Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

POCITY NA MOCENI

OBSAH

Příznaky

Příznaky zánětu močové trubice se mohou lišit, některé ženy trpí velkými bolestmi, jiné naopak nemají žádné viditelné příznaky. Obvyklými příznaky bývají bolesti při močení, časté nucení na močení, bolesti pánve, abnormální poševní výtok, který je často silný a žlutý, a bolesti nebo nepříjemné pocity při pohlavním styku.

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?

Diskuze

V diskuzi TAMSULOSIN A PÁLENÍ PŘI MOČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Pokorný.

Dobrý den,měl jsem zánět močového měchýře a bral jsem Ciplox 500 a pokud jde o Tamsulosin,tak mívám problém po jeho vzetí,že mám větší pálení při močení,nežli při
běžném močení.Je možné,že je to důsledek Tamsolusimu,nebo prostaty.
Předem děkuji za odpověď.

Jan Pokorný

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tamsulosin a pálení při močení

Jaké jsou příznaky zánětu močového měchýře?

  • pocity pálení nebo bolest při močení;
  • časté močení;
  • zakalená a zapáchající moč;
  • bolest nad stydkou kostí;
  • děti do pěti let mají méně jednoznačné příznaky, například slabost, podrážděnost, snížená chuť k jídlu a zvracení;
  • starší ženy nemusí mít žádné příznaky, jiné mají slabost, motá se jim hlava, jsou „zmatené“, mají horečku;
  • občas může být krev viditelná v moči.

Zdroj: Zánět močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem PALENÍ NOHOU PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

5 let mám cukrovku 2.typu beru prášky Metformin 3x denně. Už asi měsíc trpím pocity horka v levém lýtku. Trvá to pár minut ale vrací se to po celý den. Na lýtku nejsou vidět žádné povrchvé změny a ani mě nebolí nohy. Přesto jsou tyto pocity docela nepříjemné. Nejsem si jist, co to způsobuje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě to bude diabetická neuropatie dolní končetiny. Zajděte za svým diabetologem a řekněte mu o svých nových nepříjemných pocitech v nohou. Diabetolog bude nejlépe vědět, jak tuto situaci ve vašem případě řešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Palení nohou při cukrovce

Příznaky

Časté močení, pocity pálení a bolesti při močení, bolesti na konci močení, bolesti v podbřišku a občas i v bederní oblasti. Moč je kalná, zapáchající, někdy s příměsí krve. Teplota může být zvýšená.

Typickými příznaky je stálé, bezdůvodné nucení na moč a pálivá bolest při močení. Tento stav není většinou bezprostředně nebezpečný. Přesto je dobré vždy vyhledat lékaře a podrobit se vyšetření moči, zejména jsou-li v moči též stopy krve. Signály jako teplota, třesavka a těžká únava upozorňují s velkou pravděpodobností na vzestupné šíření infekce na ledvinové pánvičky.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ FLEKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Vytvorili jse mi na spicce penisu a a predkozce takove bile fleky. Neboli ro ale pri moceni ro obcas pali. Nevite co to je? Diky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět mužská kandidóza - kvasinková infekce u mužů.
Mužská kandidóza, běžně známá jako moučnivka penisu, je způsobena kvasinkou Candida. Tato houba nejlépe prospívá ve vlhkých podmínkách a penis poskytuje dobré prostředí, zejména pod předkožkou, pro jejich přežití.

Příznaky mužské kvasinkové infekce jsou:

Svědivá vyrážka, která může být bílá což vede k tvorbě bílých skvrn na penisu. Případný otok žaludu způsobuje záněty penisu - onemocnění známé jako balanitis. Svědivé pupínky se můžou zanítit a způsobit červené boláky na penisu. Rovněž můžete cítit bolest při pohlavním styku a v pokročilém stádiu může být pozorován bolestivý pocit na špičce penisu při močení. Rovněž může být přítomen konstantní neobvyklý bílý výtok pod předkožkou.

Léčba

Ve většině případů se kvasinková infekce léčí použitím jednoduch antimykotik, která jsou předepsána lékařem potom, co schválil, že je to určitě kvasinková infekce, která způsobuje tyto bílé svědivé skvrny na vašem penisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé fleky na penisu

Zánět prostaty u mladých mužů

Při narození je prostata malinká, v pubertě naroste do velikosti kaštanu a takto zůstane až do období kolem padesáti let, kdy se vlivem hormonálních změn může začít zvětšovat. V mladém věku se může objevit zánět.

Akutní zánět nepřehlédnete, objevují se vysoké horečky, bolest v podbřišku i v oblasti genitálií a pálení při močení.

Chronický zánět prostaty je svými příznaky méně nápadný, ale také se objevují nepříjemné pocity při močení, časté nucení na močení, pocit nedokonalého vyprázdnění, bolesti podbřišku, genitálií a spodní části zad. Přidat se mohou i potíže s nedobrovolným únikem moči – inkontinence.

Zdroj: Zánět prostaty

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tavodvedle.

Furolin ???!!!!! Uz nikdy vice, nikdy jsem nemela na zadne leky takovou reakci jako na furolin ! Ukrutna bolest hlavy, zavrate, bolest celeho tela, pocit na zvraceni ! Po jednom dni uzivani (4tab.), celkem sila. A co ta cedulka na krabicce, to zrovna pocit jistoty nevyvolava !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Největší svinstvo jsem nikdy neměla,stavy po třech dnech hrozny bolest žaludku, nevolnost,zimnice,pocity mdloby.Nikdy už víc.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Časté močení

Při častém močení dochází k odstranění bakterií, i když netrpíte infekcí. Naopak zadržování moči vede k infekci a tvorbě bakterií. Pokud zadržujete močení, způsobuje to rozvoj bakterií, které se šíří do močové trubice, kde dochází ke vzniku infekce. Velmi vhodné je tedy močit vždy, když si to tělo žádá.

Zdroj: Co může pomoci s podrážděním močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - TĚLESNE POCITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobry den, rada bych vedela jake negativni ucinky prozivate. Muj manzel je na Warfarinu novaček-teprve mesic. Citi se velice špatne. Nejdrive mel otekle pouze kotniky, pak lytka ted uz cele nohy. Dale ma primo obri tvrde bricho, ktere ho boli. Popraskala mu i kuze na bocich a ma vyrazku. Velice zhubnul ale to bricho je extremni. Dale ma prujem a to asi tak 10x denne. Jeste bere tedy Lasix na odvodnovani, prasky na tlak a srdce a na zaludek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bude potřeba provést vyšetření a určit přesnou příčinu otoků dolních končetin a zvětšeného břicha. Možná tyto komplikace vůbec nesouvisí s Warfarinem. Doporučte manželovi návštěvu praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - tělesne pocity

Příznaky

Zánět se projevuje únavou (tělo zaměřilo své úsilí na léčbu), mírně zvýšenou teplotou (při zvýšené teplotě je boj s infekcí efektivnější). Konkrétně u zánětu močových cest se objevuje časté močení nebo častá potřeba močení s vyloučením malého množství moči, pálení, bolest při močení, tmavá, zakalená, zapáchající moč, která může obsahovat hnis či krev, bolest zad v bedrech či kříži, může se objevit i bolest břicha a podbřišku.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Diskuze

V diskuzi LEKY NA TLAK A CHILI KORENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,omlouvam se,ze opet pisi,ale jeste by me zajimal vas nazor na chili koreni.Docetla jsem se ze 1 lzicka chili v horke vode snizuje krevni tlak a je zdrave na srdce.Mohu to zkusit,kdyz uzivam tezeo 40 3 krat denne a propranolol 3 krat denne?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kámoško.

Klidně to jednou vyzkoušejte a pak si každou hodinu měřte krevní tlak. Výsledky měření tlaku a pocity z užití chilli sem pak dopodrobna napište. Uvidíme co to udělá s vaším tlakem.

Zdroj: diskuze Leky na tlak a kurkuma

Dysurie

Obtížné močení označujeme termínem dysurie. Dysurie je zpravidla příznakem infravezikální, respektive výtokové obstrukce močového měchýře. V rámci dysurie se pravidelně vyskytují některé z dalších, níže uvedených příznaků či jejich kombinace. Močení je často doprovázeno volním úsilím – probíhá se zapojením břišního lisu, spuštění mikce (močení) bývá opožděné. Močení může být prodloužené, s oslabením mikčního proudu, někdy přerušované. Jiné je pak přerušované močení, jež se vyskytuje u cystolitiázy a je vázáno na polohu konkrementu. Močový proud je náhle přerušen a po změně polohy pocítí pacient další nucení na močení a musí, respektive může se znovu vymočit. Dalšími mikčními obtížemi v rámci dysurie je pocit neúplného vyprázdnění měchýře (také takzvaný pocit zbytkové moče či rezidua) a terminální odkapávání moče jako příznak detrusorové dekompenzace.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Diskuze

V diskuzi LÉČBA LUPENKY DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adélka.

ráda se ozvu a taky to dělám... no zatím používáme a na výsledky bych ještě chvilku počkala, ale zatím se to jeví velmi dobře :) takže už teď bych ti ráda poděkovala za tip :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

nemusíš mi děkovat ;) to já ráda... spíš mě zajímá jeslti to k něčemu bylo nebo ne ;) ale to se uvídí časem... a zatím teda pocity jsou z toho dobrý? i pro kůžu je to zatím v pohodě žejo?

Zdroj: diskuze Léčba lupenky diskuse

Pocity po KET

Těhotenské příznaky, jako je bolest v podbřišku, o ničem nevypovídají. Důležité je vynechání menstruace a dále pozitivní hCG z moči nebo krve. Netrapte se absencí těhotenských příznaků, mnoho těhotenství tyto příznaky nedoprovází. Udělejte si těhotenský test 14 dní po transferu.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Diskuze

V diskuzi H2OUT DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

No jak chceš. Mě pomohl shodit vodu za 10 dní, hodně jsem chodila na wc díky němu. A neměla jsem žádné pocity dehydratace nebo tak.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze H2out diskuze

Zvýšené močení

Ženy s infekcí močových cest trpí i zvýšenou potřebou močení. To je zapříčiněno reakcí těla na bakterie, které se nacházejí v močovém ústrojí. V některých případech může dojít k zablokování močového traktu, což vede právě k infekci močových cest. Ženy s těmito typy infekcí trpí obtížným močením i v případě, že pociťují naplnění močového měchýře.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Diskuze

V diskuzi OBETHIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KarelM..

Já mohu potvrdit, že obethin vážně , alespoň u mně, funguje. Zahnal až chorobné pocity hladu a chuti k jídlu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obethin diskuze

Bolest močových cest

Infekce močových cest se vyznačuje bolestí při močení. Můžete také cítit pálení, křeče nebo matnou bolest v dolní části zad či pánve. Bolestivé močení je způsobeno bakteriemi, které vyvolávají podráždění močové trubice. V tomto případě dochází ke znatelnému pálení nebo bolesti v pánvi. Bolest zad je způsobena bakteriemi dráždícími ledviny.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA VYNECHÁNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

Dobry vecer.s pritelem jsme se dne 7.7. a 8.7.snazili o miminko.jenze 13.7.jsem zacla menstruovat.takze se nepovedlo??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Krejčí.

Dobrý den,

je mi 44 let. Už tři měsíce nemenstruuji. Ale mám v podbřišku pocity jakoby menstruace přijít měla. Pan doktor má čas až v listopadu. Nerada bych něco zanedbala. Můžete mi poradit prosím?

Děkuji

Krejčí

Zdroj: diskuze Příčina vynechání menstruace

Jak dlouho působí?

Furon působí 6 až 8 hodin od poslední dávky. Tento čas může být prodloužen až na více než 9 hodin, a to u pacientů s dlouhými intervaly močení a nebo u pacientů s úplným zastavením močení. Furon se vylučuje z organismu hlavně prostřednictvím ledvin a pokud se v ledvinách netvoří moč, tak jeho vylučování zbývá jen na játrech. Přes játra se Furon vyloučí desetkrát pomaleji než přirozeně přes ledviny.

Zdroj: Jak dlouho působí Furon?

Komplikace

Silné nebo opakované záněty močových cest mohou vyústit v tyto problémy:

  • zadržování, neúplné vyprázdnění, ukapávání moči až únik moči, inkontinence;
  • zánět ledvin (únava, teplota, časté, pálivé močení, zakalená moč, možná příměs krve, hnisu, nevolnost, zvracení, bolest beder);
  • glomerulonefritida (únava, teplota, krevní bílkoviny v moči, málo moči, bolest beder, nevolnost, trávicí potíže, otoky, vysoký krevní tlak);
  • otrava krve, sepse (zvýšená teplota, zvracení, zrychlené, špatné dýchání, bušení srdce, zrychlení srdeční činnosti);
  • zánět prostaty;
  • neplodnost – rizikovější u žen než u mužů;
  • rakovina močového měchýře (únava, noční pocení, teplota, nechutenství, ztráta hmotnosti, krev v moči, pálení, bolest při močení, časté močení, bolest zad).

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Časté nutkání močit u dětí

Časté močení u dětí by mohlo znamenat nějaký zdravotní problém, například prochlazení, infekci nebo psychický problém. Rozhodně se doporučuje neotálet s návštěvou lékaře. Ačkoli může časté močení působit zezačátku nevinně, rozhodně se nejedná o banální problém dětského věku.

Příčina častého močení u dětí je vždy v močových cestách (nebo vylučovací soustavě obecně). Je třeba problém nezlehčovat a sledovat změny ve zvyklostech dítěte, stejně jako ve vzhledu nebo hustotě moči. Příčiny mohou být jednat vrozené, jednak získané. Mezi vrozené příčiny patří zúžení močové trubice nebo chybná funkce ledvin. Z onemocnění vedoucích k častému močení u dětí jednoznačně vede zánět močových cest, výjimkou není ale ani zánět ledvin. Příznakem je právě časté nucení na močení, většinou víckrát do hodiny, přičemž rozhodující je množství vyloučené moči, zpravidla se totiž jedná o velmi malý objem. Nutkání na močení může být velmi silné, děti mohou mít tendenci si křížit nohy nebo si sedat do dřepu, aby potřebu oddálily. Možným typem častého močení může být i noční močení – u dětí je zlomovým okamžikem šestý rok věku, kdy by už dítě mělo vydržet bez močení celou noc.

Jedná-li se o zánět močových cest, může se stav dítěte poměrně rychle zhoršit a je nutné zahájit léčbu včas. Navíc neléčené problémy močových cest mohou zanechat vážné trvalé následky. Způsob léčby závisí na příčině problémů. U vrozených vad většinou přijde na řadu operace, u zánětlivých onemocnění jsou nasazena antibiotika. Zánět močových cest jako nejčastější příčina tohoto problému postihuje od batolecího věku sice více holčičky než chlapce, ale v novorozeneckém věku jsou k němu náchylnější chlapci. Léčba antibiotiky zabírá rychle a dítěti se brzy uleví, nemá proto smysl s návštěvou lékaře otálet. Optimální je vzít s sebou k lékaři rovnou vzorek moči.

Zdroj: Neustálý pocit potřeby močit

Bílé krvinky v moči

Bílé krvinky v moči nejsou normální. Proto je-li pozorován takový stav, je velmi důležité zjistit příčinu výskytu. Při normálním procesu močového ústrojí ledviny filtrují krev a zabrání bílým krvinkám, aby pronikly do moči. Vysoký obsah bílých krvinek v moči se nazývá pyurie, což doslova znamená „hnis v moči“.

Zde jsou uvedeny některé z příčin výskytu leukocytů v moči:

  • Infekce močových cest. Močový měchýř je důležitou součástí močového ústrojí. Takže každá anomálie močového měchýře, tedy i infekce (která je také známá jako zánět močového měchýře), může způsobit výskyt bílých krvinek shromažďujících se v moči. Tyto pak následně působí pálení, bolestivé pocity při močení a nutkání na močení.
  • Dalším významným důvodem pro abnormální hladiny bílých krvinek v moči může být infekce ledvin, která je známá jako pyelopnephritis. Infekce začíná v močových cestách a poté se šíří do ledvin. Jak již bylo zmíněno, ledviny jsou zodpovědné za filtrování krve a neumožňují bílým krvinkám vstoupit do moči. Jestliže ledviny nefungují správně a jsou ovlivněny infekcí, uvolní se bílým krvinkám průchod do moči. Pyelonephritis je častější u žen než u mužů.
  • Intersticiální nefritida je jedna z poruch ledvin. Toto onemocnění omezuje schopnost ledvin filtrovat odpad, což může být dalším důvodem výskytu bílých krvinek v moči. Často se vyskytují i další příznaky: zvracení, nevolnost, pokles tvorby moči, zadržování tekutin (obstrukce v močovém systému).
  • Jakákoli obstrukce v močovém systému může narušit jeho fungování, což může vést k pyurii. Nejběžnější obstrukce je tvorba kamene v některých částech močového systému – močový měchýř, močové trubice a ledviny.
  • Někdy přítomnost bílých krvinek může znamenat vážnější příznaky, jako je nádor močového měchýře nebo systémový lupus erythematodes. Tato onemocnění ovlivňují celý organismus.
  • Mimo uvedené příčiny existuje mnoho dalších. Například lidé trpící pohlavně přenosnými chorobami, jako je kapavka, chlamydie a podobně, mohou získat infekci močových cest, která pak dále vede k výskytu vysokého počtu leukocytů v moči.
  • I těhotenství může vést ke kontaminaci, která zvýší počet leukocytů.

Zdroj: Co znamená zákal v moči


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP