SARAPIS SOJA TLOUSTNUTÍ je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Červený jetel se vyskytuje všude kolem nás, aniž jej vnímáme. Možná vás překvapí, že červený jetel má pozitivní účinky na naše zdraví, které přináší užívání extraktu z této bylinky. Červený jetel je známou léčivou bylinkou našich předků. Dlouho se sušené květy používaly pouze k úpravě chuti a vůně bylinných čajových směsí. Pozornost vědců přilákaly až výsledky analýz, které ukazovaly na obsah přírodních látek podobných ženskému hormonu estrogenu.
Červený jetel + sója
Červený jetel a sója se řadí k nejbohatším zdrojům rostlinných estrogenů. Obsahují obzvláště cenné látky zvané izoflavony, které představují smysluplné doplnění výživy nejen pro ženy ve středním věku.
Použití: Preparát je vhodný pro ženy v období klimakteria a zejména je určen ženám, které jsou alergické na včelí produkty a nemohou proto užívat přípravek Sarapis nebo SarapisSoja.
Doplněk stravy „Červený jetel Plus Soja“ obsahuje sójové izoflavony a izoflavony z červeného jetele. Dále obsahuje vitamín E, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, což je děj provázející stárnutí organismu. Preparát nemá vedlejší nepříznivé účinky a mohou jej užívat i ženy se zánětem žil, vysokým krevním tlakem a cukrovkou.
Dávkování: Jednu kapsli denně zapít trochou tekutiny. Vhodné je dlouhodobé užívání. Produkt obsahuje 30 kapslí.
V naší poradně s názvem PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Ulčová.
Dobrý den, potřebovala bych vědět kolik purinů na 100g obsahuje fazole adzuki a kolik černá čočka beluga. děkuji. Věra Ulčová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
100 gramů fazole adzuki obsahuje 78 mg purinů a vyprodukuje 91 mg kyseliny močové. Fazole adzuki je druh fazolí s vyšším množstvím purinů oproti klasickým fazolím, které mají jen 36 mg purinů na 100 g.
Černá čočka, také známá jako čočka Beluga, je druh malé černé čočky, která připomíná kaviár. Běžně se používá ve středomořské a indické kuchyni a je známá pro svou zemitou chuť a pevnou texturu. Černá čočka je dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny a folátu, ale má také vysoký obsah purinů.
Je dobré vědět, že většina obilovin, fazolí a sójových produktů obsahuje méně než 50 mg/100 g purinů. Jen sušená sója obsahuje vyšší množství purinů než jiné boby, a to 172,5 mg/100 g, ačkoli surová sója (zelená sója) má mnohem nižší množství, jen 47,9 mg/100 g. Výrobky ze sójových bobů včetně tofu a sójového mléka obsahují méně než 50 mg/100 g purinů.
I když černá čočka i fazole adzuki obsahují vyšší množství purinů, tak je přesto vhodné je konzumovat i při dně. Bylo prokázáno, že puriny rostlinného původu nemají na dnu takový vliv jako puriny z masa. Čočka i fazole svým obsahem bílkovin plně nahradí maso a pomohou nemocným dnou udržet vyváženou stravu.
Menopauza je období, při kterém dochází ke ztrátě menstruace po přechodu (přechod u ženy). Její nástup je individuální, může se objevit v rozmezí od 40. do 60. roku života. V průměru se v České republice dostavuje u žen okolo 51 let. Období menopauzy je úzce spojeno s klimakteriem, které je doprovázeno mnoha nepříjemnými projevy způsobenými zásadními změnami v organismu. Úbytek hormonů v těle má za následek velice známé pocení, návaly horka, poruchy spánku, bušení srdce a další obtíže.
Negativní příznaky provázející menopauzu jsou obvykle zmírňovány hormonální substituční léčbou, která spočívá v přímém dodávání chybějících estrogenů a progesteronů. Hormonální terapie výrazně snižuje úbytek kostní hmoty vedoucí k osteoporóze, zmírňuje riziko vzniku srdečních a cévních onemocnění a karcinomů, zmenšuje množství cholesterolu v krvi.
Hormonální terapie však s sebou může nést i některé nežádoucí účinky, které ne všechny ženy snášejí dobře. Pro ty je určena šetrnější metoda, a tou jsou přírodní preparáty obsahující fytoestrogeny získávané ze sóji a červeného jetele. Pravidelné užívání přírodního preparátu SarapisSoja se sójou a červeným jetelem blahodárně působí na nejčastější příznaky menopauzy. Vhodné je také užívání preparátu Sarapis, který obsahuje vyzkoušené a osvědčené včelí produkty. Doplňování estrogenů formou užívání dostupných přípravků je vzhledem ke zvýšenému riziku vzniku osteoporózy a srdečních chorob důrazně doporučováno i v letech po skončení menopauzy.
V naší poradně s názvem SOJA A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Kubíčkova.
Chtěla jsem se zeptat zda sním konzumovat na dnu sojové maso nebo výrobky ze soji. Nikde jsem se konkrétní odpovědi nedopatrala. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Soja a výrobky z ní jsou bohužel při dně nevhodné, protože obsahují mnoho purinů a mohou dnu zhoršovat. Bez obav lze konzumovat pouze tofu, ale jen v množství 100g za den. Tofu se sice také vyrábí ze sójového mléka, ale při výrobě se odstraní většina hmoty s puriny, a výsledný produkt je pak poživatelný pro lidi se dnou.
Milgamma N je kombinace vitamínů skupiny B (B1 ve formě benfotiaminu, B6 a B12). O vitamínech B je známo, že podporují syntézu tuků a mohou tak přispívat k nárůstu objemu tukové tkáně. Ovšem jak uvádí tento zdroj [1] je patrné, že vitamíny z řady B se již hojně vyskytují ve většině běžných potravin umělým obohacováním a organizmus je těmito vitamíny zcela nasycen z běžné stravy. Dalším zvýšením příjmu vitamínů B v podobě přípravku Milgamma N tedy již nevzniká další potenciál pro tloustnutí, ale naopak může dojít k úbytku váhy a to vlivem předávkování vitamíny B, které vede k toxickým účinkům, jako je Hepatotoxicita (chemicky způsobené poškození jater) a oxidační poškození tkání, obojí je doprovázeno úbytkem váhy, nikoliv však zdravým.
V naší poradně s názvem VITAMINU B9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.
Tloustne se po vitaminu B9?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ne, po vitamínu B9 se netloustne. Vůbec po vítamínech řady B nelze říci, že se tloustne, až na vitamín B12, který podporuje nárůst svalové hmoty a ta může být vnímána jako tloustnutí. Ale že by vitamíny řady B podporovaly tloustnutí ve formě ukládání podkožního tuku je nesmysl. Naopak dostatek všech vitamínů B je pro fungování těla velmi prospěšné.
Sója nesnižuje hladiny testosteronu, ale může postupem času zvýšit hladinu estrogenu, je tedy užitečná pro správnou funkci srdce.
Sója je převážně složena z mastných kyselin a isoflavonů. Fungování estrogenových receptorů v těle není zcela jasné, ale ví se, že se fytoestrogeny vážou na tyto receptory a napodobují účinky zvýšené hladiny estrogenu v těle. Estrogen je přítomen jak u mužů, tak i u žen. Rozhodujícím faktorem stanovujícím účinky těchto hormonů je jejich rovnováha. U mužů estrogen stimuluje růst prsou a prostaty.
Sója na sebe váže fytoestrogeny a receptory estrogenu, protože dochází k napodobení přirozeného estrogenu v lidském těle. Existuje několik studií, které ukazují, že neexistují žádné změny v pohlavních hormonech, testikulárním objemu nebo v kvalitě semene.
Sójové výrobky jsou někdy doporučovány ženám v menopauze, protože jejich schopnost napodobuje estrogen, čímž dochází ke zmírnění příznaků menopauzy. Navíc země s vysokou spotřebou sóji mají mnohem nižší riziko vzniku rakoviny prsu nebo prostaty. Bylo však také prokázáno, že nadměrná konzumace sóji narušuje funkci štítné žlázy, podporuje tvorbu ledvinových kamenů a oslabuje imunitní systém u dětí.
V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.
Tofu je ze sóji,proto jsem se zhrozil,když jsem zjistil,že luštěniny a tedy i sója mají hodně purinů.
Myslel jsem,že tofu je ok...ale někdo tofu při zvýšené kyselině nedoporučuje...fakt už nevím kde je pravda..proto jsem se ptal...díky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tofu je ze sóji a sójové boby mají opravdu velmi vysoký obsah purinů. Jenže tofu se vyrábí ze sójového mléka a při jeho výrobě se většina materiálu odstraní včetně toho s vysokým obsahem purinů a zbude jen tofu, které má jen třetinu z původního množství purinů obsažených v sojových bobech.
Krev kojenců krmených sójovými produkty obsahuje 13 000 až 12 000krát více estrogenových složek než krev dětí krmených jiným mlékem. Kojenci krmení ze sóji vyrobeným mlékem přijmou denně stejné množství hormonu estrogen, jaké se nachází v nejméně pěti antikoncepčních pilulkách. Sójová výživa, která zaplavuje krev dítěte ženskými hormony potlačujícími testosteron, způsobuje poruchy vývojových struktur u chlapců, včetně mentální retardace a hyperaktivity.
Americká dietetická asociace (ADA) nikdy neprohlásila, že sója je bezpečná. Nejmodernější sójové výrobky nejsou fermentované, a tak toxiny nejsou neutralizovány, a jsou zpracovány způsoby poškozujícími bílkovinu a tvořícími toxiny. Jídla ze sóji obsahují inhibitory trypsinu, které brání v trávení bílkovin a ruší pankreatické funkce.
Příjem sóji zvyšuje potřebu vitamínu D, který je potřebný pro budování kostí a tělesný vývoj. Fytinová kyselina obsažená v sóji způsobuje sníženou biodostupnost železa a zinku, které jsou potřebné pro zdravý vývoj mozku a nervového systému. Sóji také chybí cholesterol, který je také nezbytný pro vývoj mozku a nervového systému. Vysoké dávky fytoestrogenů v sójových formulích pro kojence značně přispívají k předčasnému sexuálnímu vývoji dívek a k opožděnému až retardovanému vývoji u chlapců.
Sójové izoflavony jsou fytoendokrinními narušiteli. Mohou zabraňovat ovulaci a stimulovat růst rakovinných buněk. Již konzumace tak malého množství, jako je 30 gramů denně (4 čajové lžičky), může způsobit hypotyreózu, což je snížení funkce štítné žlázy, doprovázené příznaky letargie, zácpy, přibírání na váze a únavy. Jídla ze sóji mohou stimulovat růst na estrogenu závislých nádorů a snižují funkci štítné žlázy. Snížená funkce štítné žlázy je spojena s obtížemi v období menopauzy.
Průzkumy prokázaly, že konzumace tofu u japonských Američanů ve středním věku je spojena se zvýšeným výskytem Alzheimerovy choroby v pozdějším věku. Japonské ženy dávají svým mužům jíst větší množství tofu, pokud chtějí snížit jejich sexuchtivost.
Dnes nejčastěji konzumovanou podobou sóji jsou polotovary, které obsahují tzv. izolovaný sójový protein, jenž s přirozenou potravinou nemá nic společného. Pro snížení obsahu antinutričních látek jsou sójové boby čištěny v hliníkových tancích v kyselé lázni a zbytky hliníku zůstávají v potravině.
V Americe je už přes 90 % sóji geneticky modifikováno, hlavní přidanou vlastností je její odolnost vůči herbicidu Roundup (Roundup ready sójové boby). Tento celosvětově nejpoužívanější herbicid přitom může vést k systémové toxicitě a být jedním z významně rizikových faktorů vývoje mnoha chronických onemocnění. GM sója obsahuje také geny z bakterií, které produkují alergizující bílkoviny.
V naší poradně s názvem INTOLERANCE LAKTÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kočička.
Před dvěma měsíci mi zistlili nesnášenlivost laktózy,striktně jsem upravila jídelníček, avšak chybí mi taková jídla jako pudink a podobně, všimla jsem si že postupně už se dá koupit i bezlaktózovou mléko a podobně ale přijde mi to strašně drahé všechno, teď jsem si v Kauflandu všimla ještě sójové mléko (https://www.letakomat.cz/kaufland/aktualni-letak-praha-modrany-2/?page=6#preview) z takového něco se dá vařit i pudink a podobně? Má to někdo odzkoušené?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Sójové mléko je dobrou náhražkou za mléko kravské v případě intolerance laktózy. Dá se z něho uvařit i pudink, ovšem bude chutnat trochu jinak. Kromě sojového mléka je k dostání ještě mléko mandlové. Sójové mléko by neměli používat muži, protože sója stimuluje tvorbu estrogenu (ženský pohlavní hormon) a brzdí testoteron. Pro muže je právě vhodnější mléko mandlové.
Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)
Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.
Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).
Legenda k tabulce
1 = Adenin v mg na 100 g potraviny
2 = Guanin v mg na 100 g potraviny
3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny
4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny
5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny
6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny
7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny
Ve svém příspěvku PŘÍČINY CHOROBY ZVANÉ DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mauglí.
Campírek dík, taky mě to mohlo napadnout.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.
Je mi 77 let. Před 5 lety se tato nemoc u mne taky objevila. Myslím , že to byl důsledek pravidelného pití vína. Ne tvrdého alkoholu. Od té doby užívám lék MINURIT 300 a nemám s tím žádné jiné problémy. Jím všechno na co mám chuť. Nijak se neomezuji. Víno už nepiji, ale někdy příležitostně v malém množství se tomu nebráním. Jídlo nesolím, na žízeň piji čistou vodu z vodovodu. Z jídel mám nejradši brambory s kouskem masa. Ráno často snídám brambory s kyškou nebo debrecínky s chlebem. Večer už nevečeřím, nebo když mám hlad tak si dám nějaké lehké jídlo. Ne masité. Třeba sušenky s čajem, nebo nějaké zbytky od oběda. Jednou týdně si dělám takovou studenou mísu. Jsou to vařené těstovinové kolínka, nebo rýže, nakrájené maso z plechovky, zavařená soja z plechovky, směs vařené mrkve s hráškem ze sklenice. A jednou týdně si dělám houbu hlívu ústřičnou buď jako řízek, nebo na smetaně. Taky ji sám pěstuji Z těchto jídel si nejvíce cením soju ( posiluje mozek) a hlívu ústřičnou, která posiluje imunitu.
Kdybych neužíval lék, tak o nemoci nevím. Fyzicky nejsem nijak omezen, denně normálně pracuji a dělám procházky v ostrém tempu (asi 1-2 km). Do schodů chodím přes dva schody. Kromě ženy, kterou jsem ztratil, mě nic neschází.
Pokud budete mít nějaký dotaz, napište, rád odpovím.
V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Szegedyová.
Dobrý den měla bych dotaz ohledně potravin typu tofu, seitan, tempeh a robi. Jak je to s obsahem purinů? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Všechny zmíněné produkty jsou zdrojem neživočišných bílkovin a proto nezvyšují množství kyseliny močové a je možné je s úspěchem použít i v případě onemocnění dnou.
Tempeh a Tofu - získáno fermentací sójového mléka, při výrobě se odstraní většina purinů, které jinak sója obsahuje ve velkém množství.
Seitan - pšeničná bílkovina získaná z lepku, minimální vliv na množství kyseliny močové.
Robi - rostlinné bílkoviny, ale producent neuvádí které rostlinné zdroje při výrobě použil, takže je zde nejistá účinnost na tvorbu kyseliny močové v průběhu trávení. Nutno vyzkoušet a nechat si pak změřit ureu v séru.
Příznaky hormonální nerovnováhy mohou být různé. Ne každý člověk trpí všemi příznaky, mohou se u něj vyskytovat jen některé z nich.
Akné
Jedním z příznaků, který se ale nemusí objevit u všech lidí trpících hormonální nerovnováhou, je i změna kvality pleti. Obvykle ale vysoká hladina testosteronu způsobuje tvorbu akné v obličeji. Akné obvykle nezpůsobuje zdravotní problémy, je ale zkouškou pro psychiku jedince. Málokdo se dokáže smířit s tím, že je jeho pleť problematická i v dospělosti. Pomoci může návštěva u lékaře, který předepíše nějaké léky na vyrovnání hladiny hormonů.
Nadměrný růst ochlupení
Při potížích s hormonální nerovnováhou se může objevit i zvýšený výskyt ochlupení všude po těle. Může se jednat i o růst vlasů a vousů a to i u žen. Samotná depilace nic neřeší, dokud se hladina hormonů nevyrovná, ochlupení bude nadměrně růst znovu a znovu. Za tímto nadměrným růstem může být vzácná forma nádoru, která je spojená s vylučováním testosteronu.
Vypadávání vlasů
Kromě nadměrného růstu vlasů a ochlupení, může člověka trápit i vypadávání vlasů. Vypadávání pravděpodobně způsobuje vylučování hormonu dyhydrotestosteronu.
Pocit únavy
U tohoto příznaku je třeba si uvědomit, že únava a pocit vyčerpání jsou po náročné práci absolutně normální. Extrémní únava není v pořádku v případě, že je neustálá a ani odpočinek jí neřeší. Pokud se jedná o dlouhodobou únavu, často ji provází i pocity zimomřivosti, nárůst hmotnosti, kolísání chuti k jídlu a střevní problémy. Tento pocit extrémní únavy často způsobuje špatná funkce štítné žlázy. Problémem může být i to, že je člověk ve stresové situaci, v takovém případě jeho tělo produkuje zvýšené množství kortizolu. Člověk pak může být ve stresu už z toho, že je unaven. Může dojít k začarovanému kruhu, jehož řešením je jen návštěva lékaře.
Nespavost
Pravým opakem může být nespavost. V průběhu spánku se uvolňuje většina hormonů i estrogen, který je zodpovědný za klidný spánek. Takže pokud člověk nespí, neuvolňuje dostatek estrogenu, takže nemá klidné spaní. Jedná se o další začarovaný kruh, který pomůže vyřešit návštěva lékaře.
Chuť k jídlu
Čas od času přepadá chuť na něco dobrého snad každého člověka. Pokud je tato chuť ale až příliš častá a téměř neovladatelná, může být příznakem hormonální poruchy. Někdy se může jednat o chuť jen na některý typ potravin, například na sladké. Chuť na sladké může způsobovat i nedostatečná aktivita štítné žlázy nebo také zvýšená produkce hormonů v nadledvinkách. V takovém případě tělo vylučuje velké množství kortizolu a žádá si více energie, kterou získává právě prostřednictvím cukru.
V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.
Je možné jíst aspoň malé množství česneku při užívání Warfarinu a pít čaj z oregana? Existují podrobnější tabulky, co je a není možné konzumovat při užívání Warfarinu a kde je sehnat? Děkuji předem za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Přikládáte moc velkou váhu té dietě při Warfarinu. Není tak náročná. Česnek můžete konzumovat jak chcete. Nesníte ho přeci tolik, aby to ovlivnilo účinky Warfarinu. Česnek používáte jen k ochucení a nebudete ho jíst tolik jako třeba brambor. Zrovna tak i čaj z oregana můžete pít, když vám chutná. Vynechat musíte jen na některé druhy zeleniny, jako je kapusta, zelí, brokolice, jarní cibulky, chřest, švestky, sója a tučné mléčné výrobky. Ostatní zeleninu a potraviny můžete konzumovat rozumně bez omezení. Rovněž choťte každý měsíc na kontrolní vyšetření krve (quick), abyste se ujistila, že je vše v pořádku s vaší stravou.
Výskyt obezity se od 70. a 80. let minulého století drasticky zvýšil, zejména ve vyspělých zemích. Má se za to, že je to způsobeno změnou v globálním potravinovém systému, ke které došlo během této doby, konkrétně zvýšením obsahu vitamínů v potravinách v mnoha rozvinutých zemích v důsledku změn v zákonech a předpisech týkajících se obohacování potravin [1]. To vedlo ke zvýšení spotřeby zejména vitamínů B, o kterých je známo, že podporují syntézu tuků. V rozvojových zemích se také objevil trend směrem k masové stravě, kdy se zvýšilo množství vitamínů přijímaných ze živočišných zdrojů, zejména nikotinamidu (vitamín B3). Od doby, kdy byly v 70. letech aktualizovány standardy obohacování potravin, jsou jedním z hlavních zdrojů přidaných vitamínů obiloviny. Kojenecká výživa také obsahuje velké množství vitamínů, přičemž některé přípravky poskytují až 20x větší množství vitamínů, než které se nacházejí v lidském mateřském mléce. Celkově se denní spotřeba vitaminu B1, B2 a B3 od počátku 20. století zdvojnásobila, což dnešním spotřebitelům poskytuje mnohem vyšší množství, než je odhadovaná průměrná potřeba.
Předpokládá se, že vitamíny mají několik mechanismů, kterými vyvolávají nárůst hmotnosti. Vzhledem k tomu, že při určitých chemických reakcích působí jako koenzymy nebo jako součásti enzymů, může přebytek vitamínů ovlivnit degradaci neurotransmiterů, způsobit zvýšenou syntézu tuků, inzulínovou rezistenci a vyvolat epigenetické změny. Předpokládá se, že častá konzumace potravin obohacených vitaminy B souvisí také s diabetem 2. typu, a to kvůli možné zvýšené zátěži β buněk pankreatu. Tuto myšlenku podporuje prudký nárůst prevalence diabetu jak po zahájení fortifikace potravin, tak po aktualizaci fortifikačních norem.
Studie zjistily, že další obohacování potravin a přípravků o vitamíny často způsobuje menší přírůstek hmotnosti ve srovnání se současnými úrovněmi, které se nacházejí v dietních produktech. To naznačuje, že množství vitamínů, které se v současné době nachází v obohacených potravinách a výživách, je množství, při kterém je účinek přibírání na váze nasycen. Vyšší dávky mohou ve skutečnosti způsobit ztrátu hmotnosti v důsledku toxických účinků, jako je hepatotoxicita a oxidační poškození tkání. Spotřebitelé by si měli dávat pozor na potraviny obohacené vitamíny, protože jejich konzumace způsobuje trvalý vysoký příjem vitamínů. Nyní, když lze po celý rok získat mnoho čerstvého ovoce a zeleniny, nejsou sezónní výkyvy v příjmu vitamínů tak běžné a mohou být důvodem pro přezkoumání a úpravu norem obohacování vitamínů.
Závěry vědeckých výzkumů:
Bylo pozorováno, že prevalence obezity se v oblastech zvyšu
V naší poradně s názvem ZJIŠTĚNO ZVÝŠENÉ PSA CO DÁL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Petr.
nevíte co pomůže snížit PSA ? dík za zprávu, a proč to neřeší onkologie ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
PSA indikuje nádor prostaty. PSA v malé míře produkuje i zdravá tkáň prostaty, takže je-li PSA zvýšen jen málo, tak ne vždy to znamená, že jde o rakovinu prostaty. PSA jde snížit určitými potravinami a režimovými opatřeními.
1. Rajčata - obsahují lykopen. Vědecký výzkum prokázal, že konzumace lykopenu snižuje riziko rozvoje rakoviny prostaty u mužů s rodinnou anamnézou nemoci. V poslední době vědci našli důkaz, že konzumace většího množství lykopenu může také snížit hladiny PSA. Vařená rajčata dodají více lykopenu než ta syrová.
2. Vitamín D snižuje hladinu PSA.
3. Sója - obsahuje isoflavony, které zpomalují průběh rakoviny. Pití sójového mléka je optimální.
4. Zelený čaj - výzkum zjistil že živiny v zeleném čaji byly schopny chránit před rakovinou prostaty a snížit hladiny PSA.
Cvičení je další ze způsobů, jak předejít tloustnutí po hysterektomii.
Pravidelné zdravé cvičení během zotavení po hysterektomii může minimalizovat ztrátu kondice a omezit další nežádoucí vedlejší účinky hysterektomie. Cvičení může také pomoci emocionální pohodě. Cvičení pro zotavení po hysterektomii není nikdy zaměřeno na úbytek hmotnosti. Vhodné cvičení je součástí holistického přístupu k péči o své tělo, který zahrnuje vyhýbání se zbytečnému nárůstu hmotnosti po hysterektomii.
Bezpečné a zdravé cvičení po hysterektomii se obvykle skládá z:
Pokračování ve cvičeních poskytovaných v nemocnici, včetně: hlubokého dýchání, tréninku krevního oběhu a cvičení mobility na lůžku.
Pravidelná rychlá chůze po dobu prvních 6-8 týdnů po operaci podle pokynů vašeho lékaře.
Když dostanete lékařský souhlas, abyste po hysterektomii znovu zahájili všeobecné fitness cvičení, pak mohou být tréninky postupně zaměřeny více na hubnutí.
V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.
Dobrý den, před několika měsíci se mi udělal tento flek pod nehtem. Nepřekládala jsem tomu velkou váhu, neboť jsem si myslela, že je to hematom. Nyní je flek větší a neodrůstá. Mám obavy z melanomu nehtového lůžka. Také mám zároveň vbočené palce, tak přemýšlím, zda by to nemohl být jen dlouhodobý otlak. Děkuji za odpověď. Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jde o krevní výron, který stále pokračuje. Váš nehet na palci je příliš tenký a při namáhání chůzí se láme a v místě zlomu dochází ke krvácení do tkáně nehtového lůžka. Proto tmavá skvrna nemizí ani se nepohybuje. Musíte zahájit opatření na zesílení nehtů, aby byly silnější a nelámaly se. Nehet může být zeslaben buď mechanicky - obrušováním a nebo nedostatečnou výživou. Na posílení výživy nehtů užívejte 7 měsíců denně následující:
Biotin 2,5 mg;
Vitamín B12 2,5 mikrogramů;
Vitamín B9 400 mikrogramů;
Železo 18 mg pokud nemenstruujete, tak jen 8 mg;
Hořčík 320 mg;
Vitamín C 75 mg;
Omega-3 mastné kyseliny 1 gram;
Stavební materiál pro růst nehtů jsou bílkoviny. Bílkoviny lze nalézt v živočišných potravinách, jako je maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky, stejně jako v rostlinných potravinách, jako je sója, luštěniny, fazole, čočka, ořechy, semena a celá zrna. Posilněte tyto druhy potravin ve své stravě.
Pokud za sedm měsíců uvidíte zlepšení stavu vašich nehtů, můžete pokračovat v posilovací kůře i nadále. Dlouhodobé užívání uvedených doplňků nemá žádné negativní účinky.
Zdravá strava je jeden ze způsobů, jak předejít tloustnutí po hysterektomii.
Během zotavování po hysterektomii je životně důležitá zdravá strava. Strava zahrnuje vše, co jíte a pijete po operaci. Během rekonvalescence po operaci tělo potřebuje dobrou výživu pro hojení, zotavení a imunitní funkce. Rekonvalescence po hysterektomii nedovoluje dostatek pohybu a vynakládá se tak mnohem méně energie než obvykle, takže některé ženy jsou náchylnější k přibírání na váze.
Zhojení vaší vnitřní rány po hysterektomii trvá až 3 měsíce. Během této doby se vše, co jíte a pijete, započítává mezi živiny, které podporují regeneraci. Rozhodně v tuto dobu tedy není čas šetřit na výživě nějakou drastickou dietou. Zdravé stravování pro udržení hmotnosti a hubnutí po operaci vyžaduje následující:
Hojení tkání vyžaduje bílkoviny, železo, zinek a vitamín C;
Nejlepší výživné pooperační jídlo je libové maso a listový salát plus jahody, plátky pomeranče a borůvky;
Vejce a ryby mají vysoký obsah bílkovin nutných pro pooperační hojení;
Nízkotučné mléčné potraviny podporují regeneraci a pomáhají udržet hmotnost;
Vyzkoušejte ovocné smoothie vyrobené z nízkotučného mléka a nízkotučného jogurtu.
Vláknina je důležitá pro udržení dobrého stavu střev.
Po operaci je třeba se vyvarovat zácpy a namáhání při vyprazdňování. Sacharidům, jako jsou koláče, sladké muffiny, sušenky a pečivo, byste se měli vyhýbat nebo je omezit na minimum. Chcete-li udržet zdravé pohyby střev, měkkou stolici a vyhnout se zácpě, jezte:
Celozrnné pečivo s proteinovou polevou;
Celozrnné cereálie s nízkotučným mlékem;
Hnědou rýži;
Těstovinové saláty;
Zeleninovou polévku, která je výživná varianta s nízkým obsahem tuku;
Ovoce a zeleninu zejména na svačiny.
Vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem tuků a cukrů.
Když tělo přemění tyto potraviny na tuk, dochází k plýtvání cennými vitamíny. Mezi nízkotučné potraviny patří:
Nízkotučné mléko a jogurt;
Šetrné používání oleje při vaření a v dresincích;
Žádné tučné pomazánky na chlebu.
Pijte hodně vody.
Voda pomáhá vláknině udržet zdravé pohyby střev po hysterektomii. Většina žen potřebuje denně vypít přibližně 2 litry vody. Některé ženy mohou mít z různých zdravotních důvodů omezenou spotřebu tekutin a musí se řídit radou jejich lékařů. Vyhněte se alkoholu a pokud chcete sladké pití, vyberte si pití limonád, bylinných čajů nebo nápojů s nízkým obsahem joulů.
Užitečné dietní tipy, jak se vyhnout nárůstu hmotnosti po hysterektomii:
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slávek.
Nikde jsem nenašel kolik purýnů je v soje. Je vhodná při dně?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Sója patří mezi potraviny s vysokým obsahem purinů proto se může jíst jen po troškách, pokud tedy máte dnu a hlídáte si kyselinu močovou.
Něco jiného je tofu, které se vyrábí ze sóji, ale díky fermentaci při výrobě se odstraní velká část purinů, což dělá z tofu potravinu vhodnou při purinové dietě.
Energii vydáváme neustále, i mrknutí oka nás stojí energii. Bohužel mrkání nám nepomůže spotřebovat veškerou energii, kterou získáme z jídla. Největší potíž je v tom, že energie vydáváme stále méně a méně. Tím, že se náš život zjednodušuje (doprava auty, sedavá zaměstnání, velká nákupní centra, nedostatek času na sportovní aktivity a podobně), příjem energie vysoce převyšuje výdej. To vede zákonitě k tloustnutí a následně i obezitě.
Přestože se zdá, že za nadváhu a obezitu může především strava, kterou jíme, nemusí tomu tak být vždy. Naši hmotnost významně ovlivňuje i množství pohybu, respektive s tím spojený energetický výdej. Nejedná se ale pouze o pohyb, který je nejvíce vidět (cvičení a podobně), ale i o ten, který probíhá nezávisle na naší vůli – takzvaný bazální výdej. Ten představuje cca 70 % celkového denního energetického výdeje.
Naše současné životní podmínky nám umožňují nebo nás přímo vybízejí k tomu, abychom se méně hýbali. Schopnost adaptovat se na takzvané špatné časy (období nedostatku potravy, hladomoru a podobně) našim předkům sice umožnila přežít zlé časy, ale současně se v dnešní době hojnosti jeví tato dříve genetická výhoda spíše jako nevýhoda. Schopnost střádat energii ve formě tukových zásob bez období, kdy se tyto zásoby spotřebují, se ukazuje jako nevýhodná. S rostoucím obsahem tuku v organismu je spojen vyšší výskyt řady onemocnění, jako je například vysoký krevní tlak, cukrovka 2. typu a další.
Pokud dojde náhle k omezení příjmu potravy, organismus se velmi brzy (řádově do týdnů a měsíců) adaptuje na nízký energetický příjem snížením bazálního výdeje a dieta se stává neúčinnou. Tento proces se startuje vždy, když redukční dieta není doprovázená zvýšenou pohybovou aktivitou. Efekt samotné redukční diety může přetrvávat maximálně 3–6 měsíců. Jedinou cestou k zabránění poklesu bazálního výdeje je pravidelná pohybová aktivita, která udržuje potřebnou svalovou tkáň zodpovědnou právě za bazální energetický výdej.
Máte-li nejblíže k ektomorfnímu typu, pak poměrně špatně nabíráte svalovou hmotu. To by vás však nemělo odradit, naopak byste silový trénink měli zařadit do svých cvičebních plánů. Začínat je třeba zvolna, později se však nemusíte bát posilovat s o něco těžšími váhami. Součástí tréninku by určitě mělo být i posilování hluboko uložených svalů ve středu těla, které je důležité u každého tělesného typu. Vhodná je tedy kombinace tréninku v posilovně se cvičením například pilates nebo flowin.
Příslušníci mezomorfního typu jsou přirozeně více svalnatí, na silový trénink reagují rychlým nárůstem svalové hmoty a tím i tělesné váhy (svaly jsou těžší než tuk). Pokud
Za zvýšení hmotnosti po hysterektomii obvykle může:
Omezený pohyb;
Více jídla;
Nuda;
Osamělost;
Více času tráveného doma;
Konzumace jídla proto, abyste se cítila lépe nebo zmírnila stres;
Strach z opětovného zahájení cvičení;
Zmatky ohledně možností bezpečného cvičení.
Tloustne se po hysterektomii?
Při hysterektomii nejsou odstraněny vaječníky, ale jen děloha, a proto neexistuje žádný přímý vliv na hladinu estrogenu a tím na tělesnou hmotnost ženy. Zvýšení hmotnosti po hysterektomii může být pravděpodobnější, když je hysterektomie kombinována s odstraněním vaječníků (ooforektomie), protože pak dochází ke sníženým hladinám estrogenu.
Ve svém příspěvku ALKOHOL A TLOUSTNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.
Alkohol je významným nositelem energie a jeho nadměrné užívání představuje pro naše tělo energetický přísun, který se nejčastěji uloží jako zásoba energie v tucích. V jednom gramu alkoholu je sedm kalorií, tedy 26 kJ. Jeden gram bílkovin nebo sacharidů obsahuje čtyři kalorie (17 kJ), jeden gram tuku obsahuje kalorií devět (38 kJ). Půllitr dvanáctky vás tedy zásobí asi 900 kJ, dvojka suchého bílého vína kolem 500 kJ, panák tvrdého alkoholu 400 až 600 kJ podle toho, jak moc je přislazen. Tedy prakticky stejně jako nějaká běžná porce masitého jídla. Alkoholové kalorie jsou sice takzvaně prázdné, z jejich energie se vám v těle nic neuloží, ale pouze v případě, že jenom chlastáte a nic k tomu už nejíte. Tím si ale daleko více ničíte žaludek a játra. A navíc – protože alkohol vyvolává pokles hladiny krevního cukru a v pivu či ve fernetu obsažené hořčiny podporují chuť k jídlu, je téměř jisté, že nakonec stejně dostanete hlad a najíte se. A to v době, kdy má tělo už dost energie z alkoholu a jídlo pak zpracuje na zásobní tuky.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ženy najdou přírodní progesteron v tobolkách a tabletách volně prodejné v lékárně pod názvem:
Menolistica, APO-Meno, Sarapis
Muži zase v tobolkách:
Palmetto komplex pro muže či Androlistica.
Při podání perorálně v tabletách přechází hormon rychle do krve a je metabolizován v játrech. Ztráta steroidních hormonů při prvním průtoku krve játry je až 95 %. Progesteron je rozpustný v tucích, uvolňuje se postupně.
V naší poradně s názvem ČOKOLÁDA PO KTERÉ SA NETLOUSTNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.
Neznáte někdo čokoládu, po které se netloustne?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Po každé čokoládě se tloustne, protože hlavní sloužkou každé čokolády je tuk, po kterém se prostě vždycky tloustne. Tloustnutí po čokoládě se dá ale trochu omezit, když se jí čokoláda pro diabetiky. Tahle čokoláda je totiž místo cukru oslazená umělým sladidlem a díky tomu se po ní tloustne méně, než po klasické čokoládě a to až o polovinu. Takže kdo ujíždí na čokoládě, tak by měl spíše mlsat čokoládu pro diabetiky, aby moc netloustl.
zinek – podporuje správnou funkci pohlavních orgánů, zvyšuje tvorbu testosteronu a tím i počet spermií;
selen – nedostatek vede ke snížení počtu spermií, doporučená dávka je 100 μg organického selenu denně;
vitamín C – podporuje pohyblivost spermií;
vitamín E – transportuje kyslík k pohlavním orgánům, podporuje činnost hypofýzy, která podněcuje varlata k produkci semenné tekutiny, spermie jsou schopnější navázat se na ženské vajíčko (výrazné zlepšení spermatu po užívání vitamínu E potvrdily mnohé studie);
omega-3 mastné kyseliny (rybí tuk) – pomáhají udržovat zdravé spermie a reprodukční tkáň;
vitamín B12 – je nezbytný pro proces buněčného dělení, zvyšování počtu spermií a jejich pohyblivost;
ženšen mateří kašička (sarapis) – zvyšuje pohyblivost spermií;
další vhodné přípravky: karnitin, koenzym Q10, vitamín B6, kyselina listová, zázvor, celer, česnek (stimuluje tvorbu testosteronu).
Jak zrychlit tvorbu spermií a zvýšit jejich množství?
Spermie se tvoří ve varlatech, která jsou uložena mimo tělo (spermiogeneze). Toto místo není náhodné, jelikož spermie nesnáší vysoké teploty – muži by se tedy měli vyvarovat věcí, které teplotu varlat mohou nějakým způsobem zvyšovat: nošení těsného prádla a kalhot, spodní prádlo z polyesteru, horké koupele, saunování, přílišné cvičení, cyklistika, sedavé zaměstnání.
Na počet a kvalitu spermií mají negativní vliv pesticidy, organická rozpouštědla, stres, kouření, alkohol, káva, drogy, některé léky, práce s těžkými kovy, vliv radioaktivity nebo elektromagnetické pole. Pohyblivost spermií snižují kořeněná jídla a lidská slina (nepoužívat sliny jako lubrikant)!
Z nemocí mají negativní vliv na spermie příušnice v postpubertálním věku, které vedou k poškození tkáně varlete virem a následně k těžké poruše tvorby spermatu. Dále horečnaté onemocnění, kdy je snížená plodnost pouze několik týdnů, nebo cukrovka, spalničky, mononukleóza či zánět jater.
Vědci zjistili, že ve spermiích s postupujícím věkem dochází k trvalému poškozování DNA. I děti, které se narodí bez zjevného poškození, mohou být podle nich nositeli špatné genetické informace.
Spermiím prospívá:
zinek – podporuje správnou funkci pohlavních orgánů, zvyšuje tvorbu testosteronu a tím i počet spermií;
selen – nedostatek vede ke snížení počtu spermií, doporučená dávka je100 g organického selenu denně;
vitamín C – podporuje pohyblivost spermií;
vitamín E – transportuje kyslík k pohlavním orgánům, denní dávka by měla být 400 mg denně; podporuje činnost hypofýzy, která podněcuje varlata k produkci semenné tekutiny, spermie jsou schopnější navázat se na ženské vajíčko;
omega 3 mastné kyseliny – výrazné zlepšení spermatu potvrdily mnohé studie; například rybí tuk pomáhá udržovat zdravé spermie i reprodukční tkáň;
vitamín B12 – je nezbytný pro proces buněčného dělení, zvyšování počtu spermií a jejich pohyblivosti;
ženšen stimuluje tvorbu testosteronu a spermií;
mateří kašička (sarapis) – zvyšuje pohyblivost spermií.
Další vhodné přípravky: karnitin, koenzym Q10 (denní dávka by měla být 50 mg), vitamín B6, kyselina listová, zázvor, celer, česnek