POLYSACHARIDY a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Sacharidy neboli cukry (starším názvem uhlovodany nebo karbohydráty) jsou nízko- i vysokomolekulární látky vyskytující se v každém organismu a plnící především funkce nutritivní (tedy vyživovací). Fungují zejména jako palivo a jsou tedy zdrojem energie. A to velice rychlým zdrojem, ovšem s nesrovnatelně nižší energetickou hodnotou než například tuky. Další jejich nevýhodou je, že se dají poměrně špatně skladovat (jediná zásobní látka je polysacharid glykogen – hlavně ve svalech a játrech). Právě protože jsou jejich rezervy tak malé a rychle se spotřebují, je třeba je při fyzických výkonech dodávat.
Sacharidy z pohledu chemie
Při přechodu základních jednotek – monosacharidů – z cyklické formy na lineární vzniká poloacetálový, respektive poloketálový hydroxyl. Propojením tohoto hydroxylu s hydroxylem další molekuly se mohou monosacharidy řetězit. Vazba, vytvořená tímto procesem, se nazývá glykosidová vazba. Cukerné jednotky se tímto způsobem mohou řetězit v podstatě v neomezeném počtu. Počet cukerných jednotek je přitom jedním z hledisek klasifikace sacharidů.
Monosacharidy
Monosacharidy obsahují jednu cukernou jednotku. Mezi nejznámější zástupce této skupiny patří glukóza (hroznový cukr) a fruktóza (ovocný cukr). Glukózu můžeme najít volně (například v hroznech) nebo ve vázané formě (v sacharóze, laktóze, škrobu, celulóze a dalších složených sacharidech).
Oligosacharidy
Název je odvozen od řeckého výrazu pro „několik“. Oligosacharidy jsou složeny ze dvou až deseti stejných nebo různých monosacharidů. V terminologii se můžeme setkat s výrazem disacharidy, který označuje tu skupinu oligosacharidů, která je složena pouze ze dvou cukerných jednotek. Nejvýznamnějšími oligosacharidy (respektive disacharidy) jsou sacharóza (řepný a třtinový cukr), laktóza (mléčný cukr) a maltóza (sladový cukr).
Polysacharidy
Jako polysacharidy označujeme ty sacharidy, které jsou složeny z více než deseti monosacharidů. Také se pro ně používá termín složené sacharidy. Jejich řetězce jsou dlouhé a organismu tak trvá delší dobu, než dojde k jejich rozštěpení na sacharidy jednoduché. Obecně jsou pro naše stravování výhodnější. Z této skupiny patří mezi známější například škrob, celulóza, pektin nebo inulin. Některé polysacharidy (například celulóza, pektin, inulin) jsou nestravitelné nebo jen částečně stravitelné (mají však pro náš organismus velký význam, v pozitivním smyslu slova). Tyto sacharidy patří mezi vlákninu.
Vědecké studie analyzují různé druhy látek, které Reishi obsahuje, přičemž se zdá, že zvlášť účinné je skládání jednotlivých látek. Mezi látky s pozoruhodným významem patří polysacharidy, které jsou důležité při podpoře imunitního systému, stejně jako antioxidanty s jejich ochranným účinkem na buňky, a triterpeny, které mají protizánětlivou účinnost. Reishi je také výjimečně bohatá na esenciální aminokyseliny, které lidský organismus potřebuje, stejně jako různé vitamíny, minerály a stopové prvky.
Imunomodulační vlastnosti Reishi jsou hlavně připisovány polysacharidům, konkrétně beta-glukanům. Podle studií mohou zlepšit proliferaci T- a B-lymfocytů a posílit imunitní systém. ² Zdá se, že hlavní podíl má v procesu speciální proteoglykan nazývaný GLIS. GLIS aktivuje imunocyty, jako jsou B-lymfocyty, a upravuje produkci cytokinů, která hraje klíčovou roli při alergických reakcích. Naproti tomu, nárůst určitých zánětlivých cytokinů je považován za odpovědný za imunologickou ochrannou funkci proti bakteriálním infekcím. Možná změna rovnováhy mezi pomocnými buňkami Th1 a Th2, kterou způsobují složky houby Reishi, by mohla být odpovědná za účinnost v prevenci a léčbě alergických reakcí.
Polysacharidy v Reishi vykazují široké spektrum protinádorových účinků. Mají prokázaný cytotoxický účinek na rakovinné buňky, zlepšují proliferaci makrofágů a stimulují jejich činnost proti nádorovým buňkám. Ganodermic kyseliny zvyšují interleukin a distribuci interferonu, vedou k apoptóze rakovinných buněk zasahováním do mitochondriálních funkcí a potlačují formování DNA a RNA v nádorových buňkách, čímž je buněčná schopnost proliferace dramaticky snížena. Antiandrogenní účinek díky ganoderolu B může vysvětlit úspěšné použití houby u rakoviny prostaty a benigní prostatické hyperplazie.
Oxygenosteroly (ganoderoly) obsažené v Reishi potlačují tělu vlastní syntézu cholesterolu tím, že na sebe vzájemně působí s kyselinou mevalonovou. Následně, kyselina mevalonová představuje prekurzor k cholesterolu. Polysacharidy mohou také regulovat metabolismus lipidů a zabraňovat lipidové peroxidaci krevních tuků. To potvrzuje použití Reishi v prevenci kardiovaskulárních poruch a metabolického syndromu.
Schopnost Reishi chránit před arteriosklerózou je již dlouho uznávána. Kromě podpory normalizace hodnot krevních tuků a kontrolování úrovně cholesterolu tato medicinální houba vyniká také díky svým antioxidačním vlastnostem. To má pozitivní účinek na procesy stárnutí, zejména co se týká srdce a cév, ale i všeobecně.
Sacharidy, též glycidy, zastarale uhlovodany nebo karbohydráty, jsou organické sloučeniny patřící do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů). Mnohé ze sacharidů jsou významné přírodní látky, řada dalších byla připravena synteticky. Nízkomolekulární sacharidy vyznačující se více či méně sladkou chutí se nazývají cukry.
Sacharidy se dělí na:
monosacharidy
oligosacharidy
polysacharidy
komplexní sacharidy
Sacharidy, které mají sladkou chuť, se nazývají cukry. Jedná se o glukózu (hroznový cukr), fruktózu (ovocný cukr) a galaktózu. Jsou to jednoduché cukry, které jsou organismem vstřebávány. Sladkou chuť mají také disacharidy, mezi něž řadíme sacharózu (řepný cukr), mléčný cukr (laktózu) a sladový cukr (maltózu). Glukóza a fruktóza jsou ve velkém množství obsaženy v ovoci, v medu, ve vínech, zelenině a v luštěninách. Glukóza i fruktóza se podílejí se na tvorbě zubního kazu.
Komplexní sacharidy naše tělo získává z obilovin, luštěnin, brambor, ze zeleniny a ovoce. Polysacharidy dále dělíme na využitelné (stravitelné), které tělo využívá jako zdroj energie, a nevyužitelné polysacharidy, což je velice důležitá vláknina.
Doporučené množství sacharidů v potravinách člověka představuje 55–60 % celkového energetického příjmu. To je přibližně 270–350 (a více) gramů denně, v závislosti na celkové dávce energie.
Wikipedie uvádí, že godži (goji) jsou plody dvou druhů kustovnice – kustovnice cizí (Lycium barbarum) a blízce příbuzné kustovnice čínské (L. chinense). Kustovnice jsou opadavé keře s jednoduchými střídavými listy a pravidelnými purpurovými květy, řazené do čeledi lilkovité a pocházející z Asie. Pěstují se zejména ve střední a severní Číně. Plody a mladé listy jsou v asijských zemích součástí jídelníčku, plody a kůra kořenů jsou využívány v místní medicíně. Na přelomu tisíciletí se godži objevilo i na trhu v Evropě a Severní Americe a od té doby jeho obliba stoupá. V České republice jsou sušené plody běžnou součástí sortimentu obchodů se zdravou výživou a potravinovými doplňky. V některých zemích jsou nabízeny též džusy s obsahem šťávy z godži.
Dle Wikipedie medicínské studie potvrdily, že godži má léčivé účinky u plodů, kvůli nimž jsou v asijské medicíně využívány již po celá tisíciletí. Zároveň se kolem tohoto produktu točí celá řada mýtů a omylů, a to jak v identitě rostlin, oblasti a způsobu jejich pěstování a sběru, tak i co se týče proklamovaných účinků a obsahových látek. Prodávané plody bohužel často obsahují stopy různých pesticidů. Godži se konzumuje syrová, sušená nebo jako šťáva.
Kustovnice cizí (Lycium barbarum) a kustovnice čínská (L. chinense) jsou opadavé keře s jednoduchými listy a dorůstají obvykle výšky 0,5 až 2 metry. Mají pravidelné, purpurově zbarvené květy nálevkovitého tvaru. Plodem je žlutooranžová až červená dužnatá bobule. Plody jsou vejcovité až podlouhlé a obsahují 4 a více žlutých nebo žlutohnědých plochých semen. U kustovnice cizí jsou 0,4 až 2 cm dlouhé a 0,5 až 1 cm široké a semena jsou větší (2,5 až 3 mm). Kustovnice čínská mívá ve volné přírodě plody asi 0,7 až 1,5 cm dlouhé a 5 až 8 cm široké. U pěstovaných rostlin bývají větší, až 2,2 cm dlouhé a 1 cm široké. Také var. potaninii má větší plody, až 2,5 cm. Semena jsou jen asi 2 mm dlouhá. Za zralosti se plody uvolňují z vytrvalého zeleného kalichu a opadávají. Velikost, tvar plodů a množství semen jsou u různých kultivarů kustovnice cizí odlišné. Některé kultivary pěstované v současné době v Číně jsou hybridogenního původu. Oba druhy kustovnice jsou si značně podobné. Hlavní rozlišovací znaky spočívají v poměrné velikosti květních částí, tvaru kalicha a ochlupení koruny, dále ve vzrůstnosti rostlin, tvaru listů a velikosti semen. Většina rostlin pěstovaných a nabízených jako kustovnice čínská je ve skutečnosti kustovnice cizí.
Jak se uvádí ve Wikipedii, sušené plody godži jsou oranžovočervené a mají svraštělý povrch.
Zdrojem uhlohydrátů jsou moučné výrobky, chléb, pečivo, knedlíky a tak dále. Brambory se co do energetického obsahu skládají z 85–90 % z uhlohydrátů. Uhlohydráty také představují naprostou většinu energetického obsahu ostatních druhů zeleniny a ovoce. Uhlohydráty v bramborách a jiné zelenině a v obilovinách jsou takzvané komplexní uhlohydráty, respektive komplexní polysacharidy. Stručně řečeno jsou to dlouhé, někdy i větvené řetězce molekul glukózy. Údaje z celého světa velmi jednoznačně ukazují, že tak jak roste podíl komplexních uhlohydrátů ve stravě, tak klesá výskyt civilizačních chorob. Komplexní uhlohydráty tedy působí ochranně. Jejich ochranný účinek můžeme zjednodušeně chápat tak, že jsou složkou stravy, která sama civilizační choroby nevyvolává. Čím více se tedy množství takovéto složky (komplexních uhlohydrátů) zvyšuje, tím více klesá podíl ostatních škodlivých složek a úměrně tomu klesá i výskyt civilizačních chorob. Naprosto stejné výsledky ukazují i pokusy se zvířaty. Když komplexními polysacharidy nahrazujeme jiné složky stravy (tuk, živočišné bílkoviny), tak výskyt civilizačních chorob klesá. V ovoci jsou velmi časté jednoduché cukry, je tam častá glukóza i fruktóza. Dalším významným zdrojem uhlohydrátů v naší stravě je cukr ke slazení – sacharóza složená z molekul glukózy a fruktózy. Čím větší podíl v naší stravě zaujímají uhlohydráty, tím lépe pro naše zdraví. Obiloviny, brambory a jiná zelenina a ovoce se skládají převážně z uhlohydrátů. Cukr je složen výhradně z uhlohydrátů, je ale současně jejich nejméně vhodným zdrojem.
Je vakcína proti difterii (D), tetanu (T), pertusi (acelulární komponenta) (Pa), hepatitidě B (rDNA) (HBV), poliomyelitidě (inaktivovaná) (IPV) a konjugovaná vakcína proti haemophilu typu b (adsorbovaná).
Co je Infanrix hexa
Infanrix hexa je vakcína, která je dostupná ve formě prášku a suspenze k přípravě injekční suspenze. Obsahuje tyto léčivé látky:
toxoidy (chemicky oslabené toxiny) difterie (záškrtu) a tetanu,
části bakterie Bordetella pertussis (B. pertussis, bakterie, která způsobuje černý kašel),
části viru hepatitidy B,
inaktivované polioviry,
polysacharidy (cukry) bakterie Haemophilus influenzae typu b („Hib“, bakterie, která způsobuje meningitidu).
Na co se přípravek Infanrix hexa používá
Přípravek Infanrix hexa se používá k ochraně dětí ve věku do tří let proti záškrtu, tetanu, černému kašli (pertusis), hepatitidě B, dětské obrně (poliomyelitidě) a onemocněním způsobeným bakterií Hib (například bakteriální meningitidě).
Tato vakcína je dostupná pouze na lékařský předpis.
Jak se přípravek Infanrix hexa používá
Doporučené očkovací schéma přípravku Infanrix hexa spočívá v podání dvou nebo tří dávek s odstupem minimálně jednoho měsíce, a to obvykle v průběhu prvních šesti měsíců života. Přípravek Infanrix hexa se podává injekcí hluboko do svalu. Místo vpichu injekce je třeba měnit.
Posilovací dávka přípravku Infanrix hexa nebo podobné očkovací látky musí být podána až po uplynutí nejméně šesti měsíců od data podání poslední dávky v rámci základního očkování. Výběr očkovací látky vychází z oficiálních doporučení.
Přípravek Infanrix hexa lze podat dětem, které byly při narození očkovány proti hepatitidě B.
Jak přípravek Infanrix hexa působí
Přípravek Infanrix hexa je vakcína. Vakcíny působí tak, že „učí“ imunitní systém (přirozený obranný systém těla), jak se bránit proti onemocněním. Přípravek Infanrix hexa obsahuje malé množství:
toxoidů z bakterií, které způsobují záškrt a tetanus,
toxoidů a jiných proteinů získaných purifikací z B. pertussis,
povrchového antigenu (povrchových proteinů) viru hepatitidy B,
poliovirů (typu 1, 2 a 3), které byly inaktivovány (usmrceny), aby nemohly vyvolat žádné onemocnění,
polysacharidů získaných z „pouzder“, která obklopují bakterie Hib; polysacharidy jsou chemicky navázány (konjugovány) na toxoid tetanu jakožto proteinový nosič, neboť tato technika zlepšuje reakci na vakcínu.
Jakmile je vakcína dítěti podána, imunitní systém rozpozná části bakterií a virů jako „cizí“ a vytváří proti nim protilátky. Pokud se očkovaná osoba později dostane do kontaktu s těmito bakteriemi nebo viry, její imunitní systém bude schopen rychleji vytvářet protilátky, což pom
Posílení imunity u dětí je tématem nejedné diskuse. Starostlivé matky hledají způsoby, jak své ratolesti uchránit před nemocemi. Je potřeba si ale uvědomit, že právě proděláním infekčního onemocnění se imunitní systém o hrozbě dozví a naučí se jí rozpoznávat. Imunitní systém v dětském věku je přímo naprogramovaný na boj proti virům. Naopak nedostatek infekčních podnětů může způsobit poruchy zrání systému a rozvoj autoimunitních chorob. Je prokázané, že děti žijící s hospodářskými zvířaty na farmě, kde je hygiena vždy problematická (znáte děti), trpí méně často autoimunitními chorobami střeva. Věří se, že pokud se imunitní systém nenudí a stále má s čím bojovat, méně často obrací pozornost vůči vlastním tkáním. Není tedy vhodné dítě před infekcemi chránit přespříliš. Poměrně specifickou jednotkou je imunita u kojenců do 6 měsíců, eventuálně imunita u kojenců do 1 roku. Do 6. měsíce života je tvorba vlastních protilátek minimální, kojenec dostává vše od matky. Pokud je tedy dítě kojené, pak žádná speciální opatření nutná nejsou. Pokud kojené není, pak je určitá obezřetnost na místě, ale v zásadě pro posílení imunity u dětí do 1 roku nemůžete nic moc udělat. V momentě kdy dítě začíná přijímat potravu i v tuhé formě je důležitá hlavně pestrá strava bohatá na vitamíny, dostatek čerstvé zeleniny a ovoce. Důležité je také nebýt příliš úzkostný až dítě začne prozkoumávat svůj svět ústy. Je potřeba si uvědomit, že trávicí systém je největší imunitní orgán v těle. Cokoliv do něj přijde je rozpoznáno jako „zvenčí, a tedy tělu cizí“ a tělo aktivuje imunitní odpověď, aby se choroboplodné zárodky nemohly šířit. Nadměrná hygiena a pobyt ve sterilním prostředí tak otevírá cestu k chronickým infekcím v pozdějším věku.
V otázce posílení imunity u dospělých je první odpovědí opět racionální výživa zaměřená hlavně na nejednotvárnou, pestrou stravu s dostatkem základních živin, ale i stopových prvků, esenciálních mastných kyselin a vitamínů. Přírodní posílení imunity by mělo být vždy preferováno nad komerčními doplňky stravy, protože biologická dostupnost tabletových forem je vždy omezená (biologická dostupnost = procento látky, které je z tablety využito v metabolismu).
Pokud je pestrá strava problematická, například z důvodu potravinových alergií, nedostupnosti čerstvé zeleniny, pak volba doplňků by měla být šita individuálně na míru. Je třeba si uvědomit, že vitamíny na obnovení imunity mají i svou stinnou stránku. Vitamíny ze skupiny A, D, E a K jsou v tucích rozpustné a proto je lze předávkovat. Jejich bezhlavé užívání může vést k otravám. Alternativou vitamínu A je pro vitamin beta-karoten, který se sice předávkovat
Aloe Vera je dar přírody pro péči o pleť. Po staletí byla Aloe Vera využívána napříč kulturami a civilizacemi pro své nesčetné množství výhod. Využití produktů Aloe Vera je mnohostranné a jejich účinnost zůstává stále působivá.
Zklidnění podrážděné pokožky Mezi její přednosti patří především schopnost Aloe zklidňovat podrážděnou pokožku, což je dobře zdokumentovaný účinek mnoha studiemi. Ať už se jedná o zmírnění spálenin od slunce nebo o zklidnění vzplanutí ekzému, protizánětlivé vlastnosti aloe nabízí jemný balzám na narušenou pokožku.
Hydratační hrdina Hydratační schopnosti aloe nelze přehlédnout. Vysoký obsah vody v gelu spolu s polysacharidy přitahuje a zadržuje vlhkost, což z něj činí nepostradatelnou složku jakéhokoli produktu zaměřeného na hydrataci. Díky tomuto zaměření na vlhkost je aloe základem pro ty, kteří chtějí bojovat se suchou nebo šupinatou pokožkou.
Výhody vnítřního užívání Potenciální výhody Aloe Vera i nadále přitahují vědce, když působí uvnitř těla. Někteří naznačují, že Aloe přispívá ke zdraví trávicího traktu, přičemž zastánci argumentují jejím uklidňujícím účinkem na střeva. Je však důležité vyladit dávkování aloe, aby se zabránilo nepříznivým účinkům, jak uvádí zkušenosti z vědeckých studií.
Na trhu je mnoho výrobků z aloe vera, které se však zásadně liší kvalitou. Dle našeho subjektivního názoru, jsou výrobky prodávané přes různé distribuční firmy předražené a jejich kvalita vzhledem na cenu nízká. O něco lépe si vede trh výrobků prodávaných přes lékárny, ale i tu jsou mezi výrobky velké rozdíly.
Za nejvyznámnější a nejrespektovanější značku na českém a světovém trhu je považována ACTIValoe®. Výrobky z této suroviny nabízejí vysokou kvalitou, jenž u nás nemá konkurenci. Barny´s ACTIValoe FORTEje jediná tekutá Aloe vera na trhu v ČR, která obsahuje minimálně 10% imunitu stimulujících látek – polysacharidů. Polysacharidy se považují za nejsilnější imunostimulátory rostlinného původu vůbec a zároveň jsou nejméně stabilní látkou ve finálním materiálu při zpracování Aloe vera. Pokud finální materiál obsahuje vysoké množství polysacharidů, je zárukou, že obsahuje i ostatní účinné látky, tak jak to je v čerstvé rostlině.
Biologicky aktivní Aloe vera dle uskutečněných studií pomáhá zvýšit absorpci vitamínů, vynikajících výsledků bylo dosaženo zejména u vitamínu C a E. U vitamínu C dochází ke zvýšení absorpce o 200 % a u vitamínu E o 260 %. Právě tyto vitaminy hrají důležitou roli při detoxikaci.
Další klinické studie provedené na ACTIValoe® prokázaly příznivý vliv u onemocnění diabetes a vysokého cholesterolu. Domníváme se, že je to dostatečný důvod pro to, abychom všem našim čtenárům doporučili právě tento výrobek.
Chlorella posiluje imunitní systém. Zvyšuje naší odolnost vůči sezónním nemocem díky obsahu důležitých vitamínů, minerálních látek, aminokyselin a dalších látek. Díky tomu neutralizuje volné radikály, podporuje regeneraci organismu a působí proti předčasnému stárnutí, takže má anti-aging účinek. Clorella má antioxidační a detoxikační – čistící účinky. Velmi dobře pročistí – detoxikuje náš organismus. Buněčná stěna Chlorelly totiž dokáže účinně navázat usazeniny ze střev, zejména těžké kovy, a odvést je z těla ven. Našim játrům a ledvinám pomáhá při vylučování nebezpečných látek z našeho těla.
Chlorella dále účinně řeší problémy s pokožkou. Pomáhá zlepšovat záněty v pokožce (zmírňuje zánětlivé projevy, po kterých pak vznikají jizvy a nepěkné červené flíčky v obličeji). Aktivně čistí organismus a proto má velmi dobré účinky při akné. Chlorella pomáhá i při ekzémech a dalších kožních onemocněních (je zdrojem bílkovin, které pokožka potřebuje a také aminokyselin, jenž podporují její regeneraci). Chlorella růstový faktor. Díky komplexu látek v Chloreře obsažených, jenž zahrnují aminokyseliny, peptidy, proteiny, vitamíny, jedinečné polysacharidy a nukleové kyseliny, má Chlorella pozitivní vliv na růst těla, ale hlavně má významnou protirakovinnou aktivitu.
Chlorella - hubnutí a celulitida. Tato řasa aktivně čisté naše střeva od usazenin a navíc působí i v mezibuněčném prostoru. Právě špatné hospodaření s odpadními látkami a s vodou je důvodem ke vzniku celulitidy a přibývání na váze. Užívání Chlorelly se doporučuje alespoň 6 měsíců.
naprosto bezpečné pro diabetiky i osoby trpící vysokým cholesterolem
neobsahují lepek, a jsou proto vhodné i pro bezlepkovou dietu
Přílohy tvoří hlavní část připravovaného pokrmu a zpravidla se v našich končinách jedná o knedlíky, brambory, rýži nebo těstoviny, které jsou vyráběné z pšeničné mouky a obsahují sacharidy. Energetická hodnota sacharidů a bílkovin je prakticky stejná, ale v metabolizmu trávicího traktu dochází ke zcela odlišným vazbám. „Polysacharidy jsou v těle štěpeny na jednoduché sacharidy a spolu s tuky jsou hlavním zdrojem energie. Podílejí se na růstu tělesné hmotnosti a posléze obezitě. Bílkovinná složka je převážně využita organizmem pro jeho metabolickou funkci, údržbu a obnovu tkání. Nepodílí se tak na zvyšování hmotnosti organizmu. Kromě toho v našem případě nejsou živočišné bílkoviny doprovázeny tuky“, upřesňuje Karel Kýhos.
Aloe vera je druh sukulentní rostliny, která je malého vzrůstu a roste ve většině domácností. Aloe se používá v indické ajurvédské medicíně a je zmiňována ve starých egyptských, řeckých a římských bylinných textech. Výtažek z listů aloe vera obsahuje polysacharidy, kyselinu salicylovou, enzymy a minerály. Aloe vera má zároveň protizánětlivé účinky stimulující hojení ran. Gel z aloe vera se používá také proti akné a bodnutí hmyzem a na spálenou kůži. K léčbě svrabu se doporučuje gel z výtažků aloe vera, který léčí svrab. Tento gel je možné užívat přímo z nařezaných listů aloe vera, nebo se taktéž vyskytuje v lékárnách, či obchodech se zdravou výživou. Když srovnáme gel z aloe vera s mastí s benzylbenzoátem, tak se výzkumy prováděnými v Nigérii prokázalo, že oba prostředky byly stejně účinné proti svrabu. Oproti gelu z Aloe vera může benzyl benzoát způsobit kožní vyrážky a zároveň může vést až k poruše imunitního systému a k narušení endokrinní funkce. Aloe vera patří mezi účinné alternativní léčby proti svrabu bez těchto vedlejších účinků. Aloe by neměli používat lidé s alergií na její gel.
Nejúčinnějšími metodami využívajícími účinky přírodních prostředků jsou inhalace a koupele.
Koupel s přidáním eukalyptu či tea tree při prvním pocitu, že na vás „něco leze“, dokáže často rozvoj onemocnění zastavit. Měla by trvat alespoň 20 minut a poté by měl následovat odpočinek ve vyhřáté posteli.
Inhalace pročišťuje ucpaný nosohltan a zklidňuje zanícenou sliznici. Velmi horká pára je již sama o sobě pro viry nepřátelským prostředím, a přidáme-li antivirální olej, zvýší se ještě její účinnost.
Horkou páru vdechujte alespoň dvakrát denně po dobu 5 minut.
Dopoledne inhalujte eukalyptus, tea tree, rozmarýn nebo mátu, protože mírně stimulují.
Večer inhalujte raději levanduli, která podporuje spánek. Levanduli můžete také rozptýlit v ložnici do prostoru nebo kápnout do odpařovače.
Vitamín C proti nachlazení
Vitamín C je dlouhou dobu považován za nejběžnější prostředek proti nachlazení. Ale výsledky vás mohou překvapit. I když podporuje určité stránky imunitního systému, studie neprokázaly, že by vitamín C, a to dokonce ani v dávkách 1 gram denně, působil preventivně proti nachlazení. Pokud jde o samotnou léčbu, tady jsou výsledky lepší. Podle některých studií může vitamín C zkrátit dobu trvání nemoci o 24 až 36 hodin. Ale jiné studie naopak ukázaly, že ani v dávce 3 gramy denně nemá vitamín C žádný efekt. Mějte na paměti, že vysoké dávky vitamínu C, které jsou někdy doporučovány, nemusí být dobré na žaludek.
Echinacea proti nachlazení
Výsledky výzkumů se liší. Zatímco podle některých studií echinacea nemá žádoucí léčebné účinky, podle jiných může snížit dobu trvání i sílu nachlazení o 10 až 30 %. Mnoho odborníků se domnívá, že rovněž užívání echinacey nechrání před chřipkovými viry a nachlazením. Echinacea má i určitá rizika, pokud jste alergičtí na ambrózie nebo na jiné rostliny, nezačínejte s užíváním echinacey dříve, než se poradíte se svým lékařem. Tato rostlina rovněž nemusí být vhodná pro osoby s některými typy onemocnění, například těmi, které působí na imunitu – revmatická artritida nebo vřed.
Zinek proti nachlazení
Užívání zinku je jedna z velmi populárních léčebných metod. Laboratorní výsledky ukázaly, že zinek může zničit virus nachlazení ve zkumavce. Ale není zcela jasné, zda má stejný efekt i v lidském těle. Pokud jde o léčbu, studie prokázaly, že zinek v množství 9 až 24 miligramů může zkrátit trvání nachlazení a zmírnit příznaky. Ale musíte začít zinek užívat ihned, když se objeví první příznaky, a to každé 2 až 3 hodiny (kromě doby, kdy spíte). Další studie žádný přínos neprokázaly. Prozatím zde tedy nejsou
Aloe vera je druh sukulentní rostliny, která je malého vzrůstu a roste ve většině domácností. Aloe se používá v indické ájurvédské medicíně a je zmiňována ve starých egyptských, řeckých a římských bylinných textech. Výtažek z listů aloe obsahuje polysacharidy, kyselinu salicylovou, enzymy a minerály. Má zároveň protizánětlivé účinky stimulující hojení ran. Gel z aloe vera se používá také proti akné a bodnutí hmyzem a na spálenou kůži.
Gel je možné použít přímo z nařezaných listů, nebo je možné ho koupit v lékárnách či obchodech se zdravou výživou. Když porovnáme gel z aloe vera s mastí s benzylbenzoátem, tak se výzkumy prováděnými v Nigérii prokázalo, že oba prostředky byly proti svrabu stejně účinné. Oproti gelu z aloe vera může benzylbenzoát způsobit kožní vyrážky a zároveň může vést k poruše imunitního systému a k narušení endokrinní funkce.
Aloe vera patří mezi účinné podpůrné prostředky při léčbě svrabu bez výrazných vedlejších účinků.
Aloe pravá je sukulentní rostlina, která zpravidla tvoří jen růžici listů nebo zkrácený stonek. Tato rostlina může dorůst do výšky až jeden metr. Podzemní část rostliny tvoří světle hnědé, vláknité a velmi silné kořeny. Kořeny rostliny jsou přizpůsobené pro růst na chudých půdách. Listy jsou silně dužnaté a na povrchu hladké. Čepele listů jsou nejčastěji 40–50 cm dlouhé a 6–7 cm široké. Na okrajích listů jsou 10–20 mm dlouhé, tvrdé a ostré výběžky. Uvnitř listů je průhledný polotekutý gel. Listy jsou nejčastěji zbarveny do zelenošedé barvy a často se na nich vyskytují světlé skvrny. Listy společně vytvářejí trsnaté růžice. Květy aloe jsou trubkovitého tvaru, obvykle žlutě nebo oranžově zbarvené. Květy jsou seskupeny v květenství na vysokém stvolu, který je větvený a může dorůstat až 90 cm. Květenství je hrozen. Doba kvetení rostliny: květen–červen.
Aloe vera obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, niacin a cholin. Z minerálů se v rostlině nachází hořčík, mangan, zinek, sodík, draslík, vápník, měď a chrom. Rovněž obsahuje steroidy, vzácné aminokyseliny, glykosidy, saponiny, polysacharidy nebo mastné kyseliny. Celkem tak aloe vera obsahuje více než 200 látek prospěšných pro naše tělo.