Nadýmání naštěstí není vážné onemocnění, ale dokáže pořádně znepříjemnit den. Navíc může být příznakem nejen špatného stravování, ale i něčeho nebezpečnějšího.
Bylinné likéry podporují trávení, čímž nás zbavují nadýmání. Jeden z takových bylinných likérů proti nadýmání si můžete připravit sami.
Postup: Všechny ingredience smíchejte dohromady, zalijte destilátem a nechte 14 dní na teplém místě louhovat. Likér musíte denně protřepávat. Po dvou týdnech přeceďte a při potížích užívejte 1krát denně jednu štamprli.
Mezi další přírodní prostředky proti nadýmání patří:
Máta: jako první pomoc proti nadýmání nám poslouží nálev ze sušené máty, který připravíme zalitím jedné čajové lžičky máty sklenicí vroucí vody, přikryjeme a necháme 15 minut louhovat. Nálev se popíjí po jídle.
Fenykl: při nadýmání důkladně žvýkáme jednu čajovou lžičku fenyklových semen nebo si z nich připravíme čaj. Fenyklový čaj pomáhá nejen při nadýmání, ale zklidňuje i žaludek. Fenykl je velmi šetrný, slabý fenyklový čaj mohou pít i malé děti.
Heřmánek: čaj z květů heřmánku je osvědčený a šetrný prostředek proti nadýmání. Heřmánkový čaj se podává malým dětem.
Kmín: kmín se používá jako koření pro ochucení jídel i jako prevence proti nadýmání a k podpoře trávení. Plody kmínu obsahují silici s vysokým obsahem karvonu a limonenu. Karvon podporuje produkci žaludečních šťáv, činnost střev a odstraňuje nadýmání. Kmín je možné při potížích žvýkat nebo si z něj uvařit čaj. Zalijeme 3 čajové lžičky mletého kmínu 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme.
Anýz: je známý jako koření přidávané do některých druhů cukroví i do anýzových sušenek. Používá se také jako prostředek proti nadýmání.
Kopr: nabízí nejen zelenou nať na přípravu výtečné koprové omáčky, brambor na kyselo či řeckého salátu tzatziki, ale jeho semena jsou rovněž výtečným prostředkem proti nadýmání. Přelijeme-li jednu čajovou lžičku semen kopru 2 dl vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a poté přecedíme, získáme účinný prostředek proti nadýmání. Čaj z kopru popíjíme pomalu.
Zázvor: pomáhá nás zbavit jak kašle a nachlazení, tak i na nadýmání. Nálev připravený z půl lžíce oloupaného a nastrouhaného zázvoru, do kterého přidáme lžíci šťávy z citronu nebo limetky, nám poskytne rychlou úlevu od nadýmání.
V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ NA NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.
Dobrý večer ,prosím jaký čaj na nadýmání a bolesti břicha. Moc Děkuji Lidka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Proti nadýmání a na bolest břicha je dobrý čaj z máty peprné. Nesladit a mátu luhovat v horké vodě deset minut. Dobré je to střídat se silným černým čajem, který se nechá luhovat v horké vodě také deset minut. Časy luhování jsou důležité, aby to mělo zklidňující účinky na žaludek.
Nadýmání (plynatost) označuje tvorbu plynů ve střevě. Vnikající plyn se označuje jako flatus. Nadměrné množství tohoto plynu se nazývá nadměrná plynatost – meteorismus. Meteorismus se pak projevuje nadměrný únikem plynu do okolí – flatulencí.
Přestože se může na první pohled jednat o banální onemocnění, jedná se o velice zátěžovou situaci pro pacienta, ať už z hlediska silné bolesti, která může být přítomna, nebo z aspektů sociálních a psychologických. V zásadě se rozlišují dva typy flatulencí: flatulence anální a flatulence vaginální.
Nadměrné nadýmání a plynatost jsou synonyma dnešní uspěchané doby. Naše doba je plná stresu a dobrému zažívání příliš nepřeje. Jíme často ve spěchu, aniž bychom pořádně přemýšleli nad tím, co jíme, jindy zase jíme až moc. Poruchy trávení nemusí být příznakem nemoci, mohou být zapříčiněny také špatnými stravovacími návyky.
Doporučení:
Zastavte se a najděte si na sebe čas.
Zapřemýšlejte o tom, co a jak jíte. Snažte se na jídlo připravit a vychutnat si ho v klidu a v pohodě. Jezte méně, ale s chutí.
Omezte příjem tučných, smažených a kořeněných jídel a alkoholu.
Dodržujte pitný režim! Vhodná je voda nebo bylinkové čaje, které pomáhají odstranit plynatost a nadýmání, například čaj ze šalvěje. Prospěje vám také anýz, heřmánek nebo fenykl.
Dopřejte svému tělu detoxikaci. Žijeme v prostředí, které není vždycky zrovna nejzdravější. Jíme jídla plná éček a aditiv. Není divu, že jsou naše orgány přetížené. Zbavte své tělo škodlivin a jistě se vám uleví.
Dbejte o svá játra. U lidí trpících trávicími obtížemi je důležitá očista jater, která jsou přímo zodpovědná za trávení tuků, cukrů i bílkovin.
Zbavte se nepříjemných příznaků a podpořte své trávení. Využít můžete také některý z volně prodejných léků.
Pokud se vaše obtíže nelepší nebo se dokonce zhorší, neváhejte a navštivte lékaře. Poradí vám, jak v léčbě dále postupovat.
Potraviny, které způsobují nadýmání:
luštěniny – způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách, při jejich pravidelné konzumaci se organismus přizpůsobí a potíže vymizí;
jednoduché průmyslově čištěné cukry (například sladkosti, sušenky, zákusky) – přispívají k pomnožení kvasinek v trávicím traktu;
Potraviny, jako je zelí, kapusta či brokolice, vždy tepelně upravte.
Luštěniny pokaždé před vařením namočte alespoň na šest hodin a vodu minimálně jednou vyměňte. Zbavíte se tak látek, které tělu škodí.
Při tepelné úpravě luštěnin sbírejte pěnu a přidejte anýz, majoránku nebo bazalku. To je nejen ochutí, ale zároveň působí proti nadýmání.
Vyzkoušejte také naklíčené fazolky mungo, cizrnu nebo čočku. Nejenže nenadýmají, ale navíc obsahují řadu významných látek.
Z mléčných výrobků upřednostněte kvalitní kysané produkty, například kefír nebo bílý jogurt.
Vyvarujte se perlivých nápojů, ale i pití brčkem. Také polykání vzduchu totiž vede k nadýmání.
Od potíží uleví samozřejmě bylinky. Heřmánek a máta mají uklidňující účinky, proto si z nich připravte čaj vždy, když vás začne trápit bolest nebo pocit plnosti.
Lžička rybího oleje sice není nic, po čem by většina z nás toužila, ale je to bezpochyby naprostý všelék. Působí příznivě i preventivně na mnoho různých nemocí a neduhů, a to včetně nadýmání.
Příznivě působí i draslík, který najdeme například v banánech, mangu, špenátu, rajčatech, ořeších či chřestu.
Dopřávejte si s chutí exotické ovoce jako papája, ananas nebo citrusy. Obsahují enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a usnadňuje trávení.
Nezavrhujte ani nakládané okurky, kysané zelí nebo korejské kvašené zelí kimchi – působí příznivě na střevní mikroflóru.
K nadýmavým a těžko stravitelným potravinám přidáváme bylinky a koření jako petržel, kopr, saturejka, kmín, šalvěj, zázvor, tymián, majoránka, oregano, chilli.
Nadýmavý účinek luštěnin zmírníme nejen kořením, ale i jejich několikahodinovým namočením před tepelnou úpravou. Vaření i mixování rozruší jejich vlákninu, čímž se opět sníží účinky nadýmání.
Prevencí proti nadýmání je rovněž česnek, který má své nezastupitelné místo v naší kuchyni. Česnek působí nejen proti nadýmání, ale zlepšuje i trávení. Má jedinou nevýhodu – typický nepříjemný zápach, který je možné odstranit žvýkáním čerstvé petržele, konzumací jablka nebo rozkousáním kávových zrnek.
Zázvor dodá stejně jako česnek jídlům nejen chuť, ale zároveň podpoří trávení a zamezí nadýmání.
Také skořice zlepšuje trávení a je výbornou prevencí proti nadýmání.
Ovoce s vysokým obsahem vody (meloun, švestky, jahody a další lesní plody), dále ananas, pomeranče, mandarinky, grapefruity, to vše je dobrá prevence proti nadýmání.
Mezi další potraviny, které nás ochrání před nadýmáním, patří dýně a med.
Ve svém příspěvku NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.
I když jsem si hlídala stravu, pila fenyklový čaj a masírovala dceři bříško, přesto ji trápilo nadýmání :( Ale nakonec jsem zkusila dávat před každým kojením Espumisan kapky a opravdu pomohly. Myslím, že když existuje způsob, jak miminku ulevit...
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zpracováváním potravy v organismu, dochází ke tvorbě plynu. U zdravého jedince se tvoří 1 až 2 litry střevního plynu denně. Velká část se vstřebává, zbytek odchází konečníkem ven z těla. Každá etapa trávení může ovlivnit tvorbu plynů ve střevech. Složení plynu je jiné v horních částech zažívacího traktu než v dolních částech trávicí soustavy. Mimo to plynatost závisí na výběru potravin, na okolnostech, jak a kdy se stravujeme, na přísunu tekutin, na pohybu střev i na psychice.
O nadýmání hovoříme tehdy, když se tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí přirozenou cestou ven. S tímto stavem se každý člověk někdy v životě setká, většinou jde o krátkodobý problém, například po nějaké dietní chybě. Jestliže se nadýmání opakuje častěji a komplikuje život, může se hovořit o plynatosti. Nejlépe je změnit způsob stravování, pít víc tekutin a hlavně se dostatečně hýbat, aby se podpořila činnost střev. Pokud i tak nic nezabírá, je zapotřebí vyhledat odborného lékaře (gastroenterologa).
Samotný vzduch také způsobuje nadýmání. Vzduch se dostává do žaludku i v dospělosti. Polykání vzduchu při hltavosti na prázdno je časté při neurózách. Vzduch do žaludku vniká i při nadměrném mluvení. Tak polykají vzduch překotní řečníci, kdy vzrůstá slinění a se slinami se polyká i vzduch. Ten vklouzne někdy i s doušky nápojů.
Nadýmáním a plynatostí trpí více ženy. Je však možné, že plyny víc zadržují, protože jim připadá společensky nevhodné je ventilovat. Tím si mohou vytvořit špatný návyk. Ženy se také častěji svěřují se svými problémy lékařům. Muži jsou více odolní. Občasným nadýmáním však trpí všichni, včetně dětí.
Příčiny nadýmání jsou:
Nevhodné potraviny – nadýmání často vzniká po luštěninách, jednoduchých cukrech a sladkých bublinkových limonádách.
Potravinové alergie – nadýmání může ukazovat na některou z potravinových alergií. Ať už to je alergie na kravské mléko, nebo alergie na lepek.
Přemnožení kvasinek – máme rozhozenou střevní mikroflóru. Kvasinky kvasí potraviny. Kandidóza vzniká hlavně po antibiotické či hormonální léčbě. Pro vyléčení je třeba držet přísnou protikvasinkovou dietu, užívat přípravek na likvidování kvasinek a do střev osadit dobré bakterie pomocí probiotik.
Trávicí enzymy – naše tělo tvoří nedostatek trávicích enzymů, které se podílejí na trávení přijaté potravy.
Zácpa – zpomaluje průběh střevních pohybů a díky tomu se mohou kvasinky více množit.
Stres – také přispívá k rozvoji nadýmání.
Vzduch – polykání vzduchu při rychlém mluvení, pláči, křiku, hádce.
V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.
Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Můžete zkusit Espumisan, který volně koupíte v lékárně. Nejlepší ale bude vyšetřit váš zdravotní stav a zjistit pravou příčinu nadýmání a tu pak odstranit. Stavte se v ordinaci gastroenterologa (gastroenterologie) a zeptejte se ho co máte dělat.
Léky na žlučník uleví od nepříjemných bolestí v podžebří a pomohou odstranit chronickou zácpu způsobenou nedostatkem žluči ve střevě. Choleretikum také podporuje tvorbu vylučování žluče, čímž uvolňuje bolestivé křeče hladkého svalstva žlučníku. Pokud však pociťujete výrazné obtíže doprovázené nechutenstvím či brzkým pocitem plnosti, doporučuje se užívání choleretik spojit s vhodnou úpravou stravy (vynechání mastného, smaženého, příliš sladkého) a celkovou očistou organismu, která podrážděnýžlučník zklidní. Kapky jsou jednou z nejoblíbenějších forem léků na žlučník u lidí, kteří neradi polykají tablety. Vyzkoušejte například Cholagol, který povzbuzuje tvorbu a vylučování žluči a zmírňuje křeče hladkého střeva a žlučových cest, má mírně projímavý účinek. Klasické obalené tablety, které rovněž podporují tvorbu žluči, uvolňují křeče a odstraňují chronickou zácpu. Zástupcem těchto tablet je Isochol. Tobolky se užívají o poznání lépe než tablety, výborný je Essentiale Forte pro prevenci tvorby žlučových kamenů.
Zde je seznam léků na žlučník, které lze volně koupit: léky na žlučník cena. Na tlumení bolesti žlučníku se používají analgetika - léky proti bolesti, například Valetol, Atalargin, APO-Ibuprofen Rapid, atd.
Jako doplněk k těmto lékům se doporučuje pití dostatečného množství žlučníkového čaje, především odvaru ze šalvěje či řepíku lékařského. Uvedené bylinky a čaje na žlučník však slouží spíše jako podpůrný prostředek při lehkých žlučníkových obtížích. V případě, že bolesti neustoupí do 5 dnů, je nutné léčbu konzultovat s lékařem, neboť se může jednat o závažný zánět žlučníku.
V naší poradně s názvem NADÝMÁNÍ PO KAŽDÉM JÍDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anah.
Dobrý večer, chci se zeptat. Dceři je 26 let a nedávno se mi svěřila, že má problémy s nadýmání. Prý se nafoukne i po tom, když vypije např. vodu. Víc nevím, jenom to, že měla vždy problémy s vyprazdňováním. Děkuji za odpověď. Co bych jí mohla poradit? Nejlépe přírodního, bylinky či tak. Nevezme si totiž žádné léky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Takto se nedá přesně určit, co by pomohlo na tak časté nadýmání, protože nevíme co je jeho příčinou. Klidně to může být Crohnova choroba a nebo jen pozůstatek po léčbě antibiotiky ve formě nevyvážené střevní flóry. Jestli chcete být pro svou dceru prospěšná, tak ji objednejte na gastroenterologii a pak ji doprovoďte na vyšetření. Jen tak se dá zahájit účinná léčba, která ji zbaví těchto nepříjemných pocitů.
Výbornými pomocníky proti nadýmání jsou bylinkové směsi, ve kterých se účinky bylin podporují a doplňují.
Čaj proti nadýmání si můžeme připravit z jedné lžičky drceného kmínu, jedné lžičky drcených fenyklových semen, jedné lžičky drcených anýzových semen. Všechny ingredience zalijeme 3 dl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme během dne po douškách.
Na přípravu jiného čaje proti nadýmání potřebujeme jednu čajovou lžičku rozdrceného semene kmínu, jednu čajovou lžičku rozdrceného semene kopru, jednu čajovou lžičku rozdrceného semene fenyklu a jednu čajovou lžičku květů heřmánku. Všechny přísady smícháme dohromady a přelijeme jedním litrem vroucí vody, necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme po douškách.
Proti nadýmání můžeme mít kdykoli po ruce účinnou bylinkovou směs – stačí smíchat koriandr, kmín a fenykl v poměru 3 : 2 : 2. Když nás začne trápit nadýmání, zalijeme dvě čajové lžičky této směsi bylinek studenou vodou, necháme přejít varem a dáme vychladnout. Potom vypijeme polovinu sklenice tohoto vývaru, druhou polovinu sklenice vypijeme cca za dvě hodiny.
Menstruační bolesti po menstruaci mohou vznikat drážděním nervových zakončení v břiše. Dráždit mohou různé látky tělu vlastní i cizí, záněty, výrůstky, vředy až nádory.
Nejčastější příčiny jsou:
špatná strava, přejídání (kde je řešením ubrat na množství a zlepšit svou výživu);
poruchy menstruace (únava, bolest břicha, podbřišku, zad, kříže, beder, hlavy, otoky nohou, svědění pochvy, zvracení, podrážděnost, úzkost, lítostivost);
zánět slepého střeva (bolest břicha a pravého podbřišku citlivá na dotek, pocit na zvracení až zvracení, nechutenství, zvýšená teplota);
celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
dráždivý tračník (průjem či zácpa, silná potřeba vyprazdňování nejčastěji po jídle, bolest břicha, plynatost, pocit plnosti, deprese);
zánět žlučníku, žlučových cest a městnání žluče (bolest břicha, bělavá, mastná stolice, průjem, tmavá moč, žloutenka, svědění kůže, teplota, potíže s trávením);
zánět žaludku nebo gastroduodenální vřed (bolest břicha, nevolnost, zvracení, nechutenství, pocit plnosti, bolest hlavy, zápach úst, krev ve stolici);
střevní neprůchodnost, ileus (záchvatovitá, urputná bolest břicha, zvracení, absence stolice).
Další možné příčiny:
zánět močových cest (časté močení, pálení, bolest při močení, tmavá, zakalená, zapáchající moč, možná příměs hnisu či krve, bolest zad);
Crohnova choroba (únava, bolest břicha, průjem, nadýmání, teplota, hubnutí, krev ve stolici, bolest kloubů, žlučové, ledvinové kameny, zánět duhovky, bolestivé uzlíky v podkoží);
ulcerózní kolitida (únava, krev ve stolici, bolesti břicha, konečníku, bolestivý vleklý průjem i několikrát denně, plynatost, nadýmání, teplota, bolest kloubů, afty);
Většina lidí vůbec neřeší, co jí, a jedí prostě to, co jim chutná. Ať to je sladké, slané nebo dělané na tuku. Přemíra tuku v naší stravě však způsobuje podráždění žlučníku. Podrážděnýžlučník je nepříjemnou zdravotní komplikací, která může potkat každého člověka. Jenže mnoho postižených často ani netuší, že jejich problémy souvisí s podrážděným žlučníkem. Často příznaky přiřazují žaludečním obtížím nebo jen tomu, že se přejedli nebo něco špatného snědli. Pokud se však problémy se žlučníkem neodhalí včas, budou se většinou zhoršovat. Podrážděnýžlučník se musí zklidnit přísnou dietou s omezením tuků.
Ve svém příspěvku PODRÁŽDĚNÝ ŽLUČNÍK PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Belanka.
Žlučník ma nebolí a jeden den jsem měla závratě a bobolívalo mne brřicho.
Sjedla jsem půlku hrušky,topinku a par lžic bramborového salátu s majonézou.
Netvracím,ale není mi dobře.Děkuji za radu.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Abyste zakročili proti nadýmání a předešli mu, je velmi důležité dbát nejen na druh jídla, ale také na způsob stravování.
Způsob stravování: Abyste snížili projevy nadýmání, dávejte si pozor na styl jídla. Snažte se jíst pomalu, polykejte malá sousta, u jídla nemluvte, jídlo dostatečně přežvykujte.
Ovoce: Jezte často grepy, jablka, mango, zralé banány + ořechy.
Zelenina: Vhodné jsou okurky, rajčata, brambory, chřest, červená řepa, špenát, čerstvě nasekaná petrželová nať.
Vláknina: Nutná je přiměřená dávka nestravitelných rostlinných složek potravin, jako například obiloviny, kukuřice, zrna, tmavé celozrnné pečivo, mandle, sušené ovoce, jablko, hruška. Nestravitelné prvky pomáhají pročistit organismus, oživují jeho zlenivění a pomáhají pohybu střeva. Ale pozor! Nadměrné množství vlákniny může naopak vyvolat nadměrnou plynatost. Pokud s vlákninou ve svém jídelníčku začínáte, dávky pomalu zvyšujte.
Další suroviny: Jezte potraviny s vyšším obsahem draslíku.
Tekutiny: Pijte nejlépe nealkoholické nesycené nápoje bez oxidu uhličitého (nejlépe čistá nesycená voda) nebo bylinné čaje (mátový, fenyklový a podobně). Pozor! Je dobré zapíjet jídlo, ale ne příliš, protože nadměrné zapíjení jídla může vyvolat plynatost.
Pozor na nápoje s obsahem oxidu uhličitého, těm se snažte vyhnout, jsou to především:
soda;
kolové nápoje;
pivo.
Vyvarujte se špatných kombinací potravin. Nadýmání a zažívací potíže často vyvolává:
kombinace koncentrované bílkoviny s cukrem, která v žaludku způsobuje kvašení, například mnoho cukru v mléce, slazeného tvarohu nebo slazené kondenzované mléko či smetana, také například ryba se salátem a za tím porce zmrzliny;
nadměrné množství ovoce a zeleniny spolu v jednom jídle;
kombinace chleba, brambor a těstovin;
směsi různých druhů tuků.
Chronické nadýmání způsobuje:
nadměrná konzumace sladkostí;
bílá mouka a produkty z ní – bílý chléb, těstoviny z bílé mouky;
Ve svém příspěvku ZVĚTŠENÝ ŽLUČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla Hejdová.
Dobrý den je mi 17let a začátkem září jsem měla bolesti břicha a zvracení.
Poté jsem jela do Karlovarské nemocnice a tam mi řekli že mám zvětšený žlučník a předepsali mi dietu č.4.
Chtěla bych se zeptat za jak dlouho cca by se ten žlučník mohl zmenšit???
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Pokud jsou jahody konzumovány v nadměrném množství, jsou pro některé lidi obtížně stravitelné, což může vést k nepříjemným příznakům, jako je plynatost a žaludeční nevolnost. Zde jsou potenciální důvody, proč jahody způsobují plynatost:
Mají vysoký obsah vlákniny Vláknina je nezbytná pro zdraví našich střev. Lidé často jedí více vlákniny, aby zmírnili zácpu. Vláknina také může pomoci udržet si zdravou váhu a snížit riziko onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby. Jahody mají vysoký obsah vlákniny – 1 hrnek jahod obsahuje 3 gramy vlákniny. (Maximum vlákniny denně je 35 gramů). Rychlé přidávání příliš velkého množství vlákniny do stravy, což se může stát, když se jahodami přejídáte, může vést k zažívacím potížím, jako je plynatost, nadýmání a křeče. Proto jahody jezte pomalu a pijte při tom hodně vody, což může pomoci vašemu tělu lépe zpracovat vlákninu a minimalizovat nepříjemné vedlejší účinky.
Máte potravinovou intoleranci Pokud zjistíte, že jahody způsobují plynatost pokaždé, když je sníte, je možné, že trpíte potravinovou intolerancí, což je stav, kdy má vaše tělo potíže s trávením určitých složek. Mezi příznaky potravinové intolerance patří průjem, plynatost, nadýmání, bolesti hlavy nebo migrény, nevolnost, žaludeční nevolnost a pálení žáhy.
Máte nesnášenlivost na cukry v ovoci Lidé často mívají nesnášenlivost na cukry v ovoci – typicky fruktózu a/nebo sorbitol. Mezi příznaky intolerance fruktózy nebo sorbitolu patří plynatost, nadýmání, bolest břicha a průjem. Stavy, jako je celiakie a zánětlivé onemocnění střev, mohou způsobit, že budete náchylnější k potravinové intoleranci.
Vaše tělo nemůže absorbovat fruktózu Dalším potenciálním důvodem plynatosti po jahodách je malabsorpce fruktózy, stav, kdy buňky tenkého střeva nemohou správně absorbovat fruktózu. Jak již bylo zmíněno, fruktóza je cukr přirozeně se vyskytující v jahodách, a když váš trávicí systém neabsorbuje fruktózu správně, může to vést k plynatosti, průjmu a nadýmání. Je důležité si uvědomit, že fruktózová malabsorpce není to samé jako fruktózová intolerance – malabsorpce je, když vaše střevní buňky nefungují správně. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem, zácpu a bolest břicha.
Poraďte se se svým lékařem, pokud po konzumaci jahod pravidelně pociťujete nežádoucí účinky, abyste zjistili, zda nemůžete trpět fruktózovou intolerancí nebo malabsorpcí. Omezení příjmu fruktózy a konzumace potravin s nižším obsahem fruktózy vám může pomoci zvládnout vaše příznaky.
Plynatost a nadýmání mohou být způsobeny řadou faktorů, včetně polykání příliš velkého množství vzduchu, příliš rychlého jedení nebo konzumace určitých potravin nebo nápojů, které jsou obtížně stravitelné. Stres a úzkost mohou navíc přispět k těmto trávicím příznakům.
Další častou příčinou plynatosti a nadýmání je intolerance laktózy. K tomu dochází, když tělo není schopno správně strávit laktózu, cukr, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem a bolest břicha.
V některých případech může být plynatost a nadýmání také příznakem závažnějšího základního stavu, jako je syndrom dráždivého tračníku, zánětlivé onemocnění střev nebo celiakie. Je důležité mluvit s poskytovatelem zdravotní péče, pokud pociťujete přetrvávající nebo závažné zažívací příznaky.
Ve svém příspěvku ČÍM ZKLIDNIT PODRÁŽDĚNÝ ŽLUČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.
Pěkný den dnes jsem byl v nemocnici mám zvýšené jaterní testy,na žlučníku tečky písku,bolí mě břicho měl jsem už víc jak 8 dní průjem.V nemocnici měli podezření na virová hepatitida..Nevěděli chtěli si mě tam nechat marodím doma a mám dietu...překvapil mne počet doktorů a doktorek z UK .český byl jediný.Uk doktorce jsem moc nerozuměl...Zítra se jdu domluvit se svou skvělou doktorkou co dál.Do těžké práce pro bolesti břicha nemohu..Mějte se krásně chci být zase zdravý a ještě dva roky do důchodu po odpracovaných 44 letech práce...Milan
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Léky na žlučník uleví od nepříjemných bolestí v podžebří a pomohou odstranit chronickou zácpu způsobenou nedostatkem žluči ve střevě. Choleretikum také podporuje tvorbu vylučování žluče, čímž napomáhá uvolnění bolestivé křeče hladkého svalstva žlučníku. Pokud však pociťujete výrazné obtíže doprovázené nechutenstvím či brzkým pocitem plnosti, užívání choleretik doporučujeme spojit s vhodnou úpravou stravy (vynechání mastného, smaženého, příliš sladkého) a celkovou očistou organismu, která podrážděnýžlučník zklidní. Mezi nabízené produkty patří ESSENTIALE FORTE N 100 tobolky, ROWACHOL CPS 50, ISOCHOL 30X400MG obalené tablety, IBEROGAST TCT 1X20ML, CHOLAGOL 1X10ML kapky, roztok, ROWACHOL GTT 1X10ML.
Ve svém příspěvku DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DANA.
Ahoj koupila jsem si detoxikační program colonix, po prním týdnu jsem se zbavila zácpy věčného nadýmání i po vodě a i s váhou jdu dolů, je to úžasná věc. mohu všem jen doporučit. Vyzkoušela jsem toho už dost, ale jen colonix mě mých problémů zbavil, děkuji Dana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.
Řepík lékařský – příznivě ovlivňuje trávicí procesy zažívacího traktu. Podporuje zažívání, správnou činnost jater, žlučníku a střev. Protože působí protizánětlivě a hojivě, používá se zevně jako obklad nebo koupel při různých vyrážkách, nehojících se ranách, odřeninách a popáleninách. Je užitečný jako kloktadlo při zánětech horních cest dýchacích. Jako hlavní účinné složky v něm působí třísloviny nebo flavonoidy.
Jablečník obecný – používá se jeho nať, která se uplatní při povzbuzení chuti k jídlu, ke zlepšení trávení, při nízké tvorbě žluči a při žlučníkových potížích. Navíc se doporučuje při bronchitidách, při průduškovém astmatu a při menstruačních bolestech. Z účinných složek obsahuje silice, flavonoidy a diterpeny.
Pampeliška lékařská – podporuje činnost trávicích orgánů a sekreci trávicích šťáv. Používá se rovněž jako močopudný prostředek. Celkově posiluje organismus a je známo, že je oblíbenou součástí jarních bylinných kúr. Obsahuje draslík, fruktózu, inulin, hořčiny a další složky.
Máta peprná – k léčbě se používá její nať a list. Mátový čaj je asi jedním z nejužívanějších čajů připravovaných z léčivých rostlin. Pozitivně ovlivňuje zažívání, působí hlavně na vylučování žaludečních šťáv a žluče. Čaj z máty peprné příjemně chutná po své hlavní složce – mentolu. Máta peprná je silně aromatická rostlina, která povzbuzuje tvorbu a vylučování žluče, dále zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče. Je o ní známo, že se přidává do různých čajových směsí za účelem úpravy nepříjemné chuti. Z účinných látek obsahuje samozřejmě silice, dále třísloviny, flavonoidy, triterpeny a organické kyseliny.
Kurkuma – používá se její kořen. Kurkuma podporuje tvorbu žluči a tím napomáhá lepšímu trávení tuků. Působí pozitivně na prokrvení. Obsahuje škrob, silice a kurkuminoidy.
Šalvěj – používá se při nechutenství, nadýmání, průjmech, omezuje vyměšování potu.
V naší poradně s názvem TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamin, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.
Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.
Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Minerály jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.
Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk - při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce cenné a biologicky dobře dostupné bílkoviny), při hojení zánětu jaterči při radioterapiích při onkologických onemocněních. Rovněž velmi důležitá je jeho role při podpoře trávení díky obsahu vitamínů skupiny B.
Tyto vitamíny podporují trávení. Jejich nedostatek v žaludečním traktu zhoršuje metabolický proces. Pangamin má pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím i podporuje zvýšení imunity. V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobaktérií v žaludečním traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat, neboť zde je právě potřeba užívání důležitá.
Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, demenci, alkoholismu, chronické artritidy či kardiovaskulárních chorob. Užívání pangaminu je užitečné jako prostředek pro zlepšení spánku, nervozityči pocitu únavy. Samotný pangamin (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro ženy v období těhotenství i děti.
Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků a také jako tabletky na přibírání.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Samotný žlučník netvoří žádnou žluč, a tak jeho odstranění produkci žluči nijak neovlivní. Žlučník je vak ve tvaru hrušky, uložený pod žebry na pravé straně břicha, skladuje se v něm žluč tvořená játry. Žluč je následně vylučována / dávkována do dvanáctníku, kde pomáhá trávit potravu. Žlučník si tedy můžeme představit jako takovou vodní přehradu, která působí jako ochrana před povodněmi. Bez přehrady řeka dále proudí.
Odstraněním žlučníku se tedy vaše trávení nijak nenaruší, díky čemuž nemusíte držet žádné diety kvůli tomu, že máte vyoperovaný žlučník.
Žluč i po odstranění žlučníku proudí dál, ale nyní již bez regulace - napřímo a navíc je i méně koncentrovaná. V zažívacím traktu, kde má pak působit jako emulgátor, což zjednodušeně řečeno znamená, že podobně jako jar při umývání nádobí rozpouští mastná oka, tak nedokáže zcela pomoci trávicím enzymům dostat se snadněji k tuku obsaženém v potravě. Vlivem toho se dostává více nestráveného tuku hlouběji do zažívacího traktu, kde to způsobuje plynatost, nadýmání a průjem.
Tento efekt se za nějaký čas ztratí tím, jak se v traktu přemístí mikroflóra, která pomůže spotřebovat nestrávený tuk. Ale i tak může být stav po odstranění žlučníku citlivý na nárazové návaly v příjmu tuků. Tento následek odstranění žlučníku je třeba mít na paměti, abyste si mohli vysvětlit nečekané epizody plynatosti, nadýmání a průjmu po nějaké tučné přežíračce.
V naší poradně s názvem SKOŘICE BYLINKY NA ZÁCPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Samboja.
Jak působí používání skořice na pravidelnou stolici? Staví nebo
nebo podporuje? Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Skořice spíše staví stolici, ale nezpůsobuje zácpu. Skořice zlepšuje trávení, tím, že štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou. Skořice dále zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjem, nevolnosti a nadýmání.
Skořice stahuje hladké svalstvo, které nemůžeme normálně ovládat svou vůlí. Z hladké svaloviny je i vnitřní svěrač, který se při konzumaci skořice hůře uvolňuje a tím může být pozdržena stolice.
Nadýmání občas potká každého, hlavně po nevhodných jídlech. Problém nastává až ve chvíli, kdy se časté nadýmání objevuje téměř po každém jídle. To se pak může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém a je nutné tento stav řešit s lékařem. Při častém nadýmání odcházejí ze střev plyny, které se tam nahromadily. Je to velmi nepříjemný problém, který má i své sociální aspekty.
V podstatě neexistují žádné speciální předpisy pro stravování lidí s kolostomií. Platí všeobecná výživová doporučení pro plnohodnotné stravování. Myslete na to, že jídlo by pro vás mělo být především příjemnou záležitostí a mělo by vám chutnat. Projímadla byste měli užívat výhradně po poradě se svým ošetřujícím lékařem a pouze tehdy, pokud změna stravy nevedla k požadovanému úspěchu. Pravidelná konzumace jídla vede k rovnoměrnému střevnímu rytmu.
Při průjmu byste měli přejít na stravu s nízkým obsahem tuků, bílkovin, vlákniny a koření. Proto se raději vyhýbejte potravinám bohatým na vlákninu, jako je například zelí, hlávkový salát a chřest. Při přetrvávajícím průjmu se poraďte s lékařem, protože průjem může mít i příčiny, které se stomií přímo nesouvisejí. Vyvarujte se konzumace projímavých potravin. Vyzkoušejte bílý chléb, suché pečivo, ovesné vločky, jemně nastrouhané jablko, rozmačkaný banán, tvrdé sýry, vařené mléko, černý čaj, hořkou čokoládu, kakao, vařenou rýži, brambory, těstoviny a vařenou mrkev. Při průjmu musíte bezpodmínečně více pít, protože může vést ke značným ztrátám tekutin.
Pokud se objeví nadýmání, zrevidujte své stravovací zvyklosti, případně si veďte deník a zaznamenávejte do něj jídla a nápoje, dobu konzumace, ale následně také konzistenci a množství stolice. Příčina nadýmání může spočívat také ve způsobu stravování. Pokud jíte ve spěchu, hltavě a důkladně jídlo nežvýkáte, může to vést právě k plynatosti. K nadýmavým potravinám patří například zelí, luštěniny, cibule, celozrnný chléb, květák nebo kedlubna. Nadýmání může být také způsobeno nesnášenlivostí mléka. K nadýmání často přispívá koření, aromatické látky v potravinách, alkohol a pivo. Proti nadýmání vyzkoušejte například fenyklový nebo anýzový čaj, šťávu z borůvek nebo brusinek, zeleninu a jogurt.