RYMOVNIKOVY je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Nenápadná, ale rychle rostoucí rostlinka, která se stává opět oblíbenou pokojovou rostlinou. Lidé si ji pořizují hlavně jako léčivku, ale neměli by zapomínat ani na to, že díky silné vůni, kterou vydávají její listy, funguje rovněž jako odpuzovač hmyzu.
Rýmovníkový vínový likér
Ingredience
- 5 hrnků pevně napěchovaných listy rýmovníku;
- 1 ¼ kg cukru;
- 3 ½ litru vody;
- ½ hrnku citronové šťávy;
- citronová kůra ze 2 citronů;
- kvasinky ½ lžičky.
Postup
Listy rýmovníku důkladně omyjte, nasekejte a dejte do velké nádoby.
Přiveďte polovinu vody k varu a zalijte rýmovníkové listy vroucí vodou.
Promíchejte, přikryjte nádobu pokličkou a nechte asi hodinu odstát. Rýmovník sceďte do sterilizované fermentační lahve (demižón).
Zbývající vodu převařte a zalijte ještě jednou vroucí vodou scezené listy rýmovníku a počkejte další hodinu, poté sceďte do láhve a listy vyhoďte.
Do lahve přidejte všechny ostatní ingredience, jako je cukr, citronová šťáva, citronová kůra a kvasinky.
Směs dobře promíchejte, dokud se veškerý cukr zcela nerozpustí.
Láhev přikryjte a směs každý den promíchejte, to opakujte po dobu 21 dnů.
Po 21 dnech směs přeceďte přes mušelínovou utěrku do čistých a suchých lahví a použijte. Po 21 dnech můžete víno konzumovat, ale bude trochu zakalené a ne příliš čiré. Pokud necháte víno odstát několik měsíců, získáte naprosto čiré chutné víno.
Zdroj: článek Rýmovník - využití
Sirup z rýmovníku
Sirup z rýmovníku lze připravit mnoha zůsoby.
Použití a účinky
Sirup z rýmovníku je lahodný a můžete jej přidávat do čaje nejen jako prevenci, ale i sladidlo. V podstatě ho můžete používat jako klasický med, takže kromě teplých nápojů také jen tak na pečivo nebo do obilných kaší.
Rýma, zvýšená teplota, kašel a nachlazení nejsou jediné potíže, proti kterým rýmovníkový sirup využijete. Pomáhá také například při bolestech hlavy a pomůže odbourat potíže zažívacího traktu.
Recept
Ingredience: 35 lístků rýmovníku, 1 granátové jablko, 1 pomeranč, 1 citron, 1 kg cukru (lze použít i třtinový), voda
Postup – den první: Minimálně 24 hodin musíme nechat očištěné rýmovníkové lístky louhovat. Vložíme je do hrnce, přidáme plátky ovoce, nejlépe v bio kvalitě, a vše zalijeme vroucí vodou tak, aby bylo všechno dokonale ponořeno. Hrnec zakryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě louhovat klidně i 2 dny.
Postup – den druhý: Z hrnce odstraníme lístky i ovoce nebo celé přecedíme. Přidáme cukr a zahříváme a mícháme tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí. Pak ztlumíme plamen a pozvolna za občasného míchání necháme sirup zredukovat, abychom dostali hustější konzistenci světle měděné barvy. Mějte na paměti, že po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne. Horký sirup ihned plníme do menších, pokud možno ještě horkých skleniček, pevně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
Tip: Sirup je opravdu výborný a jistě se po něm zapráší i u vás doma, doporučujeme ho uchovávat na chladném místě. Pokud neseženete granátové jablko, můžete použít půl hrnku sušené moruše nebo třeba plodů z černého bezu, jeřabiny nebo arónie.
Užívání
Sirup můžete užívat jako prevenci nebo i jako lék po lžičkách.
Toto přírodní antibiotikum můžete i inhalovat, protože ulevuje od bolestí v krku a od ucpaného nosu. V listech jsou obsaženy rostlinné vonné oleje thymol a karvakrol. Lístky stačí mnout v ruce a čichat k nim. Na noc si dejte větvičku pod polštář.
Zdroj: článek Užívání rýmovníku