PRAŽENÁ, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Jak všichni víme, tak káva byla populární jako nápoj, který si ráno dáme a zůstaneme po celý den ve střehu. Jen málo lidí si uvědomuje, že káva může mít i jiné zdravotní výhody než jen udržet nás vzhůru, zejména zelená kávová zrna. Je pravda, že pití mnoho kávy může způsobit problémy, jako je vysoký krevní tlak a zvýšená srdeční frekvence, ale podle studií je prokázáno, že káva může ve skutečnosti snížit riziko deprese u žen a snížit riziko rakoviny prostaty u mužů. Káva je taktéž užitečná v odvracení Alzheimerovy choroby a různých forem rakoviny. Dalo by se usoudit, že spousta lidí má špatný názor na kávu, protože si myslí, že je nezdravá, i když tomu může být naopak.
Zelená káva jako přírodní spalovač tuků
Stále je kladena otázka, proč zelená káva je tak efektivní, jako potravinový doplněk. Ukázalo se, že existuje řada důvodů, proč tomu tak je. Čistý extrakt zelených kávových zrn obsahuje kyselinu chlorogení a jiné podobné polyfenolické látky, které působí jako silné antioxidanty. Pokud jsou kávová zrna pražena, tak je obsah kyseliny chlorogení výrazně snížen, a tím jsou sníženy i zdravotní výhody, nežli v její syrové a nepražené podobě. Jinými slovy, zelená kávová zrna mají mnohem více antioxidantů nežli pražená kávová zrna. I když je zelená káva užitečná v boji proti volným radikálům v našem těle, tak zároveň může snížit hladinu glukózy v krvi, snížit krevní tlak a zabránit hromadění viscerálního (vnitřního) tuku v těle. Vnitřní tuk se většinou hromadí v oblasti břicha a obklopuje srdce, játra, slinivku a ledviny, což může vést k vážným zdravotním problémům, jako je cukrovka, kardiovaskulární choroby a některé formy rakoviny. Skutečností je, že extrakt ze zelené kávy zabraňuje hromadění vnitřního tuku v těle a tím patří mezi efektivní dietní doplněk.
Proč je tedy zelená káva tak efektivní potravinový doplněk? Ukázalo se, že existuje řada důvodů. Čistý extrakt zelených kávových zrn obsahuje kyselinu chlorogenovou a jiné podobné polyfenolické látky, které působí jako silné antioxidanty. Pokud jsou kávová zrna pražena, tak je obsah kyseliny chlorogenové výrazně snížen, a tím jsou sníženy i zdravotní výhody, jaké měla ve své syrové a nepražené podobě. Jinými slovy, zelená kávová zrna mají mnohem více antioxidantů nežli pražená kávová zrna. Zelená káva je nejen užitečná v boji proti volným radikálům v našem těle, ale zároveň dokáže snížit hladinu glukózy v krvi, snížit krevní tlak a zabránit hromadění viscerálního (vnitřního) tuku v těle. Vnitřní tuk se většinou hromadí v oblasti břicha a obklopuje srdce, játra, slinivku a ledviny, což může vést k vážným zdravotním problémům, jako je cukrovka, kardiovaskulární choroby a některé formy rakoviny. Stručně řečeno, extrakt ze zelené kávy zabraňuje hromadění vnitřního tuku v těle a tím patří mezi efektivní dietní doplněk.
Káva Nescafe je směsí pražených a nepražených zelených kávových zrn. Pražená zrna dodávají kávě delikátní kávovou chuť a neodolatelné aroma. Díky zeleným zrnům jsou v kávě zachovány nejcennější látky.
Loupaná slunečnicová semínka se hodí jak k přímé konzumaci, tak do různých sladkých (obilninové kaše, nákypy...) či slaných jídel (zeleninové pokrmy, zpestření rýže či kuskusu).
Postup: Všechny ingredience mixujeme 10 minut. Vzniklý hladký krém můžeme ochutit pažitkou, paprikou a podobně. Působením citrónu pak zůstane majonéza bílá, jinak ztmavne.
Slunečnicová paštika
Ingredience: 100 g slunečnicových semínek, 20 g sušených rajčat (ne v oleji), 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, špetka sušené červené řepy (nemusí být, dává se pro lepší barvu), šťáva z jednoho menšího citrónu (nebo z půlky většího), 100 + 300 ml vody, 5 g práškového agaru (polovina pytlíčku), 3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu, 1 čajová lžička soli, 2 čajové lžičky červené papriky, 2 čajové lžičky provensálského koření.
Postup: Slunečnicová semínka namočíme (nejlépe přes noc). Stejně tak zalijeme sušená rajčata 100 ml vody a necháme je nabobtnat. Druhý den v menším hrnci rozpálíme olej a zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Chvilku restujeme, pak přidáme červenou papriku a provensálské koření a promícháme. Přilijeme asi 100 ml vody a minutku dusíme. Mezitím si v 200 ml vody rozmícháme agar, který poté přilijeme do hrnce, přivedeme k varu a necháme minutku provařit. Odstavíme. Slunečnicová semínka slijeme, opláchneme a nasypeme do mixéru, přidáme lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, červenou řepu, rajčata (i s vodou) a mixujeme. Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijeme do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujeme 2 minuty na vysoké otáčky, dokud není směs dokonale hladká. Nádobu na srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchneme studenou vodou a směs do ní nalijeme. Necháme vychladnout (nejprve venku, pak dáme tuhnout do lednice). Ztuhlou a vychlazenou paštiku vyndáme z lednice a nožem opatrně po stranách odlepíme. Můžeme vyklopit na tácek nebo krájet přímo ve formě.
Postup: V hrnku vody rozmícháme sůl a do této osolené vody namočíme semínka (alespoň na půl hodiny, ale můžeme i na delší dobu). Troubu předehřejeme na 200 °C a na plech rozprostřeme pečicí papír. Semínka slijeme a rozložíme důkladně po celém plechu. Dáme do trouby. Během pražení semínka mícháme a převracíme. Můžeme jem
Za zelenou kávu jsou často označována nezralá zrna kávovníku, to je samozřejmě omyl. Zelená káva se od klasické černé kávy liší ve zpracování, není totiž pražená. Právě díky pražení se součástí kávových zrn stávají i látky, které mají na organismus negativní vliv. Zelená káva nic takového neobsahuje. Výtažek ze semen zelené kávy potlačuje chuť k jídlu, což vede k omezení příjmu kalorií. Obsahuje aktivní látku – kyselinu chlorogenovou, která eliminuje záchvaty hladu. Navíc zrychluje metabolismus a spalování tuků v játrech a odstraňovaní toxinů uložených v těle. Kofein zabraňuje poklesu energie a vitality. Zelená káva se tedy může uplatnit nejen jako pomoc při snaze zhubnout, ale i jako antioxidant.
Zelená káva není zázračný přípravek, pouze jde o doplněk stravy, který pomáhá zrychlit metabolismus a odvést škodlivé látky z těla. Dokáže i snížit hladinu cukru v těle. Používejte ji tedy jako doplněk při hubnutí. Ale současně musíte změnit i svůj jídelníček – jíst pravidelně pětkrát denně, zařadit hodně ovoce a zeleniny, omezit tuky a cukry. Když se začnete hýbat a toto vše dodržíte, zelená káva vám při pravidelném užívání pomůže omezit pocit hladu a chuť na nějaké zobání. Pamatujte však na to, že při hubnutí nemůžete nikdy spoléhat na nějakou zázračnou potravinu, tabletky ani jiné přípravky a myslet si, že budou pracovat za vás. Jakýkoli prostředek na hubnutí je vždy pouze prostředkem podpůrným
Zelená káva je výrazně zdravější než její tradiční pražená verze, ale má samozřejmě i své nedostatky. Ocení ji totiž zejména ti, kteří ji chtějí využít pro hubnutí či detoxikaci, milovníci kávy coby nápoje z ní rozhodně tak nadšení nebudou. Tato káva postrádá ono aroma, které je na kávě tak okouzlující, a také její chuť není lahodně a sofistikovaně nahořklá, ale spíše kyselá. Gurmánský zážitek tedy v zelené kávě raději nehledejte. Kofein přítomný v zrnech zelené kávy může mít podobný účinek jako šálek silné kávy, což může u některých lidí způsobit nervozitu. Jako u každého doplňku stravy je dobré se před zahájením užívání doplňků ze zelené kávy poradit se svým lékařem, a to hlavně v případech, když víte, že jste na kofein citliví.
Moringa olejodárná je víceúčelová, mimořádně výživná, skutečná „superpotravina“, u které se dá všechno zužitkovat, a v mnoha oblastech je důležitou součástí základní stravy. Čerstvé sbírané listy z tohoto stromu se suší za nízké teploty. Sušené listy jsou pak drcené do práškové formy. Syrové listy moringy jsou velmi vydatnou stravou, oblíbené a výživné jsou také dozrávající plody ve formě zelených lusků, které se jedí vařené, stejně jako květy.
Listy a šťáva z listů mají hojivé účinky při problémech s očima, očních alergiích (zevně), astmatu, bakteriálních infekcích, nadýmání, vysokém krevním tlaku, ztrátě krve, bronchitidě, choleře, kolitidě (zánětu tlustého střeva), hemoroidech, cukrovce, průjmu, zánětech, problémech s pamětí, bolestech hlavy, žloutence, onemocněních jater, šerosleposti, nervozitě, revmatismu, bolesti, poruše sluchu, kurdějích, tuberkulóze, nádorových onemocněních, nevolnosti, neplodnosti, podvýživě, zácpě, virových infekcích, nedostatku životně důležitých látek. Zevně jsou listy moringy dobré na modřiny, na výrony, na akné, podporují rovněž hojení ran. Moringové listy umleté na kašičku s kapkou 100% čistého moringového oleje lisovaného za studena se používají jako obklad na hojení ran i na bércové vředy. Lisováním semen moringy olejodárné se získá stoprocentně čistý, nerafinovaný olej, který má protizánětlivé vlastnosti, obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, je mimořádně bohatý na fytonutrienty a antioxidanty. Používá se také v kosmetickém průmyslu, a to nejčastěji na masáže a aromaterapie.
Oblíbenou pochoutkou z dozrálých plodů moringy olejodárné jsou pražená semena s velkým obsahem oleje. Semena působí nejen jako projímadlo, antipyretikum či jako analgetikum (proti bolestem), ale napomáhají také při problémech s očima.
Lusky (plody) se v ájurvédě uvádějí především jako prevence a léčba kurdějí.
Květy působí jako stimulant, jako posilující a povzbuzující prostředek, prostředek k odvodnění a k podpoře sekrece žluči. Květy vařené s mlékem údajně působí jako afrodiziakum.
Prášek z listů moringy olejodárné se používá v široké škále potravinových produktů, obsahuje mnoho antioxidantů, antibakteriální, antimikrobiální a protiplísňové látky. Může být přidáván do každodenní stravy, do pečiva, čaje, mléka, polévky, těstovin, guláše, omáčky a dalších potravin. Přidáte-li 1–2 lžičky prášku Grenera Moringy do nápoje nebo jídla, výrazně tím přírodní cestou zvýšíte jeho výživovou hodnotu.
Produkty z kořene moringy působí jako antibakteriální, protizánětlivý přírodní prostředek, jako stimulant, a jako velice účinný bylinný prostředek proti nadýmání.
V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.
Tabulky potravin s puriny
Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Játra 286,4
Ledviny 230,8
Drůbež 130,7
Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
Vepřová, pražená, kotleta 119,0
Ryby, bílé, čerstvé 115,9
Houba, čerstvá 46,9
Chléb, křupavý 15,7
Chléb, bílé 12,2
Pšeničná mouka 11,5
Tvaroh 8,0
Bílý jogurt 7,0
Rýže, vařené 5,9
Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.
Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím
Kuřecí:
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)
Kuřecí ledvina 243
Kuřecí játra 236,1
Kuře, srdce 223
Kuře, palička 132,3
Kuřecí prso 130,7
Kuře, žaludek 130,5
Kuřecí stehno 126,5
Kuřecí kůže 104,6
Vepřové, hovězí a jehněčí orgány
Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)
Vepřová játra 289
Hovězí ledviny 213
Hovězí játra 197
Hovězí srdce 171
Jehněčí srdce 171
Hovězí mozek 162
Jehněčí játra 147
Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.
Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách
Své aroma a chuť si mletá pražená káva uchová nejlépe, když ji budete skladovat v těsnících porcelánových, skleněných nebo kovových dózách při teplotě 2-4 stupně Celsia (ideálně v chladničce).
Věděli jste, že u správného espresa nesmí chybět tzv. čepička z husté pěny na povrchu? Pěna by se na šálku kávy měla udržet i po zamíchání lžičkou.
Kvalitu espresa si můžete vyzkoušet i tzv. cukrovým testem – sypký cukr by se měl na pěně kávy udržet cca 10vteřin.
Káva z tvrdé vody je hořká! Tvrdá a velmi tvrdá voda (oblasti s tvrdostí vody III a IV) není vhodná k přípravě kávy. Vápník rozpuštěný ve vodovodní vodě váže citlivé aromatické látky kávy, takže káva chutná hořce.
Jak již bylo řečeno, pražením mohou slunečnicová semínka ztratit některé vitaminy a minerály. Solená semínka zase obsahují příliš mnoho sodíku. Ani jeden z uvedených způsobů úpravy tedy není pro naše zdraví přínosný.
Pražená slunečnicová semínka jsou velmi chutná, pokud se však praží dlouho, sníží se jejich nutriční hodnota. Po oloupání můžeme semínka rozemlít na pastu, která je výborná pro děti, starší lidi a pro lidi s poškozeným chrupem.
Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:
Cuketa
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.
Květák
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.
Mangold
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.
Houby
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.
Celer
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.
Cherry rajčátka
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.
Špagetová dýně
Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m