Vitamin A pomáhá stimulovat imunitní systém a může chránit před infekcí. Mezi potraviny bohatých na vitamín A patří sladké brambory, brokolice, papriky a mrkev. Prebiotická vláknina v zelenině a ovoci navíc podporuje zmíněná probiotika, která žijí v zažívacím traktu, a pomáhá jim růst a rozmnožovat se.
V diskuzi PES ČÍVÁVÁ POPIS A POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Vaněk.
Mám stěně čívavu 7měsícu nevim jaké potraviny jsou pro něj nejlepší již jsem vyskoušel nekolik chřupek i kapsiček ale vetšínou mu nic nechutna
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Dobrý den, mám doma také čivavu, fenečku, v březnu jí budou 3 roky. Ta moje čivava je dost vybíravá, nejraději má jídlo vařené, hustou polévku, např. masíčko (kuřecí, hovězí, vepřové.) se zeleninou, vajíčko - stačí 1/2 na den , rýži, nudle, oves.vločky, brambůrek. Ale i tak mám doma granulky, pro malé plemena, některé jsou přímo pro čivavy. Nad kapsíčkama, paštičkama, atd. ohrnovala nos, čichla a odešla, radějí hladověla. Jinak když si najdete web.stránky , která je věnovaná čivavám, tam je o tomto plemenu úplně všechno, také jsem zpočátku nevěděla co s tím malým štěnětem, byl to dárek, pro mě ten nejkrásnější.
Vitamin E je antioxidant a pomáhá neutralizovat volné radikály v těle. Výzkum [1] naznačuje, že vitamin E může dokonce pomoci chránit tělo před několika infekčními chorobami. Nejlepším zdrojem jsou mandle, lískové ořechy a arašídové máslo. Dále je to zelená zelenina, včetně špenátu a brokolice.
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.
Chcela by som vedieť presne, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nevhodné pri zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďakujem
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pro snížení kyseliny močové se vyhněte těmto potravinám:
- Pivní a obilné alkoholické nápoje (jako je pivo, vodka a whisky);
- Maso, jehněčí a vepřové maso;
- Vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a maso ze žláz, jako je brzlík nebo slinivka břišní;
- Mořské plody, zejména měkkýši, jako jsou krevety, humři, mušle, ančovičky a sardinky;
- Výrobky s vysokým obsahem fruktózy, jako je limonáda a některé džusy, cereálie, zmrzlina, cukrovinky a rychlé občerstvení.
Nejlepší potraviny pro dietu u dny:
- Nízkotučné mléčné výrobky, jako jsou jogurty a odstředěné mléko;
- Čerstvé ovoce a zelenina;
- Ořechy, arašídové máslo a různá semínka;
- Kvalitní tuk a olej;
- Brambory, rýže, chléb a těstoviny;
- Vejce (s mírou);
- Maso, jako je ryba, kuře a červené maso, je dobré s mírou (kolem 120 až 160 gramů denně).
Probiotika jsou ve střevě považována za takzvaně dobré bakterie. Tyto prospěšné živé mikroorganismy jsou první obrannou linií proti všemu, co spolknete. Probiotika chrání všechny orgány v těle před nákazou přicházející ze střev prostřednictvím krevního oběhu. Mezi potraviny bohaté na probiotika patří jogurt, kefír, kombucha, miso a zelí. Při doplňování probiotik by jídlo mělo být vždy na prvním místě. Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete vzít probiotický doplněk, tak se ujistěte, že obsahuje skutečně tělu prospěšné bakterie.
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.
Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.
Vitamin C je to, co mnozí z nás spojují s posilováním imunity, a to z dobrého důvodu. Vitamin C může pomoci ochránit před infekcí a dokonce může stimulovat tvorbu protilátek k potlačení probíhajících nemocí. Vitamín C si tělo neumí vyrobit samo a musí ho přijímat z potravin, které denně jíme. Citrusové plody, jako jsou pomeranče a grapefruity, jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu C. Málokdo však ví, že potraviny, které mají ještě více vitamínu C než citrusové plody, jsou červené papriky a jahody.
V naší poradně s názvem POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Nemohu nikdenajít, zda jáhly jsou luštěnina, t.zn., jestli jsou při dně vhodné nebo ne.Nemůžete někdo poradit?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jáhly patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. 100 gramů jáhel vyprodukuje 62 mg kyseliny močové. Potraviny do 100 mg kyseliny močové jsou při dně optimální a je možné je normálně konzumovat, tedy i jáhly.
Vitaminy rozpustné v tucích - vitamín A, D, E a K mohou být ve vysokých dávkách škodlivé. Výzkum stále pokračuje, ale věda naléhavě připomíná skutečnost, že vitamíny ve formě doplňků mohou způsobit více škody než užitku. Důležité živiny na podporu imunity jsou vždy nejvíce biologicky dostupné ve své přirozené potravinové formě. Navíc, zdravotní přínosy běžných potravin obecně pocházejí z vyvážené kombinace všech živin, které je obtížné extrahovat do nějakých pilulek.
V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Protein z nízkotučných živočišných zdrojů a rostlinných verzí (jako je cizrna, fazole, čočka a hrách) může také posílit imunitu a to podporou stávajících buněk a generováním nových. Významnými zdroji bílkovin jsou ořechy a semena, protože mimo proteinu dodávají i prospěšné antioxidanty. Další důležité zdroje bílkovin jsou maso, měkkýši a luštěniny, které zase mimo proteinu dodávají zinek, což je minerál pomáhající udržovat imunitní buňky a hojit rány.
V naší poradně s názvem MOČOPUDNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Polášek.
Je močopudná také čokoláda, příp. jiné sladkosti?
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Čokoláda má mírné močopudné účinky díky obsahu theobrominu a kofeinu. Theobromin je hořký alkaloid obsažený v kakau a tedy i v čokoládě.
Další cukrovinku, která má močopudné účinky je možné zmínit lékořicové bonbony.
Nejsilnějším přírodním diuretikem je kofein z kávy nebo černého čaje. Ze zeleniny má nejsilnější močopudné účinky chřest, vodní meloun, okurka a celer.
Voda je obzvláště důležitá, ať už se snažíte vyhnout se onemocněním nebo již bojujete proti probíhající viróze. Upřednostněte čistou vodu, protože například pití ovocných šťáv, když jste pod tlakem nemoci, povede pouze ke zvýšení cukru v krvi, takže se budete cítit hůře. Když bojujeme s infekcí, tak narůstá spotřeba tekutin a tak pití dalších dvou hrnků vody navíc k normální běžné spotřebě, může podpořit regeneraci imunitních lymfatických buněk, čímž se posílí přirozená obranyschopnost. Polévky a dušená masa, které poskytují imunitu, zvyšují příjem aminokyselin a minerálů, mohou díky svému teplu přispět k pocitu uklidnění a uvolnění napětí. Například slepičí vývar poskytuje mnoho bílkovin a potřebnou vodu. To například potvrzuje pradávné přísloví, které říká, že slepičí vývar je babiččin penicilin.
V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ODKYSELENÍ ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Dobrý den,
v kyselinotvorných potravinách je uvedeno slepičí maso a také ořechy. V zásadotvorných potravinách je opět uvedena slepice a ořechy, tak jak je to správně? Děkuji za odpověď. Marie
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Slepičí a kuřecí maso patří mezi neutrální potraviny. Ale pokud je s kůží, tučné a nebo se ho sní hodně, tak může také způsobovat překyselování. Ořechy jsou mírně kyselinotvorné. Oboje se dá zneutralizovat přidáním citronové šťávy.
Jelikož léky protivirům rýmy zatím nejsou na obzoru, léky, které máme k dispozici, pouze zmírňují příznaky tohoto onemocnění. Dříve však, než po jakémkoliv léku sáhneme, je třeba pečlivě zvážit, zda je skutečně potřebný. Chorobné symptomy, které doprovázejí rýmu, jsou součástí uzdravování. Svědčí o tom, že organismus s nákazou bojuje. Podle nejnovějších lékařských poznatků je vhodnější léky při rýmě použít až pouze v případě nezbytnosti.
V diskuzi ELIQUIS - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Salvét.
Prosím o sdělení, jako dietu nutno dodržovat při trombóze v lýtku při užívání
léku Eliquis.
Děkuji, s pozdravem Salvét
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libuše.
Dobrý den,mám trombozu kterou jsem dostala po úrazu na lyžích přetrhané vazy v koleně,chtěla by jsem vědět které potraviny nesmím jíst aby se mi to ne zhoršilo.Děkuji
Vhodným obdobím pro užívání zelených potravin je leden a únor, kdy pociťujeme vyčerpání organizmu, nesnesitelnou únavu a naše imunita těžko odolává všude přítomným virům a bakteriím. Jako součást očistné kúry je můžeme pít anebo užívat ve formě tablet. Začít s jejich užíváním však můžeme kdykoli a pokaždé to naše tělo ocení viditelnými výsledky. Vzájemná kombinace zelených potravin se už nedoporučuje. Při jejich užívání zvyšte pitný režim, pijte nejlépe čistou vodu v množství alespoň 2 – 3 litry vody.
V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Pichlerova.
Potřebovala bych vědět jaké potraviny snižují kyselinu močovou. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Chcete-li snížit hladinu kyseliny močové, můžete ve stravě jíst méně purinů, přijímat více vitamínu C, omezit alkohol a slazené nápoje, pít více kávy a snažit se udržet si zdravou váhu. Pokud užíváte určité léky na jiné zdravotní stavy, jejich vysazení může také pomoci snížit hladinu kyseliny močové.
Z potravin, které snižují hladinu kyseliny močové, stojí za zmínku tyto:
Banány
Jablka
Třešně
Citrusové plody
Zelený čaj a káva