Téma

PŘÍZNAKY NEDOSTATKU OMEGA 3MASTNÝCH KYSELIN

PŘÍZNAKY NEDOSTATKU OMEGA 3MASTNÝCH KYSELIN je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Omega-3 mastné kyseliny (nejdůležitější EPA a DHA) jsou esenciální mastné kyseliny nezbytné pro lidské zdraví. Tělo si je však nedokáže vytvořit, takže musí být přijímány stravou. Ve větším množství jsou obsaženy zejména v tučných rybách – losos, tuňák, halibut, sardinky, makrely – nebo v ořeších. Omega-3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, stejně jako pro správný růst a vývoj. Mohou snižovat riziko kardiovaskulárních chorob. Vědci prokázali, že omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko vzniku chronických chorob, jako jsou artritidy a zhoubné nádory. V mozku byla zjištěna vysoká koncentrace omega-3 mastných kyselin, zdají se tedy nezbytné pro poznávací funkce, paměť a výkonnost mozku, také mají vliv na chování. Je potvrzeným faktem, že pokud děti během těhotenství nemají od matky dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin, je u nich zvýšeno riziko nervových a očních komplikací po narození. Rovněž u hyperaktivních dětí byla v krvi zjištěna nižší hladina omega-3 mastných kyselin. Příznaky jejich nedostatku obvykle zahrnují únavu, špatnou paměť, suchou kůži, srdeční problémy, změny nálady, deprese.


Použití

Omega-3 mastné kyseliny se využívají u níže uvedených problémů.

Vysoká hladina cholesterolu a triacylglycerolů

Eskymáci a lidé, kteří jedí hodně mořských ryb, mají vysoký HDL cholesterol (dobrý) a nízkou hladinu triacylglycerolů (krevní tuky). Několik studií prokázalo, že suplementace rybím olejem snižuje hladinu triacylglycerolů a zlepšují poměr HDL/LDL cholesterolu.

Hypertenze – vysoký krevní tlak

Asi 17 studií potvrdilo, že příjem cca 3 g rybího oleje denně může snížit krevní tlak u neléčené hypertenze.

Srdeční choroby

Klinické zkušenosti ukazují, že příjem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA pomáhá snížit rizikové faktory pro vznik srdečních příhod včetně hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Ukázalo se, že rybí olej u lidí, kteří prodělali infarkt myokardu, snižuje riziko úmrtí na další srdeční příhodu, snižuje riziko mozkových příhod a vznik srdečních arytmií. Rovněž zabraňuje rozvoji aterosklerózy a vzniku plaků na cévních stěnách. Osoby, které užívají léky proti srážení krve a prodělaly hemorhagickou mozkovou příhodu by se však měly před užíváním rybího oleje obsahujícího omega-3 mastné kyseliny poradit s lékařem.

Diabetes mellitus – cukrovka

Lidé trpící diabetem mají často sníženou hladinu triacylglycerolů a HDL cholesterolu. Rybí olej může pomoci snížit hladinu krevního tuku a zvýšit hladinu HDL cholesterolu a tím zlepšit klinický stav lidí trpících diabetem. Jiný typ omega-3 mastných kyselin jako ALA (například z lněného oleje) nemusí mít stejný účinek jako rybí olej.

Alergie

Pro svůj protizánětlivý účinek jsou omega-3 mastné kyseliny vhodné u všech forem alergií – sezonní rýma, astma bronchiale, ekzémy a podobně.

Revmatoidní artritida (RA)

Většina klinických studií se soustřeďuje na problematiku revmatoidní artritidy (autoimunní onemocnění postihující klouby). Několik studií ukázalo, že rybí olej redukuje symptomy RA, tedy bolesti kloubů a ranní ztuhlost kloubů. Nebylo však prokázáno zastavení progrese onemocnění, pouze zmírnění jeho příznaků. Některé studie ukazují pozitivní vliv omega-3 mastných kyselin na artrózu (degenerativní onemocnění kloubů).

Makulární degenerace sítnice

Většina studií naznačuje, že konzumace rybího tuku (to je omega-3 mastných kyselin) má preventivní účinek na vznik makulární degenerace sítnice.

Osteoporóza

Některé studie ukazují, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají se zvýšením hladiny vápníku v organismu a zlepšují pevnost kostí. U lidí s nedostatkem některých esenciálních mastných kyselin je tedy větší pravděpodobnost úbytku kostní hmoty.

Deprese

Omega-3 mastné kyseliny jsou účinné proti depresím, zejména snižují jejich příznaky. Tyto kyseliny jsou mnohdy účinnější než antidepresiva. Deprese je závažn

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A UŽÍVÁNÍ OMEGA 3 + VITAMIN K se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Al-Haidaryová.

Dobrý den,
užívám 1x denně Xarelto 10 mg a zároveň Omega 3 + vitamin K.(2 kapsle denně)
Prosím o sdělení, zda můžu dál užívat bez zdravotních potíží?
Děkuji za názor.AlH.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xarelto s účinnou látkou Rivaroxaban patří mezi moderní antikoagulační činidla, která nemají žádnou interakci s vitamínem K. Takže vitamín K nevadí. Ale použití omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Xarelto je vždy nutné konzultovat s lékařem. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou totiž zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je právě Xarelto. Tato anomálie se vyskytuje sice jen vzácně, ale je vhodné ji mít pod kontrolou pomocí laboratorních testů. Pokud zaznamenáte jakékoli z níže uvedených příznaků krvácení, měla byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.
Příznaky krvácení jsou:
- neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo závratě;
- červená nebo černá, dehtovitá stolice;
- vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo zaschlé krve, která vypadá jako kávová sedlina;
- silná bolest hlavy;
- slabost.
Je důležité informovat svého lékaře o všech ostatních lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylinek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Xarelto a užívání Omega 3 + Vitamin K

Xarelto a vitamíny

Omega-3 mastné kyseliny jsou technicky také vitamíny a mohou interagovat s Xareltem. Ve formě doplňků se omega-3 mastné kyseliny někdy používají ke snížení krevního tlaku a hladiny triglyceridů (druh tuku). Užívání doplňku omega-3 mastných kyselin s přípravkem Xarelto může zvýšit riziko nežádoucích účinků přípravku Xarelto.

Před zahájením léčby přípravkem Xarelto informujte svého lékaře, pokud užíváte doplněk omega-3 mastných kyselin. Mohou vás pečlivě sledovat kvůli nežádoucím účinkům, jako je úzkost nebo únava.

Oleje s nejvyšším obsahem omega-3:

Uveden obsah ALA kyseliny alfa-linolenové, která je jediná esenciální omega 3 mastnou kyselinou.

  1. lněný olej 57 g / 100 g;
  2. konopný olej 22 g / 100 g;
  3. olej z chia semínka 18 g / 100 g;
  4. olej z vlašských ořechů 10 g / 100 g;
  5. řepkový olej 8 g / 100 g;
  6. sójový olej 7 g / 100 g.

Všechny tyto oleje se dají použít při přípravě pokrmů a nebo na zálivku do zeleninových salátů, v množstvích která můžou mít objem i několik desítek gramů, což například u lněného oleje může činit gramy omega-3, a to může hravě přesáhnout doporučenou denní dávku. Pouhé 3 g lněného oleje vystačí na dosažení doporučené denní dávky. Řepkového nebo sójového oleje stačí kolem 20 gramů na dosažení doporučené denní dávky omega-3.

Terapeutická dávka a doporučená denní dávka pro omega-3 je:

  • pro muže 1,6 g;
  • pro ženy 1,1 g;
  • pro těhotné ženy 1,4 g;
  • pro kojící ženy 1,3 g.

Při vysokých příjmech omega-3 může dojít k interakcím s lékem Xarelto, proto byste se měli mít vždy na pozoru při použití jakéhokoliv rostlinného oleje, zejména toho lněného.

Při užívání léku Xarelto byste měli volit tuky a oleje s nižším množstvím omega-3. Z tuků má nejméně omega-3 kravské máslo (pouhých 28 mg na 100 g). Z olejů mají nejnižší obsah omega-3 oleje slunečnicový, olivový a kukuřičný olej.

Omega-3 jsou důležitou součástí jídelníčku, i když užíváte lék Xarelto a pouze vysoké dávky omega-3 mohou znamenat určité riziko. Proto je namístě vyladit svůj každodenní příjem omega-3 s doporučenou denní dávkou, zvláště když užíváte lék Xarelto.

Zdroj: článek Xarelto a zelenina

Příběh

Ve svém příspěvku OMEGA MARINE FORTE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jelikož moc nejím ryby, nebo teda skoro vůbec, je pro mě užívání Omegamarine forte jediným zdrojem omega kyselin. A myslím, že na sobě pociťuji výsledky. Hlavně mně vyhovuje forma kapsle, že nemusím polykat ten hnusný rybí tuk, jak si pamatuju z dětství.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucka.

Už pár měsíců beru omegu od http://www.naturamed.cz a zatím fakt super. Ryby nejím, smrdí mi. Tohle nemá žádnou pachuť. Jsou to malinké kapsle, které se snadno zapijí vodou. Hodně sem trpěla na zácpu, a po užívání omegy už tyhle problémy nemám.

Zdroj: příběh Omega marine forte diskuze

Čím nahradit omega-3

Omega-3 se nedají nahradit. Optimální poměr mastných kyselin omega-6 a omega-3 by měl být v naší stravě maximálně 5 : 1 ve prospěch omega-6. Vlivem používání olivového oleje a nízké konzumace ryb se však průměrný Čech dostává na poměr až 15 : 1. Důsledkem mohou být srdeční onemocnění, vysoký tlak a cholesterol, záněty, kožní i psychické problémy. Omega-3 mastné kyseliny působí v těle protizánětlivě, rozšiřují cévy a působí blahodárně na nervový systém. Pokud nejíte ryby, zkuste alespoň omega-3 z rostlinných zdrojů, jako je obyčejné lněné semínko, vlašské ořechy, chia semínko nebo avokádo.

Po konzultaci s lékařem je možné použití bylinek. Sto gramů čerstvých listů šruchy zelné, což je asi jeden šálek, může obsahovat 300 až 400 mg kyseliny alfa-linolenové, která je stejným druhem omega-3 jako ta, která je obsažena ve lněných semínkách. Šrucha obsahuje i malé množství omega-3 s dlouhým řetězcem (DHA a EPA), které se vyskytují hlavně v rybím mase a v rybím tuku. Mastné kyseliny omega-3 mají protizánětlivé účinky, prospívají srdci a jsou užitečné při hypertenzi, diabetu 2. typu, srdečně-cévních onemocněních a také při depresi.

Zdroj: článek Warfarin a omega 3

Poradna

V naší poradně s názvem GODASAL A TUČNÉ MOŘSKÉ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den, manžel užívá Godasal 100 a chtěl by užívat rybí olej, který představuje asi 250g tučné mořské ryby denně. Může olej užívat nebo se raději vyhnout užívání. Děkuji za odpověď,L.V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina acetylsalicylová onsažená v léku Godasal a rybí tuk, což jsou zejména omega-3 polynenasycené mastné kyseliny mohou dohromady zvyšovat riziko krvácení. Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Godasalem se musí váš manžel poradit se svým lékařem. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou ojediněle zvýšit riziko krvácení, pokud jsou kombinovány s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Godasal. Pokud se u manžela vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud má jiné příznaky krvácení, například závratě, silnou bolest hlavy a slabost, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Zrovna tak pokud je jeho stolice červená nebo černá, jakoby dehtová a nebo pokud vykašlává nebo zvrací čerstvou nebo natrávenou krev, která vypadá jako mletá káva.
Je důležité informovat jeho lékaře o všech dalších lécích, které manžel užívá, včetně vitamínů a bylin. Ať manžel nepřestává užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a mořské ryby

Výroba mýdla

Mýdlo se vyrábí procesem zvaným zmýdelňování, nebo též saponifikace, z přírodních nebo chemicky upravených tuků (či jiných lipidů) působením koncentrovaných roztoků hydroxidů alkalických kovů, například hydroxidu sodného nebo draselného (louhů), nebo za tepla působením slabších zásaditých látek, jako je uhličitan sodný (soda) či uhličitan draselný (potaš). Používá se takzvaná násada (tuky živočišného i rostlinného původu). Někdy se rostlinné oleje, obsahující velký podíl nenasycených mastných kyselin, hydrogenací předem obohacují nasycenými mastnými kyselinami. Reakční směs se zahřívá na teplotu 80 až 100 °C buď v otevřených kotlích, například zaváděním přehřáté vodní páry, která současně směs promíchává, nebo nyní častěji v uzavřených tlakových nádobách (autoklávech) zahřívaných párou z vnějšku a opatřených mechanickými míchadly. Procesem zmýdelňování vzniká viskózní směs, nazývaná mýdlový klih. Její viskozita může být upravena (takzvané krácení mýdla) přidáním chloridu sodného.

Sodná mýdla jádrová

Při použití hydroxidu sodného nebo sody se po vychladnutí směsi dalším přidáním chloridu sodného (takzvaným vysolováním mýdla) zvýší iontová síla roztoku natolik, že se rozruší mýdelné micely a mýdlo se vyloučí ve formě pevné látky jako takzvané jádrové mýdlo, plovoucí na hladině roztoku, zvaného mydlářský louh. Ten kromě vody a případných nečistot obsahuje chlorid sodný, zbytky nezreagovaného hydroxidu a glycerol, který je cenným vedlejším produktem výroby mýdla.

Oddělené jádrové mýdlo, které se vyrábí z tuhých tuků s malým podílem nenasycených mastných kyselin, se dále rafinuje opakovaným rozvářením s vodou a opětným srážením chloridem sodným, případně proplachováním zředěným louhem, a to zejména proto, aby se zbavilo zbývajících stop glycerolu a soli, pak se lisováním zbaví větší části vody. Někdy se upravuje přidáním čistých mastných kyselin na požadované chemické složení. Mýdlo takto připravené obsahuje přibližně 70 až 80 % zmýdelněných mastných kyselin, přičemž mýdla s vyšším obsahem se používají pro přípravu mýdel toaletních, zatímco s nižším obsahem jsou mýdla jádrová v užším slova smyslu, dříve používaná zejména k praní.

V jádrových a toaletních mýdlech převažují mastné kyseliny s 10 až 18 uhlíkovými atomy v molekule. Mýdla s převažujícími vyššími mastnými kyselinami (18 až 22 uhlíků) se používají především v mleté práškové formě jako přísady do moderních pracích prostředků pro automatické pračky k potlačení pěnivosti syntetických tenzidů.

Následné sušení mýdla probíhá většinou za sníženého atmosférického tlaku, případně rozprašováním v protiproudých sušicích věžích. Vysušené mýdlo (se zbytkovým obsahem asi 6 až 12

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vše o mýdle

Poradna

V naší poradně s názvem NAMIESTO WARFARIN INY LIEK? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera adamkova.

Bolo by bezpečnejsie užívať iný liek ako warfarin?5 rokov ho užívam po operácii mitralnych chlopní.a ešte otázka,môžem omega 3?Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék, který prodlužuje život tím, že zabraňuje tvorbě sraženin. Když dobře zvládnete dietu, která je u tohoto léku největší nevýhodou, tak není potřeba ho měnit ani po dlouhé době.
Na vaší otázku, jestli můžete užívat omega 3 mastné kyseliny, odpověď zní ano, ale musíte podstoupit změření srážlivosti krve po prvních dvou až třech dnech této doplňkové léčby. Omega 3 mastné kyseliny, a to i rybí tuk, různé oleje (i řepkový) totiž zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení.
Domluvte se se svým lékařem a dohodněte si plán, kdy začít, a kdy přijít na odběr krve. Lékař vám přizpůsobí dávkování Warfarinu a vaše doplňková léčba tak může být bezpečná. Užívat společně s Warfarinem Omega 3 mastné kyseliny jen občas jak se vám zachce není dobrý nápad. Pokud se u vás objeví neobvyklé krvácení nebo modřiny, nebo máte jiné zvláštní příznaky, například závrať, tak vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc. Další možné nepříjemnosti, které se při této společné kombinaci mohou vyskytnout jsou: slabost; červená nebo černá, dechtová stolice; vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo vysušené krve, která vypadá jako káva; těžká bolest hlavy; a slabost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Namiesto warfarin iny liek?

Druhy anémie

Sideropenická anémie

Anémie z nedostatku železa je jednou z nejčastějších. Nedostatek železa vzniká především při dlouhodobé a postupné ztrátě krve, která vyčerpává zásoby železa v organismu (železo je v krvi vázané na hemoglobin a při jeho deficitu klesá celková hodnota hemoglobinu). Tímto problémem jsou nejčastěji postiženy ženy se silným menstruačním krvácením. Ke ztrátě železa krvácením však dochází například i u hemoroidů, ale to většinou nevede až k rozvoji anémie na rozdíl od polypů konečníku, vředového onemocnění střev, kolorektálního karcinomu, jícnových varixů, tumorů žaludku a podobně. Další možnou příčinou je nedostatek železa v potravě (zejména u veganů). Anémie se může též rozvinout při neschopnosti železo vstřebávat, což nastává při neschopnosti žaludku syntetizovat HCl, po resekcích žaludku, rozsáhlých resekcích tenkého střeva nebo tehdy, uniká-li střevní obsah píštělemi. Pokud vznikne chudokrevnost z nedostatku železa, je vhodnou kombinací užívání potravinových doplňků obsahujících železo v dávkách většinou do 300 mg/den (v podobě organické soli například fumarát železnatý) a vitaminu C (železo je základní složka hemoglobinu a vitamin C jej pomáhá lépe vstřebávat). Také užívání extraktů třapatky (echinacea) podporuje mimo jiné tvorbu červených krvinek.

Anémie při chronických onemocněních

Tento druh anémie se ze začátku neprojevuje ani snížením hladiny hemoglobinu, ani změnou tvaru a velikosti červených krvinek, ale vyskytuje se u některých onemocnění jako jeden z příznaků. Patří sem revmatoidní artritidy (zánět kloubů), selhání ledvin a jater, chronické infekce, zhoubné (maligní) nádory a zánětlivá onemocnění (například Crohnova choroba – onemocnění sliznice trávicího traktu). Při této anémii dojde ke snížení životnosti červených krvinek (normálně je asi 120 dní) a snížení tvorby erytropoetinu (hormon tvořený v ledvinách, který stimuluje tvorbu červených krvinek). Hladina železa je normální, nebo naopak zvýšená. Léčba železem je u tohoto druhu tedy neúčinná a je nutno zaměřit se na skutečnou příčinu – tedy léčbu samotného onemocnění, které anémii způsobilo. V některých případech lze pacientovi pomoci dávkami erytropoetinu.

Anémie z nedostatku vitaminu B12

Vitamin B12 by měl být součástí přijímané potravy. Získáváme jej převážně z živočišných zdrojů – maso, ryby, vejce a mléko. Vstřebává se v trávicím ústrojí díky vnitřním faktorům, které vypouštějí buňky v žaludku. Poté putuje až do jater, kde je skladován do zásoby až na 2 roky a více. Jednou z příčin jeho nedostatku je nízký příjem v potravě, a to hlavně u veganů (lidí, kteří se živí potravou, která není z žádné části tvořena pokrmy z ži

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Druhy anémie

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Servisokenpraha.

Dobrý den, můžete mi upřesnit proč nedoporučujete Chio semínka pokud užíváme lék na ředění krve Farfarin?

Děkuji a přeji příjemný den.

Pavel Postler

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rybí olej a potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, můžou zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je warfarin. Chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny v množství 17,6% ze svého celkového objemu a patří mezi potraviny s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Při společném užívání warfarinu a chia semínek doporučuji pravidelné sledování srážlivosti krve pomocí krevního odběru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dotaz

Losos a warfarin

Ryby mají nízký obsah vitaminu K. Obsah vitaminu K v lososovi je uveden v μg/100 g v průměru 0,3, minimum 0,1 a maximum 0,5. Ovšem pozor na omega-3 mastné kyseliny. Při užívání warfarinu byste se omega-3 kyselinám měli raději vyhýbat. Rybí tuk, respektive omega-3 mastné kyseliny ovlivňují agregaci trombocytů a způsobují alteraci fibrinolýzy, to znamená, že mohou zvyšovat riziko krvácení. A losos, ačkoli je tučnější, rozhodně nemusí být až tak hodnotným zdrojem omega-3 kyselin (EPA a DHA). Má totiž zároveň i vysoký obsah omega-6. U divokého lososa sice omega-3 nad omega-6 převažují významněji, jejich množství je ale velmi malé, protože je nízká i celková tučnost těchto ryb. Spoléhat proto na jakéhokoli lososa z běžného obchodu jako na vydatný zdroj zdraví prospěšných omega-3 kyselin je bláhové.

Zdroj: článek Warfarin a maso

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mb121264.

Zná někdo recept na přípravu domáceho dýňového oleje ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.

Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.

Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!

Zdroj: příběh Priprava domáceho dynovy oleje

Nejdůležitější typy omega-3 mastných kyselin

Naše strava obsahuje 3 hlavní typy omega-3 mastných kyselin: EPA a DHA se nacházejí v mořských plodech a rybách, zatímco ALA se vyskytuje v rostlinné stravě s vysokým obsahem tuku. Omega-3 z rostlinných zdrojů neumí tělo vstřebat tak efektivně, jejich pozitivní účinky proto nejsou moc velké.

EPA (kyselina eikosapentaenová) má v těle mnoho funkcí. Má důležitou roli v mírnění zánětu. Řada studií prokázala její účinnost i v předcházení a léčbě psychiatrických onemocnění, například deprese.

DHA (kyselina dokosahexaenová) je obsažena zejména v tučných mořských rybách a v rybím oleji. Je významnou složkou buněčných membrán nervových buněk. Je to stavební kámen mozku. Důležitá je i pro oči. DHA hraje klíčovou roli při vývoji nervového systému, je tedy třeba jí přijímat dostatek i během těhotenství a kojení.

ALA (kyselina alfa-linolenová) se vyskytuje v rostlinách s vysokým obsahem tuku (vlašské ořechy, lněná semínka, chia semínka). Přestože je nejčastěji zastoupenou omega-3 mastnou kyselinou ve stravě, pro tělo není příliš výhodná. Aby byla využitelná, musí být nejprve převedena na EPA a DHA. Většina ALA se však přemění pouze na energii.

Omega-3 mastné kyseliny patří celosvětově mezi nejprostudovanější a nejvíce zdokumentované živiny. Naprostá většina studií se shoduje na jejich prospěšnosti a četných zdravotních přínosech. Pokud nekonzumujete ryby alespoň 2-3x týdně, měli byste zvážit doplňky stravy s omega-3. Je to jednoduchý způsob, jak zlepšit své fyzické i duševní zdraví a předcházet vzniku mnoha chorob.

Zdroj: článek Warfarin a omega 3

Příběh

Ve svém příspěvku BÍLE SKVRNY VS PIGMENTOVÉ SKVRNY NA POKOZCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pikolo.

Dobry den,

priznaky, ktere popisujete, jsou opravdu pigmentove skvrny. Znatelne byvaji spise v lete po expozici na slunicku, naopak mene viditelne jsou v zime a na jare.

Problem se netyka nedostatku vitaminu, ale kozniho barviva melanin. Jeho "rozmisteni" a mnozstvi je nam dano geneticky a navic vekem dochazi k castejsim komplikacim na pokozce a zdurazneni jejich nedostatku. Proto se na pokozce objevuji skvrny,ktere jsou stale vice viditelne.

Lecba skvrn spociva v ochrane pred UV zarenim, dale v aplikaci specialnich kosmetickych prostredku, chemicky peeling, laser atd. Vybornou kosmetickou peci nabizeji pripravky Iklen (krem a serum) https://www.zbozi-kosmetika…

Pro vnitrni uzivani jsou vhodne doplnky stravy s vysokym obsahem antioxidantu, dale s obsahem karotenoidu a latek s anti-aging faktorem (napr. Neobotanics Sun Complex).

Na plet pouzivejte ochranne prostredy s UV faktorem po cely rok, nikoli jen v lete. Take je zname, ze slunicko zpusobuje predcasne starnuti kuze. Pobyt na slunci proto omezte.

Hezky den, Pikolo

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Bíle skvrny vs pigmentové skvrny na pokozce

Zdroje omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny se jako téměř všechny esenciální mastné kyseliny nalézají především v rostlinných potravinách. Obzvláště oleje z pšeničných klíčků, kukuřice, slunečnice a ze sóji jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Dalším důležitým zdrojem jsou ryby, například sleď, treska nebo losos, které dodávají tělu nejen dostatek omega-3 mastných kyselin, ale i stopový prvek jód. Je tedy velmi dobré zařadit do svého jídelníčku mořské plody minimálně jednou týdně. Nedostatek omega-3 mastných kyselin může být nahrazen také užíváním vhodných potravinových doplňků.

Zdroj: článek Omega-3 mastné kyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ PLEŤ Z NEDOSTATKU ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melania.

Neviete prosím, či možem mať červenú pleť z nedostatku železa? Jedná sa hlavne pred menzesom. Ď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nedostatek železa způsobuje naopak vybledlou pleť, takže u vás bude příčina asi v menstruaci. V období blížící se menstruace má mnoho žen problémy s pletí. U některých se objevuje akné, u jiných zas podráždění na pokožce, suchost pleti a u vás zas červenání pleti. Jestli vás to moc obtěžuje, tak běžte v době, kdy je to dobře vidět, ke svému gynekologovi a prodiskutujte s ním možnosti zmírnění těchto potíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Červená pleť z nedostatku železa

Účinky a přednosti

Pozitivní vliv konzumace omega-3 mastných kyselin pocházejících z mořských tučných ryb na zdraví srdce je zcela jasně prokazatelná. Při užívání pouze dvou malých kapslí OmegaMarine Forte denně si zajistíte dostatečné množství DHA a EPA pro podporu normální funkce vašeho srdce.

Lidský mozek je tvořen převážně tukem. Tím nejdůležitějším stavebním kamenem v mozku, který hraje klíčovou roli pro udržení jeho zdraví, jsou právě omega-3 kyseliny, především DHA. DHA je esenciální omega-3 mastná kyselina, která je potřebná pro optimální funkci mozku.

Dobrý zrak a zdravé oči jsou důležité po celý život a je vědecky potvrzeno, že omega-3 mastná kyselina DHA přispívá k dobrému zraku a zdraví očí.

Omega-3 mastné kyseliny mají celkově příznivý vliv na lidské zdraví, především na srdce, mozek a oči. Dostatečný příjem této nezbytně důležité látky si zajistíte pravidelnou konzumací ryb alespoň třikrát týdně. Pokud však nejíte mořské tučné ryby tak často, doporučuje se doplňovat hladinu omega-3 kyselin konzumací vhodných doplňků stravy.

Omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA patří mezi nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro vaše zdraví stejně důležité jako vitamíny a musí se do stravy přidávat, protože si je tělo neumí samo vyrobit.

Produkt OmegaMarine Forte obsahuju navíc vitamín D. Přirozeným zdrojem tohoto vitamínu je slunce, v našich zeměpisných podmínkách však nemáme – zejména v zimě – tolik slunečního svitu, kolik bychom potřebovali, proto i evropské zdravotnické úřady (EFSA) vydaly doporučení dodávat pravidelně do stravy vitamín D. Většina vitamínů se v našem těle vstřebává navázáním na tuky, takže díky ideální kombinaci rybího oleje a vitamínu D je tato absorpce maximálně efektivní.

Vitamin D je důležitý pro zdravé kosti a zuby, posiluje imunitní systém, je nezbytný pro normální svalovou funkci, přispívá k normálnímu vstřebávání vápníku a fosforu, hraje důležitou roli v procesu dělení buněk.

Zdroj: článek OmegaMarine Forte

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDÍ MĚ POKOŽKA NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažková Olga.

Již 2 roky mě svědí pokožka na hlavě a píchá celé tělo. Je to takové bodání na tom nebo onom místě. Padají vlasy a nové rostou jemnější.Vyšetřena jsem snad na vše a žádná změna. Prosím poradte. Prášky na vlasy zapůsobily tím, že mám chlupatější atmavší ruce až k loktum. Hlava stále svědí až jemně pokožka na dotek bolí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den paní Blažková, zkuste ve svém jídelníčku omezit cukry, a to jak přímé (cukr, sladké pití, cukrovinky), tak i cukry nepřímé - sacharidy (mouka, pečivo, rýže, knedlíky, atd.) Na místo toho si dejte každý den pytlíček dýňových semen a ráno berte B-komplex podle návodu. Dále přidejte ještě Lecithin s obsahem 70% phosphaditylcholinu v dávkování 2 mg na každých 10 kg hmotnosti, minimální dávka 8-10 mg za den. A k tomu užívejte rybí tuk v kapslích, zož jsou omega 3 a 6 mastné kyseliny, v dávkování 2 - 4 g těchto mastných kyselin denně (podle tělesné váhy a návodu). Na vlasy si často dělejte odvar z měsíčku lékařského. A na tělo používejte přírodní glycerinové mýdlo obsahující bylinné extrakty, čisté přírodní silice a termální vodu z vřídla Podhájska. Pak si celé tělo promastěte kokosovým olejem.
Do svého životního stylu zařaďte nějakou vhodnou aktivitu, která Vás bude bavit a zároveň trochu zrychlí Váš krevní oběh, například delší procházky svižnou chůzí (musíte se při tom zadýchat a také i spotit).
Toto praktikujte celý měsíc a pak zde spolu zhodnotíme Vaše výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Svědí mě pokožka na hlavě

Co pomůže na ekzém

Při kožních obtížích, včetně ekzému, bývá velmi oceňován pupalkový a lněný olej. Obsahuje nenasycenou mastnou kyselinu gammu linoleovou (GLA), která je u nemocí kůže velmi důležitá. Zvyšte přísun této kyseliny ve formě doplňku stravy s obsahem pupalky, dále brutnáku či oleje z černého rybízu. Rovněž se zaměřte na konzumaci mořských ryb, jako například lososa a to alespoň 3× týdně. Další vhodnou variantou je denní konzumace lněných semínek. Lněná semínka i mořské ryby jsou zdrojem důležitých omega kyselin. Semínka lze rozmixovat či používat do salátů, k dochucení brambor anebo „jen tak“.

Zdroje omega kyselin:

  • živočišné zdroje - ryby
  • Avita Flax Omega- doplněk stravy jehož základem je lněný olej
  • Semínka Chia Benexia - jako nejlepší rostlinný přírodní zdroj NNK

Stav ekzematické pokožky výrazně zlepší i pití čerstvých šťáv z petrželky, špenátu, celeru a konzumace pšeničných klíčků.

Mezi bylinky proti akné také je také třeba zařadit zelenou sladkovodní řasu, která se jmenuje Chlorella. Ta díky svému chemickému složení vlastních buněk dokáže velmi dobře pročistit naše tělo, provést tak zvanou detoxikaci organizmu a tím pomoci při léčbě ekzému, protože ekzematické projevy na pokožce jsou v mnoha případech zapříčiněny vnitřními problémy uvnitř těla.

V obchodech se zdravou výživou je k dostání nedráždivé dehtové mýdlo nebo mýdlo z mrtvého moře, které působí na podrážděnou pokožku léčivě a navíc jí dodává cenné látky.

Zdroj: článek Přírodní recepty pro ekzematickou pokožku

Příběh

Ve svém příspěvku KONOPNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jsem Jennifer Onno.

Konopný olej je rostlinný olej získávaný lisováním semen rostlin rodu konopí (Cannabis). Olej lisovaný za studena je tmavě až světle zelený, s příjemnou oříškovou chutí a vůní. Čím tmavší barvu olej má, tím se chuť a vůně blíží k "travnatější".
Rafinovaný konopný olej je čirý a bezbarvý, se slabou vůní a chutí, a postrádá přírodní látky - vitaminy a antioxidanty. Rafinovaný olej se používá hlavně pro výrobky k péči o tělo. V menší míře však také nachází uplatnění také při výrobě mýdel, šamponů a čisticích prostředků.

Konopný olej má vysokou nutriční hodnotu díky poměru omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin 3:1, což odpovídá rovnováze vyžadované lidským tělem.
Konopný olej se vyrábí z "nedrogových" (technických) variet konopí setého (Cannabis sativa).
https://cs.wikipedia.org/wi…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Konopný olej

Co je to omega-3

Omega-3 mastné kyseliny jsou nesmírně důležité tuky, které potřebujeme pravidelně přijímat v potravě. Klasická západní strava bohužel ani zdaleka neobsahuje dostatek omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených mastných kyselin. To znamená, že ve své chemické struktuře mají několik dvojných vazeb. Jsou esenciální - naše tělo je neumí samo vyrobit, a proto je musíme přijímat ze stravy. Pro organismus jsou navíc extrémně důležité. Jsou potřeba například pro správnou funkci srdce, mozku, imunitního systému nebo očí.

Zdroj: článek Warfarin a omega 3

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MOŘSKÉ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Živnustkova.

Dobrý den,
prosím o informaci, zda-li mohu konzumovat mořské ryby, když užívám Warfarin 7,5 mg denně. Jaké mají hodnoty uq na 100 g živé (pečené) váhy.
Děkuji za odpověď. B.Ž.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tučné mořské ryby obsahují hodně omega 3 mastných kyselin, které zesilují účinky Warfarinu a mírně zvyšují riziko krvácení. Ale jsou i méně tučné ryby, jako třeba treska a u nich je zmíněné riziko jen velmi malé. Když půjde o tučnou rybu, tak můžete zkusit do pokrmu s rybou přidat nějaké potraviny s vyšším obsahem vitamínu K (zelené potraviny), které naopak účinky Warfarinu omezují. Pro kontrolu, že děláte vse správně, si můžete rybí pochoutku naplánovat na den před dnem odběru krve k testu srážlivosti, kam byste měla chodit pravidelně každý měsíc. Zvláště, když experimentujete s jídlem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a mořské ryby

Přírodní léky na snížení krevního tlaku

Užitečné pomocníky můžeme nalézt mezi doplňky stravy. Dnešní doplňky stravy dobře reflektují potřeby lidstva doplňovat vzácné prvky a sloučeniny, které nelze přijmout dostatečně běžně dostupnou stravou.

Hlavním pomocníkem v této dietě je koenzym Q10. Koenzym Q10 je právě obsažen v tělech lidí s vysokým krevním tlakem mnohem méně, než u lidí, kteří hypertenzí netrpí. Koenzym Q10 se používá k léčbě vysokého krevního tlaku již od roku 1974, kdy byl v Japonsku schválen jako lék na městnavou srdeční nedostatečnost. O Koenzymu Q10 by se dalo říci, že je to jeden z nejlepších přírodních léků, který dokáže snížit krevní tlak. Koenzymu Q10 se při této dietě užívá 240 mg denně ve dvou dávkách, ráno a večer.


Dalším pomocníkem je hořčík – magnézium. Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů. Hořčík pomůže zmírnit podrážděnost a nervozitu. Hořčík podporuje uvolňování energie z glukózy a správnou stavbu kostí. Magnézium udržuje v dobrém stavu oběhový systém a působí preventivně proti infarktu. Hořčík mírní deprese a přispívá ke zdravým zubům. Při dietě proti vysokému krevnímu tlaku se hořčík užívá ve formě tablet přípravku s názvem „Magnesii lactici 0,5 TBL“. Magnesii lactici 0,5 TBL se užívá 2 tablety denně, ráno a večer. Hmotnostně je to dvakrát denně 500 mg solí magnesia.

Další na řadě je vápník, který je uložen nejen v kostech a zubech, ale i v důležitých orgánech jako je právě srdce, játra, mozek, plíce, slezina nebo svaly. Vápník ve formě citrátu je nejlépe vstřebatelnou formou a díky tomu poskytuje nejefektivnější využití doplňovaného vápníku v organizmu. Nejvhodnější je tedy vápník kalcium citrát. Dávkování vápníku je 1500mg citrátu vápníku. Dávka se bere v celku večer.

Dalším důležitým pomocníkem je vitamín D3, který se užívá v dávce 2000 IU (50 µg) rozdělené na ráno a večer.

Omega-3 mastné kyseliny jsou další látkou, které vysoký krevní tlak ovlivňují. Omega 3 mastné kyseliny jsou jinak řečeno rybí olej, který je důležitý pro zdravé srdce a cévy. Rybí olej udržuje optimální hladinu cholesterolu a příznivě působí na srdce a cévy. Zároveň také omega-3 mastné kyseliny podporují zrakové funkce. Omega 3 mastné kyseliny jsou také vhodné i jako podpora duševní a fyzické pohody. Denní dávka omega-3 mastných kyselin je 3 gramy denně, užíváno najednou ráno.

Draslík, který u některých lidí může udělat pro kontrolu krevního tlaku právě tolik, jako snížení příjmu sodíku. Nedostatek draslíku se projevuje svalovou ochablostí, poruchami srdeční činnosti, poškozením ledvin a řadou dalších negativních

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta na vysoký krevní tlak

Příběh

Ve svém příspěvku ZDROJE OMEGA-3 MASTNÝCH KYSELIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Rohová.

Uhradila jsem 5 měsíčních dávek Omega-3 a mám technický problém s PC - CHTĚLA BYCH CELKOVOU ĆÁSTKU NAJEDNOU UHRADIT .... Prosím o zaslání vyúčtování za celou dodávku - .... nemohu najít odpovídající formulář - můžete se mi ozvat ? Budu odjíždět do ciziny na půl roku a chci mít dluh vyrovnaný. S díky V.Rohová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Zdroje omega-3 mastných kyselin

Příznaky nedostatku vápníku

  • Kosti dětí jsou slabé, jejich zuby jsou křehké a nažloutlé. Také to může být spojeno s nedostatkem vitamínu D. Křivice je porucha kostí způsobená nedostatkem vitamínu D a vápníku.
  • Kvůli nedostatku vitamínu D je střevní absorpce vápníku a fosfátů snížena, což vede k hypokalcémii. Svalová slabost a závažný případ tetanie je společným příznakem nedostatku vápníku. Může dojít k deformitám nohou, v oblasti žeber a kloubů se mohou tvořit tzv. růže.
  • Dochází k nárůstu zlomenin u dětí. Opožděný růst zubů a vady chrupu jsou dalším příznakem nedostatku vápníku. Může dojít k pocení hlavy i během zimy, nebo naopak dítě cítí na hlavě chlad.

Zdroj: článek Příznaky nedostatku vápníku u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem STEATOZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

na ultrazvukumi našli steatozu jater není to nějak zavažné ale ten tuk tam je, nemohu najít nikde jídla co by se mělo jíst, všude píší něco jiného, někde se může gril. maso ,kuřecí párky,debrecínka,šunka libová.někde jenom a jenom zelenina, ani mléko a mléčně výrobky nejsou povoleny, pouze sojové maso na vodě, ale s tím se neda žít když chodím do práce a jíst pořád to samé. nejsou povolené třeba ředkvičky , hlavkový salát, někde tohle zase doporučují .chtěla bych vědet jak to vlastně je ve všech člancích je něco jiného,nebo jíst podle sebe ,taky minašlizvětšená jítraasi o půl cmnevím jestli to souvisí s tím tukem nebo ne děkuji za zprávu hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta na ztučnělá játra znamená jíst hodně ovoce a zeleniny, hodně rostlin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou luštěniny a celá zrna (ovesné vločky, ořechy), velmi málo přidaného cukru, soli, trans-tuků, rafinovaných sacharidů a nasycených tuků a hlavně žádný alkohol.
Prospěšné potraviny jsou:
Káva - kofein snižuje množství abnormálních jaterních enzymů.
Brokolice pomáhá předcházet hromadění tuku v játrech.
Sójový protein, který je obsažen v potravinách, jako je tofu, může snížit tvorbu tuků v játrech.
Omega-3 mastné kyseliny z tučných ryb mohou pomoci zlepšit hladinu jaterních tuků a potlačit zánět.
Avokádo a vlašské ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků a výzkum naznačuje, že obsahují chemikálie, které mohou zpomalit poškození jater.
Mléčné výrobky mají vysoký obsah syrovátkových bílkovin, které mohou chránit játra před dalším poškozením.
Olivový olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Je to zdravější pro vaření než margarín, máslo nebo tuky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Steatoza jater

Jaké jsou příznaky nízké hladiny progesteronu?

  • Při nedostatku progesteronu bývá nepravidelná menstruace.
  • Při nedostatku progesteronu bývá silná menstruace.
  • Při nedostatku progesteronu se objevují endometrióza a fibroidy dělohy.
  • Při nedostatku progesteronu bývá zvýšená citlivost prsou.
  • Při nedostatku progesteronu jsou ženy podrážděné a mají výkyvy nálad.

Zdroj: článek Premenstruační syndrom

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGA 3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda mohu užívat tobolky Omega Marine forte + vlastně omega 3,6,7,9 +vitamín D3 v době kojení?Nebo nemohu a musím něco jiného.Dekuji,s pozdravem Dvořáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já jsem taky užívala Omega forte po i před porordem a lékaři k tomu nic nenamítali. V kapslích je obsažen především přírodní olej a na něm není nic škodlivého, ani pri kojení.

Zdroj: příběh Omega 3

Příznaky nedostatku omega-3 mastných kyselin

Nejčastějšími příznaky nedostatku jsou:

  • suchá pokožka;
  • podrážděnost;
  • únava;
  • pocit hladu;
  • chlad;
  • špatné soustředění;
  • problémy s nadváhou;
  • zhoršený zrak;
  • bolest kloubů;
  • nízká hladina HDL cholesterolu;
  • nedostatek vitamínů.

Zdroj: článek Warfarin a omega 3

Příznaky nedostatku omega-3 mastných kyselin

Nedostatek omega-3 mastných kyselin se projevuje vadami a poškozením kůže, cévními a kardiovaskulárními problémy.

Zdroj: článek Omega-3 mastné kyseliny

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jana Fábryová


příznaky nedostatku omega
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
příznaky nedostatku progesteronu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>