Výborným způsobem užití rakytníku jsou čerstvé plody nebo plody ve formě šťávy, zavařeniny, sirupu či džemu. Další možností je připravit si například za studena lisovaný olej z plodů a listů. Aby se neničily vitamíny, je nutné upravovat rakytník tak, aby nedošlo ke styku s železem. Recepty tedy připravujte jen pomocí umělohmotného či dřevěného nádobí. Rovněž je dobré nepřijímat současně s rakytníkem stravu či nápoje bohaté na železo. Případně rakytník nebo výrobky z něj připravené pozřete hodinu před takovýmto jídlem či nápojem nebo dvě hodiny po jejich konzumaci.
V naší poradně s názvem MED S RAKYTNÍKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmara.
můžu jíst med s rakytníkem když beru warfarin
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Warfarin společně s rakytníkem nejsou dobrá kombinace. Rakytník posiluje účinky Warfarinu i ostatních léků proti srážení krve a hrozí krvácení a tvorba modřin.
Výzkumy prokázaly pozitivní vliv na vysoký krevní tlak u celeru a také u česneku. Česnek dokáže snížit vysoký krevní tlak jen když se jí ve velkém množství. Na snížení vysokého krevního tlaku je třeba denně sníst 4 stroužky česneku. U celeru je třeba sníst alespoň jednu bulvu denně. Také panenský olivový olej je prospěšný při boji proti vysokému krevnímu tlaku.
Odvar ze sušených květů hlohu obecného zlepšuje srdeční činnost, snižuje krevní tlak. Odvar z hlohu pomáhá také při nespavosti a má uklidňující účinky. Podobné účinky, jako květy, mají i zralé plody hlohu. Hloh je dobré kombinovat s rakytníkem řešetlákovým. Odvar z hlohu se pije jak je libo. Hloh se dá také užívat jako lihová tinktura, ve které je výtažek z čerstvé rostliny hlohu obecného, v takovém případě je rozumná dávka 300 mg výtažku z hlohu denně.
Při sklízení plodů je nutné kontrolovat, jestli nejsou červivé nebo napadené hmyzem. Plody se sbírají za plné zralosti od září do října, ještě před příchodem prvních podzimních mrazů, a suší se umělým teplem do 70 °C. Usušené se používají pro přípravu odvaru, který zlepšuje srdeční činnost, snižuje krevní tlak, pomáhá při nespavosti a má uklidňující účinky, pokud se užívá dlouhodobě. Je vhodné jej kombinovat s rakytníkem řešetlákovým.
Ve svém příspěvku HOJENÍ PÁSOVÉHO OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bereneiter.
Po oslabení imunity po nemoci akutního zánětu slinivky se mi vytvořil šíleně bolestivý pásový opar . Postižený levý bok až do půlky zad. Puchýře odezněly po 2 měsících a v současné době mám fialové skvrny na postiženém místě a stále to moc bolí . Zřejmě mám stále vnitřní zánět. Kdo poradí co s tím a jak dlouho ještě budu trpět ? Děkuje penzista 1938 .
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanča.
Dobrý den, vnitřní pásový opar je opravdu velmi bolestivý. Mě pomohly injekce Milgama, vitamin C long efekt, Hlíva forte s rakytníkem a echinaceou na zvýšení imunity a hlavně proti bolesti Panadol extra tbl.Téměř po měsíci trvání jsou bolesti únosné, ale jak potrvají ještě dlouho, než odezní - to nikdo s jistotou neřekne.
důchodkyně Hanča
Úvod knihy se zabývá základními principy stravování podle Mačingové, vyvrací kritiky na základě přesvědčivých argumentů dle principů a filozofie stravování.
Příběh Simončiny přeměny: Zde autorka popisuje příběh Simony, její náhlou změnu. Jedná se o teenagerku, která neustále bojovala s chutí na sladké, měla nepravidelný jídelníček s hladověním a neustálé výčitky ohledně dietních chyb. K novému stravování se přidali i rodiče Simony. U nich byl přechod na stravování podle Antónie Mačingové postupný. Po absolvování první detoxikace se rodičům upravil cholesterol a váhové úbytky u otce byly 12 kg a u matky 7 kg. Nejde však o kilogramy, ale především o úbytky v centimetrech.
Něco pro vegetariány: Tato kapitola se věnuje konkrétním receptům, které jsou doplněny fotografiemi zhotovených pokrmů. Je zde 21 receptů s fotografiemi.
Sváteční menu: Jde o univerzální skladbu menu, které je vytvořeno jak pro „masožravce“, tak pro vegetariány. Jsou zde zajímavě skloubené jednotlivé chody a při pohledu na fotografie se vám začnou doslova sbíhat sliny. V této kapitole je 9 receptů s fotografiemi pokrmů.
Sladké recepty z mouky: Tato pasáž je určena mlsounům, kteří nedokážou odolat sladkému pokušení. Autorka do svých pokrmů používá žitnou mouku, sójové mléko, jáhlovou mouku a další zdravé ingredience. Když se například podíváte na recept „Šišky s ořechy“, řeknete si, že jde o zcela běžné jídlo, ale když se podíváte na fotografii pokrmu, tak neodoláte a začne ve vás hlodat červíček, co to zkusit? Tato pasáž obsahuje 11 sladkých receptů, mezi nimiž nechybí tolik populární muffiny anebo klasické koláče se švestkami či maková buchta.
Slané moučné recepty: Tuto kapitolu využijí zastánci pizzy a slaných moučníků. Je zde 12 receptů od pizzy, tortill, chleba, rohlíčků až po slané koláče. Úžasně vypadají šneky z listového těsta, které se výborně hodí na slavnostní příležitosti. Ani zde se nemusíte bát, že byste si nevybrali své oblíbené jídlo.
Těstoviny: Zde autorka využívá veškerých možností přípravy celozrnných těstovin od lasagní po klasické špagety. Je zde 5 receptů s různými ingrediencemi, které jsou velmi zajímavé.
Recepty bez masa: Tato pasáž potěší vegetariány. Najdou tady velmi lákavé špízy, zapečené rolky, brambory, květák, lívance, čočku, fazole a další. Tato část knihy se skládá z 12 receptů a nechybí zde ani klasické vegetariánské knedlo-zelo a... to je překvapení.
Recepty s masem: Skvělá kapitola pro milovníky masa. Je zde 12 receptů s jehněčím, hovězím, králičím, krůtím a kuřecím masem. Nechybí ani recept n
Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.
28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.
Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:
1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.
Recepty při žlučníkové dietě nemusí být monotónní. Svůj jídelníček můžete obohatit o chutná, a navíc i zdravá jídla. Spousta receptů žlučníkové diety je dostupných na internetu. Mějte ale na paměti, že každý člověk je originál, takže co může konzumovat jeden, druhému může způsobit bolesti.
A co třeba naše kuchařka? Zde je několik tipů na vhodné recepty:
Zapečené těstoviny se špenátem
Ingredience: 300 g těstovin, 1 balení mraženého špenátu, 2 bílky, 100 g eidamu (20%), sůl, máslo
Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, ale tak, ať nejsou úplně uvařené. Mezitím rozpustíme v hrnci špenát a necháme chvíli vařit. Lehce osolíme a můžeme přidat i trošku másla. Nastrouháme sýr na struhadle. Mísu na zapékání vymažeme máslem a vkládáme vrstvu těstovin, špenátu a strouhaného sýra. Opakujeme ještě jednou, poté zalijeme směsí dvou rozmíchaných bílků se solí (ne sníh) a nakonec posypeme sýrem. Pečeme v troubě asi 20 minut. Recept je koncipován na 4 porce.
Šunková pomazánka
Ingredience: 250 g šunky s podílem masa 93–95 %, 200 g čerstvého sýra Cottage light, 1 rovná kávová lžička rajského protlaku, sůl, hladkolistá petržel
Postup: Do nádoby dáme šunku pokrájenou na menší, asi centimetrové čtverečky. Přidáme čerstvý sýr a rajský protlak. Vše rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a trochu dosolíme. Ještě jednou, krátce, pustíme mixér nebo sekáček, přidáme rozsekanou nať z petržele a máme hotovo.
Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, okořeníme je a dusíme v trošce vody. Přidáme k nim na kostičky nakrájená rajčata. Až bude maso měkké, přidáme rajský protlak (cca 2 polévkové lžíce) a petrželovou nať. Omáčka by neměla být moc vodnatá. Při servírování omáčkou polijeme špagety, které posypeme sýrem. Tento jednoduchý a chutný recept je určen pro jednu osobu.
V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.
Mám dotaz - dlouhodobě beru warfarin. Beru i hlívu ústřičnou na posílení imunity - mohu užívat k warfarinu hlívu s rakytníkem? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hlíva ústřičná neobsahuje žádný vitamín K a proto je vzhledem k Warfarinu naprosto neškodná a můžete ji libovolně konzumovat. Ovšem rakytník vitamín K obsahuje a jeho zařazení do jídelníčku musí být vyváženo omezením jiné potraviny, která obsahuje vitamín K. Rakytník zesiluje účinky Warfarinu a může zvýšit riziko krvácení nebo vznik modřin. Když se rozhodnete zařadit rakytník do jídelníčku, tak je nezbytné provést kontrolní změření srážlivosti krve (Quickův test). Změření musí být učiněno do několika dní po zahájení užívání rakytníku.
Ingredience: 1 litr hovězího vývaru, 120 g pórku, 120 g brambor, 1 bílek, sůl, pažitka na ozdobu
Postup: Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenké plátky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a vložíme spolu s pórkem do vroucího vývaru. Vaříme doměkka. Do hotové polévky vidličkou zašleháme bílek. Polévku podle chuti dosolíme. Před podáváním na talíři posypeme pažitkou.
Hodnota: 243 kJ/59 kcal
Lívanečky pro děti
Ingredience: 14 g stolního oleje, 260 g vody, 250 g lívanečků, 40 g dia skořicového cukru
Postup: Obsah sáčku vsypeme do misky a vlijeme studenou vodu. Směs metličkou důkladně rozšleháme, aby byla bez hrudek. Necháme odstát 5 minut. Na rozehřátou lívancovou pánev potřenou olejem nalijeme těsto a opečeme z obou stran dozlatova. Hotové lívanečky obalíme ve skořicovém cukru.
Hodnota: 899 kJ/215 kcal
Segedínský guláš
Ingredience: 40 g podzimní cibule, 20 g hladké mouky, 20 g stolního oleje, 12 g soli, 360 g libového vepřového masa, 80 g mléka, 280 g kysaného zelí, kmín, 200 g vody, 4 g červené sladké papriky
Postup: Na polovině dávky tuku zpěníme cibulku a přidáme mletou papriku a přilijeme vodu. Přidáme nakrájené maso, sůl a kmín. Dusíme do poloměkka a přidáme nakrájené kysané zelí. Připravíme zásmažku – do zbylého tuku přidáme mouku. Vmícháme do guláše, přilijeme mléko a dusíme doměkka.
Hodnota: 1 218 kJ/ 291 kcal
Houskový knedlík
Ingredience: 1 vejce, 304 g hladké mouky, 20 g mléka, 32 g bílého pečiva, 20 g kvasnic
Postup: Z 1/3 mléka a droždí připravíme kvásek, který po 15 minutách smícháme s osolenou moukou, vejcem a zbylým mlékem. Vypracujeme těsto, do kterého vmícháme kostičky rohlíku. Přikryté necháme vykynout na teplém místě. Vyválíme 2 válečky, vložíme je do vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. Z každého knedlíku uděláme 8 koleček (1 plátek má 40 g). Na porci počítáme 2 plátky.
Hodnota: 660 kJ/158 kcal
Recepty na dia zákusky
Ořechové spirály
Ingredience: 1 vejce, 120 g polohrubé mouky, 60 g tvarohu, sůl, 30 g stévie, 12 g másla, 12 g ořechů
Postup: Z tuku, tvarohu, mouky a soli vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Mezitím nameleme ořechy a přidáme vejce se sladidlem. Vše dohromady zamícháme a rozetřeme na vyválené těsto do tvaru obdélníku. Těsto vyválíme zhruba 3–4 mm vysoké. Vše stočíme jako roládu, kterou krájíme cca na 5 mm vysoká kolečka, která klademe na plech s pečicím papírem. Pečeme přibližně n
Ve svém příspěvku DISKUZE COLAFIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melinda .
Colafit je opravdu skvělý doplněk stravy. Také ho již dlouhou dobu využívám. Je to skvělý pomocník na bolest kloubů.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.
Dobrý den.Mam artrózu kloubů prstů ruky,mohu brát současně během dne Condrosulft 400 a Colafit? Dále užívám Vít.D,Ca,C,Mg,B6,omega 3,betaglukany hlivu s rakytnikem,Zn a bylinky na menopauzu od Virde.
Děkuji za odpověď.
MUDr. Vladimíra Strnadelová se narodila 27. 3. 1959 v Uherském Hradišti. Je to lékařka-neuroložka, pracuje v oboru alternativní medicíny, praktikuje 25 let celostní medicínu, čínskou fytoterapii, akupunkturu, homeopatii, léčbu bylinami, detoxikaci organismu přírodní cestou. Diagnostika i léčba přírodní medicíny jsou zde propojeny s nejnovějšími poznatky medicíny západní.
Radost z jídla: Nejen makrobiotika očima lékaře a pacienta
Kniha je rozšířena o základní léčebné prostředky – obklady a léčebné nápoje, které jsou nejen popsány, ale i názorně ukázány na DVD. Do části o pohybu je zařazeno cvičení Qi-Gong, které je rovněž předvedeno na DVD. Kapitoly o léčbě jednotlivých nemocí byly obohaceny o nejnovější pohledy a léčebné přístupy. Zařazena je i kapitola pojednávající o půstech a očistných kúrách. Stejně tak byly do knihy doplněny další praktické recepty.
Radost ze zdravých dětí: Preventivní i léčebná strava pro celou rodinu 3
Jedinečná kniha, která respektuje přírodní zákonitosti a jejich vliv na stravu a výchovu dětí. Publikace je určena všem, kteří chtějí dát svým dětem to nejlepší a využívat přitom zákonů přírody. Inspiraci v ní však nenaleznou pouze rodiče. Jedná se o aplikaci přírodních zákonitostí vycházející z makrobiotických zásad na výživu a výchovu dětí.
Radost ze zdravých dětí: Preventivní i léčebná strava pro celou rodinu 1
Inspiraci v této knize nenaleznou pouze rodiče. Může být bohatým zdrojem poznatků pro každého, kdo se zajímá o to, jaký vliv má příroda na náš jídelníček, na náš zdravotní stav a celkovou pohodu. Nechybí zde spousta receptů a správné způsoby zpracování potravin, které zohledňují nejen věk dítěte, ale i ostatní jevy ovlivňující náš zdravotní stav, například roční období, denní doba či nemoci. Text obsahuje jednoduché přírodní léčebné prostředky, které je možné využít při běžných onemocněních dětí i dospělých. Nabízí pohled na jed
Postup: Uvařte špagety bez soli a bez tuku. Zahřejte olej ve velké pánvi na středně vysokém ohni. Přidejte chilli, omáčku (můžete přimíchat trochu chilli papričky) a rozdrcený česnek. Restujte cca 1 minutu, aby se spojily chutě. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a vařte za stálého míchání přibližně 4 minuty. Vzniklou směs dochuťte solí a pepřem a podávejte na uvařených špagetách. Povrch pokrmu posypejte sýrem.
Postup: V míse rozmíchejte ocet, pomerančový džus, který připravíte ze šťávy pomerančů, hořčici a olej a ochuťte solí a pepřem. Zálivku přidejte k rozkrájeným kachním prsům a natrhaným salátům, posypte opraženými oříšky a dozdobte kousky zbylého pomeranče.
Dýňové placičky
Ingredience: 1/2 šálku dýňové konzervy, 1/2 šálku vanilkového jogurtu s nízkým obsahem tuku, ¼ lžičky sody na pečení (prášku do pečiva), 1 žloutek, 4 bílky, ¼ šálku polohrubé nebo celozrnné mouky, trocha soli, javorový sirup nebo med
Postup: Rozmačkanou kompotovanou dýni, jogurt, prášek na pečení a žloutek spojte. Přidejte mouku a ušlehané bílky s trochou soli. Ze vzniklého těsta vytvarujte placičky a opečte na pánvi potřené olejem cca 3 minuty po každé straně. Upečené placičky polijte medem nebo javorovým sirupem a můžete konzumovat.
A ještě něco pro masožravce, mlsouny a „polévkáře“...
Kuře se zeleninovými brambory
Ingredience: 2 citrony nakrájené na tenké plátky, 6 čerstvých šalvějových listů, 1 kuře, 3 lžičky olivového oleje, 1 větší mrkev a půl celeru (obojí rozkrájené na nudličky), brambory, 2 polévkové lžíce čerstvého tymiánu
Postup: Předehřejte troubu. Šest plátků citronu a šalvějových listů dejte pod kůži kuřete. Vložte zbývající citron do dutiny kuřete. Kuře omotejte provázkem, tak aby náplň nevypadla, poté kuře potřete olejem a polo
Ve svém příspěvku NEJLEPŠÍ VLASOVÉ ZÁBALY PRO POŠKOZENÉ VLAS DOMÁCÍ RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.
Ahoj...Mám úplně hrozné vlasy. Strašně husté, suché, polámané konečky, nepoddajné, trochu krepaté. Teď sháním nějaké dobré přírodní domácí recepty na vlasové zábaly. Tak se chci zeptat jaké jsou pro tyto vlasy nejlepší. Nemáte někdo zkušenosti třeba s medem???? Děkuji moc za reakce a odpovědi. ;-)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kniha Vyléčit nevyléčitelné je rozdělena do sedmi kapitol. První kapitola se zaobírá tématem Nebojte se civilizačních chorob. Druhá kapitola je zaměřena na osteoporózu – Šance na vítězství. Třetí kapitola se zabývá problémy s páteří. Ve čtvrté se autor zaměřuje na přírodu a neexistenci špatného počasí. Pátá kapitola popisuje problematiku odstranění nádoru. Šestá se věnuje vypadávání vlasů a má název Sbohem lysino. Poslední, sedmá kapitola je zaměřena na recepty našich babiček.
Kniha v jednotlivých kapitolách popisuje danou problematiku a uvádí rozličné rady a recepty na zlepšení stavu. Velmi zajímavá je kapitola o nádorech, ve které autor popisuje recepty, návody a doporučení, jak se nemoci zbavit.
Celá kniha je vedena v jednom smyslu: Příroda má ráda ty, kteří žijí v souladu s jejími zákony. Při narození je člověk poléván vodou, následně se nadechuje, vdechuje vzduch. Šimrá jej první sluneční paprsek a podpírá jej země. Umírající člověk se loučí se slunečním světlem, přestává dýchat, sestupuje pod zem. Proto je vždy mezi narozením a smrtí život, který je zcela závislý na slunci, vzduchu, vodě a zemi. Slunce nám dává životní energii, vzduch poskytuje našemu tělu kyslík, voda vyplňuje buňky našeho těla a země nás krmí. Takové jsou zákony přírody. Jsou neměnné a věčné.
Kniha Vyléčit nevyléčitelné je rozdělena do sedmi kapitol. První kapitola se zaobírá tématem Nebojte se civilizačních chorob. Druhá kapitola Šance na vítězství je zaměřena na osteoporózu. Třetí se zabývá problémy s páteří. Ve čtvrté kapitole se autor zaměřuje na přírodu a neexistenci špatného počasí. Pátá část popisuje problematiku odstranění nádoru. Šestá kapitola se věnuje vypadávání vlasů a má název Sbohem lysino. Poslední, sedmá kapitola je zaměřena na recepty našich babiček.
Kniha v jednotlivých kapitolách popisuje danou problematiku a uvádí rozličné rady a recepty na zlepšení stavu. Velmi zajímavá je kapitola o nádorech, ve které autor nabízí recepty, návody a doporučení, jak se nemoci zbavit.
Celá kniha se opírá o základní myšlenku: Příroda má ráda ty, kteří žijí v souladu s jejími zákony. Při narození je člověk poléván vodou, následně se nadechuje, vdechuje vzduch. Šimrá jej první sluneční paprsek a podpírá jej země. Umírající člověk se loučí se slunečním světlem, přestává dýchat, sestupuje pod zem. Proto je vždy mezi narozením a smrtí život, který je zcela závislý na slunci, vzduchu, vodě a zemi. Slunce nám dává životní energii, vzduch poskytuje našemu tělu kyslík, voda vyplňuje buňky našeho těla a země nás krmí. Takové jsou zákony přírody. Jsou neměnné a věčné.
Ve svém příspěvku CENA DETRALEXU 120KS-KOLIK DOPLÁCÍ PACIENT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
Dobrý den.Mám takový dotaz.Již několik let užívám Detralex(mám vrozenou trombofilii),vždy jsem nějakou částku doplácela,není to málo,ale co se mi stalo tentokrát,mě úplně dostalo.Jsem u ČPZP a lékař mi předepsal recepty mimo jiné i na jiné léky.A na tento lék jsem platila celou částku,která dělala 1.442kč.Ani korunou ZP nepřispěla.Příští rok mi bude 70let,tak mi to vyrazilo dech.Všimla jsem si,že u této položky bylo lékařem uvedeno-hradí pacient.Ráda bych věděla,jak je to možné.Pořídila jsem si kartu Dr.Max,ale nikdy jsem takovou částku nehradila.Věřte,že pouze z důchodu se toto nedá.Detralex byl o obsahu 120ks,a to 2x,abych nemusela stále běhat pro recepty.Děkuji za odpověď a přeji hezký den.Anna
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Myslete na to, že pestrá strava není o tom, že každý den budete konzumovat nová jídla, pestrá strava je ta, díky níž doplníte co nejvíce potřebných prvků a vitamínů v organické podobě v jednoduchém pokrmu.
Recepty v knize mohou konzumovat všichni členové rodiny. Strava podle Mačingové je pestrá, lehká, zasytí a dodá energii. Metabolismus tak neustále funguje a stejně tak všechny orgány, jež jsou pro život nezbytné. Zbytečně je nezatěžujete a postupně čistíte. A co je nejpodstatnější, nehladovíte a pokrmy jsou opravdu velmi chutné a provoní celou kuchyni.
Uvedené recepty v knize mohou konzumovat i vegetariáni. Postačí, když maso vymění za hlívu ústřičnou.
Jen pro vaši inspiraci a představu – v knize je mimo jiné uvedeno sváteční menu, které obsahuje tyto pokrmy:
Falešná zelňačka
Falešný bramborový (celerový) salát s rybou obalenou v oříšcích
Salát z červené řepy
Malinová hubnoucí pochoutka
Co dodat závěrem? Skoro každého z nás trápí nějaké problémy. Snažíme se je potlačovat léky, což je nesmysl. Je nutné změnit své myšlení, podívat se na těžkosti z jiné perspektivy. Když pochopíte, že tělu stačí dodávat energeticky a výživově plnohodnotné potraviny, nemusíte se dopovat potravinovými doplňky ani náhradami stravy za nesmyslně vysoké ceny. Nedejte na reklamy a zkuste se stravovat podle Mačingové. Do měsíce uvidíte výsledky v podobě energie a změně vašich proporcí.
Recepty se v dietním programu A. Mačingové opakují, neboť startují očistu organismu. Někteří lidé uvádějí, že pro shození pár kilogramů jim opravdu stačí několikrát do roka opakovat pouze tyto očistné recepty podle Antónie Mačingové, aby si zlepšili krevní hodnoty a snížili případné záněty v těle.
Celerové kuřecí burgery: Kousky kuřete naložíme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sůl, pepř a mletý kmín. Vypracujeme masovou směs, kterou smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji zlehka osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme a opepříme. Podlijeme troškou vody, přidáme těstoviny a podáváme. Tento recept můžete obměnit tak, že místo kedlubny přidáme baby špenát. Jinak postup zůstává úplně stejný.
Boršč: Jako odměrku použijeme kompotovou misku. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Připravíme si 1 misku mrkve, 1 misku celeru, 1 misku petržele, 1 misku kedlubny, 1 misku zelené papriky a 3 misky nakrájené uvařené červené řepy. Dále budeme potřebovat koření – sůl, pepř, nové koření, mletou papriku, 3 bobkové listy. Nezapomeneme na rajský protlak (doporučujeme spíš čerstvá rajčata), 2 stroužky česneku a 1 cibuli. Na oleji osmahneme veškerou kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme doměkka. Nakonec přidáme řepu. Zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak a povaříme. Nakonec vše dobře smícháme.
Hrachová polévka: 400 g mraženého nebo čerstvého hrášku, bazalkové pesto, sůl, pepř a lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut, na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí hrachovou polévku ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Salát z červené řepy se švestkami a ořechy: 300 g uvařené červené řepy (může být i čerstvá), 100 g sušených švestek (předem namočených do vody) a 100 g vlašských ořechů. Vše společně promícháme a přidáme 2 stroužky česneku, špetku soli, pepř a 3 lžíce oleje.
V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.
Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:
Ingredience: 1 listové těsto, jablka, rozinky, mandle, sladidlo na pečení pro diabetiky
Postup: Z rozváleného listového těsta tvoříme dostatečně velké čtverce, na které poklademe nastrouhaná nebo nadrobno nakrájená jablka i se slupkami a hrozinky. Vždy protilehlé cípy přehneme do středu, do tvaru šátečku, dobře přimáčkneme a posypeme plátky mandlí. Dozlatova upečeme. Ještě teplé posypeme sladidlem na pečení pro diabetiky. Pečení pro diabetiky, jak vidíte dle tohoto receptu, nemusí být vůbec složité.
Piškotová roláda
Ingredience: 40 g škrobové moučky, 1 prášek do pečiva, 1 špetka soli, 60 g polohrubé mouky, 4 lžíce horké vody, sladidlo pro diabetiky, 4 vejce, máslo, marmeláda dia
Postup: Potřeme plech máslem, položíme na něj pergamenový papír a papír rovněž potřeme máslem. Vejce ušleháme s vodou, sladidlem pro diabetiky a solí tak, aby pěnová hmota byla světlá a jemná. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva smícháme, prosejeme do pěnové hmoty a opatrně vmícháme. Piškotové těsto vlijeme na připravený plech a stěrkou rozetřeme. Těsto na piškotovou roládu pečeme ve středu předehřáté trouby na 230 °C. Těsto je upečené, je-li při dotyku pružné. Obvykle za 4–5 minut. Peče-li se příliš dlouho, rozlomí se pak při rolování. Na pracovní desku položíme utěrku, která je navlhčená, a vyklopíme na ni upečený piškot. Ihned jej potřeme želé nebo marmeládou a srolujeme. Piškot, který chceme naplnit šlehačkou nebo máslovým krémem, necháme vychladnout přikrytý vlhkou utěrkou, aby se při rolování nerozlomil. Roládu po naplnění ozdobíme šlehačkou nebo máslovým krémem a čerstvým ovocem, dia čokoládovými šupinkami nebo něčím podobným. I dia recepty na pečení jsou zajímavé.
Ve svém příspěvku LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Poláček Standa.
Jak je to s rakytníkem
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.
Teraz užívam na riedenie krvy Anopyrin. Na internete som sa dozvedel o potravinách predovšetkým zelenine obsahujúcich vitamin K, nie sú vhodné pre
konzumáciu pri súčasnom užívaní Anopyrinu. Aké vitamíny mám konzumovať, keď nemôžem zeleninu ?
Stravování v nemocnicích není hotelovou službou, ale mělo by být promyšlenou výživou, která léčbu podporuje. Příslušný druh a formu stravování ordinuje ošetřující lékař a sestavuje nutriční terapeutka. Nutriční terapeutka je tím správným člověkem, který by měl poradit, jak se stravovat po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná.
Tento druh stravy bývá doporučen zpravidla jen krátkodobě!
Tipy
Při kašovité dietě by měla být strava hlavně chutná a lehce stravitelná. Zároveň by měla obsahovat vše, co tělo potřebuje pro správné fungování. Důležité je také dodržovat pitný režim.
Pravidlo kašovité stravy: Běžně připravovaná strava se zpracuje do kašovité konzistence. Jak již bylo popsáno, maso se doporučuje upravovat dušením nebo vařením. Možné je i pečení (spíše výjimečně) či zapékání ve vodní lázni. Za vhodnou přílohu se samozřejmě považují brambory. Hodí se ale i těstoviny a další.
Tip: Jídlo je třeba vždy připravit do měkka.
Při krátkodobém (v řádu dnů) „pojídání“ kašovité stravy asi není nezbytně nutné do detailu sledovat, zda je ve stravě obsaženo vše, co by v ní mělo být. Na druhou stranu nelze doporučit ani druhý extrém, tedy vůbec si složení stravy nevšímat.
Recepty
Recepty se neliší od běžného stravování. Pouze se připravené pokrmy nakonec rozmixují.
Doporučení:
polévky – vývary, zeleninové
bramborová kaše, těstoviny, rýže; v podstatě je možný i knedlík
libové maso (hovězí, kuřecí, krůtí, může být i vepřové) a netučné ryby (nejlépe filé)
omáčky
dětské přesnídávka – lze přidat drcené piškoty
jogurty, tvarohy
krupicová kaše, pudink
sýry (tavené i tvarohové), vejce, pomazánky
banány, jahody, broskve, meruňky, jablko a další; zvolit lze i ovoce ve formě kompotu
vhodná je i zelenina – mrkev, řepa, rajčata a další
pečivo – netučné rohlíky, veka, piškoty jako přídavek do tekuté stravy
z tuků nejlépe rostlinné; přidávají se do hotových produktů
Co vynechat
Při kašovité dietě se doporučuje vynechat zejména potraviny, které jsou hůře stravitelné, dráždí zažívací trakt, způsobují nadýmání či se špatně zpracovávají do kašovité podoby. Patří k nim například:
tučné maso, uzeniny (zejména kořeněné a tvrdší)
chléb, čerstvé kynuté pečivo
kapusta, zelí, paprika, česnek, nakládané okurky, angrešt, fíky, datle, ořechy a další
Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním kvalitní houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.
Kefír bez laktozy/ houba se laktózou živí/- vhodné i pro osoby na ni citlivé a samozřejmě děti, je to léčebný kefír s probiotickými látkami, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, kyselinu listovou, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné/, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám KVALITNÍ houbičku! V Č.B. možno osobně bez pošt. s návodem. NEPOUŽÍVÁM KRABICOVÉ/TRVANLIVÉ/MLÉKO-je třeba mléko tzv. čerstvé, domácí, farmářské nebo bio. s podrobným návodem Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Pod každým receptem najdete množství pokrmu v mililitrech nebo gramech, energetickou hodnotu (E) v kcal, množství bílkovin (B) v gramech, tuků (T) v gramech, sacharidů (S) v gramech a cholesterolu (chol) v miligramech. Recepty jsou obvykle pro 1 porci.
Pozor! Pokud použijete k přípravě stravy mouku, jíšku nebo bešamel, je nutno snížit množství sacharidů v ostatních potravinách, aby byla dodržena dávka sacharidů.
Abyste měli dobrý start do nového dne, je důležité jej začít snídaní. Níže uvedené recepty jsou časově nenáročné a zpestří vám den. Vedle vysoce ceněných obilovin, jež zvyšují hladinu cukru pomalu, je zařazeno také čerstvé ovoce a mléčné výrobky. Tak po ránu dostane váš organismus pořádnou porci vitamínů a minerálních látek.
Základním pravidlem při stravování v případě, že trpíte žaludečními vředy, je nedráždivost. Vhodná je tedy zdravá, vyrovnaná a racionální dieta. Mléčné výrobky, zelenina a v menším množství ovoce by měly být součástí každodenní stravy. Základem je jíst pravidelně, v klidu a pohodě a dávat přednost několika menším porcím. Negativní roli mohou sehrát dráždivá a ostrá jídla, nadmíra citrusového ovoce a džusů. Stejně tak se nedoporučuje konzumace černé kávy, colových nápojů, alkoholu a samozřejmě kouření. Tyto pokrmy a nápoje mohou dokonce stát za vznikem žaludečních vředů, proto by si i zdraví lidé měli dávat pozor na jejich nadměrnou konzumaci. Naopak vyvážená strava je velmi dobrou prevencí.
Recepty na 1 porci
Zapékané brambory
Ingredience: 50 g vařených brambor, 100 g brokolice, 30 g 30% eidamu, 15 g řepkového oleje, sůl, muškátový oříšek
Postup: Uvařené brambory nakrájíme na plátky, promícháme s uvařenou brokolicí a kořením. Směs vložíme do vymaštěné zapékací misky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.
Zahradnické hovězí
Ingredience: 120 g hovězího masa, 20 g mrkve, 10 g petržele, 10 g celeru, 10 g másla, sůl, drcený kmín
Postup: Omyté maso na sucho opražíme, podlijeme, osolíme, pokmínujeme a dusíme. ¾ hodiny před dokončením přidáme očištěnou nastrouhanou zeleninu. Na závěr přidáme máslo.
Nákyp z filé
Ingredience: 100 g rybího filé, 15 g másla, 5 g hladké mouky, 1 lžíce strouhanky, 1 vejce, trochu mléka, sůl
Postup: Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozmícháme a povaříme. Filé podusíme v horké vodě do měkka, poté drobně pokrájíme a vložíme do provařeného základu. Přidáme žloutek, sůl, nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílku. Směsí naplníme vymaštěnou a strouhankou vysypanou formu a pečeme dozlatova v předehřáté troubě .
Rýžový salát
Ingredience: 150 g vařené rýže, 20 g sterilované mrkve, 20 g kukuřice, 35 g tuňáka ve vlastní šťávě, ½ vejce
Postup: Do uvařené rýže přidáme sterilovanou mrkev, kukuřici, tuňáka a půl vejce uvařeného natvrdo. Vše promícháme a podáváme studené.
Italské telecí
Ingredience: 100 g telecího masa, 10 g mouky, 10 g rajského protlaku, sůl
Postup: Maso nakrájené na kostky nasucho opečeme, osolíme, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka, krátce před dokončením zahustíme zálivkou připravenou z vody a mouky, dochutíme rajským protlakem a provaříme.