Stařecká žloutenka může vzniknout z mnoha příčin: onemocnění jater, alkoholismus, rakovina, ucpání žlučovodu, hemolytická anémie, hepatitida, žloutenka jakékoliv druhu. Žloutenka je obvykle známkou toho, že se játrům nedaří řádně vyčistit tělo. Pokud si všimnete zežloutnutí na kůži nebo zežloutnutí očí, měli byste navštívit svého lékaře s podezřením na žloutenku.
Existuje několik typů žloutenky: žloutenka jakéhokoliv druhu, hemolytická žloutenka, obstrukčnížloutenka, hepatocelulární žloutenka.
Žloutenka
Nejčastějším onemocněním jater je žloutenka. Kůže a sliznice se zbarví do nažloutlého odstínu. Tato žlutá barva je dána důsledkem přítomnosti přebytku žlučového barviva zvaného bilirubin v krvi. Játra produkují žluč, která je nezbytná pro správné trávení a zajišťuje dobrou výživu.
Hemolytická žloutenka vzniká v důsledku nadměrné destrukce červených krvinek, což způsobuje zvýšení tvorby bilirubinu. Hemolytická žloutenka může být také příznakem geneticky podmíněných chorob, jako je srpkovitá a hemolytická anémie. Obě nemoci způsobují rozpad červených krvinek. Při srpkovité anémii se tvoří abnormální hemoglobin, který deformuje krvinky. Hemolytická anémie je způsobena nedostatečnou nebo žádnou aktivitou glukosa-6-fosfát dehydrogenázy, jednoho z enzymů pentózového cyklu, na kterém z velké části závisí metabolismus erytrocytu. Nekompatibilní, neshodná transfuze krve vede k hemolýze krve příjemce, což se také může projevit jako hemolytická žloutenka.
K obstrukční žloutence dochází, když je cesta mezi místem vzniku bilirubinu v jaterních buňkách a přesunem žluči do dvanáctníku blokována překážkou. Obvykle staří lidé mají tendenci trpět více na obstrukční žloutenku, která je nejčastějším problémem spojeným s hepatobiliárním onemocněním.
Hepatocelulární žloutenka vzniká z poškození jaterních buněk toxickými látkami. Žluté zabarvení kůže a bělma očí je výrazným příznakem tohoto onemocnění. Hepatocelulární žloutenka bývá důsledkem poškození jater, tedy toxické hyperbilirubinémie, a to látkami jako je chloroform, arzfenamín, tetrachlormethan, acetaminofen, alkohol, toxiny hub rodu Amanita (alfa-amanitín a jinými). Tento typ žlouten
Tato dieta je určena lidem, kteří již mají problémy s krevním tlakem a nebo je u nich hypertenze v anamnéze. U této diety jsou co nejvíce vyloučeny rafinované cukry. Omezením těchto cukrů se dietou omezuje přísun rychlých energetických sacharidů. Dieta proti vysokému tlaku dává přednost bílkovinám a dobrým tukům, čímž si zachová zdravou výživovou energetickou bilanci. Při této dietě platí pravidlo, že jídlo ranní a polední by mělo být bohaté na pomalé sacharidy. Jídlo odpolední a především večerní by mělo být naopak chudé na sacharidy a bohaté na bílkoviny. Tuky se v této dietě spotřebovávají rovnoměrně během celého dne. Tato dieta na vysoký tlak neuvádí taxativně konkrétní potraviny, ale přináší obecný návod na sestavení jídelníčku s možností volit si vhodné potraviny, jak je komu libo. Ovšem jisté chuťové omezení zde je, a to nízká slanost pokrmů, protože nezbytnou součástí této diety je omezení solení.
Hlavním zdrojem sacharidů v této dietě jsou cereálie bez tuku, cukru a soli (zejména sůl na povrchu pečiva). Tyto cereálie slouží jako zdroj pomalých sacharidů – škrobů, které pak tělo může lépe a pomaleji vstřebat. Mezi cereálie patří vše, co je vyrobeno z neoloupaného obilného zrna. Toto neoloupané zrní může být buď jen rozdrcené, jako obilné vločky, anebo rozemleté jako celozrnná mouka. Hmotnostní podíl těchto cereálií v celodenní stravě činí 11%.
Dalším významným prvkem diety je zelenina všeho druhu. Zelenina by měla být v této dietě hlavním plnidlem žaludku. Díky jejímu obsahu vlákniny toho lze dobře dosáhnout. Ze zeleniny je třeba zmínit kupříkladu brambory, které patří mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem bílkovin rostlinného původu. Brambory mimo to obsahují škroby, přibližně 17% z váhy syrového bramboru jsou škroby. Tyto bramborové škroby se v lidském těle přemění v pomalé cukry – sacharidy. Zbylých 83% brambory představuje voda, stopové prvky a zdravá vláknina. Brambora se díky svému nízkému obsahu sacharidů hodí jako večerní příloha v množství do 200 g. Brambora může být buď vařená anebo syrová, kde je navíc i výborným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí. Hmotnostní podíl zeleniny na celodenním příjmu je 26%.
Nedílnou součástí diety proti vysokému krevnímu tlaku je ovoce. Ovoce je v dietě proti vysokému krevnímu tlaku hlavní náhradou za omezené rafinované cukry, takže cukromilní lidé při této dietě chuťově neutrpí. Ovoce obsahuje důležité bio-flavonoidy, které podporují obranyschopnost a regen
V naší poradně s názvem ŽLOUTENKA TYPU G se k tomuto tématu vyjádřil uživatel P.Zdeňka.
Mám dlouhá léta problémy po žloutence typu G, nikde nelze najít přímou specifikaci problémů jaké tato žloutenka způsobuje,jen vím,že touto žloutenkou jsem byla nakažena při transfůzi krve.Jakou povědomost o ní máte?
Dík Zdeňka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.
Další info o žloutence typu G naleznete tady: http://www.ceskaordinace.cz…
Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.
Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.
Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.
Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.
Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.
Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.
Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.
Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onem
V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.
Dobrý den,
ještě jednou poprosím o konzultaci.Máme dietu č. 4 a chtěla jsem se zeptat,zda je možné do tvaroh.pomaz. použít čerstvou pažitku nebo petrželku
a při vaření použít sušenou mletou cibuli/ není smažená/ a česnek jen na dochucení/ .
Velmi děkuji za odpověď
Svobodová Iveta
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dieta č. 4 je zaměřena na snížení prijmů některých tuků a cukru. Petrželka, pažitka, česnek i všechna ostatní zelenina je v dietě č. 4 povolena. Jen u květáku je omezeno množství "jen pro chuť". Tvaroh můžete použít i plnotučný, ale v ten den už nepoužívejte máslo nebo mírně omezte jiný zdroj tuku.
Co se týče sušených přísad, jako je sušená cibule nebo česnek, tak tady platí pravidlo přírodní znamená zdravé. U všech těchto sušených výrobků se používá konzervace, to znamená přidaná chemie. Cibule i česnek jsou pohodlně a běžně dostupné v přírodním stavu, tak proč je používat sušené?
Infekční žloutenka (virová hepatitida) je virová infekce jater. Nemoc postihuje především děti a mladé lidi.
Žloutenka typu A se vyskytuje na celém světě i v průmyslově vyspělých zemích, ale riziko je vyšší v zemích s nižším hygienickým standardem. Zdrojem nákazy jsou lidé v inkubační době – nemocný člověk s viditelným nebo skrytým onemocněním. Onemocnění se šíří nejvíce takzvaně fekálně-orální cestou, znečistěnýma rukama, kontaminovanou vodou, zeleninou a potravinami. Ohroženi jsou zejména cestovatelé konzumující potraviny studené kuchyně, upravované na ulici, nebo při pití nebalené vody, anebo cestovatelé žijící v úzkém styku s místním obyvatelstvem v rozvojových zemích. Rizikové potraviny představují saláty ze syrové zeleniny, neloupané ovoce, nedostatečně tepelně upravení mořští živočichové, maso (zvláště kuřecí importovaná onemocnění mohou být zdrojem nákazy dalších osob).
Zdrojem nákazy žloutenkou B je nemocný člověk nebo zdravý bacilonosič. K přenosu infekce stačí minimální množství infikované krve, například na injekční jehle. Žloutenka typu B je vysoce odolný virus, který primárně napadá játra. V kapce zaschlé krve přežívá několik týdnů, zmražení ho neničí. Je známo, že tato infekce je 100x nakažlivější než AIDS. Onemocnění bývá těžší a rekonvalescence delší než v případě žloutenky typu A, také k úmrtí dochází častěji. Někteří chronicky nemocní jsou nakažliví po celý život. Virus se vyskytuje téměř ve všech tělních tekutinách, pro přenos infekce má největší význam krev, sperma a poševní výměšek (sekret). Ke krevnímu přenosu může dojít ve zdravotnických zařízeních, při manikúře, pedikúře, akupunktuře, tetování nebo piercingu. Významný je také přenos nechráněným pohlavním stykem.
Žloutenka C (VHC) je známa teprve od konce 80. let 20. století. V elektronovém mikroskopu byl virus spatřen až v roce 1994. Onemocnění se vyskytuje celosvětově cca u 3 % populace. Vyšší výskyt je v Jižní Americe a jihovýchodní Asii, kde dosahuje 10 až 20 %. V České republice má protilátky proti VHC přibližně 0,2 % populace. K přenosu VHC dochází především krví. Před zavedením testování dárců krve v 90. letech 20. století se většina nemocných nakazila krví a krevními deriváty (imunoglobulin podávaný Rh negativním matkám). Další možností je nákaza u hemodialyzovaných pacientů a při transplantaci orgánů. V současné době dominuje přenos kontaminovanými pomůckami u injekčních uživatelů drog. K přenosu
Ve svém příspěvku OSMAZENA CIBULE V OMACCE PRI BEZEZBYTKOVE DIETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Štarková.
Dobrý den, chtela bych poprosit o radu pri bezezbytkove diete!Mohu si osmazit cibulku na trose oleje jako zaklad pro hovezi omacku?nebo jakou koli omacku jde mi i tu osmazenou cibulku!a pak jeste polevku ze zelenych fazolek nebo podusenou kedlubnu?mockrat predem dekuji za odpověď!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kandida je živá z cukrů, které přijímá z oběhového systému. Když se radikálně sníží příjem cukrů ve stravě, tak se dá kandida takto vyhladovět a omezí se její další množení. Stav s pochvou se po několika dnech takovéto sacharidové diety vrátí do normálu. Nejlepší dieta proti kvasinkám je Atkinsova dieta, která se musí držet po dobu pěti týdnů. Atkinsova dieta je založena na omezení příjmu cukrů, takže se při ní nesmí jíst žádné rafinované cukry, žádné uhlohydráty, jako jsou obilí, těstoviny, chléb, cereálie obecně, také žádné brambory a luštěniny. Dále se při této dietě nesmí žádný alkohol, ani ocet, žádné ovoce, ani melouny. Dále žádné zrající sýry, arašídy a sójové produkty. Prakticky pak již k jídlu zbývá jen vejce, maso a zelenina v jakémkoliv množství a k tomu čistá nebo jemně minerální voda 3 až 4 litry denně. Pozor, při této dietě budou přicházet návaly mlsné. Nesmíte podlehnout, takže ukliďte ze svého dosahu vše, co se při této dietě nesmí jíst! Uvařte si vejce na tvrdo a napečte si různá masa, která pak během dne můžete mlsat, třeba se sherry rajčátky nebo s okurkou.
Není to nic moc a vyhladoví to nejen kandidu, ale i vás. Jako vedlejším efektem může být úbytek na váze - hubnutí, protože se při této dietě zredukují tukové zásoby. Pak po skončení diety je třeba dbát na postupné přidávání uhlohydrátů (sacharidů) do běžné stravy. Tělo totiž po několika týdnech dietního stresu bude ukládat každý sacharid, který mu zbude velice efektivně do tuků. Pokud by se přešlo okamžitě na předchozí stravu, tak by to vedlo obrovskému nárůstu tukové vrstvy, tělo by doslova začalo obtékat tukem. Takže sacharidy po dietě přidávat velice pomalu a vyvažovat jejich přísun zvýšeným pohybem.
Recepty při žlučníkové dietě nemusí být monotónní. Svůj jídelníček můžete obohatit o chutná, a navíc i zdravá jídla. Spousta receptů žlučníkové diety je dostupných na internetu. Mějte ale na paměti, že každý člověk je originál, takže co může konzumovat jeden, druhému může způsobit bolesti.
A co třeba naše kuchařka? Zde je několik tipů na vhodné recepty:
Zapečené těstoviny se špenátem
Ingredience: 300 g těstovin, 1 balení mraženého špenátu, 2 bílky, 100 g eidamu (20%), sůl, máslo
Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, ale tak, ať nejsou úplně uvařené. Mezitím rozpustíme v hrnci špenát a necháme chvíli vařit. Lehce osolíme a můžeme přidat i trošku másla. Nastrouháme sýr na struhadle. Mísu na zapékání vymažeme máslem a vkládáme vrstvu těstovin, špenátu a strouhaného sýra. Opakujeme ještě jednou, poté zalijeme směsí dvou rozmíchaných bílků se solí (ne sníh) a nakonec posypeme sýrem. Pečeme v troubě asi 20 minut. Recept je koncipován na 4 porce.
Šunková pomazánka
Ingredience: 250 g šunky s podílem masa 93–95 %, 200 g čerstvého sýra Cottage light, 1 rovná kávová lžička rajského protlaku, sůl, hladkolistá petržel
Postup: Do nádoby dáme šunku pokrájenou na menší, asi centimetrové čtverečky. Přidáme čerstvý sýr a rajský protlak. Vše rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a trochu dosolíme. Ještě jednou, krátce, pustíme mixér nebo sekáček, přidáme rozsekanou nať z petržele a máme hotovo.
Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, okořeníme je a dusíme v trošce vody. Přidáme k nim na kostičky nakrájená rajčata. Až bude maso měkké, přidáme rajský protlak (cca 2 polévkové lžíce) a petrželovou nať. Omáčka by neměla být moc vodnatá. Při servírování omáčkou polijeme špagety, které posypeme sýrem. Tento jednoduchý a chutný recept je určen pro jednu osobu.
V naší poradně s názvem LEN A TVAROH PROTI RAKOVINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Když chcete tuto léčivou dietu použít jen na posílení jinak zdravého organismu, tak k tomu můžete jíst i jiné potraviny. Když se s tím pokusíte léčit rakovinu, tak by se nemělo v této dietě jíst nic jiného po co nejdelší dobu.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renča.
Děkuji moc, ano zkouším tímto způsobem vyléčit rakovinu. Sice ještě k tomu mám chemoterapii, ale chtěla bych se s tím nějak poprat přírodní cestou. Jestli jsem tedy správně pochopila, tak žádné maso, žádné jine tuky, než lněný olej, . To znamena, že ani jiné přírodní produkty jako je alveo také nesmím. Jsou to bylinky rozpustene v stáve z hroznoveho vina.? Mohu se zeptat, znáte někoho, kdo se touto dietou vyléčil z rakoviny? Nebo jak sestavit nějaký jídelníček , či nějaké recepty? Četla jsem take, že je možné při této dietě sklenicka šampusu , či jiného vína. To mne trochu udivuje. Teď mám poslední serii chemo, pak budou nejake testy a pak další chemo. Do té už se mi právě moc nechce, raději bych jen přírodní léčbu. Proto sháním někoho, kdo tímto prošel a byl by mi nápomocen. Díky moc renča
Menstruační bolesti po menstruaci mohou vznikat drážděním nervových zakončení v břiše. Dráždit mohou různé látky tělu vlastní i cizí, záněty, výrůstky, vředy až nádory.
Nejčastější příčiny jsou:
špatná strava, přejídání (kde je řešením ubrat na množství a zlepšit svou výživu);
poruchy menstruace (únava, bolest břicha, podbřišku, zad, kříže, beder, hlavy, otoky nohou, svědění pochvy, zvracení, podrážděnost, úzkost, lítostivost);
zánět slepého střeva (bolest břicha a pravého podbřišku citlivá na dotek, pocit na zvracení až zvracení, nechutenství, zvýšená teplota);
celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
dráždivý tračník (průjem či zácpa, silná potřeba vyprazdňování nejčastěji po jídle, bolest břicha, plynatost, pocit plnosti, deprese);
zánět žlučníku, žlučových cest a městnání žluče (bolest břicha, bělavá, mastná stolice, průjem, tmavá moč, žloutenka, svědění kůže, teplota, potíže s trávením);
zánět žaludku nebo gastroduodenální vřed (bolest břicha, nevolnost, zvracení, nechutenství, pocit plnosti, bolest hlavy, zápach úst, krev ve stolici);
střevní neprůchodnost, ileus (záchvatovitá, urputná bolest břicha, zvracení, absence stolice).
Další možné příčiny:
zánět močových cest (časté močení, pálení, bolest při močení, tmavá, zakalená, zapáchající moč, možná příměs hnisu či krve, bolest zad);
Crohnova choroba (únava, bolest břicha, průjem, nadýmání, teplota, hubnutí, krev ve stolici, bolest kloubů, žlučové, ledvinové kameny, zánět duhovky, bolestivé uzlíky v podkoží);
ulcerózní kolitida (únava, krev ve stolici, bolesti břicha, konečníku, bolestivý vleklý průjem i několikrát denně, plynatost, nadýmání, teplota, bolest kloubů, afty);
Ve svém příspěvku NEJLEPŠÍ VLASOVÉ ZÁBALY PRO POŠKOZENÉ VLAS DOMÁCÍ RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.
Ahoj...Mám úplně hrozné vlasy. Strašně husté, suché, polámané konečky, nepoddajné, trochu krepaté. Teď sháním nějaké dobré přírodní domácí recepty na vlasové zábaly. Tak se chci zeptat jaké jsou pro tyto vlasy nejlepší. Nemáte někdo zkušenosti třeba s medem???? Děkuji moc za reakce a odpovědi. ;-)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Žlučníková dieta je vhodná zejména pro nemocné s chorobami žlučníku, při žlučových kamenech či střevních poruchách. Žlučníková dieta je založená na omezení spotřeby tuků. Žlučníková dieta se velice blíží jaterní dietě. Při dietě se smí používat máslo a olivový olej, ostatní tuky by se neměly používat nebo v co nejmenším množství. Příjem tuků by se měl u žlučníkové diety denně pohybovat do 60 gramů.
Nevhodné potraviny při žlučníkové dietě:
maso a uzeniny – tučné vepřové a hovězí, bůček, tučné salámy, klobásy
Ve svém příspěvku CENA DETRALEXU 120KS-KOLIK DOPLÁCÍ PACIENT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
Dobrý den.Mám takový dotaz.Již několik let užívám Detralex(mám vrozenou trombofilii),vždy jsem nějakou částku doplácela,není to málo,ale co se mi stalo tentokrát,mě úplně dostalo.Jsem u ČPZP a lékař mi předepsal recepty mimo jiné i na jiné léky.A na tento lék jsem platila celou částku,která dělala 1.442kč.Ani korunou ZP nepřispěla.Příští rok mi bude 70let,tak mi to vyrazilo dech.Všimla jsem si,že u této položky bylo lékařem uvedeno-hradí pacient.Ráda bych věděla,jak je to možné.Pořídila jsem si kartu Dr.Max,ale nikdy jsem takovou částku nehradila.Věřte,že pouze z důchodu se toto nedá.Detralex byl o obsahu 120ks,a to 2x,abych nemusela stále běhat pro recepty.Děkuji za odpověď a přeji hezký den.Anna
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Žloutenka je onemocnění žlučníku a jater. Zároveň patří mezi hlavní příznaky onemocnění jater. Žloutenka způsobuje zbarvení kůže do žluta. Tato barva kůže je nejzřetelnějším projevem problémů s játry nebo žlučníkem. Dochází i ke žlutému zbarvení bělma očí. Žloutenka je výsledkem jaterní poruchy, která poškozuje krev a transformuje ji do žluče. Žloutenku mohou doprovázet příznaky podobné chřipce, ale je důležité posouzení lékaře, který rozliší, zda je žloutenka způsobena akutní hepatitidou nebo závažnou infekcí žlučníku. Podle tradiční orientální medicíny existují dva typy žloutenky.
Žloutenka, která způsobuje zbarvení celého těla, způsobuje mírné břišní distenze, zácpu, zvýšenou frekvenci srdeční aktivity, močové potíže, žízeň (možnost přijímat pouze doušky) a žlutý mastný povlak na jazyku. Tento typ žloutenky způsobuje nadměrnou teplotu a pocení.
Druhý typ žloutenky způsobuje žluté nebo šedé zbarvení obličeje, očí, kůže, pocit těžkého těla, slabou nebo žádnou horečku, únavu, nechuť k jídlu, nevolnost, tlak na hrudi, distenzi, časté bolesti těla, řídkou stolici, studené (chladné) končetiny, čirou moč, zvýšenou frekvenci srdeční aktivity a dušnost.
Fáze LOW CARB je charakteristická nízkým, respektive nulovým příjmem sacharidů. Její délka je naplánovaná na 5 dní v týdnu, mohou to být jak tréninkové, tak netréninkové dny. V těchto dnech se budete snažit o vyčerpání veškerého glykogenu a dostání se do fáze ketózy. Jak již bylo řečeno výše, ketóza je stav, kdy jsou jako energetické zdroje využívány produkty metabolismu tuků, tedy ketony, které se tak stávají významným zdrojem energie pro pracující mozek, svaly a orgány. K vyčerpání glykogenových rezerv dojde cca po 2–3 dnech, nejpozději ve čtvrtém dni tedy můžete očekávat stav ketózy. Strava v ketonických dnech je poměrně jednoduchá. Konzumujte bílkoviny a tuky ve vyváženém poměru a vyvarujte se sacharidům. Hledejte i skryté sacharidy a nepřijímejte více než 40 g sacharidů za den. Čím méně, tím lépe. Stejně jako každá dieta i cyklická ketogenní dieta počítá s deficitním příjmem energie, sice tedy můžete konzumovat tučnější potraviny, avšak dbejte na to, abyste nepřekračovali svůj denní energetický výdej. V cyklické ketogenní dietě se vyplatí konzumovat pouze 2 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Přebytek bílkovin by se zbytečně mohl využít na tvorbu sacharidů (glukoneogeneze), což je stav, který je pro CKD naprosto nežádoucí. Mnoho sportovců si myslí, že v této dietě mohou konzumovat uzeniny, sýry, slaninu a podobně. Ne, i při této dietě myslete na to, že jste stále „na dietě“. Konzumujte kvalitní bílkoviny a nenasycené tuky a oleje, a pouze malou část tuků nasycených. Ketony působí na náš organismus toxicky a jejich vysoká koncentrace může vyústit až ke ketoacidóze. Pro jejich odplavení je tedy nutné konzumovat dostatek vitamínů (zejména rozpustných ve vodě) a antioxidantů, společně s vyšším příjmem tekutin.
Fáze CARB UP je opakem předchozí fáze, kdy se konzumovaly výhradně tuk a bílkoviny. V této fázi bude cílem obnovit glykogenové rezervy a připravit tak organismus na další dny, kdy bude zaplaveno ketony. V těchto dnech se můžete vyloženě naplnit sacharidy takzvaně „co to dá“. Právě fáze CARB UP odstraňuje negativní vliv cyklické ketogenní diety na schopnost podávat submaximální silové výkony v tréninku. Ve dnech se zvýšeným příjmem sacharidů se pokoušejte kon
Tam, kde už léky na zahleněné plíce nestačí, nastupuje technika. Snadněji dýchat pacientům, kteří mají poškozenou horní část plíce, může pomoci třeba i operace. Spočívá v odstranění nejvíce poškozené části plíce, přičemž zbylá plíce se rozvine do původního objemu hrudníku, a mechanickým trikem dojde k tomu, že se průdušky více rozšíří a pacientům se jednak zmenší pocit dušnosti a také se zlepší tolerance fyzické zátěže. Chronická obstrukční plicní nemoc je chorobou hlavně kuřáků. Ne všichni ale musí onemocnět. Aby člověk onemocněl chronickou obstrukční plicní nemocí, musí mít evidentně nějaký genetický podklad, genetickou vnímavost. Navzdory tomu, kolik lidí kouří, pouze asi pětina z nich onemocní. V současné době je znám pouze jeden genetický podklad, to je deficit enzymu, alfa 1-antitrypsinu, nicméně není to jediný gen. Ve hledáčku je celá řada dalších genů. Přesto do ordinací doktorů už míří i pacienti, kteří cigaretu nikdy v ruce nedrželi. Přijde-li se na to, že pacient má chronickou obstrukční plicní nemoc kvůli kouření, tak by měl s pomocí přestat kouřit. Pokud člověk pracuje jako barman v hostinci, kde se kouří, tak by tam neměl pracovat, pokud pracuje v továrně, kde se to hemží škodlivými výpary, také by měl změnit zaměstnání. Jsou to drobnosti, ale mají nejzásadnější vliv na prognózu nemocí plic.
Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.
Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:
1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.
Stravování v nemocnicích není hotelovou službou, ale mělo by být promyšlenou výživou, která léčbu podporuje. Příslušný druh a formu stravování ordinuje ošetřující lékař a sestavuje nutriční terapeutka. Nutriční terapeutka je tím správným člověkem, který by měl poradit, jak se stravovat po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná.
Tento druh stravy bývá doporučen zpravidla jen krátkodobě!
Tipy
Při kašovité dietě by měla být strava hlavně chutná a lehce stravitelná. Zároveň by měla obsahovat vše, co tělo potřebuje pro správné fungování. Důležité je také dodržovat pitný režim.
Pravidlo kašovité stravy: Běžně připravovaná strava se zpracuje do kašovité konzistence. Jak již bylo popsáno, maso se doporučuje upravovat dušením nebo vařením. Možné je i pečení (spíše výjimečně) či zapékání ve vodní lázni. Za vhodnou přílohu se samozřejmě považují brambory. Hodí se ale i těstoviny a další.
Tip: Jídlo je třeba vždy připravit do měkka.
Při krátkodobém (v řádu dnů) „pojídání“ kašovité stravy asi není nezbytně nutné do detailu sledovat, zda je ve stravě obsaženo vše, co by v ní mělo být. Na druhou stranu nelze doporučit ani druhý extrém, tedy vůbec si složení stravy nevšímat.
Recepty
Recepty se neliší od běžného stravování. Pouze se připravené pokrmy nakonec rozmixují.
Doporučení:
polévky – vývary, zeleninové
bramborová kaše, těstoviny, rýže; v podstatě je možný i knedlík
libové maso (hovězí, kuřecí, krůtí, může být i vepřové) a netučné ryby (nejlépe filé)
omáčky
dětské přesnídávka – lze přidat drcené piškoty
jogurty, tvarohy
krupicová kaše, pudink
sýry (tavené i tvarohové), vejce, pomazánky
banány, jahody, broskve, meruňky, jablko a další; zvolit lze i ovoce ve formě kompotu
vhodná je i zelenina – mrkev, řepa, rajčata a další
pečivo – netučné rohlíky, veka, piškoty jako přídavek do tekuté stravy
z tuků nejlépe rostlinné; přidávají se do hotových produktů
Co vynechat
Při kašovité dietě se doporučuje vynechat zejména potraviny, které jsou hůře stravitelné, dráždí zažívací trakt, způsobují nadýmání či se špatně zpracovávají do kašovité podoby. Patří k nim například:
tučné maso, uzeniny (zejména kořeněné a tvrdší)
chléb, čerstvé kynuté pečivo
kapusta, zelí, paprika, česnek, nakládané okurky, angrešt, fíky, datle, ořechy a další
V naší poradně s názvem ERDOMED TOBOLKY CPS 20X300MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendulka48.
Dobrý den, pane Cempírek!
Zajímalo by mě, kdy se změnil doplatek na ERDOMED 60x300mg. V březnu t.r. jsem na něj doplácela téměř 500,- Kč, s tím že p. MUDr na plicním ho neproplácí pojišťovna pouze u CHOPRN. Víte něco blíže??
Dík za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Erdomed můžete dostat za méně peněz a nebo dokonce zdarma, jen když budete mít předpis od lékaře, u kterého se léčíte s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). Navíc tato nemoc musí být od kategorie A, která má fenotyp bronchitický a/nebo frekventní exacerbace. Nárok na slevu mají i pacienti s CHOPN s bronchiektáziemi, kteří dodržují zákaz kouření a současně splňují následující kritéria: FEV1 po podání bronchodilatancia dosahuje méně než 80% náležité hodnoty a mají alespoň 2 exacerbace za rok v anamnéze před nasazením léčby erdosteinem, což je účinná látka Erdomedu. Léčba není nadále hrazena, pokud během 3 měsíců nedojde ke zlepšení průběhu CHOPN.
Toto jsou současné podmínky určující nárok na úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Všichni ostatní, kteří se neléčí na výše uvedenou nemoc, musí platit plnou prodejní cenu tohoto skvělého léku.
Zahleněné plíce, které nedokáží poslat dostatek kyslíku do těla a to pak není schopno velké aktivity. Potíže s dýcháním jsou vázány na běžnou denní námahu. U pacientů nemocných chronickou obstrukční plicní nemocí se může objevit kašel, který může být i suchý, ale většinou bývá s vykašláváním hlenů. Spousta pacientů ale tyto první varovné příznaky chronické obstrukční plicní nemoci přehlíží a na nemoc se tak často přichází pozdě.
V naší poradně s názvem ERDOMED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Taky by mě zajímalo,jak je to s tím poplatkem.Loni mě ho taky předepsali a platila jsem jen kolem 50 kč.Dneska jsem si ho byla vyzvednout a už jsem zaplatila 179 kč,a na receptu bylo napsáno hradí pacient.Tak nevím...je nějaká legislativní změna?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Erdomed dostane s nízkým doplatkem jen pacient s plicní obstrukční nemocí (CHOPN). Všichni ostatní musí zaplatit jeho plnou cenu. Výdej léku zůstává i nadále jen na lékařský předpis. Erdomed nejde volně koupit, ikdyž na něj pojišťovna nepřispívá.
Virová hepatitida je zánět způsobený různými viry v játrech. Rozlišuje se virový zánět jater typu A až G, ale nejčastějšími typy jsou hepatitidy A, B a C. Jejich výskyt je celosvětově velice vysoký.
Virová hepatitida A je nejméně závažným typem zánětu jater, jelikož probíhá pouze akutně a téměř vždy se spontánně vyléčí. Přenáší se špinavýma rukama, kontaminovanou potravou a vodou. V rámci léčby je potřeba dodržovat dietu, vyvarovat se alkoholu a tělesné aktivitě.
Virová hepatitida B je závažnějším onemocněním, které může probíhat akutně i chronicky. Přenáší se krví, pohlavním stykem, slinami a kontaminovanými jehlami. Proto jsou zvláště ohroženou skupinou narkomani. Virová hepatitida typu B často vzniká přechodem z neléčené akutní formy a její nebezpečí tkví v tom, že přechází v jaterní cirhózu, na jejímž základě často vzniká zhoubný nádor jater.
Virová hepatitida C se přenáší krví, pohlavním stykem a přenosem z matky na plod. Může probíhat v akutní, bezpříznakové formě, ale udává se, že až 85 % případů je ve formě chronické. Často přechází v jaterní cirhózu a karcinom jater.
Mezi časté příznaky patří stále narůstající únavnost, tlak v pravém podžebří, bolesti kloubů a svalů, chřipkové příznaky. Není ale vzácností, že onemocnění probíhá bezpříznakově. Často nebývá vyjádřena ani žloutenka, tedy žluté zbarvení kůže a očních bělim. Proto pacienti často navštíví lékaře s potížemi, které jsou již důsledkem vazivové přestavby jater, tedy cirhózy, která byla způsobena chronickou bezpříznakovou infekcí hepatitidou B nebo C. Pacienti s chronickou hepatitidou jsou tedy vystaveni několikanásobně vyššímu riziku rozvoje jaterní cirhózy, často až řadu let od prvotní nákazy virem hepatitidy. Na poli cirhózy se poté ještě navíc často rozvíjí zhoubný nádor jater, talzvaný hepatocelulární karcinom. Jediným spolehlivým způsobem, jak zjistit, zda nemocný trpí infekcí hepatitidou B nebo C, je pak přímé zjištění viru v krvi.
Jak poznat onemocnění jater u dětí. U dětí je situace komplikovanější, zvláště u malých dětí se nemusí onemocnění klinicky významně projevit a nemusí dojít ani k zežloutnutí. Dítě trpí nechutenstvím, může ho pobolívat bříško, někdy se objeví zvýšená teplota. Příznaky infekčního zánětu jater jsou ale lehké, takže rodiče stav zvládnou doma sami, aniž by onemocnění bylo diagnostikováno, respektive se o něm začne zpětně uvažovat, až když se nakazí spolužáci nebo rodina. K popsaným
V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.
Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:
DASH strava obsahuje převážně ovoce, zeleninu, nízkotučné mléčné výrobky a celozrnné výrobky. Také jsou v této stravě zahrnuty luštěniny, drůbež a ryby, zároveň malé množství masa, tuků a sladkostí. Dalo by se říci, že se jedná jen o malý obsah nasycených tuků, které jsou potřebné pro celkový tělesný tuk a cholesterol.
DASH dieta se skládá z:
6 až 8 porcí obilovin denně – včetně těstovin, rýže, obilí a chleba.
4 až 5 porcí zeleniny –zdroj vlákniny, vitamínů. Nejčastěji se konzumuje brokolice, brambory, mrkev nebo rajčata. Velmi vhodná je syrová zelenina.
4 až 5 porcí ovoce – zdroj vlákniny, hořčíku, draslíku, vitamínů a mnoha dalších minerálů.
2 až 3 porce nízkotučných mléčných výrobků (sýry, jogurty, mléko). Tyto výrobky jsou bohatým zdrojem na vápník, bílkoviny a vitamín D.
6 porcí ryb, drůbeže nebo libového masa. Maso je bohaté na bílkoviny, vitamín B, zinek a další živiny. Důležité je, aby při konzumaci masa bylo konzumováno i ovoce a zelenina.
4 až 5 porcí ořechů, semen a luštěnin. Tyto potraviny jsou bohaté na bílkoviny, draslík, hořčík, vlákninu, fytochemikálie a další nepostradatelné živiny. Velmi vhodná jsou slunečnicová semínka, fazole, hrách, čočka, mandle, arašídy a pistácie.
2 až 3 porce tuků a olejů. Lidské tělo potřebuje tuk pro správnou absorpci důležitých vitamínů a živin. Pro zdravý imunitní systém musí být konzumováno i dostatečné množství tuků.
Až 5 porcí sladkých bonbónů. Při této dietě se člověk nemusí vzdát sladkostí. U této diety je důležité, aby byl jen omezen jejich přísun.
Alkohol. Při této dietě je vhodné, aby muži konzumovali jen dva drinky denně a ženy jen jeden.
Je potřeba
si uvědomit, že bezlepková dieta není úplně dieta, při jejím
dodržování je důležité spíše co jíte, než kolik toho jíte.
Tím, že lidé držící tuto dietu nemohou konzumovat některé
potraviny, které jsou zdrojem bílkovin, je musí logicky nahradit za
jiné zdroje.
bezlepkové
potraviny
Při
bezlepkové dietě je vhodné konzumovat mléko, tvrdé sýry,
smetanu, maso, vnitřnosti (např. játra, ledviny), vejce, ovoce,
zeleninu, rýži, kukuřici, sóju, laskavec, pohanku, tuky, cukry,
med, kávu, čaj, kakao a potraviny vyrobené z těchto produktů.
zakázané
potraviny
Při
bezlepkové dietě je třeba se vyhnout všem potravinám, které
obsahují lepek, například běžné pečivo, těstoviny,
strouhanka, knedlíky, jíšky, omáčky, salámy, šunky, sekané,
dochucovadla, kečupy, majonézy, dresinky, sójová omáčka,
pudinky, zmrzliny, kypřící prášky, cornflakes, ovesné vločky,
kroupy, krupice, seitan (rostlinné maso), a potravinám, které
obsahují pšeničný škrob, který je přidáván do cukrovinek a
zákusků. Vždy je potřeba si přečíst složení výrobků,
protože lepek se objevuje i v potravinách, kde by jej nikdo
nečekal, například v jogurtech, sojových řezech, v rýži v
čokoládě, lipu, a podobně. Složení není potřeba sledovat jen
u výrobků, které jsou jasně označené jako bezlepkové buď
nápisem, nebo symbolem přeškrtnutého klasu. Je třeba si
uvědomit, že pokud trpíte celiakií, neznamená to, že přijdete
o těstoviny a pečivo, naopak pro celiaky existují bezlepkové
varianty. Je pravda, že bezlepkové varianty jsou o něco dražší,
ale do budoucna se předpokládá, že se cena těchto potravin
srovná s potravinami obsahující lepek. Dnes už se bezlepkové
potraviny dají najít nejen v obchodech se zdravou výživou, ale
už i v některých supermarketech.
U
bezlepkové diety je třeba vždy zvážit i konzumaci alkoholu,
například některé zdroje řadí k zakázaným potravinám i pivo.
Dokonce i pivo označené jako bezlepkové totiž obsahuje lepek, jen
je v něm jeho obsah snížen na minimální hranici. Celkově ale
platí, že obsah lepku v běžných pivech není vysoký. Některé
starší zdroje uvádí, že se lepek objevuje i ve vodce a whisky,
ale novější zdroje tato tvrzení vyvrací.