Téma

PUKLICE CITRUSY


Jak se projevuje

Příznaky alergie na citron jsou snadno rozpoznatelné. Vzhledem k tomu, že jsou omezeny na relativně málo členů citrusové rodiny, mohou být alergie často snadno diagnostikovány, a aby se zabránilo budoucím reakcím, je možné se „spouštěcímu ovoci“ jednoduše vyhnout.

Většina příznaků alergie na citron souvisí s problémy vyskytujícími se v zažívacím traktu, jako je nevolnost, zvracení, průjem a bolesti břicha, ale objevují se i takové potíže jako svědění, dušnost, kopřivka a snížení krevního tlaku. Příznaky alergie na citrusy jsou podobné jako u jiných potravinových alergií, takže je často nutné, aby citrony byly odstraněny ze stravy úplně. Mezi běžné příznaky alergie na citrony tak patří astma, ekzémy, kopřivka a výskyt aft. Pokud se objeví příznaky anafylaxe, které zahrnují nevolnost, zvracení, slabý či rychlý tep, dýchací potíže, zmatek a ztrátu vědomí, je nezbytné vyhledat okamžitou lékařskou pomoc, protože následky mohou být fatální.

Přecitlivělost na citrony se může projevit i příznaky, které nepatří mezi tak známé projevy alergie jako kýchání či senná rýma. Je dobré o nich vědět, protože pokud nějaké potíže máte, může jít právě o alergii na některou potravinu.

Další příznaky potravinové alergie:

  • bolesti hlavy;
  • hyperkinetický syndrom – předrážděnost, nesoustředěnost, poruchy chování u dětí – často je vyvolán požitím většího množství salicylátů v potravě;
  • nespavost;
  • srdeční arytmie (nepravidelná práce srdce);
  • pomočování se;
  • bolesti v oblasti pohlavních orgánů.

Příznaky citrusové alergie se mohou objevit i po krátkodobém styku s alergenem (citrusem). Někomu stačí, když se dotkne kůry či vdechne vzdušné části ovoce. Citrusy obsahují i džusy a další ovocné nápoje, včetně sirupů. Symptomy alergie na citrusy se mohou objevit hned nebo i za několik hodin po kontaktu.

Zdroj: článek Alergie na citron

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA AMOKSIKLAV A CITRUSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL ZÝKA.

Dobrý den ! jelikož mám dost těžkou angínu- chtěl jsem se zeptat,jestli s tímto lékem lze jíst citrusy . Děkuji za odpověd'.. Zýka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já jsem užívala Amoksiklav taky a jedla jsem citrusy normálně a nic mi nebylo.

Zdroj: příběh Antibiotika amoksiklav a citrusy

Grapefruity a citrusy

Účinek na snížení krevního cukru

Vitamín C je nutný ke správnému metabolizování a k přeměnám v lidském organismu. Grepy a citrusy mají vysoký obsah tohoto vitamínu, a proto jsou i ony důležité ke snížení krevního tlaku. Zároveň grepy mají i protizánětlivé účinky. Mezi účinky pomerančů patří posilování obranyschopnosti, protirakovinné účinky, snižování hladiny cholesterolu v krvi a další.

Způsob použití

Grepy, pomeranče a jiné citrusy účinkují, když jsou konzumovány v čerstvé podobě, ale i ve formě čerstvě vytlačených šťáv. Pokud dáváte přednost džusům, je dobré si hlídat, jestli se jedná o 100 % džusy, nebo jen o koncentráty, které nemají ovocnou složku tak vysokou.

Na co si dát pozor

Nevýhodou grepů je, že okyselují organismus, a proto je třeba si hlídat množství grepů, které jíme. Vhodný je zhruba 1 grep za 14 dní. U grapefruitů je potřeba si uvědomit, že brání rozkládání některých léků ve střevech a játrech, což může způsobit, že se těmito léky předávkujete. Proto není vhodné jíst grapefruity, pokud berete léky na krevní tlak, rakovinu, snížení hladiny cholesterolu a potlačení imunitního systému po transplantaci orgánů. U pomerančů není nutné tak kontrolovat, kolik jich sníte.

Zdroj: článek Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Domácí opravné prostředky

  • Doporučuje se nošení volného bavlněného oblečení a také bavlněného spodního prádla. Toto prádlo totiž pohlcuje pot. Nedoporučuje se užívání syntetických materiálů a těsného oblečení.
  • Měli byste se vyhnout častému holení ochlupení a používání krémů v oblasti přirození. Krémy obsahují chemikálie, které způsobují tmavnutí stydké oblasti.
  • Velmi vhodné je užívání citronové šťávy, která je přírodním bělidlem. Recept je jednoduchý, stačí pouze vymačkat jeden citron nebo limetku a touto šťávou masírovat ohanbí. Aplikace by měla probíhat po dobu jednoho až dvou měsíců. Po uplynutí této doby by mělo dojít k viditelnému zlepšení.
  • Jogurt je dalším účinným domácím lékem. Stačí pouze potřít ohanbí a nechat po dobu 10 minut zaschnout. Poté důkladně opláchnout. Při denní aplikaci jogurtu stačí pouze měsíční léčba, která přinese opětovné zesvětlení kůže ve stydké oblasti.
  • Dermatologové doporučují užívání prášku santalového dřeva smíchaného s růžovou vodou. Směs by měla být vytvořena z jedné lžíce prášku santalového dřeva a deseti kapek růžové vody. Tato směs by měla být aplikována na přirození zejména po koupeli. Nechat působit 30 minut a pak opláchnout.
  • Mandlový olej a med jsou dalším používaným lékem ke zmírnění tmavých skvrna na kůži. Smíchejte lžičku mandlového oleje se lžičkou medu. Tato směs se nanese na přirození a vmasíruje. Po 20 až 30 minutách můžete opláchnout.
  • Odlupování kůže (peeling) je velmi vhodným opatřením, protože dochází k odstranění odumřelých buněk a k efektivnější nápravě kůže. Peeling by se měl provádět dvakrát týdně. Vhodné je použít přírodní produkty jako gel z aloe vera, citrusy a olej s obsahem vitamínu E. Aloe vera má uklidňující účinky, citrusy jsou bělidlem a vitamín E hydratuje a vyživuje pokožku. Tyto produkty nebo jejich směsi lze uchovávat v lednici a měly by být používány alespoň po dobu 15 dní, aby došlo k vynikajícím výsledkům.

Zdroj: článek Tmavá kůže na přirození

Poradna

V naší poradně s názvem PUKLICE NA BOBKOVÉM LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Koupila jsem si krásný vavřín s tím, že budu sbírat jeho listy. Teď jsem ale zjistila, že má na listech puklice. Nevím, jak se jich mám zbavit, abych mohla listy používat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Puklice jdou zničit těžko, protože jsou chráněny odolným krunýřem, který nedovolí přístup sebesilnějšího jedu. Puklice je možné zničit jen mechanicky a nebo chemickou cestou. Mechanické zničení bude pro váš účel nejlepší řešení. Spočívá v tom, že každou pukličku musíte z listu seškrábnout příborovým nožem. Jestli je vaše rostlina zamořená moc a je veliká, tak si raději namnožte z jejich vrcholků rostliny nové. Na sadebních výhonech 15 cm dlouhých pečlivě očistěte všechny puklice a nechte jen pět posledních listů. Ostatní listy odřezejte. Chemická cesta spočívá v kontaminaci vnitřních tekutin v rostlině, protože to je jediná cesta, jak se k puklicím dostat - otrávit jim mízu, kterou sají. K tomu slouží přípravek Actara 25 AW, kterým se rostlina postříká. Actara je pro rostlinu neškodná, ale pro člověka je po dobu 3 týdnů od postřiku zdraví škodlivá. To by ovšem nemuselo vadit při pěstování nových rostlin ze semenáčků.

Zdroj: příběh Puklice na bobkovém listu

Citrusy

Antioxidanty i vitamin C představují dobrou volbu pro udržení zdravých tepen. A citrusové plody mají spoustu obojího. Vitamin C hraje významnou roli při snižování rizika srdečních chorob. Flavonoidy, které se v plodech nacházejí, zase pomáhají chránit tepenné stěny. Přidejte si proto citrusy do svého jídelníčku. Pijte hodně citronové vody po celý den nebo začněte ráno sklenicí čerstvě vymačkané pomerančové či grapefruitové šťávy. Dávejte však pozor na bergamotové ovoce. Bylo prokázáno, že bergamotové ovoce snižuje hladinu cholesterolu stejně účinně jako statinový lék.

Zdroj: článek Potraviny na pročištění tepen a cév

Příběh

Ve svém příspěvku LUPY VE VLASECH CO POMUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den!

Děkuji za celou řadu rad. Rozhodně se jimi budu snažit řídit. Asi to ale nebude hned zpočátku stoprocentní. Čeká mě teď nějaký čas úsporné období z důvodu rekonstrukce nově pronajatého bytu. Vzhledem k tomu, že budu mít, jak se říká hluboko do kapsy, i takových dalších 1.500,- utracených v lékarně si úplně nemohu dovolit. Pupalkový olej, zinek a aloe vera gel už jsem nějakou dobu užívala. Postupně se k nim pokusím vrátit a být důslednější i ve stravě a přidat i další doplňky. Dříve se mi vnitřní původ mých problémů nejevil tak evidentní, dnes se ale začínám potýkat i se zhoršující se přecitlivělostí pleti obličeje, kt. je neustále lehce zarudlý a se sklonem k podráždění při pocení, na sluníčku, po konzumaci kyselého, atd. Nic takového se mi dříve nestávalo, nebo pouze velice zřídka. Teď z toho začín být každodenní jev, proto změna životosprávy bude nutností. Nebude to pro mě těžké. Vím, které potraviny bych měla konzumovat, a který se naopak vyhýbat. Na druhou stranu je ale i spousta takových, u kterých si nejsem jistá.. např.mléčné výrobky, nakolik mi škodí, a nakolik si je můžu dopřát.. Přírodní cukry jako banán, hroznové víno, vodní melouny.. necelozrnná rýže a těstoviny,.. nebo kyselejší citrusy a octové zálivky.. Myslíte, že i tyto potraviny jsou rizikové ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenda.

No tak to jsme na tom docela podobně, taky jsme si s přítelkyní našli podnájem přes https://www.eurobydleni.cz/… A taky jsem řešil problém s lupy, vždy když jsem měl delší vlasy, dělaly se mi skoro až takový strupy na hlavě a když jsem se je snažil vyčesat tak to akorát svědilo. Pak mi kadeřnice poradila Milvu, je to taková vlasová kosmetika, ale taky není nejlevnější, ale dost to pomáhá :)

Zdroj: příběh Lupy ve vlasech co pomuze

Pěstování

Vavřín se ve své domovině ve Středomoří vyskytuje obvykle jako strom dorůstající poměrně značných výšek, roste však pomalu. Pěstuje se pro svoje dekorativní stálezelené vonné listy. Dříve se vavřín používal jako výzdoba při slavnostních příležitostech, například na věnce. Zejména staří Římané a Řekové se vavřínovými věnci zdobili při vítězných bitvách a sportovních zápasech. V dnešní době je pro nás vavřín kromě dekorativního účelu nepostradatelný v kuchyni.

Rostlina tvoří vejčité kožovité listy sytě zelené barvy, které jsou na okrajích mírně zvlněné. Listy jsou silně aromatické a s oblibou se používají jako koření – bobkový list. Rostlina tvoří nenápadné květy vyrůstající z paždí listů. Žluté květy se objevují v červnu. Po odkvětu se tvoří černofialové bobule. Semena se sklízejí na konci podzimu, jakmile plně dozrají. Ve Středomoří se ze semen lisuje jedlý olej. Jako koření se používají pouze listy, a to jak čerstvé, tak sušené. Čerstvé listy vydrží v mikrotenovém sáčku několik dní. Před použitím je raději nakrájíme. Jinak listy sušíme na suchém, tmavém místě. Po usušení listy ze stonků odtrháváme. Můžeme je použít celé nebo drcené.

Vavřín má rád prosluněná místa, tam se mu bude doopravdy dařit. V létě je náročný na dostatek vláhy a hnojiva. I přesto nechte zeminu mezi zaléváním vyschnout. Na půdu není rostlina náročná a snáší dobře i vápenaté půdy. K opravdu dobrému růstu ale potřebuje kyprou a výživnou zeminu. Nenechte se však zmást Středomořím, kde vavřín může působit dojmem rychle rostoucí bezproblémové dřeviny, opak je pravdou. Třebaže rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku, má kořeny citlivé na přemokření. Zvláště při pěstování v květináči nezapomeňte na silnou drenážní vrstvu, protože pokud rostlině uhnijí kořeny, tak se s tím jen těžko vyrovná. Dalším parametrem je výživná, ale propustná zemina. Toho docílíte přídavkem perlitu nebo drobného štěrku.

S dobrým prospíváním rostliny bezesporu souvisí řez. Velmi slabé nebo naopak silné větve obrážejí nepříliš ochotně a mnohdy vytvoří pouze 1 až 2 nové výhony. Na to myslete při tvarování, kdy nenechte rostlinu nasadit příliš starého dřeva. Tak snadno dostanete stálezelený keř nebo stromek, vavřín má totiž dobrou regenerační schopnost a snese i hluboký řez.

Pokud chcete vavřín namnožit, jde to celkem jednoduše. K množení se využívají vrcholové řízky, které mají alespoň 3–6 lístků. Umisťujeme šikmě seříznuté sazenice po více kusech do květináčů. Nejideálnější podmínky jsou kolem 25 stupňů Celsia, kdy dokáže skvěle zakořenit. Vavřín se ale množí i ze semen nebo odkopky vzrostlejších keřů.

Z chorob je vavřín náchylný na plísňové onemocnění, takže jej m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Léčba bobkovým listem

Příběh

Ve svém příspěvku AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,
je mi 17 let a už od těch 11 let mě trápí akné. Mezi 13-15 rokem to bylo ze všeho nejhorší a myslela jsem si, že tím to hasne... Ale omyl. Od 16 let se mi už sice přestali dělat vředy (i když občas nějaký ještě vyraší), ale zůstaly mi pozůstatky (na nose, líčkách a čele). Nevím jestli to nazvat jizvami nebo rozšířenými póry, ale je to opravdu nehezké a nejde to zakrýt ničím. Krom toho se mi sem tam udělá ještě nějaký ten vřídek, ale především mám hodně podkožního tuku (nemyslím si, že jsou to mílie, ale vymáčknout to taky moc nejde a je toho dost a je to dost velké a viditelné). Opravdu už nevím, co s tím mám dělat. Čistím si pleť 2x denně, ráno a večer. Vždy dělám to, co mi řekla kosmetička (mlíčko - nechat působit a pak smít vodou, pleť. vodu a nakonec na večer krém na hydrataci). Jenže nic se neděje a připadá mi, že se vše ještě víc zhoršuje. Byla jsem 2x u kožní, a ta mi vždy předepsala nějaký chem. roztok, který byl taky bez úspěchu. Brala jsem spirulinu, zinek a podobné doplňky stravy a také nic. Jediné, co mi kdysi pomáhalo bylo slunce a aloe vera. Takže se v tom snažím pokračovat, ale je to opět bez reakce. Opravdu už nevím, co s tím, a tak mě napadlo, že třeba někdo na internetu bude mít stejný problém jako já a zná řešení. Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

je mi 27, mám akné rezistentní na všechny léky, atb apod. jediné, co mi trošku pomohlo (ale pouze v době, kdy jsem to brala, pak se to do dvou měsíců po vysazení zase vrátilo ve stejné míře) byly retinoidy - Curacne tbl na predpis od kozniho lekare, nicmene to nemohu doporucit - jsou to desne chemicke sajrajty, skoro mi odesla jatra a navic jsem kvuli tomu za 4 roky malem umrela na melanom ( a to jsem nechodila na slunce, mazala se i do skoly ci kdykoli jsem sla ven opalovacimi kremy... retinoidy zcitlivuji kuzi na UV zareni a ta je pak nachylna ke vzniku melanomu)

TZN co s tim? Nasadila jsem lecbu dle cinske mediciny:
za sebe mohu doporučit STRAVU - zadne maso, mlecne vyrobky, zadne cukry(to zabira hodne) ci alkohol, zadne pecivo. Ovoce (zadne citrusy) a zeleninu pouze varenou, tzn jim lusteniny (mungo, adzuki, cizrnu..), slzovku (jobovy slzy), ryzi, seminka vseho druhu (lnena, sezamova, konopna, slunecnicova) a orechy ZAZVOR (nastrouhat a zalit vrouci vodou, nechat v konvi louhovat cely den - vypiji konev 1l denne), k tomu velkou hrst (cca 30-50g) KUSTOVICE (pozor, nesmi byt sirena, kupuji po kilech z e-shopu v biokvalite), chodim behat a denne vypiji minimalne 3l ciste vody
k tomu pouzivam pouze biokosmetiku (osobne mi vyhovuje zn.Urtekram - sprcháč ze třtinoveho cukru Brown sugar), kokosovy olej po koupani (mam suchou plet, ale zaroven mastnou), jedine co pouzivam chemickeho lokalne pokud potrebuji podporit lokalni lecbu je z USA (pres eshop acne.org) dovezeny peroxid (acne.org - Treatment).
Jsem hodne ve stresu protoze jeste studuji, tzn o zkouskovem se to trochu zhorsi, ale jedine timto jsem docilila, ze sice nevychazim jeste uplne bez make-upu, ale napr kdyz se pri sportu zpotim a make-up trochu sleze, mohu si dovolit prijit mezi lidi bez toho, aby se me lekli, super osvobozujici pocit, jeste to neni idealni ale do budoucna chci zkusit jeste lymfodrenaze a akupunkturu na akne, potom verim ze timto rezimem budu mit casem normalni cistou plet.

Hodne zdaru vsem

Zdroj: příběh Akné

Odkyselení žaludku

Kyseliny jsou odbourávány takzvanými zásadotvornými látkami, ty si ale naše buňky samy vytvořit neumí, jsme tedy odkázaní výhradně na jejich příjem v potravě. Správný poměr kyselinotvorných potravin vůči těm zásaditým by měl být 20 : 80. Především zpočátku je však velmi obtížné toto pravidlo dodržet, ale i poměr 40 : 60 lze brát jako velmi dobrý. Zvláště přihlédneme-li k faktu, že obvykle to na našich jídelníčcích vypadá přesně naopak.

Odkyselení organismu by se tedy mělo stát pravidelnou součástí zdravého životního stylu.

Kyselé látky si naše tělo umí vytvářet samo. Mají podobu odpadních produktů – mezi nejznámější patří například kyselina močová, solná nebo mléčná. Při normálním zdravém životním stylu si náš imunitní systém a oběhová soustava s těmito nečistotami snadno poradí. Pokud se však z jakéhokoli důvodu začnou v těle hromadit, může to mít nepříznivý dopad na naše zdraví.

Důležitá je tedy pestrá strava, dostatek zeleniny a ovoce, případně stravovací vitaminové doplňky.

Jednou z nejdůležitějších příčin překyselení je konzumace alkoholu, kofeinu, jednoduchých cukrů a kouření. Tyto faktory byste se proto měli snažit ve svém životě omezit.

Další příčinou překyselení žaludku je přílišná konzumace masa a mléčných výrobků. Dále pak uzenin, bílé rýže, těstovin, výrobků z bílé mouky, vína, vajec, ryb, čokolády, černého čaje, perlivých nápojů, čočky a podobně. Vyhýbejte se i pomerančům, ananasu, jablkům, kynutému pečivu. Ananas a citrusy sice působí zásadotvorně, ale až po strávení v žaludku. Do té doby tyto potraviny zvyšují kyselost žaludku. Omezte rovněž výše uvedené mléko, máslo a sýry. Mlsat byste při potížích s překyselením neměli ani para ořechy, kešu či arašídy. Nutné je vyloučit veškerý alkohol, kávu a další kofeinové nápoje, ovocné džusy a ovocné čaje. Obtíže zhoršují veškeré sladkosti, smažená jídla a tmavé druhy masa.

Zdroj: článek Babské rady na odkyselení organismu

Příběh

Ve svém příspěvku VYRÁŽKA PO KOUPÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Opatrný.

Dobrý den,

dnes se mi podruhé stalo, že po koupání v jezeře mi naskočila vyrážka po celém těle, kde došlo ke kontaktu s vodou. Po 15 minutách zmizí. Už se mi to letos jednou stalo při koupání v řece. Je mi 25 a dřív jsem s tím nikdy problém neměl. Dá se tomu nějak předejít? Nebude se to zhoršovat? Obě vody byly poměrně ledové.

Děkuji s pozdravem Martin Opatrný

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Dobrý den, také podobnou vyrážkou trpívám - vždy ale jen během léta, pokud jsou hodně slunné dny. Nemám alergii na žádné potraviny, tyto puchýřky se dělají zejména na okraji plavek a prádla - stalo se mi to u moře, v bazénu i jen při pobytu venku, jednou dokonce pod pásky u sandálů během řízení auta. Bylo mi řečeno, že mám patrně "kontaktní alergii" a alergii na slunce. Puchýřky se vyskytnou náhle a stejně náhle mizí. Bylo mi doporučeno se nevystavovat příliš slunci a nosit celobavlněné oblečení včetně prádla, bez gumiček a umělotin. Víc se s tím asi nedá udělat. Např. na stravě to nezáleží - zkoušela jsem různé alergeny jako semínka a oříšky, citrusy apod. a vždy výskyt záležel jen na pobytu na slunci. Pěkný den.

Zdroj: příběh Vyrážka po koupání

Odkyselení organismu jedlou sodou

V Čechách je běžně k mání balení po 50 g „Jedlá soda – regulátor kyselosti“. Cílem je udržovat pH v moči kolem neutrální hodnoty 7.

Škála pH je od 1 do 14, hodnoty menší než 7 jsou kyselé, nad 7 jsou zásadité.

Rozdíl hodnot o 1 znamená 10x, tedy pH 5 je 10x kyselejší než pH 6.

Než dosáhnete stabilní hodnoty pH 7, užívejte 2x denně (ráno a večer) jednu čajovou lžičku jedlé sody rozpuštěné ve 1/4 l vlažné vody.

Doporučení ke stravování:

  • redukovat cukr;
  • redukovat pšeničné pečivo, nezahušťovat omáčky jíškou;
  • upřednostňovat potraviny se zásaditým zbytkem (kysané zelí, zralé citrusy);
  • nedoporučuje se jíst slupky, obvykle jsou nestravitelné a jedovaté.

Po normalizaci pH postačí už jenom 2x až 4x týdně užívat 1x za den obvyklou dávku jedlé sody.

Lakmusové papírky můžete použít od firmy JUST, dají se nastříhat na čtverečky z proužků, což postačí.

Zdroj: článek Babské rady na odkyselení organismu

Příběh

Ve svém příspěvku ANTIBIOTIKA AMOKSIKLAV A CITRUSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL ZÝKA.

Dobrý den ! jelikož mám dost těžkou angínu- chtěl jsem se zeptat,jestli s tímto lékem lze jíst citrusy . Děkuji za odpověd'.. Zýka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Vám nic nebylo... ?! Jen jste si tím ničila ledviny. To jste opravdu poznat nemohla. Příště si zjistěte víc.

Zdroj: příběh Antibiotika amoksiklav a citrusy

Babské rady jak na blechy u koček

Jak odstranit kočičí blechy a co na blechy u kočky zabere? Zde je několik babských rad (babská rada).

Zkuste listí z vlašských ořechů. Tento zákrok však blechy nezabije, pouze je vypudí.

Také můžete do stravy kočky přidat pivovarské kvasnice. Tato metoda ničí pouze blechy na kočce, ale nikoliv v jejím okolí.

I obyčejná voda s citronem může pomoci. Citrusy blechy odpuzují. Citrony zalijte vroucí vodou a nechte přes noc louhovat. Roztok na kočku nastříkejte rozprašovačem.

A jaké jsou vaše rady proti blechám u koček?

Zdroj: článek Co dělat když má kočka blechy

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa gajarska.

Dobrý deň chcela by som sa opýtať či môžem jesť vajcka a kolko citrusy a jogurt ďakujem gajarska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, jen u některých potravin je třeba hlídat množství. Vajíčka, jogurt a citrusy mimo grapefruitu můžete jíst bez omezení. Hlídat je třeba zelené potraviny, jako je kapusta, zelí (i to červené), okurky, brokolice. Zelené potraviny je možné konzumovat, ale jen v malém množství a každý den stejně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Strava a pitný režim

Strava, pitný režim a zdravý životní styl je důležitým stavebním kamenem pro vytvoření zdravé pleti.

  • Proto nezapomínejte tělu dodávat dostatek tekutin po celý den. Není vůbec vhodné celý den nepít a na sklonku dne do sebe nalít 2-3litry vody. Ideální je pít po douškách po celý den bylinkové a ovocné čaje, voda, neperlivé minerální a stolní vody s nízkým obsahem solí, šťávy z čerstvého ovoce a zeleniny.
  • Dostatek tekutin musíme podpořit příjmem vhodných potravin: ovoce a zelenina nejlépe v syrovém stavu, kuřecí nebo krůtí maso, výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin jsou mořské ryby. Dávejte přednost celozrnným a bio potravinám, které neobsahují konzervační látky, separáty a dusičnaté soli.
  • Důležité je tělu dodávat kyselinu askorbovou (vitamin C nejlépe v přírodní biologické formě!), kterou si člověk nedokáže sám vytvářet. Je tedy potřeba ji tělu dodávat přírodní cestou nebo s pomocí potravinových doplňků. Ideálním přírodním zdrojem jsou melouny, zelí a zelená listová zelenina, papriky, brokolice, citrusy a brambory.
  • Vyhýbejte se jakýmkoliv instantním nebo předem připraveným jídlům (polévky v sáčku, konzervy apod.), které obsahují obrovské množství solí a konzervačních látek.
  • A zapomeňte na uzeniny! Strava musí být zdravá, čerstvá, pestrá a bohatá na vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu.

Autor: JK

Zdroj: článek Rady proti vráskám

Babské rady proti nadýmání

Potraviny, jako je zelí, kapusta či brokolice, vždy tepelně upravte.

Luštěniny pokaždé před vařením namočte alespoň na šest hodin a vodu minimálně jednou vyměňte. Zbavíte se tak látek, které tělu škodí.

Při tepelné úpravě luštěnin sbírejte pěnu a přidejte anýz, majoránku nebo bazalku. To je nejen ochutí, ale zároveň působí proti nadýmání.

Vyzkoušejte také naklíčené fazolky mungo, cizrnu nebo čočku. Nejenže nenadýmají, ale navíc obsahují řadu významných látek.

Z mléčných výrobků upřednostněte kvalitní kysané produkty, například kefír nebo bílý jogurt.

Vyvarujte se perlivých nápojů, ale i pití brčkem. Také polykání vzduchu totiž vede k nadýmání.

Od potíží uleví samozřejmě bylinky. Heřmánek a máta mají uklidňující účinky, proto si z nich připravte čaj vždy, když vás začne trápit bolest nebo pocit plnosti.

Lžička rybího oleje sice není nic, po čem by většina z nás toužila, ale je to bezpochyby naprostý všelék. Působí příznivě i preventivně na mnoho různých nemocí a neduhů, a to včetně nadýmání.

Příznivě působí i draslík, který najdeme například v banánech, mangu, špenátu, rajčatech, ořeších či chřestu.

Dopřávejte si s chutí exotické ovoce jako papája, ananas nebo citrusy. Obsahují enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a usnadňuje trávení.

Nezavrhujte ani nakládané okurky, kysané zelí nebo korejské kvašené zelí kimchi – působí příznivě na střevní mikroflóru.

K nadýmavým a těžko stravitelným potravinám přidáváme bylinky a koření jako petržel, kopr, saturejka, kmín, šalvěj, zázvor, tymián, majoránka, oregano, chilli.

Nadýmavý účinek luštěnin zmírníme nejen kořením, ale i jejich několikahodinovým namočením před tepelnou úpravou. Vaření i mixování rozruší jejich vlákninu, čímž se opět sníží účinky nadýmání.

Prevencí proti nadýmání je rovněž česnek, který má své nezastupitelné místo v naší kuchyni. Česnek působí nejen proti nadýmání, ale zlepšuje i trávení. Má jedinou nevýhodu – typický nepříjemný zápach, který je možné odstranit žvýkáním čerstvé petržele, konzumací jablka nebo rozkousáním kávových zrnek.

Zázvor dodá stejně jako česnek jídlům nejen chuť, ale zároveň podpoří trávení a zamezí nadýmání.

Také skořice zlepšuje trávení a je výbornou prevencí proti nadýmání.

Ovoce s vysokým obsahem vody (meloun, švestky, jahody a další lesní plody), dále ananas, pomeranče, mandarinky, grapefruity, to vše je dobrá prevence proti nadýmání.

Mezi další potraviny, které nás ochrání před nadýmáním, patří dýně a med.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Nevhodné potraviny při Astmatu

  1. mléčné výrobky,
  2. vejce,
  3. čokoláda,
  4. pšenice,
  5. citrusy,
  6. ryby.

Zdroj: článek Astma bronchiale

Domácí léčba zánětů ucha

  • Úplně nejlepší první pomoc při pálení v uších z důvodů zánětu zevního zvukovodu je aplikovat do zvukovodu višněvského balzám s dehtem. Tence namotanou vatičku na špejli namočíme do dehtového višněvského balzámu a pak ji zasuneme  co nejhlouběji do zvukovodu a stáhneme ze špejle. Necháme ji v uchu působit několik hodin a pak to zopakujeme s čerstvým balzámem.
  • Na zánět zevního zvukovodu také pomáhá česnek, když se malý úzký kousek oloupaného česneku zabalí jemně do vaty nebo do papírového kapesníčku a vloží se do zvukovodu. Výpary z česneku pak usmrtí přemnožené mikroby a zabrání se tak rozvoji zánětu a jeho rychlému zhojení.
  • Proti bolesti ucha pomáhá také černý bez. Čaj připravený z květů černého bezu se pije v průběhu celého dne a také se formou obkladů přikládá na bolavé ucho.
  • Také obklad s nastrouhaným bramborem dokáže trochu pomoci od bolesti při zánětu středního ucha, či při zánětu zevního zvukovodu.
  • Jako podpůrná léčba funguje i žvýkání žvýkaček, ve kterých je obsažen Xylitol, který funguje jako lehké antibiotikum a zabíjí bakterie. Optimální množství je 5 žvýkaček denně, protože při větším množxtví Xylitol způsobuje průjem.
  • Proti bolesti a zároveň i na léčbu zánětu velmi dobře poslouží volně prodejný lék Apo-ibuprofen, který se užívá ráno a večer jedna 400 mg tableta.
  • Z lékárny výborně a vemi rychle zabírají na zánět zevního zvukovodu kapky Garasone, které jsou ale jen na lékařský předpis, protože jde o účinnou kombinaci antibiotik a kortikoidů.

Léčba zánětu středního ucha

Nejlepší variantou v této léčbě je zahájení léčby antibiotiky, k tomu je ovšem třeba navštívit lékaře. Svépomocí můžeme léčbu zánětu středního ucha zahájit pomocí zinku, zázvorového čaje, česneku, selenu, jitrocele, mateřídoušky, špetkou chilli a vitamínu C. Pokud je infekce při zánětu středního ucha hnisavá, tak se do ucha nesmí nic kapat, ani léčivé kapky z česnekové šťávy, protože hrozí prasknutí bubínku.

Domácí léčba zánětu středního ucha:

  • Zinek - během prvních tří dnů se zinek užívá v dávce 10 mg každé 3 hodiny. Od čtvrtého dne se dávka sníží na 50 mg denně a od sedmého dne se užívá již jen 30 mg zinku denně. Zinek se nesmí užívat společně s citrusy, protože jejich šťáva ničí účinky zinku. Nejlepším druhem zinku při těchto vysokých dávkách je pikolinát zinku nebo glukanát zinku.
  • Česnek - při bolestivých příznacích se  třikrát denně užívají najemno roztrouhané dva stroužky česneku, které se zapijí sklenicí vody. Po odeznění bolestí se česnek užívá ještě dva dny. Česnek se nesmí užívat na lačný žaludek, vždy jen po jídle.
  • Zázvorový čaj - pijí se 3 šálky

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co znamená pálení uší nebo pálení v uchu?

Sladké brambory

Sladké brambory jsou tzv. přírodním antioxidantem a obsahují hodně beta-karotenu, ten chrání kůži před poškozením slunečním zářením, dává zelenině její světlou barvu. Středně sladké brambory obsahují pouze 117 kalorií, jedí se i se slupkou, která obsahuje velké množství vlákniny. Můžete zkusit i jinou žlutou a oranžovou zeleninu a ovoce, jako jsou meruňky, mrkev a citrusy.

Zdroj: článek Potraviny na podporu zdravé kůže

Dieta proti spalničkám

  • Při léčbě spalniček je důležité konzumovat co nejvíce ovocné stravy. Nejčastěji používaným ovocem jsou citrusy.
  • Dieta při léčbě spalniček zahrnuje konzumaci měkké stravy, která je obsažena právě v ovoci, celozrnných obilovinách a polévkách. Nejvíce se konzumuje ovoce, jako jsou melouny, hrozny, grepy.
  • Následně je důležitá vyvážená strava, která by se měla skládat z potravin obsahujících vysoké množství vitamínů A a B-komplexu a také C. Pacient by se měl vyhnout konzumaci mastných potravin, tučných jídel a polotovarů. Také je důležité omezit pití kofeinových a sladkých nápojů.

Zdroj: článek Domácí rady na spalničky

Domácí léčba aft

Na momentální bolest pomáhá cucat kostku ledu, která ústní dutinu celkově znecitliví. Zklidňující účinek také mohou mít výplachy heřmánkem, můžete se setkat i se speciálními bylinnými ústními vodami, které by taktéž měly ústní dutinu zklidnit a desinfikovat. Po dobu léčby aft se vyvarujte kořeněných jídel a kávy, jinak dráždivých a kyselých jídel, jako jsou citrusy nebo rajčata a papriky. Kouření a žvýkání tabáku, ale i žvýkačky mohou ústní sliznici dráždit, a proto znesnadňovat léčbu aft.

Dostatečný přísun výše uvedených látek je jednou z možností, jak na afty, a to jak v rámci léčení již vytvořených aft, tak jako preventivní opatření. Kyselina listová, cyanokobaltamin a zinek jsou látky významné pro správnou funkci imunitního systému. Přípravky zinku a vitamínu B jsou volně dostupné, avšak je vhodné užívat je po dohodě s lékařem, neboť vysoké dávky vitamínů řady B mohou naopak vznik aft podnítit. Kromě syntetických preparátů je také tím, co pomáhá na afty v dlouhodobém horizontu, přiměřená změna jídelníčku, která zajistí tělu dostatečný přísun zmíněných látek. Vitamín B12 je fyziologicky syntetizován střevními bakteriemi, je proto dobré podpořit tuto přirozenou střevní flóru pravidelným přísunem produktů obsahujících probiotika, tedy například probiotické jogurty a jiné mléčné výrobky. Kyselina listová je pro naše tělo esenciální, jejím zdrojem v potravě je listová zelenina (brokolice, kapusta, květák, zelí, špenát, zelený hrášek, fazole a další). Zdrojem zinku jsou zejména potraviny bílkovinného charakteru, a to především tmavé maso, například hovězí, dále se zinek vyskytuje v sýrech, pšeničných klíčcích, v ústřicích a jinde. Léčba aft může být také podpořena pravidelnými výplachy čajem z rooibosu. Rooibos je rostlina s velmi silnými protizánětlivými a protialergickými účinky. Mezi další přírodní léky na afty lze zařadit šalvěj, která taktéž posílí funkce imunitního systému v oblasti sliznic dutiny ústní, obdobné účinky má echinacea. Pozitivní účinek na léčbu mají rovněž borůvky.

Zdroj: článek Afty v puse

V čem je obsažen

Lidské tělo má zejména na jaře a na podzim zvýšenou potřebu vitamínů. Výborná je řeřicha, která obsahuje především vitamín C. Mezi další potraviny obsahující vitamín C kupodivu nepatří jen citrusy. Nejvíce vitamínu C obsahují šípky, rakytník a černý rybíz. Dále například zelí nebo i brambory, které ale bohužel loupáním, krájením a vařením ztrácejí většinu vitamínů.

Zdroj: článek Vitamín C

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Jana Fábryová

 Mgr. Marie Svobodová


pudr se sirou
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
puklice likvidace
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>