Téma

PEČENY BUČEK


PEČENY BUČEK je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Efekt warfarinu je potřeba pravidelně monitorovat pomocí takzvaného Quickova testu, jehož výsledek je udáván jako INR (mezinárodní normalizovaný poměr). Léky, doplňky stravy a některé potraviny mohou ovlivnit účinnost warfarinu jak ve smyslu jejího zvýšení, tak i snížení, proto je nezbytné vždy konzultovat začátek i konec jejich užívání či konzumování s lékařem nebo lékárníkem.


Recept na pečený šípkový čaj

Ingredience: 1 kg čerstvých omytých a osušených šípků, 1 kg jablek, 2 velké pomeranče, 2 citrony, 250 g třtinového cukru, 250 g cukru, badyán, skořice mletá, hřebíček

Příprava: Ovoce nakrájíme na menší kousky, šípky necháme vcelku a dáme do hlubokého pekáče. Citrusy oloupeme a vybereme z nich semínka, jinak čaj zhořkne. Zasypeme cukrem a přidáme koření. Vše promícháme. V troubě pečeme za občasného promíchání 35–45 minut, v případě potřeby přidáme vodu, aby se čaj nepřipaloval. Ke konci pečení přidáme 4 lžíce medu (můžete přidat i 1 dl rumu). Umyjeme skleničky, dáme je nahřát do trouby a nachystáme si omytá a vysušená víčka. Horký pečený čaj nalijeme do horkých skleniček, ihned zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Víčko chytne a pečený čaj tak nemusí být v ledničce.

TIP: Po otevření sklenice uchovávejte čaj v ledničce. Do hrnečku vždy dejte 2–3 lžičky čaje, zalijte je horkou vodou a pak už si jen můžete vychutnávat tu lahodnou vůni i chuť. Ovoce samozřejmě můžete sníst, ale šípky nejezte, protože obsahují vevnitř malé chloupky.

Zdroj: článek Šípkový čaj a Warfarin

Příběh

Ve svém příspěvku TUKOVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Všechny diety jsou k ničemu! Rozbourají Vám tak maximálně metabolismus! Zkusil jsem snad všechny tipy diet a úplně k ničemu to bylo! Tak jsem přešel na prášky a to je konečně vono! Chce to, ale taky najít takový, který jen neslibuje, ale opravdu funguje. Koupil jsem Obethin užíval ho a zhubl za 2 měsíce 13,7 kilo!

Zdroj: příběh Tuková dieta

Jídelníček při pálení žáhy

Pondělí

  • snídaně: ovesná kaše se skořicí a rozinkami, vajíčko natvrdo, čaj bez kofeinu
  • svačina: nízkotučný cottage cheese, bobulové ovoce
  • oběd: slepičí polévka s nudlemi, celozrnný krůtí sendvič, jablko, nízkotučné mléko
  • svačina: nízkotučný jogurtový nápoj
  • večeře: pečený losos, dušený chřest, naturální rýže, čerstvé ovoce

Úterý

  • snídaně: celozrnné palačinky se sirupem, čerstvé maliny, čaj bez kofeinu
  • svačina: kousky celeru a mrkve s dresinkem bez tuku
  • oběd: čočková polévka, grilované kuře s bramborami, ovoce, nízkotučné mléko
  • svačina: rýžový koláč
  • večeře: pečená vepřová panenka, bramborová kaše s mrkví, čerstvé ovoce, nízkotučné mléko

Středa

  • snídaně: celozrnný muffin, broskev, nízkotučné mléko
  • svačina: jablko
  • oběd: libové pečené hovězí, pečený brambor, salát z čerstvého ovoce (bez citrusů), nízkotučné mléko
  • svačina: odtučněný jogurt
  • večeře: pečený krocan, dušená zeleninová směs, hruška, nízkotučné mléko

Čtvrtek

  • snídaně: celozrnné cereálie s mandlemi, červený meloun, nízkotučné mléko
  • svačina: nízkotučný cottage cheese, broskev
  • oběd: zeleninový závin, špenátový salát s dresinkem bez tuku
  • svačina: nízkotučný jogurt
  • večeře: pečené kuře s bramborami, dušené zelené fazole, nízkotučné mléko

Pátek

  • snídaně: ovesná kaše s vlašskými ořechy, 100% jablečný džus s přidaným vitamínem C
  • svačina: krekry
  • oběd: zeleninová polévka, tuňákový salát ve vlastní šťávě, zeleninové tyčinky, nízkotučné mléko
  • svačina: čerstvé ovoce (bez citrusových plodů)
  • večeře: pečená šunka se zeleninovou oblohou, čerstvé ovoce, nízkotučné mléko

Zdroj: článek Reflux jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Buček.

Při poslední kontrole mi byla zjištěna zvýšená kyselina močová v krvi (540), lékař mi naordinoval Milurit.Je to nutné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina močová 540? Když se vykašlete na Milurit, tak se připravte na velké bolesti, které souvisí s příchozí dnou. Vysoká kyselina močová znamená nemocné ledviny a ty se jen tak samy nevyléčí. Měl byste poslechnout svého lékaře a užívat Milurit a k tomu dodržovat purinovou dietu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Hodnoty kyselina močova

Princip tukové diety

Tuková dieta je velmi podobná dietě sacharidové, někdy nazývané ketogenní dieta. V případě tukové diety se z jídelníčku úplně vyřadí sacharidy. Tuková dieta je založená na konzumaci bílkovin a tuků a vyřazení sacharidů. Tuková nebo ketogenní dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků, ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové ketogenní diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat.

Zdroj: článek Co je tuková dieta?

Tabulka potravin podle obsahu vápníku.

Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého člověka je 1 200 mg.

Abecední seznam potravin, které obsahují přírodní vápník.

Potravina 100g Ca (mg)
Ananas 16 
Angrešt 29 
Artyčok 53 
Avokádo 10 
Banán
Banán sušený 32 
Borůvky 10 
Bramborová mouka 20 
Bramborové lupínky 37 
Brambory syrové
Brokolice 105 
Broskve
Brusinky 14 
Burské ořechy nepražené 60 
Burské ořechy solené pražené 52 
Celer 68 
Cibule 31 
Citron 11 
Coca cola
Cuketa 30 
Cukrová kukuřice
Čekanka 26 
Čočka 59 
Černý kořen 53 
Červená řepa 29 
Červené zelí 35 
Česnek 38 
Čínské zelí 40 
Čokoláda bílá 187 
Čokoláda hořká 38 
Čokoláda mléčná 103 
Čokoládové bonbony plněné 92 
Datle 38 
Datle sušené 63 
Droždí 25 
Dýně 20 
Džem - průměrné hodnoty 10 
Džus grapefruitový 100% 14 
Džus hroznový 100% 19 
Džus jablečný 100%
Džus pomerančový 100% 10 
Džus rajčatový 100% 10 
Endivie (štěrbák) 54 
Fazolky zelené 57 
Fenykl 109 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vápník v potravinách

Kolagen tablety

V době, kdy naše tělo pozbývá schopnost vyrábět kolagen v potřebném množství a naše pokožka začne ztrácet svou přirozenou elasticitu, kvalita vlasů a nehtů už také není, co bývala, a sem tam nás loupne v zádech, nastává čas zaměřit se na bůček, kůže, tlačenku, aspiky, chrupavky a podobné dobroty.

Jenže ty se ne vždy shodují s naší snahou žít zdravě a nejíst zbytečně tlusté maso. Naštěstí existuje kolagen v tabletách, který našemu tělu dostatečný přísun této bílkoviny poskytne. Nicméně aby naše tělo bylo schopné takto přijímaný kolagen zpracovat bezezbytku, je třeba mu ho dodávat v rozpustné, tedy hydrolyzované formě. S takovou podobou si pak už snadno poradí.

Hydrolyzované tablety nijak nezatěžují trávicí trakt a dají se užívat dlouhodobě. Aby však naše tělo dokázalo správně kolagen využít, potřebuje k tomu dostatečný přísun vitamínu C. Tím nás vlastně tablety sekundárně vedou ke stravě zahrnující potřebné množství ovoce a zeleniny.

Pokud je třeba účinky kolagenu nastartovat rychleji, hydrolyzovaný kolagen dovoluje i opakované intenzivní kúry, kdy se během jednoho týdne (možno už ve dvouměsíčních intervalech) až třikrát zvýší doporučovaný denní příjem kolagenových tablet.

Účinky kolagenu se projevují relativně brzy a jsou patrné i navenek. Ti, kteří kúru absolvovali, potvrzují výrazné zlepšení stavu pokožky (úplné vyhlazení jemných vlásek a částečné vyhlazení těch hlubokých, kůže je pevná, pružná a hebká), vlasů (vlasy jsou lesklé, pevné a na první pohled zdravé), nehtů (přestávají se třepit a lámat), a dokonce i řas (často se stane, že zhoustnou právě i řasy). Zlepší se kvalita pohybu a celkově člověk vizuálně omládne. I to je důvod, proč hydrolyzovaný kolagen často doporučují v kosmetických salonech, wellness nebo fitness centrech. Ta totiž navštěvují lidé, kterým na jejich vzhledu opravdu záleží.

Perorálně dodávaný kolagen představuje účinný způsob, jak urychlit hojení tkáně po operaci nebo jak jednoduše oddálit drahý facelifting. Je vhodný také pro aktivní sportovce, těhotné ženy, vegetariány nebo při hubnutí.

Kolagen dodávaný tělu pomocí hydrolyzovaných tablet je nejen způsobem nejúčinnějším, ale také finančně nejvýhodnějším.

Zdroj: článek Kolagen na vlasy

Žaludeční vředy dieta a strava

Pokud lékař diagnostikuje peptický vřed, nezbývá než pozměnit životosprávu. Důležité je vyvarovat se stresové zátěži, dodržovat klid a dostatek spánku. Je nutné upravit dosavadní jídelníček. Zcela nevhodná je konzumace pochutin, které stimulují sekreci žaludečních šťáv. Proto je lepší omezit pití kávy, alkoholu a silného čaje. Smažená a kořeněná jídla také nemoci nepřidají. Pokrmy připravujeme vařením, dušením i pečením. Při pečení dbáme na to, aby nedocházelo k přepálení tuku a pokrm neměl příliš tvrdé kůrky. Výhodné je připravovat pokrmy v horkovzdušné troubě, v teflonovém nádobí, „pomalém hrnci“, při pečení a zapékání používat alobal. Smažení se nedoporučuje. Polévky připravujeme bez ostrého koření a většího množství česneku či cibule (pouze vyvařit a odstranit). Problematické jsou polévky z většího množství kapusty, zelí a dalších nadýmavých druhů zeleniny a z luštěnin. Nevhodné jsou polévky jaternicové, ovarové, ostrá gulášová či dršťková. Masa vybíráme kvalitní, netučná. Maso nenakládáme a nepodáváme maso husí, kachní, vepřový bůček, zabíjačkové pochoutky. Nezapomínáme na ryby sladkovodní i mořské ve vhodné úpravě.

Zdroj: článek Žaludeční vředy

Zásady diety

  • omezit celkový příjem tuků minimálně na 60 g denně;
  • nepoužívat volné živočišné tuky (máslo, sádlo, slanina);
  • konzumovat potraviny s nižším obsahem tuků;
  • nahrazovat živočišné tuky kvalitními rostlinnými tuky (a též je správně používat, například olivový olej Extra Virgine je velice zdravý, ale není vhodný pro tepelnou úpravu potravin – do teplého pokrmu ho lze přidat až po tepelné úpravě);
  • nepoužívat kuchyňské úpravy vyžadující větší množství tuků (smažení, fritování);
  • omezit příjem celkového cholesterolu na maximum 300 mg denně;
  • zvýšit příjem vlákniny (cca 30 g denně = ½ kg ovoce nebo zeleniny);
  • konzumovat luštěniny, brambory;
  • upřednostňovat celozrnnou pšeničnou mouku a výrobky z ní;
  • upřednostňovat celozrnné obiloviny, hnědou loupanou rýži (natural) před bílou loupanou rýží;
  • zařadit do jídelníčku ryby alespoň 1x týdně;
  • slazené potraviny nahrazovat polysacharidy;
  • konzumovat stravu s nízkým a středním glykemickým indexem;
  • vyhnout se sladkostem a tučným jídlům;
  • ke slazení používat sladké ovoce, jím též uspokojovat chuť na sladké, občas lze sladit medem (kromě sacharidů obsahuje též rostlinné tuky, minerály, vitamíny);
  • pít neslazené nápoje, přírodní, neslazené ovocné šťávy (džusy) ředit vodou v poměru 1 : 1;
  • omezit alkohol jen na jednu dávku denně, a to pouze nejsou-li další onemocnění (například onemocnění jater).

Mezi vhodné potraviny patří libová masa, náhražky masa (sójové maso, klaso, šmakoun, robi, seitan), z uzenin se doporučuje pouze libová šunka, mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků, vejce pouze do pokrmů, vaječné bílky bez omezení. Z tuků lze používat kvalitní rostlinné oleje a kvalitní rostlinné tuky (například Flora, Rama), ořechy a semínka konzumovat pouze občas (obsahují velké množství tuku). Ovoce a zelenina jsou vhodné bez omezení (tedy všechny druhy, ale diabetici by měli konzumovat sladké druhy ovoce, jako jsou hrušky, hroznové víno, melouny, v omezeném množství). Vhodné jsou celozrnné obiloviny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, bylinné natě, koření se neomezuje, pouze se omezuje solení (se zvýšenou hladinou krevních tuků bývá totiž spojena hypertenze). Polévky se používají netučné, z příkrmů jsou vhodné všechny kromě smažených (hranolky, smažené brambory), houskových knedlíků, které lze zařadit pouze výjimečně, omáčky se nepoužívají (jsou kalorické), upřednostňují se přírodní šťávy, místo moučníků je vhodné ovoce nebo ovocné tvarohy nebo zakysané mléčné výrobky s nižším obsahem tuku a ovocem. Nápoje se konzumují neslazené, vhodná je pramenitá voda, pitná voda, stolní vody bez příchuti, ovocné čaje, ne příliš silný černý, ruský, zelený, bílý čaj. Zrnkovou kávu si lze dopřát 1x denně.

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Triglyceridy v krvi

Marinovaný bůček se zázvorem

Suroviny:

  • 1 kg vepřového bůčku (i s kůží)
  • 5 rozpůlených paliček česneku
Na marinádu:
  • 5 rozdrcených stroužků česneku
  • asi 7 cm oloupaného a rozdrceného zázvoru
  • dle chuti drcené chilli koření
  • olej
  • javorový sirup
  • mořská sůl

Postup:

Všechny ingredience na marinádu smíchejte a pak vymíchejte dohladka. Vzniklou směsí potřete maso a nechte ho přikryté marinovat nejméně dvě hodiny (nejlépe přes noc). Před pečením maso obložte hlavičkami česneku a zvolna pečte zakryté 5 až 6 hodin v troubě předehřáté na 100 °C. Na posledních 20 minut maso odkryjte, aby se na něm utvořila zlatavá kůrčička.

Zdroj: článek Zázvor při kojení

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jana Válková


pečení ze špaldové mouky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pečeny buček na zelí
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>