Téma

POTRAVINY PRO KLOUBNÍ VAZIVO


POTRAVINY PRO KLOUBNÍ VAZIVO bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Uhlohydráty přestavují sloučeninu uhlíku, vodíku a kyslíku, tedy prvků, které mají za úkol zásobovat organismus energií. Uhlohydráty jsou tak nejlepším zdrojem energie pro lidský organismus. Když přijímáme uhlohydráty, naše tělo je rozloží na krevní cukr neboli glukózu, která je vhodným zdrojem energie pro buňky. Zdrojem uhlohydrátů jsou moučné výrobky, chléb, pečivo, knedlíky a další potraviny. Mějte však na paměti uhlohydráty = sacharidy.


Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.

Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:

  • fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
  • aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
  • med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
  • cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
  • hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
  • javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.

Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:

  • mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
  • čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
  • tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
  • nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
  • žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
  • žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.

Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:

  • rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
  • kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
  • Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
  • müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.

Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:

  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
  • preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
  • rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
  • ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.

Sušenky a dorty s vysokým obsahem sacharidů:

  • sušenky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KLOUBNÍ VÝŽIVA ALAVIS TRIPLE BLEND se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Donbrý den.
Prosím o odpovězení na můj dotaz, zda mohu při Warfarinu užívat kloubní výživu
Alavis Triple Blend obsahující glukosamin sulfát, chondroitin sulfát a MSM. Užívám pravidelně l odměrku po dobu 3 měsíců potom pauza 1-3 měsíce a periodické opakování užívání. Nevím co udělá pauza mezi podáváním přípravku na výsledek Quiku.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání chondroitinu a glukosaminu společně s Warfarinem bude potřeba častěji dělat Qicka. Vždy hned po zahájení této doplňkové léčby a druhý test po 14 dnech. Při ukončení kloubní léčby znovu nechat udělat Quicka a to hned po skončení a další pak po 14 dnech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Mužu citron při užívání warfarinu

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.

Špagetová dýně

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Účinné látky na potíže s klouby

Glukosamin sulfát

Glukosamin sulfát je v současnosti lékaři nejvíce preferovaná forma glukosaminu. Optimální denní dávka glukosamin sulfátu je 1500 mg. Je-li v této dávce glukosamin sulfát podáván pravidelně, tak pak slouží jako základní stavební složka kloubní chrupavky. Pomáhá udržovat kloub a kloubní chrupavku zdravou.

Chondroitin sulfát

Chondroitin sulfát je základní stavební látkou mezibuněčné hmoty chrupavky. Navíc chondroitin sulfát samotný či v kombinaci s glukosaminem pozitivně ovlivňuje strukturu kosti pod kloubní chrupavkou, což významně přispívá ke zdraví celého kloubu. Optimální denní dávka chondroitin sulfátu je 600 – 800 mg.

Glukosamin sulfát a chondroitin sulfát, pokud jsou podávány současně, se ve svém působení vzájemně vhodně doplňují. Zapojují se přímo do regeneračních procesů v kloubní chrupavce, zlepšují její hydrataci, mechanické a elastické vlastnosti a snižují aktivitu enzymů poškozujících kloubní chrupavku. Glukosamin sulfát a chondroitin sulfát se po vstřebání přímo vestavují do poškozené kloubní chrupavky. Nahrazují úbytek glykosaminoglykanů, ke kterému dochází například vlivem přirozeného stárnutí chrupavky. V jedné z nejrozsáhlejších nezávislých studií na tyto látky realizované v USA přinesla kombinace glukosaminu a chondroitinu jednoznačně nejlepší výsledky při snížení bolesti u pacientů se středně těžkou až těžkou bolestí kloubů. Snížení bolesti se projevilo u téměř 80% pacientů.

MSM

MSM je zkratka pro methylsulfonylmethan, organickou sirnou sloučeninu. MSM se významně uplatňuje při tvorbě kolagenu, důležité součásti kloubní chrupavky. Optimální denní dávka MSM je 800 – 1000 mg.


Zdroj: článek Účinná kloubní výživa

Příběh

Ve svém příspěvku VIGANTOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Berta.

Taky ho tak dávám a je to pro nás tak i nejpohodlnější. Jsem ráda, že je Vigantol, nevím jak bych to malé dostávala rybí tuk. A taky hlavně u něho vím, co malé dávám a nemusím z toho mít strach

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila.

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s užíváním vigantolu společně s přípravkem alavis kloubni výživou. Přítel bral alavis nizkou dávku kvůli kloubní výživě a ted ma brát vigantol a nevim zda se to nějak neovlivňuje. Dekuji za odpověď

Zdroj: příběh Vigantol

FLUOROCHINOLONY

Účinná antibiotická látka: CIPROFLOXACIN

Obchodní název antibiotik: Ciplox. Ciprinol, Ciprofloxacin

Indikace antibiotik: Používají se na G-infekce, na urosepsi, salmonelu, legionel. pneumonii.

Dávkování antibiotik: Ciplox: perorálně 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Ciprinol: perorálně 500 mg za 12 hodin pro dospělou osobu, nebo 200 – 400 g za 12 hodin nitrožilně pro dospělou osobu

Ciprofloxacin: nitrožilně 200 – 400 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: bolest hlavy, bolest v kloubech, nevolnost, poškození kloubní chrupavky u dospívajících jedinců, ruptura šlach, závratě, zvracení

Účinná antibiotická látka: LEVOFLOXACIN

Obchodní název antibiotik: Levaxela, Levofloxacin, Tavanic

Indikace antibiotik: Používají se na infekce dýchacích cest, infekce měkkých tkání a infekce močových cest.

Dávkování antibiotik: Levaxela + Levofloxacin + Tavanic: perorálně nebo nitrožilně 500 mg za 12 – 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: bolest hlavy, bolest v kloubech, nevolnost, poškození kloubní chrupavky u dospívajících jedinců, ruptura šlach, závratě, zvracení

Účinná antibiotická látka: NORFLOXACIN

Obchodní název antibiotik: Gyrablock, Nolicin

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu infekcí močových cest.

Dávkování antibiotik: Gyrablock: nitrožilně 1 g za 6 – 8 hodin pro dospělou osobu

Nolicin: perorálně 400 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: bolest hlavy, bolest v kloubech, nevolnost, poškození kloubní chrupavky u dospívajících jedinců, ruptura šlach, závratě, zvracení

Účinná antibiotická látka: PEFLOXACIN

Obchodní název antibiotika: Abaktal

Indikace antibiotik: Používá se při respiračních onemocněních i při infekcích měkkých tkání.

Dávkování antibiotik: perorálně nebo nitrožilně 400 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: bolest hlavy, bolest v kloubech, nevolnost, poškození kloubní chrupavky u dospívajících jedinců, ruptura šlach, závratě, zvracení

Účinná antibiotická látka: MOXIFLOXACIN

Obchodní název antibiotik: Avelox, Moflaxa

Indikace antibiotik: Používají se na pneumonii, na léčbu hnisavé břišní infekce, na léčbu těžkých infekcí měkkých tkání; na léčbu chlamydií, i na léčbu kapavky a antraxu.

Dávkování antibiotik: Avelox + Moflaxa: perorálně i nitrožilně 400 mg za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: bolest hlavy, bolest v kloubech, nevolnost, poškození kloubní chrupavky u dospívajících jedinců, ruptura šlach, závratě, zvracení

Účinná antibiotická látka: OFLOXACIN

Obchodní název antibiotik: O

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Seznam antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem PARAZIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .

Dobry den,

Rada bych se zeptala, pred tydnem jsem jedla Steak, ktery nebyl propeceny, tedy krvavy Steak. Maso bylo dost prorostle, pri rezani z nej koukalo neco jako nit - chtela jsem se to prohlednout, dotkla jsem se nozem, schovalo se to.jelikoz to nebylo Doma, nemohla jem se nejak rypat v taliri, kdyz jem se zeptala, vyvetleni bylo to je vazivo. byla jem strasne unavena a nechtela jsem se tim dal zabyvat. od toho dne mam ale potize, prvni dny velmi tezky zaludek, od te doby vetry, silny zapach. je mozne ze jem e nakazila nejakym parazitem? co muzu delat?
dekuji
Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností to bylo skutečně vazivo. Parazit nejdříve v těle roste a teprve až po delší době činí potíže. Ve vašem případě doporučuji den dva nejíst žádné maso a nadýmání by mělo zmizet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Parazit

Koxartróza stupně

Podle příčin vzniku můžeme koxartrózu rozdělit na primární, kdy není známá příčina vzniku a uvažuje se o genetických (vrozených) příčinách, a na sekundární, kdy se artrózy kyčelního kloubu rozvíjejí v důsledku jiného onemocnění. Z nemocí dětského věku (preartrotické stavy) mají na rozvoj koxartrózy vliv vývojová dysplazie kyčelního kloubu, morbus Perthes či coxa vara adolescentium, kdy může dojít ke vzniku deformity hlavice, což vede k rozvoji degenerativních změn. V dospělém věku může mít na rozvoj artrózy vliv prodělaný infekční zánět kyčelního kloubu nebo stav po zlomenině v oblasti hlavice kosti stehenní či acetabula (jamky kyčelního kloubu). Na rozvoj koxartrózy má vliv přetěžování v důsledku nadváhy.

Rozdělení koxartrózy stojí na základě radiologického vyšetření, podle něhož rozdělujeme artrózu do 4 stupňů, přičemž 1. stupeň je nejmírnější a 4. nejrozvinutější.

  • Stupeň 1.: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).
  • Stupeň 2.: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.
  • Stupeň 3: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.
  • Stupeň 4.: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Zdroj: článek Koxartróza

Stupně artrózy

Ze začátku se nemusí artróza kolene projevovat vůbec nijak. Čas od času pacient registruje bolest kloubů, ale nevěnuje tomu žádnou pozornost. To je ale obrovská chyba. Pamatujte si, že pokud se bolesti vrací, je dobré navštívit lékaře. Postupem času dochází k výskytu bolesti kloubů často – až při každém pohybu. Snižuje se také pohyblivost kloubů, lidé mají pocit, jako by byl kloub vysušený, objevit se může zarudlá kůže nad kloubem či otok kloubů. Tyto příznaky se postupem času zhoršují, nakonec může dojít k tomu, že osoba není schopná pohybu.

Stadií vývoje artrózy je několik a záleží na tom, v jakém systému je hodnotíme. Nejčastější rozdělení je na základě radiologického vyšetření, kdy se artróza dělí na 4 stupně, přičemž 1. stupeň je nejmírnější, artróza kolene 3. stupně a 4. stupně je nejrozvinutější.

Stadium I: zúžení kloubní štěrbiny (v důsledku ztenčování chrupavky).

Stadium II: progrese zúžení kloubní štěrbiny, lehké nerovnosti kloubních ploch, subchondrální sklerotizace.

Stadium III: progrese zúžení kloubní štěrbiny, tvorba marginálních osteofytů, osteoporóza, pseudocysty, osteoskleróza.

Stadium IV: vymizení kloubní štěrbiny, deformace kloubních konců kostí, splývání pseudocyst, osteonekrotické změny, patologické postavení kloubní (takzvaná těžká artróza). Právě při tomto stupni onemocnění je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza).

Zdroj: článek Artróza kolenního kloubu

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Potraviny s obsahem železa

Kolagen na klouby

V dnešní době trápí problémy s klouby i věkovou kategorii, u níž bychom to dříve nečekali. Pravidlo, že klouby mohou bolet až lidi nad padesát let, už dnes neplatí. V poslední době se stále častěji setkáváme s problémy u mladých lidí, a dokonce i mladistvých. Mezi nejčastější příčinu bolesti kloubů patří osteoartróza. Jedná se o degenerativní nezánětlivé onemocnění kloubů, způsobené úbytkem kloubní chrupavky, což vede ke změnám postihujícím kloub, okolní kosti, vazivo a měkké části v blízkém okolí kloubu. Toto onemocnění nejčastěji postihuje kyčelní (koxartróza) a kolenní (gonartróza) klouby, ale můžeme se s ním setkat i na kloubech rukou nebo na páteři. Artróza přímo souvisí s věkem, postihuje 70 % padesátiletých lidí a až 90 % sedmdesátiletých. Jedná se o chronické onemocnění, které neohrožuje člověka přímo na životě. Artróza způsobuje bolesti, snižuje pohyblivost, a proto snižuje kvalitu života. Kolagen se ve velké míře vyskytuje ve vazivové tkáni. Nejvíce ve šlachách, vazech a kloubních chrupavkách a je právem považován za základní stavební kámen vazivové tkáně. Ovlivňuje vysokou stabilitu a pevnost kloubní chrupavky, kostí, vaziva, kůže i zubů. Kolagen je tak nejdůležitější složkou vazivové tkáně a tím i kloubní chrupavky.

Vlastnosti hovězího kolagenu jsou obzvlášť cenné pro svou shodu s lidskými. Dalším důležitým faktorem pro maximální využití potravinového doplňku s obsahem nebo na bázi kolagenu je, aby byl štěpený. Štěpený kolagen je totiž mnohem lépe vstřebatelný, což je důležité proto, aby se jakožto stavební materiál dostal do krevního oběhu přes střevní stěnu. Štěpený kolagen je pro lidské tělo daleko více biologicky dostupný. Pokud chceme maximalizovat účinek kloubní výživy, pak je vhodné kombinovat štěpený kolagen s dalšími chondroprotektivy, které působí protizánětlivě, dále s vitamínem C a nosičem, který zajistí ještě lepší biologickou dostupnost a vstřebatelnost pro náš organismus.

Zdroj: článek Colafit – kolagen v kostičkách

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Tichá.

Dobrý den, četla jsem přehled potravin,které jsou rizikové a pak jídelníček,kde se naopak některé z nich doporučují.Jak to tedy je? děkuji za odpověď.
Warfarin jsem začala brát po používání injekce Clexane, nyní beru 3 mg.
Děkuji za odpověď, Tichá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při užívání warfarinu

Přírodní léčba

Momentálně nejvyšší účinnost v kloubní výživě vykazuje skupina přírodních látek zvaná cetylované estery mastných kyselin, které se nacházejí například v produktu Celadrin, což je přírodní lék na artrózu. Přírodní výživa kloubů může pomáhat nejen u začínajících degenerativních procesů kloubních chrupavek, ale jsou neobyčejně účinné i u pokročilého kloubního poškození. Celosvětové zkušenosti s touto skupinou přírodních látek ukazují, že již po několika týdnech užívání dostatečné dávky cetylovaných esterů mastných kyselin pociťuje minimálně 70 % klientů významné zlepšení stavu pohybového aparátu. Velmi vhodná je i léčba artrózy kyselinou hyaluronovou.

Kloubní potíže včetně rozpadu chrupavky mívají často svůj původ v chronickém překyselování organismu a v intoxikacích s tím souvisejících. Za což mohou špatně zvolené potraviny. Nutný je zvýšený přísun zeleniny a odstranění cukru z jídelníčku. Existují potraviny, které podle všeho přispívají k lepšímu stavu pacienta. Třeba mandle, semena slunečnice a olej z nich, arašídy a lískové ořechy kvůli vitamínu E a jeho antioxidačním schopnostem. Nebo losos, makrela, tuňák a další tučné mořské ryby obsahující značné množství vitamínu D.

Nejnovější způsob léčby kloubní artrózy spočívá v použití kyseliny hyaluronové, která zpomaluje opotřebování chrupavky. Injekce s kyselinou hyaluronovou pomáhají udržovat kloubní chrupavky v co nejlepší kondici. Injekce doplňují nebo nahrazují v prostoru kloubního pouzdra synoviální, tedy kloubní tekutinu, čímž zlepšují jak klouzání kloubů po sobě, tak i jejich schopnost absorbovat nárazy. Zpomalují tím přirozené opotřebování chrupavky, které je u špičkových sportovců nebo intenzivně sportujících mladých lidí nepřirozeně rychlé.

Preparátů s kyselinou hyaluronovou mají specialisté k dispozici několik. Aplikují je pacientům buďto v určitém odstupu tří až pěti injekcí, nebo jednorázově. Zdravotní pojišťovny přispívají lidem na úhradu těchto preparátů různě. Pacient si doplácí zhruba 2 000 až 5 500 Kč. Pokud si pohlídá různé akce a slevy, může se dostat téměř na polovinu těchto částek, a někdy dokonce i níž. Do jaké míry je vhodné použití určitého preparátu u konkrétního pacienta, určí ortoped nebo revmatolog. Obvykle jde o pacienty s druhým až třetím stupněm postižení kloubů. Výjimkou jsou intenzivně sportující mladí lidé, a hlavně vrcholoví sportovci. U nich může být aplikace kyseliny hyaluronové určitou prevencí. Ti si ji však musí hradit v plné výši.

Zdroj: článek Artróza kolenního kloubu

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Foukalová.

Dobrý den, mám problém s přípravou každodenního jídla pro manžela, který užívá warfarin. Kamkoliv se podívám, všude je co by neměl, ale já bych potřebo- vala konkrétní jídelníček z toho co může. Pokud je to možné, pošlete mi nějaké návrhy nebo mně na nějakou stránku odkažte. Děkuji Foukalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to složité, jen je potřeba po nějakou dobu konzumovat více méně stejné potraviny a jen je různě kombinovat. Vyberte potraviny, které vašemu manželovi chutnají a sestavte z nich jídelníček na týden. Další týdny používejte stále stejné potraviny, ale jinak je nakombinujte, aby to nebylo moc jednotvárné. Po měsíci vyberte jiné chutné potraviny a složte z nich nový jídelníček. Při každé změně vybraných potravin je potřeba provést kontrolní zaměření srážlivosti krve do jednoho týdne od změny.
To, že se zde uvádí seznam potravin, které zesilují nebo zeslabují účinky Warfarinu neznamená, že by se neměly vůbec používat. Používat se mohou v přiměřeně malém množství, ale hlavně se musí v tomto množství konzumovat pravidelně po nějakou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při užívání warfarinu

Alavis Triple Blend Extra silný

Alavis Triple Blend Extra silný pro koně 700 g je extra silná kloubní výživa s obsahem unikátní kombinace chondroprotektivních látek (glukosamin sulfátu a chondroitin sulfátu), látky MSM a značkových kolagenů Collyss a Cartidyss. Je otázka, zda látky v něm obsažené jsou pro lidi postačující.

Doporučení

Alavis Triple Blend Extra silný obsahuje kombinaci unikátních látek pro extra výživu kloubů (glukosamin sulfátu a chondroitin sulfátu), látky MSM a značkových kolagenů Collyss a Cartidyss. Alavis Triple Blend Extra silný se doporučuje pro intenzivnější regeneraci kloubů, a to zejména pro sportovce, při kulturistice a při chronických bolestech pohybového aparátu či snížení pohyblivosti a na klouby.

Účinky

  • výživa, ochrana a regenerace kloubních chrupavek a tkání
  • zmírnění bolestí pohybového aparátu
  • zlepšení pohyblivosti, větší fyzická výkonnost
  • zpomalení až zastavení dalšího poškozování kloubních chrupavek
  • prodloužení aktivního věku zvířete
  • zlepšení celkové zdravotní kondice

Složení

Obsah účinných látek v 1 kg:

  • glukosamin sulfát – 348 g
  • chondroitin sulfát – 130 g
  • MSM – methylsulfonylmethan – 435 g
  • Collyss – 3,4 g
  • Cartidyss – 5 g
Pomocné látky
  • jablečný pektin – 79 g

Glukosamin sulfát a chondroitin sulfát: Tyto látky tvoří přirozenou součást kloubní chrupavky a synoviální tekutiny. Chondroitin sulfát má význačnou schopnost vázat ve tkáni vodu. Zabezpečuje tak správnou funkci chrupavky, její pevnost, pružnost a odolnost. Mechanismus účinku obou těchto látek je společný a spočívá v chondroprotektivním (chrupavku chránícím) působení. Účinek zahrnuje regeneraci kloubních chrupavek a tkání a zlepšení pohyblivosti, čímž podstatně pozitivně ovlivňuje zdravotní kondici zvířete.

Methylsulfonylmethan – MSM: Je přírodní látka obsahující organicky vázanou síru, která je zapojena do procesu tvorby kolagenu, zpevňuje vazy a šlachy, působí relaxačně a regeneračně na svaly. MSM se podílí nejen na omezení bolesti kloubů, ale díky svým antioxidačním a detoxikačním účinkům také na odbourání poškozené tkáně. K potlačení bolesti je vhodné užívat MSM i u poúrazových a pooperačních stavů, kde bylo navíc zjištěno lepší hojení ran. MSM má analgetický, protizánětlivý, vasodilatační a antiedematózní účinek. Má své uplatnění také při odstranění bolestí svalů, svalových křečí a bolestí šlach.

Hydrolyzované kolageny Collyss a Cartidyss

Collyss: Je kolagen typu I v nejvyšší kvalitě, vyskytuje se v silně zatěžovaných strukturách, jako jsou šlachy a vazivové chrupavky. Je odolný v tahu, a proto je velmi důležitý pro pevnost šlach a tím i pro zpev

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kloubní výživa Alavis

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Jak probíhá hojení dásně po vytržení zubu

Po extrakci zubu se jedná o ránu defektní a otevřenou, rána se hojí granulační tkání a v případě nerušeného hojení je mikroskopický obraz shodný s akutním aseptickým reparačním zánětem. Bezprostředně po extrakci se zaplní zubní lůžko krví, která koaguluje, gingiva při okrajích lůžka kolabuje přes kostěný okraj alveolu a vytváří ochranný kryt okrajů krevního koagula. Koagulum se skládá z fibrinové sítě a uvnitř této sítě jsou umístěné červené a bílé krvinky. Na povrchu je koagulum kryté tenkou vrstvičkou fibrinu a spolu s přítomnými leukocyty dodává tento val koagulu bělavě žlutou barvu. V prvním týdnu po extrakci dochází k organizaci krevní sraženiny. V okolní vazivové tkáni se aktivují fibroblasty, které se množí a vytvářejí kolagenní fibrily, za nimi následují novotvořené kapiláry a vzniká granulační tkáň. Ta se postupně mění ve fibrilární vazivo, současně z okrajů gingivy začíná vyrůstat epitel, který překryje granulace.

V dalších týdnech se novotvořené vazivo začíná metaplasticky měnit v kost (na rozdíl od kožní rány, kdy se novotvořené vazivo organizuje v jizvu). Novotvořená kost má zpočátku charakter kosti pletivové, postupně se do ní ukládají minerály a vzniká provizorní kostěný svalek. Při nekomplikovaném hojení se svalek vytvoří v průběhu 2–3 měsíců. Další průběh hojení spočívá v přestavbě provizorního svalku, vazivová kost se postupně odbourává a nahrazuje se definitivním kostěným svalkem. Tento proces trvá několik dalších měsíců. V této době se spolu s vytvářením definitivní kosti dají pozorovat i určité resorptivní změny (postihují alveolární přepážky i samotný alveol), protože extrakcí zubu ztratila alveolární kost svůj funkční význam.

Zdroj: článek Jak dlouho bolí vytržený zub

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin

Alavis MSM

Alavis MSM pro koně je přírodní prostředek proti zánětu a bolesti a na klouby.

Účinky

ALAVIS™ MSM pro koně obsahuje ultra čistou podobu látky MSM v koncentraci 99,97 %. Pro zachování vysoké kvality nejsou přidávány žádné pomocné látky.

Alavis MSM pro koně má prokázané analgetické (bolest tišící) a antiflogistické (protizánětlivé) účinky. Snižuje produkci mediátorů zánětu, napomáhá zlepšení fyzické kondice, zpevňuje vazy a šlachy, chrání namáhané klouby a zlepšuje jejich funkci. Při užívání přípravku bylo zjištěno lepší hojení ran, proto je vhodné ho užívat u poúrazových a pooperačních stavů.

Alavis MSM pro koně se díky svým antioxidačním a detoxikačním účinkům podílí také na odbourání poškozené kloubní tkáně. Lze ho také úspěšně využít v alergologii pro zmírnění alergických projevů. Také podporuje obnovu srsti a kopytní rohoviny.

Alavis MSM pro koně lze podávat i preventivně, kdy v těle není zánět. Není-li v těle zánět, využívá se látka MSM pro regeneraci a relaxaci svalů a pro zpevnění kolagenních vláken, která jsou nejen ve vazech a šlachách, ale i ve vláknité složce chrupavek a kostí, čímž dojde ke zpevnění jak chrupavek, tak kostní tkáně. Pomocí látky MSM tedy dochází ke zpevnění celého pohybového aparátu.

Účinnost:

  • při chronické myalgii (bolesti svalů) a při svalových křečích
  • při degenerativních a zánětlivých postiženích pohybového aparátu, jako je zánět kloubů (arthritis), zánět kloubní hlavice (epifyzitis), zánět škáry kopytní (laminitis)
  • při onemocnění střelky kopytní
  • při bolestech bederní části páteře (lumbalgii)
  • při zánětu pohrudnice (pleuritis)
  • při prasklinách kopytního pouzdra

Složení

Obsah účinných látek v 1 kg:

  • MSM – methylsulfonylmethan – 995 g
  • vitamín C – 5 g

MSM – methylsulfonyl­methan je látka obsahující organicky vázanou síru, která působí na zpevnění vazů a šlach, potlačení zánětu a bolesti a na regeneraci a relaxaci svalů. Dále vykazuje silné antioxidační a jiné pozitivní účinky a je jedinečným zdrojem sirných sloučenin, které v organismu pozitivně působí, a to zejména v poškozené kloubní chrupavce. Síra je mimo jiné zapojena do procesu tvorby kolagenu a glukosaminů – základních stavebních látek kloubních chrupavek a pojivových tkání.

Vitamin C je potřebný pro metabolismus aminokyselin, zejména aminokyselin hydroxylysinu a hydroxyprolinu, které jsou velmi důležité pro syntézu kolagenu. Vitamín C dále hraje neopomenutelnou roli při vývoji kostí a chrupavek. Podporuje vstřebávání železa a podporuje tvorbu bílých krvinek, které hrají významnou roli v imunitě a svým antioxidačním účinkem chrání buňky organismu. Nedostatkem tohoto vitamínu dochází k 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kloubní výživa Alavis

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Konečná.

Dobrý den, jak je to s obsahem purinů v aspiku, želatině, nebo kolagenu pro kloubní výživu?
Děkuji za odpověď.
Konečná A.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oboje obsahuje puriny, jak želatina, tak i kolagen. Ale i při dně je možné je konzumovat popřípadě užívat na klouby. Proč? Protože například želatina je tvořena především vodou a na objem jedné porce želatiny je zapotřebí jen malé množství proteinů. U kokagenu je zase jeho příjem nízký a tím se do těla dostane jen málo purinů. Užíváte-li kolagen, tak vypijte o sklenici více vody a můžete mít jistotu, ze vám to neubliží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nemoc dna a zakázané potraviny

Použití pro lidi

Nejlepší kloubní výživa obsahuje cetylované deriváty kyseliny myristové a myristolejové, které mohou pomáhat nejen u začínajících degenerativních procesů kloubních chrupavek, ale jsou neobyčejně účinné i u pokročilého kloubního poškození. Jako zatím jediné jsou schopné podpořit organismus k vytvoření nové kloubní chrupavky. Současně je největší obsah těchto látek obsažen v produktu Celadrin extra silný.

Dle recenzí byly při používání produktu Celadrin extra silný rentgenologicky potvrzeny nárůsty zcela nové chrupavky, přičemž na starších rtg snímcích téhož kloubu byla již jen kost na kost bez jakékoliv kloubní štěrbiny a bez přítomnosti kloubní chrupavky; včetně extrémní úlevy od mnohaletých kloubních bolestí.

Stále však existuje mnoho případů, kdy u některých pacientů tyto regenerační přírodní látky nedokážou pomoci.

Užívání Celadrinu je vhodné:

  • u osob s osteoartrózou i osteoartritidou
  • u osob s revmatoidní artritidou
  • při bolestech zad
  • při namožení či zánětu vazů, šlach
  • při bolestech svalů
  • po úrazech, sportovních zraněních
  • jako ochrana kloubů při zátěži
Výhody Celadrinu:
  • přírodní ingredience s klinicky ověřeným účinkem ve směru redukce bolesti a zlepšení pohyblivosti a ohebnosti kloubů
  • snadná vstřebatelnost
  • rychlý nástup účinku
  • nejsou známy vedlejší účinky
  • vhodná alternativa léků proti bolesti a zánětu (nesteroidních antirevmatik)
  • není třeba dlouhodobé užívání, preparát lze vysadit zhruba po 10 dnech po odeznění bolesti
  • jeho účinnost je podložena dvojitě slepými kontrolovanými klinickými studiemi

Cena a prodej

Zjistit cenu a nakoupit Celadrin pro lidi je možné v tomto ověřeném obchodě: Celadrin pro lidi cena.

Dávkování Celadrinu

Pro zvýšenou ochranu pohybového aparátu užívejte 1 tabletu denně. Při obtížích dávku zvyšte až na 3 tablety denně. Užívejte nejlépe po jídle, zapijte dostatečným množstvím vody.

Nástup účinku Celadrinu

První známky úlevy se dostaví během několika dnů; řada osob však nástup účinku zaznamená velmi rychle, nezřídka již po 30 minutách od užití přípravku Celadrin.

Celadrin je na klouby doporučovaný odborníky na celém světě.

Zdroj: článek Alavis Celadrin

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Slúková.

Dobrý den, moje 85 letá maminka má cukrovku, bere již delší dobu Varfarin. pravidelně chodíme k lékaři na kontroly, ale poslední dobou má testy stále špatné, naposledy měla naměřenou hodnotu hustoty krve 4,54. Maminka si kupuje šťávu z kysaného zelí, kterou popíjí. Mohla by mít vliv na testy. Je vůbec vhodné při léčbě Varfarinem šťávu pít?
Děkuji za odpověď.
Hana Slúková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Užívání varfarinu

Alternativní léčba

Pro alternativní léčbu je nutné, aby v kloubu zůstala zachována alespoň část chrupavky. Pak je její částečná obnova možná. Na druhou stranu je třeba dodat, že každý člověk je jiný a kloubní problém může mít také víc příčin – mohou tam být kostní úlomky, výrůstky, zánět, parazitické mikroorganismy a podobně. „Bezoperační“ léčba tak může být u každého jiná, u každého i jinak dlouhá. Své hraje také váha.

Stravujte se co nejvíc podle krevní skupiny (jste-li B, rozhodně se vyhýbejte kuřecímu masu, které u této skupiny ničí klouby). Pokud se vám dělají otoky, používejte přes noc obklady z měkkého tvarohu (několik nocí za sebou). Dlouhodobě a pravidelně používejte rosol z prasečích nožek.

Základem úspěšnosti boje s artrózou je tedy kombinace kolagen + glukosamin. Je jedno, v jaké formě (nápoj, tablety, tobolky) je používáte. Pokud klouby již přestanou bolet, je možné postupně snižovat příjem kloubní výživy až na třetinu výše uvedených dávek. Je však vhodné dodržovat určitý, byť i minimální, příjem kloubní výživy dlouhodobě, například 1 tobolku glukosaminu obden a 3x denně 1 tabletu kolagenu.

Při těžké artróze je dobré užívat 20 tablet kolagenu (Collagen Tabs), 3 tablety glukosaminu a k tomu 3x denně čistý vývar z vepřových nožiček. Tento postup podporuje výživu všech vazivových tkání, typicky ale pomáhá při artróze velkých kloubů končetin. Při bolestech páteře je nutno počítat s tím, že mohou být i jiného původu (vadné držení těla a podobně).

Z komerčních důvodů většina firem vyrábějících kloubní výživu používá do tablet pouze glukosamin, chondroitin a MSM. Důvodem je hlavně celkově nízké denní dávkování, které sice navenek hezky vypadá, chybí v něm však kolagenová složka, která je základem úspěšnosti. Kromě toho chondroitin a MSM bývají někdy zdrojem problémů.

Pokud se někomu nechce denně polykat 15–20 tablet s kolagenem, může používat nápoj Gelamax v dávce kolem 30 g, nebo přijímat čistý hydrolyzát kolagenu v prášku v denní dávce asi 10 g, který se rozmíchá do polévky nebo mléka. Je to jedno, Collagen Tabs v podstatě představují potravinu – hydrolyzát kolagenu stlačený do tablet kvůli technicky snadnému příjmu kdykoliv a kdekoliv, pokud jej můžete zapít.

Zdroj: článek Artróza kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Nemohu nikdenajít, zda jáhly jsou luštěnina, t.zn., jestli jsou při dně vhodné nebo ne.Nemůžete někdo poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jáhly patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů jáhel vyprodukuje 62 mg kyseliny močové. Potraviny do 100 mg kyseliny močové jsou při dně optimální a je možné je normálně konzumovat, tedy i jáhly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Potraviny nevhodné při dně

6 – čelistní kost

Obličejová část se skládá z kostí párových (horní čelist, kost patrová a lícní) a z nepárové dolní čelisti a jazylky.

Horní čelist sestává z těla, frontálního výběžku a výběžku lícního (proc. zygomaticus), ve kterém se spojuje s kostí lícní (os zygomaticum). Za vývoje se maxila zakládá jako dvě kosti, z nichž přednější a menší (premaxilla) postnatálně srůstá s ostatním tělem maxily. I maxila je pneumatizovaná a nachází se v ní dutina sinus maxilaris (antrum Highmori), největší z vedlejších dutin nosních. Hlavním podkladem tvrdého patra je patrový výběžek. Lůžka pro zuby horního zubního oblouku jsou vytvořena v podkovitém dásňovitém výběžku.

Dvě patrové kosti (os palatinum) mají tvar písmene L (jsou na sebe prakticky kolmé). Jedna (lamina perpendicularis) tvoří část dutiny nosní (cavitas nasi) a druhá (lamina horisontalis) je součástí tvrdého patra.

Dolní čelist (mandibula) se skládá z: těla (corpus mandibulae), ramena (ramus mandibulae), výběžku kloubního a korunového. Navíc nese takzvaný zubní výběžek (processus alveolaris), který nese zuby. Obě ramena patrové kosti jsou zakončena hlavičkou pro kloub čelistní.

Čelistní kloub (articulatio temporomandibularis) je jediným pohyblivým spojením na lebce. Hlavice (caput mandibulae) ve tvaru protáhlého elipsoidu zapadá do jamky na kosti spánkové pod jařmovým obloukem. Mezi obě kloubní plochy je vsunuta vazivová destička. Základními pohyby v kloubu čelistním jsou otevírání úst (deprese mandibuli) a uzavírání úst (elevace mandibuly). V omezeném rozsahu je možný i pohyb mandibuly dopředu, dozadu a do stran.

Funkce z pozice zubů

Každý zub je připojen svým kořenem do čelistní kosti; část čelisti, která podpírá zuby, se nazývá alveolární (zubní lůžka obsahující) výběžek. Způsob připojení je však složitý, zuby jsou připojeny do čelisti vazivovými vlákny zvanými periodontální ligamentum (periodontium). Periodontium se skládá z řady pevných kolagenních vláken, která běží z vrstvy cementu pokrývající kořen do přilehlého alveolárního kostního výběžku. Tato vlákna jsou promíchána s pojivovou tkání, která obsahuje krevní cévy a nervová vlákna. Způsob připojení zubů má za následek velmi malý stupeň jejich přirozené pohyblivosti. Toto může sloužit jako druh nárazníku, který chrání zuby a kosti před poškozením při kousání. Oblast rozhodujícího významu je na krčku zubu, kde se spojují korunka a kořen. V této oblasti se manžeta dásně pevně připojuje k zubu a slouží k ochraně pod ní ležících tkání před infekcí a jinými škodlivými vlivy.

Nejčastější problémy a jejich řešení

Zubní extrakce

Zuby se odstraňují z důvodu nenapravitelného poškození nás

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zub anatomicky

Poradna

V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.

Dobry den pane doktore,

Rad bych Vam polozil strucnou otazku.

Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.

Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,

S uctou,

Roman Krapka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen

Zdroj: příběh Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Jídelníček jako semafor

Semafor je barevně rozdělen: zelená znamená „volno“ – tyto potraviny bychom si měli vybírat nejčastěji; oranžová znamená „pozor“ – tyto potraviny můžeme jíst, ale v omezeném množství; červená znamená „stop“ – těmto potravinám bychom se měli raději vyhýbat.

Zelená barva znamená volno, to jsou potraviny, které se mohou jíst libovolně, téměř bez omezení. Potraviny zeleně označené jsou z hlediska snižování tělesné hmotnosti ty nejvhodnější. Mají nejvíce vitamínů a minerálů, většina z nich také obsahuje velké množství vlákniny. Obsahují málo nasycených tuků a cholesterolu, obvykle také málo soli. Nejvíce potravin, které denně jíte, by mělo být tedy ze zeleného kruhu.

ZELENÁ – tyto potraviny by měly tvořit většinu našeho jídelníčku, jedná se o sacharidy a patří sem: mandlové mléko, ovoce (nemůžeme se zeleninou, jen s mrkví), kakao, sójová smetana, sójové mléko, tofu, celozrnné pečivo, jáhly, pohanka, všechny obiloviny, luštěniny, brambory, rýže, bílé maso, olivový olej.

Oranžová barva znamená pozor. Tyto potraviny můžeme jíst, ale ne bez omezení. Potraviny v oranžové barvě se řadí mezi potraviny vhodnější. Většinou ale neobsahují tolik vitamínů a minerálních látek a často mají méně vlákniny. Mohou obsahovat nasycené tuky a cholesterol, stejně tak přidaný sodík, hlavně ve formě kuchyňské soli. Tyto potraviny se mohou jíst, ale pozor, aby nepřevládaly nad těmi z vnitřního zeleného kruhu.

ORANŽOVÁ – nic se nesmí přehánět, tedy jen málo a občas, jedná se o neutrální potraviny a patří sem: zelenina, koření, sůl, olej, mandle, med, sójová omáčka, hřiby, žampiony, hlíva ústřičná, hovězí maso, vepřové maso, bílé pečivo, bílá rýže, olej.

Červená barva znamená stop. Těmto potravinám se raději vyhýbejte. Potraviny červeně označené obsahují hodně volného cukru, nezdravých nasycených tuků anebo soli. Můžete si dát malou porci 1 nebo 2 potravin z červené barvy.

ČERVENÁ – nevhodná jídla, která je lépe vypustit, jedná se o bílkoviny a patří sem: jogurt, sýry do 30 %, smetana, tvaroh, zakysaná smetana, máslo, maso, ryby, vejce, mozzarella, smažená jídla, uzeniny, sladkosti, chipsy, máslo, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku

Kombinujeme červenou a žlutou, nebo zelenou a žlutou – nikdy červenou a zelenou! Žádná dieta nemůže fungovat bez předešlé detoxikace!

Zdroj: článek Zdravý jídelníček podle Mačingové

Potraviny

Železo v potravinách má dvě formy – hem a non-hem. Železo označované jako hem se vyskytuje v živočišné potravě, která původně obsahovala hemoglobin, tedy v červeném mase, vnitřnostech, drůbežím mase nebo rybách.

Non-hem železo se vyskytuje především v rostlinné potravě, a to zejména v luštěninách, listové zelenině nebo sušeném ovoci. Určité množství non-hem železa se vyskytuje také v živočišné potravě.

Hem železo je v těle člověka vstřebáváno mnohem lépe než non-hem železo. Vstřebávání hem železa není příliš závislé na zásobách železa v těle a na potravinách, které jsou konzumovány spolu s hem železem. Naproti tomu vstřebávání non-hem železa je silně závislé na zásobách železa v těle (osoby s nedostatkem železa vstřebávají non-hem železo lépe než osoby, které mají železa v těle nadbytek) a je také více než u hem železa ovlivněno složením konzumovaného pokrmu.

Zdroje non-hem železa:

  • čočka velkozrnná – 7,54 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • kešu – 6,68 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • tofu – 5,36 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • fazole hnědé – 5,02 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • lískový ořech – 4,70 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • hrách – 4,43 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • mandle – 3,72 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • špenát – 2,71 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • sušené meruňky – 2,66 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • rozinky – 1,88 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
Zdroje hem železa:
  • kuřecí játra – 8,99 mg/100 g syrového masa
  • hovězí játra – 4,90 mg/100 g syrového masa
  • králičí maso (stehno) – 1,57 mg/100 g syrového masa
  • hovězí maso (zadní) – 1,54 mg/100 g syrového masa
  • krůtí maso (prsa) – 1,20 mg/100 g syrového masa
  • treska – 1,05 mg/100 g syrového masa
  • tuňák – 1,02 mg/100 g syrového masa
  • vepřové maso (kýta) – 0,77 mg/100 g syrového masa
  • kuřecí maso (prsa) – 0,74 mg/100 g syrového masa
  • losos (umělý chov) – 0,34 mg/100 g syrového masa

Zdroj: článek Nedostatek železa v krvi

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová


potraviny pro ketozu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
potraviny pro ledviny
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>