Pohanka je vynikající alternativou k pšenici. Neobsahuje však lepek, což je důležité pro všechny alergiky a pro ty, kteří se chtějí detoxikovat. Při svém vysokém obsahu proteinů je rovněž výbornou náhradou rýže. Po konzumaci pohankové kaše musí tělo například vyloučit daleko méně inzulínu než v případě rýže nebo pšenice. Pohanka dokonce dokáže zmírnit silné a dlouhé menstruační krvácení, pomáhá při dvanácterníkových a žaludečních vředech, střevních nádorech a při lokálním krvácení. Je dobrá na nechutenství i bolest hlavy.
Chystáte-li se jíst pohanku, měli byste vědět, že pohanková mouka nemůže nikdy vykynout, protože neobsahuje lepek. Což je samozřejmě výhoda pro celiaky a také pro pacienty s cukrovkou. V případě celiakie je však důležité, aby pohanková mouka pocházela ze specializovaného mlýna, aby v ní nemohly být příměsi běžné mouky.
Pohanka obsahuje mnoho prospěšných látek: 18 různých aminokyselin, vlákninu, zinek, měď, selen, mangan, vitamín B1, B2, niacin, vitamín E, vitamín C, cholin, rutin. Aminokyselina lysin, kterou pohanka také obsahuje, je důležitá v prevenci proti oparům. Vitamíny B nám dodávají energii, podporují správnou funkci nervů a spolu s rutinem a vitamínem C snižují nebezpečí cévních příhod. Cholin zajišťuje přenos nervových vzruchů, regeneruje jaterní buňky a pomáhá odbourávání tuku, nahromaděného v játrech. Pohanka obsahuje i kyselinu linoleovou, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
V 16. století u nás byla bezkonkurenčně nejoblíbenější potravinou. Pak začala její obliba klesat, až se téměř vytratila. Dnes však pohanka zažívá svou renesanci.
Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.
Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.
Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.
Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.
Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.
Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.
Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.
Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onemocněním netrpíte, máte alespoň malý přehled o tom, jak by se takový člověk měl stravovat. Je-li ve vašem blízkém okolí či ve vašem rodinném kruhu někdo takto nemocný, nebudete mít snad už takový problém čím takového človíčka pohostit.
Pokud má pohanka světlou barvu, properte ji jednou ve vodě. Jestliže je tmavá, properte ji víckrát. Přijdete o trochu rutinu, ale pohanka tak ztratí svůj charakteristický pach, který nemusí každému vyhovovat. Pokud s pohankou začínáte, zvolte spíše světlejší verzi. Promytou pohanku dejte do vody o objemu jejího jeden a půl násobku a dejte vařit. Vařte asi 3 minuty, pak ji odstavte, přikryjte pokličkou a nechte ještě 15 minut stát. Největší příznivci zdravé výživy pohanku jen spaří v hrnci z tvrdé kameniny a přiklopí víkem.
Pohanka nasladko
Ingredience: 200 g pohankové lámanky, 300 ml vody, špetka soli, 4 lžíce medu, 4 lžičky olivového oleje, 2–3 lžíce kondenzovaného mléka, ovoce (množství a druh podle chuti), hrst sekaných vlašských ořechů, hrst rozinek
Postup: Vodu se špetkou soli přivedeme k varu, vsypeme lámanku, hrnec přiklopíme a necháme 20 minut přikryté pokličkou stát. Po této době pohanka změkne a voda se vsákne. Pohanku promícháme, přilijeme kondenzované mléko, olej a přimícháme med a propláchnuté rozinky. Vsypeme sekané ořechy, ovoce nakrájené na malé kousky, vše promícháme a necháme chvilku stát. Podáváme vychlazené jako snídani nebo zdravou svačinku. Ovoce můžeme střídat podle chuti a možností, například jablko, banán a jahody. Použijete-li jen samotné jablko, přidejte špetku skořice. Skvělé jsou i čerstvé meruňky, doplněné trochou mletého kokosu.
Zapečená pohanka
Ingredience: 500 g pohanky (používáme celá zrna, tedy kroupy, ale samozřejmě můžete použít i lámanku), 4 vejce, 200 g hermelínu nebo nivy či jiného výraznějšího sýra, zelenina dle chuti a sezóny (jarní cibulka, cuketa, česnek, brokolice a pro barevnou pestrost mraženou směs hrášku, mrkve a kukuřice), 1 zeleninový bujón nebo sůl
Postup: Pohanku namočte na 2–3 hodinky do studené vody, nevařte. Díky namočení změkne, ale neztratí cenné látky. Přebytečnou vodu slijte. Poté ji osolte nebo do ní rozdrobte kostičku bujónu. Mezitím si na pánvičce orestujete na olivovém oleji nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou cuketu a česnek. Brokolice rozkrájejte na růžičky a uvařte na skus. Můžete použít i mraženou, ulehčíte si práci. Veškerou zeleninu zamíchejte do pohanky, tedy i mraženou směs, pokud ji použijete. Pohanku přendejte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy. V hrnku rozšlehejte 4 vejce, můžete je zředit trochou mléka a osolte je. Pohanku zalijte vejci a povrch posypte nakrájeným či nastrouhaným sýrem. Pečte dozlatova kolem 200 °C.
Pohanková kaše
Ingredience: 200 g pohanky, 300 ml mléka (nebo 150 ml mléka a 150 ml vody), špetka soli, trochu másla, mletá s
V naší poradně s názvem ČOKOLÁDA PO KTERÉ SA NETLOUSTNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.
Neznáte někdo čokoládu, po které se netloustne?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Po každé čokoládě se tloustne, protože hlavní sloužkou každé čokolády je tuk, po kterém se prostě vždycky tloustne. Tloustnutí po čokoládě se dá ale trochu omezit, když se jí čokoláda pro diabetiky. Tahle čokoláda je totiž místo cukru oslazená umělým sladidlem a díky tomu se po ní tloustne méně, než po klasické čokoládě a to až o polovinu. Takže kdo ujíždí na čokoládě, tak by měl spíše mlsat čokoládu pro diabetiky, aby moc netloustl.
Pohanka poskytuje značné zdravotní výhody, například snížení krevního tlaku, prevence některých typů rakoviny, zvládání cukrovky, zlepšení trávení a hladiny cholesterolu, posílení imunitního systému, eliminace žlučových kamenů, ochrana před astmatickými záchvaty, úleva od zácpy a jiných střevních potíží. Tyto přínosy lze většinou připsat působivému spektru bílkovin, minerálů, antioxidantů a aromatických látek.
Zajímavost:Pohanka nepatří mezi obiloviny. Ve skutečnosti je příbuzná rebarboře a ta část, kterou jíme, je jednoduše semínko. Neobsahuje lepek, takže je vhodná pro alergiky. Pohanka patří do rodiny rostlin Polygonaceae a předpokládá se, že se rozvinula v jihovýchodní Asii a poté se postupně rozšířila po asijském kontinentu. Existuje i druhová variace rostliny, která se nachází v Himálajích.
Vysoká hladina vlákniny v pohance je jedním z důvodů, proč může pomoct diabetikům. Kromě toho je pohanka skvělým zdrojem hořčíku, což je nezbytná část téměř 300 enzymů v lidském těle, včetně těch, které ovlivňují hladiny glukózy a inzulinu a jejich uvolňování. Vysoká hladina hořčíku je například spojena se sníženým rizikem cukrovky typu 2. Pohanka má velký obsah antioxidantů, jako jsou tokoferoly, fenolová kyselina, selen a flavonoidy. Všechny tyto sloučeniny se nacházejí ve vysokých koncentracích v extraktu z pohanky. Zvyšují aktivitu jiných antioxidantů, jako je mimo jiné vitamín C.
V naší poradně s názvem DRUHY CUKRU I PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.
D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.
Jídelníček při cukrovce 2. typu by měl být vyvážený jak potravinově, tak kaloricky. Jídelníček diabetika by neměl obsahovat například tyto potraviny...
Bonbony, sušenky a cukrovinky
Bonbony, sušenky, ovocné sirupy a další cukrovinky obsahují nejen hodně nekvalitních cukrů, ale současně jsou také vysoce kalorické. V těle po jejich požití dochází k prudkému vzestupu hladiny glukózy v krvi, což může u diabetiků vést ke zhoršení potíží. Naučte se proto doplňovat hladinu cukru v krvi pomocí kvalitních cukrů, které najdete například v čerstvém ovoci, a na cukrovinky raději zapomeňte.
Hrozinky a sušené ovoce
Přestože sušené hrozinky či ovoce na první pohled vypadají zdravě, bohužel způsobují opět stejný problém jako ostatní potraviny bohaté na cukry – prudce zvyšují hladinu glukózy v krvi, což je pro diabetika nepřijatelné. Je mnohem lepší dát si hroznové víno v přirozené a čerstvé podobě nebo sušené hrozinky či ovoce nahradit jiným čerstvým ovocem, jako je broskev či jablko.
Palačinky s marmeládou
Není na světě snad člověka, kterému by nechutnaly palačinky s marmeládou nebo čokoládou. Bohužel diabetikům je tato pochoutka zapovězena, protože způsobuje prudký vzestup hladiny glukózy v krvi se všemi negativními důsledky. Nicméně nemusíte zoufat, existují totiž speciální marmelády pro diabetiky, které místo cukru obsahují náhradní sladidlo. Palačinky s marmeládou si tedy nemusíte úplně odepřít, jen je potřeba vybírat tu správnou marmeládu.
Bílý chléb a bílé pečivo
Na tyto tradiční potraviny v české kuchyni prostě a jednoduše zapomeňte. Při trávení se totiž chovají podobně jako cukr a negativně ovlivňují řízení hladiny glukózy v těle. Totéž platí pro rýži a všechny pokrmy obsahující bílou mouku. Rozumnou alternativou pro diabetiky je celozrnný chléb a celozrnné pečivo, i když i tyto potraviny způsobují do určité míry vzestup hladiny glukózy v krvi, proto je dobré hlídat porce a místo 2 krajíčků si dát raději jenom jeden.
Plnotučné mléko
Nasycené tuky v mléčných výrobcích mají negativní důsledky na lidský organismus (na každý, nikoli jen na organismus diabetika), protože způsobují vzestup „zlého“ LDL cholesterolu a usnadňují šíření zánětů v těle. U pacientů s diabetem však vzniká ještě jeden velký problém. Klinické studie totiž prokázaly, že nasycené tuky mohou zhoršit inzulinovou rezistenci (stav, kdy organismus není schopen reagovat na hormon inzulin, který je typický právě pro jeden typ cukrovky). Plnotučné mléko tedy ze své ledničky vyhoďte a místo něj pijte mléko nízkotučné (s obsahem tuků pod 1 %). Také se vyvarujte ostatních tučných mléčných výrobků, jako jsou neodtučněné jogurty, smetana, tavené sýry a podob
Ve svém příspěvku PROSBA O OBJASNĚNÍ ZÁHADY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Hradil.
Zajímalo by mne proč se údajně přestal vyrábět osvědčený přípravek DIANER. Tyto malinké tabletky obsahující sladidlo pro diabetiky s obsahem jedné kostky cukru zmizely s prodejen a lékáren. Těchto tabletek bylo v jednom malém dávkovači 500ks. Nynější náhražky dia cukru jsou co do velikosti tablety pomalu jako větší knoflíky ale obsahují také jednu kostku cukru. Místo pěti set je jich ještě ve větším dávkovači kolem osumdesáti kusů. Buď je to podraz nejen na diabetiky ale zřejmě se někdo na tomto zboží pakuje a kdoví jaký šmejd tyto maxitablety obsahují. Prosil bych o vysvětlení co se zatím skrývá.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Pohanka lámanka je, jak název napovídá, nalámaná pohanková kroupa, která je o něco jemnější a rychleji uvařená. Tato pohanka je vhodná pro ty, kteří nesnesou běžné obilniny nebo se vyhýbají lepku, lze ji použít do polévek, kaší, pomazánek, nádivek.
Pohanku lámanku před použitím propláchněte ve studené vodě, abyste ji zbavili případných nečistot. Pohanka lámanka se vaří v poměru 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Stačí vařit velmi krátce, jen cca 2 až 3 minuty. Není třeba míchat. Pokud chcete, ani ji vařit nemusíte. Postačí ji nechat přes noc namočenou a poté konzumovat třeba se sušeným i čerstvým ovocem a s ořechy.
Pohanka je neprávem zapomenutý (vše)lék – je velice prospěšná lidskému organismu, a proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje, je rutin, který podporuje vstřebávání vitaminu C, navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec. Pohanka je také významná krmná a medonosná rostlina. Kromě toho, že patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje také řadu minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek, a vitamínů, například ze skupiny B (B1, B2, B6), dále vitamin E, niacin a rutin.
Pokud chcete pomoci s ostruhou, tak minimálně denně konzumujte jedno jídlo z pohanky. Vhodná je lámanka. Ostruha je totiž zvápenatělá měkká tkáň a pohanka má tu vlastnost, že obsahuje hodně vápníku, čímž v těle urychluje jeho metabolismus a paradoxně tím dochází k jeho odbourávání při nadbytku z těla.
V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.
Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.
Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.
Ingredience: 1 listové těsto, jablka, rozinky, mandle, sladidlo na pečení pro diabetiky
Postup: Z rozváleného listového těsta tvoříme dostatečně velké čtverce, na které poklademe nastrouhaná nebo nadrobno nakrájená jablka i se slupkami a hrozinky. Vždy protilehlé cípy přehneme do středu, do tvaru šátečku, dobře přimáčkneme a posypeme plátky mandlí. Dozlatova upečeme. Ještě teplé posypeme sladidlem na pečení pro diabetiky. Pečení pro diabetiky, jak vidíte dle tohoto receptu, nemusí být vůbec složité.
Piškotová roláda
Ingredience: 40 g škrobové moučky, 1 prášek do pečiva, 1 špetka soli, 60 g polohrubé mouky, 4 lžíce horké vody, sladidlo pro diabetiky, 4 vejce, máslo, marmeláda dia
Postup: Potřeme plech máslem, položíme na něj pergamenový papír a papír rovněž potřeme máslem. Vejce ušleháme s vodou, sladidlem pro diabetiky a solí tak, aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme. Piškotové těsto vlijeme na připravený plech a stěrkou rozetřeme. Těsto na piškotovou roládu pečeme ve středu předehřáté trouby na 230 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. Obvykle za 4–5 minut. Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se pak při rolování. Na pracovní desku položíme utěrku, která je navlhčená, a vyklopíme na ni upečený piškot. Ihned jej potřeme želé nebo marmeládou a srolujeme. Piškot, který chceme naplnit šlehačkou nebo máslovým krémem, necháme vychladnout přikrytý vlhkou utěrkou, aby se při rolování nerozlomil. Roládu po naplnění ozdobíme šlehačkou nebo máslovým krémem a čerstvým ovocem, dia čokoládovými šupinkami nebo něčím podobným. I dia recepty na pečení jsou zajímavé.
Ve svém příspěvku HEMOROIDY LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivona.
Jablečný ocet, pohanka, dubová kúra - to jsou sice přírodní postupy, které vám pomohou s léčbou hemeroidů, tak jako mne, ale nevyléčí vás. Pouze vám pomůžou od bolesti. Mně vyléčil přípravek anurex, který mi v kombinaci v dubovou kúrou pomohl od hemeroidů. Koupila jsem na http://www.anurex.cz. Nerada dělám něčemu reklamu, ale tomuhle jsem velmi vděčná.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Pohanka zřejmě obsahuje určité chemické látky, které snižují po jídle hladinu krevního cukru. Jednou z těchto látek může být chiroinositol, který se v pohance vyskytuje v relativně vysokém množství. Diabetici by tedy měli pohanku zahrnout do svého jídelníčku. Mimo jiné pohanka dokáže skvěle očistit, uvolnit žaludek a střeva. Osvědčila se i jako dieta při cukrovce, kdy je možné zhubnout až 14 kilogramů.
V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V NATI A SLUPKÁCH POHANKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Kvůli cévám jsem pila čaj z nati a slupek pohanky. Byla mi zjištěna dna a pohanka obsahuje velké množství purinů, ale jaký obsah purinů je v nati a slupkách? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
V čaji z pohanky téměř žádné puriny nejsou. Puriny z pohanky se projeví, jen když pohanku jíte. V nati se taktéž obsah purinů blíží nule.
Pohanka může být účinná při snižování kyseliny močové. Podle ájurvédy je v pohance obsažené množství draslíku, vitamínu C, vápníku, flavonoidů, bílkovin spolu s dusičnany velmi vysoké v bohatých léčivých vlastnostech, což pomáhá při snižování hladiny kyseliny močové. Kromě toho také pohanka pomáhá udržovat zdravé ledviny.
Recept
Nejprve si vezměte housku a na noc ji namočte do vody. Ráno, po probuzení, tuto vodu vypijte. K tomu si udělejte odvar z pohanky a vypijte ho. Odvar připravíte tak, že uvaříte pohanku v troše vody. Poté, když tato voda zmenší svůj objem na polovinu, pak to sceďte a po zchlazení vypijte.
V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Heřmanová.
Snídám vločky pohankové s jogurtem Holandia,nebo ovesné vločky,nikde jsem se nedočetla jestli jsou vhodné.
Pohybu mám dost a nevím kde dělám chybu,že mám kyselinu močovou v krvi.Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bohužel pohankové vločky obsahují nejvyšší množství purinů ze všech cereálií. Pokud bojujete s vysokou hladinou kyseliny močové, tak pohanka není moc vhodná. Sem tam si můžete trochu zobnout, ale založit na ní hlavní jidlo dne není dobré. S ovsem je to stejné. Oves má obsah purinů o něco menší, ale stále dost vysoký. Z vámi jmenovaných potravin tak vyhovuje jen jogurt bez cukru. Zkuste raní cereálie nahradit za rýžové burizony, které rozmícháte s jogurtem. Další varianta jsou rýžové chlebíčky, které můžete jíst společně se sýrem typu čedar a zapít to kravským bio mlékem. Jídelníček si můžete zpestřit jednou za týden snídaní, kterou používáte nyní. Zkusit můžete také recepty ze semolinové mouky oslazené stévií.
Pohanka obsahuje různé fytochemikálie, mezi které patří rutin, třísloviny, katechin-7-O-glukosid v krupicích a fagopyriny, které se nacházejí především v děložních listech rostliny pohanky. Pohanka nemá téměř žádné hladiny anorganického arsenu.
Aromatické sloučeniny
Salicylaldehyd (2-hydroxybenzaldehyd) byl identifikován jako charakteristická složka pohankového aroma;
2,5-dimethyl-4-hydroxy-3(2H)-furanon;
(E,E)-2,4-dekadienal;
fenylacetaldehyd;
2-methoxy-4-vinylfenol;
(E)-2-nonenal, k jeho vůni přispívá také dekanal a hexanal. Všechny mají hodnotu pachové aktivity vyšší než 50, ale aroma těchto látek v izolovaném stavu nepřipomíná pohanku.
Výživa
100 gramů suché pohanky poskytuje 1 440 kilojoulů (343 kcal) energetické energie nebo 380 kJ (92 kcal) vařené pohanky. 100 gramů pohanky je bohatým zdrojem bílkovin (20 % denní dávky, DV), dietní vlákniny, čtyř vitamínů B a několika dietních minerálů s obzvláště vysokým obsahem (47 až 65 % DV) niacinu, hořčíku, manganu a fosforu. Pohanka obsahuje 72 % sacharidů, včetně 10 % vlákniny, 3 % tuku, 13 % bílkovin a 10 % vody.
Ve svém příspěvku OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudele.
S ostruhou na patě jsem bojoval tři roky. Absolvoval jsem opichy, ozařování, rázovou vlnu a nic. Potom jsem objevil pohanku a .... Denně minimálně jedno jídlo s pohankou, kupuji si lámanku, zaleju jí jogurtem, změkne a bez problémů se dá sníst. Zkuste to, mně to po 14-ti dnech pomohlo. Ostruha je totiž zvápenatělá měkká tkáň a pohanka má tu vlastnost, že obsahuje paradoxně hodně vápníku, ale v těle urychluje jeho metabolismus a tím dochází k jeho odbourávání při nadbytku z těla.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.
V jakém poměru-množství lámanka/jogurt to mícháte?
Máte diabetes, a přesto byste si chtěli dopřát nějakou tu sladkost, nebo si vychutnat sladký čaj či kávu? Pak budete muset sáhnout po některém z náhradních sladidel, která diabetikům nezvyšují hladinu krevního cukru. Možností je celá řada, některá jsou přírodní, jiná chemické, některá zdravější, jiná méně.
Cukr, sirupy, med i melasa jsou sladidla kalorická a pro některé diabetiky nevhodná, proto je nutné je nahradit sladidly nekalorickými.
Umělá sladidla: Na trhu narazíte na celou řadu takzvaných umělých sladidel, která jsou určena zejména pro osoby trpící cukrovkou. Používají se do slazených nápojů, cukrovinek, dia výrobků, zakoupit lze i samotná umělá sladidla pro oslazení kávy či čaje. Jedná se o látky připravené synteticky, které mají sladivost mnohem větší než klasická sacharóza. Proto je zapotřebí menší množství, do kávy se dává například jen miniaturní tabletka, přičemž pocit sladkosti zůstává stejný. Umělá sladidla neobsahují téměř žádnou energii, takže jsou pro diabetiky vhodná. Existuje jich celá řada, například hojně rozšířený sacharin, aspartam, isomalt či sukralóza. Stále častěji se však v souvislosti s umělými sladidly hovoří o jejich škodlivosti, což se s přibývajícími výzkumy potvrzuje. Právě proto by umělá sladidla neměly používat těhotné ženy a další náchylnější skupiny osob. Nevýhodou umělých sladidel je také zřejmá nahořklá pachuť, která bývá pro mnohé velmi nepříjemná.
Přírodní náhradní sladidla: Umělá, synteticky připravená sladidla jsou cenově dostupná, stále častěji však bývají nahrazována přírodními sladidly, která jsou ale zpravidla dražší. Asi nejznámějším a stále oblíbenějším typem přírodního sladidla je rostlina stevia. Ta v sobě obsahuje látku diterpen steviosid, která má sladkou chuť, ale velmi nízký glykemický index, takže je pro diabetiky ideální. Pro slazení můžete používat jak přímo samotnou rostlinu (listy můžete nasekat a přidat do nápoje), tak tekuté sladidlo, které je z rostliny extrahované. Zakoupíte jej v každé zdravé výživě, stále častěji se objevuje i na pultech obchodních řetězců. Méně známým přírodním sladidlem je pak protein brazzein, který je jako jeden z mála sladidel stabilní. Také lze použít březový cukr známý jako xylit nebo xylitol. Je přírodního rostlinného původu a nachází se v mnoha typech zeleniny a ovoce. Náš březový cukr se získává hlavně ze skandinávské břízy a bukového dřeva. Je sladký a chutný jako cukr, navíc má o 40 % méně kalorií než bílý cukr, má nízký glykemický index – 7, proto je vhodný i pro diabetiky. Je „přátelský“ k zubům.
Ve svém příspěvku ČERVENÁ ČOČKA A POHANKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luki.
Myslite? Ja mam za to, ze tyhle nemoci zpusobuje prave nespravne stravovani, takze pokud zaradime vice lustenin a ostatni zdrave potraviny, dne a podobnym nemocem se muzeme zcela vyhnout.. Ale to uz je na delsi debatu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jam.
Jsou nevhodné pro vysoký obsah purinů. Dieta při dně je dieta šetřící, při které je nutné vyhýbat se určitům druhům potravin, které mohou být jinak považovány za zdraví prospěšné. Důležité je znát fakta, ne si jen něco myslet. ;-)
Ovocné džusy bohužel patří mezi to nejhorší, co do sebe může diabetik dostat, protože většinou obsahují hodně kalorií a cukru. To platí i pro ty 100%. I když jsou pro tělo zdravější než klasické ovocné limonády, pro diabetiky jsou nevhodné, protože způsobují značný vzestup hladiny glukózy v krvi a nadměrně tak zatěžují organismus diabetika. Pokud si dokážete odepřít skleničku ovocného džusu a dát si místo toho normální čerstvé ovoce, které je plné vlákniny a dalších prospěšných látek, uděláte toho pro své zdraví hodně. Druhou možností je vyrobit si džus doma a místo cukru použít náhradní sladidla pro diabetiky nebo cukr nepoužívat vůbec.
Kávové nápoje
Přestože vám jeden malý šálek kávy s trochou mléka (klidně půl na půl) neuškodí, rozhodně se vyvarujte pití kávy a kávových nápojů v restauracích a obchodech typu Starbucks. Kupované kávové nápoje jsou pro diabetiky nevhodné, protože obsahují příliš mnoho kalorií, cukrů a tuků.
Limonády a ovocné nealkoholické nápoje
Přestože existují limonády a ovocné nápoje s náhradním sladidlem, které jsou vhodné pro diabetiky, měli byste se obecně těmto nápojům vyhýbat a raději pít čistou, neperlivou vodu nebo neslazený čaj. A na nápoje typu „dietní kola“ prostě a jednoduše zapomenout.
Mléčné koktejly a šejky
Je to taková pohoda zastavit se v McDonaldovi na mléčný šejk nebo si koupit v obchodě či restauraci mléčný koktejl. Ale pozor, tyto nápoje jsou doslova energetickou a cukrovou bombou. Raději si tedy mléčný koktejl udělejte doma nebo si vybírejte takový, který má co nejméně kalorií, tuků a cukrů.
Ingredience: 1 vejce, 400 g polohrubé mouky, 200 g oleje, 200 g mléka, 32 g umělého sladidla, 10 g kakaa, 10 g rozinek, 1 prášek do pečiva
Postup: Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme cukr určený pro pečení pro diabetiky, olej, mléko, žloutky, rozinky a promícháme. Z bílků ušleháme sníh, který vmícháme do směsi. 1/3 těsta oddělíme a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy, na ni dáme těsto s kakaem a zakryjeme světlým těstem. Pečeme pozvolna v předem předehřáté troubě.
Postup: Pečení pro diabetiky v pekárně je velmi rychlé. Do pekárny dáme nejdříve tekuté suroviny a pak sypké. Pekárnu zapneme na rychlý program (asi 15 minut míchat a 1 hodinu péct). Upečený perník necháme v pekárně vychladnout. Teprve pak jej vyklopíme. Perník z domácí pekárny ozdobíme podle fantazie a můžeme podávat.
Pohanka je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže je na rozdíl od obilovin vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.
Jáhly jsou v podstatě proso, tedy historicky naše domácí obilovina, bezlepková, vhodná již od začátku příkrmů. Hodnoty na 100 g jsou následující: 1 514 kJ, 11 g bílkovin, 73 g sacharidů, 4 g tuku, 8,5 g vlákniny. Z minerálních látek je obsažen hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2. Jáhly obsahují vyšší množství sacharidů, přítomná vláknina však snižuje výsledný glykemický index, jehož hodnota je v rozmezí 55–60. Křemík obsažený v jáhlách podporuje růst a zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů, ovlivňuje vzhled a pružnost kůže, svalovou tkáň, vyznačuje se protizánětlivými účinky, urychluje hojení ran, podílí se na syntéze vitamínu B1 a působí blahodárně při osteoporóze. Jáhly jsou lehce stravitelné zásadité potraviny. Díky vyššímu obsahu železa je lze doporučit i anemickým pacientům. Konzumace jáhel má blahodárný vliv na celý gastrointestinální trakt, zejména na žaludek, dále na slinivku břišní a slezinu, ale protože obsahují vlákninu, nejsou vhodné pro kojence, jimž mohou zatěžovat trávicí trakt. Působí rovněž jako jemné diuretikum.
Cizrna je druh hrachu, takže luštěnina, a z luštěnin jedna z výživově nejzajímavějších, obsahuje totiž největší množství minerálů. Cizrna je oblíbená v národních kuchyních arabského světa. Pod názvem římský hrách se v minulosti dostávala i na náš stůl. Je zdrojem nejdůležitějších živin. Lidskému tělu dodá také spoustu energie, jelikož ve 100 gramech je přibližně 360 kcal. V cizrně najdeme sacharidy, železo, proteiny, zinek, vlákninu, draslík, niacin, sodík, kyselinu listovou, vitamín A, vápník, vitamíny B1, B2 a B6, fosfor, vitamín E, hořčík a vitamín C. Díky svému jedinečnému složení podporuje cizrna odolnost vůči stárnutí. Pomáhá totiž s obnovou buněk i regenerací obecně. Také posiluje imunitní systém, který zvláště v dnešní uspěchané době bývá ohrožován mnoha negativními vlivy. Cizrna napomáhá v boji proti vysokému cholesterolu (díky kvalitním tukům a vláknině), čímž pomáhá předcházet arterioskleróze a infarktu myokardu, a v neposlední řadě zvyšuje obranu nervové soustavy před působením stresu (díky vitamínu B), který sužuje téměř každého z nás. Vzhledem k tomu, že cizrna obsahuje velké množství vlákniny, je výrazným činitelem při podpoře správné činnosti trávicího traktu. Opomenout se nesmí ani její vhodnost pro těhotné ženy, a to vzhledem k obsahu kyseliny listové, která uchrání plod před případnými vrozenými vadami nervové soustavy. Cizrna je rovněž výbornou potravinou pro osoby, které nemohou konzumovat potraviny s lepkem. Kromě toho, že je cizrna bezlepková, má velkou výživovou hodnotu a může tak nahradit klasické obiloviny.
Zdravá strava v podobě pohanky a tip na jídelníček
Pohanky můžete denně sníst tolik, kolik chcete. Nekořeňte ji, nesolte ani nevyužívejte omáčky na dochucení (kromě omáčky sójové, ta je povolená). Během dne vypijte litr kefíru či jogurtu (1–1,6%). Nutno je také dodržovat pitný režim, minimálně 1,5 litru vody, doplnit ji můžete zeleným čajem. Povolena je i káva, maximálně však 2 šálky denně, a to bez cukru. Poslední jídlo je důležité sníst 4 hodiny před tím, než jdete spát. Během dne si můžete vzít ovoce či zeleninu (jablko, pomeranč, saláty, sušené švestky, zelenou zeleninu či lžíci medu). Rovněž si můžete připravit dušenou zelenou zeleninu (růžičková kapusta, hrášek, špenát, brokolice), to vše bez soli či jiného koření.
Pohanka je zdravá a není to „hladová potravina“, takže byste po ní neměli mít pocit hladu. Pohanka patří mezi nízkokalorické potraviny, obsahuje velké množství proteinů, aminokyselin, železa, hořčíku, draslíku, vitamínu B1, B6, P, jódu a fosforu. Jakmile dietu ukončíte, počkejte ještě 3–4 dny a teprve pak zkoumejte úbytky na váze.