PŘÍPRAVA ČAJE PAMPELIŠKA je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Zatímco mnoho lidí si myslí, že pampeliška je otravný plevel, tak bylinkáři ji považují za cennou bylinu, která může být použita jako potravina i jako lék. Pampeliška, latinsky Taraxacum officinale, je bohatým zdrojem přírodních vitamínů B, C a D, a v hojné míře také obsahuje minerály, jako je železo, draslík a zinek. Listy pampelišky slouží k dochucení salátů, sendvičů a také čajů. Kořeny pampelišky se používají i jako náhražka kávy, a květy se používají k výrobě vína.
Skutečné léčivé účinky pampelišky
Pampeliška odvodňuje
Tradičně se pampeliška používá jako diuretikum na zvýšení množství moči, které tělo produkuje, aby se zbavilo přebytečné tekutiny. Těchto účinků pampelišky bylo několikrát s úspěchem využito v případech, kdy to pomáhá, jako například při problémy s játry anebo na vysoký krevní tlak. Nicméně není k dispozici žádný oficiální výzkum k použití pampelišky jako diuretika u lidí.
Pampeliška podporuje chuť k jídlu a uzdravuje játra a žlučník
Čerstvá nebo sušená bylina pampelišky se používá jako mírný chuťový stimulant a také na úpravu žaludku. Kořeny pampelišky mohou působit jako mírné projímadlo a byly již použity ke zlepšení trávení. O použití kořene pampelišky jsou již nějaké velmi předběžné výsledky z výzkumu, který naznačuje, že pampeliška může pomoci zlepšit funkci jater a žlučníku.
Pampeliška, cukrovka a cholesterol
Některé předběžné studie na zvířatech naznačují, že pampeliška může pomoci normalizovat hladinu cukru v krvi a dokáže snížit hladiny celkového cholesterolu a triglyceridů a zároveň zvyšuje HDL, "dobrý" cholesterol v krvi diabetických myší. Ale ne všechny studie na zvířatech zjistily pozitivní vliv pampelišky na hladinu cukru v krvi. Teprve výzkum na lidech zjistí, jestli pampeliška bude podobně fungovat i u lidí.
Pampeliška na záněty
Několik studií na zvířatech naznačují, že pampeliška by mohla pomoci v boji proti zánětu.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nežádoucí účinky borůvkového čaje
Borůvkový čaj má velmi málo vedlejších účinků a jsou omezeny téměř výlučně na gastrointestinální problémy a vzácné alergické reakce. Nicméně všichni by měli být před přidáním borůvkového čaje ke svému zdravotnímu režimu poněkud opatrní.
Žaludeční problémy - Mezi vedlejší účinky borůvkového čaje patří žaludeční nevolnost, poruchy trávení, průjem nebo nevolnost, ale to jen pouze tehdy, když se ho pije nadměrné množství. Když se borůvkový čaj pije s mírou, maximálně 3 šálky za den, tak se tyto tyto nežádoucí účinky nedostaví.
Alergická reakce - Alergické reakce na borůvky jsou vzácné, ale můžou se přihodit. Tato alergie se typicky projevuje jako otok rtů, jazyka nebo dásní, stejně jako kožní podráždění, zarudnutí, otok a svědění. Pokud se některý z těchto příznaků objeví po vypití tohoto čaje, ihned ho přestaňte používat.
Těhotenství - Tento čaj je plný životně důležitých živin pro zdraví, ale také má silné účinky na tělo a na celkové zdraví. Při kojení nebo během těhotenství je třeba se vždy poradit se svým lékařem o aktuálním zdravotním stavu před přidáním borůvkového čaje do jídelníčku.
Pampeliška neboli smetanka lékařská (Taraxacum officinale) je uznávaná léčivá rostlina s širokou škálou léčivých účinků. Pampeliška pomáhá snižovat krevní tlak, čistí krev a tělo od jedů, podporuje trávení a látkovou výměnu a má také zklidňující účinky na podrážděnou pleť. Z pampelišky se dají zužitkovat všechny její části, nejvíce účinných látek má však pampeliška v kořeni. Stonek pampelišky obsahuje hořčiny, které zlepšují metabolismus. Obzvlášť lidé trpící cukrovkou by v době květu pampelišek měli denně sníst 5 stonků pampelišky, bez květů. Pampeliška totiž obsahuje inulin, který je důležitou výživnou a kalorickou látkou pro diabetiky. Pampeliškové listy se dají použít do salátů, hrst listů denně po dobu tří týdnů vám dobře pročistí játra a ledviny. Pampeliška je cenná zejména pro vysoký obsah nestabilního vitamínu C. Mangan a draslík naštěstí varem nezničíte.
Pampeliškový čaj z květů se doporučuje při různých zánětech dutiny ústní, krku a průdušek. Květy pampelišky jsou velkým pomocníkem při nemocech jako chřipka či angína. Fungují nejen jako lék, ale i jako prevence. Květy můžeme trhat kdykoliv, pampeliška kvete zpravidla po celé léto, v období května až října. Květy pampelišek sbírejte v plném květenství v bezprašném prostředí. Květy se bohužel nedají sušit, ani to raději nezkoušejte, protože hrozí, že by ona místnost byla za pár dní plná jemných bílých padáčků. Nejvhodnější způsob zpracování květů je tedy med nebo sirup. Můžeme si ho pak přidávat do čaje, rozmíchat do šťávy, mazat na chleba, nebo užívat jako každý jiný sirup, lžičku několikrát denně.
Pampeliška se nedoporučuje lidem s žaludečními vředy, při problémech se žlučníkem a někdo na ni může být i mírně alergický. Zvláště u dětí a těhotných či kojících žen bychom měli vše nejdříve konzultovat s lékařem. Pokud kojíte, pampelišce se vyhýbejte, jinak vám zhořkne mléko.
V naší poradně s názvem BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.
Mohu bylinky ,když užívám warfarin? Mohu produkty - které obsahují bylinky ? Děkuji Soldátová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak byste neměla vnitřně užívat žádné bylinky ani bylinkové čaje a ani potravinové doplňky s bylinkami. Některé bylinky mohou opravdu výrazně změnit účinky Warfarinu a přivodit tak život ohrožující situaci. Warfarin komplikuje stravování, jak již jistě víte, a u bylinek je to ještě více složitější a laik prostě nedokáže rozhodnout, která bylinka je s Warfarinem bezpečná. Pro váš přehled uvádím seznam nejvíce nebezpečných bylinek.
- Bylinky zvyšující účinky Warfarinu a mohou tak způsobit krvácení:
Děhel
Bedrník anýz
Prha (Arnica)
Ločidlo čertovo lejno
Vachta trojlistá
Brutnák lékařský
Bromelain, nebo také bromelin, je enzym, který najdeme v čerstvém ananasu.
Konopí
Paprika
Miřík celer
Heřmánek pravý
Hřebíček
Dymnivka (Corydalis yanhusuo)
Klikva (brusinky)
Harpagofyt
Pískavice řecké seno
Řimbaba obecná
Česnek
Geum japonicum
Zázvor
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)
Jírovec maďal (kaštan koňský)
Lékořice lysá
Libeček lékařský - kořen
Tužebník jilmový
Cibule
Petržel
Mučenka modrá
Topol
Hořkoň obecná
Jetel luční
Routa vonná
Serenoa plazivá
Komonice lékařská
Kurkuma
Vrba
- Bylinky, které snižují účinky Warfarinu a mohou tak způsobit vznik krevní sraženiny:
Koenzym Q10
Šalvěj červenokořenná
Andělika čínská
Zelený čaj
Papája
Jmelí
Řepík Pampeliška
Třezalka tečkovaná
Vitamin E
Řebříček obecný
List pampelišky může působit jako diuretikum, které může urychlit vyloučení některých léků, které měly v těle ještě zůstat. Pokud užíváte léky na předpis, zeptejte se svého lékaře, než začnete list pampelišky užívat. Pokud jste v současné době léčeni některým z následujících léků, neměli byste používat pampelišku bez porady se svým lékařem:
Antacida
Pampeliška může zvýšit množství žaludeční kyseliny, takže antacida nemusí pak dobře fungovat.
Léky snižující srážlivost krve
Teoreticky může pampeliška zvýšit riziko krvácení, zvláště pokud již užíváte léky na ředění krve, jako je aspirin, warfarin (Coumadin), nebo klopidogrel (Plavix).
Diuretika (močopudné léky)
Pampeliška může působit jako diuretikum, zvyšuje množství moči a zbavuje tělo přebytečné tekutiny. Pokud si ještě k pampelišce vezmete diuretika na předpis nebo jiné byliny, které působí jako diuretikum, můžete tím výrazně zvýšit riziko elektrolytové nerovnováhy.
Lithium
Studie na zvířatech naznačují, že pampeliška může zhoršit nežádoucí účinky lithia. Lithium se používá k léčbě bipolární poruchy.
Ciproflaxin (Cipro)
Jeden druh pampelišky, Taraxacum mongolicum, také zvaná jako čínská pampeliška, může snížit absorpci antibiotik ciproflaxin z trávicího traktu. Ostatní druhy pampelišky nebyly dosud zkoumány, zda mají stejné účinky.
Léky na cukrovku
Teoreticky může pampeliška snižovat hladinu cukru v krvi. Pokud užíváte léky na cukrovku, může užívání pampelišky zvýšit riziko nízké hladiny cukru v krvi – hypoglykémie.
V naší poradně s názvem PAMPELIŠKA -KOŘEN A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Fialová.
Je možné pít čaj z kořene pampelišky v kombinaci pouze1,5g /den Warfarinu? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zatím není dostatek výzkumů, které by se zabývaly vlivem kořene smetánky lékařské na Warfarin. Zkuste se dohodnout se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin, že chcete začít pít čaj z kořene pampelišky. Lékař by vám měl v prvních dnech po začátku pití tohoto čaje změřit srážlivost krve. Podle výsledku vám pak doporučí další postup, jestli v pití pokračovat, či nikoliv. V případě Warfarinu není jiný postup, jak si ověřit škodlivost nebo prospěšnost kořene pampelišky, než kontrolou srážlivosti.
Pampeliška srstnatá je nižší vytrvalá bylina, kterou běžně najdeme na trávnících, loukách, mezích a u cest. Kvete od června do října. Pampeliška se vyskytuje na území celé Evropy kromě Islandu, severní poloviny Skandinávie a nejjižnějších mediteránních oblastí. Co se týče Asie, zasahuje na Kavkaz a ostrůvkovitě až do severního Iráku a Íránu, zavlečena byla rovněž na ostrovy Makaronésie a do Severní Ameriky, konkrétně do oblasti na východ od Velkých jezer. V České republice roste pampeliška srstnatá na celém území od nížin po hory (roztroušeně, až dosti hojně), vzácněji v oblastech s minerálně velmi chudým podkladem. Pampeliška srstnatá neboli máchelka srstnatá je velice variabilní druh. Na našem území rozlišujeme dvě variety (odrůdy): kromě máchelky srstnaté existuje ještě máchelka srstnatá olysalá (Leontodon hispidus var. glabratus), která není chlupatá (nebo odění tvoří pouze ojedinělé chlupy). Rozeznávání těchto variet je spíše tradiční: oba typy se často vyskytují pohromadě. Máchelka srstnatá pravá je poněkud hojnější. Od smetanky se liší svým květem, jenž není tak plný.
V naší poradně s názvem WARFARIN A ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.
Užívání Warfarinu - vliv zeleného čaje, bylinného čaje (např. heřmánek,máta) ovocného čaje
- snažím o pitný režim, kolik šálků(hrnků)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Pro udržení pitného režimu, respektive příjmu nezbytného objemu telutin, je nejlepší používat čistou nebublinkovou vodu. Může být vychlazená s trochou citronové šťávy nebo i vlažná. Minerálky a čaje mají při dlouhodobém používání negativní účinky a není dobré je užívat trvale. Pití čaje jen pro chuť a zřídka Warfarinu nevadí.
Pampeliška je obecně považována za bezpečnou. U některých lidí se ale i přesto mohou vyvinout alergické reakce při dotyku s pampeliškou a u jiných lidí se zase může projevit alergie v ústech při užívání.
Pokud máte alergie na ambrózie, chryzantémy, měsíček, heřmánek, řebříček nebo sedmikrásky, měli byste se vyhnout i pampelišce.
U některých lidí může pampeliška způsobit zvýšenou hladinu žaludeční kyseliny a vyvolat pálení žáhy. Pampeliška také může dráždit pokožku, pokud se použije zevně.
Lidé s onemocněním ledvin, žlučníku, nebo kteří mají žlučové kameny, by měli nejdříve konzultovat užívání pampelišky se svým lékařem.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.
Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.
Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.
Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.
Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.
Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.
Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.
Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.
Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.
Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.
Zhruba 10 g kůry zlehka povařte 20 minut v 1 litru vody. Pijte průběžně během dne. Může se stát, že některý čaj nemá příjemnou vůni či chuť. Obvykle to může být způsobeno těmito faktory:
Tvrdá voda: Pokud je voda příliš tvrdá, bude mít čaj nevýraznou, tupou chuť, vůně bude slabší. Používejte tedy měkkou vodu (převařenou, přefiltrovanou).
Nekvalitní voda: Čaj připravený ve špatné vodě bude mít jen slabou vůni a nevýraznou, či dokonce nepříjemnou chuť.
Malá dávka čaje: Při malém množství vyluhovaného čaje je nápoj slabý, s velmi jemnou chutí a vůní. Sotva znatelnou chuť a vůni vylepšíte zvýšením dávky. Mnohé čaje chutnají úžasně při 4 g na 150 ml.
Velká dávka čaje: Naopak při nadměrné dávce čaje je výsledný nápoj zpravidla hořký s nepříjemnou vůní (u zelených čajů silná svíravost, rybina). Experimentujte s množstvím vody a použitého čaje.
Dlouhá doba louhování: Jakmile je čaj „přelouhován“, získá velmi nepříjemnou hořkou svíravou chuť. Sice se vylouhuje maximální množství prospěšných látek, ovšem pití takového čaje nepřináší patřičné potěšení. Ovocné čaje se louhují 8–10 minut, zelené vícenásobně 1–2 minuty, černé 3–5 minut, oolongy 1–3 minuty, puerh čaje 2–10 minut.
Nesourodý čaj: Obsahuje-li čaj různě velké částice, bude i nálev zpravidla s proměnlivou chutí a vůní. Mnoho drobných částic způsobuje hořkost a svíravost. Pro ideální louhování je dobré, pokud jsou všechny lístky stejné velikosti.
Vysoká teplota vody: Zalijeme-li zelený čaj vroucí vodou, je velmi pravděpodobné, že již po 30–60 vteřinách nálev silně zhořkne. Zelené čaje, puerh čaje zeleného typu, bílé čaje a oolongy zeleného typu by se tak měly zalévat vodou o teplotě 75–85 °C.
Nízká teplota vody: Naopak nízká teplota vody nerozvine všechny vonné složky a čaj tak má velmi slabé aroma. Je důležité, aby teplota vody při louhování příliš rychle neklesala. K tomu je dobré předehřát konvičku, zhong či gaiwan.
V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA.
Dobrý den.Mám na Vás dotaz.Rozdrtím listy GINKA a plním do želatinových tobolek a pak užívám 1 tobolku denně.Má to též léčebné učinky.Děkuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Užívání surových částí rostliny ginkgo biloba může být nebezpečné. Doporučuje se užívat sušený extrakt z listů v množství 60 až 240 mg ústy denně po dobu až 6 měsíců. Tento extrakt se ale nedá jednoduše připravit v domácích podmínkách.
Chcete-li využít účinky ginkgo biloba na plno v běžných domácích podmínkách, tak si udělejte odvar z jeho listů nebo tinkturu.
Odvar ze zelených listů:
Na konci léta nasbírejte zelené listy. K přípravě čaje použijte 1 polévkovou lžíci nasekaných čerstvých listů na jeden šálek vroucí vody. Pokud chcete, přidejte do něj sladidlo. Nechte louhovat 10 minut.
Ze sušených listů:
Zelené listy usušte ve stínu, ale s dobrou cirkulací vzduchu například ventilátorem. Listy je třeba usušit co nejrychleji, ale bez přehřívání (tj. vyhnout se plnému slunci). Chcete-li otestovat suchost, utrhněte stonek listu a zkuste jeho křehkost. Další možností je vložit čerstvé zelené listy do mikrovlnky mezi dvě papírové utěrky a zahřívat je 60 sekund na vysoký výkon. Listy by měly být křupavé – pokud ne, pokračujte v ohřívání dále, ale jen v 15 sekundových intervalech s následnou kontrolou.
Poté můžete použít jednu čajovou lžičku drcených sušených listů na jeden šálek vroucí vody. Tajemstvím dobrého čaje z gingka je nechat ho louhovat 5 až 6 minut, než ho vypijete.
Abyste dosáhla plného účinku, budete muset vypít 2 až 3 šálky ginkgo čaje denně – to je důvod, proč mnoho lidí volí místo toho profesionálně vyrobené kapsle.
Případně, pokud vám nevadí pít vodku, můžete si udělat tinkturu ze 150g sušených listů na 500ml vodky. Smíchejte ve sklenici, zakryjte a umístěte do tmavé skříňky na čtyři týdny. Denně sklenici protřepejte. Po čtyřech týdnech směs přeceďte a z listů vymačkejte co nejvíce tekutiny. Skladujte ve skleněné nádobě nebo láhvi. Užívejte 1-3 čajové lžičky tinktury denně.
Čajů na odvodnění je celá řada, zde je několik tipů.
Zelený čaj
Zelený čaj je výborný detoxikační nápoj, který podporuje produkci moči. Pomáhá nejen odstraňovat toxické látky, které se hromadí v těle, ale také snižuje zánět a odstraňuje zadržené tekutiny. Můžete vypít až tři šálky denně. Zelený čaj je snadno dostupný v obchodech. Domácí příprava může být vylepšena přidáním medu namísto cukru jako sladidla.
Boldo čaj
Čaj vyrobený z listů boldovníku se doporučuje užívat dvakrát denně. Boldovník zmírňuje zadržování tekutin díky přítomnosti alkaloidů, jako je isochinolin a chinolizidin, které podporují oběh. Vše, co potřebujete, abyste tuto výhodu využili, je přidat šest listů do šálku vroucí vody. Nechte je louhovat cca pět minut a vypijte část čaje ke snídani a zbytek po hlavním jídle dne.
Pampeliškový čaj
Pampeliška je skvělá rostlina na detoxikaci a odvodnění. Květy rostliny mohou být použity k přípravě čaje nebo je lze přidat do salátu. Pampeliška pomáhá tělu odstranit přebytečné tekutiny, podporuje dobrou funkci ledvin a pomáhá očistit krev. Je to úžasná rostlina. Už dva čaje s pampeliškou denně pomáhají při odvodnění – jeden čaj ráno se snídaní a jeden čaj odpoledne. Stačí pouze přidat několik listů nebo květů z této rostliny do vroucí vody. Čaj přefiltrujte a pomalu jej pijte.
Přesličkový čaj
Přeslička je plná minerálů, zejména siliky, draslíku a hořčíku. Kromě toho, že je dobrým diuretikem a detoxikačním činidlem, obnovuje minerály a působí jako přirozený lék proti průjmu. Pijte čaj z přesličky dvakrát denně. Přidejte jednu čajovou lžičku na šálek vroucí vody, přidáte-li několik lístků lékořice nebo máty, dodáte čaji lepší chuť. Nechte louhovat pět minut, poté jej můžete pomalu pít.
Čaj z březového listu
Listy z březových stromů jsou bohaté na draselné soli, které mají velmi dobrý diuretický účinek na tělo a pomáhají eliminovat pocity těžkosti. Jediné, co musíte udělat, je hledat listy v potravinových doplňcích nebo si připravit čaj. Pijte jeden až dva šálky denně tohoto čaje. Přidejte jednu polévkovou lžíci do šálku vařící vody a louhujte pět minut. Můžete vypít jeden šálek se snídaní a druhý po obědě. Čaj pomáhá při trávení a má příjemnou chuť.
V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.
Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jak si vyrobit borůvkový čaj Příprava domácího borůvkového čaje je jednoduchá a rychlá. Budete potřebovat pouze sušené borůvkové listí, horkou vodu a přírodní sladidla, jako je med nebo cukr, pokud je to nutné. Mnozí lidé dělají borůvkový čaj jen ze samotných bobulí, ale listy jsou také účinné zdroje živin a jako bonus dokonce obsahují malinké množství kofeinu. Sušené borůvkové listy lze zakoupit ve většině obchodech s přírodními léčivými prostředky. Listy si můžete nasbírat i v přírodě a usušit je.
Recept
2-3 čajové lžičky sušených listů borůvek
2 šálky filtrované vody bez chlóru
1 lžička medu nebo cukru, podle chuti
Postup
Na začátku je třeba přivést vodu k varu a pak odstavit, aby nevřela. Vroucí voda neutralizuje některé antioxidanty, a to je škoda. Přidejte borůvkové listy a nechte po dobu 10-15 minut luhovat. Poté přeceďte a přidejte med nebo cukr, pokud je to žádoucí.
Pampeliška podzimní je vytrvalá bylina s 10–60 cm vysokou, chudě větvenou, pod úbory ztlustlou lodyhou s četnými drobnými šupinovitými listy v horní části. Listy má v přízemní růžici, v řapík zúžené, v obrysu podlouhlé, obvykle chobotnatě peřenoklané až peřenosečné, občas celistvé, mělce vykrajovaně zubaté až téměř celokrajné, lysé nebo řídce chlupaté. Jednotlivé úbory se nacházejí na koncích větví, před rozkvětem jsou přímé. Zákrovní listeny má čárkovitě kopinaté, zelené až téměř černé. Květy jsou sytě žluté, okrajové, na vnější straně červeně pruhované. Blizna má nazelenalou barvu. Plody pampelišky jsou válcovité, světle hnědé až hnědé nažky. Od smetanky se liší vzrůstem a chudostí květů. Vyskytuje se na loukách, úhorech, rumištích a pastvinách. Kvete od června do října.
Kořen pampelišky je při ničení rakovinových buněk velmi účinný (prý účinnější než chemoterapie). Kořen pampelišky totiž efektivně zabíjí rakovinové buňky, zároveň však nemá žádné vedlejší účinky. To znamená, že dokáže kompletně usmrtit rakovinové buňky, aniž by poškodil buňky zdravé. Obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, například vitamín B6, thiamin, riboflavin, vitamín C, železo, vápník, draslík, zinek, hořčík a kyselinu listovou. V pampeliškových listech o hmotnosti 55 g najdete až 535 % potřebné denní dávky vitamínu K a 112 % vitamínu A. Čaj z pampelišky účinkuje poměrně rychle. Už v průběhu 48 hodin po požití dochází k dezintegraci (rozpadu) prvních rakovinových buněk. Odhaduje se, že pravidelná dlouhodobá kúra z kořene pampelišky může odstranit většinu nádorů. Při léčbě pomocí kořene pampelišky vždy používejte čerstvé byliny, které si sami natrháte a připravíte, poněvadž nikdy nevíte, co si kupujete... Kořen pampelišky můžete sbírat celoročně. Kořen nemyjte vodou, pouze ho důkladně očistěte rukama. Následně ho usušte. Důkladně suchý kořen rozmělněte kladivem na prášek. Ten se užívá jednou denně tak, že smícháte 3/4 kávové lžičky prášku s vodou nebo pomerančovým džusem. Nepoužívejte alkoholické nápoje nebo horkou tekutinu. Nečistoty, která zůstane na kořenech, se nemusíte obávat, jelikož i to posílí váš imunitní systém. Připravený prášek uchovávejte v temnu a suchu. Léčebná kúra by měla trvat cca 8 měsíců. V našich končinách roste pampeliška bohužel pouze sezonně. Chcete-li mít čerstvou rostlinu k dispozici celoročně, sesbírejte po odkvětu rostliny semínka a ta zamrazte. Poté stačí semínka zasadit do hlíny v domácím prostředí a vyroste vám pampeliška.
Etnomedicínské znalosti bioaktivních látek rostlinného původu by nám mohly pomoci při objevování nových terapeutických sloučenin s velkým potenciálem. Pampeliška byla jistě používána v tradičních etno-medicínských systémech (tj. čínských, arabských, indických a indiánských) k léčbě různých typů rakoviny. Pampeliška je sice velmi energická, ale potenciální způsob působení je stále nejasný. V jedné studii [1] byla zkoumána antiproliferativní aktivita metanolových extraktů z kořene pampelišky (MEDr) na buněčnou životaschopnost HepG2, MCF7, HCT116 a normální Hs27. Bylo pozorováno, že MEDr (500 μg/ml) drasticky snížil růst buněčné linie HepG2, zatímco účinek na buněčné linie MCF7 a HCT116 byl méně výrazný a u buněčných linií Hs27 nebyl pozorován žádný účinek. MEDr také zvýšil hladinu fosforylace AMPK buněk HepG2, který je považován za klíčový v léčbě rakoviny a dalších metabolických onemocnění. Aktivace AMPK ze strany MEDr zaznamenaná v této studii nebyla nikdy dříve hlášena. Výsledky týkající se počtu apoptotických buněk (buňky HepG2) byly v souladu s testem viability buněk. Pozorování jasně prokázala účinnost MEDr proti rakovině jater s potvrzením, že pampeliška může ovlivňovat AMPK a tím i rakovinu v léčených buněčných liniích.
V naší poradně s názvem PAMPELIŠKA -KOŘEN A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Zatím není dostatek výzkumů, které by se zabývaly vlivem kořene smetánky lékařské na Warfarin. Zkuste se dohodnout se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin, že chcete začít pít čaj z kořene pampelišky. Lékař by vám měl v prvních dnech po začátku pití tohoto čaje změřit srážlivost krve. Podle výsledku vám pak doporučí další postup, jestli v pití pokračovat, či nikoliv. V případě Warfarinu není jiný postup, jak si ověřit škodlivost nebo prospěšnost kořene pampelišky, než kontrolou srážlivosti.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Nemusíte mít rakovinu, abyste z pampelišek měli prospěch. Z kořenů a listů se odpradávna připravují čaje a používají se k ozdobení jídel v boji proti široké škále onemocnění. Historicky se nejčastěji používal k léčbě onemocnění jater, ledvin, trávicích problémů, problémů se slezinou a dokonce i při hubnutí!
Pampeliška chutná hořce, ale i přesto obsahuje větší nutriční hodnotu než mnoho jiných druhů zeleniny. Ve skutečnosti má více vitamínu A než mrkev! Má vysoký obsah vitamínu C, riboflavinu, vitamínu B6, thiaminu, vápníku, mědi, manganu a železa! Také nabízí vysoký obsah bílkovin a vlákniny.
Játra a žlučník
Vitamíny a minerály obsažené v pampeliškách mohou pomoci vyčistit játra a pomoci tělu zbavit se toxinů. Ve skutečnosti v jedné studii na zvířatech zlepšila detoxikační schopnost jater o 244 procent! Ve studiích na zvířatech i na lidech bylo také prokázáno, že zlepšuje tok žluči, pomáhá předcházet žlučovým kamenům a léčí žloutenku.
Diabetes
Pampeliška pomáhá stimulovat slinivku břišní k produkci inzulínu, který stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Infekce
Pampelišky mají vysoký obsah antioxidantů a vitamínu C, takže mohou pomoci bojovat s infekcemi. Podle jednoho zdroje může každodenní pití pampeliškového čaje zabránit tomu, aby se infekce močových cest již někdy opakovala.
Srdeční choroby
Listy pampelišky jsou zcela jedlé a jsou nabité vlákninou. Bylo prokázáno, že diety s vysokým obsahem vlákniny snižují riziko srdečních onemocnění.
Hubnutí
Pampeliška se používá jako pomůcka při hubnutí po desetiletí díky svým diuretickým a probiotickým vlastnostem. V jedné studii testovali vliv na tělesnou hmotnost pokusných zvířat a zjistili 30% snížení počáteční hmotnosti. Bylo zjištěno, že samotný kořen obsahuje až 40 procent inulinu, sacharidu, který vyživuje přátelské střevní bakterie Bifidobacterium a Lactobacillus.
Ve svém příspěvku FLEKY TMAVÉ U VNITŘNÍCH OKRAJŮ OČÍ,U KOŘENE NOSU,PŘECHÁZEJÍ AŽ POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chochelová Věra.
prosím o sdělení možné příčiny a jeji řešení
děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Hrstková.
Dobrý den, asi jeden měsíc pozoruji tukové fleky na očních víčkách i pod očima. Píšete, že by pomohla jedině operace. Je mi 82 roků, pomohou mi i bylinky? (lopuch, máta, pampeliška, pelyněk, rozrazil, růže, řepík a třezalka) Prosím, poraďte. Hodnotu cholesterolu, toho špatného, mám asi 7,3. Lékař mi doporučil dietu, prášky mi nedal. Děkuji Eva Hrstková
Potřebujete: 200 g balkánského sýru (strouhaný), 1 vejce, 30 g mletých slunečnicových semen, 30 g lněného semínka, 10 g pšeničných otrub
Příprava: Všechny ingredience prohněteme a vyformujeme váleček. Nakrájíme na plátky. Každý plátek položte na bobkový list, pečte 25 minut při 200 °C. Nenakynou, zůstanou ploché. Jsou vynikající jako základ s máslem pro různé oblohy jako např. šunka, uzená krůtí prsa apod. Před jídlem bobkový list odstraňte. Je možné zmrazit je do zásoby. Místo bobkového listu vyzkoušejte tymián a rozmarýn.
Příprava: Odstraňte z dýně vršek – víko, lžící vydlabejte semínka a vlákna i s částí dužiny, až zbyde centimetrový okraj. Dužinu uchovejte pro další použití. Nasaďte kryt a pečte po dobu 20 minut v troubě při 180 °C. Mleté hovězí maso osmažte na oleji, přidejte česnek a trochu zeleninového vývaru, dužinu z dýně a očištěný a na proužky nakrájený pórek, rajče a rajčatový protlak a chvíli poduste. Pak vše dochuťte zakysanou smetanou a kořením. Fetu nakrájejte na kostičky a vmíchejte do náplně, tu poté vložte do dýně a pečte dalších 20 minut. Hotovou dýni krájejte jako meloun.
Jednoduchá polévka z mletého masa
Potřebujete: 350 g mletého masa, 1–2 lžíce oleje, 1 kostku vývaru, sůl, pepř, půl litru vody
Příprava: Mleté maso v hrnci zprudka osmažit, pak dle chuti ochutit, zalít vodou a přivést k varu. Přidejte kostku vývaru a povařte.
Lososové filety na zelených špekových fazolkách
Potřebujete: 200 g filetů z lososa, 100 g mražených zelených fazolových lusků, 50 g anglické slaniny nebo uzeného špeku, 1 malá cibule, 100 g čerstvého másla, 20g másla s mořskou solí, slunečnicový olej, bílý pepř, sůl
Příprava: Mražené fazolky krátce povaříme v osolené vodě, tak aby ještě byly „al dente“. Scedíme, přelijeme studenou vodou a necháme okapat. Na pánvi lehce osmažíme na rozpáleném oleji kostičky slaniny a cibulky, tak aby nebyla příliš hnědá, přidáme okapané fazolky. Směs promícháme, osolíme a opepříme. Na druhé pánvi na oleji opečeme filety z lososa, pro lepší vůni ke konci přidáme čerstvé máslo. Nesmažíme ho dlouho, nemá být vysušený jako treska, ale pěkně šťavnatý. Osolíme ho a opepříme. Pokud máme máslo s mořskou solí, solíme jen velmi lehce. Opečené fazolky upravíme na talíř, na ně položíme filety z&nbs
V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ ŠKODLIVÝCH LÁTEK Z TĚLA PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKŮ POMOCÍ ČAJE Z DUBOVÉ KŮRY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .
Je možné při užívání léků odstranit škodlivé látky z těla pomocí čaje z dubové kůry? Objevila jsem článek, který doporučoval vypít 1x týdně čaj, tj. svařit 1/2l vody a 1 lžíci dubové kůry.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
Tento způsob očisty pomocí dubové kůry je samozřejmě možný. Jako pomocníka si můžete ještě přibrat i gel z rostliny aloe vera.
Stovky různých druhů pampelišky rostou v mírných oblastech Evropy, Asie a Severní Ameriky. Pampeliška je otužilá trvalka, která může narůst až do výšky téměř 40 centimetrů. Listy pampelišky jsou sytě zelené, hluboce vrubované, zubaté a lesklé. Stonky pampelišky jsou uzavřeny jasnými žlutými květy. Rýhované listy rostou do trychtýře a svádí tak déšť z velké plochy do kořene. Květy pampelišky se otevírají ráno se sluncem a zavírají se večer nebo během pochmurného počasí. Tmavé hnědé kořeny jsou masité a křehké a jsou vyplněny s bílou mléčnou látkou, která je hořká a mírně páchnoucí.
Ve svém příspěvku KILA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.
Nevím jestli je tento výrobek vhodný faktem je že i já jsem před lety v roce 1987 brala pilulky na hubnutí.V té době jsem byla krátce po porodu a moje váha mě děsila.Vážila jsem 105kg.Strašná dnes představa.V televizi na Tv šopu jsem zhlédla to že i ty nejsilnější zhubly také ženy po porodu.Brala jsem dietu prozatím jako jednu z možných variant.Děsilo mě to že až mě má dcera uvidí a trochu vyroste klepne ji pepka jakou mámu má .Byla jsem jak autobus a byla jsem jak koule.Ale stejně jsem hledala řešení i jiné.Tak jsem si objednala zboží vlastně z televize.Už tenkrát to bylo drahé.Zaplatila jsem 1000kč a pak jsem se proklínala proč jsem to udělala.Nevím již výrobku název ale bylo to složení 50 procent zeleného čaje a 50procent jávského čaje.Byli to pilulky dovezené až z Ameriky a v televizi tvrdili že v České republice jsou jen jednou.Vykládal o listech ze stromu Jávy.Díky bohu za ně s dietou a cvičením a stravováním byli kila dole.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Listy jsou bohaté na vitamíny C, A, D, B a betakaroten, dále představují významný zdroj křemíku, draslíku, vápníku a železa (mají dokonce dvakrát vyšší obsah železa než špenát). Z čerstvých listů se nejčastěji připravuje salát, který má hlavně na jaře v kuchyních některých zemí své stálé místo, nebo se do různých salátů přidávají. Listy pampelišky chutnají podobně jako čekanka, to znamená lehce nahořkle. Nejvhodnější pro přímou spotřebu bez sušení nebo tepelných úprav jsou listy mladé, s nižším obsahem bílého mléka. Z nich si můžeme jednou za čas připravit i očistnou kúru, s jejíž pomocí pročistíme tělo a zároveň si doplníme potřebné vitamíny. Když po dobu dvou týdnů sníme každý den hrst čerstvých lístků, pročistíme si ledviny a játra a zlepšíme si trávení. Taktéž zaznamenáme pozitivní účinky na kůži, kterou čistí a omlazují. Ale pozor! Těhotné ženy by s takovou kúrou měly počkat, jim se užívání pampelišky ve větší míře nedoporučuje. Ve zvýšených dávkách pomáhá pampeliška vyvolat menstruaci. Jak již bylo naznačeno, pampeliška (jak listy, tak kořen) pomáhá při boji proti ekzémům, akné a jiným kožním neplechám. Užívá se vnitřně i jako kožní tonikum. Listy (čerstvé nebo sušené) můžeme přidávat též do polévek. Stejně jako květy i listy by se měly trhat v co nejčistším prostředí, na místech co nejdále od silnice (vyhneme se i parkům, kam se chodí venčit psi). Listy se sbírají od května do října. Suší se na stinném a větraném místě v načechrané vrstvě do 5 cm. Mohou se sušit i na slunci, jelikož jsou prostoupeny mléčnicemi, díky nimž schnou pomaleji. Během sušení se listy několikrát obracejí. Správně usušený pampeliškový list si zachová svěží zelenou barvu, nesmí být tmavý. Usušené listy se balí do papírových obalů a skladují se na suchém místě chráněném před světlem a vlhkostí.
Kořen smetanky, to je také velký pomocník pro tělo. Účinné látky, které se nacházejí v listech, najdeme v ještě větší míře právě v kořeni. Jejich účinky ocení určitě žlučníkáři a lidé s horším trávením vůbec, poněvadž dané látky podporují produkci žluči a celkově mají příznivý vliv na trávení. Kořen se používá i k léčení zánětlivých onemocnění žaludku. Mezi další úžasné vlastnosti kořene smetanky patří schopnost detoxikace. Tady by měli zbystřit všichni kuřáci, konzumenti alkoholu či uživatelé drog. Pampeliška totiž pomáhá zbavovat tělo jedů a toxinů, jež se v nás usazují při zmíněných aktivitách. Je to to pravé pohlazení pro „čističky‟ našeho těla, tedy pro játra a ledviny. A nejen pro ně, ale také pro slinivku břišní, protože pampeliška snižuje hladinu krevního cukru. Taktéž snižuje cholesterol v krvi a krevní tlak. Nesmíme zapomenout ani na pomoc při nemocech kloubů, například při revmatismu a dně. Sběr a zpracování kořene jsou časově trochu náročnější, než je tomu u listů, avšak vynaložená energie se vám několikanásobně vrátí zpět. Kořen smetanky (Taraxaci radix) se sbírá buď před rozkvětem byliny, což je v březnu nebo v dubnu, nebo na konci vegetačního období, to jest v srpnu a v září. Po důkladném omytí a okapání se kořen suší umělým teplem do teploty 50 °C. Správně usušený pampeliškový kořen má na lomu bílou barvu, láme se s praskotem, je bez zápachu a má slabě nahořklou chuť. Nesprávně usušený kořen snadno zplesniví a je ohebný. Usušené kořeny by se měly zabalit do pevných papírových nebo polypropylenových obalů a uchovávat na suchém místě chráněném před světlem a vlhkostí. Poté se kořen rozemele a ze vzniklé směsi se připravuje čaj.