Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.
Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:
fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.
Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:
mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.
Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:
rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.
Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:
popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.
V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potravinys obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potravinys obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:
Cuketa
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.
Květák
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.
Mangold
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.
Houby
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.
Celer
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.
Cherry rajčátka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.
Špagetová dýně
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m
V naší poradně s názvem JIDELNICEK NA SNIZENI KYSELINY MOCOVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.
Dobrý den ve Vašem uvedeném jídelníčku k svačině je hruška,ale od lákařky mám ,že hruška je jako nevhodná při zvýšené hladině kyseliny močová.
Kdo má pravdu ,netuším jíst nebo nikoliv,asi by bylo dobré zjistiti kdo má pravdu
Marta
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hrušky při dně jíst můžete a dokonce jsou prospěšné pro vaše ledviny, které bývají postižené zvýšenou hladinou kyseliny močové. Níže se dozvíte proč.
Obsah purinů v hruškách Potraviny, které jsou vhodné pro dietu s nízkým obsahem purinů, obsahují koncentraci purinů nejvýše 50 miligramů na každých 100 gramů tohoto jídla. Všechno ovoce, včetně hrušek, patří do této kategorie. Nízkopurinová strava může obsahovat dvě až čtyři porce ovoce denně, přičemž jedna hruška střední velikosti se rovná jedné porci.
Velikost porce
Když jste na dietě s nízkým obsahem purinů, tak byste každý den měla sníst dvě až čtyři porce ovoce. Jedna porce odpovídá středně velkému kusu čerstvého ovoce nebo 180 ml ovocné šťávy nebo 120 ml zavařeného ovoce. Vždy upřednostněte čerstvé ovoce nebo čerstvou ovocnou šťávu, protože čerstvé ovoce, zejména pokud má svoji slupku, jako například neloupaná hruška, obsahuje velké množství prospěšné vlákniny. Používejte pouze 100% ovocné šťávy a ovoce zavařené ve vlastní šťávě, nikoli v sirupu.
Hruška při dně ano či ne?
Ačkoli hrušky mají nízký obsah purinů, společnost Gout & Uric Acid Education Society https://gouteducation.org/d… varuje, že obsahují přirozeně vysokou koncentraci fruktózy (ovocný cukr). Pro zmírnění dopadů dny je lepší konzumovat ovoce s nízkým obsahem fruktózy, jako je grapefruit, banány, různé bobule a melouny.
Na druhou stranu hrušky obsahují antioxidanty, fenolika a kyselinu askorbovou, což jsou látky, které pomáhají snižovat zánět v těle a chrání před stavy souvisejícími se zvýšenou kyselinou močovou, jako jsou ledvinové kameny. Doporučení konzumovat hrušky při tomto onemocnění bylo vydáno ve zprávě zveřejněné v Evropském přehledu pro lékařské a farmakologické vědy v roce 2016, k vidění zde: https://www.researchgate.ne… podle které slupka obsahuje až 20tinásobek množství těchto látek ve srovnání s masem. Takže se soustřeďte, abyste jedla i slupku z hrušky. Hrušky, ale i ostatní ovoce jezte, když jsou čerstvé, protože tyto prospěšné látky postupem času ubývají.
Návrhy na konzumaci hrušek při dně
Pacienti na nízkopurinové dietě by měli každý den sníst 6 až 11 porcí pečiva, obilovin, rýže nebo těstovin, spolu se dvěma porcemi nízkotučných nebo beztukových mléčných výrobků, třemi porcemi zeleniny a až 170 gramy libového masa, vajec, sýrů, ořechů nebo fazolí. Hrušky si můžete zakomponovat do jídel s nízkým obsahem purinů tak, že si své ranní snídaňové cereálie doplníte o plátky čerstvé hrušky nebo přidáte nakrájené hrušky do salátu ze smíšené zeleniny, opékaných ořechů a studených grilovaných kuřecích prsou nebo steaku. Také můžete jíst hrušky smíchané s nízkotučným jogurtem jako rychlé občerstvení s nízkokalorickým obsahem.
Dalo by se říci, že hydrolyzovaný kolagen je bílkovina krásy, protože tělu v tomto směru poskytuje velké výhody. Obvzláště při společném působení kolagenu, elastinu, keratinu a vitamínu C, poskytuje základní výživu vlasům, řasám, nehtům a kůži. Kolagen je významným pomocníkem v anti-agingu, tedy v oboru zabývajícím se oddálením stáří.
Hlavní účinky kolagenu
Kolagen vrátí mládí.
Jedním z hlavních pilířů mládí a mladého vzhledu je právě kolagen. Ten ovšem postupem času prohrává boj s věkem a naše atraktivita je tatam. Tělo ztrácí sílu, krásu, jas i tón. Do několika měsíců při pravidelném a dlouhodobém doplňování nového kolagenu tyto příznaky zmizí.
Hydrolyzovaný syrovátkový protein je hlavní živinou pro pěknou kůži!
Pokud bychom omezili zcela nebo z části příjem kolagenu ve stravě, tak by se časem naše pokožka úplně rozpadla. Kolagen je bílkovina, která pokožce zajišťuje hladkost a pevnost. Kolagen na sebe také váže vodu, čímž se pokožka hydratuje a pleť pak vypadá hladká a sametová. Kolagen v pokožce pomáhá obnovovat buňky a regenerovat tkáň. Kolagen tak rozjasňuje pleť a zajišťuje jí novou nezbytnou výživu.
Kolagen zpomaluje stárnutí tím, že omezuje vrásky.
První příznakem nedostatku kolagenu v kůži jsou vrásky. Nejdříve se vrásky objeví kolem očí, pak na krku a také na dekoltu. Vrásky jsou způsobeny fyzikálně-chemickými změnami spojenými se stárnutím kůže. Tím jak plyne čas, pokožka postupně přichází o tři důležité stavební prvky:
Kolagen je vlákno z bílkoviny, které dává kůži pevnost.
Elastin je zodpovědný za pružnost pokožky.
Glykosaminoglykan, který v pokožce zadržuje vodu a udržuje ji vláčnou.
Tyto ztráty v pokožce významně podpoří přímé slunce, kouř a znečištěné ovzduší, ale také i šňupací tabák může tento proces urychlit. Hydrolyzovaný kolagen dává pokožce možnost vybudovat si s jeho pomocí novou pletivovou strukturu a tím pomáhá kůži, aby byla odolnější, čímž mizí tyto otravné vrásky.
Kolagen dokáže odstranit kožní skvrny!
Pigmentové skvrny, jako jsou pihy, melasma, stařecké skvrny a hnědé skvrny po slunění, jsou častými kožními problémy, které jsou podpořeny intenzivní expozicí UV záření. Melanin pod slunečním zářením výrazně hnědne. Hnědý melanin je nerovnoměrně rozložen v buňkách epidermis, což má za následek vznik nepravidelných tmavých skvrn, kterým říkáme obecně pigmentové skvrny. Kolagen společně s vitamínem C se doporučuje díky jeho schopnosti stimulovat aktivitu melanocytů. To znamená, že takto kolagen pomůže melaninu se v kůži lépe a vyváženě rozprostřít, čímž se sníží rozvoj nových pigmentových skvrn. Doplnění kolagenu má v tomto případě přínos v čerstvějším vzhledu pleti a dokonce ovlivní i její celistvý barevný t
V naší poradně s názvem MEDROL A DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.
Prosím o odpověď, zda-li je nutné při užívání Medrolu 4 mg upravovat stravu, je pravda, že se nemá jíst maso (kromě ryb) a sýry? Medrol beru od června 2018, prozatím jsem to ani v příbalovém letáku nenašla.
Děkuji za odpověď.
Tancíková
Brumovice u Opavy
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ne, to není pravda. Maso, pokud nebude příliž slané a tučné, tak ho jíst můžete. Stejná pravidla platí i pro sýry.
U Medrolu je potřeba dodržovat neslanou dietu s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem draslíku a s vysokým obsahem bílkovin.
Medrol v těle zadržuje sodík. Proto je důležité sledovat příjem soli, pokud ho užíváte. Pokyny pro stravu při Medrolu z roku 2010 doporučují konzumovat méně než 1,5 gramu sodíku denně. Vyhněte se přebytečné soli tím, že budete jíst čerstvé potraviny spíše než rychlé občerstvení nebo zpracované a konzervované výrobky.
Jezte potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou pečené brambory, meruňky, banány, mléčné výrobky, citrusové plody a špenát. Pomůže vám to vytvořit zdravou rovnováhu sodíku a draslíku.
Grapefruitová šťáva může zvýšit koncentraci Medrolu v těle. Při léčbě Medrolem nekonzumujte grepy ani džus z nich vyrobený. Pokud již delší dobu každodenně grepy konzumujete společně s Medrolem, tak nepřerušujte toto společné užívání, aniž byste se na tom dohodla se svým lékařem. Náhlé přerušení dodávky grapefruitové šťávy by mohlo vést k poklesu účinné koncentrace léku a zhoršení zdravotního stavu.
Medrol se užívá s jídlem nebo mlékem, aby nezpůsobil podráždění žaludku. Zároveň je potřeba omezit alkohol, který může společně s Medrolem způsobit nebezpečné krvácení v zažívacím traktu.
Medrol může zpúsobit změny v přerozdělení tuku na nežádoucí místa, jako je zadní část krku, břicho a obličej. Tyto změny ve tvaru těla se u každého pacienta projevují odlišně. Navzdory skutečnosti, že Medrol zvyšuje chuť k jídlu, dbejte na to, abyste se vyhnula přejídání a ujistěte se, že máte dostatek pohybu pro spálení kalorií, které by jinak byly uloženy jako tuky na zmíněných partiích.
Nadbytek kolagenu v těle je velmi vzácný. K předávkování kolagenem z doplňků stravy dochází náhodně při extrémně nezodpovědné suplementaci, ale mohou k němu vést i autoimunitní onemocnění, genetické mutace, poškození tkání nebo endokrinní poruchy.
Autoimunitní onemocnění. Několik autoimunitních onemocnění, jako je systémová sklerodermie, může vést k nadbytku kolagenu v těle. Jsou způsobeny tělu vlastním imunitním systémem, který napadá jeho buňky, včetně fibroblastů odpovědných za produkci kolagenu.
Genetické mutace. Genetické abnormality nebo mutace mohou vést k abnormalitám ve struktuře nebo funkci kolagenu a také k nadprodukci kolagenu.
Poškození tkáně. Proces hojení ran je spojen s produkcí kolagenu. Pokud je tkáň poškozena, může se produkovat příliš mnoho kolagenu. Dojde tak například ke zrohovatění pokožky.
Nerozumné suplementace. Nevhodné užívání doplňků stravy s obsahemkolagenu může vést k nadbytku kolagenu v těle.
Hormonální poruchy. Zánětlivé stavy nebo hormonální poruchy mohou mít za následek nadměrnou tvorbu kolagenu. Například zvýšený kortizol (stresový hormon) může stimulovat fibroblasty ke zvýšení produkce kolagenu.
V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Slúková.
Dobrý den, moje 85 letá maminka má cukrovku, bere již delší dobu Varfarin. pravidelně chodíme k lékaři na kontroly, ale poslední dobou má testy stále špatné, naposledy měla naměřenou hodnotu hustoty krve 4,54. Maminka si kupuje šťávu z kysaného zelí, kterou popíjí. Mohla by mít vliv na testy. Je vůbec vhodné při léčbě Varfarinem šťávu pít?
Děkuji za odpověď.
Hana Slúková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.
Účinky nadbytku kolagenu zahrnují především zjizvení orgánů, tkáňovou fibrózu, strie a problémy s hojením ran. Nadbytek kolagenu může dlouhodobě vést například i k systémové sklerodermii, autoimunitnímu onemocnění projevujícímu se mimo jiné tvrdostí kůže.
Problémy s tkáněmi – příliš mnoho kolagenu může vést ke ztluštění tkání a fibróze. To bude mít za následek narušení správného fungování orgánů, jako jsou plíce, játra a ledviny.
Zjizvení orgánů – proces, při kterém jsou zdravé a elastické tkáně nahrazeny tuhými jizvami vyrobenými z kolagenu.
Systémová sklerodermie – autoimunitní porucha, která vede k nadměrné tvorbě kolagenu v kůži a vnitřních orgánech. Sklerodermie může vést k fibróze a dysfunkci orgánů, jako jsou plíce, ledviny a srdce.
Problémy s hojením ran – nadbytek kolagenu riskuje zjizvení, snížení elasticity kůže a v konečném důsledku zhoršené hojení ran.
Strie – schopnost pokožky natahovat se je spojena s hladinou kolagenu. Příliš mnoho může přispět k tvorbě strií.
Nadbytek kolagenu vede k tvorbě keloidů – kolagenových uzlů. Může být také příčinou kalcifikace cév spojených zejména s průběhem onemocnění ledvin, cukrovkou, hypertenzí a vyšším věkem.
Kolagen je také hlavní příčinou vaskulární kalcifikace.
V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.
Dobry den pane doktore,
Rad bych Vam polozil strucnou otazku.
Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?
Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.
Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,
S uctou,
Roman Krapka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen
Nedostatek kolagenu se projevuje jako kolagenová choroba. Kolagenové choroby postihují hlavně srdce, cévy, svaly a kůži. Zde jsou uvedeny hlavní příznaky nedostatku kolagenu:
Při nedostatku kolagenu ztrácejí pružnost trubice lymfatického systému a krevní cévy. Ty pak snadněji praskají a zvyšuje se také jejich tvrdost, z čehož pak plyne kornatění tepen (ateroskleróza) a vysoký krevní tlak (hypertenze). Nedostatek kolagenu v této souvislosti také podporuje tvorbu a rozvoj křečových žil a mikro varixů (metličkové žilky).
Nedostatek kolagenu umožňuje snadnější natržení šlachy anebo úplné utržení úponů.
Málo kolagenu v těle vede k lámání nehtů. Nehty jsou vroubkaté na povrchu, a nedorostou do delší délky, brzy se ulomí.
Nízký kolagen nedovolí vyrůst kvalitním vlasům. Vlasy jsou lámavé a na koncích pak mají roztřepené konečky. Také vzhled vlasů je matný, jako by vlasy byly několik mnoho let staré.
Při málo kolagenu nikdy nevyrostou dlouhé a husté řasy, což platí i o obočí.
Při nedostatku kolagenu viditelně stárne kůže a tvoří se vrásky.
V naší poradně s názvem ZAKÁZANÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Beru warfarin mohu jatrovou omáčku.Vyvar s játrové knedlíčky.Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Játra patří mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K a je třeba jim věnovat pozornost při léčbě Warfarinem. Když se léčíte Warfarinem, tak musíte každý den sníst stejné množství vitamínu K. Pokud máte svůj jídelníček vyladěný a každý den máte stejný příjem vitamínu K a nárazově přidáte játra v podobě játrové omáčky nebo játrových knedlíčků, tak ten den musíte omezit jiné potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, aby denní součet nepřesáhl limit pro příjem tohoto vitamínu. Pamatujte si, že 100 gramů jater obsahuje asi 11 mikrogramů vitamínu K.
Léčba přebytečného kolagenu závisí na příčině jeho vzniku. Níže jsou uvedeny nejčastější způsoby léčby tohoto stavu. Pamatujte, že konzultace s lékařem nebo dermatologem je klíčová. Pomůže diagnostikovat problém a navrhne vhodnou léčbu.
Jak léčit přebytek kolagenu?
Protizánětlivé léky. V některých případech mohou lékaři předepsat nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) nebo kortikosteroidy ke zmírnění příznaků spojených s nadbytkem kolagenu.
Imunosupresivní léky. Pokud je příčinou nadbytku kolagenu autoimunitní onemocnění pojivové tkáně, mohou lékaři předepsat imunosupresivní léky, které pomohou zmírnit příznaky.
Fyzioterapeutické terapie. Fyzikální terapie a manuální terapie mohou pomoci zlepšit flexibilitu a snížit tuhnutí tkání způsobené nadbytkem kolagenu.
Chirurgie. V některých případech, kdy nadbytek kolagenu způsobuje významnou deformaci nebo sníženou pohyblivost, může být nezbytný chirurgický zákrok k odstranění přebytečné tkáně.
Zdravý životní styl. Strava založená na výživných potravinách, jako je ovoce, zelenina, bílkoviny a vláknina, v kombinaci s mírným cvičením a vyhýbáním se stresu může pomoci udržet zdraví a minimalizovat příznaky spojené s nadbytkem kolagenu.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Tichá.
Dobrý den, četla jsem přehled potravin,které jsou rizikové a pak jídelníček,kde se naopak některé z nich doporučují.Jak to tedy je? děkuji za odpověď.
Warfarin jsem začala brát po používání injekce Clexane, nyní beru 3 mg.
Děkuji za odpověď, Tichá
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při užívání Warfarinu je důležité jíst stejné potraviny, jako v době měření INR (test Quick). Když uděláte změnu v jídelníčku a budete chtít na nějakou dobu konzumovat i rizikové potraviny, tak bude potřeba znovu změřit INR a upravit dávkování Warfarinu. Když se nechcete moc starat o to co je dobré jíst a budete používat všechny potraviny, tak si nechte INR měřit každých 14 dní. Jestli nechcete měřit tak často INR, tak pak musíte mezi jednotlivými měřeními používat jen potraviny s nízkým obsahem vitamínu K.
Za to, že je naše pokožka hladká, vděčíme až 70% podílu kolagenu v její bílkovinné struktuře a 3% podílu elastinu. Kolagen je zodpovědný za pružnost, pevnost a správné navlhčení kůže. Následkem deficitu kolagenu v organismu začíná stárnutí, jehož projevem je například tvorba vrásek. Příčinou tvorby vrásek je konkrétně pokles kvality kolagenových elastenních vláken v kůži a podkoží. Když jsme mladí a zdraví, lidský organismus nemá žádné problémy s tím, aby vyráběl dostatek kolagenu. Pleť je napnutá a nevyskytují se na ní žádné stopy vrásek. Stárnutím dochází k nižší produkci kolagenu a snížení rychlosti obnovy pokožky, což je jednou z příčin tvorby vrásek a ubývání elastičnosti pleti. Nedostatek kolagenu způsobuje nižší pružnost, pevnost a hydrataci kůže. S přibývajícími léty jsme nuceni se o svoji pleť starat stále více, lépe a účinněji. Po čtyřicítce se vrásky prohlubují, kontury tváře povolují, pevnost pokožky se snižuje a tvář ztrácí jas. I úbytek hormonů způsobený menopauzou se projevuje na pleti. Ta je vysušená, bez jasu, kůže začíná klesat.
Pokud usilujeme o zlepšení stavu kolagenu v pokožce, můžeme to zkusit pomocí správné výživy. Jinou alternativou je potírání pokožky krémy obsahujícími aktivní složky a vitamíny, ale pokud nanášíme Přírodní kolagen, pak jej dodáváme právě do mezibuněčné tkáně, kde se tvoří proteinová síťka, jejíž hustota rozhoduje o pružnosti, pevnosti a stupni vrásčitosti pokožky. Přírodní kolagen doplňuje tento nedostatek a stimuluje buňky, které díky své stařečské lenivosti zpomalují produkci kolagenu. Rybí kolagen navrací fibroblasty a chondrocyty do aktivního stavu, na který „věkem zapomněly“. Nezapomínejte ani na péči o krk, dekolt a zbytek těla. I na těchto místech pokožka ztrácí postupem věku pružnost, hydrataci a vznikají vrásky.
Ve svém příspěvku KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.
Já, jako zdroj kolagenu ráda používám vařené hovězí maso, konkrétně kližku. Hovězí kližka totiž obsahuje nejvíce kolagenu ve svalových přepážkách. Vařením kolagen řídne a pokrývá tak celé maso a díky svým choťovým vlastnostem jej činí také velmi chutným. Zároveň je kolagen obsažen pak i ve vývaru. Takže, kdo chce přírodní kolagen a hodnotné bílkoviny s minimem tuků, ten volí hovězí kližku - pečenou nebo vařenou.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.
Hovězí maso není zrovna nejlepší! Možná, že hovězí kližka má velký obsah kolagenu, ale také má velký obsah transmastných kyselin, které způsobují infarkt nebo mrtvici. Tady je článek o tom, jak je hovězí maso jedovaté: https://www.ceskenemoci.cz/…
Kolagen je vláknitá, ve vodě nerozpustná bílkovina tvořící základ pojivových tkání, tedy vaziv, chrupavek a kostí. Tvoří 25–30 % všech proteinů v těle savců, 70 % kůže, a dokonce 10 % naší celkové hmotnosti, což jistě nejsou zanedbatelná čísla, nicméně pochopitelná, vždyť vazivo je součástí naprosté většiny orgánů. Slovo kolagen má původ v řeckém „kolla“, což znamená „klih“. A právě klih se vařil ze zvířecích šlach. Kolagen ovlivňuje vzhled naší pokožky, kvalitu vlasů, nehtů i zubů a vděčíme mu za pohyb bez bolesti, tedy za zdravé klouby a vazy. S postupem věku ovšem naše tělo ztrácí schopnost kolagen samo vyrábět. Jeho nedostatek se pak projevuje stárnutím kůže, zhoršenou kvalitou vlasů, lámáním a třepením nehtů, bolestmi kloubů, loupáním v zádech. Vazivo přichází o svou elasticitu a zdá se, jako bychom vysychali.
Druhy kolagenu
Existuje nejméně 27 typů kolagenu, přičemž z 90 % se jedná o typ I přítomný ve šlachách, pokožce, kostech a zubech. Další významné jsou: typ II obsažený v chrupavkách a typ V, který tvoří stěny krevních cév. Pro embryonální vývoj je pak charakteristický kolagen typu III. Kolagen typu I je využíván ve zdravotnictví, v chemickém, kosmetickém i potravinářském průmyslu.
Zdroje kolagenu
Právě potřebná hladina kolagenu v těle však často pokulhává. Téměř všechen kolagen, který by naše tělo mohlo získat z živočišné stravy, se zničí při tepelné úpravě a v rostlinné říši se tato bílkovina nevyskytuje vůbec. Nedostatek kolagenu v organismu se může negativně projevit jak u dětí (zejména při jejich rychlém růstu), tak u dospělých (především aktivních sportovců), seniorů, ale i domácích mazlíčků. Přitom denní přísun kolagenu zajistí našemu organismu dostatečnou výživu a ochranu. Tato pro tělo snadno využitelná forma kolagenu je naštěstí základní složkou několika osvědčených doplňků stravy.
V naší poradně s názvem OLUPOVÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.
Prosím o radu. Nehty na rukou se mi dvojí a posléze olupují. Nehty si nestříhám, ale piluji. Vitamíny moc nezabírají. A mé zaměstnání nedovoluje laky na nehty. Děkuji za cenné rady.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Já bych podpořila příjem kolagenu, protože je to stavební kámen nehtu a bývá často v nedostatku při různých hubnoucích dietách. Nejlépe ho doplníte přirozeně stravou, jedením masa a kůží. Pokud se vám to do vašeho jídelníčku nehodí, tak můžete využít některý z přípravků, jako je například Cemio Kamzík. Tady je k tomu bližší info https://www.ceskaordinace.c…
Podle dalších zkušeností ostatních je prý vhodné také Dona Nails a nebo klasický kolagen v kostičkách.
Stav nehtů se po tom upraví teprve až když dorostou do stříhatelné délky a to trvá kolem šesti měsíců. Buďte proto trpělivá a užívejte zvýšené dávky kolagenu alespoň půl roku.
Trpíte-li hyperurikémií nebo dnou, tak byste měli dodržovat nízkopurinovou dietu (nízkopurinová dieta), což znamená upřednostňovat potraviny s nízkým obsahem purinů. Zároveň se vyhýbejte potravinám a nápojům, které blokují metabolismus purinů – jde především o alkohol a nasycené tuky.
Vysokopurinové potraviny: Mladé maso (kuřecí a telecí), zvěřina a vnitřnosti (játra, mozek, ledvinky z hovězího masa). Jakékoli potraviny s nasycenými tuky. Mořské plody a jiní měkkýši (ančovičky, sardinky, sleď, makrela). Potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového sirupu. Pivo a výrobky z droždí a kvasnic.
Potraviny se středním obsahem purinů: Chřest, špenát, houby, zelený hrášek, květák (maximálně 1/2 hrnku denně). Hovězí, vepřové, jehněčí, rybí a drůbeží maso (maximálně 120 až 180 g denně). Pšeničné otruby a klíčky (denně do 1/4 šálku). Fazole, čočka a hrách (maximálně 1 šálek denně). Ovesné vločky (maximálně 2/3 šálku denně). Ovocné šťávy bez přidaného sirupu. Masové vývary.
Nízkopurinové potraviny: Ostatní druhy zeleniny, například rajčata, mrkev, listová zelenina a další. Dochucovadla na bázi kvalitních olejů a octů. Ořechy a ořechová másla. Mléčné výrobky (nejlépe bez tuku nebo nízkotučné). Ovoce, vejce, káva a čaj.
Základ stravy by měly tvořit potravinys obsahem purinů nižším než 50 mg/g váhy. Omezte potravinys obsahem purinů kolem 50–150 mg/g váhy. Vyřaďte ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg/g váhy.
Mořské plody, vnitřnosti a alkoholické nápoje, zejména kvasnicové pivo, obsahují vysokou purinovou koncentraci a mohou způsobit až dnavý záchvat.
Bez obav konzumujte celozrnný chléb, obiloviny a těstoviny, mléko s nízkým obsahem tuku, jogurty a sýr, vejce, ovoce a zeleninu. Kromě omezení potravin s vysokým obsahem purinů je nutná celková změna životního stylu, více tělesného pohybu, dodržení pitného režimu, méně stresu a více odpočinku a relaxace.
Lze doporučit jednou až dvakrát týdně odlehčovací ovocné a zeleninové dny, nejlépe po poradě s lékařem.
V naší poradně s názvem PREDNISON A SLABÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.Najč.
Dotaz odborníkovi: je možno vyléčit tzv.slabou kůži/pokožku/ po vysazení léku Prednison? Za odpověd předem díky.J.N.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Prednison je syntetický kortikosteroid, který mimo své léčivé účinky má i nežádoucí účinky na pokožku, kterou ztenčuje. Obvykle se pokožka vrátí do původního stavu za jeden až dva měsíce po vysazení Prednisonu. Existují však i podpůrné látky na její posílení. Je to vitamín C, tretinoin a vitamín E.
- vitamin C se použije zevně přímo na kůži. Vitamín C při místní aplikaci rovnou na pokožku podporuje tvorbu kolagenu, vaše pokožka se stane silnější při pravidelném používání. Vitamín C najdete v různých pleťových vodách, krémech a sérech.
- promluvte si se svým lékařem o účinné látce tretinoin. Tretinoin podporuje tvorbu kožních buněk, pomáhá výrazně zahustit kůži. K jeho získání budete potřebovat lékařský předpis. Je k dispozici v masti, krému a ve formě séra.
- propíchněte kapsli vitaminu E a vymačkněte obsah na kůži. Vitamin E je nezbytný pro zdraví pokožky. Při místní aplikaci, podporuje silnější a zdravější kůži.
- denně masírujte pokožku. Masáž zvyšuje krevní oběh, pomáhá rozproudit krev a živiny se snadněji dostanou na celou plochu tenké pokožky. Jakmile bude vaše pokožka lépe živená, začne houstnout. Pevným tlakem masírujte oblast dvakrát denně po dobu nejméně 90 sekund.
- jeste vyváženou masitou stravu. Vaše pokožka potřebuje zdravou stravu plnou kolagenu a všech ostatních aminokyselin, aby se regenerovala.
Rostlinný kolagen je přírodní extrakt, který se skládá z glykoproteinů. Rostlinný kolagen je ideální pro všechny typy pleti, zejména suchou, dehydratovanou a zralou pleť. Je také účinný pro zahušťování vlasů a řas. Má funkci ochrannou a zvláčňující.
Jelikož je molekula kolagenu tvořena aminokyselinami, je třeba pro tvorbu kolagenu v těle přijímat dostatečné množství aminokyselin. Běžný jídelníček však neposkytuje dostatečné množství stavebních látek kolagenu, proto je dobré obohatit jej o želatinu. V rostlinné říši najdeme rovněž zdroj kolagenu a tím jsou červené mořské řasy ruduchy.
Kolagen najdete také v ovoci a zelenině bohaté na vitamín C a v některých živočišných či rostlinných produktech, například v pohance, dýňových semenech, sóje, borůvkách, červené řepě, cibuli, paprice, mrkvi, meruňkách, fících, pšeničných klíčcích.
I když budete pojídat želatinu a řasy, nedosáhnete bohužel dostatečného množství kolagenu. Je tak výhodnější sáhnout po doplňku stravy, ve kterém bude kolagen mnohem koncentrovanější. Hydrolyzovaný kolagen je v současné době nejmodernější a nejúčinnější forma kolagenu určená pro ústní podání v humánní medicíně.
V naší poradně s názvem OPAKOVANÁ PÍŠTĚL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dand.
Jsem po zákroku více než rok a stane se,že v okollí řit.otvoru se tvoří opět píštěl,ale za dva dny se uklidní.Je na to prosím nějaká mast,která by pomohla při uklidnění (pokud jsem mimo republiku a nemám možnost navštívit lékaře)Děkuji za odpověď.Dana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zmírnit bolest nebo symptomy řitní píštěle při vyprazdňování můžete tím, že budete konzumovat stravu s vysokým obsahem vlákniny pocházející především z velkého množství ovoce, zeleniny a polévek. Je třeba se vyhnout silně pikantním potravinám, nevhodné jsou také hamburgery, pizzy, červené maso a mastná jídla. Aby se fistula úplně vyléčila, bude zapotřebí lékařské řešení. Jedním z důvodů, proč vznikají fistule, je nesprávný životní styl a nezdravé jídlo. Mnoho lidí má ve zvyku pravidelně jíst potraviny, které jsou připraveny z mouky, se spoustou cukru, koření a oleje, které jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Pokud chcete léčit píštěl, tak v první řadě proveďte jednoduché změny životního stylu ve svém každodenním režimu. Vaším hlavním zájmem by mělo být pojídání potravin, které pomohou při změkčení stolice, což omezí namáhání postiženého místa při průchodu stolice. Pro tyto účely je vhodná strava s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina. Spíše než bílý chléb, volte raději zdravější pečivo ze směsi několika druhů obilovin. Pijte teplou vodu, teplé mléko, podmáslí nebo ovocné džusy, místo čaje a kávy. Smíchejte med v teplé vodě a každé ráno vypijte v množství podle aktuální chuti. Kromě toho můžete na snídani použít papáju, ředkvičky a švestky, které jsou také užitečné pro lidi, kteří trpí píštělemi. Pro další jídla dne jsou vhodné různé saláty, ale je třeba se vyhnout jogurtům a rýži a to kvůli tomu, že zvyšují riziko kvašení a tvorby plynu, které mohou způsobit probuzení zánětlivého místa. U průchozí fistuly jogurt způsobuje zablokování kanálu, a proto se nedoporučuje.
Prvořadé je vyhnout se zácpě za každou cenu, protože jinak hrozí rozvinutí fistuly a její následná léčba za použití antibiotik nebo protizánětlivých léků na delší dobu. Účinky proti zácpě jsou prokázány u těchto potravin: polévky, strava s vysokým obsahem vlákniny a bylinné produkty z Ájurvédské medicíny, jako jsou Triphala kapsle, Trifla guggulu a na podporu trávení olej Nirgundi 2 krát denně. Součástí domácí léčby řitní píštěle je pečlivé odstraňování tvořícího se hnisu, předcházení zácpě a zabránění vzniku infekce v této oblasti. Se svým lékařem se poraďte o používání volně prodejných léků, jako je Neosporin nebo peroxid vodíku, které by mohly pomoci při akutních problémech. Při akutních stavech pomůže sedací koupel prováděná každý večer. Je to dobrý způsob, jak dostat infekci ven. Sedací koupel připravíte tak, že přidáte trochu soli nebo i kurkumu (pro její antiseptické a antibakteriální účinky) do teplé vody. Dále vám může pomoci kostival lékařský, což je léčivá bylina hojně používaná při léčbě řitního píštěle, protože rychle zavírá rány. Čínští lékaři používají kostival pro léčbu mnoha druhů kožních chorob po více než 2000 let. Allantoin, který je obsažen v kostivalu, napomáhá rychlému hojení buněk. Z kostivalu se k léčebným účelům používají listy a stonek, přičemž použit může být v různých formách, jako jsou masti, pasty, nebo také jako obklad. Obklad se připraví z práš
Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.
Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.
Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.
Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.
Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.
Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.
Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.
Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onemocněním netrpíte, máte alespoň malý přehled o tom, jak by se takový člověk měl stravovat. Je-li ve vašem blízkém okolí či ve vašem rodinném kruhu někdo takto nemocný, nebudete mít snad už takový problém čím takového človíčka pohostit.
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Konečná.
Dobrý den, jak je to s obsahem purinů v aspiku, želatině, nebo kolagenu pro kloubní výživu?
Děkuji za odpověď.
Konečná A.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Oboje obsahuje puriny, jak želatina, tak i kolagen. Ale i při dně je možné je konzumovat popřípadě užívat na klouby. Proč? Protože například želatina je tvořena především vodou a na objem jedné porce želatiny je zapotřebí jen malé množství proteinů. U kokagenu je zase jeho příjem nízký a tím se do těla dostane jen málo purinů. Užíváte-li kolagen, tak vypijte o sklenici více vody a můžete mít jistotu, ze vám to neubliží.
Colafit je krystalický kolagen určený na klouby, vaziva a kůži. Čistota obsaženého kolagenu je 99,9 %. Colafit ochraňuje a regeneruje klouby. Doplňuje nedostatek kolagenu v potravě. Nahrazuje ztrátu kolagenu způsobenou nadměrným namáháním a nedostatečnou výživou kloubů. Pro ženy je zde navíc benefit v podobě vyhlazení a omlazení pokožky v obličeji.
Potravinový doplněk Colafit rovněž chrání a posiluje klouby, nahrazuje zvýšenou ztrátu kolagenu, je doplňkem při artróze, doplňuje kolagen v chrupavce, udržuje pokožku zdravou, doplňuje nedostatek kolagenu v potravě, udržuje zdravou kůži, vlasy a nehty u mládeže, starších dětí a sportovců, je přirozenou součástí výživy. Je určen nejen pro mladé lidi v období růstu a dospívání, ale i pro jedince, kteří nadměrně zatěžují klouby, starší lidi, aktivní sportovce, lidi s pohybovými obtížemi. Pomáhá také při bolestech od krční páteře.
V naší poradně s názvem NEVHODNÉ JÍDLO PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Javůrková.
Koukala jsem na nevhodné jídlo při warfarinu. Nejdříve jsem si přečetla co se všechno nesmí jíst a teď na konci článku je jídelníček. Překvapilo mě, že se tam píše např. k svačině kiwi (vždyť je zakázané) a různé druhy potravin. Nevím tedy co manžel může jíst a nesmí. Děkuji za radu Javůrková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
To jste to špatně pochopila. U Warfarinu není žádná potravina zakázaná. Co je u Warfarinu důležité, je udržet každý den stejný příjem vitamínu K. Proto mohou být v jídelníčku i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jsou zde jen v malém množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K jsou označeny jako nevhodné, ale ne zakázané.
Užívání doplňků, které obsahují kolagen, může být užitečné pro zpomalení stárnutí pokožky. Ukázalo se, že doplňování kolagenu snižuje zánět a stimuluje syntézu kolagenu v těle. To může pomoci podpořit úlevu od bolesti u lidí s poruchami kloubů, jako je osteoartritida. Kolagen může pomoci snížit riziko poruch kostí, jako je osteoporóza. Výzkum ukázal, že konzumace doplňků kolagenu zvyšuje růst a sílu svalů u lidí se ztrátou svalové hmoty související s věkem. Užívání doplňků kolagenu může pomoci snížit rizikové faktory spojené se srdečními stavy, jako je ateroskleróza.
V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Jiráková.
Dobrý den,
užívám warfarin a pořád mi není jasná dieta při užívání warfarinu. Píšete, že nemusí hlídat mouku, rýži a maso. O mase jsem se dočetla, že se nedoporučuje jíst kuřecí, krůtí a hovězí pro vysoký obsah vit.K, max. 50 gr na den. U masa je důležité, čím se zvířata krmí ( žiju v pohraničí a dívám se na krávy, jak se tu pasou), v USA naopak udávají hodnotu K v mase jen 10. Většina hodnot udávaných v různých tabulkách jsou převzaté ze zahraničí. Každý píše něco jiného, např. rajčata mají hodnotu od 2 do 60 mikrogramů, nějaká oficielní tabulka hodnot vit.K neexistuje, kterou by vám dal obvodní lékař. Pak mám udržovat stabilní příjem vit.K v potravě, když vlastně nevím, jaké jsou. Existuje jen skupina "zelené zeleniny" která je zakázaná a to ostatní je veliký otazník.Ráda bych slyšela váš názor. Děkuji. Jiráková Irena
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Není zakázaná žádná zelenina ani potraviny. Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, jen u některých druhů potravin musíte dávat pozor na množství. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K se hodí ve dnech, kdy víte, že jste nesnědla dostatek zeleniny, tak sníte dva velké listy zelí nebo ledového salátu, či kapusty a máte splněno. Existuje celosvětově uznávaný zdroj informací s obsahem vitamínu K v jednotlivých potravinách, ale je jen v angličtině. Najdete ho na adrese http://www.inrtracker.com
Pretox Pout od firmy Medik8 je přípravek zvětšující objem rtů a zlepšující jejich hydrataci. Dle zkušeností žen jsou rty správně hydratované, pevnější a viditelně plnější. Ret je sliznice tvořená z glukosaminglykanů a kolagenu a právě na jejich obnově Pretox Pout funguje. Zlepšuje konturu rtů, čímž zvýrazňuje jejich linii. Pretox Pout obsahuje komplex účinných peptidů a kyselinu hyaluronovou. Účinné látky jsou dopravovány dovnitř rtů pomocí liposomů, což je jeden z možných způsobů nanotechnologie.
Účinky: vyvážená hydratace, viditelné zvětšení objemu rtů, redukce povrchových vrásek v okolí rtů.
Výhody: jde o neinvazivní – neinjekční alternativu zvětšení objemu rtů bez vedlejších účinků, bez parfemace, parabenů a petrochemikálií, rychle se vstřebává (speciální krémová struktura), nevysušuje, neirituje, nezanechává lepkavý pocit, má dlouhotrvající liftingový efekt (po dobu 24 hodin), využívá nanotechnologie (účinné látky jsou dopraveny pomocí liposomů), vhodná jako ideální báze pod rtěnku.
Složení: palmitoyl – GHK (14%) – speciální peptid, který stimuluje zvětšení vláken syntézou kolagenu a glukosaminglykanů, čímž zvětšuje objem rtů; kyselina hyaluronová (8%) – hydratuje rty a vyhlazuje jemné vrásky okolo úst; matrixyl (5%) – speciální peptid, který podporuje tvorbu kolagenu; lipomoist 2036 (5%) – podporuje tvorbu kolagenu typu IV.
Obsah balení: 15 ml – vydrží cca 100 aplikací. Po otevření je nutné spotřebovat do 36 měsíců.
Návod k použití: Pretox Pout se nanáší jen na oblast rtů a do okolí rtů, doporučuje se používat 2x denně na čistou odlíčenou oblast. Po vstřebání je možné nanést rtěnku. Maximálně je možné jej aplikovat 6x v rozmezí 24 hodin. Denní aplikace vede k dlouhodobému účinku. Je vhodné použít i po zvětšení rtů injekčním způsobem – po injekčních výplních založených na obsahu kolagenu, kyseliny hyaluronové, botulinu a syntetických materiálů. Působí jako prodlužovač efektu a podporuje regeneraci. Zkušenosti žen, které použily tento produkt, jsou mimořádně kladné.
Dieta s nízkým obsahem železa pro hemochromatózu vyžaduje vyhýbat se potravinám, které jsou bohatými zdroji hemového železa, nebo těch, které podporují vstřebávání železa. Jedním ze způsobů, jak se vyhnout potravinám, které mohou hemochromatózu zhoršit, je vyloučit nebo omezit potraviny a nápoje s vysokým obsahem železa.
Zde jsou některé potraviny a nápoje, kterým je třeba se vyhnout nebo omezit dietu s nízkým obsahem železa pro hemochromatózu:
Potraviny bohaté na vitamín C
Pro udržení nízkého příjmu železa byste se měli vyhýbat potravinám a nápojům s vysokým množstvím vitamínu C, protože vitamín C může zvýšit absorpci železa, což může zhoršit zátěž železem a stav hemochromatózy.
Červené maso
Živočišné zdroje bílkovin, jako je hovězí maso, obsahují hemové železo, které se v těle snadněji vstřebává. Zahrnutí malého množství červeného masa jako součást diety pro hemochromatózu může být přijatelné, ale mělo by být projednáno s lékařem.
Syrové ryby a měkkýši
Syrové ryby a měkkýši – zejména ústřice – mohou obsahovat vibrio vulnificus, bakterii vyskytující se v teplé slané vodě. Tato bakterie může způsobit vibriózu. Zatímco vibriózou může onemocnět kdokoli, ale lidé s onemocněním z přetížení železem, a zejména ti s postižením jater, mají větší pravděpodobnost infekce nebo komplikací. Příznaky, které je třeba si uvědomit, zahrnují horečku, zimnici, průjem, nevolnost, zvracení nebo kožní vyrážku, která je červená a horká.
Alkoholické nápoje
Alkohol může potenciálně způsobit poškození jater u lidí s hemochromatózou, takže je nejlepší se mu vyhnout nebo ho omezit. To znamená, že každý s cirhózou z hemochromatózy by měl úplně přestat pít alkohol.
Cukr
Potraviny a nápoje s vysokým obsahem určitých cukrů mohou zvýšit vstřebávání nehemového železa přibližně o 300 %. To se týká kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, který je hlavním zdrojem fruktózy v západní stravě. Naproti tomu sacharóza a glukóza nezvyšují absorpci železa z potravy.
Potraviny obohacené železem
Mnoho potravin, jako jsou snídaňové cereálie, je obohaceno železem. Konzumace obohacených potravin bohatých na železo může vyvolat účinky způsobené příliš velkým množstvím železa v těle.