Mast, sirup ale i čaj se dělají z čerstvých listů rýmovníku a to má i svůj důvod. Rýmovník je totiž plný vody, a tak není úplně jednoduché ho usušit. Dost často se stává, že se ani rýmovník usušit nedá a dřív než je suchý, tak chytne plíseň (takové listy se nesmí použít). Proto je vhodnější používat vždy čerstvé listy a neztrácet čas jejich sušením.
V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Fivebrová.
Užívám VARFARIN na ředění krve.ptámse zda mohu rýmovník.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Rýmovník (Plectranthus argentatus) je zeleno stříbrná bylina a její lístky obsahují vitamín K. Když užíváte Warfarin, tak nesmíte nárazově zvyšovat nebo snižovat příjem vitamínu K. Takže lístky rýmovníku byste neměla jíst. Můžete však používat rýmovník k inhalaci, tinkturu z rýmovníku i mast. Čaj a sirup z rýmovníku raději vynechte. Pokud chcete mít jistotu, jak rýmovník u vás účinkuje společně s Warfarinem, tak si při pravidelném užívání rýmovníku nechte každý desátý den změřit INR (quickův test srážlivosti krve).
Při výrobě sirupu z rýmovníku slouží cukr jako konzervant, má tam tedy svůj smysl. Dá se místo něho použít špetka soli, která by měla vytáhnout případnou sladkost. Pokud se rozhodnete cukr do sirupu nedávat, musíte počítat s tím, že sirup dlouho nevydrží. Jinak je možné sirup dosladit třeba medem, nebo jinými druhy cukru.
V diskuzi RYMOVNIK ALERGICKÉ REAKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Dobrý den chci se zeptat jestli jsou nejaké alergické reakce na rymovnik dostala jsem sirup pro syna tak se chci zeptat jestli ho může jsou mu dva roky Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše.
dobrý den ....rýmovník je dobrý pro alergiky , co já mám zkušený a od kamarádek vím , po menších dávkách by neměl být problém.
Lístky rýmovníku pomáhají při léčbě rýmy, horečky, kašli, zánětu průdušek, nachlazení, zlepšují dýchání i astmatikům. Užívat rýmovník se doporučuje i při vysokém krevním tlaku, žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech, střevních kolice, průjmu, otocích končetin. Výluh z listů je vhodný i na léčbu oděrek, spálenin i záděr.
Velkou výhodou rýmovníku je, že se velmi rychle rozrůstá, když se mu daří. Z jeho listů se pak lze rychle vyrobit sirup, ten se dá připravit dvěma způsoby. Suroviny jsou na přípravu stejné.
V naší poradně s názvem DESETIDENNÍ OČISTA TĚLA JAVOROVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MONNA.
V lékárnách ani v prodejnách zdravé výživy se mi zatím nepodařilo zakoupit javorový sirup GRADE B.Lze tento sirup nahradit běžnými sirupy jako je např.jitrocelový sirup dr.Mu"ller?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Tady je cena a seznam obchodů, kde mají javorový sirup Grade B: www.zbozi.cz/?q=javo…
Pravý javorový sirup je speciální druh přírodních cukrů a není dobré ho čímkoliv nahrazovat, protože náhrada nikdy nebude jako pravý javorový sirup.
Rýmovník je běžně k sehnání, nejedná se o těžce dostupnou rostlinu. I cena rostlinky je velmi příznivá, pohybuje se v desítkách korun (obvykle kolem 50,- Kč). Rýmovník se navíc dost rychle rozrůstá, takže není problém si další rýmovník vypěstovat sám.
V diskuzi RÝMOVNÍK PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.
Mam rymovnik a můžu vám ho rozmnožit Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina Zůzová.
Dobrý den, moc prosím, posíláte odnože i poštou? Jsem z Ústí nad Labem. Moc děkuji, přeji hezký den. Martina Zůzová
Bylinu rýmovník pořídíte v dobrém zahradnictví. Cena rostliny se pohybuje okolo 60 korun, peníze investované do nákupu léčivé byliny spolu s trochou péče se rozhodně vyplatí. Rýmovník miluje běžný substrát, lehkou písčitou zeminu.
V diskuzi JAVOROVÝ SIRUP A JEDLÁ SODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saša.
Dobrý den, nemáte prosím někdo přímou zkušenost s vyrobením směsi? I přez zakoupení těch nejlepších surovin (kvalitní sirup a čistá soda bez hliníku) a dodržení postupu mi ve směsi soda sedimentuje ke dnu. Nevím kde nastala chyba. Děkuji za odpověď. Saša
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Babula.
Javorový sirup je potřeba zahřát a za tepla vmíchávat sodu
Sehnat tuto rostlinu rozhodně není problém. Spolu se sazeničkou dostanete i řadu rad a tipů, jak co nejlépe využít její blahodárné účinky například na dýchací cesty.
Rýmovník je možné zakoupit v některých květinářstvích nebo na internetu, kde je nabídek velké množství. Cena rostliny se pohybuje kolem 40 korun.
V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.
Ingredience: 25 až 35 lístků rýmovníku, 1 kg cukru, 1 l vody a 3 citrony
Postup: Citrony pořádně vydrhněte pod horkou vodou a nakrájejte i s kůrou na plátky. Citrusy i lístky rýmovníku vložte do hrnce a zalijte převařenou vodou, která je ještě horká. Lístky a kolečka ve vodě zatěžkejte třeba pomocí menší pokličky a celý odvar nechte stát do druhého dne. Za 24 hodin nálev přeceďte – citrusy se nebojte vymačkat, byla by škoda je vyhodit. Do tekutiny přisypte cukr a na mírném ohni vařte jednu až dvě hodiny, aby se voda odpařovala a sirup houstl. Sirup nezapomínejte často míchat, ale pozor na popálení (postříkání horkým cukrem totiž hodně bolí). Hotový sirup přelijte do lahví.
I sirup z rýmovníku je lehké si doma připravit (spousta lidí sirup vyrábí, když se rýmovník rozroste). K jeho výrobě je potřeba asi 40 středních lístků, 1 kg cukru krupice (případně třtinového cukru, co komu vyhovuje), 1 pomeranč, 1 citron, asi 1 l vody.
Nejprve si omyjeme pomeranč a citron (když není pomeranč, mohou se použít třeba jen citróny, nebo třeba granátové jablko) a pak obě ovoce i s kůrou nakrájíme na plátky. Omyjeme si i lístky rýmovníku, a pak je nasypeme do hrnce. Přidáme k nim plátky exotického ovoce a vše zalijeme horkou vodou. Lístky i ovoce musí být ve vodě ponořené. Hrnec pak přiklopíme pokličkou a vše se nechá asi čtyřiadvacet hodin (klidně i jednou tolik) vyluhovat. Po vylouhování je potřeba výluh pořádně přecedit a pak ho znovu přivést k varu. Až při snížení teploty vsypeme cukr a za občasného míchání se sirup vaří tak dlouho, dokud nezíská měděný odstín a nezačne zlehka houstnout. Doporučuje se trochu sirupu lžičkou kápnout na čistý talířek, pokud drží kapka tvar, tak je potřeba přestat sirup vařit (sirup houstne i po zchladnutí). Ještě než sirup zcela zchladne, musí se přelít do skleniček, v nichž bude uchováván. Skleničky musíme pevně zavřít a otočit je dnem vzhůru. Sirup je nejlepší uchovávat v temnu a v chladu. Sirup se užívá po lžičkách, dávkování je individuální. Použití sirupu může být i prevencí před onemocněními.
Tepelně upravený sirup má delší dobu trvanlivosti než sirup vyrobený za studena.
V naší poradně s názvem DESETIDENNÍ OČISTA TĚLA JAVOROVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Tady je cena a seznam obchodů, kde mají javorový sirup Grade B: www.zbozi.cz/?q=javo…
Pravý javorový sirup je speciální druh přírodních cukrů a není dobré ho čímkoliv nahrazovat, protože náhrada nikdy nebude jako pravý javorový sirup.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marky.
Já javorový sirup kupuji zde - e-sunfood.cz/citadel… a za mě spokojenost :) Myslím, že je lepší, než nějaká napodobenina ze supermarketu.
K přípravě sirupu z rýmovníku za studena je potřeba asi 30 listů z rýmovníku, cukr krupice, 1 pomeranč a 1 citrón. Nejprve si připravíme nádobu, v níž bude sirup z rýmovníku uskladněný. Nádoba musí být suchá a čistá. Do nádoby se dá nejprve vrstva cukru, pak vrstva nakrájeného citrónu, pomeranče a rýmovníku. Tyto vrstvy se pořád střídají, dokud není nádoba plná. Poslední musí být vždy vrstva cukru. Nádobu je potřeba pořádně uzavřít a uskladnit na nějakém chladném a temném místě na několik týdnů. Po celou dobu je potřeba obsah kontrolovat, a když se promění v "kaši", tak se nádoba otevře a její obsah se přecedí přes plátno do čistých sklenic. Sklenice se znovu uzavřou a skladují se znovu skladu. Snad není potřeba zdůrazňovat, že pokud se ve sklenici objeví plíseň, nesmí se sirup konzumovat.
Minimálně 24 hodin musíme nechat očištěné rýmovníkové lístky louhovat. Vložíme je do hrnce, přidáme plátky ovoce (nejlépe v bio kvalitě) a zalijeme vroucí vodou tak, aby vše bylo dokonale ponořeno. Hrnec zakryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě louhovat klidně i 2 dny. Z hrnce odstraníme lístky i ovoce nebo celé přecedíme. Přidáme cukr a zahříváme a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí. Pak ztlumíme plamen a pozvolna za občasného míchání necháme sirup zredukovat, abychom dostali hustější konzistenci světle měděné barvy. Mějte na paměti, že po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne. Horký sirup ihned plníme do menších a pokud možno ještě horkých skleniček, pevně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
V kuchyni se rýmovník hodí například k dochucení masa nebo zeleniny a uplatnit jej můžete i při vaření polévek. Kromě toho odpuzuje hmyz, a to včetně molů, což může být v mnoha ohledech velmi praktické. Budete-li navíc rýmovník pěstovat doma, možná brzy sami zjistěte, že se vám o něco lépe dýchá. Jeho pěstování přitom není nikterak složité, takže ho zvládne úplně každý.
Jako rýmovník jsou někdy označovány všechny druhy rodu Plectranthus (molice), kterých je asi 350. Nejčastěji jde však o pojmenování australského druhu Plectranthus argentatus. Jeho původní domovinou je Austrálie, ačkoli je dnes rozšířen i na dalších kontinentech.
Jako rýmovník jsou někdy označovány všechny druhy rodu Plectranthus (molice), kterých je asi 350. Nejčastěji jde však o pojmenování australského druhu Plectranthus argentatus. Jeho původní domovinou je tedy Austrálie, ačkoli je dnes rozšířený i na dalších kontinentech.
Rýmovník je možné použít třeba jako přírodní repelent (jeho vůně odpuzuje mouchy, i komáry), koření (vhodné použít k masu i do pomazánek), čaj (proti nachlazení, chřipce), inhalátor (ulevuje od bolesti v krku, ucpaného nosu, je vhodný i na rýmu), k ošetření ran a ekzémů. Rýmovník je vhodný také pro děti, protože jeho chuť pro ně není dráždivá.