| II/5 |
- Funkční poruchy periferních cév a stavy po trombózách. - Chronický lymfatický edém. |
K 21 dnů Funkční poruchy periferních cév jako nemoci z (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Kdo má dnes nárok na lázně
Poradna
V naší poradně s názvem KREVNÍ KVIK HODNOTY 6.1 INR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel TIBOR KOUBA.
mam tuto hodnotu 6.1 inr co stim ted Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lékař vám udělal krevní test, aby zjistil, jak dlouho trvá, než se vaše krev srazí. Tento test se nazývá PT nebo test protrombinového času. Výsledek testu se nazývá hladina INR.
Hodnota INR 6,1 je vysoká a může nastat, když užíváte Warfarin. Warfarin pomáhá předcházet krevním sraženinám tím, že zpomaluje dobu potřebnou ke srážení krve. Srážlivost krve je složitý proces, který vyžaduje přítomnost vitamínu K. Warfarin vychytává vitamín K a tím zvyšuje hodnotu INR. Vitamín K si tělo nedokáže vyrobit a je závislé na jeho příjmu z potravy. Je-li potrava chudá na vitamín K, potom Warfarin rychle vychytá většinu vitamínu K a zvýší se tak hodnota INR. Cíl INR pro lidi, kteří užívají Warfarin, je obvykle od 2 do 3,5. Hodnota vyšší než 3,5 zvyšuje riziko problémů s krvácením.
Mnoho věcí může ovlivnit způsob, jakým Warfarin funguje. Některé přírodní léčivé produkty a jiné léky mohou způsobit, že Warfarin bude fungovat příliš silně. To může zvýšit vaše INR. Pokud pijete hodně alkoholu, může to rovněž zvýšit vaše INR. A těžký průjem nebo zvracení mohou také zvýšit vaše INR.
Nejčastější příčina vysokého INR bývá v jídle, kdy si lidé myslí, že nemohou konzumovat zeleninu, když užívají Warfarin. U Warfarinu je zapotřebí dodržovat určitou dietu, která zajistí, že přijmete dostatek vitamínu K každý týden stejné množství.
Dieta určuje denní příjem vitamínu K 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Při této dietě proto musíte hlídat všechny potraviny, které se získávají z rostlin a orgánů zvířat, jelikož obsahují vitamín K. Čím zelenější rostlinná potravina je, tím má více vitamínu K.
Nejvíce vitamínu K má kapusta a zelí, kde stačí sníst pouze pár soust k dosažení denního limitu. To se hodí na dny, kdy víte, že jste snědl málo zeleniny, tak tímto způsobem můžete rychle dorovnat hladinu vitamínu K.
Potraviny, které nemusíte hlídat jsou maso, kromě orgánů, pečivo, rýži, těstoviny, mléko, sýry, sladkosti, nápoje. Obecně platí jednoduché pravidlo: Kupovat vždy stejné rostlinné potraviny a zvířecí orgány (játra, srdce, ledviny) na jeden týden a ty pak různě kombinovat každý den.
Nejlepší způsob, jak snížit INR, bude záviset na několika věcech. V první řadě je třeba soustředit pozornost na dostatečný příjem vitamínu K ve stravě. V některých případech vám může lékař na několik dní vysadit užívání Warfarinu. Můžete také dostat jiné léky, které budete užívat.
Budete muset být často testován, aby se lékař ujistil, že vaše úroveň INR klesá. Budete také muset sledovat známky krvácení.
Lékař vás sice pečlivě zkontroluje, ale problémy se mohou objevit později. Pokud zaznamenáte jakékoli problémy nebo nové příznaky, okamžitě vyhledejte lékařské ošetření.
Následná péče je klíčovou součástí vaší léčby a bezpečnosti. Ujistěte se, že jste s lékařem domluven na pravidelných kontrolách a choďte na ně. Pokud máte akutní problémy s krvácením, zavolejte na záchrannou službu vytočením čísla 112. Je také dobré znát výsledky svých testů a vést si sez
Zdroj: příběh Krevní kvik hodnoty 6.1 INR
Olej z máku a dna
Dna je forma artritidy, která je způsobena příliš velkým množstvím kyseliny močové v krvi. To může být způsobeno nadprodukcí kyseliny močové (typicky z farmaceutického použití) nebo nedostatečným metabolismem kyseliny močové v těle. Existuje mnoho doplňků pro dnu, které mohou pomoci snížit příznaky a zlepšit základní příčiny dny. Některé z nejlepších doplňků pro dnu zahrnují hořčík, zinek, esenciální mastné kyseliny a vitamín C.
Mák rovněž obsahuje esenciální mastné kyseliny, doslova je nabytý esenciální mastnou kyselinou omega-6, která je nezbytná pro lidské zdraví a tělo si ji neumí vyrobit. Musíte ji přijmout v potravě. Spolu s omega-3 mastnými kyselinami hrají omega-6 mastné kyseliny zásadní roli ve funkci mozku a normálním růstu a vývoji. Jako druh polynenasycených mastných kyselin (PUFA) omega-6 pomáhají stimulovat růst kůže a vlasů, udržovat zdraví kostí, regulovat metabolismus a udržovat reprodukční systém.
Zdravá strava obsahuje vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat zánět a některé omega-6 mastné kyseliny mají tendenci zánět naopak podporovat. Zvýšený příjem omega-6 mastných kyselin může hrát roli ve zhoršení zánětlivých onemocnění. Typická česká strava obsahuje 14 až 25krát více omega-6 mastných kyselin než omega-3 mastných kyselin.
Mák obsahuje zejména mastné kyseliny omega-6. Jedna lžička makových semen obsahuje 2,49 gramů omega-6 ale jen 0,02 gramu omega-3. Podle této studie [1] bylo prokázáno, že vysoký poměr omega-6 : omega-3 zvyšuje riziko návratu dny. Naopak potraviny s převahou omega-3 vede ke snížení rizika následných dnavých záchvatů. Neutrální poměr omega-3 : omega-6 nemá na průběh dny žádný vliv.
Pokud trpíte dnou a rozhodnete se využít přírodní esenciální mastné kyseliny z makového oleje, tak vždy pamatujte na to, že musíte současně zkonzumovat dvojnásobné množství omega-3 buď nejlépe ve formě rybího tuku (jedna lžička makového oleje / dvě lžičky rybího tuku). Jinak si můžete pěkně rozbouřit svojí dnu.
Zdroj: článek Mák a puriny
Poradna
V naší poradně s názvem PREDNISON A SLABÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.Najč.
Dotaz odborníkovi: je možno vyléčit tzv.slabou kůži/pokožku/ po vysazení léku Prednison? Za odpověd předem díky.J.N. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Prednison je syntetický kortikosteroid, který mimo své léčivé účinky má i nežádoucí účinky na pokožku, kterou ztenčuje. Obvykle se pokožka vrátí do původního stavu za jeden až dva měsíce po vysazení Prednisonu. Existují však i podpůrné látky na její posílení. Je to vitamín C, tretinoin a vitamín E.
- vitamin C se použije zevně přímo na kůži. Vitamín C při místní aplikaci rovnou na pokožku podporuje tvorbu kolagenu, vaše pokožka se stane silnější při pravidelném používání. Vitamín C najdete v různých pleťových vodách, krémech a sérech.
- promluvte si se svým lékařem o účinné látce tretinoin. Tretinoin podporuje tvorbu kožních buněk, pomáhá výrazně zahustit kůži. K jeho získání budete potřebovat lékařský předpis. Je k dispozici v masti, krému a ve formě séra.
- propíchněte kapsli vitaminu E a vymačkněte obsah na kůži. Vitamin E je nezbytný pro zdraví pokožky. Při místní aplikaci, podporuje silnější a zdravější kůži.
- denně masírujte pokožku. Masáž zvyšuje krevní oběh, pomáhá rozproudit krev a živiny se snadněji dostanou na celou plochu tenké pokožky. Jakmile bude vaše pokožka lépe živená, začne houstnout. Pevným tlakem masírujte oblast dvakrát denně po dobu nejméně 90 sekund.
- jeste vyváženou masitou stravu. Vaše pokožka potřebuje zdravou stravu plnou kolagenu a všech ostatních aminokyselin, aby se regenerovala.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Prednison a slabá kůže
Rozpis potravin
Předpokládalo se, že většinu vitaminu K získáváme ve formě fylochinonů z rostlinných potravin. Ve skutečnosti více než polovina vitaminu K pochází ze zeleniny, zejména ze zelené listové zeleniny. Také mnoho různých druhů bakterií ve střevech může vytvořit vitamin K ve formě menachinonů. Přestože syntéza vitaminu K v trávicím traktu může přispět k potřebě určitého typu vitaminu K, tato dávka je menší, než se dříve předpokládalo.
Vitamin K – antihemoragický naftochinon –je rozpustný v tucích.
Hlavní zdroje vitaminu K: játra, zelenina, ovoce, kořeny, střevní mikroflóra. Denní dávka 1,0 mg. Svojí chemickou povahou je vitamin K chinon.
Biologický účinek: účast na koagulaci krve, účast na tvorbě kostní tkáně, protinádorová léčba.
Vzhledem k tomu, že je vitamin K syntetizován střevní mikroflórou, neexistuje u zdravého člověka nebezpečí primární hypovitaminózy. Existuje velké množství vitaminu K v produktech živočišného a rostlinného původu. Avšak vzhledem k tomu, že vitamin K patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích, je přítomnost tuku nezbytná pro jeho absorpci ve střevě, a to přinejmenším v malých množstvích.
Nedostatky: Nedostatek vitaminu K může vést k pomalejšímu srážení krve, k vnějšímu i vnitřnímu krvácení, ke snížení aktivity enzymů. U novorozenců se nedostatek vitaminu K projevuje formou hemoragické nemoci (zvýšené krvácení).
Vitamin K není jediná chemická látka, ale skupina chemicky příbuzných látek, které jsou uváděny na trh pod běžným názvem „vitamin K“. Za posledních 30 let prošel tento vitamin velkými změnami v oblasti vědeckého chápání jeho chemie a funkcí. V minulosti se členové rodiny vitaminu K tradičně nazývali vitamin K1, vitamin K2, vitamin K3. Tato terminologie převážně nahrazuje jiný soubor termínů, které popisují, že se v současné době vytváří složitější soubor sloučenin vitaminu K.
Další názvy pro tento vitamin jsou menadione; menafhton; menachinon; phylloquinone.
Vitamin K je vysoce respektován všemi lékaři vzhledem k jeho úloze ve zdravé koagulaci krve. Vitamin K se nachází přímo ve středu procesu srážlivosti. Pokud jsou potřebné koagulační faktory pro úspěšné uzavření rány, musí se nějak udržet na okolních tkáňových površích. Tuto „lepkavost“ jim dává chemická událost nazývaná karboxylace. Jedna z aminokyselin pro koagulaci krve se nazývá kyselina glumatická a je součástí koagulace krve. Druhý enzym, warfarin, působí jako antikoagulant a přeruší tento proces blokováním jednoho z těchto enzymů (epoxidová reduktáza). Když je tento enzym blokován, nelze vitamin K recyklovat, aby pomohl faktorům srážení krve k dosažení správné „lepivosti“. Jedincům s& (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Jídelníček na týden
Poradna
V naší poradně s názvem ELIQUES A OMEGA 3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Prochazkova.
Dobrý den,
prosila bych o informaci, jestli mohu užívat vitamin D nebo omega 3, když beru lék Eliques.
Děkuji za odpověď.
Procházková Milada Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Eliquis nijak neovlivňuje ani vitamín D a ani omega 3.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Eliques a omega 3
Dělení podle skupin
1. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin a malým množstvím tuku
- Sójové maso – bílkoviny ve 100 g: 45 g, tuky ve 100 g: 2 g
- Olomoucké tvarůžky – bílkoviny ve 100 g: 29,7 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
- Tvaroh na strouhání – bílkoviny ve 100 g: 28,6 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
- Čočka – bílkoviny: ve 100 g: 26,9 g, tuky ve 100 g: 1,2 g
- Pšeničné klíčky – bílkoviny ve 100 g: 26,6 g, tuky ve 100 g: 9,2 g
- Krůtí prsa– bílkoviny ve 100 g: 24,1 g, tuky ve 100 g: 1 g
- Zvěřina průměr – bílkoviny: ve 100 g: 24 g, tuky ve 100 g: 1,5 g
- Hrách – bílkoviny ve 100 g: 23,7 g, tuky ve 100 g: 1,4 g
- Fazole – bílkoviny ve 100 g: 23,5 g, tuky ve 100 g: 1,6 g
- Kuřecí prsa – bílkoviny ve 100 g: 23,3 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
- Drůbeží játra – bílkoviny ve 100 g: 22,9 g, tuky ve 100 g: 4,5 g
- Tuňák – bílkoviny ve 100 g: 22,1 g, tuky ve 100 g: 7,8 g
- Telecí kýta – bílkoviny ve 100 g: 20,8 g, tuky ve 100 g: 6 g
- Hovězí svíčková – bílkoviny ve 100 g: 20 g, tuky ve 100 g: 7,4 g
- Tvaroh bez tuku – bílkoviny ve 100 g: 18,8 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
- Amarant – bílkoviny ve 100 g: 18 g, tuky ve 100 g: 8 g
- Tvaroh polotučný – bílkoviny ve 100 g: 17,5 g, tuky ve 100 g: 2,5 g
- Tofu – bílkoviny ve 100 g: 15,5–16,5 g, tuky ve 100 g: 2,5–3,5 g
- Krevety – bílkoviny ve 100 g: 16,5 g, tuky ve 100 g: 0,8 g
- Filé z tresky – bílkoviny ve 100 g: 16,2 g, tuky ve 100 g: 0,6 g
- Vaječný bílek – bílkoviny ve 100 g: 11,1 g, tuky ve 100 g: 0,2 g
- Sýr Cottage – bílkoviny ve 100 g: 13 g, tuky ve 100 g: 5 g
- Knäckebrot – bílkoviny ve 100 g: 9 1 g, tuky ve 100 g: 4 g
- Hrášek – bílkoviny ve 100 g: 6,5 g, tuky ve 100 g: 0,5 g
- Bílý jogurt – bílkoviny ve 100 g: 4,2-5,9 g, tuky ve 100 g: 3,5 g
- Brokolice – bílkoviny ve 100 g: 4,4 g, tuky ve 100 g: 0,9 g
2. skupina – potraviny s vysokým obsahem bílkovin i tuků
- Sója (luštěnina) – bílkoviny ve 100 g: 43,8 g, tuky ve 100 g: 23 g
- Parmezán – bílkoviny ve 100 g: 35,6 g, tuky ve 100 g: 25,8 g
- Eidam 30% tuku v suš. –
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Co je to vitamín D
Vitamín D (kalciferol) patří mezi skupinu vitamínů rozpustných v tucích. Označení vitamín D ovšem neslouží jen pro jednu látku, ale pojmenovává se tak skupina příbuzných látek. Mezi vitamíny D patří hlavně vitamín D2 a D3. Obecně je tento vitamín potřebný zejména při stavbě a mineralizaci kostí a zubů. Dále podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě. Užívá se i při hojení zlomenin. Vitamín D se na rozdíl od většiny ostatních vitamínů vytváří v těle, a to působením ultrafialového záření ze slunečního světla. Můžeme tedy zjednodušeně říci, že získáváme vitamín ze slunce. Náš organismus dokáže ze slunce získat až 80 % potřebné denní dávky vitamínu D. Dále se vitamín D vyskytuje v potravinách. Mezi významné zdroje tohoto vitamínu patří ryby (například losos, tuňák, sardinky), játra, vejce, mléko.
Zdroj: článek Kapky Vigantol – vitamín D
Poradna
V naší poradně s názvem PRADAXA A A VITAMÍNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.
Dobry den. Užívám Pradaxa 150 mg. Mohu k ní brát vitamíny
Třeba C. CalMag.Omega 3.Magne B 6. Děkuji za odpověď. Hana Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vitamín C ani vitamin B6 nijak neovlivňují účinky léku Pradaxa.
Užívání dávek Pradaxy a uhličitanu vápenatého nebo magnézia příliš blízko u sebe může narušit absorpci Pradaxy a snížit její účinnost. Abyste předešla nebo minimalizovala tuto interakci, měla byste Pradaxu užívat nejméně dvě hodiny před těmito dvěma látkami.
Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Pradaxou se poraďte se svým lékařem, protože rybí olej a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou občas zvýšit riziko krvácení, pokud jsou kombinovány s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Pradaxa. Při užívání Pradaxy a omega 3 se musíte kontrolovat a musíte okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u vás vyskytne:
- neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, jako jsou závratě;
- motání hlavy;
- červená nebo černá dehtová stolice;
- vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo sražené krve, která vypadá jako mletá káva;
- silná bolest hlavy;
- slabost.
Je důležité, abyste informovala svého lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Pradaxa a a vitamíny
Gabanox zkušenosti
Pacienti, kteří mají zkušenosti z užíváním Gabanoxu, ho ohodnotili 7,2 body z 10 v celkem 2 531 recenzích na webu Drugs.com. 64 % recenzentů uvedlo pozitivní zkušenost, zatímco 21 % uvedlo negativní zkušenost.
Nejvyšší hodnocení Gabanox dostal za potlačení následujících stavů:
- Porucha užívání alkoholu 10 bodů (pouze jeden hodnotící);
- Abstinence alkoholu 9 bodů;
- Hyperhidróza 9 bodů (pouze 1 hodnotící);
- Postmenopauzální příznaky 9 bodů;
- Návaly horka 8,7 bodů;
- Bolesti zad 8,5 bodů;
- Bipolární porucha 8,5 bodů;
- Pruritus 8,5 bodů;
- Occipitální neuralgie 8,2 bodů;
- Pudendální neuralgie 8 bodů;
- Úzkost 7,9 bodů;
- Migréna 7,9 bodů;
- Nespavost 7,5 bodů;
- Syndrom neklidných nohou 7,5 bodů;
- Neuralgie trojklaného nervu 7,5 bodů;
- Postherpetická neuralgie 7,4 bodů;
- Epilepsie 7,3 bodů;
- Benigní esenciální třes 6,8 bodů;
- Syndrom pálení úst 6,8 bodů;
- Kašel 6,8 bodů;
- Fibromyalgie 6,7 bodů;
- Vulvodynia 6,6 bodů;
- Spondylolistéza 6,5 bodů;
- Periferní neuropatie 6,3 bodů;
- Bolest 6,1 bodů;
- Diabetická periferní neuropatie 6 bodů;
- Škytavka 6 bodů;
- Neuropatická bolest 6 bodů;
- Syringomyelie 6 bodů;
- Příčná myelitida 6 bodů.
Naopak nejnižší hodnocení Gabanox dostal u těchto stavů:
- Komplexní regionální bolestivý syndrom 5.8 bodů;
- Syndrom karpálního tunelu 5 bodů;
- Erytromelalgie 3.4 bodů;
- Periodická porucha pohybu končetin 3.3 bodů;
- Neuropatie malých vláken 3.2 bodů;
- Nevolnost/zvracení, indukce chemoterapie 1 bod;
Zdroj: článek Zkušenosti s Gabanoxem
Poradna
V naší poradně s názvem XARELTO A UŽÍVÁNÍ OMEGA 3 + VITAMIN K se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Al-Haidaryová.
Dobrý den,
užívám 1x denně Xarelto 10 mg a zároveň Omega 3 + vitamin K.(2 kapsle denně)
Prosím o sdělení, zda můžu dál užívat bez zdravotních potíží?
Děkuji za názor.AlH. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Xarelto s účinnou látkou Rivaroxaban patří mezi moderní antikoagulační činidla, která nemají žádnou interakci s vitamínem K. Takže vitamín K nevadí. Ale použití omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Xarelto je vždy nutné konzultovat s lékařem. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou totiž zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je právě Xarelto. Tato anomálie se vyskytuje sice jen vzácně, ale je vhodné ji mít pod kontrolou pomocí laboratorních testů. Pokud zaznamenáte jakékoli z níže uvedených příznaků krvácení, měla byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.
Příznaky krvácení jsou:
- neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo závratě;
- červená nebo černá, dehtovitá stolice;
- vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo zaschlé krve, která vypadá jako kávová sedlina;
- silná bolest hlavy;
- slabost.
Je důležité informovat svého lékaře o všech ostatních lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylinek.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Xarelto a užívání Omega 3 + Vitamin K
Co má střední obsah purinů
STŘEDNĚ VYSOKÁ HODNOTA PURINŮ = 100 až 400 mg na 100 g
U potravin jsou uvedeny tyto veličiny:
U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:
- fazole bílé, suché 128; 127,1
- sója suchá 190; 139,1
- hovězí maso 120; 192
- hovězí maso, filé 110; 216,4
- hovězí maso, přední žebro 120; 185,4
- hovězí maso, svaly 133; 292,1
- hovězí maso, hovězí pečeně, svíčková 110; 201,4
- hovězí maso, rameno 110; 203,9
- černé fazole mungo, suché 222; 194,3
- kaviár (pravý) 144; 141,6
- kuře (prsa s kůží) 175; 288,4
- kuře (pečené kuře), průměr 115; 165,8
- vařená slepice, průměr 159; 149,2
- kuře, stehno s kůží, bez kostí 110; 152,2
- kachna, průměr 138; 146,2
- sardel 239; 560
- kapr 160; 330,9
- ryba průměr 109; 335,9
- treska jednoskvrnná 139; 425,2
- halibut 178; 439,9
- sleď obecný 190; 342,4
- sleď atlantik 210; 216,9
- sledě obecně 219; 197,6
- makrela 145; 191,2
- okoun 110; 311,3
- okouni obecně 241; 544,1
- treska tmavá 163; 473,4
- losos 170; 202
- sardinky 345; 693,2
- pstruh 297; 686,7
- tuňák 257; 273,7
- tuňák v oleji 290; 246,2
- husa 165; 116,7
- hrozny, sušené, rozinky 107; 86,4
- šunka, vařená 131; 248,1
- srdce ovce 241; 367,6
- koňské maso 200; 438,8
- ledviny 218; 419,6
- jehněčí maso (pouze svaly) 182; 371
- čočka suchá 127; 93,8
- lněné semínko 105; 67,4
- játra kuře 243; 426,3
- humr 118; 346,4
- plíce 147; 389,1
- slávky 112; 391,5
- hovězí srdce 256; 504,3
- hovězí ledvina 269; 569,5
- hovězí plíce 399; 961,4
- hovězí jazyk 160; 186
- hrách suchý 109; 84,2
- vepřová ledvina 334; 784,5
- vepřový jazyk 136; 208,2
- štika 140; 406,7
- semeno máku suché 170; 86
- vepřové břicho 100; 92,3
- vepřové břicho, syrové, uzené, sušené 127; 82,6
- vepřová kotleta s kostí 145; 260
- vepřová líčka 140; 170,4
- vepřová panenka 150; 334,8
- vepřové s kostí (zadní stehno) 120; 155
- vepřové stehno (zadní stehno) 160; 357,4
- vepřové svaly 166; 374,9
- vepřové rameno s kůží (lopatka) 150; 165,2
- králičí maso, průměr s kostí 132; 207,7
- králík/zajíc (průměr) 105; 219,4
- klobása „jagdwurst“ 112; 127,8
- salám německý 104; 65,9
- játrový salám 165; 122,2
- párky z vepřového masa 101; 80,2
- hřebenatka 136; 505,8
- krevety 147; 397,9
- slezina obecně 343; 815,9
- slunečnicové semeno, suché 143; 59,5
- telecí kotleta, kotleta s kostí 140; 309,6
- telecí filé 140; 347,3
- telecí koleno s kostí 150; 353,2
- telecí stehno s kostí 150; 310,2
- telecí maso, pouze svaly 172; 438,7
- telecí, krk s kostí 150; 326,9
- telecí rameno 140; 309,3
- zvěř
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Tabulka potravin podle obsahu purinů
Vitamin D
Nedostatek vitaminu D je považován za potenciální rizikový faktor pro diabetes 2. typu.
V jedné studii mělo 72 % účastníků s diabetem typu 2 nedostatek vitaminu D na začátku studie. Po dvou měsících užívání 4 500 IU potravinového doplňku s vitaminem D denně došlo ke zlepšení hladiny cukru v krvi nalačno. U 48 % účastníků se zlepšilo i HbA1C.
Jak to funguje: Vitamin D může zlepšit funkci pankreatických buněk, které vytvářejí inzulin a zvyšují citlivost těla na inzulin.
Užívání: Požádejte svého lékaře o krevní test na vitamin D, aby pro vás určil optimální dávku. Aktivní forma je D3 nebo cholekalciferol, takže hledejte toto označení na obalech produktů.
Opatření: Vitamin D může vyvolat mírné až střední reakce s několika druhy léků, proto požádejte svého lékaře nebo lékárníka o radu.
Závěr: Nedostatek vitaminu D je běžný u lidí s diabetem 2. typu. Doplnění vitaminem D může zlepšit celkovou kontrolu cukru v krvi, což se odráží také na HbA1C. Uvědomte si, že vitamin D může interagovat s určitými léky.
Zdroj: článek Bylinky na snížení cukru
Poradna
V naší poradně s názvem CILKANOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Charypar.
Dobrý den,
bezmála 3 měsíce se nesežene Cilkanol, na kterém jsem závislý cca 20 roků! Dnes není vůbec nikde k sehnání a doktorka mi napsala DETRALEX 500MG.
Nevím jaké to má účinky, ale za Cilkanol jsem zaplatil 95,-Kč. Za tuto náhradu chtějí 456,-Kč!!!
Pro důchodce je to nehoráznost a proto vaší společnost žádám o možnost alespoň jednoho balení zaslat zdarma, než třeba začnou vyrábět Cilkanol.
Prosím poraďte mi, co mám dělat. Toto je pro mne finančně nedostupné a nutně jej potřebuji.
Předem děkuji za pochopení a ochotu.
S pozdravem Pavel Charypar
Dne 17.09.2018 Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Cilkanol je volně prodejný doplněk stravy a je běžně k dostání za cenu okolo 100 Kč. Aktuální dostupnost můžete vidět zde: https://www.zbozi.cz/hledan…
Účinnou látkou léku Cilkanol je troxerutin, což je přírodní flavonoid nazvaný také jako vitamín P. Užívá se spíše jako prevence před vznikem různých chorob, například koronární onemocnění srdce, rakovina a zánětlivé onemocnění střev. Je výborný antioxidant a může skvěle přispět proti zhoršování zraku při cukrovce. To je asi tak vše, co se dá očekávat od tohoto doplňku stravy.
Oproti tomu Detralex je lék na předpis s prokázaným účinkem na poruchy cév včetně hemoroidů, na křečové žíly a na špatnou cirkulaci krve v nohou. Obsahuje dva přírodní flavonoidy hesperidin a diosmin. Detralex se používá tam, kde je potřeba řešit existující problém. Vaše lékařka zřejmě zjistila nové skutečnosti o vašem zdravotním stavu a rozhodla se k začátku léčby Detralexem. Tato léčba bývá dlouhodobá, na půl roku a déle.
V těchto uvedených případech pojišťovna přispívá 1/4 z prodejní ceny:
- symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, edémy, kožní změny, event. průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
- hojení bércových venózních vředů. V případě, že po 6 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
Pokud nemáte některou z výše uvedených nemocí, tak musíte platit plnou cenu za lék. Cena Detralexu je vysoká a jedna tableta stojí od 7 do 6 Kč. Rozdíl v ceně určuje velikost balení, kde balení 30 tablet vyjde na 7 Kč za tabletu a balení 180 tablet vychází na 6 Kč za tabletu. Další slevy je možno dosáhnout díky různým slevovým programům jednotlivých lékáren. Vyplatí se obvolat několik z nich a pak požádat lékaře o recept na největší možné balení 180 tablet.
V nabídce lékáren jsou i další přípravky, které uvádějí, že obsahují stejné flavonoidy jako Detralex. Jde ale o doplňky stravy, kde není nijak prokázán léčivý účinek. Cena za tabletu je ovšem nižší, okolo 4,5 Kč. Tady je vidět aktuální nabídka těchto doplňků stravy: https://www.zbozi.cz/hledan…
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Cilkanol
Xarelto a vitamíny
Omega-3 mastné kyseliny jsou technicky také vitamíny a mohou interagovat s Xareltem. Ve formě doplňků se omega-3 mastné kyseliny někdy používají ke snížení krevního tlaku a hladiny triglyceridů (druh tuku). Užívání doplňku omega-3 mastných kyselin s přípravkem Xarelto může zvýšit riziko nežádoucích účinků přípravku Xarelto.
Před zahájením léčby přípravkem Xarelto informujte svého lékaře, pokud užíváte doplněk omega-3 mastných kyselin. Mohou vás pečlivě sledovat kvůli nežádoucím účinkům, jako je úzkost nebo únava.
Oleje s nejvyšším obsahem omega-3:
Uveden obsah ALA kyseliny alfa-linolenové, která je jediná esenciální omega 3 mastnou kyselinou.
- lněný olej 57 g / 100 g;
- konopný olej 22 g / 100 g;
- olej z chia semínka 18 g / 100 g;
- olej z vlašských ořechů 10 g / 100 g;
- řepkový olej 8 g / 100 g;
- sójový olej 7 g / 100 g.
Všechny tyto oleje se dají použít při přípravě pokrmů a nebo na zálivku do zeleninových salátů, v množstvích která můžou mít objem i několik desítek gramů, což například u lněného oleje může činit gramy omega-3, a to může hravě přesáhnout doporučenou denní dávku. Pouhé 3 g lněného oleje vystačí na dosažení doporučené denní dávky. Řepkového nebo sójového oleje stačí kolem 20 gramů na dosažení doporučené denní dávky omega-3.
Terapeutická dávka a doporučená denní dávka pro omega-3 je:
- pro muže 1,6 g;
- pro ženy 1,1 g;
- pro těhotné ženy 1,4 g;
- pro kojící ženy 1,3 g.
Při vysokých příjmech omega-3 může dojít k interakcím s lékem Xarelto, proto byste se měli mít vždy na pozoru při použití jakéhokoliv rostlinného oleje, zejména toho lněného.
Při užívání léku Xarelto byste měli volit tuky a oleje s nižším množstvím omega-3. Z tuků má nejméně omega-3 kravské máslo (pouhých 28 mg na 100 g). Z olejů mají nejnižší obsah omega-3 oleje slunečnicový, olivový a kukuřičný olej.
Omega-3 jsou důležitou součástí jídelníčku, i když užíváte lék Xarelto a pouze vysoké dávky omega-3 mohou znamenat určité riziko. Proto je namístě vyladit svůj každodenní příjem omega-3 s doporučenou denní dávkou, zvláště když užíváte lék Xarelto.
Zdroj: článek Xarelto a zelenina
Poradna
V naší poradně s názvem NAMIESTO WARFARIN INY LIEK? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera adamkova.
Bolo by bezpečnejsie užívať iný liek ako warfarin?5 rokov ho užívam po operácii mitralnych chlopní.a ešte otázka,môžem omega 3?Ďakujem za odpoveď. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Warfarin je skvělý lék, který prodlužuje život tím, že zabraňuje tvorbě sraženin. Když dobře zvládnete dietu, která je u tohoto léku největší nevýhodou, tak není potřeba ho měnit ani po dlouhé době.
Na vaší otázku, jestli můžete užívat omega 3 mastné kyseliny, odpověď zní ano, ale musíte podstoupit změření srážlivosti krve po prvních dvou až třech dnech této doplňkové léčby. Omega 3 mastné kyseliny, a to i rybí tuk, různé oleje (i řepkový) totiž zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení.
Domluvte se se svým lékařem a dohodněte si plán, kdy začít, a kdy přijít na odběr krve. Lékař vám přizpůsobí dávkování Warfarinu a vaše doplňková léčba tak může být bezpečná. Užívat společně s Warfarinem Omega 3 mastné kyseliny jen občas jak se vám zachce není dobrý nápad. Pokud se u vás objeví neobvyklé krvácení nebo modřiny, nebo máte jiné zvláštní příznaky, například závrať, tak vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc. Další možné nepříjemnosti, které se při této společné kombinaci mohou vyskytnout jsou: slabost; červená nebo černá, dechtová stolice; vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo vysušené krve, která vypadá jako káva; těžká bolest hlavy; a slabost.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Namiesto warfarin iny liek?
Puriny – tabulka
V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.
Tabulky potravin s puriny
Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)
- Játra 286,4
- Ledviny 230,8
- Drůbež 130,7
- Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
- Vepřová, pražená, kotleta 119,0
- Ryby, bílé, čerstvé 115,9
- Houba, čerstvá 46,9
- Chléb, křupavý 15,7
- Chléb, bílé 12,2
- Pšeničná mouka 11,5
- Tvaroh 8,0
- Bílý jogurt 7,0
- Rýže, vařené 5,9
Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.
Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím
Kuřecí:
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)
- Kuřecí ledvina 243
- Kuřecí játra 236,1
- Kuře, srdce 223
- Kuře, palička 132,3
- Kuřecí prso 130,7
- Kuře, žaludek 130,5
- Kuřecí stehno 126,5
- Kuřecí kůže 104,6
Vepřové, hovězí a jehněčí orgány
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)
- Vepřová játra 289
- Hovězí ledviny 213
- Hovězí játra 197
- Hovězí srdce 171
- Jehněčí srdce 171
- Hovězí mozek 162
- Jehněčí játra 147
Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.
Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách
Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)
- Játra syrová 202,2
- Játra vařená 237,0
- Játra pečená 236,1
- Steak syrový 105,9
- Steak vařený 107,8
- Steak pečený 121,0
- Treska jednoskvrnná syrová 101,7
- Treska jednoskvrnná vařená 94,7
- Treska jednoskvrnná zapečená 118,7
Obsah purinů v mořských potrav(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Puriny tabulka
Skupina vitaminů s označením B
- Vitamin B1 – thiamin
- Vitamin B2 - riboflavin
- Vitamin B3 – niacin
- Vitamin B4 – adenin
- Vitamin B5 – kyselina pantothenová
- Vitamin B6 – pyridoxin
- Vitamin B7 – biotin (vitamin H)
- Vitamin B8 – inositol
- Vitamin B9 – kyselina listová (folacin, folát)
- Vitamin B10 - kyselina para-amino-benzoová (PABA)
- Vitamin B11 – cholin
- Vitamin B12 - kobalamin
- Vitamin B13 - kyselina lipoová
- Vitamin B14
- Vitamin B15 – kyselina pangamová
- Vitamin B17 - amygdalin
V průběhu několika desetiletí došlo k novým objevům, díky kterým došlo i ke změnám v označení konkrétních vitaminů. Například Adenin, Inositol, cholin, kyselina lipoová či kyselina pangamová – v současnosti již nejsou považovány za vitaminy a jejich označení jako vitamin je zastaralé. Kyselina listová je často označována jako vitamin B4, B7 nebo B9. Amygdalin je dokonce toxická látka obsažená v semenech některých rostlin z čeledě růžovitých.
Zdroj: článek Vitaminy B-komplex
|