ? Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.
Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.
Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!
Zdroj: příběh Priprava domáceho dynovy oleje
Olej z máku a dna
Dna je forma artritidy, která je způsobena příliš velkým množstvím kyseliny močové v krvi. To může být způsobeno nadprodukcí kyseliny močové (typicky z farmaceutického použití) nebo nedostatečným metabolismem kyseliny močové v těle. Existuje mnoho doplňků pro dnu, které mohou pomoci snížit příznaky a zlepšit základní příčiny dny. Některé z nejlepších doplňků pro dnu zahrnují hořčík, zinek, esenciální mastné kyseliny a vitamín C.
Mák rovněž obsahuje esenciální mastné kyseliny, doslova je nabytý esenciální mastnou kyselinou omega-6, která je nezbytná pro lidské zdraví a tělo si ji neumí vyrobit. Musíte ji přijmout v potravě. Spolu s omega-3 mastnými kyselinami hrají omega-6 mastné kyseliny zásadní roli ve funkci mozku a normálním růstu a vývoji. Jako druh polynenasycených mastných kyselin (PUFA) omega-6 pomáhají stimulovat růst kůže a vlasů, udržovat zdraví kostí, regulovat metabolismus a udržovat reprodukční systém.
Zdravá strava obsahuje vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat zánět a některé omega-6 mastné kyseliny mají tendenci zánět naopak podporovat. Zvýšený příjem omega-6 mastných kyselin může hrát roli ve zhoršení zánětlivých onemocnění. Typická česká strava obsahuje 14 až 25krát více omega-6 mastných kyselin než omega-3 mastných kyselin.
Mák obsahuje zejména mastné kyseliny omega-6. Jedna lžička makových semen obsahuje 2,49 gramů omega-6 ale jen 0,02 gramu omega-3. Podle této studie [1] bylo prokázáno, že vysoký poměr omega-6 : omega-3 zvyšuje riziko návratu dny. Naopak potraviny s převahou omega-3 vede ke snížení rizika následných dnavých záchvatů. Neutrální poměr omega-3 : omega-6 nemá na průběh dny žádný vliv.
Pokud trpíte dnou a rozhodnete se využít přírodní esenciální mastné kyseliny z makového oleje, tak vždy pamatujte na to, že musíte současně zkonzumovat dvojnásobné množství omega-3 buď nejlépe ve formě rybího tuku (jedna lžička makového oleje / dvě lžičky rybího tuku). Jinak si můžete pěkně rozbouřit svojí dnu.
Zdroj: článek Mák a puriny
Poradna
V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.
Dobry den pane doktore,
Rad bych Vam polozil strucnou otazku.
Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?
Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.
Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,
S uctou,
Roman Krapka Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen
Zdroj: příběh Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?
Dělení podle skupin
1. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin a malým množstvím tuku
- Sójové maso – bílkoviny ve 100 g: 45 g, tuky ve 100 g: 2 g
- Olomoucké tvarůžky – bílkoviny ve 100 g: 29,7 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
- Tvaroh na strouhání – bílkoviny ve 100 g: 28,6 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
- Čočka – bílkoviny: ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 1,2 g
- Pšeničné klíčky – bílkoviny ve 100 g: 26,6 g, tuky ve 100 g: 9,2 g
- Krůtí prsa– bílkoviny ve 100 g: 24,1 g, tuky ve 100 g: 1 g
- Zvěřina průměr – bílkoviny: ve 100 g: 24 g, tuky ve 100 g: 1,5 g
- Hrách – bílkoviny ve 100 g: 23,7 g, tuky ve 100 g: 1,4 g
- Fazole – bílkoviny ve 100 g: 23,5 g, tuky ve 100 g: 1,6 g
- Kuřecí prsa – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
- Drůbeží játra – bílkoviny ve 100 g: 22,9 g, tuky ve 100 g: 4,5 g
- Tuňák – bílkoviny ve 100 g: 22,1 g, tuky ve 100 g: 7,8 g
- Telecí kýta – bílkoviny ve 100 g: 20,8 g, tuky ve 100 g: 6 g
- Hovězí svíčková – bílkoviny ve 100 g: 20 g, tuky ve 100 g: 7,4 g
- Tvaroh bez tuku – bílkoviny ve 100 g: 18,8 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
- Amarant – bílkoviny ve 100 g: 18 g, tuky ve 100 g: 8 g
- Tvaroh polotučný – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 2,5 g
- Tofu – bílkoviny ve 100 g: 15,5–16,5 g, tuky ve 100 g: 2,5–3,5 g
- Krevety – bílkoviny ve 100 g: 16,5 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
- Filé z tresky – bílkoviny ve 100 g: 16,2 g, tuky ve 100 g: 0,6 g
- Vaječný bílek – bílkoviny ve 100 g: 11,1 g, tuky ve 100 g: 0,2 g
- Sýr Cottage – bílkoviny ve 100 g: 13 g, tuky ve 100 g: 5 g
- Knäckebrot – bílkoviny ve 100 g: 9 1 g, tuky ve 100 g: 4 g
- Hrášek – bílkoviny ve 100 g: 6,5 g, tuky ve 100 g: 0,5 g
- Bílý jogurt – bílkoviny ve 100 g: 4,2-5,9 g, tuky ve 100 g: 3,5 g
- Brokolice – bílkoviny ve 100 g: 4,4 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
2. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin i tuků
- Sója (luštěnina) – bílkoviny ve 100 g: 43,8 g, tuky ve 100 g: 23 g
- Parmezán – bílkoviny ve 100 g: 35,6 g, tuky ve 100 g: 25,8 g
- Eidam 30% tuku v suš. –
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Příběh
Ve svém příspěvku UŽÍVÁNÍ OMEGA 3-6-9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Křivanová.
Mohu užívat Omega 3-6-9 když užíván už dlouho Godasal? Děkuji za odpověď Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera Chlupackova.
Kolik tobolek omegaMarine mužů užívat když užívám godasal a léky na tlak Betalog,prestarium.Dekuji za odpoved
Zdroj: příběh OmegaMarine Forte+vitamín D3
Gabanox zkušenosti
Pacienti, kteří mají zkušenosti z užíváním Gabanoxu, ho ohodnotili 7,2 body z 10 v celkem 2 531 recenzích na webu Drugs.com. 64 % recenzentů uvedlo pozitivní zkušenost, zatímco 21 % uvedlo negativní zkušenost.
Nejvyšší hodnocení Gabanox dostal za potlačení následujících stavů:
- Porucha užívání alkoholu 10 bodů (pouze jeden hodnotící);
- Abstinence alkoholu 9 bodů;
- Hyperhidróza 9 bodů (pouze 1 hodnotící);
- Postmenopauzální příznaky 9 bodů;
- Návaly horka 8,7 bodů;
- Bolesti zad 8,5 bodů;
- Bipolární porucha 8,5 bodů;
- Pruritus 8,5 bodů;
- Occipitální neuralgie 8,2 bodů;
- Pudendální neuralgie 8 bodů;
- Úzkost 7,9 bodů;
- Migréna 7,9 bodů;
- Nespavost 7,5 bodů;
- Syndrom neklidných nohou 7,5 bodů;
- Neuralgie trojklaného nervu 7,5 bodů;
- Postherpetická neuralgie 7,4 bodů;
- Epilepsie 7,3 bodů;
- Benigní esenciální třes 6,8 bodů;
- Syndrom pálení úst 6,8 bodů;
- Kašel 6,8 bodů;
- Fibromyalgie 6,7 bodů;
- Vulvodynia 6,6 bodů;
- Spondylolistéza 6,5 bodů;
- Periferní neuropatie 6,3 bodů;
- Bolest 6,1 bodů;
- Diabetická periferní neuropatie 6 bodů;
- Škytavka 6 bodů;
- Neuropatická bolest 6 bodů;
- Syringomyelie 6 bodů;
- Příčná myelitida 6 bodů.
Naopak nejnižší hodnocení Gabanox dostal u těchto stavů:
- Komplexní regionální bolestivý syndrom 5.8 bodů;
- Syndrom karpálního tunelu 5 bodů;
- Erytromelalgie 3.4 bodů;
- Periodická porucha pohybu končetin 3.3 bodů;
- Neuropatie malých vláken 3.2 bodů;
- Nevolnost/zvracení, indukce chemoterapie 1 bod;
Zdroj: článek Zkušenosti s Gabanoxem
Poradna
V naší poradně s názvem ČESNEK, CITRÓN A MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Janku.
Dobrý den pane Vinš,výborné informace velké díky za takové super rady. V dnešní době jsou velice potřebné,chemické léky mají spoustu vedlejších učinku,není nad přírodní léčení samozřejmě pokud to jde.Ještě bych se zeptal na rady na snižování cholesterolu LDL přírodní cestou.Velké díkyJankuFrantišek Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zde je 8 doporučení, která mohou snížit cholesterol přírodní cestou a zlepšit zdraví srdce:
1. Snižte nasycené tuky. Nasycené tuky, které se nacházejí především v červeném mase a plnotučných mléčných výrobcích, zvyšují váš celkový cholesterol. Snížení spotřeby nasycených tuků může snížit váš cholesterol s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL) – „špatný“ cholesterol.
2. Odstraňte trans-tuky. Trans-tuky, někdy uváděné na etiketách potravin jako „částečně hydrogenovaný rostlinný olej“, se často používají v margarínech, sušenkách a koláčích z obchodu. Trans-tuky zvyšují celkovou hladinu cholesterolu.
3. Jezte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny neovlivňují LDL cholesterol. Ale mají další přínosy pro zdraví srdce, včetně snížení krevního tlaku. Mezi potraviny s omega-3 mastnými kyselinami patří losos, makrela, sleď, vlašské ořechy a lněná semínka.
4. Zvyšte rozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina může snížit vstřebávání cholesterolu do vašeho krevního oběhu. Rozpustná vláknina se nachází v takových potravinách, jako jsou ovesné vločky, fazole, růžičková kapusta, jablka a hrušky.
5. Přidejte syrovátkový protein. Syrovátkový protein, který se nachází v mléčných výrobcích, může být odpovědný za mnoho zdravotních výhod připisovaných mléčným výrobkům. Studie ukázaly, že syrovátkový protein podávaný jako doplněk snižuje jak LDL cholesterol, tak celkový cholesterol a také krevní tlak.
6. Cvičte většinu dní v týdnu a zvyšte svou fyzickou aktivitu.
7. Přestaňte kouřit.
8. Zhubněte.
Pokud tyto změny nepovedou ve výsledku ke snížení cholesterolu, tak budou na řadě léky, které dokáží účinně normalizovat hladiny cholesterolu.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Česnek, citrón a med
Co má střední obsah purinů
STŘEDNĚ VYSOKÁ HODNOTA PURINŮ = 100 až 400 mg na 100 g
U potravin jsou uvedeny tyto veličiny:
U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:
- fazole bílé, suché 128; 127,1
- sója suchá 190; 139,1
- hovězí maso 120; 192
- hovězí maso, filé 110; 216,4
- hovězí maso, přední žebro 120; 185,4
- hovězí maso, svaly 133; 292,1
- hovězí maso, hovězí pečeně, svíčková 110; 201,4
- hovězí maso, rameno 110; 203,9
- černé fazole mungo, suché 222; 194,3
- kaviár (pravý) 144; 141,6
- kuře (prsa s kůží) 175; 288,4
- kuře (pečené kuře), průměr 115; 165,8
- vařená slepice, průměr 159; 149,2
- kuře, stehno s kůží, bez kostí 110; 152,2
- kachna, průměr 138; 146,2
- sardel 239; 560
- kapr 160; 330,9
- ryba průměr 109; 335,9
- treska jednoskvrnná 139; 425,2
- halibut 178; 439,9
- sleď obecný 190; 342,4
- sleď atlantik 210; 216,9
- sledě obecně 219; 197,6
- makrela 145; 191,2
- okoun 110; 311,3
- okouni obecně 241; 544,1
- treska tmavá 163; 473,4
- losos 170; 202
- sardinky 345; 693,2
- pstruh 297; 686,7
- tuňák 257; 273,7
- tuňák v oleji 290; 246,2
- husa 165; 116,7
- hrozny, sušené, rozinky 107; 86,4
- šunka, vařená 131; 248,1
- srdce ovce 241; 367,6
- koňské maso 200; 438,8
- ledviny 218; 419,6
- jehněčí maso (pouze svaly) 182; 371
- čočka suchá 127; 93,8
- lněné semínko 105; 67,4
- játra kuře 243; 426,3
- humr 118; 346,4
- plíce 147; 389,1
- slávky 112; 391,5
- hovězí srdce 256; 504,3
- hovězí ledvina 269; 569,5
- hovězí plíce 399; 961,4
- hovězí jazyk 160; 186
- hrách suchý 109; 84,2
- vepřová ledvina 334; 784,5
- vepřový jazyk 136; 208,2
- štika 140; 406,7
- semeno máku suché 170; 86
- vepřové břicho 100; 92,3
- vepřové břicho, syrové, uzené, sušené 127; 82,6
- vepřová kotleta s kostí 145; 260
- vepřová líčka 140; 170,4
- vepřová panenka 150; 334,8
- vepřové s kostí (zadní stehno) 120; 155
- vepřové stehno (zadní stehno) 160; 357,4
- vepřové svaly 166; 374,9
- vepřové rameno s kůží (lopatka) 150; 165,2
- králičí maso, průměr s kostí 132; 207,7
- králík/zajíc (průměr) 105; 219,4
- klobása „jagdwurst“ 112; 127,8
- salám německý 104; 65,9
- játrový salám 165; 122,2
- párky z vepřového masa 101; 80,2
- hřebenatka 136; 505,8
- krevety 147; 397,9
- slezina obecně 343; 815,9
- slunečnicové semeno, suché 143; 59,5
- telecí kotleta, kotleta s kostí 140; 309,6
- telecí filé 140; 347,3
- telecí koleno s kostí 150; 353,2
- telecí stehno s kostí 150; 310,2
- telecí maso, pouze svaly 172; 438,7
- telecí, krk s kostí 150; 326,9
- telecí rameno 140; 309,3
- zvěř
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Tabulka potravin podle obsahu purinů
Poradna
V naší poradně s názvem OBSAHUJÍ DOPLŇKY OMEGA 3 KYSELINU MOČOVOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Jarolímová.
Dobrý den, nikde jsem se nedočetla, jestli obsahují potravinové doplňky s rybím tukem Omega 3 kyselinu močovou a zda je vhodné je užívat při onemocnění dnou? děkuji za odpověď Petra Jarolímová Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Pokud je doplněk s Omega 3 vyroben z rybího tuku, tak puriny obsahuje. Rovněž je ale třeba zmínit, že kapsle obsahuje jen velmi málo tuku, obvykle 1 nebo 2 gramy, někdy i méně. Takže při užívání tohoto doplňku nevzniká vysoké množství metabolizované kyseliny močové a je tedy i při dně prospěšný. Pokud si chcete být jistá, že vám ani toto malé množství vůbec neublíží, tak kapsle zapíjejte větším množství alkalické minerální vody. Alkalická voda má pH vyšší než 7, takže reaguje zásaditě (neutralizuje kyseliny) a v organismu pomáhá lépe rozpouštět krystalky kyseliny močové.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Obsahují doplňky Omega 3 kyselinu močovou?
Xarelto a vitamíny
Omega-3 mastné kyseliny jsou technicky také vitamíny a mohou interagovat s Xareltem. Ve formě doplňků se omega-3 mastné kyseliny někdy používají ke snížení krevního tlaku a hladiny triglyceridů (druh tuku). Užívání doplňku omega-3 mastných kyselin s přípravkem Xarelto může zvýšit riziko nežádoucích účinků přípravku Xarelto.
Před zahájením léčby přípravkem Xarelto informujte svého lékaře, pokud užíváte doplněk omega-3 mastných kyselin. Mohou vás pečlivě sledovat kvůli nežádoucím účinkům, jako je úzkost nebo únava.
Oleje s nejvyšším obsahem omega-3:
Uveden obsah ALA kyseliny alfa-linolenové, která je jediná esenciální omega 3 mastnou kyselinou.
- lněný olej 57 g / 100 g;
- konopný olej 22 g / 100 g;
- olej z chia semínka 18 g / 100 g;
- olej z vlašských ořechů 10 g / 100 g;
- řepkový olej 8 g / 100 g;
- sójový olej 7 g / 100 g.
Všechny tyto oleje se dají použít při přípravě pokrmů a nebo na zálivku do zeleninových salátů, v množstvích která můžou mít objem i několik desítek gramů, což například u lněného oleje může činit gramy omega-3, a to může hravě přesáhnout doporučenou denní dávku. Pouhé 3 g lněného oleje vystačí na dosažení doporučené denní dávky. Řepkového nebo sójového oleje stačí kolem 20 gramů na dosažení doporučené denní dávky omega-3.
Terapeutická dávka a doporučená denní dávka pro omega-3 je:
- pro muže 1,6 g;
- pro ženy 1,1 g;
- pro těhotné ženy 1,4 g;
- pro kojící ženy 1,3 g.
Při vysokých příjmech omega-3 může dojít k interakcím s lékem Xarelto, proto byste se měli mít vždy na pozoru při použití jakéhokoliv rostlinného oleje, zejména toho lněného.
Při užívání léku Xarelto byste měli volit tuky a oleje s nižším množstvím omega-3. Z tuků má nejméně omega-3 kravské máslo (pouhých 28 mg na 100 g). Z olejů mají nejnižší obsah omega-3 oleje slunečnicový, olivový a kukuřičný olej.
Omega-3 jsou důležitou součástí jídelníčku, i když užíváte lék Xarelto a pouze vysoké dávky omega-3 mohou znamenat určité riziko. Proto je namístě vyladit svůj každodenní příjem omega-3 s doporučenou denní dávkou, zvláště když užíváte lék Xarelto.
Zdroj: článek Xarelto a zelenina
Poradna
V naší poradně s názvem CILKANOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Charypar.
Dobrý den,
bezmála 3 měsíce se nesežene Cilkanol, na kterém jsem závislý cca 20 roků! Dnes není vůbec nikde k sehnání a doktorka mi napsala DETRALEX 500MG.
Nevím jaké to má účinky, ale za Cilkanol jsem zaplatil 95,-Kč. Za tuto náhradu chtějí 456,-Kč!!!
Pro důchodce je to nehoráznost a proto vaší společnost žádám o možnost alespoň jednoho balení zaslat zdarma, než třeba začnou vyrábět Cilkanol.
Prosím poraďte mi, co mám dělat. Toto je pro mne finančně nedostupné a nutně jej potřebuji.
Předem děkuji za pochopení a ochotu.
S pozdravem Pavel Charypar
Dne 17.09.2018 Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Cilkanol je volně prodejný doplněk stravy a je běžně k dostání za cenu okolo 100 Kč. Aktuální dostupnost můžete vidět zde: https://www.zbozi.cz/hledan…
Účinnou látkou léku Cilkanol je troxerutin, což je přírodní flavonoid nazvaný také jako vitamín P. Užívá se spíše jako prevence před vznikem různých chorob, například koronární onemocnění srdce, rakovina a zánětlivé onemocnění střev. Je výborný antioxidant a může skvěle přispět proti zhoršování zraku při cukrovce. To je asi tak vše, co se dá očekávat od tohoto doplňku stravy.
Oproti tomu Detralex je lék na předpis s prokázaným účinkem na poruchy cév včetně hemoroidů, na křečové žíly a na špatnou cirkulaci krve v nohou. Obsahuje dva přírodní flavonoidy hesperidin a diosmin. Detralex se používá tam, kde je potřeba řešit existující problém. Vaše lékařka zřejmě zjistila nové skutečnosti o vašem zdravotním stavu a rozhodla se k začátku léčby Detralexem. Tato léčba bývá dlouhodobá, na půl roku a déle.
V těchto uvedených případech pojišťovna přispívá 1/4 z prodejní ceny:
- symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, edémy, kožní změny, event. průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
- hojení bércových venózních vředů. V případě, že po 6 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
Pokud nemáte některou z výše uvedených nemocí, tak musíte platit plnou cenu za lék. Cena Detralexu je vysoká a jedna tableta stojí od 7 do 6 Kč. Rozdíl v ceně určuje velikost balení, kde balení 30 tablet vyjde na 7 Kč za tabletu a balení 180 tablet vychází na 6 Kč za tabletu. Další slevy je možno dosáhnout díky různým slevovým programům jednotlivých lékáren. Vyplatí se obvolat několik z nich a pak požádat lékaře o recept na největší možné balení 180 tablet.
V nabídce lékáren jsou i další přípravky, které uvádějí, že obsahují stejné flavonoidy jako Detralex. Jde ale o doplňky stravy, kde není nijak prokázán léčivý účinek. Cena za tabletu je ovšem nižší, okolo 4,5 Kč. Tady je vidět aktuální nabídka těchto doplňků stravy: https://www.zbozi.cz/hledan…
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Cilkanol
Puriny – tabulka
V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.
Tabulky potravin s puriny
Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)
- Játra 286,4
- Ledviny 230,8
- Drůbež 130,7
- Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
- Vepřová, pražená, kotleta 119,0
- Ryby, bílé, čerstvé 115,9
- Houba, čerstvá 46,9
- Chléb, křupavý 15,7
- Chléb, bílé 12,2
- Pšeničná mouka 11,5
- Tvaroh 8,0
- Bílý jogurt 7,0
- Rýže, vařené 5,9
Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.
Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím
Kuřecí:
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)
- Kuřecí ledvina 243
- Kuřecí játra 236,1
- Kuře, srdce 223
- Kuře, palička 132,3
- Kuřecí prso 130,7
- Kuře, žaludek 130,5
- Kuřecí stehno 126,5
- Kuřecí kůže 104,6
Vepřové, hovězí a jehněčí orgány
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)
- Vepřová játra 289
- Hovězí ledviny 213
- Hovězí játra 197
- Hovězí srdce 171
- Jehněčí srdce 171
- Hovězí mozek 162
- Jehněčí játra 147
Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.
Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách
Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)
- Játra syrová 202,2
- Játra vařená 237,0
- Játra pečená 236,1
- Steak syrový 105,9
- Steak vařený 107,8
- Steak pečený 121,0
- Treska jednoskvrnná syrová 101,7
- Treska jednoskvrnná vařená 94,7
- Treska jednoskvrnná zapečená 118,7
Obsah purinů v mořských potrav(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Puriny tabulka
Příběh
Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.
Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:
1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.
Děkuji za jídelníček i s recepty. Pomáhá. D.
Zdroj: příběh Hubnutí podle mančingové
Tabulka s obsahem sacharidů u základních potravin
(v gramech ve 100 g potraviny)
|
Druh potraviny
|
Množství sacharidů
|
Druh potraviny
|
Množství sacharidů
|
|
Zelenina a ořechy
|
Ovoce
|
|
Brokolice
|
5,7
|
Avokádo
|
6
|
|
Celer
|
5 - 7,4
|
Ananas
|
12,7
|
|
Cibule
|
9
|
Angrešt
|
9,7
|
|
Dýně
|
9
|
Banán
|
26
|
|
Fazolky zelené
|
7,1
|
Borůvky
|
11,5
|
|
Kapusta
|
5,5 – 6,3
|
Broskev
|
9,5
|
|
Kedlubna
|
5,4
|
Citrón
|
9,2
|
|
Květák
|
4,5
|
Grapefruit
|
10
|
|
Lilek
|
4,5
|
Hroznové víno
|
17
|
|
Mrkev
|
9
|
Hruška
|
13,4
|
|
Paprika
|
4 - 6
|
Jablko
|
13
|
|
Pažitka
|
7,2
|
Jahody
|
8,7
|
|
Arašídy
|
18
|
Kiwi
|
9,7
|
|
Kešu
|
26
|
Mandarinka
|
9,4
|
|
Kokos
| (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Co jíst a nejíst při cukrovce
Poradna
V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.
prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.
Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:
1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alk
Zdroj: příběh Dlouho trvající průjem.
Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů
Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.
Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:
- fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
- aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
- med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
- cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
- hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
- javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.
Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:
- mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
- čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
- tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
- nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
- žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
- žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.
Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:
- rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
- kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
- popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
- Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
- müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.
Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:
- popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
- preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
- rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
- ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.
Sušenky a dorty s vysokým obsahem sacharidů:
- sušenky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách
Příběh
Ve svém příspěvku CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil.
Zhubl jsem o 3kg mám tedy 80 kg a výšku 174 cm . Při poslední návštěvě v dia poradně paní lékařka přidala ( v pátek 29.7.2017) Glimepirid Sandoz 3 mg ještě večer, za jak dlouho se projeví jeho účinek? Děkuji za odpověď Bohumil Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Valentin.
Něco podobného prožívám Ted.
21,2,2018 jsem měln alačno 9,9
Toho dne jsem navštívil Lekařku ,diabetoložku.
Proběhla prohlídka a paní doktorka naznala že dostanu prášky.
Dostal jsem ---Glicophage 500 mg.
Ty beru do dnes.Ráno1-0-1
Píšu si test každý sen.
No jím určitě méně a né vše.Ovšem jak se přejím a nedodržím množství a rozděleno na vícekrát a zapojím do toho třeba kousek bábovky nebo dia trubičky ,hned mám okolo 7 cukru-Jinak se mě to pohybuje od 5 dotěch 7,5.
Vím a jsem přesvědčen že jsem lajdák a lempl na sebe.
Pokud bych opravdu dodržoval dietní jídlo a mélo a vícekrát za den a měl hlavně pohyb ,tak se udržím na 5-6 .
Přez zimu se nedělá , není pohyb a jen se jí ,ale nezdravě.
Jsem s toho naštvanej.Jen jak začne tepleji tak valím na zahradu a na hole.Jinak to nevidím.A chce to fakt zhubnout.Já jsem hudnul po 10 dk měsíc o 4 kg a najednou za tejden týden lemplování to mám skoro nazpátek.To je na pláč jakej jsem vůl.Jen jsem chtěl tím říci.Musí člověk na sebe bejt pes a vše dodržovat.Pak se to udrží v normě.
Zdroj: příběh Cukrovka
Použití
Omega-3 mastné kyseliny se využívají u níže uvedených problémů.
Vysoká hladina cholesterolu a triacylglycerolů
Eskymáci a lidé, kteří jedí hodně mořských ryb, mají vysoký HDL cholesterol (dobrý) a nízkou hladinu triacylglycerolů (krevní tuky). Několik studií prokázalo, že suplementace rybím olejem snižuje hladinu triacylglycerolů a zlepšují poměr HDL/LDL cholesterolu.
Hypertenze – vysoký krevní tlak
Asi 17 studií potvrdilo, že příjem cca 3 g rybího oleje denně může snížit krevní tlak u neléčené hypertenze.
Srdeční choroby
Klinické zkušenosti ukazují, že příjem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA pomáhá snížit rizikové faktory pro vznik srdečních příhod včetně hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Ukázalo se, že rybí olej u lidí, kteří prodělali infarkt myokardu, snižuje riziko úmrtí na další srdeční příhodu, snižuje riziko mozkových příhod a vznik srdečních arytmií. Rovněž zabraňuje rozvoji aterosklerózy a vzniku plaků na cévních stěnách. Osoby, které užívají léky proti srážení krve a prodělaly hemorhagickou mozkovou příhodu by se však měly před užíváním rybího oleje obsahujícího omega-3 mastné kyseliny poradit s lékařem.
Diabetes mellitus – cukrovka
Lidé trpící diabetem mají často sníženou hladinu triacylglycerolů a HDL cholesterolu. Rybí olej může pomoci snížit hladinu krevního tuku a zvýšit hladinu HDL cholesterolu a tím zlepšit klinický stav lidí trpících diabetem. Jiný typ omega-3 mastných kyselin jako ALA (například z lněného oleje) nemusí mít stejný účinek jako rybí olej.
Alergie
Pro svůj protizánětlivý účinek jsou omega-3 mastné kyseliny vhodné u všech forem alergií – sezonní rýma, astma bronchiale, ekzémy a podobně.
Revmatoidní artritida (RA)
Většina klinických studií se soustřeďuje na problematiku revmatoidní artritidy (autoimunní onemocnění postihující klouby). Několik studií ukázalo, že rybí olej redukuje symptomy RA, tedy bolesti kloubů a ranní ztuhlost kloubů. Nebylo však prokázáno zastavení progrese onemocnění, pouze zmírnění jeho příznaků. Některé studie ukazují pozitivní vliv omega-3 mastných kyselin na artrózu (degenerativní onemocnění kloubů).
Makulární degenerace sítnice
Většina studií naznačuje, že konzumace rybího tuku (to je omega-3 mastných kyselin) má preventivní účinek na vznik makulární degenerace sítnice.
Osteoporóza
Některé studie ukazují, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají se zvýšením hladiny vápníku v organismu a zlepšují pevnost kostí. U lidí s nedostatkem některých esenciálních mastných kyselin je tedy větší pravděpodobnost úbytku kostní hmoty.
Deprese
Omega-3 mastné kyseliny jsou účinné proti depresím, zejména snižují jejich příznaky. Tyto kyseliny jsou mnohdy účinnější než antidepresiva. Deprese je závažn (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Zdravé omega-3 mastné kyseliny
Poradna
V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA – POUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Mareš.
Dobrý dem.
Rád bych se zeptal , zda se dá použít soda v bazénu.
Čerpám vodu ze studně . Je hodně tvrdá.
Kolega mi poradil sodu na změkčení vody , ale nevím kolik sody použít.
Kolik sody je potřeba použít na 1 m2.
Dá se potom tato voda použít k zalévání.
Děkuji. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Všichni víme, že chlór je důležitou chemikálií, která udržuje bazénovou vodu bezpečnou pro plavání. Přidání příliš velkého množství chlóru však může snížit pH bazénu i celkovou alkalitu. Když alkalita klesne, je obtížnější udržovat stabilní pH. Navíc nižší pH a alkalita vody v bazénu způsobují několik negativních účinků, od svědění kůže a štípání očí až po korozi žebříků bazénu, vložky nebo jiných součástí.
Naštěstí existuje jednoduchý a relativně levný efektivní způsob, jak udržet alkalitu a pH bazénu. Tento užitečný nástroj pro bazény není nic jiného, než soda na pečení, i když na to budete potřebovat kila.
Postupujte podle těchto kroků a zvyšte alkalitu a pH bazénu pomocí jedlé sody.
Měřte zásaditost bazénu každý den.
V ideálním případě má být vaše pH mezi 7,2 a 7,8 a alkalita je mezi 110 a 150 ppm (díly na milion). Pokud je úroveň alkality nižší, a zejména pokud je nižší než 80 ppm, musíte zvýšit alkalitu vody v bazénu.
Kupujte sodu na pečení ve velkém
Jedlá soda je k dispozici v pytlích po 5 kg. Potřebné množství může být i celých 5 kg v závislosti na tom, jak nízká je alkalita. Zde je vidět cena jedlé sody ve velkých baleních: https://www.zbozi.cz/hledan…
Určete množství, které musíte použít.
Budete muset zjistit, kolik jedlé sody je třeba přidat do bazénu. Měření chemie bazénu je založeno na objemu bazénu cca 4 m3. Pokud je váš bazén větší nebo menší, budete muset upravit svou matematiku. Pravidlo je, že 700 gramů jedlé sody na 4 m3 vody zvýší alkalitu asi o 10 ppm. Pokud je pH vašeho bazénu testováno pod 7,2, přidejte 1,5 kg jedlé sody. Pokud jste v přidávání bazénových chemikálií nováčkem, začněte přidáním pouze jedné poloviny nebo tří čtvrtin doporučeného množství. Po opakovaném měření můžete vždy přidat další, pokud je úroveň stále nízká. V opačném případě byste se mohli v rovnováze pH pohybovat příliš vysoko a bylo by třeba přidat kyselinu.
Přidejte do bazénu jedlou sodu.
Hydrogenuhličitan sodný je dodáván v práškové formě a může být nasypán přímo do vody v bazénu. Dávku rozložte a rozházejte ji v širokých obloucích po povrchu bazénu, abyste se vyhnuli usazení na jednom místě. Vyhněte se přidávání sody do bazenu během větrných dnů, protože soda pak může zůstat ve vzduchu a spálit okolní vegetaci a blízké organismy.
Počkejte alespoň šest hodin.
Nechte jedlou sodu rozpustit ve vodě. Zapněte oběhový systém vašeho bazénu a pomozte sodě rozptýlit se.
Podle potřeby opakujte a opakujte.
Mezi 6 a 24 hodinami po přidání jedlé sody znovu změřte pH a celkovou alkalitu bazénu. Pokud je pH pod 7,2 a alkalita pod 110 ppm, opakujte tyto kroky.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Bazén
Čím nahradit omega-3
Omega-3 se nedají nahradit. Optimální poměr mastných kyselin omega-6 a omega-3 by měl být v naší stravě maximálně 5 : 1 ve prospěch omega-6. Vlivem používání olivového oleje a nízké konzumace ryb se však průměrný Čech dostává na poměr až 15 : 1. Důsledkem mohou být srdeční onemocnění, vysoký tlak a cholesterol, záněty, kožní i psychické problémy. Omega-3 mastné kyseliny působí v těle protizánětlivě, rozšiřují cévy a působí blahodárně na nervový systém. Pokud nejíte ryby, zkuste alespoň omega-3 z rostlinných zdrojů, jako je obyčejné lněné semínko, vlašské ořechy, chia semínko nebo avokádo.
Po konzultaci s lékařem je možné použití bylinek. Sto gramů čerstvých listů šruchy zelné, což je asi jeden šálek, může obsahovat 300 až 400 mg kyseliny alfa-linolenové, která je stejným druhem omega-3 jako ta, která je obsažena ve lněných semínkách. Šrucha obsahuje i malé množství omega-3 s dlouhým řetězcem (DHA a EPA), které se vyskytují hlavně v rybím mase a v rybím tuku. Mastné kyseliny omega-3 mají protizánětlivé účinky, prospívají srdci a jsou užitečné při hypertenzi, diabetu 2. typu, srdečně-cévních onemocněních a také při depresi.
Zdroj: článek Warfarin a omega 3
Příběh
Ve svém příspěvku NORMÁLNÍ HLADINA ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Procházková.
Dobrý den, dle bioch. vyšetření z imunologie mám hladinu Fe 39,5. V nálezu je to zvýrazněné. Je to v pořádku? a co by to mohlo znamenat?
dále mám v nálezu autoimunita-ANA titr 80-jemná zrnitá jaderná+cytoplasmatická fluores-nízký tritr.
A poslední EBV-VCA IgG 3,6 a EBNA-1 IgG 6,7-anamnest.tritr
a CMV IgG 160,3, CMV IgM 0,9, CMV IgG avidita 80-anamnest tritr
antigeny CMV IgG p22,p150 pozitivní v IgM p22 slabě pozitivní. Tak co mi je? děkujiProcházková Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: příběh Normální hladina železa v krvi
Privátní gastroenterologické centrum
Privátní gastroenterologické centrum bylo založeno v 1993 a hned od počátku se zaměřilo na rychlou a přesnou diagnostiku a léčbu onemocnění zažívacího systému. Jeho náplní je také léčba hemoroidů. Neustále je doplňována nejmodernější endoskopická a sonografická technika, a tak centrum patří k nejlépe vybaveným privátním pracovištím srovnatelným i s nemocničními centry.
Pracovní tým je složen z vysoce kvalifikovaných pracovníků s dlouholetými zkušenostmi v oblasti gastroenterologie, hepatologie a proktologie. Každoročně centrum ošetří okolo 3 500 pacientů a provede 2 500 endoskopických vyšetření (gastroskopie, kolonoskopie) a 2 000 sonografických vyšetření.
Metody – endoskopická vyšetření
Gastroskopie klasická
Gastroskopie je endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku. Provádí se při podezření na onemocnění těchto orgánů, například při podezření na dvanáctníkové nebo žaludeční vředy. Lékaři se naskytne přímý pohled na nemocný orgán. Je mnohem přesnější a nezatěžuje pacienta žádným zářením. Vyšetření se provádí na lačno po podání přípravku zamezujícího zpěnění spolykaných slin. Pacientovi, který leží při vyšetření na levém boku, je ústy zaváděn zcela ohebný přístroj. Vyšetření není bolestivé, je jen nepříjemné.
Hlubokým a pomalým dýcháním překonáte pocit dávení. Zavřete při vyšetření oči a myslete na něco příjemného. Během vyšetření budete zuby, rty nebo dásněmi držet ochranný kroužek. Vyšetření netrvá dlouho.
S prováděním tohoto vyšetření zde mají velké zkušenosti, nehrozí prakticky žádné komplikace.
Gastroskopie transnasální
Jedná se o vyšetření jícnu, žaludku a duodena s vysokou výpovědní hodnotou u onemocnění této oblasti. Vyšetření se provádí tenkým ohebným videoendoskopem, který se zavádí nosem.
Příprava pacienta: pacientovi jsou podány nosní kapky a gel usnadňující průchod endoskopu. Jelikož je tato metoda velice šetrná, nejsou podávány žádné uklidňující léky. Pacient je po zákroku schopen ihned se zapojit do své denní aktivity, může tedy po vyšetření odjet vlastním autem bez doprovodu.
Vlastní vyšetření: přístroj se při průchodu nosem nedotýká jazyka, nedochází tedy k vyvolání dávivého reflexu. Také bolestivost vyšetření je výrazně snížena.
Kolonoskopie totální
Kolonoskopie totální je vyšetření prováděné při jakémkoliv podezření na onemocnění tlustého střeva. Je náhradou za vyšetření rentgenové. Lékaři se naskytne přímý pohled na nemocný orgán. Je mnohem přesnější a nezatěžuje pacienta žádným zářením.
Vyšetření předchází příprava s cílem dokonale vyčistit střevo od stolice. Obvykle se před výkonem pacientovi podává uklidňující nitrožilní inj (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Kolonoskopie Liberec
Příběh
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ LÉK NA METASTÁZE JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.
Před rokem mi diagnostikovali rakovinu prsu, metastáze na játrech. Nasazena na půl roku chemoterapie a bioléčba,která trvá. Operace žádná nebyla - prý by nic neřešila, dne 9.9. bylo děláno PET vyšetření - vše v pořádku. Za měsíc mi začaly růst markry - metastázové a to na 9 a na 24, dne 25.10. proběhlo CT jater a bohužel se na jiném místě jater opět objevily metastáze 3 cm a 2x po 1 cm. Uplně mi to vyrazilo dech, vše jsem dodržovala, byla šˇˇtastná, že vše dopadlo dobře, dokonce jsem nastoupila do zaměstnání, něco jsem zanedbala, proč se to na těch játrech znovu objevilo. Ke své lékařce jdu až 4.11. do té doby se zblázním, můžete mi prosím, prosím poradit, proč se to znovu objevilo, co by se s tím dalo dělat, zda mohu nějak pomoci sama, obávám se opětovné chemoterapie, kterou se obávám bych již nezvládla. Prosím moc a moc o radu a odpověd, děkuji. Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: příběh Domácí lék na metastáze jater
Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů
Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:
Cuketa
- Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
- Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
- Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.
Květák
- Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
- Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
- Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.
Mangold
- Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
- Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
- Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.
Houby
- Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
- Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
- Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.
Celer
- Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
- Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
- Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.
Cherry rajčátka
- Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
- Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
- Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.
Špagetová dýně
- Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
- Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách
Kapsaicinová hřejivá náplast 12 x 18 cm (1 ks)
Kapsaicinová hřejivá náplast se užívá při bolesti svalů, ramen, zad, beder, dále jako podpora při bolestivých příznacích svalového a kloubového revmatismu, ischiasu, ústřelu, zánětu. Uvolní svaly a hřeje až 10 hodin, přičemž pomáhá zmírňovat bolest.
Složení
Capsicum extract 2,89 %, mentol 7,8 %, kafr 9,6 %
Použití
Kapsaicinová náplast se používá jako podpůrná léčba bolestivých příznaků svalového a kloubového revmatismu, ischiasu, ústřelu (lumbago), zánětů ramenního pletence (periarthritis humeroscapularis), bolestí v důsledku svalového přetížení a bolestí při poúrazových stavech.
Účinné látky
Capsicum extract 2,89 %, mentol 7,8 %, kafr 9,6 %
Dávkování
Použití pro dospělé a děti nad 12 let: Náplast se aplikuje na vodou a mýdlem omytou a dokonale vysušenou kůži. Po sejmutí ochranného krytu se přiloží na postižené místo a přitlačí, až dokonale přilne. Nejpozději po osmi hodinách se z kůže odstraní. Pokožka se omyje mýdlem. Aplikujte na postižené místo dle potřeby, ne však více než tři náplasti denně po dobu maximálně 7 dnů. Další aplikace náplasti na stejném místě se provádí zpravidla po týdenní až 14denní přestávce. Ošetřené místo se nepřekrývá dalším obvazem a nezahřívá se.
Capsicolle náplast je okamžitá a 100% přírodní pomoc při bolesti zad, svalů i kloubů. Jednoduše ji nalepíte na bolavé místo a do 20 minut cítíte úlevu a příjemné teplo, které trvá až 8 hodin. Kapsaicinová náplast účinně a dlouhodobě pomáhá při bolestech svalů a kloubů, revmatismu, ischiasu i svalové únavě.
Výhody použití:
- skládá se z 8 čistě přírodních látek – od kapsaicinu a mentolu po kafr;
- náplast je vhodná pro dospělé a děti od 12 let;
- lehce ji nastříháte na požadovanou velikost i tvar;
- měkce přilne k pokožce i na kloubech;
- je tenká, diskrétní a bez zápachu.
Postup
Nejprve vodou a mýdlem omyjte místo, na které chcete nalepit hřejivou náplast, a pečlivě jej osušte. Poté sejměte ochranný kryt náplasti, náplast přiložte a mírně přitlačte. Nejpozději po 8 hodinách náplast sejměte. Nepoužívejte více než 3 náplasti denně po dobu maximálně 7 dnů. Na stejné místo náplast aplikujte po týdenní až čtrnáctidenní přestávce.
Kontraindikace
Hřejivou náplast nepoužívejte při alergii na kapsaicin nebo na jiné složky přípravku, bude pro vás vhodnější uhlíková náplast. Nepoužívejte při kožních onemocněních, poranění a poškození kůže.
Jen ojediněle dochází ke vzniku alergických reakcí. Při výskytu kopřivky kapsaicinovou náplast nepouží (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Lék na bolest zad bez předpisu
|