Omega-3 mastné kyseliny mají vliv na rozvoj mozku u plodu i u nemluvňat po jejich narození. Je tedy vhodné, aby těhotné a kojící ženy konzumovaly tyto mastné kyseliny v odpovídajícím množství.
V naší poradně s názvem ZOLADEX + LNĚNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.
Dobrý den, neruší konzumace lněnéhooleje - fytoestrogenu účinky Zoladexu (1 injekce za 3 měsíce) při léčbě rakoviny prostaty? Děkuji za odpověď. Irena
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Podle mého názoru lněný olej a fytoestrogeny v něm obsažené působí podobně jako Zoladex, jen s menšími nežádoucími účinky. Fytoestrogeny z lněnéhooleje mají na karcinom prostaty tlumivý efekt, protože inhibují uvolňování jednoho hormonu hypofýzy, takzvaného luteinizačního hormonu. Díky nedostatku luteinizačního hormonu pak klesá tvorba testosteronu a snižuje se tak růst rakovinových buněk prostaty. Nejsilnější účinky mají v tomto ohledu sójové boby. Takže společné užívání lněnéhooleje a Zoladexu se vzájemně podporuje.
V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Dobry den, užívám Warfarin 5, digoxin 0,125,prosim mohu užívat lněný olej bio? Nikde jsem nenašla zprávu. Děkuji za odpověď. Marie
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lněný olej můžete konzumovat i když užíváte Warfarin. Jedna lžíce lněnéhooleje obsahuje 1,26 mikrogramů vitamínu K, přičemž váš denní limit je 90 mikrogramů vitamínu K.
Konzistence gelu je trochu jiná než u kupovaných gelů. Gel na vlasy z lněného semínka bude trochu slizký, ale na druhou stranu dělá s vašimi vlasy zázraky. Gel můžete používat pro uhlazení nebo při vytvarování účesu pomocí rukou. Ujistěte se, že používáte dostatečné množství gelu. Pokud ne, vaše vlasy nebudou tak pěkné, takže na sobě nešetřete. Po aplikaci gelu nechte vlasy přirozeně uschnout. Gel můžete použít k vytvoření vln tím, že vlasy nagelujete a dáte je do copu, pak počkejte, dokud gel nezaschne, poté vlasy rozpleťte – vaše vlasy budou vlnité a plné lesku, nebudou roztřepené ani slepené.
V diskuzi HEMOROIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda.
na vyse zminene problemy zkuste zlutou mast podle receptury bozeny kamenicke v kombinaci s cajem na vnitrni hemoroidy a zarazenim lneneho oleje do stravy. k tomu 1x denne sedaci koupel z dubove kury.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Odvar z lněného semínka č. 1: 2 lžičky lněného semínka potlučte v hmoždíři a poté zalijte vodou a krátce povařte asi 10 minut; vznikne trošku hustší čaj, který v průběhu dne vypijte. Takovýto odvar můžete konzumovat 5x týdně.
Odvar z lněného semínka č. 2: 2 lžičky celého semínka zalijte asi 2–3 dcl horké vody; nevaří se – nechá se asi 15 minut louhovat a pak se scedí; vznikne čirá hustá tekutina, která se pije vlažná. Lze přidat malé množství sirupu na chuť.
Odvar z lněného semínka č. 3: 1 polévkovou lžíci semen povaříme cca ve 300 až 400 ml vody, necháme zchladnout a popíjíme během dne. Doporučená doba varu je 5 minut.
V diskuzi LNĚNÉ SEMÍNKO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MUZEME NEKDO SDELIT KDE KOUPIM TVAROH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.
Dobrý den, také by mne zajímalo,zda lněný olej skutečně míchat s tučným tvarohem,když už i ve více článcích jsem našla s nízkotučným tvarohem. Ten má totiž více bílkovin, které jsou důležité při užívání lněnéhooleje dle dr.Budwig. Tak kde je pravda,kdo to vysvětlí? Nejlépe nějaký doktor ale. Děkuji Zuzana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana navratilova.
opravdu dobry tvaroh jsem si dělala z mleka kupovaného primo od sedlaka taky trvalo aspoň tri dny stalo na okne na slunku nez zkyslo a to byl tvaroh desne dobry sladky a hrudkovany. Momentalne kupuji Olešnický tvaroh podle mně je nejlepší ale i toje tovarni výroba fakt je ten že berrou mléko od místních zemědělcu
a je to poznat ale i tak by mě zajímalo kde kdo byl na tom 10 procentním tvarohu. A michat ruzne oleje asi není na zavadu aspoň na o tom nevim. Ahoj
V naší poradně s názvem OLEJ S CITRONEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
Něco takového se prodává v Tunisku a nemá to chybu.Faktor to žádný nemá
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Oleje, které se používají v kuchyni, jako například olivový olej, rýžový olej, slunečnicový olej, mají přirozený ochranný UV faktor 2 až 4, podle druhu oleje. Navíc tyto oleje mají i přírodní vitamín E, který předávají pokožce a tím ji omlazují. Přidáme-li k oleji ještě několik kapek citronové šťávy (maximálně 1/2 lžičky na 1 deci oleje), tak z takového oleje získáme bezvadnou přírodní hydratující směs - emulzi.
Lněné semínko se nejprve rozhněte na válcích, potom se zkrápí vodou a dále se vaří ve speciální nádrži. Směs se musí míchat, aby se nepřipálila, až do odpaření vody (teplota nejméně 100 °C). Voda se odpařuje a současně z rozhnětených semen vytéká olej. Směs se pak umístí do plátěných pytlů a dále se lisuje, obvykle ručně. S podobnou technologií lisování lněnéhooleje se můžeme setkat dodnes na mnoha místech jihovýchodního Polska a na pobřeží Baltu. Takto vyrobený olej stojí asi 85 Kč za litr. Nicméně lisování touto metodou nikdy nepřinese očekávaný obsah omega-3 mastných kyselin. Vyššího obsahu mastných kyselin ve lněném oleji dosáhneme pouze při lisování za studena (viz další bod).
Lisování za studena
Semínko v pokojové teplotě (20–25 °C) se hněte v lisu tak, aby provozní teplota zařízení byla co nejnižší, přičemž by se měla pohybovat v rozmezí teploty lidského těla (36–40 °C). Někteří výrobci lisů uvádějí dokonce teplotu do 50 °C. Pouze takto lisovaný lněný olej, samozřejmě za předpokladu, že semena pocházejí z vhodné odrůdy lnu, který byl pěstovaný odpovídajícím způsobem, nám zaručuje, že bude dosaženo kvalitních biochemických parametrů.
Extrahování
Tato metoda se používá ve velkých továrnách. Olej ze semen se získává za použití organických rozpouštědel, například hexanu. Rozpouštědlo vypláchne tuk ze semen a následně se odpaří.
Při výrobě oleje za studena zůstává v odpadu po lisování, v takzvaných výliscích, ještě okolo 18–20 % tuku. V případě použití metody extrakce zůstane pouze 1–3 %. Druhá metoda je daleko výhodnější z hlediska ekonomických nákladů, kdy je získáno maximální množství tuku. Z hlediska kvality parametrů vylisovaného oleje je však tato metoda absolutně nevhodná, protože vysoká teplota a použitá rozpouštědla negativně ovlivní obsah mastných kyselin ve vylisovaném oleji.
V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lotosek.
Dobrý den chtěla jsem se zaptat jak se pak dá vyčistit ten lis...a kolik asi Kg jader je potřeba na 1 litr oleje?
děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Dřevěný lis se od tuků nejlépe očistí ve vařící lázni například v prádelním hrnci. Co se týče množství dýňových jader, tak na 1 litr oleje je zapotřebí asi 10kg dýňových jader.
Denně snězte 1–2 lžíce lněných semínek jako oříšky, nutno rozkousat. Pokud nechcete semínka kousat, stačí je namlít na prášek a posypat jimi jakékoliv jídlo, třeba obložený chléb, nasypat do jogurtu apod. Dávku nejlépe nepřekračovat.
Večer umelte 4 lžičky lněného semínka. Polovinu zamíchejte do jogurtu nebo kefíru a ihned snězte. Druhou polovinu zalijte 2 dcl horké vody a nechte odstát do rána. Ráno vypijte na lačný žaludek.
Namletá semínka se dají přidávat do různých pomazánek z tučného tvarohu nebo rybičkových pomazánek, do zeleninových placiček, např. květákových, do sekané, do zakysané smetany nebo jogurtu.
Zvlášť dobré jsou opražená semínka jen tak nasucho na teflonové pánvi – aby se otevřela. Pánev přiklopte nejlépe skleněnou poklicí; až začnou semínka skákat, tak jsou hotová. Když je nepřiklopíte, budou létat z pánve.
Další možnost představuje konzumace lněnéhooleje. V tomto případě se užívá každý den nalačno 1 polévková lžíce, kterou pak pacient zapije dostatečným množstvím tekutiny, ideálně neperlivou vodou s kapkou citronové šťávy.
Určitě nekonzumujte více než 2–4 lžičky semínek denně!
Lněný olej je prospěšný zdraví pouze tehdy, pokud je šetrně vyroben a správně skladován. Musíme zabránit jeho kontaktu se vzduchem, světlem a vysokou teplotou. Mastné kyseliny ze skupiny omega-3 obsažené ve lněném oleji mají zásadní význam pro zdraví člověka. Představují základní stavební prvek buněčné membrány. Díky nim je buněčná stěna pružnější a lépe tak zajišťuje správnou funkci buňky. Zlepšuje se transport živin a komunikace uvnitř buňky. U dětí je nedostatek těchto kyselin spojen s poruchami koncentrace, pohybové činnosti, a dokonce i s dyslexií a různými poruchami chování. Nedostatek omega-3 mastných kyselin často způsobuje onemocnění kůže, zvláště pak suchou, loupající se nebo svědící kůží. Omega-3 příznivě působí nejen na kůži, ale rovněž na vlasy a nehty. Ve lněném oleji se nacházejí rovněž ligniny (fytohormony), které eliminují nadměrné množství volných radikálů a pomáhají v léčbě alergických i autoimunitních onemocnění (systémový lupus erythematodes, lupénka, roztroušená skleróza). Také obsažená kyselina alfa-linolenová zvyšuje citlivost buněčné membrány na působení inzulínu. To snižuje kolísání hladiny cukru v krvi, zejména pak u cukrovky II. typu.
Působení lněnéhooleje:
zmenšuje riziko vzniku Alzheimerovy nemoci;
redukuje množství zánětů v lidském těle a významně brzdí rozvoj nádorů;
působí proti množení rakovinových tkání a jejich průniku do organismu;
posiluje imunitní systém a preventivně působí proti infekcím;
zmenšuje symptomy revmatického zánětu kloubů a různých forem astmatu;
zmírňuje depresi, zlepšuje náladu a celkovou osobní pohodu;
odstraňují přebytečný cholesterol z organismu;
působí proti shlukování krevních destiček, významně usnadňuje oběh krve;
snižuje riziko vzniku vysokého tlaku, aterosklerózy i dalších nemocí srdce;
působí jako ochrana pro všechny části trávicí soustavy;
pomáhá v léčbě žaludečních vředů, tlustého střeva a taktéž u nemocí spojených s pohyby střev a se zácpou.
Přidejte lněné semínko do hrnce s vroucí vodou a vařte jej za stálého míchání.
Míchejte nepřetržitě, ale lehce, dokud se směs nedostane k varu. Snižte teplotu, dokud nedojde ke změně hustoty a neobjeví se pěna.
Jakmile lněná semínka vyplavou, sejměte hrnec z plotny a přeceďte lněná semínka přes cedník do mísy. Když jsou lněná semínka v cedníku moc hustá, tak by měla být propláchnuta trochou horké vody.
Do mísy přidejte med a všechny esenciální oleje. Nakonec přidejte olivový olej nebo bambucké máslo.
Promíchejte směs, dokud hustota gelu nebude připomínat svou konzistencí vaječné bílky.
Přelijte směs do nádoby, v níž chcete gel uschovat. Gel můžete uložit v lednici, vydrží vám déle, ale pokud tak neučiníte, maximální trvanlivost gelu je dva týdny.
Jojobový olej nanášejte nejlépe na vyčištěnou vlhkou pleť. Při smíchání s vodou se jojobový olej mění na takzvanou emulzi. Ta se rychle vsakuje a podporuje dlouhodobou hydrataci pleti. Jojobový olej navíc tvoří naprosto skvělý základ pro pleťové oleje. Můžete do něj přidat jakýkoliv esenciální olej, a získáte tak pečující olej přesně na míru potřebám své pleti.
Použití
Malé množství oleje vmasírujte do vlhké pokožky nebo naneste do vlasů a na konečky vlasů.
Několik kapek jojobového oleje dodá vlasům jemnost, hebkost a navrátí jim skutečně oslnivý lesk. S oblibou tak tuto jeho vlastnost využívají v kosmetických salonech. Vyzkoušet ho můžete například na zničené konečky vlasů.
Ingredience: 2–5 polévkových lžic lněnéhooleje, tučný tvaroh (alespoň 10%), olej s tvarohem v poměru 1 : 1 nebo 1 : 2 až 1 : 3
Postup: Nejprve důkladně promixujte obě složky, až vytvoří hladkou, krémovou konsistenci, olej se nesmí oddělovat. Do umixované směsi lněnéhooleje a tvarohu přidejte cibulku, trochu drceného česneku, koření (zázvor, kurkuma, italské bylinky a podobně), sůl, trochu zeleniny (mrkev, zelená cibulka). Vše dobře promixujeme. Vzniklá pomazánka se hodí téměř k čemukoli, velmi dobrá je například kombinace s vařenými bramborami a kyselým zelím. Do hotové pomazánky přidáme cca 1 lžíci mletých lněných semínek.
Sladký tvaroh s lněným olejem
Ingredience: 2–5 polévkových lžic lněnéhooleje, tučný tvaroh (alespoň 10%), olej s tvarohem v poměru 1 : 1 nebo 1 : 2 až 1 : 3, ovoce (maliny, borůvky, banán a podobně), čerstvě vylisovaná ovocná šťáva nebo 1 polévková lžíce medu; možno přidat trochu šampaňského, cca 1 dl (je to dobrý nosič pro mastné kyseliny
Postup: Nejprve důkladně promixujte obě složky, až vytvoří hladkou, krémovou konsistenci, olej se nesmí oddělovat. Do umixované směsi lněnéhooleje a tvarohu přidejte čerstvé ovoce a dle chuti přidejte buď čerstvou šťávu, nebo med. Na závěr do pokrmu přisypte cca 1 lžíci mletých lněných semínek.
Postup: Brambory ve slupce uvaříme doměkka. Scedíme, oloupeme a ještě horké prolisujeme. Cibuli oloupeme a najemno posekáme. Sýr nakrájíme na kostičky. Prolisované brambory uhněteme s cibulí, vejci, 6 lžícemi lněnéhooleje, moukou, petrželkou, solí a pepřem. Do bramborového těsta vmícháme kostky sýru. Troubu předehřejeme na 220 °C. Z bramborového těsta vytvoříme placky o průměru 6 až 8 cm. Vložíme na vymaštěný pečicí plech a cca 20 minut pečeme dozlatova. Pokapeme směsí ze zbylého lněnéhooleje, soli a pepře a podáváme se sladkými nebo pikantními přílohami.
Postup: Mrkve oloupeme, rozkrojím podélně a nakrájíme na plátky. Papriky zbavíme semen a nakrájíme na kousky. Přidáme nakrájený salát, olivy, rozetřený česnek, oregano a zalijeme vodou, olejem, citrónovou šťávou a octem. Vše důkladně promícháme a dochutíme solí.
Postup: Dejte vajíčka do hrnce a vařte je 10 minut. Do mixovací nádoby dejte lněná semínka a rozsekejte je. Přidejte tvaroh, sůl, kajenský pepř a lněný olej a šlehejte 3 minuty. Přidejte nakrájená vajíčka.
Brambory s lněným olejem a tvarohem
Ingredience: 1 kg malých brambor, 1 lžička kmínu, 500 g tvarohu, 2–3 lžíce mléka, 1 lžíce lněnéhooleje, 2 cibule, 1 svazek pažitky, 200 g másla
Postup: Brambory důkladně omyjeme a vložíme do hrnce s vodou, přidáme 1 lžičku soli a kmínu. Vaříme asi 25 minut. Slijeme, prudce zchladíme a oloupeme. Mezitím utřeme v misce do krému tvaroh s mlékem. Osolíme a opepříme. Ochucený tvaroh dáme doprostřed každého talíře, utvoříme důlek a do něj nalijeme lněný olej. Oloupeme cibuli a drobně ji posekáme. Omytou a osušenou pažitku nakrájíme nadrobno. Cibulí a pažitkou posypeme tvaroh. Máslo nakrájíme na ozdobné plátky a spolu s celými bramborami přidáme k tvarohu. Tento pokrm můžeme zapíjet kyselým mlékem.
Kuskus se zeleninou a lněným olejem
Ingredience: 250 g kuskusu, 100 g kukuřice, 100 g hrášku, 70 g uzeného tempehu, 20 g eidamu, 1 menší okurka, 1 cibule, 2 rajčata, 2 lžíce lněnéhooleje, trochu másla, bylinky podle chuti – petrželka, estragon, libeček, 1/2 lžičky himálajské soli
Postup: Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme na malinkaté kostičky pokrájený tempeh a společně ještě restujeme. Dále přidáme hrášek, kukuřici, podle chuti osolíme a prohřejeme. Mezitím si pokrájíme rajčata a okurky na velmi malé kousky, které promícháme s bylinkami a lněným olejem. Jestliže je kukuřice s hráškem dostatečně tepelně upravená, přisypeme kuskus a zalijeme horkou vodou. Jako poslední vmícháme okurky s rajčaty a necháme asi 10 minut odstát pod pokličkou. Podáváme sypané sýrem.
Zahřejte jojobový olej a aplikujte ho na pokožku hlavy pomocí vatových tamponů. Následně masírujte vlasovou pokožku. Masáž pokožky by měla být jemná a odpočinek by měl trvat asi hodinu. Po masáži a odpočinku si umyjete vlasy jemným šamponem, čímž odstraníte přebytečný olej. Smícháním jojobového oleje s kokosovým olejem se vytvoří extra výživa pro pokožku a vlasy.
Kvalitní jojobový olej optimalizuje množství mazu. Obsahuje zejména nenasycené mastné kyseliny a vitamín E, jakož i množství výživných látek, stopových prvků či minerálů. Všechny tyto látky výborně pronikají přes kůži a vlasy až ke spodním vrstvám pokožky a regenerují ji zevnitř.