Téma

ORBA S VARI


Zajímáte se o téma ORBA S VARI? Tak právě pro vás je určen tento článek. Špatné jídlo, nervozita ze zkoušek, návrat do dětského kolektivu a mnoho dalších podobných situací jsou častými příčinami střevních potíží, jako je průjem a zvracení. V některých případech mohou být samozřejmě příčiny vážnější, ale obvykle stačí nasadit klidový režim a respektovat dietu.


Recepty při průjmu

Rýžový odvar

(vhodný v prvních hodinách střevních problémů, anebo jako součást jiných receptů)

Ingredience:

  • 160 g rýže
  • 1 l vody

Postup přípravy:

Nejprve si přebereme rýži, spaříme ji a propláchneme. Mezitím si dáme vařit asi 1 l vody. Jakmile se voda přivede k varu, osolí se a přidá se do ní rýže. Ta se vaří, dokud rýže nezměkne (měla by být lehce rozvařená). Pro děti je na počátku průjmového onemocnění potřeba vývar ještě rozmixovat a podávat po troškách.

Mrkvová kaše

Ingredience:

  • 100 g brambor
  • 200 g mrkve
  • Rýžový odvar

Postup přípravy:

Nejprve je nutné pořádně očistit mrkev a omýt ji. Pak se oloupe a nakrájí nahrubo. Mezitím se dá vařit 1 l vody. Jakmile se voda dovede k varu, vloží se do ní 160 g rýže a vaří se dokud rýže nezměkne. Rýže se pak odstraní. Očištěná mrkev se dá vařit a podlije se rýžovým vývarem. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je. Brambory se pak přidají k mrkvi a rýžovému vývaru. Vše se společně podusí, dokud brambory a mrkev nezměknou. Poté se vše pomixuje.

Ovocný kysel

Ingredience:

  • 10 g bramborové moučky
  • 200 g čerstvých broskví
  • Voda

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme broskve. Je potřeba je důkladně omýt, poté je spaříme a oloupeme. Nakonec je ještě zbavíme pecek. Pak se můžeme vrhnout na krájení (na drobné kousky), ty pak podlijeme vodou a dusíme, dokud broskve nezměknou. Změklé broskve ještě rozmixujeme a přidáme k nim bramborovou moučku. Nakonec vše spolu ještě 2 minuty povaříme.

Rýžová kaše s mrkví

Ingredience:

  • 200 g mrkve
  • 80 g rýže

Postup přípravy:

Nejprve je třeba rýži přebrat, spařit a pak propláchnout. Rýže se pak dá povařit se zhruba ¼ l vody. Rýže se vaří do změknutí. Do změklé rýže se pak přidá nakrájený banán a vše se rozmixuje.

Kuřecí prsa s rýží

Ingredience:

  • 200 g kuřecích prsou
  • Pepř
  • Rýže
  • Sůl

Postup přípravy:

Připravíme si maso. Kuřecí prsa pořádně omyjeme, nakrájíme (pokud je potřeba, maso i vyklepeme), lehce osolíme a přidáme malinko pepře. Maso zprudka osmažíme (můžeme i opéct v troubě). Než se maso opečeme, připravíme si rýži (ani tu příliš nesolíme).

Masový pudink

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 1 žemle
  • 200 g masa
  • 30 g nízkotučného mléka
  • Olej
  • Petrželová nať
  • Strouhanka
  • Sůl

Postup přípravy:

Nejprve si omyjeme maso a nakrájíme ho na malé kostičky. Připravené maso vaříme, dusíme tak dlouho, dokud nezměkne. Pak ho umeleme. P

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co jíst a pít při prujmu a zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem JAKY TUK NA VARENI PRI ZALUDECNICH VREDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.rozkopalova.

Dobry den mam spise dotaz na jakem tuku se vari dietni jidla pri zaludecnich vredech.dekuji za odoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Dietní jídla se vaří bez tuku, buď v páře, ve vodě nebo v troubě. Olej se používá olivový a jen do salátů. U žaludečních vředů zapomeňte na jíšku a jakékoliv zahušťování moukou. To překyseluje žaludek. Zahušťujte moučnými bramborami.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jaky tuk na vareni pri zaludecnich vredech

Recepty pro bezlepkovou dietu

BEZLEPKOVÝ CHLÉB

Ingredience

500 g mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)

250 ml vody

200 ml mléka

1 lžička soli

3 lžíce oleje

2 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 a ½ sáčku sušeného droždí

1 hrst chia semínek

1 lžička chlebového koření

Postup

Do  nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě 220 °C.

MRKVOVÉ MUFFINY

Ingredience

½ hrnku jablečného pyré

½ hrnku oleje

3 lžíce rozmixovaného lněného semínka

8 lžic vod

1 a ½ hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)

½ hrnku kokosu

½ hrnku třtinového cukru

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

1 lžička skořice

Muškátový oříšek

Sušený mletý zázvor

Sůl

3 hrnky nastrouhané mrkve

Postup

V jedné nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a  vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku, sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při  teplotě 170 °C asi půl hodiny.

RÝŽOVÉ VLOČKY S OVOCEM

Ingredience

200 g rýžových vloček

700 ml mléka

Špetka soli

1  vanilkový cukr

Ovoce (jahody, jablka, hrušky, atd.)

Postup

Vločky se  společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do  této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.

ZELENINA S KOZÍM SÝREM

Ingredience

Libovolné množství oblíbené zeleniny

Olivový olej

1 cibule

1  stroužek česneku

Pepř

Sůl

Bazalka

Kozí sýr

Postup

Oloupeme si a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím sýrem.

RÝŽE S KUŘECÍM MASEM A ŽAMPIONY

Ingredience

1  balíček rýže

1 kuřecí prso

1 cibule

Žampiony

Sůl

Pepř

Olivový olej

Voda

Citrónová šťáva

Petržel

Postup

Rýže se 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Poradna

V naší poradně s názvem KURKUMA A ARTRÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Kosek.

Je známé,nebo doložené působení kurkumy na artrózu,jako možný lék?Děkuji za odpoběď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kurkuma je jasně žlutá bylina, která bývá použita při vaření, při barvení potravin a také v ajurvédské medicíně v Indii a v Číně již 2000 let. Neoficiální důkazy ukazují na její účinnost při léčbě mnoha onemocnění a stavů, zejména těch, které zahrnují zánět měkkých tkání například v případech artritidy. Na Universitě v Michiganu se v poslední době zabývají prokázáním vlastností kurkumy při léčení artritidy a dalších onemocnění pohybové soustavy. Nicméně kurkuma může způsobit také nežádoucí účinky, konkrétně ředění krve. Proto se vždy poraďte se svým praktickým lékařem před začátkem této bylinné léčby.

1.
Podle prozatímních výsledků z University of Michigan se dá kurkuma použít v případech revmatoidní artritidy a osteoartrózy pro snížení bolesti, utlumení zánětu a uvolnění ztuhlosti. Výsledky výzkumu zatím ukazují, že kurkuma je lepší než nesteroidní protizánětlivé léky na zmírnění zánětu po operaci.

2.
Kurkuma je lepší, když se užívá ve formě kapslí, než ve formě tablet. Tablety totiž navíc obsahují látky, které jim pomáhají držet svůj tvar, ale snižují účinnost hlavních látek. Zatímco kapsle jsou lyofilizované a bývají čerstvější. Doporučená dávka je 250 až 500 mg třikrát denně.

3.
Zkombinujte kurkumu se zázvorem, to doporučuje Dr. Andrew Weil, pro větší úlevu od zánětu. Zázvor obsahuje protizánětlivé látky, které snižují otoky a ztuhlost. Obě byliny užijte společně v kapslích ve stejnou dobu. Možný je i čaj, kdy se vaří množství jednoho palce jednotlivých bylin ve dvou šálcích vroucí vody po dobu 15 až 30 minut. Pak se byliny odstraní a přidá se med nebo stevia.

4.
Přidejte enzym bromelain, který přispěje ke zvýšení účinku obou látek (zázvoru i kurkumy) při artritidě. University of Maryland Medical Center (UMMC) přináší neoficiální důkaz z ájurvédské terapie, který ukazuje, že tyto dvě byliny jsou obě účinné při léčbě bolesti artritidy a společně s bromelainem jsou ještě účinnější. Zároveň ale poukazuje na to, že zatím neexistují žádné oficiální vědecké studie podporující tyto způsoby použití. Bromelain je k dispozici ve formě tobolek.

5.
Kurkumu a další zde uvedené byliny užívejte mezi jídly, nikoli s jídlem. Tím zlepšíte jejich schopnost snižovat bolest a ztuhlost v důsledku zánětu. Když se užívají spolu s jídlem, tak mají tendenci se více soustředit na trávení, spíše než na kloubní tkáně.

Varování
Kurkuma, bromelain a zázvor jsou schopny ředění krve a měly by být používány pouze pod dohledem vyškoleného zdravotního lékaře. V žádném případě tuto léčbu nekombinujte s léky používanými na ředění krve, jako je kumarin nebo warfarin bez vědomí lékaře. Pokud dojde ke krvácení při používání těchto bylin, okamžitě je přestaňte užívat a vyhledejte lékařskou pomoc.

Přírodní rada
Bromelain je enzym extrahovaný z ananasu, převážně z listů a kůže plode. Konzumace ananasu může pomoci zmírnit bolest artritidy, zvláště když k tomu užíváte kurkumu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kurkuma a artróza

Účinky ačokči na naše zdraví

Léčebné účinky ačokči:

pomáhá při léčbě cukrovky – lidé s cukrovkou mají pojídat mladé čerstvé plody do velikosti 3 cm i se semínky, neboť ačokča pomáhá upravit metabolismus cukrů

používá se při respiračních chorobách a jako prevence poruch oběhového systému – užívá se vývar z ačokči: plody se nakrájí na drobné kousky a suší při teplotě do 40 °C; před vařením se na ½ hodiny namočí do studené vody, poté se vaří cca 15 minut

snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak – konzumují se plody (nejlépe čerstvé)

má protizánětlivé účinky – listy se přikládají na zanícenou část těla

zlepšuje psychickou pohodu – konzumace plodů, šťávy, odvaru

léčí zánět ucha – používá se šťáva z čerstvých plodů

slouží jako diuretikum – užívá se odvar: 3 plody se rozpůlí a bez semínek se vaří v litru vody

Je ačokča diuretikum

Ano, ačokča je považována za diuretikum. Odvar připravený ze dvou nebo tří plodů bez semínek v 1 litru vody je prý výborné diuretikum (močopudný prostředek). Rovněž se udává, že zamezuje vstřebávání sodíku a draslíku zpět do těla.

Zdroj: článek Ačokča

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrik.

Poradíte mi někdo něco na oteklé oči po včerejším tahu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Patriku, na oteklé oči je nejlepší pytlík s použitým černým čajem, který se přiloží na zavřené oko. Když se vaří čaj z porcovaného černého čaje, tak po vyluhování se pytlíček s čajem jemně vymačká, aby zůstal dále vlhký a chladný se pak přiloží na zavřené oko a nechá se v leže působit asi 10 - 20 minut. Tím otoky na oku splasknou. Někdy je snížení otoku oka tak markantní, že na krátko vzniknou i vrásky kolem očí, tím jak je zredukována podkožní výstelka se kůže na několik minut jakoby zkrabatí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Oteklé oči

Mléčná rýže

Receot je na 4 porce. Doba vaření je více než 5 hodin. Tento recept lze snadno namnožit a dobře vydrží v chladu 4-5 dní.

Ingredience

  • 6 litrů vody (a více podle potřeby);
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka;
  • 1 hrnek hnědé rýže;
  • 3 hrnky vody;
  • 4 lžičky javorového sirupu;
  • 1/4 lžičky mletá skořice;
  • 1/2 lžičky vanilkový extrakt;
  • 1/4 hrnku rozinek.

Postup

Vodu přiveďte k varu a umístěte do ní neotevřenou plechovku kondenzovaného mléka. Když se voda vaří, snižte plamen a vařte 5 hodin. Podle potřeby přidávejte vodu, aby byla hladina dostatečně nad plechovkou (asi litr každou hodinu).

Vyjměte plechovku a nechte vychladnout.

Přiveďte k varu 3 hrnky vody. Když se voda vaří, přidejte hnědou rýži. Snižte plamen a rýži částečně zakryjte. Vařte 35 až 40 minut, dokud se voda neodpaří. Přidejte kondenzované mléko, javorový sirup, skořici a vanilkový extrakt.

Vařte 20 minut. Často míchejte a upravte teplotu, aby se rýže nevařila příliš rychle.

Po 20 minutách přidejte rozinky a vařte 5 minut, dokud není pudink hustý a krémový.

Pokud chcete, aby rýže byla kašovitější, přidejte ještě 1/2 hrnku vody a vařte dalších 5 minut, dokud nebude mít rýže konzistenci, kterou chcete.

Před podáváním dobře vychlaďte.

Zdroj: článek Warfarin a sladkosti

Příběh

Ve svém příspěvku SMRKOVÉ VYHONKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda nevadí když na med ze smrku vaříme nejen mladé výhonky, ale i jehličí, a musí se to jehličí a výhonky oddělit z toho stonku, nebo nevadí když se to vaří i s ním?
Moc děkuji za odpověď. Jana R.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý den, jen celé nové výhonky ze smrku, to jsou ty světle zelené, jdou krásně odštípnout. Z tmavého jehličí - větví se to nedělá.

Zdroj: příběh Smrkové vyhonky

Recepty

Stravování při cukrovce se velmi podobá stravě, která se obecně doporučuje při zdravém stravování nebo při středomořské dietě. Recepty by měly být vždy lehké a zároveň výživné. Nejlepší je poradit se o stravě s dietní sestrou (nutriční terapeut) nebo diabetologem. Poradí vám, co a jak byste měli dělat, aby počínající cukrovka byla v mezích normy.

Plněná rajčata

Ingredience: 4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl

Postup: Z umytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Omytou rýži udusíme doměkka v osolené vodě, smícháme s mletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, přikryjeme zkosenými vrchy a naskládáme do olejem vymazané nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.

Těstoviny s houbami

Ingredience: 40 g syrových těstovin, 1 vejce, 150 g mražených hub (možno použít také čerstvé), 30 g cibule, 5 ml oleje, sůl, pepř, pažitka

Postup: Nejdříve dáme vařit těstoviny podle návodu a mezitím, co se nám vaří těstoviny, orestujeme v pánvi na oleji najemno pokrájenou cibuli. Poté přidáme mražené houby a podusíme, dokud zcela nepovolí. Přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme. Nakonec směs zalijeme rozkvedlaným vejcem, osolíme, opepříme a celé mícháme, dokud se vejce neusmaží. Servírujeme posypané pažitkou.

Čočková polévka

Ingredience: 40 g červené čočky, 30 g čerstvé mrkve (1/2 menší), 30 g červené cibule (1 malá), 30 g syrových brambor (1 malá), 7 ml oleje (1 polévková lžíce), 30 g kysané smetany (10 % tuku), zeleninový vývar

Postup: Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibulku a po chvíli přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Chvilku restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku (červená čočka se nemusí předem namáčet). Oloupeme menší bramboru a nastrouháme ji najemno do polévky kvůli zahuštění. Pokud jsme zeleninový vývar neměli osolený, polévku nyní osolíme, okořeníme červenou paprikou a trochou chilli (dle chuti). Necháme vařit pod pokličkou do změknutí čočky (asi 20 minut) a můžeme servírovat. Hotovou polévku zdobíme lžící kysané smetany. Tato polévka se hodí i jako hlavní chod. Díky čočce je bohatá jak na bílkoviny, tak na cennou vlákninu.

Kuřecí prso

Ingredience: 1 menší kuřecí prso (cca 170 g), 30 g cibule, 150 g syrových brambor, 80 g mrkve, 2 stroužky česneku, sůl, pažitka, rozmarýn

Postup: Kuřecí prso omyjeme, osolíme a vložíme do zapékací misky

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při začínající cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Rýmovník pro děti

Recept na domácí melasu

Melasa slouží jako náhradní sladidlo do pokrmů, ale hodí se i do salátů a dresinků jako zálivka. Sladí se s ní podobně jako s medem. Například perníkoví panáčci jsou s použitím melasy zdravějším mlsáním hlavně pro děti. Ve slané kuchyni překvapí svou chutí hovězí po německu v pomalém hrnci. Melasa se skladuje v pokojové teplotě s vlhkostí vzduchu maximálně do 70 %.

Domácí melasa v našich podmínkách je nahrazována řepnou formou.

Sirob

Ingredience: cukrová řepa, voda

Postup: Očištěnou řepu nakrájíme na větší kostky, zalijeme vodou a dáme vařit. Řepu vaříme do úplného změknutí. Potom vyvařenou tekutinu scedíme do čistého hrnce a vaříme až do doby, než je hmota hustotou podobná medu. Dále pak využíváme dle vlastní fantazie. Používá se obdobně jako javorový sirup nebo med, například na bramborové placky se sirobem, na makové buchty polévané sirobem či na dozdobení zmrzliny.

Řepný sirob je úžasný přírodní produkt bohatý na minerály s nenapodobitelnou chutí. Kdo jednou okusil, určitě ho bude chtít ochutnat znovu. Jde o produkt zdravé výživy vhodný i pro malé děti.

Sirob – další varianta:

Ingredience: 10 kg cukrové řepy, voda (z tohoto množství připravíte 1,25 litru sirobu)

Postup: Řepu očistíme, nastrouháme nebo nakrájíme na plátky, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Vody dáme jen tolik, aby byla řepa potopená (jako když se vaří brambory), pokud se vyvaří během doby vaření, můžeme dolít, aby nebyla řepa nasuchu. Po uvaření vodu scedíme (ale nevyléváme!) a z uvařené řepy po částech přes plátno vymačkáme šťávu. Tu smícháme se scezenou vodou a pomalu, velmi pomalu sváříme do zhoustnutí (nepřipálit!!). Hotový sirob slijeme do sklenic a povážeme. Nekazí se.

Nutričně sirob obsahuje draslík, železo a vápník. Vůně a chuť jsou specifické, ale dobré. Zkuste například chleba s máslem a k tomu pár lžiček poctivého řepného hutného sirupu. Nebo jej přidejte do vánoční černé omáčky, do které patří. A co takhle vánoční buchtičky s jablky, mákem a perníkem? Časově a energeticky je to opravdu náročné, ale proč se do toho nepustit, když se tato činnost spojí s rodinou trachtací, do níž se všichni s radostí zapojí.

Zdroj: článek Melasa – černý zázrak

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Přítel pracuje v Brně je na ubytovně.Objednal si v jednom bistru kde vaří Vietnamská komunita hamburger s masem a čínským zelím to bylo odpoledne.Večer mu natekl spodní ret.Ma to už druhý den a otok stále neklesá.Co může být příčinou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být projev alergické reakce na některou ingredienci v jídle. Nyní zbývá jen čekat, dokud se otok nevstřebá. Urychlit to můžete volně prodejnými léky na alergii (antihistaminika). Způsob užití vám řeknou v lékárně při nákupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Otok rtu

Plánování jídelníčku

Plánování jídelníčku je při onemocnění dnou zaměřeno na výběr potravin s nízkým obsahem solí kyseliny močové, tedy purinů. Efektivita diety tak spočívá právě v omezení potravin, které obsahují vyšší množství purinů rozkládajících se v těle na kyselinu močovou, a zároveň poskytuje živiny, které pomáhají tělu odstranit kyselinu močovou z krve.

Samozřejmě, samotná dieta nemůže onemocnění vyléčit, ale jejím hlavním úkolem je snížení akutních záchvatů. Dobře vyvážená dieta rovněž může přispět k redukci váhy, což je velmi důležité, protože nadváha a obezita zvyšují riziko častých záchvatů.

Plánování jídelníčku se zaměřuje především na konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva a nízkotučných mléčných výrobků s občasným přídavkem dalších potravin. Prvním krokem dietního plánu je omezení purinů, které se nacházejí zejména v tučných rybách, červeném mase, v korýších a ve vnitřnostech. Velmi podstatné je také dodržovat pitný režim. Denně se doporučuje vypít kolem tří litrů vody, čaje nebo čerstvých neslazených džusů. Dehydratace je rizikovým faktorem pro dnavou ataku. Snažte se pít alespoň osm až šestnáct sklenic vody denně. Jeden až dvě skleničky vína mohou být v pořádku, ale ostatní alkohol by měly být zcela zakázaný.

Mléko a jiné mléčné výrobky mohou pomoci tělu eliminovat kyselinu močovou, ale měli byste se držet pouze těch s nízkým obsahem tuku, abyste minimalizovali příjem nasycených tuků. Pokud máte rádi kávu, máte štěstí. Nedávné studie zveřejněné v „American Journal of Clinical Nutrition“ o ztuhlosti kloubů a svalů, zjistily, že pití kávy snižuje výskyt dny u mužů a žen.

Nápoje s vysokým obsahem vitamínu C, například pomerančový džus, jsou také dobrou volbou pro jedince trpící dnou. Vždy si vybírejte 100% ovocné šťávy. Vyhněte se limonádám a jiným slazeným nápojům s vysokým obsahem fruktózy z kukuřičného sirupu. Uměle slazené dietní limonády by neměly mít na dnu žádný vliv.

Základ jídelníčku by měla tvořit zelenina, ovoce, mléko, mléčné výrobky, sýry, vejce a obiloviny. Maso se zařazuje jen v malém množství a doporučený způsob přípravy je vaření či dušení ve větším množství tekutiny.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že kyselé potraviny přispívají k hromadění kyseliny močové v krvi, což se nezakládá na pravdě. Kyselé potraviny, včetně rajčat, pomerančů, citronů, nemají na onemocnění dny vůbec vliv, takže je do svého jídelníčku můžete klidně zařadit.

Příležitostně můžete do jídelníčku přidat i fazole. Pokud máte přijatelnou váhu a nemáte dnavý záchvat, můžete si občas dopřát dezert nebo bohaté hlavní jídlo bez obav ze zhoršení stavu.

Zcela ze svého jídelníčku však musíte vyřadit tyto pokrmy: vnitřnosti, sledě, ančovičky, makrely, tuňá

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Stravování při dně

Poradna

V naší poradně s názvem JAK UDĚLAT KARAMEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Nnevíte někdo jak udělat karamel? Vím, že se vaří z cukru ale nevím kolik se tam dává másla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept jak doma udělat karamel mě naučila moje baička. Do karamelu se máslo nedává. Jednoduše se vezme rendlík do kterého se nasype 2 deci cukru a přidá se půl deci vody. Tato cukrová směs se přivede k varu a na mírném plameni se za stálého míchání ohřívá. Voda se postupně odpaří a cukr začne hnědnout a roztékat se. Až bude všechen bílej cukr přeměněnej na hnědou kašičku, tak se pomalu začne přidávat voda, aby karamel zůstal i po vychladnutí tekutý. Takovýto domácí karamel je pak výborný jako zálivka k pudingu.

Jelikož se karamel vyrábí z cukru, tak je plný kalorií. Takže dietáři pozor, po karmelu se tloustne!

Zdroj: příběh Jak udělat karamel

Babské rady na odkyselení celého organismu

Pokud se někdo rozhodne odkyselovat svůj organismus, měl by si uvědomit, že je to často běh na dlouho trať. Existují sice způsoby jak nejrychleji odkyselit organismus a čím toho dosáhnout. Ale pokud si člověk chce odkyselený organismus udržet, musí řadu zásad dodržovat dlouhodobě, anebo se k tomu stále znovu vracet. Nejčastěji se lidé uchylují k odkyselení organismu v okamžiku, kdy je trápí nějaký problém.

Pokud jedinec na sobě pozoruje některé projevy překyselení organismu, například svědění kůže hlavně na nohách, může se rozhodnout, že začne překyselení organismu řešit. V takovém případě je dobré si nejprve uvědomit, který zdravotní problém ho trápí a proč tedy s odkyselováním organismu začíná. Při procesu odkyselování může pak sledovat, jestli se jeho zdravotní stav zlepšuje. Pokud chce mít ale přesné výsledky, a nechce se tedy spoléhat jen na své pocity, je vhodné, aby denně prováděl měření pH.

Důležitý je také dostatek tekutin (ideálně čistá voda, žádná minerálka), dostatek vitamínů a minerálů. Naopak při tomto procesu odkyselení organismu je vhodné vynechat všechny sladkosti a živočišné výrobky.

Řada lidí se při procesu odkyselení organismu řídí více babskými radami, než radami odborníků, kteří překyselení organismu nepovažují za zas tak závažný problém. Většina babských rad vychází z toho, že právě pitný režim je důležitý. Není důležité ale jen to, že něco pijete, ale co pijete. Kromě čisté vody se v babských radách často objevují různé čaje. Když se budete zajímat o tuto problematiku, jistě najdete tato doporučení. Kromě čisté vody se doporučuje také voda z brambor!, běžný zelený čaj a čaje bylinkové. K dopolední konzumaci se doporučují bylinkové čaje z benediktu, fenyklu, pampelišky, puškvorce a řepíku. Na odpoledne se zase doporučují čaje z jitrocele, kopřivy, lopuchu, truskavce, tužebníku a vřesu. Pro odkyselení organismu se také doporučuje pít ráno nalačno teplou vodu s citrónem (na skleničku vody, tedy asi 200 – 300 ml zhruba polovinu velkého citrónu). Je důležité, aby voda nebyla horká, ale ani studená, ideální je vlažná. Tato voda by měla pomoci s odkyselením organismu, protože citróny patří k těm nejvíce zásadotvorným potravinám a pomáhají tedy dostat pH do přijatelných hodnot. Tato voda má prý také účinky na imunitu, stimulaci trávicího traktu, na urychlení procesu hubnutí, a na kvalitu pleti. Některé babské rady dokonce doporučují pít vodu s citrónem i před spaním. Některé babské rady také doporučují odkyselení organismu jedlou sodou, která by měla mít vliv i na chřipku a nachlazení a hlavně na detoxikaci. Babské rady doporučují smíchání lžičky jedlé sody s troch

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na odkyselení organismu

Příběh

Ve svém příspěvku JAK SE VAŘÍ ČAJ GINGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Kdo mi poradí , jak uvařit čaj ze sušené gingo biloby.Roste mi na zahradě. Předem děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jak se vaří čaj gingo biloba

Recepty s kustovnicí

Kustovnici lze využít téměř všude. Listy se dávají do salátu, z mladých výhonků se vaří čaj a mladá rostlina se využívá jako kuchyňská bylina. Nejčastěji se ale setkáte přímo s plody – goji. Ty je nejlépe užívat k snídani. Před spaním se jejich konzumace nedoporučuje, protože vás mohou pěkně probrat. Přesné dávkování kustovnice nebylo vědecky stanoveno, nicméně kvůli vysokému obsahu prospěšných látek v plodech se doporučuje konzumace s mírou.

Snídaně na snížení hmotnosti

Postup: Do vlažné vody dáme jednu lžíci chia semínek cca na 10 minut a do druhé sklenice s vlažnou vodou namočíme na 10 minut 50 ks goji bobulí, aby nasály vodu a změkly. Potom popíjíme směs vody s chia semínky a přikusujeme nabobtnalé goji bobule.

Snídaně

Postup: 25 ml goji šťávy přidejte do směsi ovesných vloček a jogurtu a následně rozmíchejte.

Drink:

Postup: 2 lístky máty, 30 ml třtinového cukru nebo ½–1 čajová lžička melasy, 45 ml limetkové šťávy, 45 ml Goji Himalyo, soda. Vše promíchejte a podávejte s ledem.

Ranní smoohie

Postup: 2 polévkové lžíce chia semínek, 100 g kešu oříšků, 1 banán, 150 g sezonního ovoce, šťáva z poloviny citronu, 3 polévkové lžíce goji, 2 polévkové lžíce Acai berry prášku dáme do vysokootáčkového mixéru na 1–2 minuty a přidáme dle potřeby půl nebo celou sklenici vody cca 200 ml. Tato lahodná snídaně a její pravidelná konzumace vám navíc pomůže ke snížení hmotnosti.

Zdroj: článek Goji – účinky a použití

Příběh

Ve svém příspěvku JAK SE VAŘÍ ČAJ ZE ŠALVĚJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Myšovka.

je to velmi dobra rada .muj kamarad byl nemocný a když sem se podivala na internet tak sem hned věděla

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jak se vaří čaj ze šalvěje

Recepty na některá jídla s nízkým obsahem cholesterolu

Tyto recepty vám pomůžou snížit cholesterol bez léků. Pokud máte v rodině výskyt vysokého cholesterolu, určitě byste měli uvažovat o pravidelném zařazování těchto následujících jídel.

Čočková polévka

Ingredience:

  • 100 g čočky
  • 40 g polohrubé mouky
  • 60 g slunečnicového oleje
  • 20 g cibule
  • 200 g mléka
  • ocet
  • česnek, bobkový list, sůl, pepř, nové koření,

Postup:

Čočka se nejprve nechá změknout ve studené vodě (ideální je nechat ji ve vodě naloženou alespoň den, pak se výrazně zkracuje doba vaření). Namočená čočka se dá vařit a do hrnce se přidá i pepř, bobkový list a nové koření (podle chuti). Mezitím si nakrájíme cibuli a zpěníme ji na oleji. Ke zpěněné cibuli přidáme mouku a mléko. Vše promícháme a krátce povaříme. Z hrnce s čočkou se vyndají kuličky nového koření a bobkový list, naopak se sem přidá vzniklý „bešamel“. Polévka se na závěr dochutí octem, česnekem, solí a pepřem.

Cuketové bramboráky

Ingredience:

  • 1 kg cukety
  • 1 ks vajíčka
  • 5 lžic hladké mouky
  • strouhanka na zahuštění
  • majoránka, sůl, pepř, čerstvé bylinky, česnek
  • Může se přidat pokrájená dietní kuřecí šunka a 2 ks brambor!

Postup:

Nejprve je potřeba oloupat cuketu a nastrouhat ji. Cuketa se chvíli nechá odstát, aby pustila vodu. Voda se pak slije. K cuketě se přidá mouka, vajíčko, může se přidat i pokrájená kuřecí šunka a brambor. Vzniklá směs se zahustí strouhankou. Na závěr se vzniklé „těsto“ dochutí bylinkami, solí, pepřem a česnekem podle chuti. Ze směsi se vytvoří bramboráčky (= cukeťáčky), které se vloží na pečící papír a pečou se v předehřáté troubě na 180 ° asi 15 – 20 minut.

Zapečená brokolice

Ingredience:

  • 600 g brokolice
  • 200 g nízkotučného sýra
  • 1 vejce
  • 200 g nízkotučného (nebo polotučného mléka)
  • olej
  • strouhanka
  • sůl, muškátový květ, pepř

Postup:

Brokolici je potřeba nejprve rozebrat na růžičky a pak ji dát vařit (mírně osolená voda). Uvařené růžičky se pak pokládají do zapékací mísy, která je vymazaná olejem a vysypaná strouhankou. Vytvoří se tak jedna vrstva brokolice. Na tuto brokolici se nasype nastrouhaný sýr a vloží se další brokolice. Poté si rozšleháme vejce s mlékem, vše mírně osolíme, opepříme a podle chuti nastrouháme muškátový květ. Směsí se pak zalije brokolice v zapékací míse. Vše se dá péct do trouby zhruba na 20 minut (musí vzniknout pěkná kůrka).

Rýžový nákyp

Ingredience:

  • 250 g rýže
  • 80&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při vysokém cholesterolu

Příběh

Ve svém příspěvku FIT AND SLIM GC 1000 RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristen.

Dobry den objednala jsem si tobolky fit and slim gc 1000 a jsem zvědavá jak mi pomůžou. Moje tchyně po nich shodila po 2 měsících 15 KG a můj tchán 10kg ale se zacatku přibrali kazdy cca 4kg oba kazdy den něco dělali, tchyně manuálně pracuje 10 hodín bez přestávky a tchán zrovna tvé době stavěl betonový plot. Bez námahy to nepůjde a kdyz tu píšete ze jste po měsíci neschodila 10kg ale 4kg tak si myslím ze jste jedla sladké , slané , nezměnila dávky jídla a nenahradila je i ovocem a zeleninou . Ja strašně lehce přiberu ale nedávno tomu tak jeste nebylo za posledni pul roku jsem přibrala 8kg (muž dobre vaří možná az moc dobre ) takže jsem zvědavá jak mi to pomůže ale věřím tomu kazdy den běham, cvičím, a potím se :) ps nebuďte na me naštvaní za můj názor ale o podvod podle me nejde jen malo tělesné aktivity

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lexi.

Já jsem měla tabletky CGA800 a mi pomohly. Použila jsem 1 balení a zhubla po něm 7 kilo. Já teda určitě doporučuju tyto.

Zdroj: příběh Fit and slim gc 1000 recenze

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Marie Svobodová


orba půdy
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
orba video
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>