Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu a zbavit se cholesterolu. Hladinu cholesterolu v krvi snižují takzvané rostlinné steroly. Ty se vyskytují například v sóje, řepce, avokádu, ovšem v množství tak malém, že samo o sobě nemůže hladinu cholesterolu ovlivnit. Účinky se dostaví, až když potraviny jimi obohacené podpoříme změnou stravovacích zvyklostí, tedy zvýšenou konzumací ryb, ovoce, zeleniny, cereálií, omezením příjmu živočišných tuků a změnou životního stylu vůbec (jde především o pohyb). Ukázalo se, že účinkují v kombinaci s tuky, proto jsou jimi některé rostlinné tuky obohacovány. Tvoří rovněž součást speciálních mléčných výrobků určených lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Těm, kteří ji mají normální, však stačí kvalitní vyvážená strava. Ostatně specialisté tvrdí, že neexistují „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale že škodlivá je nestřídmost. Kousíček másla ještě nikomu, kdo má cholesterol, neublížil.
Omezte červené maso, ale občas si ho můžete klidně dát. Raději menší porce, libové, připravované na grilu nebo na teflonové pánvi bez jakéhokoliv tuku.
Sýrů a jiných mléčných výrobků se nemusíte zříkat, pokud si vyberete ty nízkotučné.
Ovoce a zeleninu se snažte přidávat ke každému jídlu. Vláknina zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Ideální jsou například jablka bohatá na pektin.
Jedlé oleje se rozhodně vyplatí střídat, nezůstávejte jen u všeobecně doporučovaného olivového. Ale pozor na ně, jsou příliš kalorické!
Doporučená jídla:
luštěniny, ovoce, zelenina – veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny (fazole, čočka, hrách), kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru
V naší poradně s názvem GODASAL A TUČNÉ MOŘSKÉ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.
Dobrý den, manžel užívá Godasal 100 a chtěl by užívat rybí olej, který představuje asi 250g tučné mořské ryby denně. Může olej užívat nebo se raději vyhnout užívání. Děkuji za odpověď,L.V.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kyselina acetylsalicylová onsažená v léku Godasal a rybí tuk, což jsou zejména omega-3 polynenasycené mastné kyseliny mohou dohromady zvyšovat riziko krvácení. Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Godasalem se musí váš manžel poradit se svým lékařem. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou ojediněle zvýšit riziko krvácení, pokud jsou kombinovány s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Godasal. Pokud se u manžela vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud má jiné příznaky krvácení, například závratě, silnou bolest hlavy a slabost, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Zrovna tak pokud je jeho stolice červená nebo černá, jakoby dehtová a nebo pokud vykašlává nebo zvrací čerstvou nebo natrávenou krev, která vypadá jako mletá káva.
Je důležité informovat jeho lékaře o všech dalších lécích, které manžel užívá, včetně vitamínů a bylin. Ať manžel nepřestává užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.
Během těhotenství a hlavně ve třetím trimestru je nezbytný příjem rybího tuku, který se podílí na správném vývoji mozku a očí plodu, u chlapců také na vývoji kvalitních spermií. Novorozenec či kojenec přijímají rybí tuk kojením v mateřském mléce. U nekojených dětí je třeba rybí tuk doplňovat. Vybíráte-li rybí tuk pro děti, je důležité, aby byl z toxického hlediska co nejčistší, to znamená, že by měl mít certifikát. Chuť je pro dítě velmi důležitá, a proto jsou rybí tuky pro děti zbaveny rybího zápachu a chuť je zpříjemněna citronovou nebo pomerančovou příchutí. Rybí tuk určený dětem je prodáván ve formě želatinových bonbonů. V zimních měsících je vhodný rybí tuk z tresčích jater, který garantuje obsah vitamínu D, který je v zimních měsících kvůli sníženému slunečnímu záření nedostatečný. Rybí tuk s nejvyšším přirozeným obsahem omega-3 mastných kyselin je vyrobený z celých tresek. Obsah rybího tuku je ve výši 40 %.
V naší poradně s názvem DNA CO JÍST OMEGA 3 ??? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Vozková.
Dobré ráno, prosím o sdělení, zda se může při dně užívat potravinový doplněk OMEGA 3. Ja nabízen mému manželovi a nejsem si jistá, zda mu podávání neublíží. Děkuji Vám za radu.J.Vozková.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dna je typ artritidy způsobené tvorbou malých krystalů v kloubech, které mají za následek intenzivní zánět, otok a bolest. Tobolky s rybím tukem obsahují omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky mohou pomoci zmírnit některé z příznaků dny a obvykle dnu nezhoršují.
Rybí tuk a puriny:
Jedním z problémů, pokud jde o použití rybího oleje na dnu, je obsah purinů v rybím tuku. Puriny jsou látky obsažené v některých potravinách, včetně tučných ryb, které poskytují rybí olej. Když budete konzumovat potraviny s puriny, vaše tělo je bude rozkládat na kyselinu močovou. Krystaly, které způsobují dnu jsou právě z kyseliny močové, a vysoké hladiny kyseliny močové můžou vyvolat dnu. Proto se někteří obávají, že užívání rybího oleje může zhoršit dnu. Nicméně, rybí olej obvykle neobsahuje vysoké množství purinů, pokud je čistý a je správně zpracován. Měli byste koupit pouze rybí tuk, který je farmaceutické kvality a byl molekulárně destilovaný.
Rybí tuk a warfarin:
Jedním z hlavních bezpečnostních rizik je, že rybí olej zabraňuje slepení krevních destiček. To znamená, že pokud je rybí olej přijat ve velkém množství, může zhoršit krevní srážlivost, což může způsobit modřiny nebo snadné krvácení. Zde by měli být zvláště opatrní ti, kteří užívají aspirin, warfarin nebo jiné léky snižující srážlivost krve.
Rybí tuk obsahuje důležitý vitamín A a vitamín D a také omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které lidské tělo nezbytně potřebuje ke svému životu, ale neumí si je samo vyrobit. Napomáhají k lepšímu průtoku krve cévami a k jejich pružnosti, snižují podíl cholesterolu v lidském těle a snižují vysoký krevní tlak, který může způsobit onemocnění srdce. Rybí tuk se získává z mořských ryb, převážně ze sleďů, sardinek, makrel, lososů či tresek.
Účinky rybího tuku pro lidské zdraví: prevence před rakovinou prsu, prevence před rakovinou prostaty, prevence před rakovinou tlustého střeva, prevence před vznikem cukrovky, prevence před infarktem, snižuje riziko vzniku alergických reakcí včetně astmatu a atopického ekzému, snižuje riziko onemocnění revmatickou artritidou, snižuje hladinu triglyceridů (typ tuků) v krvi o 20 až 50 %, ovlivňuje správný růst kostí, funkci mozku a zraku, napomáhá při psychických problémech (například schizofrenie), zmírňuje menstruační bolesti, napomáhá při boji s obezitou, pro diabetiky 2. stupně je rybí tuk nezbytnou součástí jídelníčku.
Pokud konzumujete minimálně jednou týdně tučnou rybu, nemusíte jíst rybí tuk ve formě doplňků stravy. Jestliže užíváte rybí tuk, musíte jíst hodně antioxidantů, jako je zejména ovoce a zeleniny.
Ve svém příspěvku PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Keding.
Ano je 21. století a mizerná kvalita potravy, chodíme na kebab, na sushi, na čínské nudle....Myslíte, že zelenina ve fast foodech je dokonale očištěna a to samé syrové ryby a maso? Nemyslím si, bylo by vše o jiné kvalitě a ceně. Mám doma 2 odčervené psi ano mohou být přenašeči i když jsou sami odčerveni denně se hrabou ve všem možném, ale to, že přenost je hlavně od psů jé nesmysl. Za plno problémů může tato doba a lidé. Škrkavku a podobného parazita získáte jen od psa ? Omyl! Stačí jit někam na návštěvu, kde neni dobře očištěná zelenina, nebo si dát jen kebab se zeleninou, kde malé vajičko škrkavky není na pohled oka znatelné a přilne hlavně na zeleninu, ovoce, syrové ryby atd... ohledně tasemnice je zase rizikový tatarák, jsme tvorové jako zvířata parazitu máme vsobě mnoho i bakterii které maji ochranný učel, nebo naopak. Jednou za rok by se měl každý člověk odčervovat je to zároveň podpora dobré imunity a nebudete na chřipky, anginy atd.. tak náchylní ....Sama mám škrkavku a bojuju s ní mám na ni dva druhy leku které zapiji čistou štávou z grepu jsou to sice křeče do břicha a zvýšené vyprazdnování, ale věřim, že se mi časem uleví.....
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Silvia.
ahoj, napíš mi prosím, ako sa cítiš, v akom štádiu je škrkavka. Tiež ju mám. ďakujem. sandraborova@gmail.com
K výrobě masti z rýmovníku je potřeba asi 20 - 30 středních lístků rýmovníků, 200 g tuku (například vepřové sádlo, nebo vhodný je i kokosový tuk). Nejprve si zahřejeme tuk a do něj se přidají natrhané lístky z rýmovníku. Je potřeba udržovat stálou teplotu tuku a lístky v něm nechal asi dvě hodinu luhovat. Během těch dvou hodin je třeba občas tuk promíchat. Po dvou hodinách je třeba tuk odstavit a nechat vychladnout. Po vychladnutí vložíme tuk s lístky rýmovníku do lednice asi na dvacet čtyři hodin. Další den se opět tuk přivedeme k varu a celý postup se opakuje. Po zchladnutí (ještě by měl být vlahý) tuk přecedíme a vzniklou mast slijeme do skleniček. I mast se musí skladovat v chladu. Mast je vhodná pro dospělé i pro děti. Používá se k promazávání hrudníku (problémy s průduškami) i k mazání nohou (nachlazení). Může se používat i při vysušené kůži, kožních zraněních i lehkých popáleninách. Mast by se měla aplikovat maximálně dvakrát denně.
Ve svém příspěvku RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denča.
Mám problém, ani jedno z mých dětí nejí ryby a snažíme se to dohnat kapslema ale nevím které vybrat..které jsou nejlepší
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.
Moje děti nechtějí jíst ryby ani kapsle s rybím tukem...ale slyšela jsem, že to existuje i v tekuté verzi a neodpornou chutí, zkuste se po tom podívat, tak budu
Selen se v potravinách objevuje v různém množství, některé potraviny ho nemají vůbec, některé ho mají přehršel. Následující seznam uvádí, které potraviny selen obsahují i v jakém množství. Množství selenu je v potravinách nerovnoměrné a ovlivňuje ho mnoho faktorů, jako je například obsah selenu v půdě. Jak z následující tabulky vyplývá, nejvíce selenu se nachází v některých druzích ořechů, dále i v mase, vnitřnostech, v rybách a v mořských plodech a mořských řasách. Sloučeniny selenu obsažené v rostlinných potravinách (selenomethionin) a v živočišných potravinách (selenocysteinu) dokáže lidské tělo využít téměř na sto procent.
Ve svém příspěvku OMEGA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája.
Omegu sem si vzala na vyzkoušení jen za cenu poštovného a teď mi ji pravidělně zasílají poštou. Ryby máme doma tak 4x do roka, Nejsem moc zvyklá je doma připravovat. A prot je tohle pro mě vhodnou náhradou za ryby.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.
Uveďme si výběr potravin podle jiného kritéria, a sice podle toho, zda nás zasytí. Každý snáší pocit hladu jinak: někdo má teprve při něm pocit, že pro snížení své váhy něco dělá, a tak si jej užívá. A jiný zase z tohoto pocitu už sahá po čemkoli k snědku.
K nízkokalorickým potravinám, po jejichž konzumaci by pocit hladu neměl nastat dříve než za dvě tři hodiny, patří:
drobné ovoce (lesní i zahradní), hruška, jablko, grapefruit, meloun,
káva,
knäckebrot,
polévky (rozhodně ale ne ty „z pytlíčku“),
libové maso a některé ryby,
pečené brambory,
quinoa,
salát,
vejce,
řecký jogurt,
ořechy,
skořice.
1. Drobné ovoce (lesní i zahradní), hruška, jablko, grapefruit, vodní meloun
Ovoce má obecně vysoký obsah vody a vlákniny, a právě tím je dán pocit nasycení, který nám může vydržet až několik hodin.
Drobné ovoce (bobule nebo souplodí) – rybíz, angrešt, borůvky, jahody, maliny, ostružiny – je i velmi sladké. Když touhu po sladkém ukojíme např. jahodami, budeme mít kaloricky lepší skóre než např. po sušenkách.
Hrušky a jablka obsahují velké množství vody a ve slupce vlákninu. Proto je výhodnější jíst celé ovoce než loupané, nebo než pít jen ovocné šťávy. A navíc: žvýkáním spálíte více kalorií než jen polykáním.
Grapefruit zasytí s minimem kalorií, to proto, že obsahuje opravdu hodně rozpustné vlákniny, která se dlouho tráví. Navíc vyrovnává hladinu cukru v krvi, jak jsme již zmínili výše, čili příznivě ovlivňuje látkovou výměnu (metabolismus).
Vodní meloun obsahuje 90 až 93 % vody, dále fruktózu, vitamin A a C, kyselinu listovou... Působí jako antioxidant. Vysoký obsah vody signalizuje tělu, že je nasyceno. Vynikající letní svačina.
Ovoce je nejpřínosnější jíst syrové, před konzumací je však vždy omyjte v čisté vodě.
2. Káva
Káva stimuluje metabolismus, a tím může přispět svou „trochou do mlýna“ při snižování nadváhy. Na druhou stranu, cukr a mléko opět doplní ztracené kalorie, a jsme zase na svém...
3. Knäckebrot
Knäckebrot jsou žitné celozrnné chlebíčky. Jsou bohaté na vlákninu a živiny rostlinného původu a neobsahují prakticky vůbec tuk. Důležité ovšem je nepřehnat to s konzumovaným množstvím. A také nemusí zahnat pocit hladu u každého. Je tedy třeba vyzkoušet, zda to bude zrovna nám s knäckebrotem fungovat.
4. Polévky
Polévka (vývar) je vlastně voda, která zasytí, a přitom je kaloricky níže než jakékoli hlavní jídlo. Před hlavním jídlem vás zaplní a vy pak nemáte potřebu toho sníst tolik. Polévky se však mohou stát jediným nízkokalorickým jídlem, obohatíme-li je např. o zeleninu, hrách či fazole, anebo rybí či kuřecí m
V naší poradně s názvem WARFARIN A MOŘSKÉ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Živnustkova.
Dobrý den,
prosím o informaci, zda-li mohu konzumovat mořské ryby, když užívám Warfarin 7,5 mg denně. Jaké mají hodnoty uq na 100 g živé (pečené) váhy.
Děkuji za odpověď. B.Ž.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tučné mořské ryby obsahují hodně omega 3 mastných kyselin, které zesilují účinky Warfarinu a mírně zvyšují riziko krvácení. Ale jsou i méně tučné ryby, jako třeba treska a u nich je zmíněné riziko jen velmi malé. Když půjde o tučnou rybu, tak můžete zkusit do pokrmu s rybou přidat nějaké potraviny s vyšším obsahem vitamínu K (zelené potraviny), které naopak účinky Warfarinu omezují. Pro kontrolu, že děláte vse správně, si můžete rybí pochoutku naplánovat na den před dnem odběru krve k testu srážlivosti, kam byste měla chodit pravidelně každý měsíc. Zvláště, když experimentujete s jídlem.
Je mnoho lidí, kteří argumentují tím, že výhody oleje z krillu jsou lepší, nežli rybího tuku. Pointa je v tom, že olej z krillu obsahuje až 100x více omega 3 mastných kyselin při stejném dávkování, jako podobné doplňky z rybího tuku. Ryby samy o sobě neprodukují omega 3 mastné kyseliny, ale přijímají je z krillu a jiných řas, či planktonu žijících v oceánu. Rybí tuk se získává z ryb, které požírají menší živočichy, tedy i krill a olej z něho musí nejdříve strávit a umístit ve svém těle. Po vylovení se z těchto ryb teprve ždímá rybí tuk, který původně přijaly i od krillu.
V naší poradně s názvem TABULKA OBSAHU PURINŮ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr provaznik.
Dobrý den mám dotaz když z ryby stáhnu kůži a udělám jen maso mohu to sníst nebo i tak je v rybě plnopurinu děkuji za odpověď Provazník
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Puriny jsou ve všem, kde jsou přítomny bílkoviny. Čím více bílkovin, tím více purinů. Maso z ryb taktéž obsahuje puriny. To ovšem neznamená, že se nesmí jíst vůbec. Jednu malou porci rybího masa je možné konzumovat každý den. Pozor si ale dejte na tyto druhy ryb: hřebenatky, sardinky, sledě, ančovičky a makrely.
Mezi vhodnější druhy ryb se středně vysokým obsahem purinů patří:
tuňák, kapr, treska, halibut, okoun, losos a pstruh.
Nedostatek železa u dětí může ovlivnit fyzický i psychický vývoj. Nedostatku železa se přitom dá zabránit, důležité je dodržovat jisté dietní zásady. Děti přicházejí na svět s určitou zásobou železa v těle přibližně pro první 4 měsíce. Další železo však potřebují pravidelně dodávat, aby dokázaly dobře růst a správně se vyvíjet.
Nedostatek železa hrozí určitým skupinám dětí, patří mezi ně:
předčasně narozené děti (o více než tři týdny) nebo děti s nízkou porodní váhou;
děti, které pijí kravské mléko před dosažením 1 roku života;
kojené děti, které nedostávají po dovršení 6. měsíce dostatek jídla obsahujícího železo;
děti na umělém mléku, které není obohacené železem;
děti ve věku 1 až 5 let, které vypijí více než 710 ml kravského, kozího nebo sójového mléka denně;
děti s určitými zdravotními problémy, které trpí například chronickými infekcemi, nebo musí dodržovat přísnou dietu;
dospívajícím dívkám hrozí nedostatek, protože jejich tělo ztrácí železo během menstruace.
Příznaky
Nedostatek železa může mít na dítě velký dopad. Většina příznaků a symptomů se však projeví až v souvislosti s anémií způsobenou nedostatkem tohoto minerálu. Mezi symptomy anémie patří:
únava nebo slabost;
bledá pokožka;
nechutenství;
dušnost, dítě se lehce zadýchá;
podrážděnost;
zanícený jazyk (jazyk zčervená, bolestivě pálí);
dítě má problém udržet tělesnou teplotu;
zvýšená náchylnost k infekcím;
nepravidelný srdeční rytmus;
problémy s chováním;
neobvyklé chutě, dítě pojídá například hlínu, led, čistý škrob a podobně.
Následky
Maso je důležitým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitamínu B (zejména B12) a železa, které má vliv na správnou krvetvorbu. Všechny tyto látky potřebují nejmenší děti pro tvorbu červených krvinek, dobré trávení a činnost dalších vitamínů. Naopak jejich nedostatek může vést k poruchám růstu, chudokrevnosti, a dokonce až k poruchám vývoje celého nervového systému.
Maso by mělo být zařazeno do dětského jídelníčku brzy po podání zeleninového příkrmu, nejpozději v 7. měsíci života. Samozřejmě pozvolna, postupně zhruba od 20g porce jeho množství zvyšujeme až ke 40 gramům. Maso zpočátku meleme najemno, postupně, asi okolo 8. měsíce věku, nahrubo a ke konci prvního roku už stačí nakrájet na malé kousky. Mezi nejvhodnější úpravy patří vaření a dušení, můžeme i péct či grilovat (v alobalu, opatrně na přímý oheň). Odborníci doporučují dítěti nabídnout ryby už kolem půl roku. Měly by být součástí jídelníčku zejména díky prospěšným omega-3 nenasyceným mastným kyselinám. Tyto tuky příznivě ovlivňují vývoj mozku dítěte, podporují učení i koncentrac
Ve svém příspěvku OMEGA MARINE FORTE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Jelikož moc nejím ryby, nebo teda skoro vůbec, je pro mě užívání Omegamarine forte jediným zdrojem omega kyselin. A myslím, že na sobě pociťuji výsledky. Hlavně mně vyhovuje forma kapsle, že nemusím polykat ten hnusný rybí tuk, jak si pamatuju z dětství.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucka.
Už pár měsíců beru omegu od http://www.naturamed.cz a zatím fakt super. Ryby nejím, smrdí mi. Tohle nemá žádnou pachuť. Jsou to malinké kapsle, které se snadno zapijí vodou. Hodně sem trpěla na zácpu, a po užívání omegy už tyhle problémy nemám.
Nemusíte se obávat, že byste během této diety hladověli. Rozhodně byste se ale měli vyhýbat hrášku, špenátu a růžičkové kapustě. Obsahují totiž purin, který může nemoc zhoršovat. Purin se v lidském těle přeměňuje na kyselinu močovou. V organismu pak formuje krystalky, které následně způsobují prudké bolesti pacientům se dnou.
Potraviny, které lze konzumovat v omezeném množství:
nápoje: minerálky s vyšším obsahem minerálů, káva, slabý černý čaj, lehká přírodní vína;
tuky: máslo;
ryby: sladkovodní ryby;
maso: maso z odrostlých zvířat, libové hovězí, vařená šunka, vařené drůbeží maso;
mléčné výrobky: smažený sýr;
vejce: smažená vejce, vařená vejce;
zelenina, ovoce: květák, houby;
obiloviny: fazole, rýže;
pečivo: tvarohové a bramborové knedlíky;
pochutiny: tučnější dorty a zmrzliny, máslové krémy;
koření: nepatrné množství glutasolu.
Co opravdu ne!
Potraviny, kterým se musíte vyhnout:
silné kakao, silný čaj, koncentrovaný alkohol, pivo, těžší vína;
Při dně se doporučuje jíst hodně bobulovitého ovoce – třešní, borůvek, jahod, švestek a višní. Tyto potraviny podporují rozpouštění a vylučování kyseliny močové a výrazně tak zmírňují projevy nemoci. Ideální je jíst je každý den v podobě čerstvého ovoce, kompotů či šťáv bez cukru a hlavně smoothies.
V naší poradně s názvem CELULITÍDA - KOFEÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.
Dobrý den,
chtela jsem se zeptat tedy kofeín taky pomáha k výsktu celulitídy? nadměrní uživání? Já piju kafé raz za den nebo i někdy jednou za 3 dny, celulitídu jsem nikdy neměla až na poledního půl roku, už 6 rok chodím ke konim a vždy jsme makali i přes zimu, ale tuhle zimu jsme u koní nebyly, byly fujavice a 2-3 měsíce se nic nedelalo, taky jsem přibrala asi 4 kilá po zime, a bylo tam i málo pohybu tak se domnívam že to je určite tím nedostatkem pohybu. Tak bylo psano někdecže se celulitida může vytvářet i kvůli anatikoncepci je to pravda?
Díky za odpovědi
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Celulitida přichází s věkem. Podporuje ji přibírání na váze a necvičení. Tím, jak se hromadí tuk pod kůží, vznikají nerovnoměrné ďůlky. Nejčastěji se to projevuje na stehnech a na hýždích. Káva pomáhá proti celulitidě, ale ne sama o sobě. Káva obsahuje kofein, který zrychluje krevní oběh a ve spojení s intenzivním pohybem dokáže odbourat podkožní tuk. Chcete-li se zbavit celulitidy, tak začněte sportovat. Ideální je běh na jednu hodinu. Pak posilování svalů celého těla ve fitness. Pomáhá také jízda na kole po dobu několika hodin denně. A samozřejmě je nutné přizpůsobit stravu, kde je nutné omezit přijímané tuky a vyřadit přílohy u večerních jídel.
Ryby jsou plné zdravých tuků, známých také jako nenasycené tuky. Vyšší konzumace ryb je evidentně spojena s menším počtem infarktů. Bylo prokázáno, že jejich omega-3 mastné kyseliny snižují hladiny triglyceridů a zabraňují riziku srdeční smrti. Přidejte si proto i ryby do své stravy. Jezte lososovité typy ryb nebo jiné oblíbené mastné ryby, jako je tuňák nebo makrela, a to jednou až čtyřikrát týdně, abyste mohli těžit z jejich výhod. Doplňování rybího tuku se považuje za nejlepší prostředek pro udržení zdraví srdce.
Lidé s cukrovkou mohou nahradit část masa ve své stravě následujícími alternativami:
Ryby
Doporučuje se zařazovat ryby do svého jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Mezi vhodné druhy ryb patří: ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, jako je losos, tuňák dlouholetý, makrela, sleď, pstruh duhový a sardinky. Dále také treska, halibut, treska jednoskvrnná a platýs, měkkýši, jako jsou krabi, humři, krevety, mušle, škeble a ústřice. Podle některých výzkumů mohou mastné ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Potraviny rostlinného původu
Rostlinné alternativy masa mohou být zdravou volbou pro lidi s cukrovkou. Praxe ukázala, že lidé s diabetem pouze na rostlinné stravě zaznamenali následující zlepšení zdraví:
snížené hladiny HbA1c;
hubnutí;
zlepšený profil cholesterolu;
méně deprese.
Mezi alternativy rostlinných bílkovin patří:
fazole, luštěniny a čočka;
ořechy a semena;
tofu a sójové výrobky;
seitan vyrobený z pšeničného lepku;
celá zrna, jako je pšenice, rýže a oves, také přispívají k požadavkům na bílkoviny v rostlinné stravě tím, že poskytují různé aminokyseliny.
Přísná rostlinná strava by měla zahrnovat celá zrna, zdroje rostlinných bílkovin a zdravé tuky, jako je avokádo a lněný olej.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ VÝROBA SILIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.
To zas psal odborník....
Pokud vám přijde u prvního receptu výsledný šampon moc mastný přidejte sodu?
Soda je alkálie a na vlasy nepatří, na kůži už vůbec ne, ve vlasech degraduje sirné můstky. V průmyslové výrobě se alkálie používají ke srážení a plstění vlny...
Mimochodem tohle je látka střední školy, to jen na internetu někdo vylezl s nesmyslem se sodou a ti hloupější to šíří...
Složení kastilského mýdla je zmýdelněný tuk. Jestli je bio, to je zmýdelňujícímu louhu, který není ve složení uveden a bez kterého žádné mýdlo vyrobit nelze, zcela jedno, tuk je zmýdelněn a degradován a bio zcela nehraje roli. To co myje, nejsou uvedené tuky ale jejich zmýdelněný produkt. Hlavní roli tam hraje olivový olej a louh draselný, emulgátor se v tomhle receptu přidává, aby vznikla suspenze a mastné ( nepolární) a vodní( polární ) složky se neseparovaly. Proto ten "div".
HM, tak se dovzdělejte, tohle za moc nestálo.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Měla by se omezit konzumace purinů, ze kterých vzniká kyselina močová. Jedná se o maso, vnitřnosti, luštěniny a pikantní jídla, kde se puriny vyskytují. Měla by se zredukovat případná nadváha. Jíst v malých dávkách. Dodržujte pitný režim, minimálně 3 litry denně, a nepijte alkohol. Dodržujte pokyny ošetřujícího lékaře.
V naší poradně s názvem OMEGA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sulim.
Koupila jsem vnučce Omega Marine Forte+ doplněk stravy. Může je užívat, když je jí 16. Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ano!!! Rybí tuk je prospěšný v každém věku. Obzvláště v dětském věku je rybí tuk dobrý, protože se neovlivňuje s žádnými jinými léky a prospívá zdravému vývoji kardiovaskulárního systému.
Strava patří k důležitým faktorům, jež ovlivňují vzhled a zdraví kůže, vlasů a nehtů. Keratinocyty (pokožkové buňky vytvářející keratin) jsou totiž metabolicky velmi aktivní, proto citlivě reagují na nedostatek vitamínů, minerálů, aminokyselin obsahujících síru...
Například vyloučení bílkovin z jídelníčku způsobuje nejen zpomalení růstu vlasů, ale také produkci menšího počtu a méně kvalitních vlasů. Vlasy se též zdají málo zabarvené a mohou začít předčasně šedivět. Potraviny bohaté na bílkoviny (libové maso, mléko, vejce, mořské ryby, luštěniny...) hrají tudíž důležitou roli při prevenci proti ztrátě keratinu ve vlasech.
Vliv na množství keratinu ve vlasech (a tedy na kvalitu a množství vlasů) mají mimo jiné i:
vitamíny skupiny B (pivovarské kvasnice, celozrnné obiloviny, luštěniny, maso...);
vitamín A (rybí tuk, játra, mrkev, špenát, kapusta, meruňky, máslo...);
Výroba oleje probíhá přímou metodou, což znamená, že suroviny nejsou skladovány – ryby jsou rovnou zpracovávány. Výroba oleje probíhá do jedné hodiny od dodávky ryb. Ryby jsou zpracovány podle normy ISO, která zajišťuje, že lososový olej je během výroby plně sledován. Neobsahuje žádné konzervační látky, nejsou použity žádné technické ani chemické čisticí procesy, které by mohly ovlivnit jakost výrobku či jeho funkci. Lososový olej neobsahuje žádné chemické a přidané látky, obsahuje pouze čerstvý lososový olej, a to díky jedinečnému způsobu zpracování. Ryby jsou porcovány na filety, ze kterých je olej extrahován okamžitě ve stejné továrně. Výsledkem je čistý lososový olej prémiové kvality. Vzhledem k vysokému obsahu astaxanthinu má olej oranžovou barvu a velmi silné antioxidační účinky. Díky krátké době zpracování obsahuje ty nejkvalitnější mastné kyseliny. Chemická analýza ukazuje, že složení a kvalita oleje se vzhledem ke způsobu zpracování nemění. Olej je velmi chutný a zůstává i vůně čerstvého lososa. Výsledný produkt je vhodný jak pro lidskou potřebu, tak pro zvířata. Čistý lososový olej je vynikajícím doplňkem stravy a obsahuje optimální množství omega-3 mastných kyselin. Vzhledem k velmi krátké době zpracování a celému výrobnímu postupu je takový lososový olej v podstatě nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin.
Med působí jako palivo pro játra, aby mohla produkovat glukózu. Tato glukóza udržuje vysokou hladinu cukru v mozku a nutí ji k uvolnění hormonů potřebných pro spalování tuků. Chcete-li mít prospěch z medové stravy, jednoduše nahraďte svůj celodenní příjem cukru za med. Kromě toho byste měli před spaním sníst tři lžíce medu s teplou vodou každý večer. Tuto metodu zkombinujte s cvičebním režimem (zkuste cvičení třikrát týdně) a uvidíte značný pokles ve své hmotnosti.
Co nejíst
Většina z nás se snaží zhubnout, protože konzumujeme příliš mnoho cukru a zpracované potraviny. Když začnete konzumovat med před spaním, tělo začne spalovat více tuků již během prvních hodin spánku. Když půjdete o krok dále a nahradíte všechny rafinované cukry ze své stravy medem, můžete vyslat mozku signál, který způsobí snížení vaší chuti na sladké věci. Cukr byste měli ze svého jídelníčku zcela vymazat. To znamená, že se budete také muset vzdát umělých sladidel. Používejte namísto rafinovaného cukru do čaje, kávy a sladkých pokrmů med.
Chcete-li plně těžit z medové stravy, musíte přestat jíst nezdravé jídlo, především zpracovávané potraviny, které obsahují prázdné kalorie. Rozhodněte se pro nerafinované sacharidy. To znamená, že se musíte zříci rafinované bílé mouky a bílých těstovin, bílé rýže, protože tyto produkty způsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi. Konzumujte celozrnnou mouku, je dobrá pro trávení a udrží vás syté po delší dobu. Jezte bílkoviny v každém jídle, zabráníte tím zvýšení hladiny cukru v krvi, která vede k chuti na sladké. Ovoce je vhodnou volbou při hubnutí, ale nezapomeňte, že většina ovoce má vysokou hladinu cukru. Konzumujte spíše ovoce s nižším obsahem cukru, jako jsou jahody a rebarbora. Žádné brambory, každá forma brambor může způsobit zvýšenou hladinu inzulínu ve vašem těle.
Rozlučte se s nezdravými potravinami (sladkosti, chipsy, šumivé nápoje, smažené potraviny, zpracované potraviny a bílé pečivo).
Žádné sacharidy jeden den v týdnu. Jeden den v týdnu byste se měli zcela vyhnout sacharidům úplně. To znamená, že byste neměli konzumovat chléb, těstoviny, mouku, brambory, rýže a obiloviny. Měli byste jíst jen ovoce a zeleninu, maso a ryby, nesmíte zapomenout ani na vejce, jogurt, ořechy a semena, nebudou se tak ukládat jakékoliv nežádoucí tuky.
Zákaz všech forem brambor – chipsy, hranolky, vařené, kaše, pečené.
Co jíst
Nahraďte veškerý cukr medem. Všichni jsme byli naprogramováni tak, abychom si mysleli, že tuk je největší nepřítel, pokud jde o hubnutí, ale je mnoho důkazů o tom, že ten skutečný pachatel je cukr. Vyvarujte se tedy všem cukrům, sladidlům. Začněte svůj den medem v&