Téma

PSTRUH NA MÁSLE PODLE POHLREICHA


Jídelníček při jaterní dietě

Při jaterní dietě se k snídani hodí třeba nízkotučný ovocný tvaroh, ovesná kaše s ovocem, toast s plátkem libové šunky, pečivo s marmeládou, nebo i omeleta z vaječných bílků.

K svačině se hodí různé ovocné saláty, ovoce, piškoty, chléb s libovou šunkou, nízkotučné jogurty.

K obědu nebo k večeři se dá připravit obrovské množství jídel. Není potřeba se ani vyhýbat masu, stačí si vybírat libové maso a zvolit i správnou úpravu masa. Vhodné jsou například špagety, pstruh s bramborovou kaší, králík s bramborem, kuřecí prsa (dušená, grilovaná) se zeleninou. Níže uvádím ukázky vhodných receptů.

Kuře na zelenině s rýží

Suroviny:

  • Celer
  • 400 g kedluben
  • 2 petržele
  • 1 mrkev
  • 4 kuřecí prsa
  • Kmín
  • Šalvěj
  • Tymián
  • Pepř
  • Sůl

Postup přípravy:

Zeleninu si omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Pekáč vymažeme ideálně olivovým olejem (nebo řepkovým) a vložíme do něj nakrájenou zeleninu. Tu pak posolíme, opeříme a pořádně ještě promícháme. Zelenina se peče asi na 180 °C zhruba 30 minut. Mezitím si omyjeme maso, naklepeme ho, osolíme, opepříme a dochutíme bylinkami. Ochucené maso pak přidáme k zelenině, vše se ještě peče zhruba půl hodiny. Mezitím si uvaříme rýži podle návodu (vložíme do vroucí osolené vody, vaříme a pak scedíme rýži).

Krůtí plátek s bylinkami a s bramborem

Ingredience:

  • 2 krůtí plátky
  • Bazalka
  • Tymián
  • Libeček
  • Petrželka
  • Sušená sladká paprika
  • Olej
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy:

Omyjeme si krůtí maso, nakrájíme a naklepeme ho. Poté ho osolíme, opepříme. Připravíme si bylinkovou směs a do směsi pak naložíme maso (alespoň přes noc) ještě zlehka zakápnuté olivovým olejem (nebo řepkovým). Olej pomůže, aby se bylinky s masem dobře spojily. Krůtí plátky pak opečeme na suché pánvi (ideálně grilovací, která maso méně připéká). K masu se hodí třeba bramborová kaše, ale nesmí být se smetanou, vhodnější je nízkotučné mléko.

Špagety s kuřecím masem

Ingredience:

  • Kuřecí prsa
  • 2 rajčata
  • Rajský protlak
  • 50 g strouhaného nízkotučného eidamu
  • Mletý kmín
  • Petrželová nať
  • Špagety

Postup přípravy:

Omyjeme si a očistíme maso, poté ho nakrájíme na kostičky, okořeníme a dusíme na vodě. Připravíme si rajčata, která omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme je najemno. Když maso změkne, přidá se k němu rajčatový protlak a omytá, nakrájená petrželová nať. Omáčka nesmí být příliš vodová. V mezičase si připravíme špagety podle receptu (do vroucí osolené vody vložíme špagety a vařím

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Ztučnělá játra

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Piše Milan.

Mám dnu.Mám rád ostrá jídla-mexická.Dále hodně kyselá,více octu.Např.utopence,nebo zavináče.Vadí ocet v jídle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ocet při dně nevadí a podle některých odborníků je dokonce prospěšný při snižování kyseliny močové, což je původce dny. Problém bude až v tom, co je do octa naloženo. Máte-li dnu, musíte omezit příjem masa a některých potravin. Mexická kuchyně je úžasná, ale je často plná mletého masa a fazolí a to prostě při dně nemůžete jíst ve velkém množství. Máte-li rád ostré, zkuste se orientovat raději na asijskou kuchyni. Ta nabízí mnoho chutných pokrmů založených jen na zelenině a tím i prospěšných pro nemocné dnou.

Při rozhodování o tom, co jíst a co ne, je dobré vědět, že to nesmí být kakao, alkohol a pivo, potom játra, brzlík a mozek, dále pak to nesmí být ani ančovičky, treska, sleď, makrela, mušle, sardinky, pstruh, krab, humr, ústřice a krevety. Z masa pak vyloučit slaninu, krůtí maso, telecí maso a zvěřinu. Ze zeleniny nejíst chřest, fazole, houby, hrášek a špenát. Ostatní můžete jíst podle libosti s tím, že pokrm s malou přítomností masa bude jen jednou za dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při dně

Hovězí na houbách podle Pohlreicha

Hovězí na houbách je klasika, co ale zkusit pochoutku z hovězího a hub od Pohlreicha v této podobě:

Hovězí bourguignon

Ingredience: 1 kg hovězí kýty, cibule, mrkev, majoránka, bobkový list, červené víno, slanina, malé cibulky, žampiony, koňak, olivový olej, máslo, sůl, celý pepř, rozmarýn, tymián, petrželka

Postup: Den předem naložíme maso nakrájené na velké kusy do mísy spolu s nahrubo nakrájenou cibulí, mrkví, několika kuličkami černého pepře, rozmarýnem, tymiánem, majoránkou a bobkovým listem. Vše zalijeme červeným vínem a necháme v lednici.

Druhý den slijeme z marinády tekutinu do jiné misky. Maso osušíme v papírové utěrce, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm nakrájenou slaninu a malé oloupané cibulky, přidáme zeleninu z marinády a orestujeme. Po chvilce zeleninový základ přendáme do jiného hrnce a do pánve vhodíme maso (podle potřeby můžeme pánev zakápnout olivovým olejem), maso opečeme ze všech stran dohněda, moc s ním nemícháme, aby nám nevznikl guláš. Jakmile jsou všechny kousky masa opečené, přendáme je k zelenině a do pánve nalijeme marinádu, kterou spojíme s výpekem z masa. Vše poté nalijeme do hrnce k masu a zelenině a necháme vařit alespoň hodinu a půl.

V rendlíku na másle orestujeme pár žampionů se špetkou soli a pepře, stačí jen chvilka. Houby zalijeme asi 1 dl koňaku, necháme vyvařit alkohol (můžeme oflambovat). Do burgundské omáčky přidáme kousek másla a přimícháme žampiony. Hovězí bourguignon podáváme s nasekanou petrželkou.

Zdroj: článek Hovězí na houbách nejen od Pohlreicha

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin

Recepty na čtvrtek

Pečený pstruh na rozmarýnu

Ingredience: 1 pstruh, 1 stroužek česneku, 2 citrony, 2 hřebíčky, 20 g čerstvého másla, olivový olej, rozmarýn, sůl

Postup: Troubu předehřejeme na 220 °C. Očištěnou rybu dobře prosolíme ze všech stran a na 20 minut odložíme. Poté opláchneme a osušíme. Do kůže uděláme 3 zářezy z každé strany a do nich vsuneme plátky z jednoho citronu. Do břicha vložíme rozmarýn, hřebíček a rybu položíme do máslem vymazaného pekáčku. V pánvičce rozpálíme olej a krátce orestujeme plátky česneku. Směs poté přelijeme přes rybu. Pekáč vložíme do trouby a za častého polévání šťávou pečeme asi 20 minut, dokud maso nejde dobře od kostí a kůže není dozlatova. Z druhého citronu vymačkáme šťávu, kterou pokapeme upečenou rybu. Dozdobíme plátky citronu a bylinkami. Podáváme s rýží politou výpekem a kompotem z třešní.

Zdroj: článek Dieta při Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA OBSAHU PURINŮ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr provaznik.

Dobrý den mám dotaz když z ryby stáhnu kůži a udělám jen maso mohu to sníst nebo i tak je v rybě plnopurinu děkuji za odpověď Provazník

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Puriny jsou ve všem, kde jsou přítomny bílkoviny. Čím více bílkovin, tím více purinů. Maso z ryb taktéž obsahuje puriny. To ovšem neznamená, že se nesmí jíst vůbec. Jednu malou porci rybího masa je možné konzumovat každý den. Pozor si ale dejte na tyto druhy ryb: hřebenatky, sardinky, sledě, ančovičky a makrely.
Mezi vhodnější druhy ryb se středně vysokým obsahem purinů patří:
tuňák, kapr, treska, halibut, okoun, losos a pstruh.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tabulka obsahu purinů ryby

Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové

První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.

Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.

Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.

Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.

Jídelníček při detoxikaci na 1. týden

Detoxikační jídelníček se skládá:

  • Snídaně
  • Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
  • Večeře
  • 1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den – Snídan

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek 28denní detoxikační program podle Mačingové

Jídelníček

Jednou z hlavních složek jídelníčku je salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy patří brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Detoxikační jídelníček na 28denní je pevně dán. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein. Doporučuje se čaj z ostropestřce mariánského na pročištění jater. Na celém 28denním detoxikačním programu je zajímavé i to, že nehladovíte, nevážíte si ani neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace organismu sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.

Jídelníček je přesně sepsaný v kalendáři jídel, které se konzumují během 28 dnů. Během této doby se organismus zbaví především tuků. Zaručený výsledek v podobě ztráty 10 kg neexistuje, protože každý má jiný metabolismus. Navíc váha nemusí být vždy rozhodující, lepší je ztratit 15 cm v pase a 6 kg než naopak. Recepty pokrmů z kalendáře jsou celkem časově náročné, ale říká se, že hubnutí začíná v hlavě, takže se musí obětovat i pár chvil pro uvaření rozumnějších pokrmů.

Jídelníček při detoxikaci

1. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr

Večeře: Salát z červené řepy, strouhaný sýr

2. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr

Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko

3. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Salát z červené řepy, strouhaný sýr

Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

4. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

Večeře: Prokládaná cuketa

5. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Prokládaná cuketa

Večeře: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr

6. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Fazolové lusky se zázvorem

Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko

7. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Salát z červené řepy, vařené vajíčko

Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

8. den

Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice

Oběd: Široké bezvaječné těsto

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Detoxikační jídelníček podle Mačingové

1. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: vařená brokolice s česnekem a nastrouhaným nízkotučným sýrem

Večeře: salát z červené řepy s vejcem a strouhaným sýrem

2. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem

Večeře: salát z červené řepy, vařené vejce

3. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: salát z červené řepy se strouhaným sýrem

Večeře: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

4. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem

Večeře: prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou

5. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou

Večeře: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem

6. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: fazolové lusky se zázvorem

Večeře: vařená brokolice s česnekem, vařené vejce

7. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: salát z červené řepy, vařené vejce

Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr

8. den

Snídaně: bílý jogurt s medem, skořicí a vlašskými ořechy

Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou

Večeře: boršč

9. den

Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice

Oběd: vařená brokolice s česnekem, zázvorem a nastrouhaným nízkotučným sýrem

Večeře: rychlá hrachová polévka

10. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: mrkvový perkelt, nízkotučný sýr

Večeře: salát z červené řepy s vejcem

11. den

Snídaně: bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice

Oběd: fazolové lusky s vejcem

Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami

12. den

Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice

Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem

Večeře: rychlá hrachová polévka

13. den

Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy

Oběd: mrkvový perkelt se sýrem

Večeře: boršč

14. den

Snídaně: snídaně z tohoto týdne podle chuti

Oběd: kuře s celerem

Večeře: vařená brokolice s česnekem, zázvorem a nastrouhaným nízkotučným sýrem

15. den

Snídaně: 2 dl šťávy z červeného grepu, 2 sójové (nebo grahamové) rohlíky, med, ořechy

Oběd: kuře s celerem

Večeře: červená řepa s ořechy a 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Mačingová dieta, jídelníček, recepty

Agaricus (žampion brazilský/mandlový, Agaricus blazei)

Agaricus (Agaricus blazei Murill, Agaricus brasiliensis) byl pro „západní“ společnost nalezen v Piedele, což je malá vesnice v horách regionu Sao Paulo v Brazílii. Tamní obyvatelé byli překvapivě dlouhověcí a i ve vysokém věku zdraví. Tito lidé totiž velmi často jedli tuto houbu – sami ji nazývají houbu od Boha. Tato houba Obsahuje velké množství bioaktivních látek jako vitamíny, minerální látky, ale hlavně polysacharidy – beta-glukany, krestin, glukomanany, ergosteloly, pyroglutamát sodný aj. Důležitá je i koncentrace polysacharidů v extraktu. Dlouhodobým testováním bylo zjištěno, že 30 % této houbyje pro terapeutické účely optimální. Nižší koncentrace (10%) je méně účinná, vyšší koncentrace (40%) je vždy na úkor ostatních účinných látek a dochází k posunu účinku konkrétní houby. Agaricus obsahuje ze všech hub nejaktivnější polysacharidové molekuly, proto je jeho působení na buňky imunitního systému nejvýraznější. Houby Agaricus blazei Murill podporují činnost přirozených likvidátorů rakovinných buněk.

Zde můžete vidět, jak vypadá houba Agaricus (Agaricus blazei).

Recepty na použití

Bramboráčky s bylinkovým dipem

Ingredience na bramboráčky: 4 brambory, 1 vejce, 2 polévkové lžíce předem namočených ovesných vloček, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 polévková lžíce nasekaných čerstvých bylinek (bazalka, petrželka, řeřicha, mladá cibulka), kmín

Ingredience na dip: 125 g tvarohu, 3 lžíce bílého jogurtu, sůl, pepř, 1 lžička moučkového cukru, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička citrónové šťávy, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce nasekaných čerstvých bylinek, olivový olej

Ingredience na houby: 50 g sušeného Agaricu, 1/8 másla, sůl, pepř, kmín, 1 středně velká šalotka

Postup: Potřebné množství Agaricu namočte přes noc do mléka. Brambory nastrouhejte najemno, přidejte vajíčko, vymačkané ovesné vločky, sůl, pepř, bylinky, mouku. Vytvořte kuličky, které zploštíte na placičky, a smažte na olivovém oleji cca 5 minut po obou stranách na mírném plamenu. Smíchejte tvaroh s jogurtem a přidejte ostatní ingredience a vymíchejte jemný dip. Vymačkané houby nakrájejte na menší kousky, přidejte pokrájenou šalotku, sůl, pepř a kmín a orestujte na másle cca 15 minut. Takto připravené houby podávejte společně s usmaženými bramboráčky a dipem.

Krémové rizoto

Ingredience: 50 g sušeného Agaricu, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce másla, 2 šalotky, 200 g kulatozrnné rýže na rizoto, 1 dl bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, 100 g parmazánu, sůl, pepř

Postup: Potřebné množství Agaricu namočíme přes noc do mléka. Na olivovém oleji a másle zpěníme najemno na

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Houby proti rakovině

Jídelníček při ketóze

Proteinová dieta umí s nadváhou zatočit. Ketonová dieta, která je známá také jako ketogenní nebo proteinová dieta, se dostává poslední dobou do popředí. Když si ji pozorně prostudujete, tak si vzpomenete na velmi podobnou Atkinsonovu dietu, ze které právě ketonová dieta vychází. Je založena na konzumaci bílkovin a tuků a na omezení konzumace sacharidů. Pro malé připomenutí – mezi bílkoviny patří maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, tofu. Mezi sacharidy se řadí těstoviny, pečivo, rýže, vločky, mouka nebo obiloviny. Při ketonové dietě si sestavujete jídelníček pouze z bílkovin a tuků, je povolené velmi malé množství sacharidů. Tělo se po několika dnech dostává do ketózy (organismus si nebere energii ze sacharidů, neboť je nepřijímáte, ale z tukové tkáně) a vy hubnete rychleji. Za den se však nesmí přijmout více než 40 g sacharidů, aby byl organismus stále v ketóze. Při větším množství sacharidů se organismus dostává do normálního režimu. Po přechodu na ketonovou dietu trvá ještě 2–3 dny, než se vyčerpají zásoby glykogenu, teprve poté se zdrojem energie stávají ketony, které vzniknou při spalování tuků. Zdrojem energie tak již nejsou sacharidy, ale uložené tuky.

Co se smí jíst: maso, uzeniny, ryby – mořské i sladkovodní, mléčné výrobky – sýry, máslo, jogurty, mléko, vejce, proteinové nápoje, instantní bílkovinná strava, zelenina – ne sladká, některé ovoce – avokádo, citron, dále ořechy, semínka, panenské oleje, kvalitní čokoláda s alespoň 60 % kakaa (jen kousek jednou za čas).

Co se nesmí jíst: mouka i výrobky z ní (včetně celozrnných), obiloviny – pohanka, rýže, jáhly a další, sladká zelenina – mrkev, červená řepa, kukuřice, hrášek, brambory, některé luštěniny, ovoce, sladkosti – cukr, čokolády, sušenky, oplatky, bonbony a jiné, pochutiny – chipsy, slané tyčinky a podobně, káva, alkohol.

Ketonová dieta nemá vůbec přísná pravidla, množství není vůbec omezeno, takže jezte tak, aby vám to vyhovovalo a byli jste nasyceni. Nejezte ale velké množství bílkovin, raději se zaměřte na tuky.

Jídelníček

1. den

  • snídaně: kvalitní šunka, na kousky nakrájená paprika
  • svačina: bílý jogurt
  • oběd: rybí filety s kedlubnou
  • svačina: plnotučný tvaroh
  • večeře: bílý šmakoun, grilovaný lilek

2. den

  • snídaně: míchaná vejce, zeleninová obloha
  • svačina: celá okurka
  • oběd: přírodní steak se zeleninovou přílohou
  • svačina: sýr, šunka
  • večeře: uzená makrela

3. den

  • snídaně: vejce natvrdo, plátek slaniny, zelenina
  • svačina: celá paprika
  • oběd: polévka z dýně, losos na másle a salát z rukoly
  • svačina: okurkový salát
  • večeře: rajčata se sýrem feta

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Ketóza

Recepty s hlívou ústřičnou

Polévka z hlívy ústřičné

Budete potřebovat:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • olej
  • pepř
  • majoránka
  • mletá sladká paprika
  • hladká mouka

Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji zpěníme. Nakrájenou hlívu přidáme k cibuli, orestujeme, zaprášíme mletou sladkou paprikou a zalijeme cca 1 litrem vody. Jakmile je hlíva ústřičná měkká, polévku osolíme, opepříme a přidáme majoránku a prolisovaný česnek. V případě potřeby použijeme k dochucení ještě hovězí bujón. Mouku rozmícháme ve vodě a přilijeme do polévky, ve které jíšku vaříme ještě asi 15 minut. Polévka z hlívy ústřičné nejlépe chutná s čerstvým pečivem.

Karbanátky z hlívy ústřičné

Budete potřebovat:

  • 500 g hlívy ústřičné – klobouky
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • ½ litru zeleninového vývaru
  • 1 starší rohlík
  • sklenice mléka
  • 3 lžíce másla
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř

Očištěné klobouky hlívy ústřičné povaříme v zeleninovém vývaru asi půl hodiny, scedíme, osušíme a nakrájíme nadrobno. Rohlík nakrájíme na malé kousky, zalijeme mlékem, necháme nasáknout, pak mléko vymačkáme a rohlíky přidáme k houbám. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na másle dozlatova, přidáme k hlívě a smícháme ještě spolu s vejci, česnekem, solí a pepřem. Nakonec přijde do těsta strouhanka v takovém množství, aby se daly lehce tvarovat karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Karbanátky z hlívy ústřičné jsou výborné s bramborovou kaší.

Rizoto s hlívou ústřičnou

Budete potřebovat:

  • 250 g hlívy ústřičné
  • 250 g rýže
  • 2 cibule
  • 1 dl bílého vína
  • ½ l kuřecího vývaru
  • 100 g parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce másla

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpuštěném másle (cca 1 lžíce), zalijeme vínem a necháme přejít varem. Přidáme rýži, osolíme a asi 2 minuty mícháme. Zalijeme připraveným vývarem a dusíme na mírném ohni pod pokličkou, dokud se neodpaří tekutina. Očištěnou hlívu ústřičnou nakrájíme na kostky, opečeme na másle (cca 1 lžíce), osolíme, opepříme, podlijeme vodou nebo vývarem a podusíme. Hlívu ústřičnou smícháme s připravenou rýží a posypeme strouhaným parmazánem.

Zdroj: článek Účinky hlívy ústřičné

Jak snížit cholesterol

Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu a zbavit se cholesterolu. Hladinu cholesterolu v krvi snižují takzvané rostlinné steroly. Ty se vyskytují například v sóje, řepce, avokádu, ovšem v množství tak malém, že samo o sobě nemůže hladinu cholesterolu ovlivnit. Účinky se dostaví, až když potraviny jimi obohacené podpoříme změnou stravovacích zvyklostí, tedy zvýšenou konzumací ryb, ovoce, zeleniny, cereálií, omezením příjmu živočišných tuků a změnou životního stylu vůbec (jde především o pohyb). Ukázalo se, že účinkují v kombinaci s tuky, proto jsou jimi některé rostlinné tuky obohacovány. Tvoří rovněž součást speciálních mléčných výrobků určených lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Těm, kteří ji mají normální, však stačí kvalitní vyvážená strava. Ostatně specialisté tvrdí, že neexistují „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale že škodlivá je nestřídmost. Kousíček másla ještě nikomu, kdo má cholesterol, neublížil.

Omezte červené maso, ale občas si ho můžete klidně dát. Raději menší porce, libové, připravované na grilu nebo na teflonové pánvi bez jakéhokoliv tuku.

Sýrů a jiných mléčných výrobků se nemusíte zříkat, pokud si vyberete ty nízkotučné.

Ovoce a zeleninu se snažte přidávat ke každému jídlu. Vláknina zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Ideální jsou například jablka bohatá na pektin.

Jedlé oleje se rozhodně vyplatí střídat, nezůstávejte jen u všeobecně doporučovaného olivového. Ale pozor na ně, jsou příliš kalorické!

Doporučená jídla:

  • luštěniny, ovoce, zelenina – veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny (fazole, čočka, hrách), kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru
  • pečivo a obiloviny – celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky
  • dezerty – želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty
  • cukrářské výrobky – žádné!
  • ořechy – vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany
  • nápoje – čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje
  • dresinky a koření – koření všeho druhu, jogurtové dresinky
  • tuky – celkovou spotřebu tuků snížit!
  • ryby – všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené; odstranit tučnou kůži; vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh
  • maso – krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí
  • polévky – netučný vývar, zeleninové polévky
  • mléčné výrobky – netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině),

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak snížit cholesterol

Jak naplánovat jídelníček na jeden den

Níže najdete možná doporučení, ale jedná se pouze o informativní jídelníček. U každého pacienta by měl být individuálně sestaven jídelníček dle jeho aktuálního stavu.

Den 1

  • snídaně: plátek žitného chleba s lučinou a libovou šunkou, okurka
  • svačina: jablko
  • oběd: vepřová pečeně s kořenovou zeleninou a rýže
  • svačina: kefír
  • večeře: zapečené brambory s brokolicí a mozzarellou, rajčatový salát
Den 2
  • snídaně: celozrnný rohlík s lučinou a pažitkou
  • svačina: banán
  • oběd: losos s rajčaty a se sýrem, bramborová kaše
  • svačina: ovocný tvaroh
  • večeře: šunkofleky s rajčatovým salátem
Den 3
  • snídaně: kaše z ovesných vloček, ovocem a ořechy
  • svačina: kiwi
  • oběd: krůtí medailonky s vařeným bramborem a dušenou mrkví
  • svačina: jogurtový nápoj
  • večeře: špagety s bazalkovým pestem, rajčátky, olivami a parmazánem
Den 4
  • snídaně: dalamánek s máslem a plátkem libové vepřové šunky, ředkvičky
  • svačina: pomeranč
  • oběd: hovězí závitek s rýží, mrkvový salát
  • svačina: kefír s banánovou příchutí
  • večeře: zeleninové lečo s pečivem
Den 5
  • snídaně: celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou, okurka
  • svačina: pomelo
  • oběd: kuře na paprice s těstovinami
  • svačina: ovocný tvaroh
  • večeře: bulgur se zeleninou osmaženou na másle
Den 6
  • snídaně: müsli s jogurtem
  • svačina: hruška
  • oběd: zapečené rybí filé s bramborem, posypané sýrem
  • svačina: okurka, paprika a mrkev s česnekovo-tvarohovým dipem
  • večeře: zeleninové rizoto, okurkový salát
Den 7
  • snídaně: celozrnný chléb s pomazánkou z bílého tvarohu a červené papriky
  • svačina: jablko
  • oběd: pečená kýta se šťouchaným bramborem
  • svačina: kefír
  • večeře: pstruh na grilu s dýňovou kaší, rajčatový salát

Zdroj: článek Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Salát César podle Pohlreicha

Ingredience: 2 hlávky římského salátu, 2 ks kuřecích prsou, olivový olej (na opečení masa), sůl a pepř, 1/2 bagety (na krutony), 1 hrst hoblinek parmazánu (na ozdobu), 4 stroužky česneku (na ochucení krutonů)

Ingredience na zálivku: 2 žloutky, 1 citron (jen šťávu), 2 ančovičky (nebo filátka sardele), 2–3 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcesterové omáčky, 150 ml olivového oleje, 1 lžička strouhaného parmazánu

Postup: Zdeněk Pohlreich nejprve buď nakrájí, nebo natrhá římský salát na středně velké kousky do salátové mísy. Suroviny na zálivku, ideálně v pokojové teplotě, smíchá a ručním šlehačem nebo mixérem prošlehá tak, aby výsledná zálivka měla hustší konzistenci, aby kousky salátu dobře obalila a ochutila.

Na pánvi přidá do oleje stroužky česneku na ochucení. Česnek poté vyjme a přihodí kostičky z čerstvé bagety, které nechá dozlatova opéct. Do pánve po krutonech vloží osolené a opepřené kuřecí maso nakrájené na tenké plátky (nebo na kostičky).

Salát smíchá těsně před podáváním se zálivkou, poté přidá kousky kuřecího masa a vše vyskládá na talíře. Talíře nakonec ozdobí hoblinkami parmazánu a krutonky.

Tip od Pohlreicha: I když vám v restauracích budou servírovat různé variace tohoto salátu, právě pár kapek worcesterské omáčky spolu s ančovičkami/sardelkami dodá chuť typickou právě a jedině pro salát Caesar. Tento pikantní salát je velmi oblíbený v Kalifornii. Základem originálního receptu je římský salát, nikoliv ledový a podobně.

Zdroj: článek Salát césar

Recept na rizoto od Zdeňka Pohlreicha

Ingredience: 300 g rýže, 1 dl bílého vína, 3 dl kuřecího vývaru, 2 šalotky, 1 pórek, 2 vejce, ocet, 100 g parmazánu, 20 g másla, sůl, pepř

Postup:

V hrnci rozehřejte olivový olej, orestujte na něm 2 šalotky.

Z bílé části pórku nakrájejte kolečka a vhoďte je k šalotce do hrnce, nechte zesklovatět.

Poté k zelenině přisypte rýži a chvilku orestujte, aby se všechna zrnka obalila tukem.

Osolte, opepřete a zalijte bílým vínem.

Až se alkohol vypaří, můžete rýži zalít vývarem. Vývar nechte pomalu vařit.

Jakmile se tekutina odpaří, opět trošku přilijte a postup opakujte do té doby, než bude rýže „al dente“, to znamená na skus.

Hrnec pak stáhněte z ohně, přidejte nastrouhaný parmazán a vmíchejte kousek másla.

V jiném kastrůlku přiveďte vodu k varu, kápněte do ní trochu octa a vyklopte do ní vejce. Žloutek se díky octu krásně obalí bílkem.

Vejce vyndejte, jakmile bílek ztuhne. Žloutek bude stále tekutý.

Zdroj: článek Rizoto Zdeňka Pohlreicha

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš


pstruh
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pstruh v alobalu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>