Téma

POKOUTNÍK TMAVÝ


POKOUTNÍK TMAVÝ a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Většina kousnutí od pavouků není nebezpečná, často jde dokonce spíše o kousnutí od jiných druhů hmyzu. Pokud však máte pocit, že vás kousl jedovatý pavouk, zkuste nejprve zjistit, o jakého pavouka šlo. Někdy sice není možné pavouka identifikovat, ale když budete vědět, co vás pokousalo, budete moci lékařům podat důležité informace.


Pokoutník tmavý a jeho kousnutí

Zde naleznete fotografie zachycující pokoutníka tmavého a jeho kousnutí.

Zdroj: článek Pavoučí kousnutí

Poradna

V naší poradně s názvem TMAVY PRUH POD NEHEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristina B..

Dobry den, mam uz nekolik let tmavy pruh pod nehtem. byla jsem u dvou koznich lekaru. Pry je to zrejme po uderu, o kterym ja tedy nemam ani potuchy.
Nevim na koho se obratit, aby se zjistilo z ceho ten pruh je.. Spatna funkce nejakych organu ? melanom ? dekuji
zasilam foto

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavé linky v nehtu mohou být příznakem široké škály zdravotních problémů, jako jsou plíseň nehtu, stárnutí, bakteriální infekce srdeční chlopně, výživové nedostatky, nádor nebo melanom.
- Nejčastější příčinou bývají nutriční deficity - nerovnováha ve výživě. Většinou se jedná o nedostatek biotinu, zinku, železa, a vápníku, což lze poznat z vyšetření krve. V takových případech je pak třeba další postup konzultovat s lékařem a brát multivitaminové přípravky nebo pít iontové nápoje.
- Další příčinou můžou být léky, které by mohly způsobit neustálé mikrokrvácení v koření nehtu, například antikoagulační léky jako je Warfarin. Pokud nějaké užíváte, poraďte se svým praktickým lékařem o jejich vedlejších účincích.
- Závažnou nemocí, která se projevuje mimo jiné i těmito tmavými linkami na nehtech, je infekční endokarditida. Vyšetření srdeční chlopně na přítomnost infekční flóry se provádí pomocí ultrazvuku (echokardiogra­fie). Je to bezbolestné a přesné. Žádanku dostanete od svého praktického lékaře.
- Melanom ve vašem případě bude méně pravděpodobný. Rizikem by bylo rychlé tmavnutí této linky. Ale vy ji máte takto už několik let. Doporučil bych sledování v Praze na Vinohradech u kožního lékaře pana Arenbergera, kde vám vyfotí současný stav, aby ho mohli porovnávat s vývojem v budoucnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tmavy pruh pod nehem

Melanom pod nehtem

Pokud má nehet měnící se tmavý pruh, je čas navštívit dermatologa kvůli kontrole, zda se nejedná o rakovinu kůže. Tmavý pruh může být totiž melanom, což je nejzávažnější druh rakoviny kůže.

Příznaky

Melanom pod nehtem (subunguální melanom) zpočátku obvykle vypadá jako bradavice, modřina nebo mozol, lidé si ho proto často ani nevšimnou. Tato forma je poměrně vzácná, přesto není radno ji podceňovat. Ne každý tmavý pruh je melanom, ale vždy je dobré nechat ho dermatologem prozkoumat.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá melanom pod nehtem.

Zdroj: článek Nemoci nehtů na nohou

Příběh

Ve svém příspěvku BILE NEHTY A SLUNECNI VITAMIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Svačina.

Celý život mne provází bílé skvrny na nehtech ,v letním období pouze odrůstají a nové nepřibívají,tak že napodzim jsou téměř čisté přes zimu opět intenzivně nastoupí míval jsem víc bílé než prirozené barvy po ročním užívání hořčíku intenzita značně klesla,trpím epilepsii ,neměl jsem úraz tak to lékaři přisuzují poruše látkové výměny,to mne vede zabývat se takovými detaily jako jsou bílé skvrny na nehtech.
Děkuji za případné zkušenosti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stehlíková Jaroslava.

Dobrý den,asi před týdnem se mi udělal tmavý, podélný proužek pod nehtem na palci u nohy.
Nemám tušení od čeho,neměla jsem úraz,nic takového.Prouzek je kousíček nad okrajem nehtu- jak je měsíček,tak kousíček nad ním.
Děkuji vám za odpověď.Stehliková

Zdroj: příběh Bile nehty a slunecni vitamin

Několik důležitých informací o pavoucích

Vědci identifikovali více než 38 000 druhů pavouků a předpokládá se, že ještě mnoho druhů čeká na své objevení.

Pavouci se vyskytují na všech kontinentech, kromě Antarktidy. Odhaduje se, že v jednom akru půdy žije až 1 milion pavouků. V tropech se toto číslo může přiblížit ke 3 milionům. Vědci předpokládají, že člověk není od pavouka nikdy vzdálen více než 3 metry.

Většina pavouků žije v průměru rok.

Většina pavouků, která se nachází v domovech, se přizpůsobila k životu v interiéru a mají jen malou šanci přežít ve venkovním prostředí.

Brazilský pavouk palovčík brazilský může u mužů způsobit dlouhou a bolestivou erekci.

Pavouci jsou životně důležití pro zdravý ekosystém. Jedí škodlivý hmyz, opylují rostliny a recyklují mrtvá zvířata a rostliny. Jsou také cenným zdrojem potravy pro mnoho malých savců, ptáků a ryb.

Pavouci jedí více hmyzu než ptáci a netopýři dohromady.

Pavouci se rozmnožují pohlavně a oplodnění probíhá vnitřně, ale nepřímo, což znamená, že samec nevnáší sperma do samičího těla svým pohlavním ústrojím. Vytvářejí malé pavučiny, do kterých ejakulují, a poté sperma přenesou do objektů podobných injekční stříkačce na konci makadel.

Pavouci, kteří vytvářejí pavučiny, mají dva nebo tři drápky na špičce každé nohy, které používají k přehoupnutí z jednoho vlákna na druhé, aby neuvízli v lepkavých částech své sítě. Kromě toho tělo pavouka obsahuje speciální olejovitou látku, která rovněž brání uvíznutí ve vlastní síti.

Když pavouk chodí, tak se v daný okamžik čtyři z jeho noh vždy dotýkají země, zatímco zbylé čtyři jsou ve vzduchu.

Baghíra Kiplingův je jediný druh pavouka na světě, který je vegetarián.

Ve vzácných případech mohou kousnutí některých pavouků způsobit krevní poruchy. Například jed koutníka jedovatého může způsobit prasknutí červených krvinek. To může vyvolat další symptomy, jako například akutní poškození ledvin nebo žloutenku.

Pavouci mají modrou krev. U lidí je kyslík vázán na hemoglobin, molekulu, která obsahuje železo a dává krvi její červenou barvu. U pavouků je ale kyslík vázán na hemocyanin, molekulu, která obsahuje spíše měď než železo.

Svaly pavouka dokážou stáhnout jeho nohy do klubíčka, ale neumí je opět roztáhnout. Namísto toho musí pavouk do nohou načerpat vodnatou tekutinu, která je vytlačí ven. Nohy mrtvého pavouka se vždy stáhnou do klubíčka, protože pavouk už nemá žádnou tekutinu, která by nohy opět roztáhla.

Jed pavouka zvaného černá vdova útočí na nervy tím, že blokuje jejich signály do svalů, což způsobuje jejich bolestivé a opakované smrštění. Kousnutí černé vdovy může způsobit také probl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Pavoučí kousnutí

Poradna

V naší poradně s názvem ČÍM UMÝT BARVU NA VLASY Z KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorka.

Ale uz se stalo-barvila jsem vlasy doma a na hodne tmavy odstin-co tedy? Jak ,nebo cim ji odstranim z obliceje?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tmavé skvrny na pokožce po barvení vlasů nejlepé odstraní šťáva z citronu anebo také jedlá soda. Každé ale samostatně, nemíchat dohromady!.

Zdroj: příběh Čím umýt barvu na vlasy z kůže

Projevy na pohřbech

Poslední rozloučení zesnulého člověka mají obvykle na starosti jeho příbuzní, kteří rozhodují o tom, jak bude pohřební akt vypadat, kde se bude konat, kolik přijde lidí, jestli součástí bude i hostina, kdo tam promluví atd. Při rozhodování se mohou řídit přáním zemřelého, pokud nějaké projevil za svého života, nebo tím co o něm vědí, co se k němu hodí atd., případně sami vyberou to, co považují za nejlepší. Důležitá je v neposlední řadě také finanční stránka, protože uspořádání pohřbu není nejlevnější záležitostí. Je třeba zajistit si pohřební službu, která se postará o zemřelého (uložení do rakve, také i umytí zemřelého, oblečení a další nutné úpravy), zajistit parte, rozhodnout o způsobu pohřbení (do země v rakvi, nebo kremace), místo pohřbení, nebo uložení urny, místo pro smuteční obřad (pokud o něj pozůstalí stojí), případně pro smuteční hostinu. S tím vším může pozůstalým pomoci právě pohřební služba, která vychází z přání pozůstalých. Pokud se pozůstalí rozhodnou pro pohřeb, jehož součástí bude i smuteční obřad, musí se rozhodnout, jestli jeho součástí bude i pohřební řeč. Pohřební řeč není vždy nutná, je možné mít jen jednoduchý obřad, při němž bude puštěna vhodná hudba a pozůstalí a další lidé, kteří se přišli rozloučit, jen k rakvi položí květiny a věnce a v tichosti se rozloučí se zemřelým. V případě, že se pozůstalí rozhodnou pro smuteční obřad se smutečním projevem, musí si zvolit vhodného řečníka. V takovém případě se nabízí několik možností. Jednou variantou je, že řeč přenechají profesionálovi, který buď působí u pohřební služby, nebo pod pohřební síní. Takový řečník jim předá dotazník, do něhož vyplní základní informace o zemřelém a to, co si přejí, aby na pohřbu zaznělo. Výhodou tohoto řečníka je, že ví, jak se má obléci, umí mluvit a nenechá se ničím rozhodit. Jeho projev ale může na někoho působit neosobně. Další variantou je, že řečníkem bude někdo blízký zemřelému. Nemusí se vždy jednat o příslušníka jeho rodiny, řeč může mít i nejlepší přítel, nebo někdo jiný, kdo zemřelého dobře znal. Při některých pohřbech se dokonce střídá více řečníků, někdo promluví za rodinu, pak třeba některý přítel, kolega atd. V takovém případě je důležité, aby řečníci své projevy sladili a „nelezli si do zelí“. Není třeba, aby se všechny informace opakovaly, každý by se pak měl držet svého okruhu. Mnohem jednodušší situace je, když mluví jen jeden řečník. Ten by měl samozřejmě při tvorbě své řeči respektovat pravidla tohoto slohového útvaru a i při samotném obřadu musí dbát na správnou etiketu vycházející z dané situace.

Projev, který si řečník sám připraví, musí odrážet jeho

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Smuteční řeč na pohřbu

Příběh

Ve svém příspěvku PIGMENTOVÉ SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Chtěla bych se zeptat,zda někdo nemáte zkušenost,nebo radu. Udělal se mi tmavý pruh pod nosem,pigmentace,jako,když mám knírek,jem to od sluníčka,mažu se 50,i ruzné kremy na bělení mám vyzkoušené,bohužel nic nepomohlo,nevíte,co s tím?
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Na pigmenty jen alex laser, chemický peeling, nic jiného mi nezabralo a to jsem zkoušela vše.

Zdroj: příběh Pigmentové skvrny na obličeji

Cukrovka, dieta, tabulky

Dietu při cukrovce je nutné přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta – podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Proto zde univerzální předpis neexistuje. Fungují základní zásady, ale přesná množství je nutné určit podle jednotek inzulinu či medikamentózní léčby. Je zároveň nezbytně nutné přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět. Vše musí být pod dohledem lékaře.

Potraviny nevhodné pro diabetiky

Nevhodné potraviny:

  • bílé pečivo a chléb
  • tučné maso a uzeniny
  • smažená jídla – včetně smažené zeleniny (například květák nebo žampiony)
  • sádlo, máslo, živočišné oleje, kokosový a palmový olej
  • plnotučné mléko a mléčné výrobky, mléčné koktejly, šejky
  • uzeniny, slanina, červené maso
  • sladkosti – cukrovinky, sušenky, bonbony, palačinky, koblihy
  • sušené ovoce, rozinky
  • sladké ovocné džusy
  • slazené limonády
  • slané pochoutky – brambůrky, preclíky, tyčinky, hranolky
  • přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce
  • ořechy
Méně vhodné potraviny:
  • vaječné těstoviny
  • plnotučné mléko a mléčné výrobky
  • příliš sladké druhy ovoce – hrušky, švestky, banán, hroznové víno

Potraviny a jejich glykemický index – seznam

Glykemický index je poměrné číslo, které udává schopnost (rychlost) sacharidové potravy zvýšit glykemii (hladinu glukózy) v krvi. Za základ (index 100) je zvolena glukóza, jejíž vstřebání do krve z potravy je nejrychlejší. Tento index má pomoci diabetikům při volbě vhodné skladby denního jídelníčku. Platí pravidlo, že čím nižší glykemický index, tím delší trávení a tím pomalejší vstřebávání (štěpení) cukrů do krve a tím menší výkyvy glykemie mezi jednotlivými jídly. Hodnotu glykemického indexu ještě dále snižuje kombinace sacharidové potravy s potravou obsahující tuky a bílkoviny, což dále prodlužuje trávení a zajišťuje ještě rovnoměrnější vstřebávání cukru do krve. Potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji glukózu do krve, způsobují menší kolísání hladiny cukru v krvi (oscilaci), zvyšují citlivost na inzulin, vyvolávají menší pocit hladu, zlepšují spalování tuků, po cvičení pomáhají lépe doplnit zásoby svalové glukózy.

Chléb, pečivo – glykemický index (GI):

  • bageta – 95
  • chléb libanonský – 86
  • pufované rýžové koláčky – 82
  • chléb bezlepkový – 79
  • houska hvězdička (Keiserova) – 73
  • bagel – 72
  • chléb Kavli – 71
  • chléb světlý – 70
  • chapati – 63
  • chléb s máslem a džemem – 62
  • chléb pita – 57
  • chléb slunečnicový – 57
  • chléb ovocný (sušené ovoce) – 54
  • chléb tmavý celozrnný – 53
  • chléb pohankový – 47
  • chléb tmavý Fit – 41–55
Sladké pečivo – GI:
  • lívanec, lívanečky – 67–85
  • kobliha – 76
  • vafle –

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem ZESVETLENI TMAVYCH VLASŮ NA SVĚTLE HNĚDÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adriana.

ahoj moc dlouho se snažím mýt světle hnědé vlasy a pořád mi to nevychází prosím Poraďte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Asi máte silnou pigmentaci nebo silný vlasový stvol, který neustále drží tmavý odstín. K odbarvení takových vlasů je zapotřebí speciální zesvětlující barva, kterou mají jen profesionální kadeřnice, protože její použití je velmi rizikové. Může dojít ke spálení vlasů až na chemlon. Doporučuji obrátit se na kadeřnický salon, nejlépe Bomton, kde vám zesvětlení bezpečně provedou.

Zdroj: příběh Zesvetleni tmavych vlasů na světle hnědé

Dieta

Při této dietě je tedy důležité, aby strava měla dostatek bílkovin, hlavně těch živočišných a aby se omezil tuk. Důležité je také dodržovat příjem tekutin. Ideálními tekutinami jsou ovocné a zeleninové šťávy plné vitamínů. Absolutně nevhodný je alkohol, který je zátěží pro játra. Pro vyléčení je také důležitá pravidelnost ve stravování, protože nemocná játra mohou hůře snášet nepravidelnost stravování.

Při onemocnění mononukleózou je třeba dodržovat dietu, pro vaření dietních jídel se dá čerpat inspirace z řady kuchařek, které se vyhýbají nevhodným jídlům.

Za nevhodná jídla při mononukleóze se považují všechna tučná masa (vepřové, losos, husa, kachna), všechny uzeniny, tučné sýry, majonéza, smažená jídla, hranolky, hamburgery, bramboráky, brambůrky, kynuté pečivo, čokoláda, mák, ořechy, kakao, různá koření, cibule, česnek, houby, okurky, luštěniny a zelí. Těmto potravinám je nutné se vyhnout v době nemoci.

Naopak za vhodné potraviny se považuje: maso (telecí, hovězí, velmi libové vepřové, kuřecí, králičí), šunka, nízkotučné mléko, vejce, máslo, těstoviny, rýže, bílé pečivo, piškotové moučníky, ovocné koláče, tmavý chléb, čerstvá a syrová zelenina a ovoce, brambory.

Maso je vhodné buď vařit nebo dusit bez tuku, po čase je možné použít rostlinný tuk, který se nesmí přepálit. Mléko by měl nemocný člověk pít každý den a vejce dokonce by měl jíst dokonce dvakrát denně. U ovoce a zeleniny je opravdu důležitá její čerstvost a nenadýmavost.

Doporučuje se také kloktat teplou vodu s citrónem, která snižuje otok a bolesti krku.

Zdroj: článek Mononukleóza

Příběh

Ve svém příspěvku ÚRAZ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Smitalova.

Dobrý den chci se vás zeptat jestli mi můžete pomoci můj švagr je mu 38roku měl úraz obou dolních končetin a rozdrcené paty už prodělal dvě operace levé nohy protože tam byla zlomená kost v předu tak mu tam dávali step dnes byl na vyšetření asi magnetické rezonanci protože mu dole u kotníku tmavší kůže. Převrátil se na něho vysokozdvizni vozík. Má jít na další operaci kvůli tomu ŽE toma u kotníku tmavý. Strašně se o něj bojím aby nepřišel o .nohy a taky jestli to dobře dopadne a jestli bude chodit. Moc vás prosím opomoc.přeji si ať To Dopadne dobré. Děkuji Vám moc za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Cidrych.

Dobrý den. Šlápl jsem na rezavý hřebík. Obj. bodová rána na med. straně plosyk cca v obl. I MTT, okolí klidné, bez známek inflamace, bez fluktuace, periferie v normě záv: vulnus punotum pedis lat.sin. LA 1% mesocain, rozšíření rány, proplach H202, longeta s kalkarou. Ptám se mám mám diabetes 2 a bude mi noha fungovat dále ? Nemusím se obávat, že se mi noha nezahojí? Děkuji za odpověd

Zdroj: příběh Úraz nohou

Jak vypadá zhoubný melanom

Jistou výhodou v boji s melanomem je to, že se tvoří na povrchu lidské kůže, a že tedy v podstatě můžeme velmi brzy odhalit nějaké probíhající změny vlastní kontrolou své kůže. Změn na lidské kůži, které by měly být pro nás alarmující, prožíváme během života spousty. Na kožní nádor by vlastně neměl žádný člověk zemřít, právě proto, že si ten svůj kožní nádor může sám nalézt a včas přijít k lékaři. Pokud je jakýkoliv kožní nádor odstraněn včas, tak pacient je prakticky vyléčen a rakovina je u něho zažehnána. Co by nás mělo ke kožnímu lékaři přivést? V každém případě je to jakákoliv změna na kůži, která se postupně zvětšuje, nemizí a trvá na kůži několik týdnů až měsíců. Hlavní příznakem melanomu je například hnědá skvrna, která se zvětšuje, vyvyšuje, svědí a krvácí. Tak s tímto již musíme jít ke kožnímu lékaři, ale bylo by lepší, kdyby k lékaři pacienti přicházeli mnohem dříve, a to v případě pouhých pigmentových změn, které jsou větší než 0,5 cm v průměru, mají nepravidelné okraje, jsou asymetrické, a to rozložení té pigmentace, té hnědé barvy, není všude stejné. Mnozí lidé si myslí, že nejvíce nebezpečné jsou černě zbarvené skvrny, ale ve skutečnosti je mnohem více nebezpečné, jestliže v jednom místě je několik odstínů té hnědé či černé barvy. Zhoubný melanom nemusí být vždy jen černý nebo tmavý, maligní melanom může mít podobu třeba i kombinace barev černá a bílá, protože v určité fázi melanomu může docházet k vyblednutí toho ložiska a pak se tomu říká amelanotický melanom. Amelanotický melanom je obtížné někdy poznat, takže jakékoliv změny barvy by měly být předmětem zájmu každého pacienta, který by měl po takovém zjištění přijít k lékaři. 

Melanom fotografie a videa:

  • Fotografie, na kterých je velmi dobře vidět projev melanomu, rakoviny kůže, jsou zde.
  • Fotografie melanomu na krku jsou zde.
  • Fotografie, jak vypadají příznaky melanomu v oku, jsou zde.
  • Video, na kterém je vidět melanom, je zde.

Zdroj: článek Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Doporučení

Pokud má vaše dítě jen jeden tmavý kruh pod okem, nebo pokud se zbarvení postupně zhoršuje, je dobré poradit se s lékařem. Lékař vám pomůže s určením příčiny a navrhne vám možnosti léčby.

Zdroj: článek Tmavé kruhy pod očima kojence

Příběh

Ve svém příspěvku TMAVY PRUH POD NEHEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristina B..

Dobry den, mam uz nekolik let tmavy pruh pod nehtem. byla jsem u dvou koznich lekaru. Pry je to zrejme po uderu, o kterym ja tedy nemam ani potuchy.
Nevim na koho se obratit, aby se zjistilo z ceho ten pruh je.. Spatna funkce nejakych organu ? melanom ? dekuji
zasilam foto

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Mnohokrat dekuji za Vasi odpoved.

Zdroj: příběh Tmavy pruh pod nehem

Kaviár – recepty

V lepších podnicích se kaviár podává na stůl v dóze nebo stříbrné kaviárové míse, z níž si každý ze stolovníků odebere přiměřené množství na talíř. Nožem si ho pak nanese na tmavý chléb, toast nebo po ruském způsobu na takzvané bliny, lívanečky z řídkého vykynutého těsta, které se ještě horké mažou máslem, obkládají kaviárem (nejlépe červeným) a pokapávají smetanou či šlehačkou. V českých podmínkách se kaviár častěji ochucuje citrónovou šťávou.

Plněná vajíčka

Suroviny: natvrdo uvařená vajíčka, oloupaná a překrojená na poloviny („lodičky“), změklé máslo (nebo i margarín, ale máslo je lepší), na jemno nakrájená cibulka (obyčejná nebo ve směsi s červenou), sardelová pasta, kremžská hořčice (nebo jiná s výraznou chutí), sůl, pepř, na jemno nakrájená petrželová nať (nemusí být, ale dodá pikantnější chuť a výsledek je barevnější). Na ozdobení: černý kaviár nebo petrželka.

Z vajíček vydloubnout žloutky do misky (nejlépe to jde lžičkou) a tam je nejprve utřít s máslem a cibulí, poté přidat ostatní suroviny, přičemž hořčice a sardelové pasty by mělo být přibližně stejné množství. Se solí opatrně, sardelová pasta bývá někdy hodně slaná. Vzniklá směs musí být poměrně hutná, aby se dala tvarovat do pěkných kopečků. Směs dochutit podle potřeby přidáním některých z vyjmenovaných ingrediencí. Směsí naplnit vajíčka, naskládat na ozdobný tác (nebo jen na talíře), a je-li to možné, nechat alespoň dvě nebo tři hodinky rozležet, ale výborná jsou i hned po přípravě. Před podáváním lze ozdobit kopečkem černého kaviáru.

Pěna ze pstruha s kaviárem

Suroviny: 4 plátky želatiny, 2 filety uzeného pstruha, 400 ml smetany ke šlehání, černý pepř, sůl, 2 hlávky salátu frisée, 2 červené cibule, 4–5 lžic červeného vinného octa, 7 lžic oleje z pšeničných klíčků, cukr, 1/2 svazku pažitky, 125 g kaviáru

Želatinu namočíme ve vodě. Z filetů uzeného pstruha stáhneme kůži, maso vykostíme a rozmixujeme se 130 ml smetany. Okořeníme pepřem, popřípadě podle potřeby trochu přisolíme. Želatinu vymačkáme a rozpustíme na malém ohni. Vmícháme do rybího pyré a dáme vychladit. Paštikovou formu vyložíme fólií. 270 ml smetany dotuha ušleháme a vmícháme do rybí hmoty. Naplníme do formy a chladíme nejméně 2 hodiny. Salát očistíme, omyjeme, osušíme a natrháme na malé kousky. Cibuli posekáme a přidáme do zálivky z octa, oleje, soli, pepře a cukru. Salát rozdělíme na talíře a pokapeme zálivkou. Pěnu vyklopíme z formy, nakrájíme na plátky a urovnáme na salát. Ozdobíme pažitkou a kaviárem.

Červené brambůrky se sýrem a kaviárem

Suroviny

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kaviár

Příběh

Ve svém příspěvku TMAVEHNEDE SKVRNY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,
Váš dotaz je sice dva roky starý,ale stejný problém se mi objevil též, zjistila jste co je důsledkem?

díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Richard Kros.

Dobrý den,udělal se mi podobný tmavý flek na palci u nohy - už ho tam mám cca 4měsíce - můžete mi říci jaká je příčina ? děkuji Kros R.

Zdroj: příběh Tmavehnede skvrny na nehtech

Recepty na celerovou pomazánku

Celerová pomazánka s jablky

Ingredience:

  • 1 celer
  • 1 větší jablko
  • 1 až 2 mrkve
  • 1 cibule

Celer a mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno, jablko nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Sýr nastrouháme nahrubo. Šunku nakrájíme na malé kousky. Zeleninu, jablko a sýr promícháme, pomazánku ochutíme solí a pepřem. Do celerové pomazánky s jablkem přidáme trochu majonézy – jenom pro spojení ingrediencí. Celerovou pomazánku s jablkem podáváme podle chuti s oblíbeným pečivem.

Celerová pomazánka s mrkví

Ingredience:

  • 2 ks taveného sýra
  • 1 kelímek majonézy
  • pár kapek citrónu
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1 ks menšího celeru

Vezmeme celer a mrkev a chvilku je povaříme ve vodě, aby nám zelenina změkla. Po vyjmutí z vody celer nastrouháme nahrubo a mrkev najemno. Cibuli také nakrájíme najemno. Smícháme vše dohromady a přidáme tavený sýr, majonézu, sůl a pepř. Nakonec tuto zdravou celerovou pomazánku s mrkví zakapeme citrónem.

Celerová pomazánka „Prostřeno“

Zde je recept na celerovou pomazánku, která byla k vidění v televizním pořadu Prostřeno.

Celerová pomazánka s tvarohem

Ingredience:

  • celer
  • 1 vanička majonézy
  • 1/2 tvarohu ve vaničce
  • vejce natvrdo – nemusí být
  • kysaná smetana nebo jogurt
  • sůl, pepř, citrónová šťáva

Celer uvaříme ne úplně doměkka. Nastrouháme ho na jemném struhadle. Přidáme tvaroh, jogurt, nastrouhané vajíčko, majonézu a ochutíme. Tuto pomazánku je vhodné mazat na bílé pečivo. Také může být ozdobena ořechy nebo zeleninou.

Celerová pomazánka s česnekem

Ingredience:

  • 200 ml majonézy
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 400 g celeru

Celer oloupeme a vložíme do okyselené studené vody. Česnek oloupeme a nastrouháme najemno. Majonézu promícháme s jogurtem. Struhadlo zakapeme citrónovou šťávou a celer na něm jemně nastrouháme. Citron nám zabrání ztmavnutí celeru. Potom vmícháme česnek a majonézu. Podle chuti osolíme, opepříme a necháme 20 minut rozležet v chladu. Pikantní celerovou pomazánku podáváme s bílým pečivem a čerstvou zeleninou.

Celerová pomazánka se sýrem

Ingredience:

  • 1 až 2 kusy celeru
  • 1 ks mrkve
  • 100 g tvrdého sýra
  • 2 stroužky česneku
  • špetka kari
  • 100 g majonézy
  • sůl

Očištěný celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby nezhnědl. Přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek. Promícháme, necháme proležet a mažeme na tmavý chléb nebo topinky. Zdobíme plátky vajec nebo kolečky rajčat či paprik.

Zdroj: článek Zdravý celer

Poradna

V naší poradně s názvem ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slezina je právem považována za hlavní orgán trávení, zodpovědný za přeměnu a extrakci živin z potravin, které jíme. Podle učení jin a jang je slezina jinový („studený“) orgánový systém, který dává přednost jídlu a pití, která se zahřívají na tělesnou teplotu.
Co není dobré pro slezinu:
Zmrazené jídlo jako například zmrzlina, zmrzlá ovocná tříšť, ledové nápoje, okurka, beninkasa voskonosná známá též pod jménem vosková tykev, hlávkový salát a grapefruit poškozují „oheň“ sleziny. Dále nejsou vhodné potraviny, které jsou podle jin a jang tak zvaně „vlhké“ - jako jsou mléčné výrobky, rafinované cukry a sladkosti, mohou také trávicí proces dusit.
Co je dobré pro slezinu:
Obecně platí, že k dobré výživě sleziny je třeba potraviny vařit nebo je alespoň ohřát na pokojovou teplotu. Vhodné potraviny jsou sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka, luštěniny, fazole, lehce vařená zelenina, malá množství libového masa, fíky, kokosy, hrozny, třešně, datle, brambory, sladké brambory, hnědá rýže, oves, rýže, zázvor a jarní cibulky.
Bylinky na slezinu:
Úplně nejlepším pomocníkem pro slezinu je čaj z Pchu-er, též puerh. Jde o tmavý čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Čaj z Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace čaje. V ČR se dá koupit na internetu tady: https://www.prozdravi.cz/pc…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvětšená slezina dieta

Jak na zesvětlení tmavých vlasů

Je velmi obtížné získat z tmavých vlasů skutečný blond nebo platinový odstín. V tomto případě se musí tmavý pigment nejdříve „stáhnout“ a až poté je možné aplikovat světlejší barvu. Proces zesvětlování je potřeba opakovat i několikrát za sebou, než se dosáhne kýženého efektu. Výsledný efekt však závisí na kvalitě vlasů. Pro zmírnění odrostů je vhodné aplikovat melír. Melír se postupně vymývá a rozdíly nejsou tak vidět. Přesto platí pravidlo, že chemicky ošetřené vlasy musí odrůst. Na zesvětlení tmavých vlasů se dá použít odbarvovací lázeň. Namíchá se melírovací prášek s 6% peroxidem, do kterého se dá stejné množství vody a šamponu. Z této směsi vznikne řídká hmota a ta se nanáší nejprve na barvené části vlasů a pak na zbylé přírodní tmavé vlasy a k hlavě. Tuto lázeň by měl provádět odborník. Odbarvovací lázeň je šetrnější metoda než stahovat barvu melírem.

Zdroj: článek Zesvětlení vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den, už tak cca 3 měsíce mám na palci a ukazováčku tmavý pruh na nehtu. Prosím poraďte co s tím. Mám obavy z melanomu. Přikládám foto. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte, tohle melanom není. Tyto proužky vznikají podobně jako jaterní skvrny na kůži a přicházejí s věkem. Časem může proužek pod nehtem ještě ztmavnout, ale stále se nebude jednat o rakovinu. Pro vaši jistotu a klid, že nejde o nic vážného, se můžete zastavit v ordinaci kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Melanom pod nehtem foto

Dieta na vysoký cholesterol

Pravidla diety

Příjem cholesterolu do 300 mg/den a méně docílíme výběrem netučných mléčných výrobků (sýrů, tvaroh v dávce 50–100 g na porci, jogurty 150 g). I libová masa obsahují cholesterol, proto je důležitá hmotnost jednotlivých porcí – hovězí, vepřové 90 g, drůbež – 150 g, ryby – 200 g na porci za syrova. Na přípravu pokrmů používáme bez omezení pouze bílky z vajec, které neobsahují cholesterol. Vaječný žloutek obsahuje cca 250 mg cholesterolu. Obsah cholesterolu v některých potravinách uvádíme níže. Pokud chceme omezit celkový příjem tuků na 60 g/den a méně, vybíráme striktně netučné potraviny. Dávka volných tuků určených na namazání nebo přípravu pokrmů by neměla překročit 30 g/den. Nesmažíme.

Kvalitativní výběr tuků zaměřený na zvýšení podílu nenasycených mastných kyselin monoenových nebo polyenových a omezení nasycených a transnasycených mastných kyselin provedeme nahrazením živočišných tuků rostlinnými a omezením úpravy jídla smažením a pečením. Místo másla, sádla, slaniny jsou vhodnější oleje, rostlinná másla a tvrdé margaríny poněkud omezujeme. Také časté zařazování ryb do jídelníčku je velmi žádoucí.

Zvýšení vlákniny na 30 g/den zajistí denní konzumace 500 g ovoce nebo zeleniny, 1x denně brambory. Bílé pečivo zaměníme za tmavý chléb, dalamánky, budeme často jíst luštěniny, obilniny – jáhly, pohanku, ovesné vločky, rýži natural a tak dále. Omezení energetického příjmu u obézního pacienta je velmi důležité, protože se sníží riziko dalších onemocnění – kardiovaskulárních chorob, cukrovky, zlepší se pohyblivost pacienta. Je důležité zvýšení podílu polysacharidů ve stravě na úkor slazených potravin. Čokoláda, zákusky, sušenky, smetanové krémy a zmrzliny obsahují mimo cukrů také tuky a cholesterol, a proto jsou nevhodné. Naopak chléb, celozrnné druhy pečiva, rýže, těstovin, brambory, ovoce a zelenina nejlépe splňují pravidla racionální výživy. Omezení příjmu alkoholu cca na 1 dávku denně, jen občas a jen u pacientů bez dalších onemocnění (jater, hypertenze).

Technologická úprava stravy

Pokrmy vaříme, dusíme, pečeme, grilujeme, zapékáme. Vhodná je příprava v mikrovlnné a horkovzdušné troubě, v nádobí typu Zepter a teflonovém nádobí, kde při přípravě nemusíme použít tuk, cibulové základy ani slaninu. Nezahušťujeme jíškou. Nesmažíme. Povolené množství tuku vkládáme až do hotových pokrmů. Lépe se tak odhadne množství tuku a do masitých pokrmů se nemusí přidávat vůbec, protože se při přípravě uvolňuje tuk skrytý v mase. Rostlinné oleje nejlépe používáme do dušené zeleniny a do zeleninových salátů. Při kuchyňské úpravě masa dochází cca o 40% pokles váhy.

Zdroj: článek Tuky v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý den,
náhodou jsem objevila na palci levé nohy,tmavý pruh. Nejsem si vědoma úrazu a ani dřív jsem si ho nevšimla. Můžete mě, prosím, uklidnit.
Moc děkuji za odpověď, Draha

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se! Je to jen krev, která vám obarvuje nehet při jeho vzniku. Může to časem přestat a nebo to může být trvalé, ale nebezpečné to není.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Melanom pod nehtem foto

Základní potraviny v makrobiotice

Obilná zrna musí zůstat celá a rovněž se musí konzumovat celá. Připravují se vařením v tlakovém hrnci nebo se pečou v keramickém hrnci. Hlavními konzumovanými zrny jsou zrna pšenice, ječmene, neloupané rýže, pohanky, kukuřice, jáhel, ovsa, žita.

Zelenina v makrobiotice tvoří spolu s obilninami základ stravy. Nejlepší je čerstvá, domácí. Měla by se používat zelenina sezónní, tudíž není vhodné používat zeleninu, která v našem pásmu v dané době běžně neroste. V zimě je tedy vhodné konzumovat tykev, zelí a kořenovou zeleninu. Zelenina se dále doporučuje jako příloha k rybám, protože napomáhá k trávení rybího masa. Mezi nevhodnou zeleninu řadíme špenát, rebarboru, chřest, mangold a rajčata, obsahují totiž velké množství šťavelanů, které bývají často alergeny.

Mořské řasy jsou další důležitou součástí makrobiotické stravy. Jsou cenným zdrojem velkého množství stopových prvků a minerálů, které jsou nezbytné k optimalizaci metabolických procesů v těle. Mořské řasy používané v makrobiotice: agar-agar, arame, dulse, hijiki, irský mech, kelp, kombu, nori, wakame.

Luštěniny tvoří rovněž základní kámen stravy makrobiotika. V současné době jsou luštěniny velmi opomíjeny, což je velká chyba. Obsahují totiž vysoce kvalitní bílkoviny rostlinného původu a jsou tak zdravější než maso. Navíc obsahují širokou škálu vitamínů a minerálů.

Sója a sójové výrobky patří také k důležitým součástem makrobiotiky. Mezi její největší přednosti patří lehce stravitelné bílkoviny. Nejčastěji používané sójové výrobky jsou: tofu, tempech, miso a sójová omáčka Tamari.

Doplňkové potraviny v makrobiotice:

  • sůl – v makrobiotice se používá výhradně sůl mořská, která se získává odpařením mořské vody;
  • mezi další doplňkové potraviny a koření patří například zázvor, rýžový ocet, cibule, sójová omáčka, švestky umeboši, nori koření, sezamová sůl prášek z mořských řas a další;
  • sladidla – používají se pouze přírodní – ječmenný slad, amasake, jablečný sirup;
  • oleje – používají se jen nerafinované oleje, vyrobené pouhou extrakcí za studena. K pravidelnému používání se hodí zejména světlý a tmavý sezamový olej a kukuřičný olej za studena.

Pokud se rozhodnete stravovat se podle zásad makrobiotiky, tak postupně omezujte nasycené tuky, rafinovaný škrob a cukry. Do jídelníčku zařaďte více obilnin, luštěnin, zeleniny, mořské řasy. Každý den se snažte jíst několik druhů obilnin a zeleniny převážně v syrovém stavu, dále luštěniny a mořské řasy. Základním kuchyňským vybavením je tlakový hrnec, dřevěné náčiní, nerezové nádobí (či ze slitiny), nože uhlíkové nebo z nerez oceli, velký nerezový cedník, keramické mísy na pečení v troubě. Potraviny omývejte až před přípravou a používejte se slupkou, ve které je obsaženo nejvíce cenných látek. Luštěniny před vařením namočte na 8 hodin (nejlépe přes noc). Vodu z namočených luštěnin slijte, z obilovin můžete použít na vaření. Zeleninu připravujte vařením, ale vhodnější je příprava nad parou. Uvařenou zeleninu ochuťte malým množství sójové omáčky a osolte špetkou soli.

Zdroj: článek Makrobiotika a zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPŮSOBUJE ŽLUTÉ FLEKY V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Žluté skvrny v obličeji neboli žloutenka kůže poukazuje na těžší nemoci jater, slinivky ale i nemoci žlučníku a žlučových cest. Nejmarkantněji se to projevuje u infekční žloutenky, kdy žluč nemůže volně odtékat do dvanáctníku a odchází do krevního oběhu. Obvykle jsou nažloutlá zároveň i bělma očí. Při jakémkoliv náznaku zažloutnutí pokožky bychom se měli vyhýbat masu a nadměrnému solení a spíše konzumovat zeleninu. Vhodné je také zahájit efektivní detoxikaci - odjedování těla například užíváním zelené bio řasy chlorella -> https://www.zdravi-lecba.cz…. Také novorozeňata bývají lehce nažloutlá, mají novorozeneckou žloutenku, která se pitím mateřského mléka postupně eliminuje. Tento stav značí, že jejich matka jedla v těhotenství příliš mnoho potravin živočišného původu. Takový start do života není příliš příznivý a nastávající maminky by proto měly sestavovat opravdu pečlivě svůj jídelníček.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den chtěla bych se zeptat na tváři se mi udělal žlutý flíček už to pozoruji déle a dřív byl tmavý co to může být .Nemusím se bát vážné nemoci je mi 42 let děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: příběh Co způsobuje žluté fleky v obličeji

Dieta na vysoký tlak

Při dietě, která má pomoci snížit vysoký krevní tlak, se doporučuje konzumace bílého masa, zejména drůbeže a ryb, jež obsahují omega 3 mastné kyseliny s antisklerotickým účinkem (týdenní dávka ryb by měla být alespoň 2 x 200 g). Dále jsou vhodné kvalitní rostlinné oleje (za studena lisovaný olivový, sezamový či lněný olej), potraviny s větším množstvím vlákniny (především zelenina a ovoce), tmavý chléb a jiné tmavé pečivo, dalamánky, celozrnné těstoviny, rýže natural, čerstvé šťávy z červené řepy, karotky, celeru, petržele, špenátu, citrusových plodů a rybízu. A nepostradatelný je již zmíněný česnek.

Zdroj: článek Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Dobrý den,

už pár týdnů mám pod nehtem v dolní části a v rohu tmavý stín, jakoby modřinu. Zdá se mi, že je stále tmavší a že ji i cítím, jako by mě tam něco těžilo nebo bolelo. Umíte mi říct, o co jde? Může to být melanom? Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle fotografie se nejedná o melanom. Příčinou je mechanické namáhání nehtu, které způsobuje toto zabarvení. Vyřešíte to výměnou bot, kde bude dostatek místa pro palec a ostatní prsty. Vyměňte své boty za boty o číslo větší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Melanom pod nehtem foto

Recepty na výrobu

Domácí skořicový sirup

Ingredience: 200 g cukru krystal, 200 g třtinového cukru, 500 ml vody, 4−5 kusů celé skořice, 6 kapek citrónové šťávy.

Postup: Cukr rozpustíme v hrnci a necháme trochu zkaramelizovat (dejte si pozor na to, aby nebyl cukr příliš tmavý − zhořkl by). Karamel zalijeme vodou s citrónovou šťávou a přivedeme k varu, aby se karamel znovu rozpustil. Přidáme 4 celé skořicové tyčinky a necháme 20 minut povařit. Vzniklý sirup lijeme do čistých lahví. Skořici můžete nechat v láhvi jako ozdobu a pro výraznější chuť. Takto připravený domácí skořicový sirup je ideální do čaje, pro přípravu osvěžující limonády, do latté, na dezerty, do krémů, do svařeného vína a do koktejlů (alkoholických i nealkoholických). Pro zvýraznění chuti je možné přidat pomerančovou nebo citrónovou šťávu.

Domácí sirup na polévání dezertů a palačinek č. 1

Ingredience: 1 hrnek cukru krystal, 1/2 hrnku vody, 2 tyčinky skořice.

Postup: Všechny přísady dáme do hrnce a mícháme je při středně vysoké teplotě. Když se směs začne vařit, snížíme teplotu a za občasného míchání dusíme ještě 5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí. Sporák vypneme a tekutinu necháme vychladnout, poté můžeme takto připravený sirup konzumovat.

Domácí sirup na polévání dezertů a palačinek č. 2

Ingredience: 5 lžic másla, 1 šálek smetany, 3 lžíce hnědého cukru, 1/2 lžičky javorového extraktu, 1/2 lžičky mleté skořice.

Postup: V hrnku rozpustíme máslo (na mírném ohni). Vmícháme smetanu, hnědý cukr, javorový extrakt a skořici. Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí a směs mírně nezhoustne (cca 3−4 minuty). Poté podáváme s lívanci.

Zdroj: článek Skořicový sirup

Denní líčení

Denní líčení by mělo podtrhnout vaši přirozenost a mělo by být velmi jemné.

Pomůcky

Pleťová dekorativní kosmetika – dle výběru (make-up, pudr, tvářenka, lesk); hnědé stíny ve dvou odstínech (jeden stín ve středně hnědé a druhý spíš tmavší); řasenka (nejvhodnější bude v černé barvě, pokud chcete být ale více „natural“, klidně sáhněte po hnědé); tekuté oční linky nebo tužka.

Postup

Nejprve si sjednoťte pleť make-upem, zvýrazněte tváře a upravte obočí. Vezměte si středně hnědé stíny, které aplikujte na celé horní víčko, i kousek nad oční záhyb (aby mezi stínem a obočím zůstalo místo cca na malíček).

Středně hnědý stín můžete aplikovat i na spodní víčko, kde ho jemně a rovnoměrně rozetřete.

Do vnějšího koutku aplikujte tmavý stín. Lehce ho rozetřete, prohloubí to pohled a zvětší oči. Linku tmavých stínů protáhněte až k vnitřnímu oku podél záhybu.

Poté si udělejte tekutou linku na horním víčku.

Nakonec vše zakončete řasenkou a rty zvýrazněte leskem.

Zdroj: článek Líčení

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová


pokousani sviluskami
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pokozka
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>