Téma

PÁCHNOUCÍ METEORISMUS


Zajímáte se o téma PÁCHNOUCÍ METEORISMUS? Tak právě pro vás je určen tento článek. Výkaly mají obvykle nepříjemný zápach. Odporně páchnoucí stolice má neobvykle silný, hnilobný zápach. V mnoha případech dochází k páchnoucí stolici kvůli potravinám, které lidé jedí, a bakteriím přítomným v jejich tlustém střevě. Zapáchající stolice však může naznačovat i vážný zdravotní problém. Při páchnoucí stolici se může objevit průjem, nadýmání nebo plynatost. Tyto stolice jsou často měkké nebo tekuté. Co způsobuje kysele páchnoucí hovínka? Zapáchající stolice může být způsobena dietou, léky, intolerancí laktózy, syndromem dráždivého tračníku, zánětlivým onemocněním střev nebo infekcí.


Příčiny páchnoucí stolice

Častou příčinou páchnoucí stolice jsou změny ve stravě. Mezi další příčiny patří následující:

Malabsorpce

Malabsorpce je také častou příčinou páchnoucí stolice. K malabsorpci dochází, když tělo není schopno absorbovat správné množství živin z jídla.

K tomu obvykle dochází, když dojde k infekci nebo onemocnění, které brání střevům vstřebávat živiny z potravy.

Mezi běžné příčiny malabsorpce patří:

  • celiakie, což je reakce na lepek, který poškozuje výstelku tenkého střeva a brání správnému vstřebávání živin;
  • zánětlivé onemocnění střev, jako je Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida;
  • intolerance sacharidů, což je neschopnost úplně zpracovat cukry a škroby;
  • intolerance mléčné bílkoviny;
  • alergie na jídlo.

Zánětlivé onemocnění střev je autoimunitní stav, který může způsobit zánět střev. Pokud máte zánětlivé onemocnění střev, konzumace určitých potravin může vyvolat zánět vašich střev. Lidé s zánětlivým onemocnění střev si často stěžují na páchnoucí průjem nebo zácpu. Lidé se zánětlivým onemocněním střev mají také plynatost po konzumaci určitých potravin. Tato plynatost může mít nepříjemný zápach.

Infekce

Infekce, které postihují střeva, mohou také způsobit páchnoucí stolici. Gastroenteritida, zánět žaludku a střev, se může objevit po konzumaci potravin kontaminovaných:

  • bakterie, jako je E. coli nebo Salmonella;
  • viry;
  • parazity.

Brzy po rozvinutí infekce můžete pociťovat křeče v břiše a poté mít páchnoucí tekutou stolici.

Léky a doplňky

Některé léky mohou způsobit gastrointestinální potíže a průjem. Užívání některých volně prodejných multivitaminů může také způsobit páchnoucí stolici, pokud jste alergičtí na složky těchto doplňků.

Po léčbě antibiotiky můžete mít páchnoucí stolici, dokud se neobnoví vaše normální bakteriální flóra.

Nepříjemně zapáchající průjem může být vedlejším účinkem užívání více než doporučené denní dávky multivitaminu nebo jakéhokoli jednotlivého vitaminu nebo minerálu.

Průjem spojený s multivitaminem nebo více léky, než je doporučená dávka, může vyžadovat lékařskou pohotovost. Nadměrný příjem některého z těchto vitamínů může mít život ohrožující vedlejší účinky:

  • vitamín A;
  • vitamín D;
  • vitamín E;
  • vitamín K.

Další příčiny

Mezi další stavy, které mohou způsobit páchnoucí stolici, patří:

  • chronická pankreatitida;
  • rakovina slinivky;
  • cystická fibróza;
  • syndrom krátkého střeva.

Zdroj: článek Kyselý zápach stolice u dospělých

Příběh

Ve svém příspěvku ČERNÉ TEČKY VE STOLICI U MIMINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Dobry den,
Nase mala ma 4 mesice, je exkluzivne kojena a take se nam objevily male cerne tecky v jinak normalne vypadajici a pachnouci stolici. Vypadaji jako zrnicka mleteho pepre a na dotyk jsou tvrda. Nemam prasklinu v bradavce, mala nema rymu, banan jsem nemela ani ja, ani ona, vitaminove doplnky stravy neberu. Tak nevim, jestli nemam zajit hned k doktorovi. Holcicka je jinak v pohode, spi a saje normalne, snad jen poslednich par dni vice riha.

S pozdravem,

Dagmar

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Černé tečky ve stolici u miminek

Proč mě trápí nadměrná plynatost a nadýmání

Nadýmání (plynatost) označuje tvorbu plynů ve střevě. Vnikající plyn se označuje jako flatus. Nadměrné množství tohoto plynu se nazývá nadměrná plynatost – meteorismus. Meteorismus se pak projevuje nadměrný únikem plynu do okolí – flatulencí.

Přestože se může na první pohled jednat o banální onemocnění, jedná se o velice zátěžovou situaci pro pacienta, ať už z hlediska silné bolesti, která může být přítomna, nebo z aspektů sociálních a psychologických. V zásadě se rozlišují dva typy flatulencí: flatulence anální a flatulence vaginální.

Nadměrné nadýmání a plynatost jsou synonyma dnešní uspěchané doby. Naše doba je plná stresu a dobrému zažívání příliš nepřeje. Jíme často ve spěchu, aniž bychom pořádně přemýšleli nad tím, co jíme, jindy zase jíme až moc. Poruchy trávení nemusí být příznakem nemoci, mohou být zapříčiněny také špatnými stravovacími návyky.

Doporučení:

  • Zastavte se a najděte si na sebe čas.
  • Zapřemýšlejte o tom, co a jak jíte. Snažte se na jídlo připravit a vychutnat si ho v klidu a v pohodě. Jezte méně, ale s chutí.
  • Omezte příjem tučných, smažených a kořeněných jídel a alkoholu.
  • Dodržujte pitný režim! Vhodná je voda nebo bylinkové čaje, které pomáhají odstranit plynatost a nadýmání, například čaj ze šalvěje. Prospěje vám také anýz, heřmánek nebo fenykl.
  • Dopřejte svému tělu detoxikaci. Žijeme v prostředí, které není vždycky zrovna nejzdravější. Jíme jídla plná éček a aditiv. Není divu, že jsou naše orgány přetížené. Zbavte své tělo škodlivin a jistě se vám uleví.
  • Dbejte o svá játra. U lidí trpících trávicími obtížemi je důležitá očista jater, která jsou přímo zodpovědná za trávení tuků, cukrů i bílkovin.
  • Zbavte se nepříjemných příznaků a podpořte své trávení. Využít můžete také některý z volně prodejných léků.
  • Pokud se vaše obtíže nelepší nebo se dokonce zhorší, neváhejte a navštivte lékaře. Poradí vám, jak v léčbě dále postupovat.
Potraviny, které způsobují nadýmání:
  • luštěniny – způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách, při jejich pravidelné konzumaci se organismus přizpůsobí a potíže vymizí;
  • jednoduché průmyslově čištěné cukry (například sladkosti, sušenky, zákusky) – přispívají k pomnožení kvasinek v trávicím traktu;
  • obiloviny – mohou způsobovat nadýmání u lidí trpících celiakií (nesnášenlivostí lepku, obilné bílkoviny);
  • mléko – způsobuje nadýmání u lidí neschopných trávit laktózu, mléčný cukr;
  • slané potraviny a potraviny s obsahem glutamátu sodného (solené sušenky, uzeniny, konzervy, polévkové kostky) – zadržují v těle vo

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem JINAN DVOULALOČNÝ GINGO BILOBA ZPRACOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Studeníková.

Prosím o sdělení, jestli mohu nějak využít semena-malé oříšky, které jsou uvnitř velmi zapáchajících žlutých plodů. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žluté páchnoucí ovoce velikosti melounu se jmenuje Durian a pochází z jihovýchodní Asie. Roste na vysokém stromě a vyžaduje teplo a sluneční svit minimálně 9 hodin denně. Semena je možné zasadit, ale nečekejte žádnou krásnou rostlinu. Ze semen Durianu začne růst stromek velký jako naše lípa. Nejlépe je zasadit semeno v zimě a až vzejde, tak mu co nejvíce přisvětlujte na osluněném místě. V létě se mu bude dařit venku pokud teplota neklesne pod 10°C. Více informací najdete tady: https://cs.m.wikipedia.org/…

Zdroj: příběh Jinan dvoulaločný gingo biloba zpracování

Prevence

Zde je několik způsobů, jak zabránit páchnoucí stolici:

Dietní změny

Změny ve stravě mohou pomoci předejít páchnoucí stolici. Vyhněte se například pití syrového nebo nepasterizovaného mléka.

Pokud máte onemocnění, které ovlivňuje způsob, jakým vstřebáváte jídlo nebo jak vaše tělo reaguje na konzumaci určitých potravin, může vám váš lékař vytvořit dietní plán, který je pro vás vhodný. Dodržování tohoto dietního plánu může pomoci snížit příznaky, jako jsou:

  • bolest břicha;
  • nadýmání břicha;
  • páchnoucí stolice.

Správná strava

Vyhněte se bakteriálním infekcím z jídla správným zacházením s ním. Syrové potraviny před konzumací důkladně uvařte. Příklady rizikových potravin:

  • hovězí;
  • drůbež;
  • vepřové maso;
  • vejce.

Důkladné vaření znamená před konzumací zkontrolovat vnitřní teplotu jídla pomocí teploměru. Nepřipravujte maso a zeleninu na stejném prkénku. Jejich příprava na stejné desce může šířit salmonelu nebo jiné bakterie. Po manipulaci se syrovým masem nebo použití toalety byste si také měli důkladně umýt ruce.

Zdroj: článek Kyselý zápach stolice u dospělých

Příběh

Ve svém příspěvku PRYČ S POCENÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fífa.

Pocení a s tím spojený zápach byl pro mě i mé okolí velký problém. Po používání Antipe se stal malý zázrak. Pocení postupně ustávalo až zmizelo úplně. Prostě bomba.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kubas.

Zpocené a páchnoucí nohy nejsou příjemné nikdy. Navíc, když se zujete po celodenním chození v pracovních botách. Zkoušel jsem co šlo a co kdo poradil. Pak mi jednou někdo řekl o Antipe. Četl jsem komentáře na netu a pak ji objednal. Přesvědčilo mě i to, že ji můžu do určité doby vrátit. Ale nevrátil jsem. Po pár použitích byla znát změna.

Zdroj: příběh Pryč s pocením

Příklad z praxe

Žena ve věku 47 let. Posledních 14 měsíců měla nadměrnou plynatost, bolesti na hrudi, zácpu a hubla. Gastroenterolog ji diagnostikoval syndrom dráždivého tračníku způsobený infekcí H. Pylori, který léčil antibiotiky. Nikdy před tím neměla stolici páchnoucí čpavkem a není známa ani žádná příčina. Kvůli vyloučení přerůstání bakterií z tenkého střeva u ní byla provedena dechová zkouška, což je typ neinvazivního testu, který měří množství vodíku nebo metanu, které vydechnete po vypití směsi glukózy a vody. Rychlý nárůst vydechovaného vodíku nebo metanu může naznačovat přemnožení bakterií v tenkém střevě. Test byl negativní.

Názor dietologa

Syndrom dráždivého tračníku by neměl vést ke stolici páchnoucí čpavkem. Naopak bolest na hrudi, nadměrná plynatost a zácpa souvisí se syndromem dráždivého tračníku.

Existuje jen málo možností vysvětlujících přítomnost amoniaku způsobujícího zápach stolice. Tento signál by se neměl ignorovat a trvá-li déle než 3 dny, může být nutné vyšetřeni lékařem.

Běžné příčiny stolice páchnoucí po čpavku:

  • Přemnožení bakterií ve střevech.
  • Chronické onemocnění ledvin.
  • Onemocnění související s játry.
  • Léky (zejména antibiotika).

Nejčastější nedietní příčinou zápachu stolice po čpavku je bakteriální infekce ve stolici.

Při zápachu stolice po čpavku je vhodné přidat do stravy více vlákniny a zvýšit příjem tekutin.

Prospěšné potraviny, které je vhodné konzumovat při zápachu stolice po čpavku:

  • čerstvé ovoce,
  • zeleninu,
  • saláty.

Vhodné je vyhnout se:

  • fazolím,
  • zelí,
  • čokoládě,
  • mátě peprné,
  • tučným jídlům,
  • kávě,
  • rychlému občerstvení,
  • syceným průmyslovým nápojům,
  • alkoholickým nápojům.

Po několika dnech je nutné zhodnotit přítomnost zápachu. Pokud dietní změny nepomohou, je namístě navštívit praktického lékaře, který provede test stolice, krevní testy a klinické vyšetření.

Vyjádření výživového poradce

Amoniak obvykle vzniká v gastrointestinálním traktu rozkladem bílkovin (aminy, aminokyseliny, puriny a močovina). Neúplné trávení potravy může vést k hnilobě ve střevě, což způsobuje stolici zapáchající čpavkem. Pokud tělo nevstřebává potřebné živiny, bude tím ohrožena imunita. Tato malabsorpce může vysvětlit ztrátu hmotnosti tohoto pacienta.

Trojitá terapie antibiotiky pro léčbu infekce H. Pylori dramaticky změní střevní flóru. To vede k přechodnému neúplnému trávení a možnému vzniku stolice se zápachem po čpavku. Užívání vysoce silného vícekmenového probiotika je zásadní pro obnovu zdravé střevní flóry a může odstranit zápach čpavku.

Vhodné je ambulantně zkontroloval celiakii a malabsorpci fruktózy/laktózy.

Zdroj: článek Zápach stolice po čpavku

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Spanelová.

Vnučka je u moře a objevili se ji červené fleky na nártech.3dny nešla do moře a fleky se ji utratily a po moři se ji zase objevily.Muze to být s moře?


🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyrážka z modrozelených řas
Modrozelené řasy, také známé jako sinice, jsou to, co většina lidí zná jako „jezírkový kal“. Plave na hladině nebo leží pod hladinou a může „kvést“, když je voda teplá a klidná. Někdy produkuje toxiny (cyanotoxiny), které mohou dráždit pokožku nebo vyvolat alergickou reakci. Při kontaktu s ní může kůže zčervenat, otéci a bolet. Někdy se vytvoří malé puchýře.
Modrozelené řasy lze nalézt ve sladké vodě, slané vodě nebo smíšené „brakické“ vodě. Pokud jste jí vystaveni, odstraňte veškerý kontaminovaný oděv a šperky a myjte si pokožku mýdlem a vodou po dobu 10 až 15 minut. Ne u každého, kdo přijde do kontaktu s modrozelenou řasou, se příznaky rozvinou, ale pokud ano, antihistaminika a hydrokortizonový krém vám mohou pomoci s jejich úlevou.
Abyste se ochránili před těmito toxickými květy, vyhněte se vodě, která je zabarvená a páchnoucí nebo která má na povrchu zelenou špínu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Červená noha

Homeopatické léky na nadměrné pocení

  • ACETIC ACID – pacient s bledou, voskovou a edematózní kůží. Horká pokožka s pálením a suchostí. Hojný pot. Snížená citlivost povrchu těla. Varikózní otoky. Podrážděnost vyvolaná většinou starostmi kvůli obchodům.
  • ACONITUM – studený pot a ledový chlad obličeje, nadměrné pocení na místech, kde pacient leží, potí se ze strachu, šoku nebo leknutí, pocení přináší úlevu všech obtíží.
  • AETHUSA CYNAPIUM – horkost a pocení na hlavě, odřená stehna při chůzi, pacient se velice potí na tříslech a ve slabinách, pokožka je chladná a pokrytá lepkavým potem. Silné a studené pocení. Nemá žízeň. Když se potí, musí být přikrytý.
  • AGARICUS MUSCARIUS – nadměrné pocení hlavně dopoledne. Večerní prudké záchvaty horka s hojným pocením. Velmi citlivý k chladnému vzduchu, zhoršení na chladném čerstvém vzduchu, po jídle a po souloži. Zlepšení pozvolným pohybem.
  • AMMONIUM CARBONICUM – dlouhotrvající pocení, štiplavé sekrece potu, odpor k vodě, potí se při každé situaci a z maličkostí, pocení v záhybech končetin, mezi nohama, kolem konečníků a genitálií.
  • ANTIMONIUM TATARICUM – pocení z ospalosti a vysílení, hojné pocení při zimnici, studený a lepkavý pot, s velkou slabostí, horečka doprovázená pocením a letargií.
  • ARSENICUM JODATUM – pocení po horečce, vysilující noční pocení, pacient je promočen potem, zimnice, nesnáší chlad. Velká vyhublost s dobrou chutí k jídlu.
  • BABTISIA – pocení při zimnici, s revmatickými bolestmi, celé tělo bolavé, horkost a pocení po celém těle, pot zapáchá po hnilobě.
  • BARYTA CARBONICA – potí se v přítomnosti někoho cizího, strach z cizinců, zmatenost, plachost. Ztráta sebedůvěry, zvýšená stydlivost. Pacient s bledým a odulým obličejem, potí se na čele. Chodidla nohou se silně potí a zapáchají.
  • BELLADONNA – pocení všude po těle, ale ne na hlavě. Zčervenání kůže. Suchá a horká pokožka, zduřelá a velice citlivá. Pacient se velice potí, suchá je jen hlava. Nemá žízeň.
  • CALCAREA CARBONICA – hojné pocení těla, s potlačenou bolestí hlavy, při spánku silné pocení, až promáčí polštář. Pacient se lokálně potí, je většinou tlustý, ochablý, potí se a je mu zároveň zima, jeho pot je kyselý a vlhký.
  • CHINA-CINCHONA OFFICINALIS – lepkavé pocení, s krvácením, chlad s hojným pocením, jedna ruka ledově studená, druhá teplá. Zničující noční pocení. Pocení při každé menší námaze, hlavně na jednotlivých místech. Senná rýma s horečkou a pocením.
  • MERCURIUS – pocení při jídle, večer v posteli. Všechny příznaky se zhoršují pocením. Hojné páchnoucí vazké pocení, horší v noci. Studený lepkavý pot na nohou v noci.
  • N

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kyselý pot

HOMEOPATICKÉ LÉKY NA VÝTOK Z UCHA

Vodnatý výtok:

  • nedráždivý − Silicea, Graphites;
  • dráždivý − Mercurius sollubilis, Tellurium − odírající, páchne po rybině;
  • s příměsí krve − Ferrum posphoricum.

Hnisavý výtok:

  • Hepar Sulphur − páchnoucí (jako shnilý sýr), žlutozelený, odírající;
  • Mercurius sollubilis − hnilobně páchnoucí;
  • Mercurius corrosivus − páchne více než Merc. sol., často pulzující bolest (zvláště v levém uchu);
  • Pulsatilla − hustý žlutý krémový nedráždivý výtok.

Dávkování: zpravidla 9 nebo 15 CH 2x až 5x denně 3 kuličky. Se zlepšováním stavu se prodlužují intervaly v podávání léku. Až problém zmizí úplně, lék se přestane užívat.

Zdroj: článek Výtok z uší

Zápach moči po rybině

Nepříjemný je zápach rybiny, kterou bývají cítit lidé, kteří mají nemocné plíce (včetně tuberkulózy), průdušky, ale třeba i tlusté střevo. Pokud trpíte tímto charakteristickým zápachem moči, je vhodná návštěva lékaře, který prověří váš zdravotní stav.

Silně páchnoucí moč

Existuje celá řada situací včetně mnoha chorobných stavů, které mohou způsobit silnější nebo neobvyklý zápach moči. Vždy je vhodné navštívit ošetřujícího lékaře, který stanoví diagnózu a případnou léčbu.

Zdroj: článek Páchnoucí moč

Zapáchající moč u mužů

Dusíkaté sloučeniny, jako je například amoniak, mohou způsobit výraznější charakteristický zápach moči. Množství dusíkatých zplodin v moči je do jisté míry určené dietou a je vyšší u lidí s vysokým příjmem dusíku, který je přítomen v bílkovinách. Z tohoto důvodu může moč silněji páchnout lidem s vyšším příjmem masa. Proto u mužů, jelikož ve většině případů častěji konzumují maso, může moč takto zapáchat.

Při snížení konzumace masa dojde k úpravě odéru mužské moči. Samozřejmě může jít i o jiné příčiny zápachu moči, a to na základě:

  • léků – některé léky způsobují zvláštní zápach moči, z těch běžných se jedná zejména o penicilinová antibiotika;
  • dehydratace – koncentrovaná moč mívá silnější zápach, což je důvodem, proč o něco výrazněji páchne ranní moč; podobné je to u pacientů trpících dehydratací;
  • močové infekce – páchnoucí tmavá moč poměrně často doprovází infekce močových cest; kromě změny vzhledu a zápachu moči bývá přítomno pálení a řezání při močení;
  • cukrovky 1. typu – neléčená (nebo nedostatečně léčená) cukrovka 1. typu může způsobit charakteristický zápach moči, který je způsoben přítomností acetonu; aceton je kromě toho vydechován a způsobuje zápach z úst;
  • selhávání ledvin – u pacienta s chronickým selháním ledvin se může měnit zápach moči a udává se, že moč páchne „myšinou“; zápach je pro neznalého dost těžko popsatelný.

Zdroj: článek Páchnoucí moč

Příznaky

Příznaky, které se mohou objevit u páchnoucí stolice:

  • tekutá stolice nebo průjem;
  • měkká stolice;
  • časté pohyby střev;
  • bolest břicha;
  • nevolnost;
  • zvracení;
  • nadýmání;
  • nadýmání břicha.

Odporně páchnoucí stolice může být známkou vážného zdravotního stavu. Okamžitě navštivte svého lékaře, pokud se u vás objeví některý z následujících příznaků:

  • krev ve stolici;
  • černá stolice;
  • světlá acholická stolice;
  • horečka;
  • bolest břicha;
  • neúmyslné hubnutí;
  • zimnice.

Zdroj: článek Kyselý zápach stolice u dospělých

Kdy navštívit lékaře

Pokud zaznamenáte výtok z děložního čípku, který je ošklivě páchnoucí, zelený nebo krvavý, měla byste vyhledat radu lékaře.

Ženy, které si myslí, že by mohly být těhotné, by se měly objednat k lékaři. Měly by se také poradit s lékařem, pokud jim několik měsíců vynechá menstruace a nejsou těhotné nebo pokud během těhotenství zaznamenají vaginální krvácení.

Během raného těhotenství je nejlepší promluvit si s lékařem, pokud je výtok z děložního čípku:

  • odporně páchnoucí;
  • zelený;
  • krvavý z jiné příčiny než menstruace.

Kromě toho by žena měla informovat svého lékaře, pokud pociťuje vaginální svědění nebo bolest. Tyto příznaky mohou naznačovat další infekce, které mohou postihnout děložní čípek.

Zdroj: článek Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Pachy stolice

Stolice sice nikdy nevoní, ale někdy může mít ještě nepříjemnější zápach po čpavku než obvykle. Nejčastější příčinou páchnoucí stolice je strava.

V některých případech jsou určité typy pachů známkou změny zdravotního stavu. K tomu může dojít, když orgány přestanou správně fungovat, čímž se v těle zvýší hladina molekul způsobujících zápach. Například jídlo, které jíte, je zpracováno trávicím ústrojím a také bakteriemi ve střevech. Některé druhy bakterií mohou při trávení potravy vytvářet páchnoucí látky, jako je čpavek. Játra pak rozkládají tyto látky, eliminují jejich zápach. Ledviny je pak odstraňují z těla. Problémy s těmito orgány by mohly vést k nepříjemnému zápachu ve stolici po čpavku.

Zdroj: článek Zápach stolice po čpavku

Stolice páchne jako čpavek

Amoniak je silně páchnoucí plyn. Zápach čpavku můžete znát z domácích čističů nebo čističů oken, protože tyto produkty často obsahují čpavek. Tento plyn může také zapáchat jako stará moč.

Tlusté střevo produkuje amoniak, když tráví bílkoviny. Játra ho pak neutralizují a pomáhají tělu se ho zbavit. Zápach amoniaku ze stolice může signalizovat problém s játry, což by mohlo nasvědčovat onemocnění jater.

Některé typy bakterií v tlustém nebo tenkém střevě mohou také vytvářet vysoké hladiny amoniaku. Proto stolice páchnoucí po čpavku může být známkou nerovnováhy mezi „dobrými“ a „špatnými“ bakteriemi v trávicím systému. Tyto nerovnováhy bývají často způsobeny některými antibiotiky a dalšími léky.

Zdroj: článek Zápach stolice po čpavku

Espumisan kapky

Espumisan kapky 100 mg/ml léčí příznaky plynatosti (nadýmání a zvýšený odchod plynů konečníkem) a jsou vhodné pro všechny věkové skupiny pacientů. Způsobují rozpad bublinek plynu nacházejících se v potravě a na sliznici zažívacího traktu. Plyny uvolněné tímto způsobem mohou být následně vstřebány střevní stěnou nebo odstraněny z těla činností střev. Espumisan kapky 100 mg/ml se používají: k léčbě příznaků zažívacích obtíží způsobených plyny, například hromadění plynů ve střevech (meteorismus), při plynatosti nebo při zvýšené tvorbě střevních plynů po operacích. Dále se používají k přípravě na zobrazovací vyšetření v oblasti břicha (například rentgenologické a sonografické vyšetření, endoskopická vyšetření, jako doplněk suspenzí kontrastních látek).

Zdroj: článek Zkušenosti s Espumisanem

Espumisan příbalový leták

ESPUMISAN: 40 mg, měkké tobolky, patří do skupiny Simethiconum.

Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však přípravek Espumisan musíte užívat pečlivě podle návodu, aby vám co nejvíce prospěl.

Co je přípravek Espumisan a k čemu se používá

Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete přípravek Espumisan užívat

Jak se přípravek Espumisan užívá

Možné nežádoucí účinky

Jak přípravek Espumisan uchovávat

Další informace

CO JE PŘÍPRAVEK ESPUMISAN A K ČEMU SE POUŽÍVÁ

Látka nebo indikační skupina nebo mechanismus účinku

Espumisan je lék působící v trávicím traktu jako protipěnivý prostředek a používaný také jako diagnostická pomůcka.

Použití:

•k léčbě příznaků zažívacích obtíží způsobených plyny, například plynatosti (meteorismus) a pocitu plnosti;

•na doporučení lékaře k přípravě na vyšetření v oblasti dutiny břišní, například rentgenologickému a sonografickému vyšetření.

Obtíže způsobené plyny by mohly být také známkami funkčních poruch zažívacího traktu a projevovat se jako pocit tlaku a plnosti, předčasný pocit sytosti, říhání, hlasité pohyby střev a plynatost.

ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE PŘÍPRAVEK ESPUMISAN UŽÍVAT

Neužívejte přípravek Espumisan, jestliže jste alergický/á (přecitlivělý/á) na simetikon, oranžovou žluť (E110), methylparaben nebo na kteroukoli další složku přípravku Espumisan.

Zvláštní opatrnosti při použití přípravku Espumisan je zapotřebí při nově vzniklých a/nebo přetrvávajících žaludečních obtížích. Musíte navštívit lékaře, aby mohla být zjištěna příčina obtíží a možné základní onemocnění, které vyžaduje léčbu.

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky: Interakce s jinými léky nejsou známy.

Těhotenství a kojení: Nejsou žádné důvody pro omezení užívání přípravku Espumisan v těhotenství a po dobu kojení.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů: Žádná zvláštní upozornění nejsou třeba.

JAK SE PŘÍPRAVEK ESPUMISAN UŽÍVÁ

Vždy užívejte přípravek Espumisan přesně podle pokynů uvedených v této příbalové informaci. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Dávkování: Obvyklá dávka je:

Při zažívacích obtížích způsobených plyny

Dospělí a mladiství: 2 tobolky přípravku Espumisan (což odpovídá 80 mg simetikonu) 3–4krát denně.

Děti ve věku 6–14 let: 2 tobolky přípravku Espumisan (což odpovídá 80 mg simetikonu) 3–4krát denně.

Pro mladší děti a kojence jsou k dispozici jiné lékové formy.

Při přípravě na zobrazovací vyšetření

Doporučené dávkování je 2 tobolky přípravku Espumisan třikrát denně (což odpovídá 240 mg simetikonu) v den před vyšetřením a 2 tobolky přípravku Espumisan (což odpovídá 80&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zkušenosti s Espumisanem

Neurovegetativní dystonie

Neurovegetativní dystonie je porucha dráždivosti sympatických a parasympatických nervových systémů. Může vést k neovladatelné hyperaktivitě některého orgánu a k jeho funkčním poruchám. Jde o zcela odlišnou poruchu než spazmofilie (sklon ke křečím), přestože příznaky někdy bývají podobné.

Projevy onemocnění:

  • bolesti hlavy, zejména na vrcholku lebky;
  • sucho v ústech nebo naopak přílišná tvorba slin;
  • poruchy vidění;
  • nevolnost, pálení záhy, nadmutí žaludku;
  • nadýmání břicha, plynatost, meteorismus (střevní plyny);
  • tachykardie (bušení srdce), pocit tepání v krčních tepnách;
  • píchání v boku;
  • ojedinělý průjem;
  • zívání;
  • polakusurie (časté nucení močit, mnohdy bez skutečné potřeby);
  • pocit horečky, pocit horka na ušních boltcích;
  • náhlé snížení tlaku provázené nevolností (pocením, hučením v uších, poruchy vidění);
  • záchvaty pláče a citové nepohody.

Příčinou onemocnění mohou být některé nervové poruchy, nespokojenost nebo mírná úzkost mohou vyvolat psychosomatické onemocnění, které je fyzicky zjistitelné vyšetřovacími metodami, nebo vyvolat neurovegetativní dystonii, kdy se jedná spíše o funkční poruchy orgánů fyzicky nepostižených.

Zdroj: článek Dystonie

Příznaky

Nadýmání je stav, kdy se ve střevě zvýšeně tvoří plyny. Nadýmání může mít lehkou formu, může být ale i závažnější a vyvolat křeče v břiše. Příčin nadýmání existuje hned několik: zvýšené polykání vzduchu, činnost střevních bakterií, složení potravy, trávicí obtíže různého původu, neprůchodnost střeva a podobně. V důsledku nerovnováhy střevní mikroflóry či vinou některých potravin může ve střevě docházet ke kvasným nebo hnilobným procesům. Na složení plynu se nejvíce podílí dusík, vodík, oxid uhličitý, ale i metan, sirovodík a kyslík. Náhlá a velká plynatost může vznikat zvýšeným průnikem krevních plynů do střeva nebo omezeným vstřebáváním plynů ze střeva do krevního řečiště. Meteorismus může být rovněž jediným projevem funkční poruchy tlustého střeva (funkční kolopatie) nebo vážného organického onemocnění trávicí trubice (zánětlivé nebo nádorové stenózy, tedy abnormální zúžení). Břicho může být až nezvykle vzedmuté, lehce citlivé. Větry buď neodcházejí (závažnější varianta), nebo odcházejí nadměrně. Při zástavě uvolňování plynů (a stolice) je nutné vyhledat lékaře. Zvýšenou tvorbu plynů doprovází nadmutí, napětí a vyklenutí břicha.

Jen pro zajímavost: větry jsou většinou tvořeny 59 % dusíku, 21 % vodíku, 9 % oxidu uhličitého, 7 % metanu a 4 % kyslíku. Uvedené složení plynů je orientační a platí pro zdravého člověka s vyváženým složením potravy. Individuální odchylky závisejí na převažujícím typu bakterií, jež žijí ve střevě, a na konkrétním složení potravy. V případě nevhodného bakteriálního osídlení tlustého střeva dochází ke zvýšené tvorbě střevních plynů, tento stav se nazývá dolní dyspeptický syndrom. Směs plynů je kvůli obsahu metanu a vodíku hořlavá. Pach větrů je dán sulfanem, který obsahuje síru. Teplota plynů až do jejich úniku odpovídá tělesné teplotě, tedy asi 36,5 °C. Stav, kdy před sebou střevní plyn tlačí i střevní obsah, jenž pak nekontrolovaně opouští střevní trakt, se nazývá průjem. Zvuk při větrech vyvolává především vibrace análního svěrače či okolí vaginy.

Zdroj: článek Zaražené větry

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


pachnouci menstruacni krev
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pachnouci moč
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>