Indikační seznam pro dospělé
Zde je uvedena tabulka, ze které můžete zjistit, jaký máte nárok na lázně dle diagnózy a jestli máte nárok na lázně opakovaně.
| Číslo indikace | Indikace | ZÁKLADNÍ léčebný pobyt - způsob poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče: K (komplexní) nebo P (příspěvková) - další odborná kritéria vztahující se k jednotlivým indikacím - délka léčebného pobytu - lhůta pro nástup léčebného pobytu - možnost prodloužení |
OPAKOVANÝ léčebný pobyt - způsob poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče: K (komplexní) nebo P (příspěvková) - další odborná kritéria vztahující se k jednotlivým indikacím - délka léčebného pobytu - lhůta pro nástup léčebného pobytu - možnost prodloužení |
| I | NEMOCI ONKOLOGICKÉ | ||
|---|---|---|---|
| I/1 | - Zhoubné nádory. | K 21 dnů Do 12 měsíců po ukončení komplexní protinádorové léčby (s výjimkou dlouhodobé hormonální terapie). Možnost prodloužení. |
K 21 dnů Hodgkinova nemoc do 36 měsíců od začátku základního pobytu. P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů Hodgkinova nemoc po 36 měsících od začátku základního pobytu. P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů Ostatní. |
| II | NEMOCI OBĚHOVÉHO ÚSTROJÍ | ||
| II/l | - Symptomatická ischemická choroba srdeční. | P 21 dnů | P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů |
| II/2 | - Stav po infarktu myokardu. | K 28 dnů Do 12 měsíců po vzniku infarktu myokardu. Možnost prodloužení. |
|
| II/3 | - Hypertenzní nemoc II. až III. stupně hodnocení hypertenzní nemoci. |
K 28 dnů Hypertenze III. stupně komplikovaná ischemickou chorobou srdeční, chronickým srdečním selháním, cévní mozkovou příhodou, tranzitorní ischemickou atakou nebo chronickou renální insuficiencí na podkladě vaskulární nefrosklerosy. Možnost prodloužení. P 21 dnů Ostatní. |
P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů Hypertenzní nemoc refrakterní. |
| II/4 | - Onemocnění tepen končetin na podkladě aterosklerotickém II b. nebo zánětlivém. | K 21 dnů Onemocnění tepen končetin na podkladě aterosklerotickém II b. P 21 dnů Ostatní. |
K 21 dnů Onemocnění tepen končetin na podkladě aterosklerotickém II b. do 18 měsíců od začátku základního pobytu, pokud není možná invazivní léčba. P 21 dnů, v indikovaných případech P 14 dnů Ostatní. Pokud není možná invazivní léčba. |
| II/5 | - Funkční poruchy periferních cév a stavy po trombózách. - Chronický lymfatický edém. |
K 21 dnů Funkční poruchy periferních cév jako nemoci z  (...více se dočtete ve zdroji) Zdroj: článek Kdo má dnes nárok na lázně PoradnaV naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA. Dobrý den.Mám na Vás dotaz.Rozdrtím listy GINKA a plním do želatinových tobolek a pak užívám 1 tobolku denně.Má to též léčebné učinky.Děkuji za odpověd. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Užívání surových částí rostliny ginkgo biloba může být nebezpečné. Doporučuje se užívat sušený extrakt z listů v množství 60 až 240 mg ústy denně po dobu až 6 měsíců. Tento extrakt se ale nedá jednoduše připravit v domácích podmínkách. Zdroj: příběh Zpracování listů Ginkgo biloba Avokádová maskaAvokádo se již dlouhou dobu používá v kosmetických procedurách pro své vyživující a hydratační vlastnosti. Tato domácí maska je ideální pro jedince se suchými a lámavými vlasy. Avokádo totiž obsahuje hydratační složky, které oživují mdlé a mrtvé vlasy. Výroba masky
Avokádo se rozkrájí na malé kousky a poté se z něho vytvoří pyré (neměly by se tvořit hrudky). Do tohoto pyré se přidá mléko a olivový nebo mandlový olej a vše se dobře promíchá. Maska se aplikuje od kořínků ke konečkům vlasů. Velmi užitečné je překrýt vlasy buď ručníkem, nebo plaveckou čepicí. Maska by se měla nechat působit po dobu 15 minut. Poté vlasy pořádně opláchněte vlažnou vodou. Abyste odstranili všechny zbytky avokáda, pokožku hlavy důkladně masírujte. TipPři výběru avokáda se doporučuje vybírat jen zralé plody, protože vzniklá směs je tak mnohem účinnější. Při vymývání vlasů nezapomínejte na důkladné odstranění všech zbytků avokáda z vlasů. Při tvorbě pyré můžete do směsi přilít jen ¼ šálku mléka. Po umytí vlasů není třeba používat kondicionér, protože samotné avokádo poskytuje přirozenou aklimatizaci vlasů. Zdroj: článek Přírodní masky na vlasy PoradnaV naší poradně s názvem WARFARIN A AVOKÁDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Janata. Dobrý den, Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Avokádo je skvělé, obsahuje mnoho zdravých tuků, ale je také bohaté na vitamín K. Jedno avokádo bez pecky a slupky obsahuje přibližně 25 mikrogramů vitamínu K, přičemž celková denní dávka vitamínu K nesmí přesáhnout 120 mikrogramů u můžů na Warfarinu. Snědením jednoho avokáda vyčerpáte pětinu možného příjmu vitamínu K za jeden den. Takže pokud si dáte jedno avokádo, tak v tom dni musíte omezit potraviny s vysokým obsahem vitamínu K, aby celkový součet všech jídel za den byl 120 mikrogramů vitamínu K. Takže avokádo s Warfarinem ano, ale s omezením ostatních potravin s vyšším obsahem vitamínu K. Zdroj: příběh Warfarin a avokádo Recepty pro veganyQuinoa je surovina, která na rozdíl od pšenice nebo rýže nabízí strávníkům vyvážený soubor důležitých aminokyselin, čímž se řadí mezi neobvykle komplexní potraviny. Quinoa představuje také důležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Neobsahuje lepek a je velmi lehce stravitelná. Quinoa se zeleninouIngredience: 1 cibule, 250 g dýně Hokkaido nebo máslové dýně, 1 větší cuketa, 200 g čerstvých žampionů, 2 lžíce zeleninového vývaru bez glutamanů (například Würzl), dle chuti provensálské koření, 1 hrst dýňových semínek, 1 lžíce sójové omáčky Shoyu, 150 g quinoy, bylinková nať. Postup: Quinou minimálně 3x spaříme vařící vodou (jako jáhly − ztratí tím hořkost) a dáme vařit v poměru 1 díl quinoy k 2,5 dílu vody. Nesolíme. Vaříme cca 20 minut, poté necháme 5 minut pod pokličkou dojít. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli, dýni oloupeme (Hokkaido nemusíme) a nastrouháme nahrubo. Cuketu nakrájíme na kostky, mladou nemusíme loupat. Žampiony nakrájíme na libovolně velké kousky. Cibuli osmažíme (zvolíme větší pánev, například WOK) na oleji (z hroznových jadýrek, pokud chceme opravdu košer jídlo, jinak stačí olej řepkový), záhy přidáme dýni a krátce smažíme (cca 5 minut). Můžeme přihodit hrst dýňových semínek. Na druhé pánvičce na trošce oleje rychle osmahneme žampiony a cuketu a přidáme trochu sójové omáčky. Žampiony a cuketu vložíme do pánve s dýní, přidáme koření (kdo má co rád, totéž platí o zelenině − žádná dogmata) a 2 lžičky bujónu Würzl. Mírně podlijeme vodou a dusíme cca 10−15 minut. Na závěr do zeleninové směsi přidáme quinou a čerstvé zeleninové natě dle libosti. Do hotového pokrmu můžeme ještě vmíchat 1 lžíci lněného oleje, jenž dobře promazává nejen střeva. Quinoa na salátIngredience: 100 g quinoy, 100 g rajčat, 1 avokádo, 1 menší červená cibulka, hladkolistá petrželka, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř na dochucení. Postup: Quinou propláchneme vodou, abychom ji zbavili hořkosti, a poté ji uvaříme dle návodu na sáčku. Necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme cibulku najemno a pokrájíme rajčata a petrželku. Avokádo omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecku a dužinu pokrájíme na kostičky. Nakrájené avokádo pokapeme citronovou šťávou, aby nám nezhnědlo. Nyní smícháme veškeré připravené ingredience, vše zalijeme olejem a dle chuti osolíme a opepříme. Tento salát můžeme využít jako přílohu nebo samostatně jako lehký oběd či večeři. Quinoa s kuřecím masemIngredience: 300 g quinoy, 500 g kuřecích prsíček, 2 barevné papriky nebo 2 cukety, 1 avokádo, 2 rajčata, 3 mladé cibulky, 3 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce lněné (...více se dočtete ve zdroji) Zdroj: článek Co to je quinoa PoradnaV naší poradně s názvem PUKLICE NA BOBKOVÉM LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda. Koupila jsem si krásný vavřín s tím, že budu sbírat jeho listy. Teď jsem ale zjistila, že má na listech puklice. Nevím, jak se jich mám zbavit, abych mohla listy používat. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník. Puklice jdou zničit těžko, protože jsou chráněny odolným krunýřem, který nedovolí přístup sebesilnějšího jedu. Puklice je možné zničit jen mechanicky a nebo chemickou cestou. Mechanické zničení bude pro váš účel nejlepší řešení. Spočívá v tom, že každou pukličku musíte z listu seškrábnout příborovým nožem. Jestli je vaše rostlina zamořená moc a je veliká, tak si raději namnožte z jejich vrcholků rostliny nové. Na sadebních výhonech 15 cm dlouhých pečlivě očistěte všechny puklice a nechte jen pět posledních listů. Ostatní listy odřezejte. Chemická cesta spočívá v kontaminaci vnitřních tekutin v rostlině, protože to je jediná cesta, jak se k puklicím dostat - otrávit jim mízu, kterou sají. K tomu slouží přípravek Mospilan 20 SP, kterým se rostlina postříká. Mospilan je pro rostlinu neškodný, ale pro člověka je po dobu 3 dnů od postřiku zdraví škodlivý. To by ovšem nemuselo vadit při pěstování nových rostlin ze semenáčků. Zdroj: příběh Puklice na bobkovém listu Výživa vlasůMajonézaMajonéza je většinou známá jako surovina do kuchyně než na vlasy. Ale spousta žen ji používá pro výživu vlasů, zejména pro suché vlasy. Hlavní přísadou majonézy je totiž sójový olej, který vlasy dobře promastí, ale neproniká dovnitř struktury vlasů jako kokosový nebo olivový olej. K majonéze na vlasy lze přidat i jiné suroviny, například vaječné žloutky nebo citrónovou šťávu, která poskytuje další výživu vlasům. BanányBanánové masky jsou nejlepšími vlasovými kondicionéry. Banány totiž obsahují draslík, který změkčuje vlasy. Navíc obsahují mnoho vitamínů, například A, B, C a E. Obsahují také přírodní oleje, které pomáhají s elasticitou vlasů a zbraňují jejich třepení. Nevýhodou této masky je, že při dlouhodobém vystavení na slunci dochází k zápachu. Zkuste určitě tuto masku (ne na sluníčku) a uvidíte, jak vám bude vyhovovat. AvokádoAvokádo se používá i u komerčních produktů na vlasy a v péči o pleť. Avokádo má obrovské hydratační vlastnosti. Zejména účinné je pak u lidí se suchými vlasy. Nejlépe využijete výhody avokádové masky, když si koupíte velmi zralé plody a rozmixujete je. Do této hmoty pak přidejte ½ lžičky olivového oleje. Stejně jako banány i avokádo se může obtížně vymývat z vlasů. Po nanesení směsi na vlasy se doporučuje zakrýt hlavu koupací čepicí nebo ručníkem pro lepší efekt a účinek této masky. Směs můžete nechat působit, jak dlouho chcete, můžete si ji na vlasech nechat klidně dvě až tři hodiny. Maska se dá umýt vodou a jemným šamponem, zejména přírodním, například již zmiňovaným šamponem z mýdlových ořechů. I díky němu jsou vlasy úžasně lesklé po mnoho dní. JogurtKyselina mléčná obsažená v jogurtech je darem z nebes, a to zejména pro jedince s kudrnatými vlasy. Maska z jogurtu se však nesmí nechat ve vlasech příliš dlouho. Pro lepší účinky jogurt doplňujte i jinými surovinami, například medem či banány. Zdroj: článek Péče o vlasy přírodními prostředky PoradnaV naší poradně s názvem MASKA NA OBLIČEJ NA OMLAZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draaahomira. je mě 62 let, potřebovala bych nějakou masku na unavenou plet,prosím poradte Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča. Čau Drahuš, unavená a zralá pleť vyžaduje živiny z avokáda, medu, citronu a jogurtu. Postavila jsem pro tebe tuhle masku z medu, kterou používej jednou až dvakrát do týdne, jak tě to bude bavit :-) Zdroj: příběh Maska na obličej na omlazení DávkováníDávkování je vždy individuální dle druhu onemocnění. Níže uvádíme několik receptů a způsob podávání. Afty: Nálev k výplachům dutiny ústní – zalijeme jednu čajovou lžičku nasekaných listů šalvěje 250 ml vroucí vody a necháme vylouhovat cca 5 minut, pak nálev přecedíme. Vlažným nálevem vyplachujeme ústa několikrát denně, tekutinu pak vždy vyplivneme. Angína: Kloktadlo z listu šalvěje – zalijeme jednu čajovou lžičku nasekaných listů šalvěje 250 ml vroucí vody a necháme přibližně 5 minut vylouhovat, pak nálev přecedíme. Vlažným nálevem kloktáme nejlépe každé dvě hodiny. Angína: Obklad – jednu polévkovou lžíci šalvěje přelijeme 500 ml vroucí vody, necháme louhovat 5–10 minut, přecedíme a do odvaru namočíme šátek, který uvážeme kolem krku a poté překryjeme suchým šátkem, šálou nebo omotáme ručníkem. Šátek vyměňujeme několikrát denně, krk musí být stále v teple, kombinujeme s kloktadlem ze šalvěje. Bodnutí hmyzem: Obklad z čerstvých listů – čerstvé a omyté listy šalvěje rozdrtíme dřevěným náčiním (ne kovovým) a vzniklou kaši přiložíme na místo bodnutí. Bolestivá menstruace: Čaj z listů šalvěje – jednu čajovou lžičku listů přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 2x až 3x denně jeden hrníček. Čaj takto užíváme maximálně týden. Cukrovka: Čerstvé listy – užíváme denně 5 čerstvých syrových listů šalvěje, které žvýkáme vždy mezi jídly během celého dne, rozžvýkané listy spolkneme. Detoxikace organismu: Čaj z natě – jednu čajovou lžičku natě šalvěje přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 1–2x denně jeden hrníček. Horečka: Čaj ze šalvěje s heřmánkem – jednu čajovou lžičku šalvěje a jednu čajovou lžičku heřmánku smícháme, zalijeme vroucí vodou a necháme cca 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 2–3x denně hrníček před jídlem. Klimakterium: Šalvějové víno – 50 g čerstvých nebo 30 g sušených listů šalvěje naložíme do 0,7 l vína, uzavřeme a necháme louhovat 10 dnů, pak vše přecedíme a pijeme půl skleničky vína denně před hlavními jídly. Parodontóza: Šalvěj s medem – do jedné polévkové lžíce medu přidáme jednu čajovou lžičku sušených listů šalvěje a necháme krátce přejít varem, vzniklý šalvějový med necháme působit v ústech co nejdéle, pak jej vyplivneme. Péče o vlasy: Tinktura proti svědění hlavy a mastným vlasům – nať čerstvé šalvěje (může být i sušená) pokrájíme a napěchujeme do sklenice, zalijeme vodkou, uzavřeme a necháme 14 dní v teple a na světle louhovat, potom přecedíme, šalvěj vymačkáme, tinkturu uzavřeme do tmavé sklenice a uchováváme v ledničce. Vždy před použitím naředíme tinkturu destilovanou vodou v pom (...více se dočtete ve zdroji) Zdroj: článek Kloktání šalvěje PoradnaV naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Valášková. Dobrý den, mohla bych, prosím, požádat o jídelníček na ztučnělá játra? Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Cílem při léčbě jakéhokoli typu nahromadění tuku v játrech je dosáhnout zdravé hmotnosti pomocí diety a cvičení. V pokročilých stádiích pomáhá lék resmetirom (Rezdiffra), ale i tak je třeba jej používat spolu se změnami životního stylu pro snížení hmotnosti. Co byste tedy měla jíst? Zdroj: příběh Jídelníček pro ztučnělá játra Potraviny, které obsahují kyselinu listovouNásledující potraviny jsou velkým zdrojem na kyselinu listovou. Tento seznam není rozsáhlý, ale je skvělý pro začátek. Tmavé listové zeleninyTmavá listová zelenina patří mezi nejzdravější potraviny a obsahuje velké množství vitaminu M. Do své stravy přidávejte více špenátu, listové zeleniny, kapusty, listů tuřínu a římského salátu. Díky těmto potravinám posílíte kyselinu listovou v těle. Jeden talíř těchto potravin vám může poskytnout všechny potřeby pro kyselinu listovou na jeden den. ChřestTato lesnatá lahůdka patří mezi nejvíce bohaté potraviny, které obsahují živiny s kyselinou listovou v celé rostlinné říši. Jeden šálek vařeného chřestu vám dá 262 mikrogramů kyseliny listové. Což představuje 65% z vaší denní potřeby. Nejen, že je chřest chutný, ale je to také živina, kterou vaše tělo potřebuje. Obsahuje vitamin K, vitamin C, vitamin A a mangan a působí i jako přírodní diuretikum . BrokoliceBrokolice patří mezi jednu z nejlepších detoxikačních potravin a také je skvělým zdrojem kyseliny listové. Jeden šálek brokolice vám poskytne přibližně 24% každodenní potřeby kyseliny listové. Nemluvě o dalších důležitých živinách, které obsahuje. Brokolice se doporučuje jíst syrová nebo lehce dušená. Citrusové plodyMnoho plodů obsahuje kyselinu listovou, ale citrusové plody ji obsahují nejvíce. Obzvláště pomeranče jsou bohatým zdrojem kyseliny listové. Jeden pomeranč pojme asi 50 µg a velká sklenice šťávy může obsahovat i mnohem více. Další plody, které obsahují kyselinu listovou, je papája, grapefruit, hrozny, banány, meloun a jahody. Fazole, hrách a čočkaFazole a luštěniny s velkým obsahem kyseliny listové jsou, pinto fazole, lima fazole, hrášek a klasické fazole. Miska jakéhokoli typu čočky vám dodá denní množství vitamínu M. AvokádoAvokádo pojme až 90µg kyseliny listové v jednom šálku, což představuje 22% denní potřeby. Avokádo je nejlepší potravina na kyselinu listovou, ale také je vynikajícím zdrojem mastných kyselin, vitaminu K a vlákniny. Přidání avokáda do svého jídelníčku bude extra zdravou pochoutkou. OkraJedná se o slizkou zeleninu, která je bohatá na živiny. Okra má odlišné schopnosti ale současně vám nabízí vitamíny a minerály, které jsou vhodné pro čištění trávicího traktu od toxinů. Pokud jde o vitamin M, tak ibišek je jeho velkým zdrojem. Jeden šálek vařené okry vám dodá 37 mikrogramů kyseliny listové. Růžičková kapustaRůžičková kapusta většinou nepatří mezi oblíbenou zeleninu, ale nelze popřít, že patří mezi nejlepší potraviny na kyselinu listovou. Růžičková kapusta obsahuje vysoké množství vitaminu C, vitaminu K, vitamínu A, manganu a draslíku. I když obsahuje spoustu živin, tak nepatří mezi oblíbenou živinu. Semena a ořechyNezá (...více se dočtete ve zdroji) Zdroj: článek Kyselina listová ve stravě PříběhVe svém příspěvku LÉČBA BOBKOVÝM LISTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil. Vážení,jsem rezervovaný vůči "babským" radám ale nálev z bobkového listů je skutečně unikátní,jedinečný prostředek,který vám velmi rychle pomůže od chronických bolestí pohybového aparátu.Jak praví italské přísloví "L' esperienza è madre di scienza" či-li "Praxi ničím nenahradíš",vyzkoušel jsem sám na sobě účinky nálevu z bobkového listu.Předesílám,je velmi vhodné vyčistit zažívací trakt nálevem perorálně a chcete-li i klystýrem,vyprázdnit se a alespoň tři dny v průběhu pitné kůry bobkového listu dodržet půst.U mne proběhla bouřlivá reakce organismu třetí den hladovky když jsem první den započal s kůrou a druhý den zopakoval ještě jednou konzumaci popíjením svařeného bobkového listů 5 gramů v 300 ml vody.Je velmi důležité po desetiminutovém varu slit obsah nádoby včetně bobkového listu do termosky a zde nechat přes noc vyluhovat.Druhy den popíjet po doušcích-ja nejsem tak důsledný,popíjel jsem zcezený obsah termosky ca 8 hodin.Budete velmi mile překvapeni razantním ústupem bolesti v kloubech i zádech a navrátí se vám elán do života.Dalsí zisk bude po skončení kůry až euforická nálada,zbystření mysli a získání nové energie.Zkuste kůru,to,co zde píši je můj osobní prožitek.Trpěl jsem delší dobu bolestmi hlezna,kolenního i kyčelního kloubu,zápěstí,zad-páteře . . . Dnes,čtvrtý den už jím a jsem téměř bez bolesti.Pamatujte ale jediné,úsadu solí jsme si způsobili sami nemírným životním stylem.Až nabudete po očistě elánu do života bez bolesti, vězte,že konzumaci masa,kyselinotvorné složky potravy je třeba výrazně omezit.Rovnež alkoholu,pochutin,uzenin,sladkostí též - ty zase způsobují a podporují nežádoucí pomnožení patogenů v zažívacím traktu.Uazeniny v organismu se hromadily mnoho let,proto bude také nějakou dobu trvat,než se jich zbavíte.Stručně řečeno,stravujeme se blahobytně,nezdravě. Přeji vám zdařilé provedení očisty kloubů a budu rád za vaše postřehy.S pozdravem Vlasta. Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář. Zdroj: příběh Léčba bobkovým listem Potraviny vhodné ke zvýšení testosteronuVajíčkaKuře je prakticky ve všech svých životních fázích doslova zlatý důl, co se zvyšování hladiny testosteronu týče. Vajíčka mají spoustu zdravého cholesterolu, který je klíčovou ingrediencí pro tvorbu testosteronu. Proto si denně dopřejte dvě i tři vejce, pokud vám to doktor nezakáže. Obsahují i víc proteinů než jakékoli jiné jídlo a také velké množství zinku, který rovněž zvyšuje hladinu testosteronu v krvi. Pokud nemáte vejce, bohatým zdrojem proteinů jsou i kuřecí prsa. „Buráková“ pomazánkaOříšky prospívají vašim varlatům. Dejte si oříškovou pomazánku a snížíte také riziko srdečního onemocnění. Hlavně tím ale zvednete hladinu testosteronu. Nedávný výzkum odhalil, že muži, kteří konzumují jídlo bohaté na nenasycené mastné kyseliny – a právě ty obsahují oříšky –, mají vyšší hladinu testosteronu. Ve všech druzích ořechů najdete jen samé prospěšné věci v čele s proteiny, které taky dokážou zvednout hladinu testosteronu. Bílý jogurtJogurt je pro zvýšení hladiny testosteronu dobrý hned ze tří důvodů – načerpáte z něj proteiny, zinek i tuky. Tuky jsou pro tělo alfou a omegou, pokud jde o produkci testosteronu, zinek pak zabraňuje tomu, aby se testosteron měnil v estrogen. Navíc muži s nižší hladinou zinku v těle produkují méně spermií... Dalšími osvědčenými zdroji zinku jsou hovězí maso, semínka z dýně nebo kuřecí játra. Zase to ale moc nepřehánějte – dopřejte si nanejvýš 400 ml bílého jogurtu denně (všeho moc škodí, v tomto případě by to vyvolalo opačný efekt a hladina testosteronu by klesla). BrokolicePovzbudit své mužství je v podstatě jednoduché – stačí mrkev, brokolice a kapusta. Zelenina obecně snižuje hladinu estrogenu, a naopak zvyšuje hladinu testosteronu ve vašem těle. Nemusíte se předem ošklíbat – můžete si dát třeba květák se sýrovou omáčkou. To vám zajistí testosteronovou bombu i díky tukům obsaženým v sýru. ČesnekAno, je to tak: čím víc si dáte česneku, tím víc budete sexy. Obsahuje totiž alicin, který též podporuje tvorbu testosteronu. Nutno ovšem dodat, že pokud česnek povaříte, ztratí svou kouzelnou moc – takže se nebojte a přidejte si do jídla pár čerstvých stroužků. Jestli máte strach, že vám pak bude na dálku páchnout z úst, zkuste to jako Francouzi a dejte si po jídle petržel. ZelíNikdy nebylo moc populární, přitom to je účinná zbraň. Je plné IC3, fytochemikálie, která přirozeně zvyšuje hladinu testosteronu v krvi. A když se mužům podává větší množství IC3, hladina estrogenu (jinak ženského hormonu) v jejich těle klesne o polovinu, zatímco testosteron vzrůstá. Ochuťte si zelí nějakým dresinkem, abyste překonali ten počáteční odpor. OvesVšechno (...více se dočtete ve zdroji) Zdroj: článek Potraviny na zvýšení hladiny testosteronu PoradnaV naší poradně s názvem GINKO BILOBA PĚSTOVÁNÍ SUSENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Neubauerova. Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli vadí když listy otrham třeba v červnu.Dekuji za odpověď. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. V červnu je opravdu brzo. V červnu se v listech teprve tvoří účinné látky. Nejlepší čas na sběr listů ginko biloba je konec léta. Existují dvě období sklizně. První období je sběr zelených listů těsně před tím, než začnou listy žloutnout. Druhé období je sběr zcela žlutých listů. Barva listu určuje obsah účinných látek. Zelené listy obsahují maximální množství terpenických laktonů: Ginkgolid a Bilobalid. Žluté listy zase obsahují maximální množství dvaceti flavonoidů z nichž nejvýznamnější jsou Quercetin, Kaempferol a Isorhamnetin. Zelené listy ginko biloba jsou dobré na mozek a nervy. Žluté listy ginko biloba jsou dobré jako antioxidanty. Zdroj: příběh Ginko biloba pěstování suseni ReceptySirup z aloe veraSuroviny:
Rozmixujeme gel z listu aloe vera v mixéru. Povaříme šťávu s cukrem na mírném plameni asi 10 minut za občasného míchání, poté přelijeme do sklenice a uchováme v chladnu. Doba trvanlivosti je cca 3 měsíce. Každé ráno si dejte ½ lžičky sirupu smíchaného s vodou pro povzbuzení organismu. Kandovaná aloe veraSuroviny:
Gel z čistého listu nahrubo naporcujeme nožem, smícháme s cukrem a dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Necháme několik dní odstát a během této doby tu a tam promícháme. Trvanlivost je cca 3 měsíce. Má tonizující a kompenzační účinky na žaludeční a zažívací trakt. Aloe vera džusSuroviny:
Dužinu aloe vera vložíme do mixéru, přidáme med, džus, minerální vodu a vše promixujeme. Med z aloe veraSuroviny:
Aloe vera omyjeme a zbavíme bodlin, na 10 dní uložíme listy aloe do lednice. Následně je zbavíme slupky a v hmoždíři utřeme na kaši. Přidáme med v poměru 2 díly medu na 1 díl kaše. Vše dáme do kastrůlku a za stálého míchání několik minut ohříváme při nízké teplotě. Směs nesmí začít vařit. Necháme vychladnout a přelijeme do zavařovací sklenice. Med užíváme na posílení organismu 2x denně před jídlem, a to jednu kávovou lžičku. Aloe vera nápoj s červenou řepou a jablkemSuroviny:
Oloupeme červenou řepu, rozčtvrtíme jablka a odstraníme jádřince. Řepu i jablka dáme do odšťavovače. Pokud máte gel, rovněž jej odšťavněte. Vmícháme šťávu z aloe vera a nastrouhaný křen, dochutíme solí. Aloe vera nápoj s malinami a mangemSuroviny:
Oloupeme mango a meloun, všechny ingredience dáme do mixéru a promixujeme. Olejová emulze s aloe vera pro regeneraci kůže při popálenináchSuroviny:
Suroviny smíchejte a uchovávejte v chladu. Suroviny jsou k&nb (...více se dočtete ve zdroji) Zdroj: článek Aloe vera recepty PoradnaV naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela. Dobrý den. Je možné při přípravě čaje přidat mátu, nebo meduňku? Některé publikace uvádějí, že někteří lidé po požití můžou mit bolesti žaludku. Děkuji za odpověď M.P. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Obohacení čaje z listů Ginkgo o meduňku a mátu je běžné. Osvědčená je i kombinace se ženšenem. Zdroj: příběh Zpracování listů Ginkgo biloba Jak na astmaZde naleznete bylinky, které pomáhají na astma. Jejich využití je samozřejmě rozsáhlejší, ale my se zde budeme věnovat především jejich působení na astma. Africká kopřiva (latinsky Plectranthus barbatus, Coleus barbatus)Patří mezi vytrvalé bylinky, má podobné květy jako máta. Snižuje histamin, je tedy vhodná při léčbě alergií a astmatu. Použití: Pro léčivé účinky se používají kořeny této rostliny. Užívá se ve formě tablet nebo prášku. Angínovník čínský (Belamcanda chinensis)Je známý pod čínským názvem She Gan. Patří mezi léčivé bylinky, přičemž hlavní léčivou částí je oddenek. Léčí bolesti v krku, kašel, astma. Použití: Z angínovníku si můžete připravit odvar, který pomáhá u výše zmíněných zdravotních obtíží. Doporučené dávkování je od 5 do 10 gramů (jedna čajová lžička) v odvaru. Vzhledem ke své mírně toxicitě se nedoporučuje pro děti ani těhotné ženy. Listy angínovníku lze také žvýkat jako lék proti respiračním onemocněním a bolesti v krku. Žvýkejte maximálně půl minuty a rozžvýkaný list nepolykejte, ale vyplivněte. Z angínovníku si můžete připravit rovněž kloktadlo jako pomoc při bolestech v krku – jednu čajovou lžičku pokrájených lístků nechte 15 minut louhovat ve 200 ml vroucí vody. Bakopa drobnolistá (Bacopa monnieri)Je tropická rostlina. Léčí astma, bronchitidu a alergie. Použití: Obvykle se bakopa užívá nastrouhaná jako koření nebo ve formě kapslí. Čechřice vonná (Myrrhis odorata)Je vytrvalá rostlina patřící do čeledi Apiaceae. Nyní opomíjená, tradičně byla používána k léčbě kašle, astmatu a dušnosti. Hlavní účinnou složkou v čechřici je esenciální olej, který obsahuje anetol, seskviterpeny a flavonoidy. Právě anetol je zodpovědný za výraznou chuť anýzu a vůni rostliny. Použití: Pro lékařské účely se používají listy, kořeny i semena rostliny. Česnek medvědí (Allium ursinum)Pomáhá proti chřipce i astmatu. Použití: V léčitelství se využívá jako doplněk stravy pro zlepšení trávicího ústrojí, krevního oběhu nebo jako prevence proti nachlazení a astmatu. Devětsil lékařský (Petasites hybridus)Pro léčebné účely se používá především oddenek. Ten se suší asi při 40 °C. Oddenek je nutné od rostliny oddělit před jejím rozkvětem. Mírní astma. Rostlina vydává nežádoucí pach, který může vyvolat u některých lidí nevolnost. Použití: Používá se jako nálev při léčbě astmatu. Lze používat dlouhodobě. Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum)Podporuje vykašlávání hlenu. Tlumí křeče průdušek. Pomáhá při astmatu. Použití: Pro léčebné účely se využívá hlavně květ divizny, případně její listy. Divizna se podává ve většině případů vnitřně v podobě čaje, jako odvar z kvě (...více se dočtete ve zdroji) Zdroj: článek Co pomáhá na astma PříběhVe svém příspěvku OČISTNÁ KÚRA Z BOBKOVÉHO LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JARČA. Dobrý den, Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář. Zdroj: příběh Očistná kúra z bobkového listu Recepty pro zdravé očiZeleninové rolkyIngredience: mrkev, cuketa, pórek, avokádo, lístky salátu, nakládaný zázvor, žampiony, shoyu, rýžový papír Postup: Zeleninu nakrájejte pomocí škrabky nebo ostrého nože na tenké proužky, žampiony na plátky a avokádo na měsíčky. Do většího plochého talíře nalejte trochu studené vody, namáčejte do ní po jednom rýžové papíry, stačí chvilka, neměly by být úplně měkké, protože se snadno trhají. Namočený rýžový papír položte na utěrku, ve spodní třetině navrstvěte listy salátu, avokádo, nakládaný zázvor, plátky žampionů. Spodní část papíru přetáhněte přes náplň, potom levou a pravou stranu, čímž vám vzniknou rolky. Servírujte s mističkou naředěné shoyu omáčky a s wasabi. Chuť tohoto pokrmu bude podobná sushi. Mrkvové rizotoIngredience: 400 g mrkve, 140 g celozrnné rýže, 2 šalotky, 250 g Ricotty, 2 vejce, strouhaný parmazán, 1 česnek, 1 snítka rozmarýnu, několik lístků šalvěje, olivový olej Postup: Rýži vložíme do většího množství osolené vroucí vody a vaříme téměř doměkka. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle (jako okurku na salát). Když je rýže téměř uvařená, přidáme nastrouhanou mrkev a vše vaříme ještě pár minut (mrkev nesmí být úplně měkká). Slijeme a necháme vychladnout. Šalotku a česnek nakrájíme nadrobno a osmažíme na troše oleje. Ricottu smícháme s vejci, mlékem, 3 lžícemi parmazánu, osolíme a promícháme. Zhruba 3/4 směsi přimícháme k mrkvi s rýží, přidáme osmaženou šalotku s česnekem, přilejeme 3 lžíce oleje, přisypeme nadrobno nakrájené jehličky rozmarýnu, nadrobno natrhanou šalvěj, případně ještě osolíme a promícháme. Pekáček vymažeme olejem, poklademe mrkvovou směsí, naneseme zbylou Ricottu, zasypeme 2 lžícemi parmazánu, pokapeme olejem a dáme zapéct do trouby předehřáté na 200 °C cca po dobu 20 minut. Podáváme jako samostatný chod. Zeleninové bramboryIngredience: 1 kg brambor, špetka soli, 2 pórky, 4 mrkve, 1 lžíce olivového oleje, 160 g Eidamu, 1 zakysaná smetana Postup: Brambory ve slupce dáme vařit do velkého hrnce s kmínem a solí. Pórky očistíme a nakrájíme na menší válečky. Brambory necháme zchladnout a oloupeme je. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kolečka. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mrkev a pórek blanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi 2–3 minuty. Vyjmeme, necháme okapat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vymazané zapékací misky narovnáme brambory, mrkev a pórek. Připravíme směs na zalití. Smícháme kysanou smetanu, mléko a sůl. Pokrm zalijeme a necháme zapéct do zlatova asi 20 minut. Hotové podáváme se zeleninovým salátem z míchané zeleniny, z krouhaného zelí či hlávkového salátu. Zdroj: článek Dieta na zdravé oči PoradnaV naší poradně s názvem PÁTÁ NEMOC FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janků Ivanka. Musím hlídat vnoučata a chlapec má diagnostikovanou pátou nemoc,hrozí mi jako dospělákovi také tato nemoc?Myslím ,že jsem ji neměla v mládí.Děkuji za odpověď. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Ano, pátá nemoc je přenosná v každém věku. Podobně jako neštovice postihují některé dospělé lidi, tak i pátou nemoc může chytit dospělý. Obvykle ale platí, že když jste doposud pátou nemoc neprodělala, tak zřejmě máte přirozené vlastní protilátky a můžete být díky tomu imunní. Zdroj: příběh Pátá nemoc foto ReceptySalát s avokádem a brokolicíIngredience: 1 brokolice, 1 avokádo, 2 rajčata, malá červená cibulka, hrst mandlí, hrst nasekané bazalky Na zálivku: 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička dijonské hořčice, sůl a pepř na dochucení Postup: Brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky, vložíme do mírně osolené vroucí vody a vaříme asi 5 minut. Scedíme a propláchneme ledovou vodou. Oloupané avokádo pokrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou. Rajčata pokrájíme na kostičky, cibulku nadrobno. Zálivku připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí. Brokolici, avokádo, rajčata a bazalku vložíme do mísy a zlehka promícháme. Přelijeme připravenou zálivkou a ozdobíme mandlemi. Hovězí játra na slaniněIngredience: 400 g hovězích jater, lžíce sádla, 1 větší cibule, 40 g slaniny, lžíce hladké mouky, lžíce rajského protlaku, mletý pepř, sůl Postup: Játra opereme v tekoucí vodě, odblaníme, zbavíme žilek a nakrájíme na plátky (2 kusy na jednu porci), mírně naklepeme, na okrajích nařízneme a pomoučíme. Na rozpáleném tuku játra prudce opečeme a vyjmeme. Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli společně s nakrájenou slaninou, přidáme protlak, orestujeme, mírně podlijeme, vložíme játra a dusíme doměkka. Hotová játra vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a dobře provaříme. Těsně před podáváním osolíme. Podáváme s dušenou rýží. Vaječná pomazánkaIngredience: 150 g pomazánkového másla, 2 vejce, 1 větší cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, sůl, pepř, mletá paprika, čerstvé bylinky na ozdobu Postup: Na másle zpěníme nakrájenou cibuli. V hrnku rozmícháme vejce, mírně je osolíme, uděláme tuhá míchaná vajíčka a necháme vychladnout. Smícháme je s ostatními přísadami a ozdobíme bylinkami. Fazolové lusky – přílohaIngredience: 2 lžíce másla nebo margarínu, sůl, 200 g fazolových lusků, 150 g anglické slaniny Postup: Fazolové lusky omyjeme, okrájíme konce a nakrájíme je na 2–3 cm dlouhé paličky. Na pánvi si rozpálíme lžíci másla a přisypeme lusky. Restujeme na másle, občas promícháme, mezitím si nakrájíme na malé kostičky slaninu, kterou přihodíme k fazolkám, přiklopíme pokličkou a necháme chvilenku podusit. Fazolové lusky odkryjeme, přidáme další lžíci másla, a až se začne na fazolkách tvořit křupavá vrstva, vypneme, mírně dosolíme a můžeme servírovat. Kapustová polévkaIngredience: 200 g růžičkové kapusty, 10 g pažitky, 3 g pepře černého mletého, 600 ml vývaru, sůl Postup: Růžičkovou kapustu omyjeme, rozkrojíme napůl, nasypeme do hrnce, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Opepříme, dochutíme solí a povaříme 10–12 minut, až budou kapustičky měkké. Polévku nalijeme do talířů a posypeme posekanou pažitkou. Zdroj: článek Přírodní zdroje kyseliny listové PoradnaV naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič. Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek. Nevhodné potraviny při dně: Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin AvokádoRovněž avokáda jsou dobrou volbou pro tepny – toto zdravé ovoce zvyšuje „dobrý“ cholesterol a zároveň snižuje ten „špatný“. Avokádo je plné draslíku, obsahuje ho dokonce více než banán. Ukázalo se, že draslík pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním a vaskulární kalcifikaci v tepnách, proto si i vy přidejte avokádo do jídelníčku. Nahraďte máslo avokádem, použijte jej v sendvičích, kuřecím či tuňákovém salátu. Nebo jste milovníkem smoothie? Pak vypijte svou denní dávku draslíku přidáním avokáda do oblíbeného míchaného nápoje, jako bonus získáte smoothie extra krémové. Zdroj: článek Potraviny na pročištění tepen a cév PoradnaV naší poradně s názvem NEMOC SLONÍ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslava krupičková. Dá se léčit nemoc sloní noha?jJe mi 67 roků často jsem měla bércový vředy..jJe to už půl roku co se mi udělala boule na pravém stzehně ze kterého mi vytékala voda,proto jsem se léčila abrala jsem léky na odvodnšní"furon..Jenže mi léčitel zjistil,že je to nemoc sloní noha a já bych prosila o radu jakse tato nemoc léčí. zdá se mi,že mi ta boule na stehně roste a tvrdne,Je to pro mne bolestivé,špatně se mi chodí a dost mi to vadí.Děkuji za pomocnou radu Krupičková Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek . Nemoc sloní noha je stádium lymfedemu. Lymfedem se vytvoří tehdy, když přestane fungovat lymfatický systém. U Vás přestal fungovat v oblasti stehna a vytvořil se Vám tam otok. Bohužel současné zdravotnictví ještě nedokáže tento problém zcela vyléčit a budete se tedy muset naučit s tím žít. Můžete si pomoci režimovými opatřeními a to zejména provádění častých masáží od kolene směrem k srdci a dále zařazením nějakého sportu, třeba jízdu na kole nebo plavání. Vyvarujte se dlouhého stání nebo sezení, stále se pohybujte. Vyhýbejte se vysokým teplotám a nenoste těsné oblečení. Také s tím choďte na pravidelné prohlídky na kožní, abyste předešla rozvoji onemocnění kůže a následné amputaci končetiny. Na kožní choďte preventivně každé 3 měsíce. Zdroj: příběh Nemoc sloní noha Čistící masky na rozšířené póry a proti aknéČistící maska z ovesných vločekJe skvělá pro jemné drhnutí všech typů pleti, ale nejvíce pomáhá pleti, která je náchylná k akné. Na tuto masku budeme potřebovat uvařené ovesné vločky. Smíchejte 1 šálek vařených ovesných vloček s jednou čajovou lžičkou olivového oleje. Naneste to na pokožku a nechte to 15 minut působit. Pak to setřete a důkladně opláchněte teplou vodou. Když použijete k oplachování studenou vodu, tak se sice budete cítit skvěle a krásně svěží, ale nepomůže to na uzavření pórů. Čistící maska pro suchou pleťK výrobě této domácí čistící masky budeme potřebovat vejce a med. Smíchejte jeden žloutek, jednu lžičku medu a jednu lžíci olivového oleje. Dobře to promíchejte a naneste to na kůži, kde to nechte působit po dobu 15 minut, poté důkladně opláchněte. Čistící avokádová maska pro normální pleťAvokádo obsahuje cenné přírodní oleje, které jsou ideální pro hydrataci každé pleti. Oloupejte avokádo a jednu polovinu dobře rozmačkejte s jednou lžičkou ricinového oleje. Ricinový olej obohatí avokádo o čistící schopnost. Dobře to promíchejte a tento zelenožlutý krém pak naneste rovnoměrně na tvář a nechte zde působit po dobu 15 minut. Pak tento avokádový krém otřete vlhkou žínkou a pleť dobře opláchněte. Čistící maska pro mastnou pleť ze sodyJedlá soda se smíchá s trochou vody nebo pleťové vody a pak tato pasta může být použita jako domácí peeling na mastnou pleť. Masírujte pleť asi 5 až 10 minut a pak to dobře opláchněte s roztokem lžičky octa do jednoho šálku vody. Čistící maska pro mastnou pleť a proti akné z kukuřiceKukuřičná mouka je skvělá pro mastnou nebo aknózní pleť. Smíchejte půl šálku kukuřičné mouky s trochou vody, aby se vytvořila taková bílošedá pasta, která se pak jemně vetře na tvář. Kukuřičnou masku nechte na pleti zaschnout a potom ji opláchněte vlažnou vodou. Zdroj: článek Ošetřující péče na velké póry a na akné PříběhVe svém příspěvku KOSTIVALOVÁ MAST NEJEN Z LISTŮ! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gustav z Mostu. Přiznám se, že o výrobě kostivalové masti z listů jsem slyšel, ale nikidy jsem se o to nepokoušel, protože znám a take využívám postup výroby kostivalové masti z jeho kořene. Tento postup mám léty odzkoušeny a osvědčil se nejen mně. U vašeho postupu se mi jeví cezení hmoty přes hadřik nebo sítko jako skifi (obě se určitě hzned zanesou) Lepší by bylo teplou lázeň rozmixovat a takto vznikla hmota by se po vychladnutí mohla nazývat kostivalová mast z listu! Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář. Zdroj: příběh Kostivalová mast nejen z listů! Autoři uvedeného obsahu | |