SEKANÝ MLETÝ ŘÍZEK SE SÝREM bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Antónia Mačingová sestavila na základě bohatých zkušeností se zdravou výživou způsob detoxikace těla, který mimo jiné vede také k hubnutí. Detoxikace se drží 28 dní a během této doby se tělo zbaví škodlivin a značně se mu uleví. Jídelníček je sestaven pro zdravého jedince.
Detoxikační jídelníček podle Mačingové
1. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: vařená brokolice s česnekem a nastrouhaným nízkotučným sýrem
Večeře: salát z červené řepy s vejcem a strouhaným sýrem
2. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem
Večeře: salát z červené řepy, vařené vejce
3. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: salát z červené řepy se strouhaným sýrem
Večeře: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem
4. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: mrkvový perkelt se strouhaným sýrem
Večeře: prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
5. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: prokládaná cuketa se sušenou bazalkou, sýrem, česnekem a sójovou omáčkou
Večeře: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem
6. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: fazolové lusky se zázvorem
Večeře: vařená brokolice s česnekem, vařené vejce
7. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: salát z červené řepy, vařené vejce
Večeře: mrkvový perkelt, strouhaný sýr
8. den
Snídaně: bílý jogurt s medem, skořicí a vlašskými ořechy
Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: boršč
9. den
Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: vařená brokolice s česnekem, zázvorem a nastrouhaným nízkotučným sýrem
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: salát z červené řepy s vejcem
11. den
Snídaně: bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: fazolové lusky s vejcem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. den
Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: rychlá hrachová polévka
13. den
Snídaně: strouhaná mrkev s jablkem – ochucená medem, rozinkami a ořechy
Oběd: mrkvový perkelt se sýrem
Večeře: boršč
14. den
Snídaně: snídaně z tohoto týdne podle chuti
Oběd: kuře s celerem
Večeře: vařená brokolice s česnekem, zázvorem a nastrouhaným nízkotučným sýrem
15. den
Snídaně: 2 dl šťávy z červeného grepu, 2 sójové (nebo grahamové) rohlíky, med, ořechy
Ve svém příspěvku SOUTEZ SE SMACKEREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ačinka.
No to zní lákavě, určitě vyzkouším:-) Mým favoritem je hlívový Smacker a úplně mi stačí orestovaný a k tomu brusinky- mňamka:-)
Vynikající jsou štíhlé nudle, dnes se chystám je udělat jen
s cuketou,parmazánem a zakysanou smetanou - už se těším na večeři:-))
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ačinka.
Zdravím, tak v pátek jsem to nestihla a přes víkend jsme trochu hřešili:-), takže na Štíhlé nudle došlo až včera, abychom napravili víkendové hříchy:-) Bylo to moc dobré - rychlé - tady je recept na 2 porce:
1x Smacker -štíhlé nudle
1-2 cukety ( podle velikosti), nakrájet na tenképlátky
2 pol. lžíce oliv.oleje
50 ml. zakysané smetany ( nebo sladké 12%)
2 stroužky česneku
40 g strouhaného parmazánu
sůl, pepř, zelená petrželka
Postup: na oleji orestujeme česnek a cuketu, osolíme, opepříme,
smažíme tak dlouho až je cuketa vláčná ( cca 10min). Přimícháme smetanu a větší část sýra, necháme na mírném varu probublat. Štíhlé nudle ohřejeme v mikrovlnce a vmícháme k omáčce. Podáváme posypané petrželkou a zbylým sýrem.
Myslím, že kdyby se to vychladilo, šlo by to jíst i jako salát:-)
Doufám, že si pochutnáte stejně jako my, tak dobrou chuť:-))
Postup: Kuřecí prsa předem namarinujte v oleji se lžičkou kurkumy. Pak je pomelte s celerem, přidejte žloutek, sůl, pepř a kmín. Tuto směs smažte v oleji, ve kterém se marinovala prsa.
Postup: Cukety nakrájejte na plátky. Do olivového oleje dejte sůl, mletý pepř a vámi vybrané koření se lžící sójové omáčky. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Ochucený olej vylijte na plech, poklaďte cuketou a dejte zapéct na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
Brokolice se sýrem
Ingredience: 450 g brokolice, 180 g 30% eidamu, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl
Postup: Brokolici očistěte, rozeberte na růžičky a pár minut vařte v osolené vodě. Na olivovém oleji osmahněte plátky česneku. Brokolici propláchněte studenou vodou a přidejte ji na pánev k česneku. Chvíli míchejte. Horký pokrm pak posypejte nastrouhaným sýrem.
Postup: Těstoviny uvařte, na oleji osmahněte cibuli, přidejte nastrouhanou kedlubnu, osolte a opepřete. Podlijte troškou vody, poduste a přimíchejte k těstovinám.
Postup: Jáhly spaříme horkou vodou a propláchneme studenou vodou. Dáme na 15 minut vařit. Poté je scedíme a propláchneme studenou vodou. Do misky dáme tolik jáhel, kolik sníme, a na ně nakrájíme na menší kousky sušené švestky, nalámeme ořechy a zakapeme medem. Jde o vynikající a sytou snídani.
Celerovo-kuřecí placičky
Ingredience: 2 ks kuřecích prsíček (nebo vykostěných stehen), cca 1/4 celeru (většího), 1 lžička kurkumy (nebo 1 lžička kari koření, můžete dát půl na půl), 1 žloutek, sůl, pepř, asi 1 dl olivového oleje
Postup: Kuřecí maso naložíme do oleje s jednou lžičkou kurkumy nebo kari a necháme uležet přes noc. Na druhý den maso vyjmeme z oleje (ale ochucený olej si ponecháme!). Maso pomeleme s očištěným celerem, osolíme, opepříme a přidáme žloutek. Těsto je řidší než klasické mleté maso. Navlhčenýma rukama tvoříme malé karbanátky a smažíme je dorůžova na oleji z marinády. Placiček bude cca 8 kousků. Jako přílohu si můžeme dát zeleninový salát podle chuti.
Těstoviny s kedlubnovým zelím
Ingredience: 150 g bezvaječných těstovin, 1 středně velká cibule, 1 středně velká kedlubna, sůl, pepř, kmín, olivový o
Ve svém příspěvku BOJ S CUKROVKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Moc vám děkuji.Prijemne jste mě potěšil a povzbudil.Napisu jak se mě to daří zvládat.Hezkou dobrou noc.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Dobrý večer.Byla jsem dneska ve světě zdraví.Mam z toho smíšené myšlenky.Rekla mě že jim málo bilkovin.Nelibylo se jí že jim k snídani housku se sýrem +rajče.K obědu těstoviny +tuňák.Nejim světle pečivo.Tmave, celozrnné.Nejim uzeniny,spíš ryby, tvrdý sýr šunku,dělám si pomazánky,např;červená řepa +lučina.Pry pohaka není pro mě moc dobrá, těstoviny taky.K obědu jsem měla brokolicová salát.K večeři,bramborovou kaší a sekanou.V práci na oběd jim polívku nebo druhý.Oboje nesmím.Co je špatně?Vím že málo jim jogurty,ale změním to.Naschledanou
Ingredience: cuketa, rajčata, olivový olej, bazalka, sůl, bobkový list
Postup: Cuketu oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Odstraníme semínka. Stejný postup zvolíme u rajčat. Na pánev kápneme trošičku olivového oleje a na rozpálenou pánev dáme nakrájenou cuketu a bazalku s malou špetkou soli. Cuketu krátce osmahneme. Přilijeme vodu, vložíme bobkový list a dusíme do poloměkka. Na pánev přidáme nakrájená a semínek zbavená rajčata a vše vaříme doměkka. Tuto cuketovo-rajčatovou směs je nejlépe podávat s vařenou rýží.
Zeleninová polévka
Ingredience: 30 g rýže, 40 g mrkve, 40 g petržele, 20 g celeru, sůl, petrželová nať
Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme vařit do osolené vody. Spařenou rýži propláchneme a také přidáme do polévky. Do hotového pokrmu doplníme drobně nasekanou petrželku.
Postup: Kuřecí řízek jemně rozklepeme a decentně osolíme. Na pánev kápneme malou kapku olivového oleje a až bude pánev s olejem rozpálená, vložíme kuřecí řízek. Současně s řízkem na pánev hodíme trochu oregana a bazalky. Po osmahnutí řízek dusíme doměkka. Jako příloha je vhodná zelenina dušená na vodě nebo vařené brambory.
Sýrový koláč
Ingredience: 1 sáček směsi na bramborové těsto, 1 vejce, 200 g taveného sýra, 200 ml mléka, petrželka, bazalka, majoránka, 400 g nízkotučného strouhaného sýra (4 různé druhy, například Čedar, Rovenský, uzený Eidam, Moravský bochník)
Postup: Směs na bramborové těsto připravíme podle návodu. Formu na pečení pokryjeme namočeným pečicím papírem a těsto v ní rozetřeme ve vrstvě asi dva centimetry silné – nezapomenout na dostatečně vysoké okraje těsta. Koláč pak posypeme majoránkou, bazalkou a sekanou petrželkou. V teplém mléku rozpustíme tavený sýr (pro zrychlení přípravy je lze rozmixovat). Vzniklý hustý krém nalijeme v tenké vrstvě na těsto, posypeme strouhaným sýrem, například v pořadí Rovenský, Moravský bochník, uzený Eidam a Čedar. Střídáme vždy vrstvu sýra a vrstvu krému. Koláč zapečeme v mírně vyhřáté troubě, před dokončením zvýšíme teplotu, aby povrch zčervenal.
Tvarohové knedlíky s ovocem
Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 40 g bramborového škrobu, 40 ml olivového oleje, 150 g polohrubé mouky, sezonní nebo kompotované ovoce
Postup: V míse smícháme tvaroh, škrob, olej a po částech přidáváme mouku. Zpracujeme ve vláčné těsto, které se nebude lepit. Tvoříme knedlíčky, do nichž zabalíme ovoce. Vhodíme je do vroucí vody a vaříme cca 7 minut. Poté je servírujeme na talíř a posypeme opraženou strou
Ve svém příspěvku POPRASKANÉ PATY BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richard.
Popraskané paty nemám protože o svoje chodidla se starám celkem pečlivě ale
v rámci prevence lehce namažu svoje paty klasickým měkkým lehce roztíratelným taveným sýrem a navléknu silikonové ponožky na paty a nosím asi půl dne. Potom chodidla opláchnu vodou a natřu hydratačním krémem na nohy.Napsal jsem svůj příspěvek jak to třeba dělám já tak že se mnou tady nemusí nikdo souhlasit.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mletý pepř, mletý rozmarýn, drcený kmín nebo mletý koriandr, sójovou omáčku. Postup: K očištěné mrkvi, nakrájené na kolečka, přidáme cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom dochutíme mletým pepřem, kořením a dvěma lžícemi sójové omáčky, nakonec podlijeme 2 dcl vody a asi 15 minut vaříme.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivový olej, koření, tvrdý sýr, česnek, sójová omáčka. Postup: Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sójové omáčky, přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takto ochucený olej vylijeme na plech, naklademe cukety a necháme zapéct při 200 °C asi 15 min.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nastrouhaný kedluben, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody, potom přidáme těstoviny.
Fazolové lusky s česnekem: Mohou být kupované mražené. Nasypou se do vařící osolené vody a vaří asi 10 min. Poté se scedí a zalijí česnekem osmaženým na olivovém oleji. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Rychlá hrachová polévka: Potřebujete: Sáček mraženého hrášku 400 g, půlku citronu, bazalkové pesto, sůl, mletý pepř a lžíci másla (ne rostlinné nebo jinou náhradu)
Postup: Do vroucí osolené vody nasypte hrášek, přidejte 2 lžíce bazalkového pesta, mletý pepř a vařte 20 minut. Na závěr přidejte 1 lžíci másla. Když polévka trochu vychladne, ponorným mixerem ji rozmixujte do krémové konzistence.
Nutné dodržovat pitný režim po celou dobu detoxikace, a to 3,5–4 litry vody denně!
V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Heřmanová.
Snídám vločky pohankové s jogurtem Holandia,nebo ovesné vločky,nikde jsem se nedočetla jestli jsou vhodné.
Pohybu mám dost a nevím kde dělám chybu,že mám kyselinu močovou v krvi.Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bohužel pohankové vločky obsahují nejvyšší množství purinů ze všech cereálií. Pokud bojujete s vysokou hladinou kyseliny močové, tak pohanka není moc vhodná. Sem tam si můžete trochu zobnout, ale založit na ní hlavní jidlo dne není dobré. S ovsem je to stejné. Oves má obsah purinů o něco menší, ale stále dost vysoký. Z vámi jmenovaných potravin tak vyhovuje jen jogurt bez cukru. Zkuste raní cereálie nahradit za rýžové burizony, které rozmícháte s jogurtem. Další varianta jsou rýžové chlebíčky, které můžete jíst společně se sýrem typu čedar a zapít to kravským bio mlékem. Jídelníček si můžete zpestřit jednou za týden snídaní, kterou používáte nyní. Zkusit můžete také recepty ze semolinové mouky oslazené stévií.
Uprostřed řapíkatého celeru je takzvané srdíčko, které je nejkřehčí a má nejjemnější chuť. To se nejlépe hodí na vitamínový salát s řapíkatým celerem. Čím jsou stonky řapíkatého celeru světlejší (ideálně až bílé), tím bude jeho chuť jemnější.
Postup: Jablka oloupeme, stonky celeru oloupeme a pokrájíme. Smícháme majonézu a zakysanou smetanu, kápneme citron a opepříme, osolíme dle chuti. Smícháme s jablky a celerem. Necháme v chladu odstát.
Postup: Nahrubo nastrouhanou mrkev smícháme s nastrouhanou kedlubnou a na tenké plátky nakrájenými stonky celeru. Promícháme a posypeme semínky. Salát přelijeme zálivkou z mléka a pomerančové šťávy a ozdobíme lístkem celeru.
Salát z řapíkatého celeru s tuňákem
Ingredience: 1 menší řapíkatý celer, 1 vařené vejce, 3 rajčata, 3 stroužky česneku, citron, sůl, tuňák ve vlastní šťávě
Postup: Celer omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, přidáme rajčata nakrájená na kostky, vejce také na kostičky a česnek na slabounké plátky. Pokud chceme mít salát „silnější“, dáme o stroužek nebo dva více. Nakonec vmícháme tuňáka, zakapeme citronem a osolíme. Tento recept je vhodný jako lehký oběd či večeře s tmavým pečivem.
Ingredience na zálivku: 1 kelímek kysané smetany, 125 g majonézy
Postup: Celer nakrájíme na nudličky. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky spolu s měkkým salámem. Ananasový kompot a sterilovanou kukuřici scedíme. Ananas můžeme pokrájet na drobnější kousky. Uvařená vejce a salám nakrájíme na kostičky. Kysanou smetanu smícháme v misce s majonézou. Všechny ingredience promícháme se zálivkou. Salát z řapíkatého celeru je chutnější, když jej vychladíme v lednici. Servírujeme do misek a jako přílohu podáváme pečivo.
Zeleninový salát s řapíkatým celerem
Ingredience: 1 červená paprika, 1 salátová okurka, 250 g řapíkatého celeru, 3 jarní cibulky, 1 rajče, 250 g červeného zelí, 250 g kuskusu, 250 ml vody, 1 zeleninový vývar, 1 lžička kari koření, 1 lžička mořské soli, trocha pepře, 5 lžic olivového oleje, 1 limetka, 4
V naší poradně s názvem BOLESTI BRICHA A ZLUTA RIDKA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Tohle vypadá na špatné zažívání, spíše na špatnou funkci žlučníku a nedostatečné vylučování žluče do dvanáctníku. To by se určitě potvrdilo při rozboru stolice, na který nyní čekáte. Normální dávky vitamínu B v tomto případě nemají na vaše problémy vliv. Já bych Vám prozatím doporučil beztukovou dietu.
Jídelníček beztukové diety:
- ráno: suchý rohlík a neslazený černý čaj
- poledne: vařená osolená rýže s nakrájenou vařenou mrkví
- večer: libové maso (pečené, vařené nebo grilované) s krajícem pšenično-žitného chleba.
Mezi hlavními jídly můžete jíst suché pečivo a také můžete zařadit několik dílků pravé hořké čokolády, ale tu jen dopoledne. Hodně pijte černý neslazený čaj a vodu bez bublin, popřípadě vhodné bylinkové čaje. Není to moc chutné, ale zabírá to na průjem. Napište sem jestli se to po tom zlepšilo.
Zdraví Cempírek!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.
na prujmy lze užít i přírodní lečiva např.pomeranč,muškátový oříšek,v mém případě,při diagnostikované úplavici u dítěte po nástupu do školy jsme s manželkou použily 2 stroužky česneku utřely s měkým sýrem naplnily špyčku rohlíku a daly sníst.do 2 dnů obtíže ustaly.3.den přišly výsledky Úplavice! Nové vyšetření již Úplavici neprokázalo.Přeji zdravý a úspěšné použití léčby. Josef s manželkou.
Na rozehřáté pánvi (s nepřilnavým povrchem) rozpustíme na oleji za stálého míchání droždí až do opětovného sražení. Přidáme vejce, osolíme a mícháme do zahoustnutí. Těsně před koncem přidáme kostičky z rohlíku. Směs klademe na talíř pokrytý listy salátu a zdobíme posypem sekané petrželky. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleným čajem.
Brambory uvaříme doměkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může, tak i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Recept je pro 4 osoby.
Blesková pomazánka
4 vajíčka vařená natvrdo, 25 dkg měkkého salámu, 2 větší kyselé okurky, 1 menší cibule, sůl, pepř, 1 malá majonéza
Vajíčka, salám, okurky a cibuli nastrouhat na hrubém struhadle, smíchat s majonézou, osolit, opepřit a namazat na plátky veky, ozdobit rajčetem, plátkem salátové okurky, zelenou petrželkou.
Pomeleme 50 dkg měkkého salámu (dietní, šunkový), případně nakrájíme na nudličky. Pokrájíme nadrobno 2 okurky a 1 cibuli. Přidáme vlastní majonézu (viz výše) a dochutíme (sůl, pepř, chilli). Podáváme na vece nebo jako jednohubky.
Dršťková polévka z hlívy
Na zpěněné cibulce podusíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Podusíme doměkka. Zaprášíme sladkou červenou paprikou. Zalijeme 1–1,5 l vývaru z masoxu. Vše přivedeme k varu, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a hlavně majoránkou. Můžeme a nemusíme zahušťovat jíškou.
Cuketová polévka
Polovina větší cukety, 3 papriky, 4–5 rajčat, kelímek zakysané smetany, balkánský sýr (asi 100 g), kousek feferonky, vegeta, sůl
Oloupanou cuketu nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, přidáme trochu vegety, feferonku a mírně osolíme. Vaříme asi 10 minut. Přidáme papriku nakrájenou na menší kostičky, rajčata rozkrájená na osminky a povaříme. Přidáme zakysanou smetanu, na kostičky nakrájený balkánský sýr a necháme přejít varem. Doporučená příloha je rohlík nebo celozrnné pečivo.
V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉČENÍ ZÁCPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie kadrová.
Každé ráno snídám ovesné vločky,psylium,sojové mléko,chia semínka
a kustovnici.Přidávám skořici zalji vařící vodou. Přesto trpím
stále zácpou. Poraďte prosím co dělat. Děkuji M. ˇˇSkadrová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zkuste použít probiotika. Užívejte je každý den po jídle po dobu jednoho měsíce. Zároveň zkuste při snídani místo horké vody použít jogurt nebo kefír. Také si ráno občas uvařte krupicovou kaši. Vynechte na pár dní maso a nahraďte ho tvarohem nebo sýrem. Kupte si sušené švestky a pojídejte je během dne.
Postup: Prsíčka nakrájíme na kostičky, okořeníme a dusíme je v trošce vody. Přidáme k nim na kostičky nakrájená rajčata. Až bude maso měkké, přidáme rajský protlak (2 plechovky) a petrželovou nať. Omáčka by neměla být příliš vodnatá. Omáčkou polijeme špagety a ty pak posypeme sýrem. Tento jednoduchý a chutný recept je určen pro 1 osobu, která musí dodržovat dietu číslo 4.
Zapečené těstoviny se špenátem
Ingredience: 300 g těstovin, 1 balení mraženého špenátu, 2 bílky, 100 g strouhaného eidamu (20 % tuku v sušině), sůl, máslo.
Postup: Těstoviny vaříme v osolené vodě (vaříme je kratší dobu než obvykle, aby nebyly úplně uvařené). Mezitím v hrnci rozpustíme špenát a necháme ho chvíli vařit. Lehce osolíme a můžeme přidat i trošku másla. Zapékací mísu vymažeme máslem a vložíme do ní vrstvu těstovin, vrstvu špenátu a vrstvu strouhaného sýru. Vrstvení ještě jednou zopakujeme. Poté vše zalijeme dvěma rozmíchanými bílky se solí (ne sníh) a nakonec posypeme sýrem. Pečeme v troubě asi 20 minut. Recept je určen pro 4 osoby.
Treska se sýrem
Ingredience: 150 g tresky, 50 g nastrouhaného tvrdého sýru (do 30 % tuku v sušině), 1 citron, sůl, kmín, brambory, máslo.
Postup: Pokud máme tresku chlazenou, omyjeme ji, pokud mraženou, tak ji necháme chvíli „odpočinout“ při pokojové teplotě a pak ji omyjeme. V obou případech tresku následně osušíme. Rybu umístíme na plech s pečicím papírem, pokapeme ji šťávou z citronu, trošku osolíme a okmínujeme. Následně tresku hustě posypeme sýrem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15–20 minut. Hotovou rybu podáváme s brambory a máslem. Recept je určen pro 1 osobu.
Ve svém příspěvku ČESKÝ ROZHLAS BRNO OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Kainer.
Chtěl jsem se zeptat,jestli nevydal otec pleskač nějakou knížku,nebo publikaci?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.
Dozvěděla jsem se, že užíváním kostival.kořene mletého lze léčit osteofyty,někdy až k úplnému vymizení.Zároveň mi bylo řečeno,že kostival kořen mletý je vlastně jedovatý.Ráda bych se dozvěděla pravdivé informace od odborníka.Děkuji za odpověď.
Čtyřtýdenní popis detoxikace dle Antonie Mačingové
První týden je jídelníček sestaven tak, aby se do těla dostalo co největší množství živin v podobě vlákniny v zelenině, ovoci. Díky zvýšenému pitnému režimu denně 3,5–4 litry vody se důkladně vyčistí tlusté střevo. Některé druhy zeleniny mají vysoce projímavý účinek, příkladem je červená řepa, fazolové lusky, mrkev. Červená řepa je důležitou potravinou prvního detoxikačního týdne, je velmi zdravá, dokáže čistit krev a zachycuje jedovaté kovy. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, čímž podporuje činnost střev, dále obsahuje kyselinu listovou, velké množství křemíku, který zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů. Vedlejším projevem konzumace červené řepy je červené zbarvení moči a stolice.
Druhý týden je v porovnání s prvním týdnem pestřejší, obsahuje více sacharidů a bílkovin. V tomto období může přetrvávat pocit nafouklého břicha, ovšem tento stav je přechodný, jelikož při detoxikaci dochází k likvidaci bakterií. V tomto týdnu je dobré zvýšit přísun probiotické kultury v podobě kysaného zelí nebo šťávy z kysaného zelí.
Ve třetím týdnu se přechází na pestrou stravu. V tomto týdnu se upravuje pocit nasycení tak, že pro nasycení stačí menší porce, než tomu bylo v prvním týdnu. To je důkazem toho, že tělo přestává být podvyživené. Je to k neuvěření, ale obézní tělo je častokrát podvyživené. V tomto týdnu se začínají projevovat první úbytky v centimetrech, což je patrné na oblečení, které začíná být volnější, organismus je plný energie, vitality a chuti do života.
Čtvrtý a poslední týden představuje relativní pohodu. Jsou již viditelné účinky 28denního detoxikačního plánu. Důležitým předpokladem je důsledné dodržení pokynů detoxikace, což je dodržení správného pitného režimu, 3,5–4 litry vody denně po celou dobu, plné nasycení při jídle.
Jídelníček při detoxikaci na 1. týden
Detoxikační jídelníček se skládá:
Snídaně
Oběd – kuřecí maso můžete nahradit krůtím masem nebo hlívou ústřičnou
Večeře
1. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
2. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
3. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
4. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
5. den – Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
Ve svém příspěvku RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Brabencová.
Pozdrav Pán Bůh otče Pleskači, Prosím Vás jestli byste mi poradil jaké byliny užívat při mé nemoci . Mám primární plicní arteriální hypertenzi ve třetí skupině. Nemoc mám již osmý rok, ale můj stav se nyní velice zhoršil. V prosinci jsem se začala hodně zavodnovat, nyní beru silnější léky na odvodnění- FUROREZE 125 MG DVAKRÁT DENNĚ, jinak mám léky na plicní hypertenzi-revatio-třikrát denně po osmi hodinách, volibris 5 mg ráno jedna tableta, warfarin 2 mg, podkožní pumpu a v ní lék, TRESUVI 5MG/ML, který vyměnuji jednou denně do pumpy množstí 3 ml a kape mi to už hodně velkou rychlostí. Byla mi nabídnuta transplantace plic, ale tu jsem odmítla protože jsem tradiční katolička. Jinak mám ještě chronickou žilní nedostatečnost, hemeroidy a křečové žíly. Beru ještě detralex, citalopram, kalium chloratum, controlog, nebivolol, verospiron 50 mg třikrát denně, xados na alergickou rýmu, kterou mě způsobuje asi lék volibris, essential forte N, měla jsem loni zápal plic a polékovou žloutenku z jednoho léku, který jsem brala na tu plicní hypertenzi, nyní už ho neberu a mám nyní ten volibris. Taky chodím pravidelně na kontrolu quicka a na jaterní testy. Prosí napište mi jestli byste mi doporučil pít nějaké bylinné čaje. Zatí kyslík nemám, ale podle pana doktora mi zbývá asi jeden až dva roky života. Vše jsem odevzdala do rukou Božích, Panny Marie, svatáho Františka z Assisi a mé patronky svaté Brigity Švédské. S Pánem Bohem zdraví a děkuje za radu Jana Brabencová.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.
Dobrý den otče Pleskači,poslouchala jsem Vaše rady a doporučoval jste na nedostatek vápníku mletý kořen kostivalu,ale našla jsem několik názorů,že se nemá užívat vnitřně,prý poškozuje játra a snad obsahuje nějaké karcinogení látky... A může se dle Vás užívat i preventivně? Velice Vám děkuji za Váš čas a přeji krásné dny! Jana Š.
Vitamin K je vitamin rozpustný v tucích. Je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve. Vitamin K je dále důležitý v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny.
Fylochinon (vitamin K1) je obsažen v zelené listové zelenině a některých rostlinných olejích (sójový, olivový, v bavlníkovém semenu, řepce). Hydrogenace rostlinných olejů může snížit biologickou účinnost vitaminu K. Některé zdroje vitaminu K1 jsou uvedeny v následující tabulce spolu s obsahem vitaminu K1 v mikrogramech (μg).
Potravina Množství Vitamin K1 (μg)
Olivový olej 1 polévková lžíce 8,1
Sójový olej 1 polévková lžíce 25,1
Řepkový olej 1 polévková lžíce 16,6
Majonéza 1 polévková lžíce 3,7
Vařená brokolice 1 hrnek – sekaná 220
Syrová kapusta 1 hrnek – sekaná 547
Syrový špenát 1 hrnek – sekaný 145
Syrový zelený listový salát 1 hrnek – drcený 62,5
Syrová řeřicha 1 hrnek – sekaná 85
Syrová petržel 1/4 hrnku – sekaná nať 246
Bakterie, které normálně kolonizují tlusté střevo, syntetizují menachinon (vitamin K2). Až donedávna bylo uváděno, že až 50 % potřebného vitaminu K může být pokryto bakteriální syntézou. Nyní výzkum ukazuje, že podíl bakteriální syntézy je mnohem menší, než se uvažovalo.
SNÍDANĚ: 2–3 plátky knäckebrotu, na něj namazáno cokoli (Rama, plátkovaný sýr, mazací sýr, lučina, pomazánkové máslo aj., prostě vše, co jste zvyklí mazat na chleba).
SVAČINA: Banán, jogurt (můžete i nízkotučný), vločky do bílého jogurtu s medem, jablko atd.
OBĚD: Bez polévky. Bílé maso s rýží nebo těstovinami. Krůtí maso je výtečné a nahradí vepřové.
SVAČINA: Zelenina, můžete chroupat mrkev, dát si okurkový salát s jogurtem, směs čerstvé zeleniny, kterou najdete doma – pokrájená a posypaná tvrdým sýrem anebo zalitá jogurtem.
Večeře: Kysané zelí, celozrnný rohlík, slunečnicový chleba, doma upečený nebo jiný, salátek.
Pangasius s cuketou a žampiony
Ingredience: pangasius, cuketa, žampiony, česnek, koření na ryby, citron
Příprava: Pangasia pokapeme citronem, necháme chvilku uležet, posypeme kořením na ryby. Plátky opečeme na polévkové lžíci oleje, poté vyndáme a ve výpeku opražíme cuketu a na plátky nakrájené žampiony, přidáme rozmačkaný česnek. Směs zeleniny zalijeme mlékem, ne smetanou, a pět minut povaříme.
Zeleninová a bramborová jídla:
Plněná paprika s omáčkou 4
Plněný zelný list s omáčkou 5
Grilovaná zelenina 3
Grilované hřiby 3
Špenátová omáčka 3
Špenát s mozzarellou 3
Mrkvový salát 1
Zelný salát 1
Salát z řepy 3
Mexický salát 2
Bramborový salát 2
Vařené brambory ve slupce, 200 g 1
Hranolky, 150 g 3
Bramborová kaše, 250 g 1
Chipsy, 50 g 3
Těstovinová a rýžová jídla:
Špagety s rajčatovou omáčkou 3
Boloňské špagety 4
Špagety carbonara 4
Lasagne 5
Makarony se sýrem 3
Zeleninové rizoto 4
Jídla z masa a ryb:
Vídeňský řízek 4
Cordon bleu 4
Svíčková 3
Guláš 3
Chilli con carne 3
Losos v těstíčku 4
Krabí koktejl 2
Rybí filé na másle 3
Kalamáry, 200 g 5
Mušle na bílém víně 2
Pečená ryba 2
Matjesy, 1 filet 2
Tuňák ve vlastní šťávě 1
Poznámka: Není-li uvedeno jinak, platí jedna malá porce (150–200 g).
Chleba a obložené pečivo:
Chleba, 1 krajíc 1
Houska, 1 ks 1
Croissant, 1 ks 2
Knäckebrot, 3 krajíce 1
Houska s marmeládou 2
Houska s medem 2
Houska se sýrem Cottage 2
Houska se šunkou 3
Houska s kuřecím masem 3
Sýrová topinka 3
Hamburger 5
Cheeseburger 5
Fishburger 4
Pizza Margarita, 250 g 5
Počítejte s tím, že bodové hranice dosáhnete velmi rychle a po zbytek dne budete o hladu. Proto si jídla a jejich kombinace dobře promyslete!
V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Švábová.
Může se jíst mák mletý na dnu .
Děkuji Švábová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mák obsahuje vysoké množství purinů a proto pacienti léčící se se dnou, by měli mák konzumovat jen v malém množství a nebo mohou sníst normální množství, ale ten den již nesmí jíst žádné maso nebo jiné potraviny s vysokým obsahem purinů.
Recepty při žlučníkové dietě nemusí být monotónní. Svůj jídelníček můžete obohatit o chutná, a navíc i zdravá jídla. Spousta receptů žlučníkové diety je dostupných na internetu. Mějte ale na paměti, že každý člověk je originál, takže co může konzumovat jeden, druhému může způsobit bolesti.
Pomoci s výběrem receptů pro žlučníkáře může tato kuchařka, která vám poradí, co vařit při žlučníkové dietě. Výtečné jsou pak recepty na kuřecí maso v této kuchařce.
A co třeba naše kuchařka? Zde je několik tipů na vhodné recepty:
Zapečené těstoviny se špenátem
Ingredience: 300 g těstovin, 1 balení mraženého špenátu, 2 bílky, 100 g eidamu (20%), sůl, máslo
Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, ale tak, ať nejsou úplně uvařené. Mezitím rozpustíme v hrnci špenát a necháme chvíli vařit. Lehce osolíme a můžeme přidat i trošku másla. Nastrouháme sýr na struhadle. Mísu na zapékání vymažeme máslem a vkládáme vrstvu těstovin, špenátu a strouhaného sýra. Opakujeme ještě jednou, poté zalijeme směsí dvou rozmíchaných bílků se solí (ne sníh) a nakonec posypeme sýrem. Pečeme v troubě asi 20 minut. Recept je koncipován na 4 porce.
Šunková pomazánka
Ingredience: 250 g šunky s podílem masa 93–95 %, 200 g čerstvého sýra Cottage light, 1 rovná kávová lžička rajského protlaku, sůl, hladkolistá petržel
Postup: Do nádoby dáme šunku pokrájenou na menší, asi centimetrové čtverečky. Přidáme čerstvý sýr a rajský protlak. Vše rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a trochu dosolíme. Ještě jednou, krátce, pustíme mixér nebo sekáček, přidáme rozsekanou nať z petržele a máme hotovo.
Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, okořeníme je a dusíme v trošce vody. Přidáme k nim na kostičky nakrájená rajčata. Až bude maso měkké, přidáme rajský protlak (cca 2 polévkové lžíce) a petrželovou nať. Omáčka by neměla být moc vodnatá. Při servírování omáčkou polijeme špagety, které posypeme sýrem. Tento jednoduchý a chutný recept je určen pro jednu osobu.
Ve svém příspěvku ZÁZVOR NA RYCHLEJŠÍ RŮST VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar .
Četla jsem že hořčičné semínko urychlí růst vlasů, místo semínka jsem použila sušený mletý zázvor, vejce, olivový olej a trochu teplé vody. Tato maska mě pěkně prohřala pokožku hlavy, chtěla bych vědět kolikrát do týdne lze takovýto zábal na vlasy udělat a zda také přispěje k rychlejšímu růstu vlasů. Děkuji za odpověď. Dagmar
500 g
mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)
250 ml
vody
200 ml
mléka
1 lžička
soli
3 lžíce
oleje
2 lžíce
octa
1 lžíce
cukru
1 a ½
sáčku sušeného droždí
1 hrst
chia semínek
1 lžička
chlebového koření
Postup
Do
nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí,
cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně
promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu
vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia
semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě
220 °C.
MRKVOVÉ
MUFFINY
Ingredience
½ hrnku
jablečného pyré
½ hrnku
oleje
3 lžíce
rozmixovaného lněného semínka
8 lžic
vod
1 a ½
hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)
½ hrnku
kokosu
½ hrnku
třtinového cukru
1 lžička
prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička
skořice
Muškátový
oříšek
Sušený
mletý zázvor
Sůl
3 hrnky
nastrouhané mrkve
Postup
V jedné
nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a
vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový
cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku,
sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě
směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky
se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při
teplotě 170 °C asi půl hodiny.
RÝŽOVÉ
VLOČKY S OVOCEM
Ingredience
200 g
rýžových vloček
700 ml
mléka
Špetka
soli
1
vanilkový cukr
Ovoce
(jahody, jablka, hrušky, atd.)
Postup
Vločky se
společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do
této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené
ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.
ZELENINA
S KOZÍM SÝREM
Ingredience
Libovolné
množství oblíbené zeleniny
Olivový
olej
1 cibule
1
stroužek česneku
Pepř
Sůl
Bazalka
Kozí
sýr
Postup
Oloupeme si
a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé
plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém
oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí
pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím
sýrem.
V naší poradně s názvem CALTRATE VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.
Maku 2 lžičky- tím jste měl na mysli “mák”?
Pokud ano, tak mletý? Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Asi měl na mysli macu. Maca peruánská, je peruánský kořen známý jako prostředek pro zvýšení výkonnosti, výdrže, síly a libida. Tady je vidět její cena: https://www.prozdravi.cz/bi…
(vhodný v prvních hodinách střevních problémů, anebo jako součást jiných receptů)
Ingredience:
160 g rýže
1 l vody
Postup přípravy:
Nejprve si přebereme rýži, spaříme ji a propláchneme. Mezitím si dáme vařit asi 1 l vody. Jakmile se voda přivede k varu, osolí se a přidá se do ní rýže. Ta se vaří, dokud rýže nezměkne (měla by být lehce rozvařená). Pro děti je na počátku průjmového onemocnění potřeba vývar ještě rozmixovat a podávat po troškách.
Mrkvová kaše
Ingredience:
100 g brambor
200 g mrkve
Rýžový odvar
Postup přípravy:
Nejprve je nutné pořádně očistit mrkev a omýt ji. Pak se oloupe a nakrájí nahrubo. Mezitím se dá vařit 1 l vody. Jakmile se voda dovede k varu, vloží se do ní 160 g rýže a vaří se dokud rýže nezměkne. Rýže se pak odstraní. Očištěná mrkev se dá vařit a podlije se rýžovým vývarem. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je. Brambory se pak přidají k mrkvi a rýžovému vývaru. Vše se společně podusí, dokud brambory a mrkev nezměknou. Poté se vše pomixuje.
Ovocný kysel
Ingredience:
10 g bramborové moučky
200 g čerstvých broskví
Voda
Postup přípravy:
Nejprve si připravíme broskve. Je potřeba je důkladně omýt, poté je spaříme a oloupeme. Nakonec je ještě zbavíme pecek. Pak se můžeme vrhnout na krájení (na drobné kousky), ty pak podlijeme vodou a dusíme, dokud broskve nezměknou. Změklé broskve ještě rozmixujeme a přidáme k nim bramborovou moučku. Nakonec vše spolu ještě 2 minuty povaříme.
Rýžová kaše s mrkví
Ingredience:
200 g mrkve
80 g rýže
Postup přípravy:
Nejprve je třeba rýži přebrat, spařit a pak propláchnout. Rýže se pak dá povařit se zhruba ¼ l vody. Rýže se vaří do změknutí. Do změklé rýže se pak přidá nakrájený banán a vše se rozmixuje.
Kuřecí prsa s rýží
Ingredience:
200 g kuřecích prsou
Pepř
Rýže
Sůl
Postup přípravy:
Připravíme si maso. Kuřecí prsa pořádně omyjeme, nakrájíme (pokud je potřeba, maso i vyklepeme), lehce osolíme a přidáme malinko pepře. Maso zprudka osmažíme (můžeme i opéct v troubě). Než se maso opečeme, připravíme si rýži (ani tu příliš nesolíme).
Masový pudink
Ingredience:
1 vejce
1 žemle
200 g masa
30 g nízkotučného mléka
Olej
Petrželová nať
Strouhanka
Sůl
Postup přípravy:
Nejprve si omyjeme maso a nakrájíme ho na malé kostičky. Připravené maso vaříme, dusíme tak dlouho, dokud nezměkne. Pak ho umeleme. P
Ve svém příspěvku OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dva dny používám ostropestřec mariánský drcené plody. Na žádné nemoci netrpím. Ale teď jak ho používám tak se cítím docela malátná je možné že je to k tomu??? Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana.
Dobrý den, 6 dní užívám ostropestřec mletý,2x denně lžičku. První den jsem po něm zvracela a měla průjem.Ted je mi pořád jakoby těžko na žaludku a občas mi kroutí ve střevech.Pominou ty potíže?Můžu brát dále nebo mám přestat?Chtěla jsem dobrat kůru na 3 měsíce, ale nevím,zda to vydržím, jestli mi bude pořád tak šoufl.Co dělám při užívání špatně?
Přísady: 10 dkg mletého hovězího a telecího masa, sůl, citrónová šťáva a kůra, 1 lžíce vody, 1 dkg másla
Maso umeleme, osolíme a okořeníme citrónovou šťávou a kůrou. Směs ušleháme a přidáme lžíci studené vody. Znovu ušleháme a potom vytvoříme dva menší bifteky. Upečeme je na suché teflonové pánvi po obou stranách, podlijeme a dusíme doměkka. Na talíři bifteky polijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bramborovou kaší.
Na kousky nakrájenou cuketu a čínské zelí hodíme do hrnce, jemně okořeníme, podlijeme a dusíme. Po chvíli přidáme rajčata. Až bude zelenina měkká, zahustíme moukou a okořeníme dle chuti. Na uvařené těstoviny dáme omáčku, posypeme strouhaným netučným sýrem a už si můžeme pochutnávat na jídle, které je vhodné pro jaterní dietu.
Sázavský guláš
Přísady: 200 g zadního hovězího masa, 20 g oleje, 50 g pórku, 100 g rajčat, 10 g hladké mouky, mletá paprika, zelená petrželka, sůl
Na oleji osmažíme maso nakrájené na kostky, přidáme pórek, mletou papriku, krátce osmahneme, mírně podlijeme vodou, osolíme a dusíme téměř doměkka. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme, nakrájíme, přidáme k masu a dodusíme. Nakonec necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme ji moukou, podlijeme a povaříme. Dochutíme solí a najemno nakrájenou zelenou petrželkou.
Zapečená brokolice se sýrem
Přísady: 400 g brokolice, 20 g hladké mouky, 2 bílky, 200 ml mléka, 100 g eidamu, sůl, petrželka, 5 g oleje na vymazání formy
Brokolici rozebereme na růžičky a spaříme ve vroucí vodě. Mouku opražíme nasucho, za stálého míchání zředíme mlékem a uvaříme bešamel. Bešamel necháme za občasného míchání vychladnout, pak vmícháme bílky, nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou petrželku a mírně osolíme. Zapékací formu vytřeme olejem, vložíme brokolici, přelijeme bešamelem a zapečeme v troubě.
Tvarohové kuličky s jahodovou kaší
Přísady: vejce, 100 ml mléka, 140 g netučného měkkého tvarohu, 50 g hrubé mouky, 200 g veky nebo 4 rohlíky, 250 g jahod, 20 g cukru (nebo dětská jahodová přesnídávka), sůl
Veku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a počkáme, až se mléko vsaje. K namočené vece přidáme mouku, vejce, tvaroh, špetku soli a uhněteme těsto. Z těsta vytvoříme kličky, které vaříme zvolna 5 minut ve vroucí vodě. Uvařené kuličky scedíme a necháme okapat. Na talíři kuličky přelijeme rozmačkanými jahodami s cukrem nebo dětskou přesnídávkou s ja
Ve svém příspěvku PŘÍČINY CHOROBY ZVANÉ DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mauglí.
Campírek dík, taky mě to mohlo napadnout.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.
Je mi 77 let. Před 5 lety se tato nemoc u mne taky objevila. Myslím , že to byl důsledek pravidelného pití vína. Ne tvrdého alkoholu. Od té doby užívám lék MINURIT 300 a nemám s tím žádné jiné problémy. Jím všechno na co mám chuť. Nijak se neomezuji. Víno už nepiji, ale někdy příležitostně v malém množství se tomu nebráním. Jídlo nesolím, na žízeň piji čistou vodu z vodovodu. Z jídel mám nejradši brambory s kouskem masa. Ráno často snídám brambory s kyškou nebo debrecínky s chlebem. Večer už nevečeřím, nebo když mám hlad tak si dám nějaké lehké jídlo. Ne masité. Třeba sušenky s čajem, nebo nějaké zbytky od oběda. Jednou týdně si dělám takovou studenou mísu. Jsou to vařené těstovinové kolínka, nebo rýže, nakrájené maso z plechovky, zavařená soja z plechovky, směs vařené mrkve s hráškem ze sklenice. A jednou týdně si dělám houbu hlívu ústřičnou buď jako řízek, nebo na smetaně. Taky ji sám pěstuji Z těchto jídel si nejvíce cením soju ( posiluje mozek) a hlívu ústřičnou, která posiluje imunitu.
Kdybych neužíval lék, tak o nemoci nevím. Fyzicky nejsem nijak omezen, denně normálně pracuji a dělám procházky v ostrém tempu (asi 1-2 km). Do schodů chodím přes dva schody. Kromě ženy, kterou jsem ztratil, mě nic neschází.
Pokud budete mít nějaký dotaz, napište, rád odpovím.
Jídelníček
při bezlepkové dietě by měl být vyvážený, měl by se vyhnout
potravinám obsahujícím lepek a zároveň nahradit chybějící
vitamíny.
Snídaně
Ke
snídani při bezlepkové dietě je vhodný ovocný (bylinkový) čaj,
müsli (bezlepkové) či pečivo (bezlepkové) s pomazánkou
(například rybí, mrkvová, vajíčková), s máslem, kvalitní
šunkou, taveným sýrem, slaný pohankový koláč, jáhly s
ovocem, vločky s ovocem a medem.
Svačina
Denní
dávka vitamínu se v jídelníčku dá splnit vhodnou ovocnou
(zeleninovou) svačinou: například banán, meloun, blumy, broskve,
jablka, mrkvový salát, citrusy.
Oběd
Správný
oběd se skládá ze dvou chodů: z polévky a hlavního jídla.
Polévka může být jakákoliv, důležité je, aby nebyla zahuštěná
moukou, vhodná je například polévka hrášková, gulášová,
kmínová s vejci, hovězí vývar s bezlepkovými těstovinami,
zeleninová, koprová, celerová. Jako hlavní jídlo je vhodné
například pečené kuře s dušenou rýží, bezlepkové jahodové
knedlíky, plněné papriky sójovým masem, rajská omáčka a
bezlepkové těstoviny, španělský ptáček a dušenou rýží,
grilovaný pstruh s bramborovou kaší, pečený králík s dušeným
zelím a bramborovým knedlíkem, čočka s vejcem, ryba s bramborem
a zelenými fazolkami, rýže s kuřecím masem a žampiony.
Svačina
Odpolední
svačina může být nápaditější, k pití je vhodné mléko/mléko,
k jídlo například: perník, knockebrot, jogurt s ovocem,
bezlepkový croissant, šlehaný tvarohem, jáhlový nákyp s
meruňkami, pohankové palačinky s ovocem.
Večeře
I
večeře může být velmi pestrá: zapečené brambory se špenátem
a sýrem, kuřecí nudličky s cuketou a těstovinami, pohankový
chléb s tvarohovou pomazánkou, jáhlová kaše s jablky a skořicí,
lasagne s mletým masem, pohankové rizoto se žampiony, zapečené
toasty se šunkou, žampiony plněné nivou, bezlepkové těstoviny s
dýní a žampiony, zelenina s kozím sýrem, zapečený fenykl.
Zásadní složkou jídelníčku ovlivněnou užíváním Warfarinu jsou potraviny obsahující vitamin K. Ten v hojném množství najdeme například v listové zelenině (brokolice, kapusta, zelí, špenát, salát), v různých natích a zelených rostlinách (rukola, čekanka, kopr, řeřicha), dále v zeleném čaji, luštěninách, vnitřnostech nebo kuřecím a telecím mase. Jak už bylo řečeno, účinná látka warfarin blokuje funkci vitaminu K, zvýšený příjem tohoto vitaminu proto bude působit jako antagonista léku a tlumit jeho účinky (čím více vitaminu K, tím menší vliv warfarinu). Ovšem bez životně důležitého vitaminu K náš organismus nemůže fungovat, proto je nutné, aby organismus dostával stále jeho dostatečný příděl. Při takzvané warfarinové dietě je tedy třeba nalézt rovnováhu mezi příliš malým a naopak příliš vysokým příjmem vitaminu K. Ideální je denně zkonzumovat přibližně stejné množství, cca 250 mg. Je tedy nezbytné vyhýbat se nárazové konzumaci potravin, které mají zvýšený obsah vitaminu K. Do svého jídelníčku je sice zařadit můžete, ale opravdu omezeně a ne moc často.
Příklad jídelníčku:
pondělí
snídaně: 2 plátky chleba s lučinou, paprika
svačina: jablko
oběd: hovězí vývar, pečená kýta na česneku s bramborami
svačina: kefírové mléko
večeře: kuskus se zeleninou
úterý
snídaně: smažená vajíčka se slaninou a krajíc chleba