Téma

SKOŘICOVĚ LIMONADA


SKOŘICOVĚ LIMONADA je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Detoxikační dieta zahrnuje přírodní léčebný systém, který je založen na příjmu syrové vegetariánské stravy zahrnující zeleninu, ovoce, obilné klíčky, ořechy, semena, mořskou zeleninu a čerstvé džusy.


Recept na obilnou limonádu

Obilná limonáda je kvašený nápoj, který je levný, snadno vyrobitelný, osvěžující k pití a plný úžasných živin pro tělo. Tato limonáda obsahuje probiotika, vitamíny B, K, E, proteiny a enzymy. Díky tomuto obrovskému příjmu vitamínů dochází k podporování trávicího traktu.

Výroba obilné limonády:

  • Vložte šálek obilných zrníček do sklenice, může být použito žito, pohanka nebo jiná obilovina.
  • Do sklenice přidejte vodu a nechte obilí po dobu 24 hodin namočené. Po uplynutí této doby odlijte vodu a obilí opláchněte dvakrát až třikrát za den, dokud nedojde k naklíčení.
  • Jakmile obilí začne klíčit, přilijte čtyři šálky vody a nechte uležet další dva až tři dny.
  • Po pár dnech si všimnete, že se ve vodě začnou tvořit bublinky.
  • Obilná limonáda může být ochucena trochou citronu. Limonádu přeceďte a přelijte do čisté sklenice. Skladování je vhodné v lednici. Limonádu spotřebujte nejlépe do jednoho týdne.

Zdroj: článek Detoxikační dieta na 28 dní

Příběh

Ve svém příspěvku SKOŘICOVÁ LIMONÁDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva .

délá se z celé skořice, popíjet se může celý den, je to na zlepšení paměti, ale nevím, zda zlít horkou vodou, nebo studenou

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Skořicová limonáda

Pikantní skořicová limonáda

S nádechem skořice, hřebíčku a nového koření je tato limonáda chutnou letní pochoutkou, kterou si oblíbí celá rodina. Tuto pikantní limonádu mají rádi i vybíraví jedlíci!

Zdroj: článek Skořicová limonáda

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICOVA LIMONADA OD DADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel NELL.

prosim pošlete mi recept na skořicovou limonadu od Dady Patrasove.Nemužu ho nikde najit děkuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je ten recept na léčivý nápoj ze skořice: https://www.ceskaordinace.c…

Zdroj: příběh Skořicova limonada od Dady

Recept na okurkovou limonádu

Standardní okurkáda se dělá jednoduše tak, že nakrájíte okurky na kostičky, rozmixujete na kaši, zalijete vodou, necháte chvíli odstát (v ideálním případě přes noc) a podle chuti dosladíte. A hlavně pořádně vychladit, teplá okurkáda není dobrá. Můžete ji připravovat z oloupaných nebo neoloupaných okurek, je to jedno, ale druhá varianta bude výrazně zelenější. Samotné okurky je dobré přecedit, pokud nechcete pít okurkový salát.

Okurková limonáda zní možná trochu zvláštně, ale je doopravdy chutná, osvěžující a rozhodně je to příjemné zpestření mezi těmi všemi nápoji, které obvykle pijeme. Takže, proč si ji nevychutnat i doma? Potřebujete jen následující ingredience a „recept“ (příprava je totiž tak snadná, že se to ani neodvažujeme nazvat receptem).

Zdroj: článek Okurková limonáda

Okurková limonáda i bez okurek

Vyrábět okurkový fresh ne všechny restaurace baví, naštěstí existuje ještě jednodušší řešení – náhražka v podobě okurkového sirupu. Ovocné sirupy se při výrobě nápojů používají běžně, takže proč by to nešlo i s okurkami. Konkrétně se dá použít okurkový sirup Giffard. Giffard vyrábí sirupy opravdu z ovoce/zeleniny, takže chuťově jsou dobré. Namíchání koktejlu podle chuti vůbec nic nebrání, výborná je okurkáda v kombinaci s Tonicem, citronovou šťávou nebo „alko varianta“ s ginem a Tonicem. Asi by se toho k okurkám hodilo daleko víc, ale to už je na vás, co vyzkoušíte?

Zdroj: článek Okurková limonáda

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Chcela by som vedieť presne, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nevhodné pri zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro snížení kyseliny močové se vyhněte těmto potravinám:
- Pivní a obilné alkoholické nápoje (jako je pivo, vodka a whisky);
- Maso, jehněčí a vepřové maso;
- Vnitřnosti, jako jsou játra, ledviny a maso ze žláz, jako je brzlík nebo slinivka břišní;
- Mořské plody, zejména měkkýši, jako jsou krevety, humři, mušle, ančovičky a sardinky;
- Výrobky s vysokým obsahem fruktózy, jako je limonáda a některé džusy, cereálie, zmrzlina, cukrovinky a rychlé občerstvení.

Nejlepší potraviny pro dietu u dny:
- Nízkotučné mléčné výrobky, jako jsou jogurty a odstředěné mléko;
- Čerstvé ovoce a zelenina;
- Ořechy, arašídové máslo a různá semínka;
- Kvalitní tuk a olej;
- Brambory, rýže, chléb a těstoviny;
- Vejce (s mírou);
- Maso, jako je ryba, kuře a červené maso, je dobré s mírou (kolem 120 až 160 gramů denně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nemoc dna a zakázané potraviny

Recepty

Zázvor, med a citron

Potřebujete: 2 – 3 citrony, 1 kousek čerstvého kořene zázvoru (o velikosti palce), 1/2 až 1 šálek medu

Postup: Umyjte citrony a nakrájejte je na plátky nebo klínky. Nakrájený citron vložte do čisté, suché nádoby. Nastrouhejte kořen zázvoru a přidejte do sklenice s citronem. Naplňte sklenici medem. Uzavřete nádobu a nechte stát alespoň po dobu 24 hodin před použitím. Skladujte v chladničce nebo tmavé, chladné spíži. Do šálku s vroucí vodou dejte 1 lžičku této směsi a nechte několik minut odstát, poté čaj přefiltrujte a můžete konzumovat.

Poznámka: Takto připravený med je bezpečný i pro děti.

Recept na kandovaný zázvor

Suroviny: 500 g čerstvého zázvoru, 800 g cukru, 1 l vody

Postup: Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky silné 2–3 mm. Přendejte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny plátky ponořené. Pod pokličkou vařte za občasného promíchání asi 10 min. Následně vývar opatrně slijte (uschovejte), plátky zalijte čerstvou vodou a opět 10 min povařte. Tento postup opakujte 4x, abyste odstranili štiplavost. Po posledním slití zázvorového vývaru ještě jednou zalijte vodou těsně nad poslední kousky zázvoru a přidejte cukr. Množství cukru závisí na množství zázvoru a vaší chuti, na tři kusy zázvoru jsou potřeba 4 vrchovaté lžíce cukru. Přiveďte k varu a za občasného zamíchání vařte do té doby, než se voda zredukuje na hustý sirup, který obalí všechen zázvor; trvá obvykle 20–30 min, než se většina tekutiny vyvaří. Na závěr přendejte na talíř, oddělte od sebe jednotlivé kousky a nechte zaschnout. Po několika hodinách, když je sirup téměř suchý, můžete ještě kousky obalit v krupicovém cukru.

Poznámka: Schované vývary ze zázvoru můžete použít například do čaje nebo na přípravu domácí zázvorové limonády.

Recept na zázvorový čaj

Potřebujete: 4–6 tenkých plátků syrového zázvoru, 1 a půl až 2 šálky vody, 1–2 lžíce medu, citron dle chuti

Příprava zázvorového čaje: Oloupejte zázvor a nakrájejte na tenké plátky. Plátky vložte do vody a vařte 10 minut. Pro silnější čaj nechte směs vařit 20 minut nebo více, můžete používat více plátků zázvoru. Tekutinu odstraňte z tepla a přidejte limetkovou, citronovou šťávu a med podle chuti.

Poznámka: Domácí zázvorový čaj je vynikající prostředek, který uklidňuje žaludeční bolesti a přispívá k lepšímu trávení. Také je vynikající při chřipce a nachlazení.

Recept na zázvorovou limonádu

Suroviny: 2 šálky oloupaného zázvoru, 2 šálky vody, 1,5 šálku cukru

Zázvorová limonáda postup: Zázvor nakrájejte na tenké plát

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zázvor recepty

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je léčivá a vyrábí se z ní silice, tinktury, olej a z něj pak i masti. Má kořeněně nasládlou chuť a příjemnou vůni, kterou jí dává zejména sloučenina cinnamaldehyd.

Skořicová mast - návod.
6 trubiček skořice
100 ml olivového oleje
1 sáček želatiny agar
2 kapsle vitamínu E 400 mg
1 lžička čerstvé citonové šťávy

Nejprve si uděláme ze skořice výtažek, tak že skořici necháme macerovat v oleji po dobu 1 dne. Po tuto dobu udržujeme olejovou lázeň teplou do 80*C. Skořice se nesmí v oleji spálit. Pro lepší výsledek můžeme skořici hrubě umlít. Po uplynutí doby macerace přeceďte olej a nechte ho vychladit. Podle návodu připravte želatinu agar a také ji nechte zchladit na stejnou teplotu jako je zchlazen skořicový olej. Pak si připravte hnětací misku, do které dejte želatinu, skořicový olej a k tomu vyprázdněte dvě kapsle vitamínu E a přidejte lžičku citronové šťávy. Vše pak metličkovým mixérem promixujte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladká krémová emulze. Tu pak používejte jako běžný mastný krém na svou pokožku. Zbytek masti uzavřete do vhodné nádoby a nechte v temnu a chladnu nejlépe v lednici. Takto emluze vydrží být stabilní až jeden měsíc.

Pozor! Lidé s nemocnými ledvinami vědí, že se mají skořici vyhýbat, proto tato mast není určena pro takto nemocné lidi.

Skořicová mast - účinky
V místech aplikace skořicové masti se podpoří krevní oběh a tím i rychlejší prohřátí zevní tkáně. Výborná je pro revmatiky. Může pomoci při lokální desinfekci pokožky svými antibakteriálními a desinfekčními účinky.

Podobným způsobem se dá vyrobit i rozmarýnová mast, kde rozmarýn působí také jako desinfekce a čistící činidlo. Místo skořice použijte rozmarýn.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Skořicová mast

Recepty s vodním melounem

Melounová limonáda

Ingredience: melounová šťáva, startér, máta

Postup: Meloun vložte do odšťavňovače i s bílou částí slupek (obsahuje nejvíc citrulinu) a získejte melonovou šťávu. Vychlazená a s troškou citronu je skvělá sama o sobě. Pokud nemáte odšťavňovač, tak v mixéru rozmixujte meloun s vodou na pyré a posléze přeceďte přes plátno. Pro výrobu limonády nasekejte mátové lístky, dejte je do melounové šťávy a přilijte trochu oblíbeného startéru na mléčné kvašení. Nechte přes noc v teple, posléze přeceďte (máta začne hnědnout), nalijte do láhví, uzavřete a dalšího půldne nechte v lednici. Limonáda dozraje, vzniknou v ní bublinky. Dá se s velkým úspěchem použít jako základ pro různé letní koktejly s bílým rumem, vodkou anebo tequillou.

Startér = předchystaná kultura bakterií, kterou si můžeme připravit doma třeba z jogurtu nebo je možné ji zakoupit v obchodě.

Melounový salát

Ingredience: 400 g vodního melounu bez slupky a ideálně i bez pecek, 150 g cherry rajčat, 50 g černých oliv, 50 g baby špenátu, 150 g sýru feta, 2 polévkové lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř

Postup: Meloun nakrájíme na kostičky o straně 2 cm. Přidáme na půlky rozkrojená cherry rajčata, nakrájené olivy, opláchnuté listy špenátu, nakrájený nebo nastrouhaný sýr feta. Zakápneme olivovým olejem a citronovou šťávou. Můžeme dochutit solí a pepřem.

Ovocný melounový salát

Ingredience: 1 vodní meloun, 200 g broskví, 200 g meruněk, 1 hruška, 150 g rybízu, 2 hrsti vlašských ořechů, 2 lžíce vodky – nemusí být, 70 g moučkového cukru, citronová šťáva

Postup: Omyté broskve ponoříme na okamžik do vařící vody, oloupeme je, zbavíme pecek a pokrájíme na kostičky. Odpeckované meruňky a oloupanou hrušku pokrájíme na kostičky, posypeme moučkovým cukrem a drobně pokrájenými ořechovými jádry. Pokapeme vodkou a citronovou šťávou, lehce promícháme a necháme v chladničce asi 3 hodiny proležet. Z dužniny melounu vypícháme kulatým vypichovačem kuličky. Opláchnutý rybíz zbavíme stopek, promícháme s vychlazeným ovocem a naplníme do melounové slupky, jejíž okraj jsme ozdobně vyřezali. Salát podáváme vychlazený.

Melounový dort

Ingredience: 100 g másla, 200 g cukrářských piškotů, 1 balíček citronového želé nebo jiné ochucené želatiny pro 1/2 l tekutiny, 100 g žervé nebo tučného tvarohu, 125 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 400 ml smetany, na obložení vodní meloun

Postup: Piškoty v mikrotenovém sáčku rozdrtíme válečkem na nudle, drobečky promícháme s rozpuštěným máslem. Dortovou rozevírací formu o průměru 24 cm napl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vodní meloun

Příběh

Ve svém příspěvku SKOŘICOVÁ VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanusová.

Měla bych také zájem o návod k přípravě skořicové vody od Dády Patrasové

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Skořicová voda

Rychlá limonáda ze skořice

Ingredience

  • 6 hrnků vody;
  • 3/4 hrnku cukru;
  • 2 tyčinky skořice;
  • 6 celých hřebíčků;
  • 1 velká limetka, nakrájená na tenké plátky;
  • 1 citron, nakrájený na tenké plátky;
  • 3/4 hrnku citronové šťávy;
  • ledové kostky.

Postup

Ve velkém hrnci přiveďte k varu 4 hrnky vody, cukr, skořici a hřebíček. Snižte teplo; vařte 10 minut. Odstraňte z tepla a vyhoďte skořici a hřebíček. Nechte zchladnout a nalijte do velkého džbánu. Vmíchejte limetku, citron, citronovou šťávu a zbývající vodu. Chlaďte alespoň 1 hodinu. Podávejte ve vychlazené sklenici v mrazáku. V případě potřeby ozdobte tyčinkou skořice. Lze podávat i teplé.

Zdroj: článek Skořicová limonáda

Příběh

Ve svém příspěvku STÁLE VYSOKÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Bařina.

Dobrý den,
cca před měsícem mi byla naměřena vysoká hladina kyseliny močové (480) od té doby jsem ihned začal dodržovat dietu, ale stále se mi hodnota pohybuje kolem 580 umol, měřeno ráno na lačno, při tom minimálně 3 dny před měřením jsem jedl opravdu minimálně. Kupříkladu včera pouze jogurt-dušená zelenina s bramborem-amarantové bezlepkové lupínky-kousek melounu v podvečer 1 housku se sníženým obsahem sacharidů s lučinou. . Do toho 2x čaj proti dně, kopřivový a třešňový čaj a samozřejmě voda a ráno ještě šťáva z aloe vera. Nemyslím si, že bych mohl v dietě ještě víc ubrat potravin. Zajímalo by mě, co dělám špatně a také na jakou lékařskou ambulanci bych se mohl nejlépe obrátit, jako na specializované pracoviště, resp. Kde by mi nejlépe mohli poradit s mým problémem. Jsem z Frýdku-Místku a vůbec netuším na jaké oddělení ve zdejší nemocnici bych se mohl dostavit. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.alternativni.

Dobrý den, přidejte 1/4 litru vody na lačno ráno i večer, do které rozmícháte půl lžičky jedlé sody Bicarbony. Dlouhodobě užívejte. Pokud snesete i aromatické bylinky, doporučím Himálajský čaj SHALARI (čaj na snížení kyseliny močové, podporu kloubů) stojí kolem 105 Kč, prodejny zdravé výživy. Hodně pít vodu, nepít pivo, ani víno (také obsahuje kyseliny, které mohou zvyšovat hladinu močové kyseliny v krvi)
Dále pak z jídelníčku vyřaďte tuky, rafinovaný cukr, nadbytek bílkovin, vnitřnosti, ančovičky,veškeré uzeniny, červené a kuřecí maso, luštěniny, špenát, chřest, květák, brokolici, houby.
Čaj z kopřivy dvoudomé zbavuje tělo nadbytku kyseliny močové. Dejte 2 čajové lžičky sušené kopřivy na 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte 3x denně po dobu 5 týdnů. Můžete provádět i čajovou koupel postiženého místa.
Naše babičky při dně používaly močopudné byliny: smíchejte 25 g kořene (či natě) pýru plazivého, 20 g natě pampelišky (smetanky lékařské) a 20 g natě rdesna ptačího. Přelijte 2 lžíce této směsi 0,5 l vroucí vody a přikryté nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně, pokaždé třetinu výluhu.
Při zánětu kloubu použijte směs bylin: smíchejte 30 g kořene a listu pampelišky (smetanky lékařské), 30 g listu břízy bělokoré, 20 g řebříčku obecného, 30 g listu kopřivy dvoudomé a 20 g přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte 3x denně po dobu 4 týdnů.
Pokud nemáte alergii na pyl břízy, můžete aplikovat perorálně nebo k obkladům -
Tinkturu z březových pupenů, kterou zakoupíte v obchodě s bylinami nebo si ji můžete sami vyrobit, kapejte do vody 3x denně po dobu 6 týdnů.
K potírání bolestivých kloubů použijte 50 g březových pupenů z břízy bělokoré na 0,5 l lihu, 3 týdny vyluhujte, sceďte. Bříza bělokorá působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a napomáhá tak vylučování močové kyseliny.
Mějte na paměti, že opatření jsou dlouhodobá, a dodržujte je proto systematicky, zhubněte, hýbejte se, dávejte si koupele, parní lázně a zázvorové nebo skořicové zábaly, které klouby prohřejí. A tím i uvolní bolesti kloubů.

Zdroj: příběh Stále vysoká kyselina močová

Skořicová limonáda se zázvorem

Ingredience

  • 1 na tenké plátky nakrájený citron;
  • 1,5 hrnku cukru;
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru;
  • 1 tyčinka skořice;
  • 2 hrnky čerstvé citronové šťávy (asi 8 až 9 citronů);
  • 7 hrnků vody.

Postup

Vložte nakrájený citron, zázvor a všechen cukr do velké mísy nebo silného džbánu. Vše rozmačkejte šálkem na kávu nebo vařečkou. Vmíchejte nalámanou tyčinku skořice a citrónovou šťávu. Dejte stranou.

Nechte 30 minut odležet, aby se rozvinula kořeněná chuť. Sceďte do dvoulitrové konvice. Chlaďte, dokud nebudete připraveni k podávání.

Zdroj: článek Skořicová limonáda

Postup na výrobu domácí okurkové limonády

Okurku oloupejte a najemno nastrouhejte na struhadle. V míse okurku zalijte litrem vody a přisypte asi 2 lžíce cukru a přidejte zhruba stejné množství šťávy z citrusů. Poměr je spíš orientační, někomu bude vyhovovat limonáda sladší, někomu zas kyselejší. Celou směs lehce promíchejte a následně rozmixujte tyčovým mixérem. Téměř hotovo! Teď ještě vzniklou směs proceďte přes sítko do džbánu. A je to! Dejte vychladit do lednice – teplá není vůbec dobrá. Servírujte do vysokých sklenic. A to, co vám zbylo v sítku, můžete taky konzumovat – takový okurkový salát na sladko.

Zdroj: článek Okurková limonáda

Ingredience

Pro kořeněný jednoduchý sirup

  • 1/2 hrnku cukru;
  • 2 hrnky vody;
  • 1/2 lžičky hřebíčku;
  • 6 cm skořicové kůry;
  • 1/2 lžičky nového koření.

Pro pikantní limonádu

  • 1 litr vody;
  • 4 až 6 velkých citronů, odšťavněných;
  • 1 citron, nakrájený na plátky;
  • jednoduchý kořeněný sirup.

Postup

Nejdříve si připravte jednoduchý kořeněný sirup.

Ve velkém hrnci smíchejte 2 hrnky vody, cukr, hřebíček, skořicovou kůru a nové koření. Pro dospělé můžete do kořeněného sirupu přidat trochu kajenského pepře. Dosáhnete tak pikantnější recept na limonádu.

Přiveďte k varu na středním plameni. Ujistěte, se že se cukr úplně rozpustil. Vařte 5 minut a poté sceďte pomocí jemného cedníku. Koření vyhoďte.

Nyní přistoupíme k výrobě pikantní limonády.

Ve velkém džbánu smíchejte jednoduchý sirup, studenou vodu a citronovou šťávu podle chuti. Dejte do lednice alespoň na jednu hodinu.

Podávejte ledově vychlazené s nakrájenými citrony na boku. Nepřidávejte led přímo do džbánu, zředí se tím celý džbán. Kostky ledu přidejte těsně před podáváním do jednotlivých sklenic.


Zdroj: článek Skořicová limonáda

Podpůrné krémy a masky

Pomocí účinných krémů, které aplikujete formou masáže do pokožky, můžete celulitidu výrazně utlumit a zneviditelnit. Nejznámější jsou skořicové kúry.

Skořicových gelů seženete hodně a za rozumné peníze a opravdu je ten zahřívací efekt cítit, dokonce více než u speciálních gelů a krémů na celulitidu. U skořice si však musíte dávat pozor na negativní účinky sluníčka, které může následně způsobit vysušování pokožky a ztrátu elasticity.

Skořicové silice v emulzích a gelech, které jsou určeny pro zahřátí svalů, pomáhají prohřát pokožku, rozšířit cévy a například před aerobní aktivitou je jejich aplikace úplně ideální. Jen je potřeba myslet na to, že skořice může u citlivějších osob pokožku až příliš dráždit, alergizovat, zkuste ji tedy poprvé raději jen na malém kousku kůže. Aplikace v oblasti břicha působí obvykle dráždivě, ale nohy, hýždě, lýtka i paže bývají v pořádku.

Zde můžete vidět další podpůrné krémy a masky na celulitidu.

Zdroj: článek Masážní rukavice na celulitidu

Domácí recepty ze skořice

Skořicová mast

Zde je podrobný návod jak si doma připravit svou vlastní domácí skořicovou mast: mast ze skořice recept.

Domácí punč

Potřebujeme 0,5 l červeného vína, 1 dcl višňovky (nebo rumu či griotky), 1 balení vanilkového cukru, šťáva ze dvou pomerančů (nebo přibližně stejné množství kompotové šťávy), 3 hřebíčky, 1 celá skořice.

Přivedeme šťávu z ovoce a vanilkový cukr do varu, přidáme višňovku, griotku nebo rum a necháme utvořit pěnu. Přilijeme víno, hřebíček, skořici a zahříváme. Směs se nesmí vařit. Dosladíme podle chuti.

Pomerančový punč

Potřebuje 400 ml pomerančové šťávy, 400 ml vody, 100 ml koňaku, celá skořice a hřebíček.

Svaříme vodu s kořením, přilijeme pomerančovou šťávu a dolijeme do horkých sklenic s koňakem. Ozdobíme pomerančem a mátou.

Recept na čaj ze skořice na hubnutí (skořicový nápoj)

Tři plné čajové lžičky rozemleté skořice se rozmíchají s jednou plnou lžičkou jedlé sody bikarbony a pytlíček černého čaje, který může být i nemusí. Pokud máte problémy s vysokým tlakem, tak se jedlá soda sníží na polovinu. Vše se pak zalije litrem vařící vody a nechá se louhovat dokud voda nevychladne. Pak se směs přecedí a zbaví se sedliny. Vzniklý roztok se dá v uzavřené nádobě vychladit. Voda se skořicí na hubnutí se pije čtyřikrát denně po jednom čtvrtlitrovém hrníčku. Skořicový nápoj chutná tak lahodně, že nebudete mít problémy tento čaj na hubnutí ze skořice pít dlouhodobě a dosáhnout tak na hubnoucí účinky skořice. Dávku postupem času snižovat nemusíte, protože nápoj nepůsobí organismu žádnou zátěž. Díky tomuto skořicovému nápoji se vám také povede lépe dodržovat pitný režim, což je až na výjimky vždy zdravé. Tato limonáda se skořicí funguje na hubnutí především tím, že snižuje vylučování inzulinu do krve, což vede ke změně nakládání s krevním cukrem, který se pak neukládá v takové míře do tukových zásob a tělo i při stejném energetickém příjmu hubne. Díky těmto vlastnostem je nápoj ze skořice vhodný i pro diabetiky (diabetes mellitus prvního typu) a pro lidi trpící vysokým tlakem.

Zdroj: článek Skořice, magická a léčivá

Šťáva z Aloe Vera

Šťáva z Aloe Vera je jednoduše gel z Aloe smíchaný s nějakou tekutinou, jako je voda nebo šťáva, aby byla chutnější. Vlastní šťávu z Aloe Vera si můžete vyrobit doma v mnoha příchutích. Jednoduše si vyberte svůj oblíbený ovocný džus, jako je melounový džus, mangový džus, pomerančový džus nebo limonáda, a smíchejte s ním svůj domácí gel z Aloe.

Budete překvapeni, jak lahodně chutná. Žádný sliz! Žádná hořká chuť! Dobře fungují i ​​jiné tekutiny, jako je kokosová voda nebo čistá voda.

Zdroj: článek Domácí recept na nápoj z aloe vera

Budete tedy potřebovat:

  • 1 celá salátová okurka
  • 1 litr studené vody
  • cukr, ideálně třtinový
  • limetková nebo citronová šťáva

Zdroj: článek Okurková limonáda

Využití černého bezu

  • V potravinářství: používají se především bobule – bezinky. Šťáva lisovaná z těchto plodů se používá jako potravinářské barvivo. Pecek zbavená dřeň jako náhražka dražšího ovoce pak především do směsí. Nezastupitelnou úlohu mají i při výrobě likérů. Pro tyto účely se bezinky částečně vykupují i pěstují.
  • V domácí kuchyni: květenství je možné máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák – tato pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá připravit bezová šťáva nebo kvašením osvěžující limonáda.

Je možné z nich vyrobit i sirup. Ze sušených léčivý čaj. Z bezinek se vyrábí sirup, marmeláda, likéry i víno. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Je též využíváno jako chuťové korigens.

  • Ve farmacii: moderní farmaceutický průmysl má zájem hlavně o květy. Pro tyto účely se sušené květy vykupují.
  • V lidovém léčitelství: všechny části rostliny mají léčivé účinky. Sbírá se květ, list, bobule a kůra, a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.

V minulosti se bezem léčilo snad téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se také na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

Zdroj: článek Léčivé účinky černého bezu

Rebarborová limonáda se skořicí

Ingredience:

  • rebarbora
  • cukr
  • limetka/citrón
  • směs hřebíčkového koření
  • celá skořice

Postup přípravy:

  • Rebarbora se oloupe, nakrájí na 2cm kousky a rozvaří ve vodě s cukrem dle chuti, přidáme šťávu z 1 citrónu a  koření a vaříme ještě 10 minut, po vychladnutí rozmixujeme a přepasírujeme, dle chuti potom ředíme vodou nebo minerálkou, šťávu skladujeme v ledničce.

Zdroj: článek Léčivé recepty se skořicí

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


skořicová voda
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
skoricove tabletky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>