Téma

POMĚR SUŠENÉ A ČERSTVÉ DROŽDÍ


POMĚR SUŠENÉ A ČERSTVÉ DROŽDÍ je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Droždí patří mezi potraviny s vysokou výživnou hodnotou, neboť dokáže lidskému tělu dodat velké množství látek důležitých pro jeho správné fungování. Chuť klasického droždí bohužel není příliš oblíbená.


Účinky droždí na lidské zdraví

Droždí je jedna z nejcennějších potravin. Řadí se totiž k nejbohatším zdrojům přirozených organických vitamínů a je i účinným prostředkem proti toxické žluči, zácpě a nadýmání.

Za droždí údajně můžeme být vděční Egypťanům, kteří ho objevili náhodou v 5. století př. n. l., když zapomněli dát již připravené těsto péct. Po několika hodinách zjistili, že těsto několikrát zvětšilo svůj objem. Samotný objev kynutí byl vysvětlen o mnoho století později díky Louisovi Pasteurovi. Ten v roce 1857 dokázal, že kynutí je způsobeno živými organismy.

Čerstvé pekařské droždí lze definovat jako jednobuněčný mikroorganismus, který patří do druhu hub. V jednom gramu čerstvého droždí můžeme nalézt až 12 miliard buněk, které jsou schopné bez přístupu vzduchu přeměňovat cukr na alkohol a oxid uhličitý.

Droždí zlepšuje zdravotní stav při infekčních onemocněních, podporuje růst a vývoj organismu, je prevencí zácpy, potlačuje únavu, depresi i podrážděnost, zvyšuje celkovou výkonnost organismu, tlumí nechutenství, působí proti chudokrevnosti a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Čerstvé droždí prospívá lidskému organismu v mnoha směrech, musí se však konzumovat samostatně. Čerstvé lisované droždí by totiž nemělo být kombinováno s jinými potravinami, mělo by se konzumovat samostatně nebo rozmíchané v teplé vodě, případně mléce.

Když se čerstvé droždí konzumuje podle ověřených pravidel, to znamená samostatně nebo v kombinaci s vodou, případně mlékem, a to nejlépe ráno nebo těsně před spaním, přináší lidskému organismu množství benefitů – je významným zdrojem vitamínu B, absorbuje a neutralizuje kyseliny, zlepšuje trávení sacharidů a brání hromadění například kyseliny mléčné a octové, které poškozují tkáně, dále neutralizuje dráždění v játrech, pomáhá předcházet zácpě a obnovit peristaltiku střev a při pravidelné konzumaci zcela odstraňuje nadýmání. Podle některých studií je alkalické droždí vhodné i pro pacienty s krvácejícím žaludečním vředem, kdy je jakékoli jiné jídlo příliš dráždivé.

Vynikající zdravotní a kosmetické účinky droždí lidé pozorují už od pradávna. Dnes víme, že tyto jeho ceněné vlastnosti jsou dány biochemickým složením kvasinek. Vědci zjistili, že droždí je velmi bohaté na biologické prvky (aminokyseliny, minerály, vitamíny, enzymy) nezbytné pro správnou činnost lidského organismu (růst, buněčný metabolismus, imunitní systém). Jsou to látky, které většinou v naší současné každodenní stravě nepřijímáme v dostatečném množství.

Detoxikační účinek droždí se využívá i při problémech se znečištěnou pokožkou. Droždí totiž pomáhá v játrech dokonale oxidovat tuky nacházející se v potravě, které pokud jsou nedokonale oxidované, mohou významně přisp

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Droždí jako lék

Příběh

Ve svém příspěvku JAVOROVÝ SIRUP A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saša.

Dobrý den, nemáte prosím někdo přímou zkušenost s vyrobením směsi? I přez zakoupení těch nejlepších surovin (kvalitní sirup a čistá soda bez hliníku) a dodržení postupu mi ve směsi soda sedimentuje ke dnu. Nevím kde nastala chyba. Děkuji za odpověď. Saša

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Kašpar.

Dobrý den. Nevím zda je to ještě aktuální, ale poměr 3:1 je nemožný. 160 g jedlé sody se v litru vody rozpustí při teplotě 60 stupňů. A tudíž se poměr mění asi na 6:1 . Dost možná že se povede poměr 5:1 když se zahřeje na sedmdesát stupňů. Četl jsem odbornou literaturu a v té psali že teplota je důležitá pro navázání sody na cukr v sirupu. Pokud se to nestane, pak se zásada nedostane kam má a tudíž určitě nebude recept ku prospěchu. sirup se má stát nosičem jedu pro rakovinné buňky. Kdyby se to mělo pouze rozpustit tak by ten sirup byl docela zbytečný. Původní článek už nemohou najít, ale určitě si pamatuji tak. Za prvé 330 g sody v litru tekutiny je nerozpustné, za druhé teplota je důležitá pro navázání sody. Prý šedesát stupňů, sedmdesát max.

Zdroj: příběh Javorový sirup a jedlá soda

Rozdíl mezi droždím a pivovarskými kvasinkami

V droždí, označovaném také jako kvasnice, jsou buňky kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae (pivní kvasinky), které ke svému rozmnožování potřebují prostředí obsahující cukr. Dnešní výroba droždí je většinou značně vzdálená původnímu pěstování kultur na obilném šrotu nebo kvasnicím, které se získávaly z pivovarských usazenin. Pivovarské usazeniny se pro kypření těsta začaly používat až v 17. století. Od počátku 20. století se jako živný substrát začala používat melasa – vedlejší produkt vznikající při zpracování cukrové řepy. Za přítomnosti kyslíku a přídavku živin kvasinkové buňky rychle rostou a množí se. Z malé zkumavky s buňkami kvasinek se v několika následných fermentačních stupních získává požadované množství droždí. Po skončení fermentace se zbytky melasy a živin z růstového prostředí oddělí na separátorech a tím se získá takzvané kvasničné mléko, ze kterého se následně odstraňuje část vody na vakuových filtrech. Při výrobě se mnohdy – pro zefektivnění celého procesu – používají chemické látky jako syntetický silikonový olej na odpěňování, kyselina sírová, fosforečnany, amoniak a jiné. Živé organismy obsažené v droždí mají schopnost přeměňovat přirozené cukry přítomné v mouce na alkohol a oxid uhličitý, který způsobuje kynutí těsta.

Pekařské droždí je zdrojem celé řady živin a vitaminů. V prvé řadě vitaminů typu B, které se podílejí na uvolňování energie ze sacharidů obsažených v potravě:

  • vitamin B1 (thiamin) – pozitivně ovlivňuje činnost srdeční a nervové soustavy;
  • vitamin B2 (riboflavin) – má vliv na zdravou pokožku, dobrý zrak a správné fungování trávicího ústrojí;
  • vitamin B3 (niacin) – pomáhá udržovat zdravou pokožku, příznivě ovlivňuje trávicí ústrojí a nervový systém.

Kromě vitaminů B obsahuje pekařské droždí ještě bílkoviny (především aminokyseliny) a minerální látky (zvláště chrom).

Droždí pomáhá při:

  • nespavosti a depresích – niacin a vitamin B12 společně produkují serotonin, který má vliv na klidný spánek a „dobrou náladu“;
  • únavě – vitaminy typu B se podílejí na uvolňování energie ze sacharidů obsažených v potravě a příznivě tím ovlivňují lidský organismus.

Čerstvé pekařské droždí jsou živé kvasinky schopné způsobit kynutí těst. Čerstvé pekařské droždí obsahuje vodu. Lisuje se do tvaru kostiček, má světle béžovou barvu, lasturový lom, je hebké, snadno se drobí a příjemně voní. Skladuje se v lednici při teplotě udané výrobcem, ale maximálně do 10 °C. Optimální teplota je 5 °C.

Instantní droždí je dehydrované droždí vyráběné ve formě jemných kuliček krystalků. Tento typ droždí se

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Droždí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.

Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:

Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.

Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.

Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.

Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.

Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kopřivový čaj

Druhy droždí

Čerstvé pekařské droždí – vyrábí se obvykle ve tvaru kostiček světle béžové barvy, které se snadno drolí. Pro jejich správné použití je potřeba voda.

Instantní droždí – ani toto droždí není nic neobvyklého, jedná se vlastně o usušené čerstvé droždí. Výhodou je hlavně delší trvanlivost a to, že ho není nutné před přidáním do mouky znovu hydratovat. Jemné krystalky instantního droždí jsou baleny buď vakuově, nebo v ochranné atmosféře.

Tekuté droždí – tento druh se prodával až do roku 1825, kdy bylo poprvé představeno droždí lisované. Návrat k tomuto druhu droždí je reakcí na poptávku od průmyslových pekáren.

Granulované droždí – toto droždí najdeme v podobě drobných částeček, které jsou schopny snadno projít násypkami hnětacích zařízení. V průmyslových pekárnách je často mícháno s vodou za vzniku suspenze. Tu lze následně použít při automatickém dávkování surovin.

Aktivní sušené droždí – lze ho zakoupit ve formě drobných válečků nebo kuliček. Je odolné vůči teplu, díky čemuž je vyhledáváno především v regionech s klimaticky nepříznivými podmínkami.

Mražené droždí s nízkým obsahem vody – toto droždí je obvykle dostupné ve formě prášku a používá se většinou při přípravě nepředpečeného hluboce zmraženého pečiva.

Zdroj: článek Droždí jako lék

Příběh

Ve svém příspěvku INSTANTNÍ DROŽDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na poměr kvasnic TOLI za Instantní droždí. Kostka Toli je 42g... nahradí sáček instantního droždí nebo musím dát menší kousek z kostky? Děkuji předem za radu, s pozdravem Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Instantní droždí

Můžu jíst syrové droždí?

Konzumace syrového droždí se obecně nedoporučuje, protože někdy může vést k nadýmání, křečím, zácpě nebo průjmu. Může také zvýšit riziko plísňových infekcí, zejména u lidí, kteří jsou kriticky nemocní nebo mají oslabený imunitní systém.

Vzhledem k tomu, že droždí je shluk živých organismů, které dokážou spotřebovávat cukry, dalo by se říci, že po snědení syrového droždí se budou dále množit v zažívacím traktu a spotřebovávat živiny, které by jinak využilo lidské tělo. Například, chcete zhubnout, ale nechcete se vzdát sladkého. Tak sníte sladkostí, co hrdlo ráčí, na to hodíte kostku droždí a kvasinky vesele spotřebují veškerý cukr, a vy hubnete, i když se cpete sladkým. Jenže tak to nefunguje.

V žaludku je přítomna kyselina chlorovodíková, která vytváří extrémně kyselé prostředí s pH 2, jenž inhibuje většinu mikroorganismů včetně kvasinek z pekařského droždí. Než dojde k jejich usmrcení, stačí spotřebovat nějaké částice cukrů a přemění je na alkohol a oxid uhličitý. Právě tyto produkty mohou v zažívacím traktu způsobit zažívací potíže ve formě křečí, průjmu a nadýmání.

Často se také objevuje teorie o prospěšnosti pití droždí rozmíchaného v mléce před spaním. Prý to má fungovat na podporu spánku.

Po vypití takového nápoje kvasinky z droždí využijí část cukru - laktózy obsažené v mléce a vytvoří z něj alkohol a oxid uhličitý, jenž může způsobit v zažívacím traktu křeče, nadýmání a ráno se probudíte (pokud vůbec za těchto podmínek usnete) s pěkným průjmem. Navíc většina dospělých lidí po 30 roce života ztrácí schopnost trávit laktózu, která pak ve střevech působí značné nepohodlí v podobě bolestivé plynatosti a průjmu.

Pokud trváte na konzumaci kvasinek z droždí, tak sáhněte raději po Pangaminu, protože obsahuje prebiotické zbytky sladu a vyživí vaši střevní mikrofloru.

Syrové pekařské droždí může být bezpečně použito při vaření ke zlepšení chuti nebo nutričního obsahu potravin. Například jako drožďová pomazánka nebo polévka. Procesem vaření se droždí deaktivuje a stává se bezpečnou potravinou plnou důležitých látek, jako jsou vitamíny B a D a bílkovin.

Živiny ze syrového droždí ať čerstvého nebo sušeného, si můžete také užít například jako součást receptu na vařené nebo pečené těsto. Jedna polévková lžíce sušeného droždí nebo kostka čerstvého, která vytvoří jeden až dva bochníky chleba, obsahuje asi 5 gramů bílkovin, 5 gramů sacharidů a 3 gramy vlákniny. Nabízí také malé množství vápníku, vitamínů B a draslíku.

Zdroj: článek Je pravda, že se pekařské droždí nedoporučuje jíst za syrova?

Příběh

Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Děkuji za jídelníček i s recepty. Pomáhá. D.

Zdroj: příběh Hubnutí podle mančingové

Milurit příbalový leták

Název přípravku

MILURIT (R) 100,MILURIT (R) 300 

Složení kvalitativní a kvantitativní

1 tableta obsahuje 100 mg nebo 300 mg allopurinolu.

Léková forma

Tablety k vnitřnímu užití.

Klinické údaje

  1. Indikace: dna, léčba primární hyperurikémie, prevence a léčba primární uratické nefropatie se symptomy dny nebo bez nich, léčba sekundární hyperurikémie při hematologických onemocněních; k prevenci a léčbě hyperurikémie, která vzniká při destrukci buněk během radioterapie nebo chemoterapie malignit, prevence a léčba urolithiasy a tvorby kalcium-oxalátových konkrementů při hyperurikosurii.
  2. Dávkování a způsob podání: U dospělých je počáteční dávka 100–300 mg jednou denně. Je-li to nutné, může se dávka postupně zvyšovat po 100 mg za monitorování sérové hladiny kyseliny močové v intervalech 1–3 týdny do dosažení žádoucího výsledku. Překračuje-li denní dávka 300 mg, měla by být podávána ve 2–4 stejných dílech. Před začátkem protinádorové terapie by měla být léčba allopurinolem zahájena 1–2 dny předem dávkou 600–800 mg denně a měla by pokračovat 2–3 dny. Trvání léčby řídíme dle hodnot sérové hladiny kyseliny močové. U dětí se sekundární hyperurikémií při hematologických nebo jiných malignitách nebo při abnormalitách enzymů by měla být denní dávka allopurinolu 10–20 mg/kg tělesné hmotnosti. Dávkování a trvání léčby řídíme dle účinku léčby (zmenšení velikosti tumoru, stupeň infiltrace kostní dřeně, počet blastů v periferní krvi). Ve stáří by měla být dávka redukována pro možnou poruchu renálních a hepatálních funkcí a riziko zvýšené toxicity. Přípravek se užívá po jídle s dostatečným množstvím tekutiny.
  3. Kontraindikace: Přecitlivělost na kteroukoliv látku v přípravku obsaženou, gravidita, laktace, vážné choroby jater, vážné choroby ledvin (azotémie), diopatická hemochromatóza (i v rodinné anamnéze). Léčba allopurinolem nemůže být zahájena během akutního záchvatu dny.
  4. Speciální upozornění: Léčba allopurinolem není indikována při asymptomatické hyperurikémii. Přípravek může být podán k léčbě sekundární hyperurikémie pouze dětem s malignitami nebo enzymatickými poruchami. V těhotenství je možno přípravek použít pouze výjimečně, po pečlivém zvážení přínosu a rizika léčby, protože teratogenní efekt není zcela vyloučen. Během léčby je nutný dostatečný příjem tekutin. Množství moči by se mělo pohybovat nad 2 litry/den a moč by měla být neutrální nebo lehce alkalická. Pravidelné kontroly jaterních funkcí jsou nutné, zejména na počátku terapie (prvních 6–8 týdnů). Léčba allopurinolem se nesmí zahajovat při akutním záchvatu dny. Po odeznění akutní fáze se může léčba zah

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Milurit

Příběh

Ve svém příspěvku DROŽDÍ PLEŤOVÁ MASKA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Ahoj našla jsem bezva recept na pleťovou masku z droždí, tak vám sem píšu recept. Pleťová maska má dvě základní přísady, droždí a mléko, ale je možné použít místo mléka i vodu. V misce se smíchá půl kostky droždí s trochou mléka a pořádně se to rozmíchá. Po rozmíchání se to nanese na obličej, kde se nechá působit až do jejího zaschnutí. Potom je možné masku z pleti buď oloupat nebo smýt vlažnou vodou. Kvasnicová pleťová maska výborně čistí póry a zanechává pleť hladkou a hebkou na dotek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marketka64.

Já jsem byla z článku o droždí https://zdravi-hubnuti.cz/d… fakt překvapená, a díky za tenhle recept. Určitě se bude hodit.

Zdroj: příběh Droždí pleťová maska návod

Instantní droždí

Instantní droždí se od čerstvého lisovaného liší ve způsobu použití. Z instantního droždí se nedá připravit kvásek, pouze se smíchá s ostatními ingrediencemi. Podstatný rozdíl je také v rychlosti kynutí. Instantní droždí kyne obecně déle než droždí čerstvé. Instantní droždí má ale delší trvanlivost, asi 18 měsíců, a dá se velmi dobře skladovat, má snadné, praktické použití a výsledek je téměř vždy zaručen. Dávkuje se v množství cca 1–2 % na množství mouky. Instantní droždí obsahuje sušené pekařské droždí a emulgátor sorbitolmonosterat. E491 – monostearát sorbitolu, což je bílý prášek voskovité konzistence. Tato látka působí jako emulgátor a stabilizátor v instantních potravinách. Zdravotní rizika se vyskytují pouze při velmi vysokých dávkách této látky, nežádoucí účinky se u testovaných zvířat projevily změnou činnosti jater a ledvin, v běžném množství jde o substanci bez vedlejších účinků. Při použití vyšších dávek může působit jako alergen u citlivých osob. Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk.

Zdroj: článek Instantní potraviny

Příběh

Ve svém příspěvku INSTANTNÍ DROŽDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Válková.

Dobrý den,
bohužel nemohu radit z vlastní zkušenosti, instantní droždí nepoužívám vůbec. Ale z dostupných informací lze vyčíst, že 1 kostka čerstvého pekařského droždí NOLI o hmotnosti 42 g se používá na 1 kg mouky. U instantního droždí máte na obale uvedeno, jaké množství máte použít. U Dr. Oetkera je například prodáváno instantní droždí v sáčcích po 7 gramech. Výrobce uvádí, že toto množství se používá na 500 gramů mouky a je ekvivalentní cca k 25 gramům čerstvého droždí. Z čehož vyplývá, že jestliže dáváte kvasnice do kila mouky, tak potřebujete 2 sáčky instantního droždí, nebo jedny celé kvasnice. Máte-li jen ½ kg mouky, pak jen jeden sáček, nebo půl kostky čerstvého droždí.
Jestliže používáte instantní droždí, pak určitě víte, že záleží na výrobci, například droždí prodávané pod značkou Saf-instant se vyrábí v sáčcích o hmotnosti 10 gramů a dle návodu na obalu je určeno pro 1 kg mouky.
Když to tedy shrnu, nelze přesně určit přesný poměr mezi kvasnicemi čerstvými a instantními (množství se liší výrobce od výrobce), ale při pečení můžete vycházet z toho, že se obvykle používá 1 kostka čerstvého droždí na 1 kg mouky, takže když máte v receptu ½ kila mouky, pak použijte jen půl kostky, když 250 g mouky, pak jen cca ¼ kostky apod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Většinou peču z 1/2 mouky a přidávám 1 sáček instantního droždí a nyní z Vašeho sdělení jsem pochopila, že mám dávat místo 1 sáčku 1/2 kostky droždí. Děkuji za radu, s pozdravem Jana

Zdroj: příběh Re: Instantní droždí

Pekařské droždí

Pekařské droždí je živá kultura kvasinek Saccharomyces Cerevisiae a používá se ke kynutí těsta. Kvasinky při pečení umírají a poskytují pečivu charakteristickou kvasnicovou chuť.

Nejběžnějším použitím droždí je pečení. Pečivo vyrobené z mouky, vody a soli se po celém světě jí v různých tvarech a podobách. Ale pro získání dobře vykynutého pečiva se vzdušnou střídkou, je všude nezbytná jedna stejná přísada: pekařské droždí!

Při výrobě pečiva v procesu kynutí droždí produkuje oxid uhličitý a působením enzymů mění fyzikální vlastnosti těsta. Kvasinky v něm obsažené fermentují cukry, které se přirozeně vyskytují v mouce zvané maltóza. Glukóza se pomocí droždí přeměňuje na oxid uhličitý (který dává pečivu objem a voštinový tvar střídky) a na alkohol (při pečení se odpařuje). Kvasinky také produkují aromatické sloučeniny, které přispívají k vůni a chuti pečiva. Fermentace se při pečení aktivuje teplem a končí, když teplota dosáhne 50 °C.

Prášek do pečiva versus droždí

Kvasnice a prášek do pečiva by se neměly zaměňovat. Zatímco droždí je živý přírodní organismus, prášek do pečiva je chemické kypřící činidlo. Na rozdíl od prášku do pečiva a jedlé sody, kvasnice kynou těsto přirozeným biologickým procesem, jehož výsledkem je fermentace.

Zdroj: článek Je pravda, že se pekařské droždí nedoporučuje jíst za syrova?

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA DROŽDÍ A KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ráda peču a hlavně svůj domácí chléb. Teď jsem se dověděla, že mám přísný zákaz droždí. Mohu péct i ze žitného kvásku, který si sama zkvasím nebo by se dalo i ze zkvašené vody, třeba z ovoce, to všechno jde. Jak to prosím vypadá s puriny v těchto případech ? Chleba a rohlíky kupované jsou dovoleny a tam přece droždí je dost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Droždí, když se používá na pečení, tak puriny moc neovlivní, protože ve zkonzumovaném finálním produktu ho je jen malé množství. Jiná situace je například drožďová pomazánka a nebo drožďové noky. U každé potraviny nebo jídla je potřeba zjistit hlavní složky a podle nich se pak orientovat v množství purinů. Droždí není hlavní složkou pečiva, tou je mouka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna dieta výše purinů v potravinách

Trénujte ráno nebo dopoledne!

Poměr kortizolu vůči testosteronu je jedním z nejlepších vodítek pro tvorbu svalové hmoty a nárůstu síly. První odborné studie ohledně této problematiky se konaly již koncem sedmdesátých let na finských vzpěračích. Další vědecké práce tyto prvotní poznatky dále potvrzovaly. Nové pokusy ukazují, že optimální poměr testosteronu vůči kortizolu se dosahuje podstatně snadněji tréninkem ráno. Pokud naproti tomu trénujete večer, dosáhne tvorba kortizolu vysokých hodnot. Tím můžete narušit kvalitu spánku, což může dost pošramotit schopnost zotavení - regenerace. Pokud trénujete ráno, je poměr mezi testosteronem a kortizolem hodinu po tréninku dvojnásobně vyšší. A to znamená jedno - že anabolické procesy jsou v plném běhu. Pokud ovšem trénujete večer, je tento poměr hodinu po tréninku podstatně nižší, což svědčí spíše o katabolických procesech - ztrátě svalů.

Zdroj: článek Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Míchané nápoje Birell při cukrovce

Birell má ve své nabídce také další nápoje, které jsou líznuté příchutí piva, ale jejich chuť klade důraz na ovocnou příchuť. Většina z nich má stejné obsahy sacharidů jako klasická nízkoalkoholická piva, ale dva druhy jsou trochu více sladší. Platí zde také používání malé sklenky o objemu 100 ml, která by měla odměřovat jeden drink za hodinu. Naráz vypité vyšší objemy těchto piv, by mohly mít negativní vliv na krevní cukr.

Vhodné míchané nápoje Birell:

  • Birell Hrozno je osvěžující míchaný nápoj na bázi nealkoholického piva Birell, ve kterém je příjemná hořkost chmelu mistrovsky doplněna o vyvážený poměr sladké chuti bílého a červeného hrozna. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 5,8 g na 100 ml;
  • Birell Červený Pomeranč v sobě spojuje jemnou hořkost nealkoholického piva s výraznou a svěží chutí červeného pomeranče. I tato varianta je bez konzervantů a umělých barviv. Má snížené množství cukru a obsahuje vitamíny C, B5 a B6. Obsah sacharidů: 5,8 g na 100 ml. Obsah alkoholu 0,5% obj.
  • Birell Limetka & Malina je míchaný nápoj se svěží příchutí ovoce, který si uchovává všechny přednosti výjimečného nealkoholického piva Birell, jehož chuťový profil je mistrovsky doplněn o vyvážený poměr šťavnaté, osvěžující limetky a vůni čerstvých malin. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 5.4 g na 100ml.
  • Birell Zelený ječmen je osvěžující nápoj na bázi světlého nealkoholického piva Birell. Tento speciál je výjimečný zejména díky přítomnosti zeleného ječmene, který se v posledních letech stává symbolem zdravého životního stylu a je nazýván superpotravinou. Výsledkem je více hořké nealko pivo s výraznější pivní chutí a vůní zeleného ječmene. Obsah alkoholu max. 0.5 % obj. Obsah sacharidů 5 g na 100 ml, ale cukry v nich tvoří jen 2,4 g.
  • Birell Malina je novou limitovanou edicí míchaných nápojů na bázi nealkoholického piva Birell. Malina se sníženým obsahem cukru vycházíme vstříc příznivcům méně kalorických nápojů, i těm kdo vyhledávají méně sladké varianty. Stejně jako stávající nápoje Birell je i tato bez umělých barviv a konzervantů. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 4 g na 100ml.
  • Birell Bezový květ je novou limitovanou edicí míchaných nápojů na bázi nealkoholického piva Birell. Bezový květ se sníženým obsahem cukru vycházíme vstříc příznivcům méně kalorických nápojů, i těm kdo vyhledávají méně sladké varianty. Stejně jako stávající nápoje Birell je i tato bez umělých barviv a konzervantů. Obsah alkoholu max. 0.3 % obj. Obsah sacharidů 4,1g na 100 ml.
  • Birell Višeň a ostružina je novou limitovanou edicí míchaných nápojů n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Birell a cukrovka

Příběh

Ve svém příspěvku DROŽDÍ JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dan.

Dobry den, v jakem prosim mnozstvi je mozne cerstve drozdi denne konzumovat? Je to treba jedna cela kosticka? Lze se predavkovat apod.? Predem dekuji. Dan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucy.

Zdravim.A jaké droždí tedy mohu konzumovat před spaním a nebo na lačno ráno?
Co se týče jídla tak jsem zkoušela jíst syrové -klasicke kostkové v pomazance a příšerně mě to nadymalo i trochu pálení zaludku.To je také běžné?Jaké droždí zvolit aby nedošlo k zažívacím potížím?
Děkuji

Zdroj: příběh Droždí jako lék

Recepty z droždí – pomazánka z droždí

Ingredience: 50 g droždí, 1 malá cibule, 60 ml mléka, špetka soli, 1 žloutek, 30 g másla, 20 g strouhanky

Technologický postup: Na tuku osmažíme oloupanou a nasekanou cibulku a přidáme droždí. Když se droždí rozpustí, začíná u okraje hnědnout a voní, zalijeme je mlékem a povaříme. Pak vmícháme žloutek, sůl a strouhanku. Pomazánku z droždí přendáme do nějaké misky a necháme vychladnout. Zdravou pomazánku z droždí mažeme na chleba.

Zdroj: článek Droždí jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem JIDELNICEK NA SNIZENI KYSELINY MOCOVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den ve Vašem uvedeném jídelníčku k svačině je hruška,ale od lákařky mám ,že hruška je jako nevhodná při zvýšené hladině kyseliny močová.
Kdo má pravdu ,netuším jíst nebo nikoliv,asi by bylo dobré zjistiti kdo má pravdu
Marta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hrušky při dně jíst můžete a dokonce jsou prospěšné pro vaše ledviny, které bývají postižené zvýšenou hladinou kyseliny močové. Níže se dozvíte proč.

Obsah purinů v hruškách
Potraviny, které jsou vhodné pro dietu s nízkým obsahem purinů, obsahují koncentraci purinů nejvýše 50 miligramů na každých 100 gramů tohoto jídla. Všechno ovoce, včetně hrušek, patří do této kategorie. Nízkopurinová strava může obsahovat dvě až čtyři porce ovoce denně, přičemž jedna hruška střední velikosti se rovná jedné porci.

Velikost porce
Když jste na dietě s nízkým obsahem purinů, tak byste každý den měla sníst dvě až čtyři porce ovoce. Jedna porce odpovídá středně velkému kusu čerstvého ovoce nebo 180 ml ovocné šťávy nebo 120 ml zavařeného ovoce. Vždy upřednostněte čerstvé ovoce nebo čerstvou ovocnou šťávu, protože čerstvé ovoce, zejména pokud má svoji slupku, jako například neloupaná hruška, obsahuje velké množství prospěšné vlákniny. Používejte pouze 100% ovocné šťávy a ovoce zavařené ve vlastní šťávě, nikoli v sirupu.

Hruška při dně ano či ne?
Ačkoli hrušky mají nízký obsah purinů, společnost Gout & Uric Acid Education Society https://gouteducation.org/d… varuje, že obsahují přirozeně vysokou koncentraci fruktózy (ovocný cukr). Pro zmírnění dopadů dny je lepší konzumovat ovoce s nízkým obsahem fruktózy, jako je grapefruit, banány, různé bobule a melouny.
Na druhou stranu hrušky obsahují antioxidanty, fenolika a kyselinu askorbovou, což jsou látky, které pomáhají snižovat zánět v těle a chrání před stavy souvisejícími se zvýšenou kyselinou močovou, jako jsou ledvinové kameny. Doporučení konzumovat hrušky při tomto onemocnění bylo vydáno ve zprávě zveřejněné v Evropském přehledu pro lékařské a farmakologické vědy v roce 2016, k vidění zde: https://www.researchgate.ne… podle které slupka obsahuje až 20tinásobek množství těchto látek ve srovnání s masem. Takže se soustřeďte, abyste jedla i slupku z hrušky. Hrušky, ale i ostatní ovoce jezte, když jsou čerstvé, protože tyto prospěšné látky postupem času ubývají.

Návrhy na konzumaci hrušek při dně
Pacienti na nízkopurinové dietě by měli každý den sníst 6 až 11 porcí pečiva, obilovin, rýže nebo těstovin, spolu se dvěma porcemi nízkotučných nebo beztukových mléčných výrobků, třemi porcemi zeleniny a až 170 gramy libového masa, vajec, sýrů, ořechů nebo fazolí. Hrušky si můžete zakomponovat do jídel s nízkým obsahem purinů tak, že si své ranní snídaňové cereálie doplníte o plátky čerstvé hrušky nebo přidáte nakrájené hrušky do salátu ze smíšené zeleniny, opékaných ořechů a studených grilovaných kuřecích prsou nebo steaku. Také můžete jíst hrušky smíchané s nízkotučným jogurtem jako rychlé občerstvení s nízkokalorickým obsahem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jidelnicek na snizeni kyseliny mocove

Recepty na masky z kvasnic

Drožďová obyčejná

Tato maska je dobrá na ucpané póry, akné nebo na celkové vzpružení pleti. V mističce rozmícháme droždí s vodou, aby vznikla hustší kaše. Naneseme na obličej a necháme 20 minut působit. Pak obličej omyjeme vodou.

Drožďová s heřmánkem

Tato maska čistí ucpané póry, navíc pleti dodává potřebný vitamín B. Nejprve si připravíme heřmánkový odvar, který po vylouhování scedíme a necháme trochu vychladit. V misce rozdrobíme droždí a zalijeme přiměřeným množstvím heřmánku, aby nám vznikla hustší kašička. Naneseme na pleť.

Drožďová s pšeničnými otrubami

Tato maska je velmi vyživující a je vhodná pro všechny typy pleti:

  • 5 dkg droždí
  • 6 lžic mléka
  • pšeničné otruby

V misce rozdrobíme droždí, přilijeme mléko a zahustíme otrubami. Nanášíme na obličej, krk a dekolt a necháme působit asi 30 minut. Masku umyjeme vlažnou vodou.

Základní drožďová maska je určena pro normální pleť

Vyrobíme ji z 20 gramů čerstvého droždí, což je vlastně půl klasické kostky, a přibližně dvou lžic vlažného mléka. Pořádně obojí rozmícháme a rozmačkáme, abychom si vytvořili hustou kašičku. Masku potom naneseme na celý obličej (vyhneme se jen nejbližšímu okolí očí) a necháme ji zaschnout, což trvá přibližně čtvrt hodiny až dvacet minut. Po uplynutí této doby tvář opláchneme teplou vodou.

Pro suchou a citlivou pokožku je zapotřebí jemnější verze drožďové masky

Budeme zase potřebovat půl kostky neboli dvacet gramů, ale místo mléka tentokrát použijeme olivový olej (neměl by být vytažený z lednice). Množství tekutiny je stejné, čili přibližně dvě lžíce. Zase vše rozmícháme na jemnou kašičku a použijeme úplně stejně jako v předchozím případě (včetně zaschnutí a oplachu).

Pro mastnou pleť

Pro ty, kteří mají problémy s mastnou pletí, existuje přírodní drožďová maska v nejsilnější variantě. Potřebujeme lžíci rozdrobeného droždí, které rozmícháme na kašičku s troškou destilované nebo alespoň převařené vody, která má pokojovou teplotu. Do směsi ještě přikápneme dvanáct až patnáct kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy. Tuto masku mohou vyzkoušet i ti, kteří mají velké problémy s akné.

Všechny výše uvedené pleťové masky bychom neměli používat častěji než dvakrát týdně. Pokud ji používáme na „poďobanou“ pleť, měli bychom pozitivní efekty a zmenšený výskyt uhříků začít pozorovat již přibližně po čtrnácti dnech. Pokud masky užíváme pro očištění a osvěžení zdravé pokožky, tak jsou výsledky viditelné velmi často již po omytí.

Zdroj: článek Drožďová maska

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Tak tedy taky ahoj! Já tomuhle vůbec nerozumím. O psychologii jsem se nikdy zvlášť nezajímala. Ale je zajímavé, kolik toho dokážete z trocha textu usoudit. Máte pravdu, že jsem určitě otevřený člověk. Často se to ale příliš neprojevuje. Mám pár lidí kolem sebe, kterým se můžu a chci svěřovat se vším, jinak se dá ale říct, že jsem ke svému okolí dost selektivní a rozhodně ne s každým opouštím meze společensky nutné konverzace. Vám mám ale dobrý motiv nic nezatajovat a vzbuzujete ve mně svým přístupem k věci důvěru, tak koneckonců proč ne. Je ironie, že mi doporučujete navštívit zrovna 3.patro na Karlově náměstí 32. Bydlím totiž doslova pár kroků odtamtud a právě na Polikliniku Karlovo náměstí jsem zamířila porvé, když jsem měla pocit, že tady bude asi nějaký problém. Jméno paní doktory Divišové mi ale nic neříká. Byla jsem tam celkem 3x a vždy u jisté MUDr. Tillové. Ta mě v květnu poslala domů s Alpicortem a trimcinolonem, na který jsem nepěkně zareagovala. Tenkrát jsem ještě věřila že půjde pouze o sezónní vypávání, stres, cokoli,.. nasadila jsem Revalid, vyhodila kortikoidy a čekala na zlepšení. V průběhu léta mi vlasy vesele padaly dál. Cca 2 měsíce jsem p.doktorku neváhala navštívit znovu. Nabídla mi opět kortikoidy, a sdělila mi, že bez absolvování krevních testl nemá smysl dále pokračovat. Tak jsem tedy déle než 2 měsíce čekala na pozitivní výsledky podrobných endokrinologických, alergologický testů i testů na štítnou žlázu včetně sona.Vše v pořádku. Pak už jsem se tam nevrátila a na doporučení známého vyhledala paní kožarku na Petřinách, která údajně spolupracuje s jednou klinikou plastické chirurgie a je moc dobrá. Právě na vyšetření u ní poprvé padla zmínka, že jde o seboroickou dermatitidu, což mě překvapilo. Věděla jsem o co jde a nikdy bych nehádala, že právě to může být můj případ. Nikdy jsem totiž ve svých vlasech sama neobjevila jedinou šupinku. Jediné, co jsem vnímala byl nepříjemný pocit z pokožky skalpu. Kůže mě strašně pnula, a byla velmi citlivá na kontakt s čímkoli - čepicí, větrem ve vlasech. Rozhodně ne žádné lupy. Hned po několika aplikacích léčebných šamponů, které mi paní doktorka navrhla, spolu s dalšími kortikoidy to ale začalo. Nedá se ani pořádně hovořit o lupech. Jsou to pomalu cáry tenounké průsvitné kůže asi takové jako když se člověk spálí od sluníčka. Bylo mi řečeno, že je to prý normální projev nemoci, ale abych pravdu řekla, dodneška tomu nemůžu uvěřit a mám podezření, že tento druh šamponů a především kortikoidy způsobily ještě větší nerovnováhu pokožky. Usuzuji tak tím spíš, že nikde jinde po těle se s kožními problémy tohoto druhu nesetkávám. Celkově mám v tuto chvíli ke kožním lékařům po těchto zkušenostech velkou nedůvěru. Nerozumím proč žádný z nich nenavrhl test na plísně, o kterém jste hovořil, pokud je to tak základní věc ?! Vždyť já ani netušila, že něco takového vůbec existuje... Jen tak uzavřít celou záležitost tím, že jde o genetickou dispozici, nebo hormonální nerovnováhu, to je přeci tak jednodu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Veroniko, pokud primárním důvodem Vaší návštěvy lékaře byla Vaše napjatá, citlivá a suchá pokožka s vypadávajícími vlasy a před návštěvou lékaře jste žádné olupování kůže ve formě cárů jako po spáleninách neměla, tak je zcela jasné, že příčinou Vaší současné dermatitidy je právě aplikovaná léčebná péče. Patrně došlo některým z přípravků k poškození zevní keratinové vrstvy Vaší kůže a ta se, jako při spáleninách od slunce, začala podobným způsobem olupovat. Takže bude potřeba se co nejrychleji dostat se stavem Vaší pokožky do předchozího stavu - v době před návštěvou prvního kožního.
Kupte si v lékárně Panthenol ve formě spreje a také ve formě šampónu a snesete-li to, tak i ve formě tablet. Pečujte s tím o svou oloupanou pokožku. Panthenol spray si nastříkejte na své prsty a naneste to co nejlépe na pokožku své hlavy, ale nedrhněte si ji svými vlasy, které se dostaly při aplikaci pod Vaše prsty. Tento postup rychle zregeneruje Vaši pokožku. Dále si výživou pomozte zvýšeným přísunem přírodních vitamínu E (obohacený margarin), B-komplex (droždí - například v držďové polévce, ale droždí v ní nevařit!) a vitamínu A (mrkvový salát s několika kapkami olivového oleje). Až se Vaše pokožka na hlavě stabilizuje, tak zkuste občas aplikovat tu olejovou éčkovou masku z minulého příspěvku. Zvládnete ji i ve střední americe, žijí tam civilizovaní lidé a tyto suroviny určitě bude možné sehnat. Byl jsem v této oblasti, a tohle se tam dá běžně sehnat. Navíc tam bude teplo a vlhko, takže se budete více potit a to i na hlavě, takže se zrychlí tok Vaší limfy a podpoříte tak i vyměšování mazových žláz v okolí vlasových folikul a celá Vaše situace se tak určitě zlepší. Dbejte ale prosím na to, abyste svou hlavu nevystavovala slunečnímu záření, protože prořídlé vlasy vás nedostatečně ochrání a čerstvá pokožka po vyloupání by Vám tak mohla skvrnitě zpigmentovat do hněda, anebo byste si ji mohla nedej bože spálit a celé toto olupování si zažít znovu a zkazit si tak pěkný pobyt.
Ještě bych rád zkonsolidoval Vaše pochopení mých předchozích příspěvků. Probírali jsme spolu Váš aktuální stav, takže by nebylo zcela korektní porovnávat mé postupy s postupy Vámi navštívených lékařů, neboť oni řešili vypadávání vlasů a citlivou pokožku na hlavě. Při takové diagnóze by nikdo neindikoval mykotické vyšetření. To jsem zde navrhl jako reakci na Vaše olupování pokožky, které se dostavilo až záhy po několikeré návštěvě doktora a nebylo primárním důvodem Vaší léčby.

Veroniko, ale buďte šťastná, objevila jste příčinu své současné dermatitidy. To se podaří jen vyjímečně.
Přeji Vám bezvadné zážitky a pohádkově teplé moře. :-)

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lupy ve vlasech

Kdy je organismus překyselený

Každý člověk je pánem své acidobazické rovnováhy, a tudíž zcela pravděpodobně většinovým tvůrcem svého zdraví či uzdravení. Potenciálně zdravý člověk si tuto skutečnost většinou nerad uvědomuje a nemocný nemá často dostatek víry, aby jí věřil. Výsledkem jsou přeplněné ordinace chronických pacientů bez vyhlídky na uzdravení.

Krev má pH 7,35 až 7,4 s velmi nepatrnými výkyvy. Pokud by se tato hodnota výrazněji snížila pod 7,35, člověk zemře. Celá řada biochemických pochodů v těle je zaměřena na udržení pH krve, a to i za cenu „nesprávné funkce jiného orgánu“. Krev má prostě přednost... A jak se tento důležitý proces realizuje?

Kyseliny jsou pro organismus škodlivé látky. Některé se v organismu tvoří jako produkty látkové výměny (chlorovodíková, octová, močová a podobně), jiné bohužel přijímáme. Pro zajištění zmíněné acidobazické rovnováhy je bezpodmínečně nutné kyseliny z těla průběžně odbourávat neboli redukovat. K odbourávání kyselin může dojít pouze za přítomnosti látek zásaditého charakteru, jako jsou minerály, stopové prvky a podobně. Jestliže je jejich příjem ve stravě dostatečný, je vše v pořádku. Jestliže přijímáme zásaditých látek málo a kyselých mnoho, organismus je nucen použít pro redukci kyselin uložené zásadité látky. Vápník z kostí, chrom ze slinivky, zinek z prostaty, hořčík, který byl původně určen pro nervovou činnost... A navíc organismus začne ukládat nežádoucí vodu a zadržovat ji, aby kyseliny v těle naředil. Tím dochází k ochromení bezchybné činnosti orgánů a následně pak k nemocem, které se dlouhodobým překyselením stávají chronické. Mohl by následovat dlouhý výčet chorob počínaje alergiemi, artrózami, žaludečními vředy a konče například rakovinou považovanou za „kyselou nemoc“ číslo jedna.

Díky stravě, kterou přijímáme, má více než 90 % populace překyselený organismus (latentní acidózu).

Naše strava by měla obsahovat dostatečné množství zásadotvorných potravin, jako je ovoce a zelenina. Každá potrava, kterou strávíme, zanechává v našem těle zbytkový „popel“, který je buď kyselý, zásaditý, či neutrální, podle druhu potravy, ze které pochází. Přirozený poměr mezi kyselinami a zásadami by se měl ve zdravém těle pohybovat v poměru 1 : 4. Jestliže je tento poměr zachován, tělo je odolné proti nemocem. Ideální strava by tedy měla obsahovat 80 % zásadotvorných a 20 % kyselinotvorných potravin. Někteří výživoví poradci doporučují poměr 50 : 50.

Potraviny, které jsou pro tvorbu kyselosti v organismu (pozor, ne v krvi, jak to mnozí nejednou špatně interpretují) nejhorší, jsou to jednoznačně ty, které obsahují rafinované cukry, veškeré klasické nezdravé jídlo, cereálie plné cukrů, kofein, alkohol a 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Nejím nic od masa, od mléka jen podmáslí a přesto mám zvýšenou hladinu kyseliny močové, prosím o sdělení zda suché drožďové lupínky, které používám místo sýra, mají také značný počet purinů jako čerstvé droždí, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Puriny jsou výsledkem trávení a vznikají stále. Některé potraviny vyprodukují purinů více jiné méně. To, že máte zvýšenou kyselinu močovou, i když držíte dietu znamená, že Vaše ledviny velmi omezeně tuto kyselinu pouští ven prostřednictvím moči. Existují speciální léky, které zcela zabrání vzniku kyseliny močové při trávení. Zeptejte se na ně svého ošetřujícího lékaře. Droždí bohužel obsahuje obrovské množství purinů (až 300 mg na 100 gramů) a vyprodukuje mnoho kyseliny močové, proto nelze doporučit jeho používání pro nemocné dnou. A to platí i na výrobky, kde je droždí použito při výrobě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Puriny

Olej z máku a dna

Dna je forma artritidy, která je způsobena příliš velkým množstvím kyseliny močové v krvi. To může být způsobeno nadprodukcí kyseliny močové (typicky z farmaceutického použití) nebo nedostatečným metabolismem kyseliny močové v těle. Existuje mnoho doplňků pro dnu, které mohou pomoci snížit příznaky a zlepšit základní příčiny dny. Některé z nejlepších doplňků pro dnu zahrnují hořčík, zinek, esenciální mastné kyseliny a vitamín C.

Mák rovněž obsahuje esenciální mastné kyseliny, doslova je nabytý esenciální mastnou kyselinou omega-6, která je nezbytná pro lidské zdraví a tělo si ji neumí vyrobit. Musíte ji přijmout v potravě. Spolu s omega-3 mastnými kyselinami hrají omega-6 mastné kyseliny zásadní roli ve funkci mozku a normálním růstu a vývoji. Jako druh polynenasycených mastných kyselin (PUFA) omega-6 pomáhají stimulovat růst kůže a vlasů, udržovat zdraví kostí, regulovat metabolismus a udržovat reprodukční systém.

Zdravá strava obsahuje vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají snižovat zánět a některé omega-6 mastné kyseliny mají tendenci zánět naopak podporovat. Zvýšený příjem omega-6 mastných kyselin může hrát roli ve zhoršení zánětlivých onemocnění. Typická česká strava obsahuje 14 až 25krát více omega-6 mastných kyselin než omega-3 mastných kyselin.

Mák obsahuje zejména mastné kyseliny omega-6. Jedna lžička makových semen obsahuje 2,49 gramů omega-6 ale jen 0,02 gramu omega-3. Podle této studie [1] bylo prokázáno, že vysoký poměr omega-6 : omega-3 zvyšuje riziko návratu dny. Naopak potraviny s převahou omega-3 vede ke snížení rizika následných dnavých záchvatů. Neutrální poměr omega-3 : omega-6 nemá na průběh dny žádný vliv.

Pokud trpíte dnou a rozhodnete se využít přírodní esenciální mastné kyseliny z makového oleje, tak vždy pamatujte na to, že musíte současně zkonzumovat dvojnásobné množství omega-3 buď nejlépe ve formě rybího tuku (jedna lžička makového oleje / dvě lžičky rybího tuku). Jinak si můžete pěkně rozbouřit svojí dnu.

Zdroj: článek Mák a puriny

Příběh

Ve svém příspěvku HODNOTY KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pospa.

Je hodnota 530 umol- l hodně.


děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Celjaková.

Manžel má dnu. Vím, že mu škodí kvasnice. Je lahůdkové droždí stejně škodlivé?

Děkuji

Zdroj: příběh Hodnoty kyselina močova

Za jak dlouho se upraví testy jaterních bílkovin

Testy jaterních bílkovin se zlepší v závislosti na úspěchu léčení základních příčin. Některé příčiny lze léčit snadno a v takových případech je úprava výsledků možná rychle.

Vysoká hladina bílkovin může být trvalá a nebo se může upravit úspěšnou léčbou základního onemocnění.

Trvale vysoké hladiny celkového proteinu v séru se vyskytují u téchto zdravotních stavů:

  • zánět z infekcí, jako je HIV nebo virová hepatitida
  • rakovina, jako je mnohočetný myelom
  • dehydratace
  • chronické onemocnění ledvin
  • nemoc jater

I nízká hladina bílkovin v krvi může být trvalá, nebo se může upravit v závislosti na možnosti léčit základní příčinu.

Nízké hladiny celkového proteinu v séru se objevují u následujících zdravotních stavů:

  • podvýživa
  • poruchy vstřebávání, jako je celiakie nebo zánětlivé onemocnění střev (IBD)
  • nemoc jater
  • onemocnění ledvin, jako je nefrotický syndrom nebo glomerulonefritida
  • městnavé srdeční selhání

Kromě hladiny celkového proteinu v séru může laboratoř vypočítat poměr albuminu ke globulinu (A/G) v krevním řečišti. Je to proto, že některé stavy ovlivňují množství albuminu nebo globulinu v krvi.

Nízký poměr A/G může být způsoben nadprodukcí globulinu, nedostatečnou produkcí albuminu nebo ztrátou albuminu, což doprovází následující onemocnění:

  • autoimunitní onemocnění
  • cirhóza, zahrnující zánět a zjizvení jater
  • mnohočetný myelom
  • nefrotický syndrom onemocnění ledvin

Vysoký poměr A/G je přítomen u těchto onemocnění:

  • nedostatečná produkce protilátek
  • leukémie nebo rakovina kostní dřeně

Zdroj: článek Za jak dlouho se upraví jaterní testy

Příběh

Ve svém příspěvku PO MIN 40 LETECH MARNÉ LÉČBY AKNÉ JSEM OBJEVILA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Seniorka a junioři.

Za socialismu, když se ještě o akné moc nevědělo, mně lékařka doporučila droždí, později Pangamin. Oboje mé akné zapouzdřilo, jakoby pod kůží ztvrdlo, zůstaly velké tvrdé méně bolestivé bouličky, a to byl konec. Vůbec se akné neléčilo. Takže je jistě pravdou, jak zde někde je uvedeno, že vit. B6 a B12 v droždí podporuje akné. Pozor, B6+B12 je mnoha potravinách. Musíme číst etikety na potravinách.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Po min 40 letech marné léčby akné jsem objevila

Další hodnoty související s kreatinem

Rychlost glomerulární filtrace (GFR)

Měření sérového kreatininu lze také použít k odhadu, jak rychle ledviny filtrují krev (rychlost glomerulární filtrace). Vzhledem k variabilitě sérového kreatininu od jedné osoby k druhé může GFR poskytnout přesnější údaje o funkci ledvin.

Vzorec pro výpočet GFR bere v úvahu počet sérového kreatininu a další faktory, jako je věk a pohlaví. Skóre GFR pod 60 naznačuje onemocnění ledvin. Rozsah skóre pod 60 může být použit ke sledování léčby a progrese onemocnění.

Clearance kreatininu

Clearance kreatininu je měřítkem toho, jak dobře ledviny filtrují kreatinin z krevního řečiště pro vylučování močí.

Clearance kreatininu se obvykle stanovuje z měření kreatininu ve vzorku moči za 24 hodin a ze vzorku séra odebraného během stejného časového období. Lze však použít kratší časové úseky pro vzorky moči. Důležité je přesné načasování a odběr vzorku moči.

Clearance kreatininu se uvádí jako mililitry kreatininu za sekundu.

Fyziologické hodnoty Clkr [ml/s] pro ženy:

  • věk 13 - 49: 1,58 - 2,67 ml/s;
  • věk 50 - 59: 1,0 - 2,1 ml/s;
  • věk 60 - 69: 0,9 - 1,8 ml/s;
  • věk 70 a více: 0,8 - 1,3 ml/s.

Fyziologické hodnoty Clkr [ml/s] pro muže:

  • věk 13 - 49: 1,63 - 2,6 ml/s;
  • věk 50 - 59: 1,2 - 2,4 ml/s;
  • věk 60 - 69: 1,05 - 1,95 ml/s;
  • věk 70 a více: 0,7 - 1,0 ml/s.

Výsledky nižší, než je typické rozmezí pro vaši věkovou skupinu, mohou být známkou špatné funkce ledvin nebo stavů, které ovlivňují průtok krve ledvinami.

Poměr albumin/kreatinin

Další interpretace počtu kreatininu v moči se nazývá poměr albumin/kreatinin. Albumin je bílkovina v krvi. Zdravé ledviny jej obecně nefiltrují z krve, takže by se v moči neměl nacházet žádný albumin.

Poměr albumin/kreatinin popisuje, kolik albuminu je ve vzorku moči v poměru k množství kreatininu. Výsledky jsou uvedeny jako počet miligramů (mg) albuminu na každý gram (g) kreatininu. Výsledky ukazující na zdravé ledviny jsou:

  • U dospělých mužů méně než 17 mg/g;
  • U dospělých žen méně než 25 mg/g.

Vyšší než typický výsledek může být známkou onemocnění ledvin. Výsledek může zejména ukazovat na komplikaci diabetu zvanou diabetická nefropatie neboli diabetické onemocnění ledvin.

Váš lékař s vámi probere výsledky testu kreatininu a pomůže vám pochopit, co tyto informace znamenají pro diagnózu nebo plán léčby.

Zdroj: článek Kreatin v krvi hodnoty

Složení droždí

Droždí (neboli potravinářské kvasinky) je bohatým zdrojem bílkovin, volných aminokyselin, vitamínů skupiny B, stopových prvků (jako je železo a jód), enzymů, minerálních (vápník, fosfor, hořčík, draslík, chrom a sodík) a dalších látek, které jsou důležité pro správné fungování našeho organismu, a zároveň látek, které většina z nás nepřijímá v dostatečném množství. Z tohoto důvodu má konzumace droždí velký přínos pro naše zdraví. A jelikož droždí neobsahuje lepek, mohou ho konzumovat také ti, kteří trpí celiakií. Konzumaci droždí bychom se naopak měli vyvarovat v případě, že trpíme kvasinkovou infekcí.

Zdroj: článek Droždí jako lék

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Marie Svobodová

 Nina Vinšová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš


poměr ředění octu na výron
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pomeranc a cokrovka
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>