Nakrájíme prsa na kostičky, okořeníme a dusíme na vodě. Přidáme na jemno nakrájená rajčata, ze kterých jsme odstranili semínka. Jakmile maso změkne, přidáme dvě polévkové lžíce rajčatového protlaku a petrželovou nať. Omáčka nesmí být příliš vodová. Souběžně připravujeme špagety klasickým způsobem. Když je vše hotové, špagety podlijeme omáčkou a posypeme sýrem.
Vařené hovězí maso s pažitkou
Suroviny:
200 g hovězího libového masa
40 g hladké mouky
10 g másla
2 dcl nízkotučného mléka
pažitka a sůl
Postup:
Libové hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. Opražíme na sucho hladkou mouku, zředíme ji nízkotučným mlékem a vodou, osolíme, promícháme a chvíli povaříme. Následně do omáčky přidáme máslo a nasekanou pažitku. Hovězí maso nakrájíme a přelijeme hustou omáčkou. Doporučujeme podávat s vařenými bramborami.
Mrkvový salát s jablkem
Suroviny:
2 mrkve
3 jablka
citron
1,5 kávové lžičky pšeničných klíčků
Postup:
Mrkev a jablka nastrouháme na jemno, zalijeme vodou. Směs můžeme ochutit kapkou citronové šťávy. Posypeme pšeničnými klíčky a podáváme.
Kuře dušené na rajčatech
Suroviny:
1 kuře
20 g hladké mouky
20 g másla
1 dcl nízkotučného mléka
1 lžíce rajčatového protlaku
sůl podle chuti
Postup:
Kuře naporcujeme, osolíme, podlijeme vodou a rajským protlakem. Dusíme v hrnci do měkka. Hotové kuře vyjmeme. Šťávu zahustíme na sucho opraženou hladkou moukou a chvíli povaříme, následně zahustíme mlékem a máslem, případně přisolíme. Podáváme s vařeným bramborem nebo rýží.
Tvarohová pomazánka s mrkví
Suroviny:
400 g nízkotučného tvarohu
100 g mrkve
40 g cukru nebo medu
2 lžíce jablečného nebo meruňkového kompotu i se šťávou
citron
Postup:
Tvaroh se ušlehá s kompotem, vmíchá se do něj předem uvařená, na drobno nakrájená a již vychladlá mrkev. Podle vlastní chuti přidáme cukr, med nebo citronovou šťávu.
Pokud není rošt ještě tolik zašpiněný, do myčky nádobí ho dát můžete, ale většinou se stejně úplně nevyčistí. Určitě ale do myčky nedávejte hliníkové mřížky. Ty se jednak nevyčistí, ale hlavně v myčce již po prvním umytí chytnou šedý nádech a na jejich povrchu se vytvoří vrstva, která je nepříjemná nejen na pohled, ale i na omak. Dostat ji pak dolů je snad ještě náročnější než čištění mřížky ručně drátěnkou.
Nebo zkuste špinavý rošt vložit do pytle na odpadky do roztoku hrnku mýdla, hrnku octa a horké vody a uzavřete. Postavte do vany a nechte působit jednu hodinu. Poté omyjte houbičkou a osušte.
Pokud doma vaříte na plynu, sami víte, že jakmile chvíli vynecháte vyčištění sporáku, o to déle bude trvat následující péče. Rošt a hořáky u plynového sporáku potřebují speciální postup. Pokusit se mýt všechny části plynového sporáku houbičkou na nádobí a jarem je zcela nemožné. Vyčistit hořáky nebo mřížku, na které je často nános mastné špíny, není jednoduché a už vůbec to není možné obyčejným prostředkem na nádobí, který je na takovýto stupeň znečištění krátký. Ne nadarmo se říká, že čistit plynový sporák je zdaleka ta nejhorší práce. Nic vám nebrání pustit se do čištění houbičkou nebo drátěnkou a jarem. Ale nejspíš si poškrábete všechny části sporáku a po půldenním drhnutí vám upadnou obě ruce.
Chcete-li připálenou špínu opravdu odstranit, aniž byste přišli o nervy a spoustu drahocenného času, vybírejte z kvalitních odmašťovacích přípravků, které jsou svým složením vhodné přímo na mastnou špínu na sporácích. Tyto přípravky jen nastříkáte na mřížku a hořáky, necháte působit a poté jen setřete starou houbičkou na nádobí nebo jednorázovou papírovou utěrkou. Pokud byl sporák opravdu hodně znečištěný, může se stát, že na něm i po setření nějaká špína zůstane. Tu dočistěte houbičkou.
Úklid pouze párou ocení především alergici, ale i ti, kdo nemají v oblibě chemická čistidla. Parní čističe zničí 98 % všech bakterií a alergenů, a navíc i ušetříte, protože si vystačíte jen s vodou. Pomocí kvalitního parního čističe si ulehčíte práci, neboť díky vysoké teplotě a velkému tlaku páry velmi rychle a snadno vyčistíte veškeré nečistoty. Pára se navíc dostane i na místa, na která byste houbičkou nedosáhli. Na připálenou mastnotu už ale pára nefunguje a musíte použít i mechanické čištění. Jednou z možností je použít nástavec s kartáčkem, který tato místa vyčistí.
Postupovat můžete i jinak, zkuste sáhnout po věcech, které máte doma – sice se trochu zapotíte, ale jde to.
Univerzální mazivo WD-40 – nastříkejte a nechte působit 10 minut. Seškrábejte umělohmotnou škrabkou na led a omyjte mýdlovou vodou.
Sůl – vystříkl vám při smažení olej nebo rajčatová omáčka? Posolte je a vařte dál. Po dokončení jídla zbude pouze hromádka popela, kterou snadno setřete.
Hořáky u sporáku můžete vyčistit i pomocí amoniaku a plastového sáčku. Sundejte hořáky ze sporáku a zabalte je jednotlivě do uzavíratelných sáčků, do kterých přidejte cca 1/4 hrníčku amoniaku. Nechte uzavřené odležet přes noc. Pracujte nejlépe v garáži nebo na zahradě/balkoně (kvůli zápachu). Není potřeba hořák nijak předem namáčet nebo drhnout.
Tento masovo-bramborový guláš je pomalu pečený k dokonalosti, s bohatě ochucenou omáčkou a jemnými kousky hovězího masa a zeleniny. Tento uklidňující guláš si můžete připravit předem, abyste jej mohli podávat hostům nebo jej mít po ruce k ohřátí jako snadnou týdenní večeři.
Ingredience
1,5 kg vykostěné hovězí plece, nakrájené na kousky o velikosti 5 cm;
1 ½ lžičky soli;
1 lžička čerstvě mletého pepře;
2 lžíce řepkového oleje;
2 střední cibule, nakrájené;
8 stroužků česneku, oloupané a rozdrcené;
¼ hrnku rajčatového protlaku;
1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu;
¼ hrnku hladké mouky;
2 hrnky suchého červeného vína, jako je cabernet sauvignon;
4 hrnky nesoleného hovězího vývaru;
5 čerstvých snítek tymiánu;
1 bobkový list;
700 g žlutých malých brambůrků;
3 střední mrkve, oloupané a nakrájené příčně na kolečka;
2 lžíce balzamikového octa;
1 lžíce nastrouhaného křenu;
nakrájená čerstvá petrželka na ozdobu.
Postup
Umístěte rošt do spodní třetiny trouby a předehřejte ji na 160 °C. Rozpalte velkou pánev na středně vysokou teplotu.
Hovězí maso společně s 1 lžičkou soli a pepře dejte do velké mísy, přidejte olej a krouživým pohybem maso obalte. Ve 3 dávkách přidejte hovězí maso na pánev a smažte do zhnědnutí na všech stranách, 2 až 3 minuty na každé straně. Přeneste na talíř. Opakujte se zbývajícím hovězím masem.
Snižte teplotu na střední a přidejte cibuli a česnek; smažte za častého míchání, dokud nezměkne a nezačne lehce hnědnout, asi 3 minuty. Přidejte rajčatový protlak a rozmarýn; vařte za stálého míchání, dokud rajčatový protlak neztmavne, asi 1 minutu. Vmíchejte mouku a vařte za stálého míchání, dokud se vše neobalí, asi 1 minutu.
Vmíchejte víno a přiveďte k varu; vařte, míchejte, dokud nezezlátne a nezhoustne, asi 5 minut. Přidejte vývar, snítky tymiánu, bobkový list a zbývající 1/2 lžičky soli a přiveďte k varu. Vmíchejte hovězí maso a případnou vyteklou šťávu. Odstraňte z ohně a pevně přikryjte pokličkou. Přendejte do trouby a pečte, dokud se omáčka nezredukuje a hovězí maso je skoro měkké, asi 2 hodiny.
Vyjměte z trouby, vmíchejte brambory a mrkev. Přikryjte a pokračujte v pečení, dokud hovězí maso, brambory a mrkev nezměknou, asi 1 hodinu.
Vmíchejte ocet a křen. Podle potřeby ozdobte petrželkou.
Uchovávejte v chladničce ve vzduchotěsné nádobě po dobu až 5 dnů nebo zmrazte po dobu až 3 měsíců.
Štěnice se řadí mezi ploštice s proměnou nedokonalou. Jsou bezkřídlé, respektive nelétají. Hlavní a jedinou potravou štěnic je krev. Živí se výhradně jí. Po nasátí krví mají štěnice výrazně větší a protáhlejší tělo. Štěnice jsou grygarický hmyz (to znamená hmyz, který se sdružuje). Štěnice žijí až 1,5 roku a dokážou dlouho hladovět (uvádí se až 200 dní). Samice naklade za život 300–500 vajíček, která přilepují sekretem na většinou zdrsněný povrch. Vývoj z vajíčka až po dospělce trvá 2 měsíce při teplotě 20 °C.
První známkou štěnice postelové v bytě jsou ranní štípance na některém ze členů rodiny. V letních měsících se to většinou mylně přisuzuje komárům, když se ochladí, lidé považují často štípance za ekzém. Teprve v poslední fázi, kdy už jste všechno vyzkoušeli, se podíváte na internet a s hrůzou zjistíte, že by to mohly být štěnice. Nejlepší důkaz o výskytu štěnic v bytě je živý jedinec, ovšem živou štěnici nejspíš ve dne nespatříte. Nejlepší je v noci mezi jednou a třetí hodinou rozsvítit a podívat se na postel a na zeď v okolí postele. Štěnice jsou typicky noční hmyz, a proto je jde ve dne těžko najít. Přes den jsou zalezlé ve škvírách postele, v záhybech prostěradel a v dalších skrýších, které jim vyhovují.
Dalším důkazem přítomnosti štěnic jsou krvavé skvrny na prostěradle a povlečení. Ty způsobuje štěnice, kterou jste ve spaní rozmáčkli. Štěnice postelové po sobě zanechává i jiné stopy. Zvednete-li matraci, rošt a podíváte se za čelo postele, tak v těchto místech naleznete shluky černých teček (výkaly), které jdou rozmazat. Můžete také objevit i okrově zbarvené svlečky nebo skupinky vajíček, vypadající podobně jako lupy. Bohužel tento nepříjemný parazit si vůbec nevybírá, jestli se nastěhuje k vám nebo k vašemu sousedovi. Je mu to jedno. Jde mu hlavně o krev. Štěnice vyhledává hostitele až na vzdálenost 60 m. Bodá hlavně na odhalených částech těla. Také je rozdíl mezi mužskou a ženskou kůží. Mužská kůže je zpravidla pro štěnici tužší, takže si za hostitele vybere raději ženu. Pokud je v její blízkosti dítě, nepohrdne ani jeho krví. V praxi se stává, že žena má spoustu štípanců a bodnutí, ale muž, který spí vedle ní, má jen minimum nebo vůbec žádné. V takovém případě dochází často k omylu, že ženiny vyrážky a svědivá kůže jsou známkou ekzému nebo alergie. Pokud doma štěnice objevíte, nestyďte se kontaktovat odborníky, kteří vám od těchto nepříjemných parazitů pomohou.
Nemusíte vždy kupovat ty nejdražší čisticí prostředky, i když výrobci tvrdí, že jedině s nimi v boji proti mastnotě uspějete. Často velmi dobře poslouží i mnohem jednodušší prostředek vyrobený z běžně dostupných surovin. Stačí třeba několik věcí, které vlastní snad každá domácnost. Podívejte se tedy, jestli máte prášek do pečiva či jedlou sodu bikarbonu. Nasypte jedno z toho na suchý povrch sporáku nebo vnitřek trouby, který jste předtím očistili běžně dostupnými mycími prostředky. Prášek zakápněte jednou čajovou lžičkou vody. Ze směsi opatrně vyrobte jemnou pastu, kterou rozetřete hadříkem. Nečistoty by měly pustit. Samozřejmě nezapomínejte na to, že pokud se jedná o skutečně zašlou špínu, je třeba daný postup i několikrát opakovat. Nakonec ještě vezměte čistý hadřík, který mírně navlhčíte, a jím dokončete úklid. Poslední fází je celkové vyleštění čištěných ploch a sporák bude opět jako nový.
Vhodná je rovněž citronová šťáva. Pokud máte na sporáku mastné skvrny, které neumíte pořádně vyčistit, sáhněte po obyčejné citronové šťávě. Ta je skvělá nejen při léčbě nachlazení, ale také na odstranění mastných skvrn. Povrch sporáku potřete čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a setřete.
Určitě vynechte všechna kovová škrabadla, kartáčky, drátěnky a jiné houbičky s drsným povrchem. Zanechávají totiž škrábance, a to dokonce i na ocelovém povrchu. Nejlepší je použít houbičku nebo hadřík s flísem. Navíc je každý materiál jiný a na každý funguje něco jiného. Zjistěte, z jakého materiálu je právě váš sporák vyroben. Oceli pomáhá vhodný čisticí roztok, smaltovaný povrch zase nepohrdne horkou vodou a roztokem z jedlé sody. Železný rošt u sporáku je možno vyčistit žárem na otevřeném plamenu.
Pokud se probudíte se svědivými pupínky, které jste před spaním neměli, můžete mít štěnice domácí, zejména pokud jste v době, kdy kousnutí začalo, ulehli do použité postele nebo jiného použitého nábytku. Mezi další příznaky, štěnice postelové, patří:
skvrny od krve na povlečení nebo na polštáři;
tmavé nebo rezavé skvrny od trusu štěnic na povlečení a matraci, ložním prádle a stěnách postele;
skvrny od výkalů štěnice postelové, zbytky vajíček štěnic v oblastech, kde se štěnice skrývají;
zřetelný, zatuchlý zápach z pachových žláz štěnic;
Pokud máte podezření na zamoření štěnicemi, svlékněte prostěradlo, nadzvedněte matraci a pečlivě ji zkontrolujte, zda nevykazuje známky přítomnosti štěnic nebo jejich výkaly. Rovněž zkontrolujte rošt a ostění postele.
Zkontrolujte také oblast kolem postele, včetně knih, telefonů nebo rádií, okrajů koberců a dokonce i elektrických zásuvek. Zkontrolujte svůj šatník, protože štěnice, jako i další domácí paraziti, se mohou přichytit k oblečení. Pokud si nejste jisti známkami štěnic, zavolejte deratizátora, který bude vědět, co hledat.
Pokud zjistíte známky napadení štěnicemi, ihned začněte kroky, jak se jich zbavit a zabránit jejich návratu.