POTRAVINY BOHATÉ NA ZINEK je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Uhlohydráty přestavují sloučeninu uhlíku, vodíku a kyslíku, tedy prvků, které mají za úkol zásobovat organismus energií. Uhlohydráty jsou tak nejlepším zdrojem energie pro lidský organismus. Když přijímáme uhlohydráty, naše tělo je rozloží na krevní cukr neboli glukózu, která je vhodným zdrojem energie pro buňky. Zdrojem uhlohydrátů jsou moučné výrobky, chléb, pečivo, knedlíky a další potraviny. Mějte však na paměti uhlohydráty = sacharidy.
Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů
Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.
Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:
fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.
Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:
mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.
Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:
rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.
Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:
popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.
V naší poradně s názvem ZINEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Lisková.
Beru WARFARIN, Selen a Zinek. Chci vědět, zda se vzájemně tyto léky snášejí a zda mohu některý z nich brát současně s Warfarinem, nebo všechny 3 najednou. Děkuji .
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Selen je při léčbě Warfarinem problematický, protože přirozeně zpomaluje srážení krve a Warfarin to dělá také. Užívání selenu spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Selen lze užívat jedině pod kontrolou lékaře, který k tomu přizpůsobí dávkování Warfarinu.
Zinek snižuje účinky Warfarinu když se polyká současně s Warfarinem. Při léčbě Warfarinem je nutné užívat Warfarin a produkty obsahující železo, hořčík a zinek nejméně dvě hodiny od sebe.
Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:
Cuketa
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.
Květák
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.
Mangold
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.
Houby
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.
Celer
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.
Cherry rajčátka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.
Špagetová dýně
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m
V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.
Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:
meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory
Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:
bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté hovězí maso
Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:
celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce
Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.
Zinek forte představuje ekonomické balení. Doporučené dávkování je1 tableta denně. Užívejte nejlépe po jídle. Skladujte na suchém a chladném místě, v uzavřeném obalu, mimo dosah dětí! Minimální trvanlivost je do data uvedeného na obalu. Obsah začněte užívat pouze z nepoškozeného bezpečnostního obalu. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Přípravek není určen dětem do 3 let. Není určeno jako náhrada pestré stravy.
Zinek tablety – Obvyklá léčebná dávka je 15 mg jednou denně. Užívání zinku trvající déle než jeden měsíc může vest k omezenému vstřebávání mědi, takže by zinkové doplňky měly obsahovat na každých 30 mg zinku 2 mg mědi.
Užívání zinku: Zinek užívejte hodinu před jídlem nebo dvě hodiny po jídle, pokud to vyvolá žaludeční nevolnost, užívejte zinek při jídle s nízkým obsahem vlákniny. Pokud kvůli některému onemocnění musíte užívat železo, neberte je současně se zinkem. Berete-li antibiotika, užívejte zinek nejméně dvě hodiny po jejich podání.
Přidání zcela malého množství zinku k potravě značně snižuje počet průjmů, zápalů plic a malárie v rozvojových zemích. Posílením imunitního systému dokáže zinek snížit počet průjmových onemocnění až o 38 procent, množství respiračních infekcí až o 45 procent a počet případů malárie o více než 35 procent.
Neužívejte zinku příliš mnoho. Zinek v dávce větší než 30 mg denně může při dlouhodobém podávání porušit vstřebávání mědi a tím vést k anémii. Denní dávky vyšší než 100 mg mohou vést k poruše imunity. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků se svým lékařem. Používáte-li zinek jako potravinový doplněk, měl by přípravek vždy obsahovat i měď. Zinkové pastilky, které obsahují vitamín C, odvracejí příznaky nachlazení a chřipky
Ve svém příspěvku LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel So.
Doktorka mi léčí počáteční lupénku, ale nemám červený flíčky ve vlasech, jen se mi hrpzně loupe hlava a nic moc na to nezabírá, už jsem vyzkoušela snad vše, šampony mi nejprve pomůžou a pak to začne všechno od znova, už jsem zoufalá, navíc ty léky stojí šélený prachy. Pro mě i 150,- za blbý šampoin je docela dost, když ostatní si můžou používat levneý za 50,-. Doktorka mi jen píše samý mazání. Já už snad ničemu nevěřím, znamená to, že s tím budu žít do konce života?A je to vůbec lupénka?Mám silně vysušenou kůži na hlavě, která se mi loupe a svědí mě. Děkuji za odpověď. Už si nevím rady, celé noci probrečím.......... :´o( Taky nemám moc důvěru ve svou doktorku. Můj praktický lékař mi doporučil analýzu prvků ve vlasech ,ale ta stojí 2 000,-, takže pro mě je to opět cesta bez konce.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel VM..
Analyza vlasu je nesmysl, protoze sice dokaze co - to odhalit, nicmene vysledky jsou vetsinou zkreslene. Navic mate problem v pokozce hlavy a ne v samotnych vlasech, opravdu nenachazim slov. Aby jste se vesla do nejakych normalnich penez, kupte si lecitin (6 tablet denne na zacatek), dale zinek, selen, vitaminy skupiny B (hlavne B6), vitamin A a E, rybi olej. Pokud lecba pomoci doplnku stravy zabere, jedna se o lupenku. Pokud ne, jedna se o seboroickou dermatitidu. Pak se poohlednete po morskych rasach typu Laminaria. Rovnez uzivejte Zinek + B6. Hezky den
Zinek se objevuje v několika podobách – mast, emulze, pudr, pasta. Poslední dvě si můžete nechat připravit v lékárně, někdy je i dostanete od dermatologa na předpis. Pudr bývá celkem tekutý, nemusí se moc rozmazávat, pasta je naopak hutná a je v ní nejvíce zinku. Zinek je v těchto přípravcích obsažen ve formě bílého prášku – oxidu zinečnatého.
Zinek je nezbytným stopovým prvkem pro rostliny, zvířata a lidi. Je životně důležitý pro řadu biologických funkcí. Zinek se nalézá ve všech částech našeho těla. Je důležitý pro růst a dělení buněk. Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby ho bylo v organismu dostatečné množství, zejména u těhotných žen, protože má vliv na růst plodu.
Existuje několik důvodů, proč se zinek používá na akné. Ze všech vitamínů a minerálních látek patří zinek mezi ty nejdůležitější pro udržení silného imunitního systému. Jedinečnou roli hraje v bílých krvinkách. Nízké hladiny bílých krvinek nemusejí včas rozpoznat infekci a bojovat s ní. Teď se vrátíme zpět k akné. Akné je částečně způsobeno bakteriemi. Proto když je oslaben náš imunitní systém, tak s nimi nemůže bojovat. Další výhodou zinku v boji proti akné je, že urychluje obnovu kožních buněk, což pomáhá s rychlejším hojením ran. Zinek má také antiseptické a uklidňující vlastnosti, které pomáhají se zklidněním zarudnutí a podráždění kůže.
Zinek na akné se používá dvojím způsobem. První způsob zahrnuje doplňky stravy a druhý aplikaci krému.
Ve svém příspěvku ZINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubosek.
Na zinek mohu rozhodně doporučit následující doplněk stravy - https://www.klubzdravi.cz/p… - sám ho mám v poličce poslední tři roky a změna určitě byla citelná :)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Selen se řadí mezi takzvané stopové prvky. Abychom mohli označit jistý prvek za stopový, musí se v organismu vyskytovat v množství menším než 50 ppm (< 50 ×10−6 g/g). Stopové prvky řadíme mezi takzvané esenciální prvky. To jsou takové, které si tělo samo nedokáže vytvořit a musí je přijímat v potravě, přičemž potřebný příjem v potravě je nižší než 50 mg/den. Selen je součástí důležitých antioxidantů jako glutathionperoxidáza či fosfolipidohydrogenperoxid-glutathionperoxidáza. Tyto antioxidanty se podílejí na tvorbě hormonů štítné žlázy. Dále selen působí pozitivně na imunitní systém, kde podporuje tvorbu bílých krvinek. Rovněž má protirakovinný účinek. U mužů podporuje pohyblivost spermií. Selen také významně omezuje degenerativní projevy při buněčném množení a tím zabraňuje stárnutí. Nedostatečný příjem selenu ve stravě nepříznivě ovlivňuje především kardiovaskulární systém. Nízký příjem selenu v průběhu těhotenství může nepříznivě působit na vývoj plodu. Potravinami bohatými na selen jsou cereálie a mořské produkty. Jak již bylo uvedeno na začátku článku, stopové prvky bychom měli přijímat v množství menším než 50 mg/den. Doporučená denní dávka je tedy 50–200 μg.
Po chemické stránce je zinek měkký, lehce tavitelný kov. Zinek se nejčastěji používal do starších typů baterií, do některých kovových slitin a také k pasivačním účelům v galvanizačním průmyslu. Pokud jde o lidský organismus, zinek přispívá k udržení normálního stavu pokožky, vlasů, nehtů, kostí a zraku, podporuje látkovou výměnu sacharidů, tuků a proteinů. Dále podporuje činnost imunitního systému a přispívá k plodnosti a správné funkci reprodukčních orgánů, podílí se na procesu dělení buněk a tvorbě DNA. Působí jako silný antioxidant, který chrání buňky před oxidativním stresem. Podílí se rovněž na udržení normálního stavu zraku a dalších rozpoznávacích funkcí. Zinek si tělo samo neumí vytvořit. Mezi potravinybohaténa zinek tak patří dýňová jádra a játra, ořechy, veškerá zelená listová zelenina, jitrocel, slunečnicová semínka, obilné klíčky, cibule, droždí, meruňky a houby. Hojně je zinek zastoupen i v mase (drůbeží, hovězí i vepřové). Pozor, mléko významně komplikuje vstřebávání zinku organismem. Osvědčeným zdrojem pro příjem zinku mohou být zinkové pastilky.
Ve svém příspěvku ZINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanuska.
Já poslední roky doplňuji zinek pomocí tohoto doplňku stravy - https://www.klubzdravi.cz/p… :) Žádné problémy jsem s ním neměla a jeho vliv se v pozitivním smyslu určitě projevil.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Selen je antioxidant, který likviduje volné radikály. Konzumace selenu má příznivý vliv na akné proto, že selen posiluje imunitní systém, čímž jej činí odolnějším vůči bakteriím, a to i vůči těm, jež způsobují právě akné. Velmi ceněné jsou také jeho protizánětlivé účinky. Selen snižuje podráždění tkání zasažených akné a tím tlumí zánět (zarudlé boláky na kůži se díky němu stávají méně viditelnými). Selen přispívá k udržení elasticity kůže, podporuje její celkovou regeneraci a pomáhá též hojit jizvy po akné. Tyto účinky umocňuje zinek, proto se pacientům trpícím akné doporučuje, aby užívali oba prvky současně. Optimální a zároveň doporučená denní dávka selenu se nesmí překračovat.
Zinek patří mezi nejdůležitější prvky, které bojují s akné. Zinek totiž vytváří v těle nevhodné prostředí pro bakterii vyvolávající akné. Zvyšuje imunitní funkci organismu, snižuje zánětlivé reakce pleti, podporuje hormonální rovnováhu a pomáhá rovněž zklidňovat podrážděnou pokožku. Zinek se tedy podílí ve velké míře na zdravém vzhledu pokožky. Díky němu je pleť hladká, čistá a chráněná před infekcí. Zinek zlepšuje také hojení ran.
Pokud je strava dostatečně pestrá a bohatá na zdroje zinku, tělo by ho mělo mít dostatek. V opačném případě je vhodné užívat doplňky stravy obsahující zinek.
Jak již bylo řečeno, zinek bojuje s akné ještě účinněji, kombinuje-li se se selenem.
V lidském organismu má zinek důležitou úlohu jako součást velké řady enzymů. Dostatek zinku v potravinách je důležitý pro správnou činnost imunitního systému. Zinek podporuje hojení ran, tvorbu řady hormonů, léčbu zánětů a uchovávání inzulínu. Mezi důležité zdravotní účinky zinku patří ochrana organismu před nachlazením. V dostatečném množství se zinek vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny, zejména v hovězím, vepřovém a drůbežím mase, vejcích, játrech a mořských plodech. Mezi potraviny obsahující velké množství zinku patří také obilniny, fazole, sýry a ořechy, ale tyto přírodní zdroje poskytují zinek ve formě hůře přijatelné pro lidský organismus. Pokud tyto potraviny příliš nekonzumujete, poskytnou vám optimální denní dávku zinku doplňky stravy. V doplňcích stravy je zinek nejčastěji kombinován s hořčíkem a vápníkem.
Obsah zinku v potravinách:
chléb pšenično-žitný – obsah Zn [mg.kg-1] 12;
ječmen – obsah Zn [mg.kg-1] 25;
jogurt – obsah Zn [mg.kg-1] 3,2–4,6;
kroupy ječné – obsah Zn [mg.kg-1] 20;
krupice hrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 5,6;
hovězí kýta – obsah Zn [mg.kg-1] 6,5;
vepřový bok – obsah Zn [mg.kg-1] 33;
vepřová kýta – obsah Zn [mg.kg-1] 37;
vepřová krkovice – obsah Zn [mg.kg-1] 48;
vepřová plec – obsah Zn [mg.kg-1] 57;
mléko acidofilní – obsah Zn [mg.kg-1] 3,3;
mléko plnotučné – obsah Zn [mg.kg-1] 3,2;
mléko sušené – obsah Zn [mg.kg-1] 36;
mouka pšeničná hrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 7,3;
mouka pšeničná polohrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 4,8;
V naší poradně s názvem WARFARIN A VPLYV NA SPERMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Spišiaková.
Dobrý deň,prosím Vás manžel užíva Warfarin 5 mg 2 tabl.denne, chceli by sme mať ešte dieťa. Aký má Warfarin vplyv na kvalitu sperma? Má radšej pri pokusoch o dieťa Warfarin vysadiť a nahradiť ho napr. injekciami Fraxiparin ?
Ďakujem za odpoveď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Warfarin nemá žádný vliv na kvalitu ani na množství spermatu. Rozhodně ho kvůli početí nevysazujte ani nenahrazujte. Na podporu tvorby spermatu použijte zinek. Zinek je nejvíce obsažen v dýňových semínkách.
Je potřeba si uvědomit, že lidské tělo potřebuje jak kyselinotvorné, tak i zásadotvorné potraviny. Je třeba ale určit ideální množství obou typů potravin. Obvykle se doporučuje strava v poměru zhruba 4 : 1 samozřejmě ve prospěch těch zásadotvorných potravin.
K odkyselení organismu pomáhají potraviny, které jsou zásadotvorné, základem tedy je si uvědomit, která potravina patří do skupiny kyselinotvorných a která do zásadotvorných. U některých zdrojů se potraviny překrývají. Problém také může být při nesprávném stravování, kdy se ze zásadotvorné potraviny stává kyselinotvorná. To se může stát například při rychlém stravování, kdy člověk nemá čas potravu rozkousat, protože pospíchá a je ve stresu z toho, že nestíhá. Pak je jedno, že si k jídlu dá zásadotvorné ovoce, protože organismus takovou potravinu přemění na kyselinotvornou. A proto je jasné, že není jen důležité, co člověk jí, ale i jak to jí.
Mezi kyselinotvorné potraviny se řadí maso (divočina, hovězí, vepřové, kuřecí, králičí, mleté maso, karbanátky), ale i vnitřnosti a potraviny z nich vyrobené (játra, jelita, jitrnice, ledvinky atd.). Kyselinotvorné jsou také různé uzeniny (šunka, salám, klobása, párky) a ryby. Patří sem také mléko a mléčné výrobky (slazený jogurt, tavený sýr, různé druhy tvrdých sýrů nad 30 % atd.). Velmi kyselinotvorné je také bílé pečivo (chleba, housky, rohlíky) a sladké pečivo (koláče, koblihy atd.). Mezi kyselinotvorné potraviny patří také veškeré sladkosti (sušenky, čokolády, piškoty, atd.) a konzervované ovoce (obsahuje vysokou dávku cukru). Do této skupiny spadá stejně tak pivo, víno a veškerý tvrdý alkohol. Nevhodná jsou i různá dochucovadla (masox, kari, majonéza, tatarská omáčka, kečup, ad.)
Mezi zásadotvorné potraviny, tedy ty, které by měly tvořit většinu naší stravy, patří samozřejmě čerstvé ovoce a čerstvá zelenina, brambory, celozrnné těstoviny. Patří sem také celozrnné pečivo, různé druhy sýrů do 30 % (například cottage a camembert), tvaroh. Řadí se sem také některé druhy masa jako husí (jen prsa), krůtí, ale i hovězí (to se kryje s kyselinotvornými, do zásadotvorných patří jen libové hovězí), slepičí, srnčí, telecí. Z ryb se sem řadí treska. Zásady v těle také vytváří kuskus, jáhly kroupy, různé druhy luštěnin (ale ne čočka), sója, slunečnicový a olivový olej.
Důležité je, aby jídelníček obsahoval látky, které s odkyselením pomáhají. Pokud se tyto prvky nedostávají do těla v potravě, je možné dodávat je tělu i jako doplňky stravy.
Ve stravě podporující odkyselení organismu by se určitě měl objevit prvek chrom, který pomáhá při látkové výměně cukru, umožňuje usazování glukózy v buňkách a zároveň vytváří zásadité
Ve svém příspěvku LUPY VE VLASECH CO POMUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.
Dobrý den!
Děkuji za celou řadu rad. Rozhodně se jimi budu snažit řídit. Asi to ale nebude hned zpočátku stoprocentní. Čeká mě teď nějaký čas úsporné období z důvodu rekonstrukce nově pronajatého bytu. Vzhledem k tomu, že budu mít, jak se říká hluboko do kapsy, i takových dalších 1.500,- utracených v lékarně si úplně nemohu dovolit. Pupalkový olej, zinek a aloe vera gel už jsem nějakou dobu užívala. Postupně se k nim pokusím vrátit a být důslednější i ve stravě a přidat i další doplňky. Dříve se mi vnitřní původ mých problémů nejevil tak evidentní, dnes se ale začínám potýkat i se zhoršující se přecitlivělostí pleti obličeje, kt. je neustále lehce zarudlý a se sklonem k podráždění při pocení, na sluníčku, po konzumaci kyselého, atd. Nic takového se mi dříve nestávalo, nebo pouze velice zřídka. Teď z toho začín být každodenní jev, proto změna životosprávy bude nutností. Nebude to pro mě těžké. Vím, které potraviny bych měla konzumovat, a který se naopak vyhýbat. Na druhou stranu je ale i spousta takových, u kterých si nejsem jistá.. např.mléčné výrobky, nakolik mi škodí, a nakolik si je můžu dopřát.. Přírodní cukry jako banán, hroznové víno, vodní melouny.. necelozrnná rýže a těstoviny,.. nebo kyselejší citrusy a octové zálivky.. Myslíte, že i tyto potraviny jsou rizikové ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenda.
No tak to jsme na tom docela podobně, taky jsme si s přítelkyní našli podnájem přes https://www.eurobydleni.cz/… A taky jsem řešil problém s lupy, vždy když jsem měl delší vlasy, dělaly se mi skoro až takový strupy na hlavě a když jsem se je snažil vyčesat tak to akorát svědilo. Pak mi kadeřnice poradila Milvu, je to taková vlasová kosmetika, ale taky není nejlevnější, ale dost to pomáhá :)
Zinek je stopový prvek, který se vyskytuje v lidském těle. Hraje důležitou roli při mnoha tělesných procesech a funkcích, například při buněčné reprodukci, udržování hormonální rovnováhy, správném vstřebávání vitamínů a při syntéze bílkovin. Všechny tyto procesy jsou nezbytné pro správný růst vlasů, a proto je potřeba dostatečné množství tohoto minerálu, aby se zabránilo řídnutí a vypadávání vlasů. Určité množství vypadnutých vlasů denně je normální. Obvykle nám jich vypadne 20 až 40 denně, což by nemělo být příčinou poplachu, protože to nemusí nutně vést k trvalé ztrátě vlasů. A toto vypadávání je ekvivalentní s množstvím vlasů, které nám dorůstají. Ale pokud se stane, že vám vypadává více vlasů, než je obvyklý průměr, možná budete chtít zjistit, co toto vypadávání způsobuje. Vypadávání vlasů může být způsobeno různými příčinami, jako jsou hormony, genetika, špatná výživa, věk, ozáření nebo chemoterapie, stres, infekce, chemické látky, rychlé hubnutí či některá onemocnění. Velmi častou příčinou vypadávání vlasů je špatná výživa. Právě nedostatek zinku může přispět k vypadávání vlasů, protože bez zinku a dalších minerálů vlasy slábnou, což způsobuje jejich následné poškození a velmi pomalý opětovný růst. Zinek podporuje množení buněk, růst tkání a opravu poškozených tkání, podporuje rovněž funkci mazových žláz, které jsou připojeny na vlasové folikuly v dobrém stavu, čímž se snižuje jejich šance na vypadnutí. Ale naopak i nadbytek zinku může vyvolat vypadávání vlasů. Pokud užíváte příliš mnoho doplňků s obsahem zinku, přinese vám to více škody než užitku. Příliš mnoho zinku v těle totiž může bránit absorpci dalších minerálů, jako je měď, železo, hořčík a mangan, které také hrají roli při udržování zdravých vlasů. Měď pomáhá při tvorbě krevních cév, takže její nedostatek může mít negativní dopad na pokožku hlavy a může omezit růst vlasů. Stručně řečeno, zinek je úzce spojen s vypadáváním vlasů. Tudíž mnoho zinku v těle, ale i jeho nedostatek mohou způsobit vypadávání vlasů. Kvůli bezpečnosti a lepším výsledkům užívejte zinek tak, jak je předepsáno. Obecně se doporučuje užívat zinek denně v dávce do 15 mg denně. Pro děti ve věku do 4 let je denní dávka zinku 7 mg, starším dětem je doporučováno 10 mg denně. V těhotenství se doporučuje 20 mg a při kojení až 25 mg zinku denně.
Ve svém příspěvku MRAVENČENÍ KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Skulinová.
Ráda bych se podělila o vlastní zkušenosti s mravenčením končetin a nadměrného bušení srdce. Léta jsem tímto trpěla. Protože intenzivně zatěžuji ruce jako kosmetička a dále se věnuji horolezectví, navštívila jsem neurologa pro případné vyloučení syndromu karpálního tunelu. Vyloučila se cukrovka, roztroušená skleróza i páteřní problémy. Jednalo se o tetánii. Civilizační chorobu z nedostatku hořčíku. Naordinovaný magnosolf nepomáhal, zabraly až kapačky s hořčíkem, ale ty se nedaly aplikovat dlouhodobě. Protože se zabývám alternativní medicínou, hledala jsem příčiny tetánie a došla k jednoduchému ale zásadnímu řešení. Poté, co jsem si dlouhodobě ověřovala překyselení v moči pomocí pH papírků a potvrdila si, že překyselení z počátku nebolí, ale z dlouhodobého hlediska je požíračem našich cenných minerálů v těle, upravila jsem si životosprávu.
1. Zjistila jsem příčiny překyselení u sebe (možná i u vás, ale nerada zevšeobecňuji): stres, mouka, cukr, maso, mléko, alkohol, sport.
2. Vyloučila jsem stresory ze svého života, nastolila si řád, pravidelný spánek 8 hodin, každodenní sport, pravidelná strava co 3 hodiny, pravidelné malé radosti.
3. Jídelníček promýšlím a plánuji. Nejím cokoliv, až když mám hlad. Jím 5x denně ovoce, semínka, ořechy, zeleninu, ryby, vločky, luštěniny i maso. Hlavně zásadité potraviny, bohaté na proteiny, úplně jsem vyloučila sladkosti a bílé pečivo.
4. Pořídila jsem si potravinové doplňky od certifikované firmy (ráda doporučím, mám je 2 roky ověřené na sobě) v podobě minerálů, které užívám hlavně při sportu na odkyselení (výborné po náročném tréninku nebo při horských tůrách).
5. Pravidelně 3x denně piju aloe vera gel na cévy. A to je ten nejdůležitější moment ve změně mého zdravotního stavu! Aloe vera je úžasná bylina s protizánětlivými účinky, silně zásaditá a udržuje naše cévy v perfektním stavu. Řeší následky překyselení, kdy dochází k tzv.řetízkování červených krvinek v periferiích našich vlásečnic, které se ucpou a nedokrvují se, to pociťujeme jako mravenčení. Narušené cévy díky cukrům a mouky dostávají zánět, který ošetřuje "špatný" cholesterol tak dlouho, až se zvýší tlak popřípadě pacient dostane infarkt nebo mrtvici. Laicky řečeno, působí na cévy jako náplast a hromadí se na poraněném místě, až ucpe cévu. Když se naše tělo správně neprokrvuje, znamená to, že se i špatně vyživuje a to je počátek všech nemocí kloubů, mozku, končetin a jednotlivých orgánů.
Naše zdraví je v podstatě jednoduchá záležitost. Péče o něj však vyžaduje základní znalosti, vůli a vytrvalost. Zdraví je postaveno na třech pilířích: zdravá strava, zdravá psychika a zdravý pohyb. Pokud si zapamatujeme, jaké potraviny jsou pro nás prospěšné a jíme je pravidelně bez hladovění, pokud se denně hýbeme ( chůze, běh, jóga, plavání, kolo...) a pravidelně spíme, relaxujeme, tzn., že poskytneme tělu vhodné podmínky pro rovnováhu, není důvod pro nemoc.
Přeji všem čtenářům, aby tento příspěvěk byl přínosem na cestě ke zdraví! S pozdrav
Muži i ženy si mohou kontrolovat hladinu testosteronu pomocí slin na základě hormonálních testů, což dosud představuje nejpřesnější způsob, jak otestovat tento hormon. Pokud jsou hodnoty testosteronu nízké, měli byste přirozený testosteron doplnit pomocí injekcí nebo krémů, které jsou v zahraničí běžně dostupné. Příkladem je herečka Jane Fondová, která používá přirozený testosteron a od 70 let si zlepšila svůj milostný život.
Tepny
Zvýšení průtoku krve: i při adekvátní hladině testosteronu budete mít sexuální potíže, pokud nemáte dostatečný průtok krve v pohlavních orgánech. Ve skutečnosti se jedná o nejčastější příčinu sexuální dysfunkce. Jak z toho ven? Prvním krokem je celé tělo detoxikovat. Detoxikací odstraníte toxiny a odpadní látky ve vašem těle. Poté je výborná ozonová terapie. Je prokázáno, že způsobuje dilataci endotelu arteriální stěny (zvýšením hladiny oxidu dusnatého), což vede ke zvýšení průtoku krve a také ke snížení krevního tlaku. Obě tyto metody významně přispívají k obnovení toku krve do pohlavních orgánů a tím zlepšují sexuální funkci a výkon.
Meloun
Jezte meloun: toto osvěžující ovoce má zajímavé účinky na kardiovaskulární a sexuální zdraví. Meloun totiž obsahuje vysoké koncentrace citrulinu, což je aminokyselina, která se v těle přemění na oxid dusnatý. Oxid dusnatý je zodpovědný za uvolnění cév, čímž se zvýší průtok krve do všech orgánů těla. Konzumací melounu tedy můžete zlepšit cévní průtok krve a tím i svou sexuální výkonnost. Studie, která proběhla na univerzitě ve Foggii v Itálii, sledovala pacienty, kteří zvýšili přísun citrulinu v potravě a dosáhli tak lepší erekce a zvýšení průměrného počtu pohlavních styků za měsíc ve srovnání s pacienty, kteří užívali jen placebo. Výsledky studie byly publikovány na urologickém kongresu v lednu 2011.
Kysané zelí
Kysané zelí je velmi výkonné afrodiziakum, které může pomoci mužům při erektilní dysfunkci. Studie z roku 2002, zveřejněná v časopise zemědělské a potravinářské chemie, zjistila, že 90 % mužů cítilo po konzumaci kysaného zelí znatelné zvýšení libida.
Kyselina listová
Potravinybohaté na kyselinu listovou mají příznivý vliv na objem spermatu a v některých studiích byl zjištěn nárůst objemu ejakulátu až o 45 % u konzumentů, kteří jedli potravinybohaté na kyselinu listovou. Mezi tyto potraviny patří chřest, brokolice, citrusové plody, řepa a špenát.
Ústřice
Ústřice jsou bohaténa zinek a minerály, které jsou životně důležité pro zdravé sperma. Mayo Clinic uvádí, že zinek hraje velmi důležitou roli v mužské reprodukci, a to tím, že má výrazný vliv na zdravé a bohaté sperma. Mezi potraviny,
V naší poradně s názvem ČESNEK, CITRÓN A MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Janku.
Dobrý den pane Vinš,výborné informace velké díky za takové super rady. V dnešní době jsou velice potřebné,chemické léky mají spoustu vedlejších učinku,není nad přírodní léčení samozřejmě pokud to jde.Ještě bych se zeptal na rady na snižování cholesterolu LDL přírodní cestou.Velké díkyJankuFrantišek
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zde je 8 doporučení, která mohou snížit cholesterol přírodní cestou a zlepšit zdraví srdce:
1. Snižte nasycené tuky. Nasycené tuky, které se nacházejí především v červeném mase a plnotučných mléčných výrobcích, zvyšují váš celkový cholesterol. Snížení spotřeby nasycených tuků může snížit váš cholesterol s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL) – „špatný“ cholesterol.
2. Odstraňte trans-tuky. Trans-tuky, někdy uváděné na etiketách potravin jako „částečně hydrogenovaný rostlinný olej“, se často používají v margarínech, sušenkách a koláčích z obchodu. Trans-tuky zvyšují celkovou hladinu cholesterolu.
3. Jezte potravinybohaté na omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny neovlivňují LDL cholesterol. Ale mají další přínosy pro zdraví srdce, včetně snížení krevního tlaku. Mezi potraviny s omega-3 mastnými kyselinami patří losos, makrela, sleď, vlašské ořechy a lněná semínka.
4. Zvyšte rozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina může snížit vstřebávání cholesterolu do vašeho krevního oběhu. Rozpustná vláknina se nachází v takových potravinách, jako jsou ovesné vločky, fazole, růžičková kapusta, jablka a hrušky.
5. Přidejte syrovátkový protein. Syrovátkový protein, který se nachází v mléčných výrobcích, může být odpovědný za mnoho zdravotních výhod připisovaných mléčným výrobkům. Studie ukázaly, že syrovátkový protein podávaný jako doplněk snižuje jak LDL cholesterol, tak celkový cholesterol a také krevní tlak.
6. Cvičte většinu dní v týdnu a zvyšte svou fyzickou aktivitu.
7. Přestaňte kouřit.
8. Zhubněte.
Pokud tyto změny nepovedou ve výsledku ke snížení cholesterolu, tak budou na řadě léky, které dokáží účinně normalizovat hladiny cholesterolu.
Na vlasy se zinek využívá zejména tehdy, pokud jsou oslabené. Zinek má vliv i na metabolismus cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů a hormonů. Dalším pozitivem u zinku je to, že pomáhá udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi. Zinek je nutný pro normální vývoj pohlavních orgánů, je důležitý pro náš reprodukční systém. Z potravinových doplňků jsou vhodné vitaminy z DM. Je v nich zinek (10 mg), B1 (1,4 mg), B2 (1,6 mg), B6 (2 mg), B12 (1 ug), biotin (150 ug), kyselina listová (200 ug), niacin (18 mg), kyselina pantothenová (6 mg). I když se stravujete poměrně zdravě, tak dle recenzí je tento potravinový doplněk velmi účinný a růst vlasů je opravdu viditelný (2 cm za měsíc).
V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Nedostatkem selenu trpí především kuřáci, proto pokud patříte mezi pacienty s akné, kteří navíc kouří, měli byste si hlídat příjem tohoto stopového prvku. Nic se ale nesmí přehánět, užívání nadměrného množství selenu totiž může našemu zdraví i uškodit. Selenem získaným přírodní cestou (tedy z potravin) se nelze předávkovat, předávkování hrozí pouze v případě nadměrného množství doplňků stravy. Doporučená denní dávka (DDD), kterou bychom neměli překračovat, se pohybuje od 55 do 100 mg selenu denně. Těhotné ženy by pak měly dávku selenu zvýšit na dvojnásobek, neboť jeho případný nedostatek nepříznivě ovlivňuje vývoj plodu. Dávka 900 mg, jež je pro organismus už toxická, může způsobit nevolnost, únavu, vyrážku, tvorbu puchýřků a vypadávání vlasů. Dlouhodobé užívání nadměrného množství selenu může vést dokonce k depresím. Jestliže tedy chcete užívat selen na akné, nikdy nepřekračujte dávku 200 mg na den.
Potravinové doplňky se zinkem a s dalšími minerály i vitamíny představují také užitečnou prevenci před vzplanutím choroby, jejich dávkování je však potřeba konzultovat s lékařem. Zinek v podobě potravinového doplňku má dále tu výhodu, že podporuje imunitní systém, jenž bývá u lidí s lupénkou oslabený. U ekzémů může zinek pomoci tím, že podporuje kromě imunity i hojení kůže. Zinek je nezbytný i pro zpracování esenciálních mastných kyselin. Pokud ho užíváte jako potravinový doplněk dlouhodobě, poraďte se s lékařem, jestli byste neměli kombinovat zinek s mědí, protože zinek snižuje její zásoby.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Tichá.
Dobrý den, četla jsem přehled potravin,které jsou rizikové a pak jídelníček,kde se naopak některé z nich doporučují.Jak to tedy je? děkuji za odpověď.
Warfarin jsem začala brát po používání injekce Clexane, nyní beru 3 mg.
Děkuji za odpověď, Tichá
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.
Tato dieta je určena lidem, kteří již mají problémy s krevním tlakem a nebo je u nich hypertenze v anamnéze. U této diety jsou co nejvíce vyloučeny rafinované cukry. Omezením těchto cukrů se dietou omezuje přísun rychlých energetických sacharidů. Dieta proti vysokému tlaku dává přednost bílkovinám a dobrým tukům, čímž si zachová zdravou výživovou energetickou bilanci. Při této dietě platí pravidlo, že jídlo ranní a polední by mělo být bohaté na pomalé sacharidy. Jídlo odpolední a především večerní by mělo být naopak chudé na sacharidy a bohaté na bílkoviny. Tuky se v této dietě spotřebovávají rovnoměrně během celého dne. Tato dieta na vysoký tlak neuvádí taxativně konkrétní potraviny, ale přináší obecný návod na sestavení jídelníčku s možností volit si vhodné potraviny, jak je komu libo. Ovšem jisté chuťové omezení zde je, a to nízká slanost pokrmů, protože nezbytnou součástí této diety je omezení solení.
Hlavním zdrojem sacharidů v této dietě jsou cereálie bez tuku, cukru a soli (zejména sůl na povrchu pečiva). Tyto cereálie slouží jako zdroj pomalých sacharidů – škrobů, které pak tělo může lépe a pomaleji vstřebat. Mezi cereálie patří vše, co je vyrobeno z neoloupaného obilného zrna. Toto neoloupané zrní může být buď jen rozdrcené, jako obilné vločky, anebo rozemleté jako celozrnná mouka. Hmotnostní podíl těchto cereálií v celodenní stravě činí 11%.
Dalším významným prvkem diety je zelenina všeho druhu. Zelenina by měla být v této dietě hlavním plnidlem žaludku. Díky jejímu obsahu vlákniny toho lze dobře dosáhnout. Ze zeleniny je třeba zmínit kupříkladu brambory, které patří mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem bílkovin rostlinného původu. Brambory mimo to obsahují škroby, přibližně 17% z váhy syrového bramboru jsou škroby. Tyto bramborové škroby se v lidském těle přemění v pomalé cukry – sacharidy. Zbylých 83% brambory představuje voda, stopové prvky a zdravá vláknina. Brambora se díky svému nízkému obsahu sacharidů hodí jako večerní příloha v množství do 200 g. Brambora může být buď vařená anebo syrová, kde je navíc i výborným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí. Hmotnostní podíl zeleniny na celodenním příjmu je 26%.
Nedílnou součástí diety proti vysokému krevnímu tlaku je ovoce. Ovoce je v dietě proti vysokému krevnímu tlaku hlavní náhradou za omezené rafinované cukry, takže cukromilní lidé při této dietě chuťově neutrpí. Ovoce obsahuje důležité bio-flavonoidy, které podporují obranyschopnost a regeneraci organizmu. Z dietologického hlediska ovoce obsahuje rychlé cukry – glukózu, která se prakticky okamžitě po snědení dostává do krevního řečiště. Ovoce je proto nutné dobře naplánovat do jídelního rytmu. Velmi sladké ovoce, jako jsou n
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Foukalová.
Dobrý den, mám problém s přípravou každodenního jídla pro manžela, který užívá warfarin. Kamkoliv se podívám, všude je co by neměl, ale já bych potřebo- vala konkrétní jídelníček z toho co může. Pokud je to možné, pošlete mi nějaké návrhy nebo mně na nějakou stránku odkažte. Děkuji Foukalová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Není to složité, jen je potřeba po nějakou dobu konzumovat více méně stejné potraviny a jen je různě kombinovat. Vyberte potraviny, které vašemu manželovi chutnají a sestavte z nich jídelníček na týden. Další týdny používejte stále stejné potraviny, ale jinak je nakombinujte, aby to nebylo moc jednotvárné. Po měsíci vyberte jiné chutné potraviny a složte z nich nový jídelníček. Při každé změně vybraných potravin je potřeba provést kontrolní zaměření srážlivosti krve do jednoho týdne od změny.
To, že se zde uvádí seznam potravin, které zesilují nebo zeslabují účinky Warfarinu neznamená, že by se neměly vůbec používat. Používat se mohou v přiměřeně malém množství, ale hlavně se musí v tomto množství konzumovat pravidelně po nějakou dobu.
Nejúčinnějšími metodami využívajícími účinky přírodních prostředků jsou inhalace a koupele.
Koupel s přidáním eukalyptu či tea tree při prvním pocitu, že na vás „něco leze“, dokáže často rozvoj onemocnění zastavit. Měla by trvat alespoň 20 minut a poté by měl následovat odpočinek ve vyhřáté posteli.
Inhalace pročišťuje ucpaný nosohltan a zklidňuje zanícenou sliznici. Velmi horká pára je již sama o sobě pro viry nepřátelským prostředím, a přidáme-li antivirální olej, zvýší se ještě její účinnost.
Horkou páru vdechujte alespoň dvakrát denně po dobu 5 minut.
Dopoledne inhalujte eukalyptus, tea tree, rozmarýn nebo mátu, protože mírně stimulují.
Večer inhalujte raději levanduli, která podporuje spánek. Levanduli můžete také rozptýlit v ložnici do prostoru nebo kápnout do odpařovače.
Vitamín C proti nachlazení
Vitamín C je dlouhou dobu považován za nejběžnější prostředek proti nachlazení. Ale výsledky vás mohou překvapit. I když podporuje určité stránky imunitního systému, studie neprokázaly, že by vitamín C, a to dokonce ani v dávkách 1 gram denně, působil preventivně proti nachlazení. Pokud jde o samotnou léčbu, tady jsou výsledky lepší. Podle některých studií může vitamín C zkrátit dobu trvání nemoci o 24 až 36 hodin. Ale jiné studie naopak ukázaly, že ani v dávce 3 gramy denně nemá vitamín C žádný efekt. Mějte na paměti, že vysoké dávky vitamínu C, které jsou někdy doporučovány, nemusí být dobré na žaludek.
Echinacea proti nachlazení
Výsledky výzkumů se liší. Zatímco podle některých studií echinacea nemá žádoucí léčebné účinky, podle jiných může snížit dobu trvání i sílu nachlazení o 10 až 30 %. Mnoho odborníků se domnívá, že rovněž užívání echinacey nechrání před chřipkovými viry a nachlazením. Echinacea má i určitá rizika, pokud jste alergičtí na ambrózie nebo na jiné rostliny, nezačínejte s užíváním echinacey dříve, než se poradíte se svým lékařem. Tato rostlina rovněž nemusí být vhodná pro osoby s některými typy onemocnění, například těmi, které působí na imunitu – revmatická artritida nebo vřed.
Zinek proti nachlazení
Užívání zinku je jedna z velmi populárních léčebných metod. Laboratorní výsledky ukázaly, že zinek může zničit virus nachlazení ve zkumavce. Ale není zcela jasné, zda má stejný efekt i v lidském těle. Pokud jde o léčbu, studie prokázaly, že zinek v množství 9 až 24 miligramů může zkrátit trvání nachlazení a zmírnit příznaky. Ale musíte začít zinek užívat ihned, když se objeví první příznaky, a to každé 2 až 3 hodiny (kromě doby, kdy spíte). Další studie žádný přínos neprokázaly. Prozatím zde tedy nejsou
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.
Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.
Pro přirozené zvýšení produkce melaninu ve vlasech a potenciální zpomalení šedivění se zaměřte na stravu bohatou na živiny, zvládejte stres a používejte šetrné postupy péče o vlasy. I když melanin nemůžete přímo přidat, můžete podpořit přirozenou produkci melaninu ve svém těle prostřednictvím specifických potravin a životního stylu.
Zvyšte příjem mědi
Potraviny jako čočka, mandle, sezamová semínka, houby a mořské plody jsou bohaté na měď, která hraje klíčovou roli v syntéze melaninu.
Upřednostněte železo
Zařaďte do svého jídelníčku potravinybohaté na železo, jako je špenát, čočka a libové maso, pro zlepšení průtoku kyslíku do vlasových folikulů.
Zařaďte vitamín B12
Potraviny jako vejce, mléčné výrobky a ryby jsou dobrým zdrojem vitamínu B12, který je nezbytný pro prevenci předčasného šedivění.
Konzumujte potravinybohaté na tyrosin
Tyrosin, aminokyselina, je prekurzorem melaninu. Zařaďte do svého jídelníčku sóju, banány a avokádo.
Zahrňte antioxidanty
Bobule, zelený čaj a mrkev pomáhají chránit melanin před poškozením způsobeným oxidačním stresem.
Zvažte potravinybohaté na katalázu
Potraviny jako cibule, česnek a brokolice údajně pomáhají odbourávat peroxid vodíku, který může přispívat k šedivění.
Zvládejte stres
Chronický stres může urychlit šedivění. Věnujte se aktivitám snižujícím stres, jako je jóga nebo meditace, a dbejte na dostatečný spánek.
Vyhýbejte se agresivním vlasovým produktům
Agresivní chemikálie a nadměrná tepelná úprava mohou poškodit vlasy a urychlit šedivění. Volte šampony bez sulfátů a zvažte přírodní barvy na vlasy, jako je henna.
Ochrana před sluncem
Zatímco mírné slunění může být prospěšné, nadměrné slunění může melanin poškodit. Při pobytu venku používejte klobouky nebo šály k ochraně vlasů.
Pijte dostatek tekutin
Pití dostatečného množství vody pomáhá udržovat zdravou pokožku a vlasy, což zase podporuje produkci melaninu.
Lokální léčba
Bhringraj, Triphala, Vibhitaka
Tyto ájurvédské byliny, tradičně používané k péči o vlasy, jsou známé svým potenciálem předcházet předčasnému šedivění a vysušování vlasů.
Cibulová šťáva
Cibulová šťáva ve směsi s kokosovým olejem se může aplikovat na pokožku hlavy, aby se podpořil růst vlasů a potenciálně zlepšila produkce melaninu.
Doplňky stravy
(poraďte se s lékařem)
Biotin
Biotin, ve vodě rozpustný vitamin, je důležitý pro růst vlasů a může pomáhat s produkcí melaninu.
Doplňky stravy s mědí
Pokud máte diagnostikovaný nedostatek mědi, lékař vám může doporučit doplňky stravy s mědí.
Antioxidační doplňky
Doplňky stravy s vitamínem E a C mohou pomoci chránit melanocyty před oxidačním stresem.
I zinek se stejně jako selen řadí mezi stopové prvky. V lidském těle se nachází jak v orgánech, tak i ve svalech, kostelech, kůži, nehtech i ve vlasech. Zároveň je to také esenciální prvek, protože si ho lidské tělo nedokáže samo vyrobit, ale musí ho přijímat společně se stravou. Člověk zinek přijímá jak z živočišných, tak i z rostlinných potravin. Lépe se vstřebává zinek z živočišné stravy. Pokud člověk denně jí maso, tak by neměl mít problém s nedostatkem zinku, protože množství zinku v mase krásně pokryje denní dávku. Z toho vyplývá, že když člověk nejí maso, potřebuje příjem zinku zvýšit někde jinde. Stejně tak i těhotné ženy potřebují vyšší příjem tohoto stopového prvku. Pomoci mohou zinkové pastilky.